Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ας σωπάσουμε!

Δημοσίευση: 25 Ιουλ 2018 19:03
* ΑΜΕΣΗ ήταν η ανταπόκριση των Λαρισαίων στο κάλεσμα των τοπικών φορέων για συνδρομή με είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους της Αττικής. Δεκάδες συμπολίτες παρέδωσαν τρόφιμα κι άλλα είδη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην οδό Μανωλάκη (φωτ.). Μάλιστα οι υπεύθυνοι θεώρησαν σκόπιμη -και πολύ σωστά έπραξαν- την παράταση στη λειτουργία του ωραρίου ως αργά το βράδυ, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ και πέραν της 8ης βραδινής που λειτουργεί συνήθως το Παντοπωλείο.  Γ.Ρ. * ΑΜΕΣΗ ήταν η ανταπόκριση των Λαρισαίων στο κάλεσμα των τοπικών φορέων για συνδρομή με είδη πρώτης ανάγκης στους πυρόπληκτους της Αττικής. Δεκάδες συμπολίτες παρέδωσαν τρόφιμα κι άλλα είδη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στην οδό Μανωλάκη (φωτ.). Μάλιστα οι υπεύθυνοι θεώρησαν σκόπιμη -και πολύ σωστά έπραξαν- την παράταση στη λειτουργία του ωραρίου ως αργά το βράδυ, καθώς αρκετοί είναι εκείνοι που ψωνίζουν στα σούπερ μάρκετ και πέραν της 8ης βραδινής που λειτουργεί συνήθως το Παντοπωλείο. Γ.Ρ.

* ΟΤΑΝ μια τραγωδία επαναλαμβάνεται, έστω και με χρονική απόσταση 11 ετών, τότε, ακόμη κι αν πρόκειται για έγκλημα εκ προθέσεως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά.

Είτε από ανικανότητα, είτε από αδυναμία. Αφού στην «αναμέτρηση» με τα στοιχεία της φύσης, η ήττα μας είναι πάντα πιο πιθανή.

Όταν λοιπόν η καταστροφή αναδεικνύει και αποδεικνύει τη γύμνια μας, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι να σωπαίνει.

Πράγμα που δεν έπραξε ευθύς εξ’ αρχής η κυβέρνηση, η οποία φάνηκε να αναζητά τρόπους να διαχειριστεί επικοινωνιακά το αδιανόητο. Ακροβατώντας ανάμεσα σε λόγια συμπόνιας και διαβεβαιώσεις για μέτρα που λαμβάνονται, μέσα που επιχειρούν, ευθύνες που θα αποδοθούν… Αργότερα, συντάχθηκε με το κοινό αίσθημα, όταν διαπίστωσε ότι επιδείχθηκε σωφροσύνη και ομοψυχία από τους περισσότερους. Και τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Πιο συγκρατημένη -σε σχέση με το παρελθόν- η αντιπολίτευση. Οι πρώτες δηλώσεις, μετά την αποκάλυψη του μεγέθους της τραγωδίας, τόσο του αρχηγού της ΝΔ, όσο και του γ.γ. του ΚΚΕ, αργότερα και της προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ., ήταν απολύτως μετρημένες, ανθρώπινες και με ελάχιστες πολιτικές αιχμές.

Πόσο θα αντέξουν σ’ αυτή τη «γραμμή» θα το δούμε…

* * *

* ΚΑΠΟΙΑ στελέχη της κυβέρνησης όμως, βάδισαν από την πρώτη στιγμή στη «συνταγή» Καραμανλή - Πολύδωρα του 2007. Θυμόμαστε: την «ασύμμετρη απειλή», τον «στρατηγό άνεμο», την «επιτυχημένη διαχείριση», αλλά και μετά, τα περί «σχεδίου ανατροπής του Καραμανλή», τον «τουρκικό παράγοντα», την επικήρυξη των υποτιθέμενων «πυροτρομοκρατών». Πολλά έμειναν σε επίπεδο εικασιών και θεωριών, κάποια αποδείχτηκαν αλλά χωρίς συνέχεια.

Τούτες τις ώρες λοιπόν ας σταματήσουν εδώ οι κυβερνώντες. Ας μη διολισθήσουν σε κινδυνολογία και «κυνήγι μαγισσών», αν μάλιστα δεν έχουν την παραμικρή απόδειξη. Δεν προσφέρουν, απλά προκαλούν.

Ο κόσμος ξέρει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει.

* * *

* ΟΠΩΣ (ανα)γνωρίζει και τις ατομικές ευθύνες του καθενός μας.

Το αυθαίρετο στο δάσος, τον αφρόντιστο περιβάλλοντα χώρο, την έλλειψη οποιουδήποτε προληπτικού μέτρου, την άγνοια, την εγκληματική ανοησία μερικές φορές να σπεύσουμε για την περιουσία μας ή να μην απομακρυνθούμε έγκαιρα από αυτή, όταν καίγεται το σύμπαν.

Τα ξέρουμε όλα αυτά, απλά δεν θέλουμε να μας τα υπενθυμίζουν.

* * *

* ΑΛΛΑ και ορισμένα τηλεμέσα αποδείχτηκαν… μια από τα ίδια.

Με την κρατική ΕΡΤ να μεταδίδει μακροσκελείς ανακοινώσεις, δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και εκπροσώπων Τύπου υπηρεσιακών φορέων, οι οποίες αναμασούσαν παρωχημένα και συχνά άνευ αξίας στοιχεία. Και στα ιδιωτικά, με τηλεπερσόνα να μιλά, πάνω από αγκαλιασμένα κουφάρια ανθρώπων, για «μετρημένες μέρες της κυβέρνησης».

Δ. Χατζ.

Γυρίσματα…

* ΠΩΣ γυρίζει… ο καιρός. Από τους «στρατηγούς ανέμους», στις «ασύμμετρες απειλές». Ακόμη μια «μαχαιριά» στο σώμα της πολύπαθης χώρας που βαδίζει, χωρίς σχέδιο και προγραμματισμό. Που έμαθε να ζει κάθε χρόνο την απόλυτη καταστροφή, είτε με αφορμή ένα ακραίο φαινόμενο, είτε εξαιτίας εγκληματικών ενεργειών και παραλείψεων…

 Γ.Ν.

Αλληλεγγύη

* ΓΕΜΙΣΑΝ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αναρτήσεις σχετικά με την τραγωδία. Δεν υπήρχε άνθρωπος στο Facebook που να μην ασχολιόταν με τα γεγονότα. Άλλοι με ευχές, κάποιοι με κατάρες. Άλλοι με κριτική διάθεση και άλλοι με οργή. Οι περισσότεροι όμως κοινοποιούσαν. Χρήσιμα τηλέφωνα και πολύτιμες πληροφορίες. Αυτό ήταν το σημαντικό. Ο κόσμος αναφερόταν στα σημεία που συγκεντρώνονταν είδη πρώτης ανάγκης και ρωτούσε να μάθει πώς μπορούσε να βοηθήσει. Αλληλεγγύη. Σπουδαίο πράγμα.

Κ.Γ.

Παρουσία

*ΟΜΩΣ φυσικά και δεν έμειναν στα λόγια και στην κινητοποίηση μέσω διαδικτύου. Από χθες, στα συγκεκριμένα σημεία, εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να δώσουν ό,τι μπορούν κι αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό.

Κ.Γ.

Κοινοποιήσεις

*ΑΜΕΣΑ κινητοποιήθηκαν όλοι στη Λάρισα. Σύλλογοι, φορείς άρχισαν να συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στην Αττική. Είναι χαρακτηριστικό πως η ανάρτηση της Σελίδας του Δήμου Λαρισαίων στο Facebook, περί συγκέντρωσης αγαθών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, μέχρι χθες το βράδυ είχε περίπου 2 χιλιάδες κοινοποιήσεις. Κι από εκεί άλλες πόσες από τους χρήστες.

Κ.Γ.

Φρίκη…

* ΠΩΣ να συνειδητοποιήσει ανθρώπινος νους το μέγεθος αυτής της τραγωδίας; Όσες φορές και αν το διαβάσεις, όσες φορές και αν το δεις, δεν μπορείς να το πιστέψεις. Δεν το χωρά ο νους σου. Εικόνες φρίκης, ανατριχίλας, συγκλονιστικές... Δεκάδες οι νεκροί, μεταξύ τους και παιδιά, άδολες ψυχές, που μέχρι πρότινος απολάμβαναν τις χαρές της θάλασσας και την ανεμελιά της ηλικίας τους. Περιουσίες και σπίτια χτισμένα με κόπους μιας ζωής έγιναν στάχτη…

Δυστυχώς εν έτει 2018, η Ελλάδα είναι πλήρως απροστάτευτη. Καμία μέριμνα, καμία πρόληψη για το οτιδήποτε. Διαχρονικά τα σφάλματά μας απέναντι στις φυσικές καταστροφές. Κανένας έλεγχος για το πού χτίζονται σπίτια, αν είναι πάνω σε ρέματα ή μέσα στα δάση. Πριν από λίγους μήνες οι πλημμύρες, τώρα η φωτιά, που μας βρήκε και πάλι απροετοίμαστους, έρμαια του «στρατηγού άνεμου» και της «ασύμμετρης απειλής». Αλλά πώς γίνεται να είμαστε τόσο απροετοίμαστοι, σε κάτι που ξέρουμε ότι κάθε χρόνο θα συμβεί;

Όμως τώρα δεν είναι ώρα για καταμερισμό ευθυνών. Ευθύνες αναμφίβολα υπάρχουν, αλλά ούτε χώρος, ούτε χρόνος υπάρχει για ερμηνείες και απαντήσεις. Τώρα προέχει η ενότητα, η βοήθεια, η αλληλεγγύη, η σιωπή απέναντι στον όλεθρο και τις απώλειες… Το μίσος και ο διχασμός δεν πρέπει να φωλιάσουν τώρα στις καρδιές μας. Κάποια στιγμή όμως ναι, όταν κοπάσει η τραγωδία, αυτή η ιδιότυπη ασυλία και η παραδοσιακή ελληνική ατιμωρησία πρέπει να εκλείψουν. Νισάφι πια με τους ενόχους που κυκλοφορούν και μας βγάζουν περιπαιχτικά τη γλώσσα...

Γ.Ν.

 

Χωρίς ΕΝΦΙΑ…

* ΠΑΝΤΩΣ η ανακοίνωση για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια των πληγεισών περιοχών, μας ξεπερνά. Δεν υπάρχει σπίτι, στάχτη έγινε, για το αυτονόητο θα ληφθούν φορο-διευκολύνσεις;

Γ.Ν.

Παντρέματα

* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ παρέες σχηματίστηκαν στο γαμήλιο γλέντι της κόρης του αντιπροέδρου της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Λάρισας Κώστα Λυγούρα, Ειρήνης με τον εκλεκτό της καρδιάς της Αδάμο Κράια, στη Φαλάνη. Αν και σύμβουλος της παράταξης Τζανακούλη, ο Φαλανιώτης παράγοντας όχι μόνο κάλεσε τη Ρένα Καραλαριώτου στον γάμο της κόρης του, αλλά φρόντισε η υποψήφια δήμαρχος να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους συμβούλους της παράταξης Τζανακούλη, Θ. Μαμάκο, Χρ. Τερζούδη, ενώ στην παρέα τους ήταν και ο Θ. Δριστέλλας και ο Β. Κυριτσάκας. Σε άλλο τραπέζι κάθονταν ο πρώην δήμαρχος Κ. Τζανακούλης με τον Κ. Καλαμπαλίκη και τον Τ. Πρασσά. Τυχαίες ή προγραμματισμένες οι συνθέσεις στις ροτόντες των τραπεζών; Θα φανεί σύντομα…

Γ.Ρ.

Αλληλεγγύη

* ΕΙΝΑΙ πράγματι συγκλονιστικό αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ώρες στη χώρα. Σύσσωμος ο ελληνικός λαός στο πόδι να βοηθήσει όπως μπορεί για να ανακουφίσει τους πυρόπληκτους της Αττικής. Σε χρόνο dt συγκεντρώθηκαν και συγκεντρώνονται φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Εκατοντάδες πολίτες τρέχουν στα νοσοκομεία να προσφέρουν αίμα για τους εγκαυματίες. Άλλοι προσφέρουν τα σπίτια και τα ξενοδοχεία τους για να μείνει ο κόσμος που έχασε τη στέγη του. Κόσμος ανοίγει τις αυλές του για τα ζώα που τραυματίστηκαν, εταιρείες ταξί προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες του. Ο καθένας ό,τι μπορεί και απ’ όπου μπορεί. Αυτή είναι η ψυχή του Έλληνα και το μεγαλείο της. Στα δύσκολα μια γροθιά.

Ν.Π.

Αγώνας

*ΤΙ; Γινόταν αγώνας χθες το βράδυ; Ναι, η ΟΥΕΦΑ σφύριζε αδιάφορα σε αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούσε μια χώρα και έκρινε πως οι δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, χιλιάδες σπίτια δεν αποτελούν σοβαρό στοιχείο για να αναβληθεί έστω και για 48 ώρες ένας αγώνας. Μπράβο όμως στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ που αποφάσισε να διαθέσει όλα τα έσοδα του ματς με τη Βασιλεία στους πληγέντες. Εύγε και στον Ολυμπιακό που δίνει 1 εκατ. ευρώ. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλες ΠΑΕ. Ναι και η ΠΑΕ ΑΕΛ, γιατί όχι.

Κ.Γ.

Γιατρός

*ΤΗΝ ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά και η Ελλάδα ντύθηκε στα μαύρα, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος έχει ξεπεράσει κάθε όριο λογικής. Λέει πως για όλα αυτά μας τιμωρεί ο Θεός λόγω… Τσίπρα. Η θεϊκή κατάρα ήρθε με τη μορφή πυρκαγιάς. Τι να σου κάνει κι ο εισαγγελέας αν επέμβει. Γιατρός ίσως;

Κ.Γ.

Για καφέ με το ΙΧ

* ΣΦΥΡΙΖΕ ξανασφύριζε η τροχονόμος χθες το πρωί στην Κύπρου με Ερμού, όπου ένα ΙΧΕ αυτοκίνητο ήταν παρκαρισμένο πάνω στο πεζοδρόμιο αλλά μάταια. Περνά και ένας περαστικός και της λέει: Μα καλά πάρκινγκ δεν είναι εδώ; Απόρησε και εκείνη, βγάζει το μπλοκάκι της και είναι έτοιμη να κόψει κλήση. Τότε ως εκ θαύματος γυρνά ένας θαμώνας στο καφέ, στο οποίο ακριβώς απ’ έξω ήταν παρκαρισμένο το αυτοκίνητο και της λέει «δικό μου είναι».

Προφανώς και άκουγε τη σφυρίχτρα της τροχονόμου που ήταν δίπλα του, απλά σκέφτηκε να απαντήσει όταν είδε το μπλοκάκι των κλήσεων. «Ωραίος» ο Λαρισαίος. Καφεδάκι και το αυτοκίνητο στο ένα μέτρο έτσι για να μην κουράζεται και να περπατά.

Τώρα αν κλείνει το πεζοδρόμιο και εμποδίζει τους συμπολίτες του, προφανώς και ελάχιστα τον ενδιαφέρει. Κάποια πράγματα δεν θα αλλάξουν ποτέ.

Ν.Π.

Παρατάσεις…

* ΟΛΙΓΟΗΜΕΡΗ η νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις. Γαλαντόμο το Υπ. Οικονομικών. Μέχρι τη Δευτέρα 30 Ιουλίου η νέα προθεσμία. Για τέσσερις εργάσιμες ημέρες δηλαδή. Το Σαββατοκύριακο δεν είναι αργία για τα λογιστικά γραφεία; Πάντως από τη στιγμή που οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου στις 31 Αυγούστου, δεν θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη παράταση για τα νομικά πρόσωπα; Μισές δουλειές γίνονται. Εκτός και αν έχουν σκοπό να κάνουν και νέα(;) ανακοίνωση τη Δευτέρα…

Γ.Ν.

Μαύρη τρύπα…

* ΑΧΟΡΤΑΓΟ είναι το άρτι εγκατασταθέν στο παλιό δημαρχείο Γόννων μηχάνημα αναλήψεως. Στην αρχή δούλευε κανονικά, μετά όμως άρχισε να δυσλειτουργεί…

Τη μια μέρα λοιπόν ενώ η οθόνη δούλευε κανονικά, η υποδοχή της κάρτας ήταν ερμητικά κλειστή.

Την επομένη η θυρίδα δούλευε, όχι όμως και η οθόνη. Έβαλε την κάρτα του ένας πελάτης θεωρώντας πως θα δουλέψει μόλις η κάρτα μπει, αλλά φευ! Ούτε «ζωντάνεψε» η οθόνη, ούτε και του έδωσε πίσω την κάρτα. Γέμισε το κουτί του ΑΤΜ «ρουφηγμένες» κάρτες, λέει η γραμματέας που δουλεύει στο παλιό Δημαρχείο και στην οποία απευθύνονται οι παθόντες… Κι επειδή το ΑΤΜ δεν είναι σε κατάστημα τράπεζας, πρέπει ο πελάτης να πάρει τηλέφωνο στην τράπεζα να την ακυρώσει κι έπειτα να μεταβεί στη Λάρισα για να βγάλει καινούρια… Παίδεμα προερχόμενο από μηχάνημα του κουτιού. Μαύρη τρύπα που ρουφάει κάρτες το ΑΤΜ στους Γόννους, μαύρη κι η ταλαιπωρία όσων πρέπει να μεταβούν στη Λάρισα για να τις αντικαταστήσουν…

ΘΑ.

Σχολεία στα χωριά

* ΚΑΤΟΙΚΟΣ της Βελίκας του Δήμου Αγιάς, διάβασε το ρεπορτάζ της «Ε», που αφορούσε στη διακοπή λειτουργίας νηπιαγωγείων σε χωριά του νομού Λάρισας -λόγω έλλειψης του προβλεπόμενου αριθμού παιδιών- και σε επιστολή του προς την «Ε», στέκεται -και μόνο- στην άποψη που εξέφρασε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Λάρισας Σωτ. Βούλγαρης, και συγκεκριμένα στη φράση: «όταν κλείνει ένα σχολείο, ερημώνουν τα χωριά…».

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στην επιστολή του, θεωρεί ότι ο κ. Βούλγαρης δεν έπρεπε να προτείνει την αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου Σωτηρίτσας, με μεταφορά των παιδιών στη Μελιβοία, και ότι τότε, δεν άκουσε να στηρίζει την ίδια φράση.

Σημειώνει ότι «7χρονα παιδιά από το Σκλήθρο μεταφέρονται στη Μελιβοία» και καταλήγει: «Τα λόγια μας και τα γραπτά μας να συμφωνούν με τα έργα μας».

Υπογράφει Στ. Γ. (τα στοιχεία στα διάθεσή μας).

Βέβαια το ρεπορτάζ, αναδείκνυε το γεγονός ότι: «Ερημώνουν τα χωριά και κλείνουν τα σχολεία» και μάλιστα μεταξύ άλλων ο κ. Βούλγαρης είχε αναφέρει πως: «Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου ακόμη και με δύο μαθητές προσπαθούμε να διατηρήσουμε τα νηπιαγωγεία σε χωριά, όπως αντίστοιχα και με λίγους μαθητές τα δημοτικά σχολεία τους», αναφέροντας παράδειγμα τα Αμπελάκια (2 μαθητές), το Σαραντάπορο το Δίλοφο, το Ευϋδριο…

Υπάρχει πάντα και η άλλη πλευρά σ’ ένα νόμισμα, όταν θέλουμε να τη δούμε.

Λ.Κ.

 

3POLLES OI OMORFES PAROYSIES 

* ΠΟΛΛΕΣ οι όμορφες παρουσίες στην πρόσφατη βραδιά επικοινωνίας της ΝΔ Λάρισας. Μία γυναικοπαρέα που τράβηξε τα βλέμματα πολλών ήταν αυτή της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου Σοφίας Ζαχαράκη με την αντιπρόεδρο της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, δικηγόρο Τάνια Δόκου και τη Μαρίνα Καλαϊτζή. Η τελευταία βρέθηκε στα μέρη μας καλεσμένη της κ. Δόκου. Είναι δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, η αδελφή της είναι η σύζυγος του Κωστή Χατζηδάκη, ενώ έλκει την καταγωγή της από την Κρανιά Ελασσόνας.

 

2AMETANOHTOI OSOI SYNEXIZOYN

* ΑΜΕΤΑΝΟΗΤΟΙ, όσοι συνεχίζουν να πετούν ογκώδη αντικείμενα στην παραλία Αγιοκάμπου. «Απίστευτος ο κόσμος και ο χαρακτήρας μας», όπως λέει και το άσμα.

Λ.Κ.