Η άκρια του χειμώνα

Δημοσίευση: 03 Αυγ 2018 19:05
*ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ  από τον ταχυδρόμο σε χωριό της  Λάρισας όπου θα μοίραζε συντάξεις. Ταχυδρόμος είναι, όχι φιλόλογος.  Παράδες να ‘ναι  μάστορα κι ας  είναι πέντε η ώρα…  Ζ. *ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ από τον ταχυδρόμο σε χωριό της Λάρισας όπου θα μοίραζε συντάξεις. Ταχυδρόμος είναι, όχι φιλόλογος. Παράδες να ‘ναι μάστορα κι ας είναι πέντε η ώρα… Ζ.

*- Από Μαρτιού πουκάμισο κι απ' Αύγουστο σεντόνια.

Κατέφτασαν κι άλλες παροιμίες στην εφημερίδα, προκαλεί κι ο άστατος καιρός.

- Ήρθε ο Αύγουστος, πάρε την κάπα σου.

Διότι εν κατακλείδι, κάπου θα εδράζεται η συσσωρευθείσα λαϊκή σοφία.

- Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι.

Δεν το εφηύραν οι δυσαρεστημένοι αδειούχοι του Ιουλίου που επέτρεψαν. Προφανώς σε συνάρτηση με τη μείωση ή την αύξηση του ηλιακού φωτός, την αυξομείωση της διάρκειας της ημέρας. (Επλάκωσεν ο Αύγουστος, η άκρια του χειμώνα.)

***

*ΑΝ και οι ζέστες του Αυγούστου είναι μεγάλες και παρατεταμένες, άλλωστε πολλές φορές είναι ο θερμότερος μήνας του έτους, εντούτοις είναι κι ο μήνας πριν από τα κρύα.

Είναι και τα μελτέμια, ο καιρός κατά κανόνα απρόβλεπτος. Εξάλλου, το πρώτο δωδεκαήμερο του Αυγούστου έχει την τιμητική της η λαϊκή μετεωρολογία. Είναι τα μερομήνια. Κι οι λαϊκοί μετεωρολόγοι, βρίσκουν τι καιρό πάνω-κάτω θα κάνει την επόμενη χρονιά. Διαβάζουν τα σημάδια του καιρού της κάθε μέρας και κάνουν τις προβλέψεις τους αντιστοιχίζοντας με τους μήνες. «Η πέμπτη του Αυγούστου άνεφος κι ο Μάης άβρεχος», επί παραδείγματι.

Ζ.

Πρώτη φορά

*ΣΤΟΝ Όλυμπο, το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας αφιέρωσε το χθεσινό της doodle η Google. Συνοδεύοντας το εισαγωγικό σκίτσο της δημοφιλούς σελίδας με την επεξήγηση: Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Όλυμπος ήταν το σπίτι των 12 αρχαίων Θεών. Ως εκ τούτου, θα μπορούσαν οι θνητοί να σκαρφαλώσουν τόσο ψηλά για να φτάσουν στην κορυφή του; Το 1913, τρεις θαρραλέοι αναρριχητές απάντησαν «ναι» στο ερώτημα, φτάνοντας στην κορυφή του επιβλητικού Μύτικα, ύψους 2.918 μέτρων, μέσα από βαθιές ρεματιές και απότομες κλίσεις.

***

*ΤΙΜΗΣΕ έτσι την επέτειο της επιτυχημένης προσπάθειας των Ελβετών Ντανιέλ Μπομποβύ και Φρεντ Μπουασουνά, που με τη βοήθεια του κυνηγού αγριοκάτσικων από το Λιτόχωρο, του Χρήστου Κάκαλου, κατέκτησαν την απάτητη μέχρι τότε κορυφή του Όλυμπου. Στις 2 Αυγούστου του 1913.

Ζ.

Clopy paste

ασυστόλως

*«ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της ‘’Καθημερινής’’ σήμερα με τους διαλόγους των αστυνομικών από τον ασύρματο της ΕΛ.ΑΣ.» Ενδιαφέρουσα η παρέμβαση στο διαδίκτυο από τον Δημ. Κανελλόπουλο, επειδή αυτός είναι της ‘’Εφημερίδας των Συντακτών’’, ο οποίος έγραφε προς το μεσημεράκι. «Αλλά τι να το κάνεις όταν από τις 8 το πρωί το έχουν «κατακλέψει» όλα τα sites; Έκανε το ρεπορτάζ ο συντάκτης στην εφημερίδα, το έγραψε, το επιμελήθηκαν οι διορθωτές, επιλέχθηκαν οι εικόνες του φωτογράφου, το έστησαν οι συντάκτες ύλης, το σελιδοποίησαν στο ατελιέ, το τσέκαρε ο αρχισυντάκτης, έκανε το «χτύπημα» για την πρώτη σελίδα ο αρμόδιος συντάκτης μαζί με τον διευθυντή σύνταξης και έφυγε το κομμάτι για εκτύπωση. Μιλάμε για το αποκλειστικό, αυτό, ρεπορτάζ. Δούλεψαν λοιπόν τόσοι άνθρωποι (που θέλουν να ζήσουν από τη δουλειά τους) κι έρχεται ένα site στις 8 το πρωί (προσοχή, όχι το μεσημέρι ή το απόγευμα) και με μηδαμινό κόστος, όσο κοστίζει ο συντάκτης της ροής εκείνο το πεντάλεπτο, το ανεβάζει με copy paste και καρπώνεται όλα τα οφέλη. Της δουλειάς του άλλου, έτσι;»

***

*ΕΙΝΑΙ κι αυτό μια δουλειά: Κλέβοντας τη δουλειά των άλλων. Πρωινό καφεδάκι και clopy, ναι clopy, paste. Ασυστόλως, καθημερινώς και στη Λάρισα.

Ζ.

Προς ολοκλήρωση

*- Η ηγεσία του ΤΕΙ έκανε ήδη πίσω. Έχει διαφορά να λες απορρίπτω την πρόταση Γαβρόγλου μετά βδελυγμίας όπως περίπου έλεγαν στην αρχή κι άλλο το τωρινό, πως το σχέδιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο μεγαλύτερο μέρος του»…

- Και μάλιστα υπάρχει και ισχυρή μειοψηφία που υποστηρίζει την πρόταση. Λογικά θα κάνει πίσω σε κάποια πράγματα και το Υπουργείο, εξομαλύνοντας κάποιες διαφορές…

Στη συντροφιά των Λαρισαίων σχολίαζαν τις εξελίξεις στην υπόθεση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

-Το βέβαιο είναι ότι το Υπουργείο είναι που θα αποφασίσει. Το ΤΕΙ κι όποιος άλλος θα διατυπώσουν προτάσεις, απόψεις, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν σε όλα. Δεν πρόκειται για διαπραγμάτευση αλλά για διαβούλευση.

***

*ΚΙ επειδή στο ‘’μικρό χωριό’’ της Λάρισας όλοι λίγο-πολύ γνωρίζονται, έχει αποκτήσει ενδιαφέρον η στάση των καθηγητών του ΤΕΙ. Καθώς εκεί εντοπίζεται η όποια αντίρρηση στο νέο Πανεπιστήμιο, το οποίο στη Λάρισα θα υποκαταστήσει το ΤΕΙ. Από κει πηγάζει και η όποια αντίδραση στο προταθέν σχέδιο, για χάρη τους κινούνται και όσοι παράγοντες της πολιτικής και της κοινωνίας εκφράζουν διαφωνίες. Άρα πέραν της γενικότερης θεώρησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, στις τοποθετήσεις εμφιλοχωρεί και το προσωπικό συμφέρον. Λογικό και αποδεκτό. (Υπάρχουν επίσης και οι πολιτικές σκοπιμότητες.)

Ζ.

Κόντρες

*ΑΤΥΠΟΣ διαγωνισμός ανάμεσα στα φαγανά παιδιά της Λάρισας.

- Κάνω δίαιτα δέκα μέρες τώρα κι αναγκαστικά τρώω τις νύχτες. Αν έχω χάσει κάτι είναι ο ύπνος μου.

***

*- ΟΙ Άγγλοι τρώνε βραδινό στις 7, οι Γερμανοί στις 8 και οι Ιταλοί στις 9. Εγώ ρε σεις τρώω στις 7 και στις 8 και στις 9, είμαι πολυπολιτισμικός.

***

*- ΠΕΤΑΞΑ ρε παιδιά ληγμένη μερέντα από το ντουλάπι μου. Μεγαλύτερη ντροπή δεν έχω νιώσει.

Ζ.

Τσιγγουνιές

*ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ; Στη Λάρισα κυκλοφορούν νεαροί φοιτητές από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι συνεχίζουν τις σπουδές τους για κάποιους μήνες μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγών, Erasmus κλπ. Φοιτητικές εστίες δεν υπάρχουν να φιλοξενηθούν, ψάχνουν οι καθηγητές να τους βρουν φτηνά καταλύματα και τρόπο να σιτίζονται. Και κάποια στιγμή πέφτουν πάνω στον τοίχο του αστικού ΚΤΕΛ. Παρότι τα παιδιά διαθέτουν διεθνές φοιτητικό πάσο, αυτό δεν αναγνωρίζεται, Ευρωπαίοι πολίτες αλλά στη Λάρισα είναι άλλο κράτος, δεν τους παρέχουν την έκπτωση στο εισιτήριο για να πηγαινοέρχονται στις σχολές τους. Στην πόλη του Σκρουτζ βγάζουν από τη μύγα ξύγκι. Νόμιμο; Ίσως. Δυσφήμιση; Σίγουρα. Κι η φιλοξενία η ελληνική; (Μήπως να του το θυμίσει ο δήμαρχος του προέδρου Μιχ. Σακελλαρίου;)

Ζ.

Η Ράπτη,

η Ράπτη…

*ΣΤΟ κέντρο της Λάρισας εθεάθη χθες η Έλενα Ράπτη. Περπατούσε μόνη της η Θεσσαλονικιά βουλευτίνα και όπως ήταν φυσικό μαγνήτισε τα βλέμματα των διερχομένων. Βρέθηκε στην πόλη σε σύντομη στάση κατεβαίνοντας Αθήνα, προκειμένου να πιεί ένα καφέ με φίλους. Το Σάββατο, η σελέμπριτι πολιτικός θα βρίσκεται στη συναυλία της Πρωτοψάλτη στο λιμάνι του Αγιοκάμπου, στο περίπτερο που θα στήσει η κοινωνική της οργάνωση.

Ζ.

Άσπρο πουλί

*ΠΗΓΑΙΝΟΝΤΑΣ να ταΐσει τον σκύλο του σε εγκατάσταση που διατηρεί στον δρόμο Λάρισας –Φαρσάλων, εκεί στο ύψος του παλιού συνεργείου της Τροχαίας πριν τη Νίκαια, ο Λαρισαίος βλέπει τις τελευταίες μέρες να κατεβαίνει να τσιμπολογήσει τροφή κι ένα παράξενο άσπρο πουλί, σαν περιστέρι αλλά με μεγάλο σκούφο σαν κορυδαλλός. Εκτιμά ότι το πουλί προέρχεται από κλουβί απ’ όπου ξέφυγε. Κι αν ενδιαφέρεται ο ιδιοκτήτης του ας πάει να το μαζέψει.

Ζ.

Τους τη βρόντηξε

*ΤΕΛΙΚΑ δεν ήταν και τόσο ακριβείς οι πληροφορίες. Ο παραιτηθείς θορυβωδώς από την Τοπική Τυρνάβου Κ. Ζιάγκας δεν παρεξηγήθηκε επειδή είχε αρπαχτεί στη συνεδρίαση με τον Χριστ. Κατσαρό και τον Β. Μάικο. Άλλωστε ο δεύτερος δεν μετείχε καν καθώς απουσιάζει στην Κρήτη σε διακοπές.

Του έγιναν όμως του Αμπελωνίτη δριμύτατες παρατηρήσεις στη συνεδρίαση της διοίκησης της ΔΗΜΤΟ. Συνολικά και πανταχόθεν από τους μετέχοντες. Επειδή είχε εκδώσει ανακοίνωση για θέμα του Δήμου Τυρνάβου, ως Τοπική της ΝΔ κι όχι ως Ζιάγκας, δίχως να ενημερώσει ούτε καν τον πρόεδρο. Δεν του άρεσαν οι παρατηρήσεις, θύμωσε, τους είπε μεγαλοστελέχη, απαξιωτικά, και τους βρόντηξε την πόρτα. (Με το γνωστό σαράκι που τους τρώει, θα δουν πολλά οι γαλάζιοι στον Τύρναβο ως τις δημοτικές εκλογές.)

Ζ.

Αντικατάσταση

καθισμάτων

*ΠΟΛΛΕΣ και ενδιαφέρουσες οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο Κηποθέατρο και που αποτελούν διέξοδο διαφυγής για τους Λαρισαίους που παραμένουν στην πόλη το καλοκαίρι. Κάποιοι εξ αυτών επανέρχονται (το είχαν κάνει και πέρυσι) ζητώντας από τη δημοτική αρχή την αντικατάσταση των καθισμάτων του Κηποθεάτρου, τα οποία μετρούν πάνω από 15ετία. Όσο και να τα καθαρίζεις, αυτά βγάζουν μια ατελείωτη σκόνη, ενώ η σκληρότητά τους είναι ενοχλητική. Με δεδομένο ότι ακολουθούν τέλος Αυγούστου και τον Σεπτέμβριο κι άλλες θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, μήπως η δημοτική αρχή να προχωρήσει τούτες τις μέρες σε αντικατάσταση των καθισμάτων, έστω και με τη συνδρομή χορηγών, αν τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά.

Γ.Ρ. 

Περίσσευμα

στάχτης

*ΚΑΙ είπε χθες ο Λαρισαίος που απηύδησε με την καμένη αντιπαράθεση: μην τσακώνεστε βρε παιδιά… Υπάρχει πλέον αρκετή στάχτη για τα μάτια όλων.

Ζ.

Τι να πιστέψεις;

*Η λεζάντα είναι κάθε φορά που κάνει τη διαφορά. Τρεις υπουργοί, Φάμελλος-Σταθάκης-Σκουρλέτης, ‘’κεφαλάκια’’ χθες στο πρωτοσέλιδο της ‘’Αυγής’’. Με τίτλο «Μπαίνουν κανόνες Κατεδαφίσεις Δασικοί χάρτες Χωροταξικά». Φωτογραφίες των ίδιων υπουργών στα ‘’Νέα’’ επίσης πρώτη σελίδα. «Συνεχίζεται η επιχείρηση αποπροσανατολισμού. Προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες πίσω από τις μπουλντόζες» (Δεν είναι διαφορετική οπτική αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση του ίδιου γεγονότος.)

Ζ.

Ξένες γλώσσες

*ΑΦΟΥ δεν μπορούν να συνεννοηθούν πια στα Τυρναβίτικα επιχειρούν στα αγγλικά.

- They are dirty, είναι λερωμένοι, είπε ο Iznogoud-γαλλιστί για τον δήμαρχο.

-Heisnogood, He is no good, στα αγγλικά είχε περιγράψει εκείνος χαρακτηρίζοντάς τον Ιζνογκούντ την προηγουμένη, περιγράφοντας τον στόχο και τον τρόπο του αντιπάλου του. (Και τράβα κορδόνι.)

Ζ.

Εν Λονδίνω

*ΤΑ άκουγε αυτά ο Λαρισαίος Φ. Τ. και θυμήθηκε την αγγλική περιπέτεια των φίλων του, του Γιωρίκα και του Κωστίκα. Οι οποίοι είχαν βρεθεί στο Λονδίνο, μπήκαν στο διώροφο κόκκινο λεωφορείο, είχε και κόσμο, πήγαιναν όρθιοι, στριμωξίδι. Στο φρενάρισμα του οδηγού στη στάση ένας γεροδεμένος μαύρος που βρισκόταν πίσω του ακούμπησε στον Κωστίκα. Γύρισε εκείνος το κεφάλι του ενοχλημένος.

- Ό-μορφααά…

Στην επόμενη στάση, απότομο πάλι το φρενάρισμα, κολλάει πάλι ο μαύρος πίσω απ’ τον Κωστίκα. Που δεν τα σηκώνει κάτι τέτοια, όμως συγκρατείται. Περιορίζεται να τον αγριοκοιτάξει.

- Ό-μορφααά…

***

*-ΚΑΛΑ, Πόντιος είσαι;

Ο Γιωρίκας τον κοιτάζει παραξενεμένος.

-Τι όμορφα και όμορφα, Αγγλία είμαστε, νομίζεις ότι σε καταλαβαίνει κανείς;

Το σκέφτεται ο άλλος και στο επόμενο φρενάρισμα και το κόλλημα που δέχεται γυρνάει στον μαύρο.

- Μπιούτι-φούλλλ…

Ζ.

 

MPHKAN OI PRVTES PINAKIDES

*ΜΠΗΚΑΝ οι πρώτες πινακίδες στη Λάρισα για τις οδούς ήπιας κυκλοφορίας. Ο Δήμος ξεκίνησε από την οδό Ψαρών, στον Άγιο Νικόλαο, κι έπεται συνέχεια. Τα αυτοκίνητα θα τσουλάνε με ταχύτητα το πολύ μέχρι 20 χλμ, παιδιά θα παίζουν. Για να δούμε…

Ζ.

 

 

 

 APO KARAMANLH ARJASUAI KATSIANTVNHS

*ΑΠΟ Καραμανλή άρξασθαι. Φτάνοντας στη ΝΔ ο Γ. Κατσιαντώνης είπε να ξεκινήσει μαθαίνοντας τα βασικά του κόμματος. Καραμανλή του είπαν, την Άννα κατάλαβε αυτός.

Ζ.

 

 KAI LAIKH SYMMETOXH STHN PARASTASH ZOYGANELH

*ΚΑΙ λαϊκή συμμετοχή στην παράσταση των Ζουγανέλη-Βλαδίμηρου στο Κηποθέατρο. Του άρεσε του Λαρισαίου το τραγούδι που ακουγόταν και σηκώθηκε να το χορέψει. Με την παρότρυνση του κοινού κατέβηκε να συνεχίσει στη σκηνή, την οποία μετέτρεψε σε πίστα. Εξασφαλίζοντας στο τέλος θερμό χειροκρότημα.

Ζ.

 

 

 PRVINO KAFEDAKI PRIN JEKINHSEI H DOYLEIA

*ΠΡΩΙΝΟ καφεδάκι

πριν ξεκινήσει η δουλειά στη Σαντορίνη.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass