Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Των πανηγύρεων

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2018 19:00
*ΣΙΓΟΥΡΑ ο έρωτας και η αγάπη δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Δεν χρειάζονται απαραίτητα, πολυτελή ξενοδοχεία, σε κοσμοπολίτικα νησιά, με πισίνες και ακριβές σουίτες. Καμιά φορά αρκεί ένα… καλώδιο της ΔΕΗ και τα πουλιά ζουν τον έρωτά τους. Τελικά αυτό είναι που μένει στο τέλος; Ή τα πουλιά μάς προσγειώνουν από ψηλά στη γήινη πραγματικότητα;  Κ.Τσ. *ΣΙΓΟΥΡΑ ο έρωτας και η αγάπη δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Δεν χρειάζονται απαραίτητα, πολυτελή ξενοδοχεία, σε κοσμοπολίτικα νησιά, με πισίνες και ακριβές σουίτες. Καμιά φορά αρκεί ένα… καλώδιο της ΔΕΗ και τα πουλιά ζουν τον έρωτά τους. Τελικά αυτό είναι που μένει στο τέλος; Ή τα πουλιά μάς προσγειώνουν από ψηλά στη γήινη πραγματικότητα; Κ.Τσ.

-ΑΜΑΝ αυτός ο τύπος…

-Ποιος;

-Να, αυτός ο Αύγουστος…

-Ε…

-Ε, είναι για τα πανηγύρια. (Μα κάθε χρόνο.)

Ζ.

Στο ‘’παράθυρο’’

*ΝΕΟΣ όρος στη νεοελληνική, για τους Λαρισαίους που την κοπανάνε στο ‘’παράθυρο’’ του Σαββάτου για ημερήσια απόδραση στις κοντινές παραλίες: Οι Σαββατούχοι του Αυγούστου.

Ζ.

Πώς κι έτσι;

«ΕΙΧΑΜΕ την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε λειτουργικά τις αρμοδιότητες», δήλωσε μετά ο Κ. Αγοραστός. «Οι αρμοδιότητες λίγο-πολύ είναι ξεκαθαρισμένες», ακολούθησε ο διοικητής της Αποκεντρωμένης. Κατόπιν αυτών δεν το λες κι ότι συμφώνησαν. Παρότι αμφότεροι μίλησαν για την ανάγκη συνεργασίας των υπηρεσιών των οποίων προΐστανται. Επί ποίου θέματος δεν είπαν.

***

*ΗΤΑΝ η πρώτη συνάντηση στα χρονικά μεταξύ του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και του Ν. Ντίτορα. Άλλωστε ο Κ. Αγοραστός ως πρόεδρος των περιφερειαρχών μέμφεται την κυβέρνηση που δεν κατάργησε ή έστω δεν περιόρισε τις αρμοδιότητες της κρατικής Αποκεντρωμένης ενισχύοντας τις εκλεγμένες αρχές της αυτοδιοίκησης. Ειδικά με το ντιτοριανό καθεστώς δεν είχε καμιά ιδιαίτερη σχέση.

***

*ΚΑΙ πώς προέκυψε αυγουστιάτικα τέτοια συνάντηση; Με τη συμμετοχή μάλιστα και υψηλόβαθμων υπηρεσιακών; Κι ο διευθυντής Κ. Μέγας κι ο διευθυντής Χρ. Λυτροκάπης αλλά κι ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Χρ. Καραμπούζης. Ωπ… Εδώ ίσως να κρύβεται η ουσία. Δεν χρειάζεται και σοφία για να εξαχθεί ότι ο αιρετός κι ο κρατικός περιφερειάρχης κουβέντιασαν με αφορμή τις φωτιές. Για αρμοδιότητες επί σχεδίων προστασίας και εκκένωσης, για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. (Που τέτοια δεν φαίνεται να υπάρχουν στη Θεσσαλία, δεν ακούστηκε κάτι για επικείμενα γκρεμίσματα στην περιοχή.)

Ζ.

4 για 2

*ΗΤΑΝ προγραμματισμένες για το τέλος του φθινοπώρου. Ωστόσο, αφού οι εκλογές θα γίνουν τελικά νωρίτερα, τον Μάιο του ‘19, ο Κ. Αγοραστός επισπεύδει και τις αλλαγές των αντιπεριφερειαρχών. Κρίμα αλλά η τωρινή εξάδα θα χάσει ένα τρίμηνο θητείας υπέρ των αντικαταστατών τους. Δύο οι Λαρισαίοι που φεύγουν, ο Απ. Μπέμπης κι ο Γ. Λαδόπουλος. Εκεί κοντά στη γιορτή της Αποτομής της Κεφαλής του Προδρόμου, καλά που δεν λεν κανέναν τους Γιάννη.

***

*ΤΕΣΣΕΡΙΣ τρέχουν να γεμίσουν το κενό. Όλοι τους δεν έχουν λάβει αξίωμα ως τώρα, φτάνει η σειρά τους. Φαβορί ένας άλλος Απόστολος, ο γεωπόνος Μπίλλης απ’ το Νέο Περιβόλι. Ο γυμναστής Νίκος Λιούπας επίσης, το όνομά τους έπαιζε και την προηγούμενη φορά. Κι αν γίνει αντιπεριφερειάρχης ο Μακρυχωρίτης θα ησυχάσει κι ο Γ. Μανώλης, ένας διεκδικητής λιγότερος για τη δημαρχία Τεμπών.

***

*ΣΤΗΝ αναμονή, πιθανός αντιπεριφερειάρχης και ο Γ. Σάκκας, ο παλιός αυτοδιοικητικός εκ Βερδικούσιας. Που δεν θα στενοχωρηθεί αν του πάρει τη θέση ο γιος του αείμνηστου φίλου του, του Ζήση Λιούπα. Το ίδιο μάλλον σκέφτεται και ο νεαρός για τον έτερο ‘’διόσκουρο’’ του πατέρα του. Την τετράδα των διεκδικητών, last but not least που λένε και στον Τύρναβο, συμπληρώνει ο γιατρός Βασίλης Πινακάς. Υπομονή μέχρι να τελειώσει ο Αύγουστος.

Ζ.

Τρέχουν, τρέχουν…

*ΕΚΕΙΝΟΙ που δεν τους έχει ο τόπος, με την επίσπευση των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι οι διεκδικητές γαλάζιων δημαρχιακών χρισμάτων στους πέντε από τους επτά δήμους του νομού. Αγωνιούν αυγουστιάτικα, τρέχουν και δεν φτάνουν.

Προσπαθούν να συσπειρώσουν παράγοντες για τα ψηφοδέλτιά τους, σπεύδουν και στην Αθήνα στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος. Άλλο που στο τέλος θα είναι ανεξάρτητοι. (Στα κεντρικά της ΝΔ βέβαια έχουν άλλες προτεραιότητες, δεν θέλουν και εσωκομματικές διαμάχες.)

***

*ΤΟ μεγαλύτερο ενδιαφέρον φυσικά για τη Λάρισα.

-Πού βρίσκεται η κατάσταση;

Ο νεοδημοκράτης που κινείται μέσα στα πράγματα και στο παιχνίδι επίσης, ήταν κατηγορηματικός στην απάντησή του.

-Δεν υπάρχει τίποτε απολύτως.

-Μα ακούγεται…

-Κανένας και καμία δεν έχουν προβάδισμα. Στα τέλη του Αυγούστου τα νεότερα από ΝΔ. Ως τότε ας κάτσουν όλοι φρόνιμα.

Ζ.

Δύο εκκρεμότητες

*ΕΝ τω μεταξύ έχει μπλοκάρει η κατάσταση και στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Εκκρεμότητα σε πέντε δήμους έχουν κι εκείνοι. Απλώς στους τρεις έχουν τα σιγουράκια τους, του πασοκτζήδες νυν δημάρχους που θα δεχθούν αβλεπί τη βοήθεια μέσω Συμπαράταξης. Σε Ελασσόνα και Κιλελέρ είναι πια υποχρεωμένοι να τρέξουν κι εκείνοι. Με ρυθμούς ΣΥΡΙΖΑ πάντα.

Ζ.

Ψιλοπίνοντας

*ΔΕΝ ήταν δα και του αντιαλκοολικού αγώνα οι νεαροί Λαρισαίοι που ψιλοκουβέντιαζαν στη διπλανή ξαπλώστρα στη Βελίκα.

- Τι πρέπει να κάνουμε στον καύσωνα;

- Να πίνουμε πολύ λέει και να κινούμαστε λίγο.

-Α… Κι εγώ που νόμιζα ότι κάτι πρέπει ν’ αλλάξω.

***

*- ΟΧΙ ότι είναι ακριβά τα ποτά στα νησιά, ρε συ, αλλά πήγα διακοπές αλκοολικός και γύρισα αποτοξινωμένος.

Ζ.

Στοιχειώδη…

*ΕΝΑΣ διάσημος βιολόγος ερευνητής είναι ο ήρωας του Μισέλ Ουελμπέκ, στα «Στοιχειώδη Σωματίδια», ένα παγκόσμιο μπεστ σέλλερ, όπου αφηγείται την πορεία του δυτικού κόσμου κατά το τελευταίο τρίτο του εικοστού αιώνα.

Στο λιβάδι έβοσκε ένα κοπάδι αγελάδες. Πιο μικρόσωμες από το κανονικό, με όμορφο ανοιχτοκάστανο χρώμα. «Τις αναγνωρίζετε;» ρώτησε ο Γουόλκοτ χαμογελώντας. «Ναι, είναι οι απόγονοι των πρώτων αγελάδων που προέκυψαν από τα πειράματά σας, πάνε δέκα χρόνια τώρα. Είναι εύρωστες, αναπαράγονται χωρίς προβλήματα και το γάλα τους είναι εξαιρετικό. Ο Ντζερζίνσκι πλησίασε τη μάντρα που περιέβαλε το χωράφι. Οι αγελάδες βοσκούσαν ήρεμα, έτριβαν τα κεφάλια τους η μία στα πλευρά της άλλης, δύο-τρεις ήταν ξαπλωμένες. Ο γενετικός τους κώδικας που κυβερνούσε την αντιγραφή των κυττάρων τους ήταν δικό του δημιούργημα ή, το λιγότερο, τον είχε βελτιώσει. Γι’ αυτές θα έπρεπε να ‘ναι κάτι σαν Θεός, ωστόσο έδειχναν αδιάφορες στην παρουσία του.

***

*ΚΑΝΕΙ και τις παρατηρήσεις του ο βιολόγος: Μεταξύ δύο και τεσσάρων ετών, τα μικρά του ανθρώπου αποκτούν οξύτερη συνείδηση του εγώ τους, πράγμα που τους προκαλεί κρίσεις εγωκεντρικής μεγαλομανίας. Στόχος τους γίνεται τότε η μετατροπή του κοινωνικού τους περιβάλλοντος, που συνήθως αποτελείται από τους γονείς τους, σε σκλάβους υποταγμένους στην παραμικρή του επιθυμία. Ο εγωισμός τους δεν γνωρίζει πλέον όρια, αυτές είναι οι συνέπειες της ατομικής ύπαρξης. (Το ξέρει καλά όποιος έχει συναναστραφεί πιτσιρίκια.)

***

*Ο Μ. Ουέλμπεκ προχωρά και σε πολιτικές επισημάνσεις: Θαύμαζε τον Ναπολέοντα, εκείνον τον άντρα που είχε περάσει την Ευρώπη δια πυρός και σιδήρου, που είχε παρασύρει στον θάνατο εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες υπάρξεις, χωρίς καν τη δικαιολογία μιας ιδεολογίας, μιας πίστης, μιας οποιασδήποτε πεποίθησης. Αντίθετα με τον Χίτλερ, αντίθετα με τον Στάλιν, ο Ναπολέων δεν πίστευε παρά μόνο στον εαυτό του, είχε προβεί σ’ έναν ριζικό διαχωρισμό ανάμεσα στο άτομό του και τον υπόλοιπο κόσμο, θεωρώντας τους άλλους απλά όργανα στην υπηρεσία της κυριαρχικής του θέλησης.

Ζ.

Όλα τα παράπονα

*ΠΟΛΥ σκληρός ο ανταγωνισμός. Αμφότεροι στο πλευρό του Λαρισαίου πολίτη, καιροφυλακτούν στις γωνίες των δρόμων και των πάρκων. Ακούνε με ευλάβεια την παρατήρηση του καθενός. Εντοπίζουν κάθε ατέλεια, την παραμικρή βλάβη που απαιτεί παρέμβαση των δημοτικών υπηρεσιών. Λακκούβες, σκουπίδια, βρύσες που στάζουν, χαλασμένα φανάρια, οτιδήποτε. Φωτογραφίζουν και δημοσιοποιούν το πρόβλημα, καταγγέλλοντας με την ευκαιρία τη δημοτική αρχή. Σε ένα βαθμό παίρνουν τη δουλειά από το κυτίο παραπόνων της εφημερίδας, ενίοτε προλαβαίνουν τα Κακώς Κείμενα του Κ. Γκιάστα. Κυρίως όμως ανταγωνίζονται μεταξύ τους, οι αντιπολιτευόμενοι δημοτικοί σύμβουλοι Δημ. Γεωργάκης και Μ. Ξηρομερίτης-η αναφορά των ονομάτων κατά σειρά παλαιότητας. Μόνο που ο πρώτος εξακολουθεί να πηγαίνει για αντιδήμαρχος, εκεί εξαντλείται η φιλοδοξία του, ενώ ο δεύτερος είχε εκφράσει με σαφήνεια την πρόθεσή του να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Ζ.

 

Τους πρόλαβε;

*- ΛΕΣ και ήξερε ο Χαρακόπουλος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να ρίξει τις ευθύνες για τα θύματα πυρκαγιάς στα αυθαίρετα και τις κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Ο συνεργάτης του γαλάζιου σκιώδη υπουργού, θύμιζε ότι σε άρθρο του προ ημερών στην ‘’Ε’’ για τις αιτίες της τραγωδίας έγραφε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αιτίες για την έκταση και τις καταστροφές που προκάλεσε η πυρκαγιά είναι πολλές, τόσο αντικειμενικές όσο υποκειμενικές. Στις μεν πρώτες συγκαταλέγονται οι εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες. Τις οποίες, όμως, είχε ήδη προβλέψει η Πολιτική Προστασία με σχετικό της δελτίο. Στις δεύτερες συμπεριλαμβάνονται παθογένειες, όπως η έλλειψη πολεοδομικού σχεδιασμού, οι αυθαιρεσίες, που εμπόδισαν την απρόσκοπτη διέξοδο στη θάλασσα».

***

*ΚΑΙ συνέχιζε προσθέτοντας ότι «αυτά, όμως, δεν υπήρξαν μόνο στη συγκεκριμένη πυρκαγιά, αλλά και σε προγενέστερες. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί αυτή τη φορά είχαμε νεκρούς και αγνοούμενους; Δυστυχώς, υπήρξαν σοβαρότατα λάθη στο τρόπο και στην ταχύτητα αντίδρασης στην κατάσβεση της φωτιάς, στον συντονισμό του έργου της εκκένωσης των οικισμών, στην έγκαιρη διάσωση των ανθρώπων που κινδύνευαν».

Έτσι ο συνεργάτης του Λαρισαίου βουλευτή κατέληγε στο συμπέρασμα: «στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν επιλεκτικά;»

Ζ.

Πάλιωσαν

*ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ τα όρια συνταξιοδότησης. Και να το αποτέλεσμα, όπως το περιγράφει η Μ. Κ.

 Δύο Λαρισαίοι φίλοι πάνε για τη δουλειά.

- Θυμάμαι ρε συ να δουλεύω, αλλά δεν θυμάμαι πού…

Ζ.

Εγκρίθηκε

*ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ γραμμής διαπίστωσε ο Λαρισαίος για το ΚΚΕ. Θυμόταν ότι πέρυσι με το που εμφανίστηκε η ταινία για τους εκτελεσμένους της Καισαριανής και τον Ναπολέοντα Σουκατζίδη, το έργο του Παντελή Βούλγαρη είχε επικριθεί. Επειδή λέει μέσα σε δύο ώρες δεν ανέφερε πουθενά το ΚΚΕ, ούτε ότι οι εκτελεσθέντες ήταν όλοι τους κομμουνιστές, που ως γνωστόν τους είχε παραδώσει στους ναζί το τεταρτοαυγουστιανό καθεστώς που τους είχε συλλάβει πριν την Κατοχή. Η μη αναφορά είχε ενοχλήσει το ΚΚΕ, πολλά είχαν γραφεί για τις σκοπιμότητες του δημιουργού. Ωστόσο τώρα το ΚΚΕ Λάρισας επέλεξε να προβάλει το ‘’Τελευταίο Σημείωμα’’ σε εκδήλωσή του στην πλατεία Ηρώου για τα 100 χρόνια του κόμματος.

***

*Ο Λαρισαίος δεν είχε πληροφορηθεί πως είχε μεσολαβήσει διθυραμβική κριτική της ταινίας στον ‘’Ριζοσπάστη’’, είχε δοθεί η έγκριση, ούτε πως στην επίσημη πρεμιέρα της είχε παραστεί και ο γ. γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. Προφανώς συνεκτιμήθηκαν άλλες αρετές του έργου. Βέβαια στην πρόσκληση της τοπικής οργάνωσης δεν αναφερόταν ότι θα προβληθεί η ταινία του Βούλγαρη αλλά απλώς κάποιο έργο. Πράγμα που μάλλον στέρησε την εκδήλωση από επιπλέον θεατές, που δεν είχαν προλάβει να τη δουν τον περασμένο χειμώνα στους κινηματογράφους.

Ζ.

Για τις καρέκλες

*- ΜΕ κάθε ευκαιρία, κάθε τρεις και λίγο δηλαδή που ζητούν και εκλογές αμέσως, ακολουθώντας τη θεωρία Μητσοτάκη, οι νεοδημοκράτες κατηγορούν τους κυβερνώντες ότι είναι γαντζωμένοι στην καρέκλα…

Ο Λαρισαίος, προς συριζαίο έδειχνε, αγόρευε στην παρέα.

-Όλο ότι η εξουσία τους ενδιαφέρει, ότι επιμένουν να την κρατούν σφιχταγκαλιασμένη, ότι δεν σηκώνονται να ξεκουμπιστούν. Κι αλήθεια λένε δηλαδή…

- Ε; Άμα το λες κι εσύ…

- Λέω ότι στη ΝΔ κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν τους δίνει την κυβέρνηση, που δεν τους παραχωρεί οικειοθελώς τις καρέκλες τις οποίες εκείνοι τόσο αγάπησαν επί τόσα χρόνια, αυτές που συνήθισαν και τις θεωρούν ιδιοκτησία τους. Τώρα κοντεύουν να πάθουν στερητικό, τις λιμπίζονται, τις απαιτούν…

***

*ΚΙ η συζήτηση συνεχιζόταν.

- Είναι όμως άπειροι στην τωρινή κυβέρνηση, φαίνεται σε κάθε δυσκολία…

- Μωρέ είδαμε πού μας είχαν οδηγήσει και οι έμπειροι. Τόσο γρήγορα τα ξεχνάμε;

-Σιγά βρε παιδιά… Ο Μητσοτάκης δεν διαβεβαιώνει ότι θα κυβερνήσει με νέα και άφθαρτα στελέχη; Δεν καθαρίζει τους παλιούς; Αυτοί οι νέοι, από πού απέκτησαν την κυβερνητική εμπειρία, την έχουν στο DNA απ’ τον παππού τους;

Ζ.

Μπλακχιουμορίστας

*Ο ηλικιωμένος Λαρισαίος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο. Ένα πρωί, στην επίσκεψη των γιατρών εμφανίστηκε κι ο χιουμορίστας.

-Τι είναι αυτό γιατρέ;

-Ραδίκι.

-Και γιατί το κρατάς ανάποδα;

-Κοίτα το, να συνηθίζεις.

Ζ.

 

 

 OYTE FARSALINOS NA HTAN

*ΟΥΤΕ Φαρσαλινός να ήταν ο σελιδοποιός. Κι έτσι το χθεσινό φύλλο της εφημερίδας πρόσφερε ανυπέρβλητη χαρά στον Αχ. Μπακαλέξη.

Ζ.

 

EINAI H PALIA EUNIKH ODOS

*ΕΙΝΑΙ η παλιά εθνική οδός Λάρισας – Φαρσάλων, στο Ζάππειο και στη διασταύρωση με το Δίλοφο. Εκεί όπου, η στάση του υπεραστικού λεωφορείου εμποδίζει την ορατότητα σε όποιον οδηγό επιχειρήσει να εισέλθει στην εθνική.

Με κάτοικο της περιοχής να υπογραμμίζει με έμφαση το επικίνδυνο του πράγματος ζητώντας να μετακινήσουν τη στάση, να την τοποθετήσουν, λίγο πιο πίσω έτσι ώστε οι οδηγοί να έχουν ορατότητα.

Χρήσιμη η στάση για τους ταξιδιώτες, εξίσου επιβαλλόμενη η ασφάλεια των μετακινήσεων. Ακόμα σπουδαιότερη η πρόληψη…

Β.Κ.

 

 

 EJVSTREFEIA KAI EPIXEIRHMATIKOTHTA

 *ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ και επιχειρηματικότητα το μενού της συνάντησης του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Λάρισας Σωτ. Γιαννακόπουλο, με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν το καλό κλίμα συνεργασίας που επικρατεί. Μάλιστα οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Περιφέρειας για τη χρηματοδότηση με 10 εκατ. ευρώ μικρών τουριστικών επιχειρήσεων κι άλλων 10 εκατ. ευρώ σε χρηματοδοτικά εργαλεία της αγοράς, ήρθαν να ενισχύσουν το θετικό κλίμα για τη θεσσαλική αγορά. Υπενθυμίζεται ότι τον τελευταίο καιρό οι εξαγωγές θεσσαλικών προϊόντων αυξήθηκαν κατά 500%! Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Δημ. Παπαλέξης και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λαδόπουλος.                                              Γ.Ρ.

 

GIORTAZOYN OI SARDELES OLES

*ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ οι σαρδέλες όλες.

Κι οι χοιρινές κι οι προβατίσιες.

Ζ.