Συγχώνευση

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2018 19:00
*META και απ’ όσα συνέβησαν στην Αττική ανησύχησαν ακόμη πιο πολύ. Οι γείτονες των παλιών αποθηκών της Ένωσης στη Νίκαια είδαν να νοικιάζεται ο χώρος και να γεμίζει με δέματα άχυρο. Όχι μόνο μέσα και στο περβάζι, στη βεράντα των αποθηκών, τεράστιες ποσότητες. Από τα κοντινά σπίτια φοβούνται για πυρκαγιά που θα καταστεί επικίνδυνη. Δεν ξέρουν αν έχει γνώση της κατάστασης η Αυτοδιοίκηση αλλά και κυρίως η Πυροσβεστική.  Ζ. *META και απ’ όσα συνέβησαν στην Αττική ανησύχησαν ακόμη πιο πολύ. Οι γείτονες των παλιών αποθηκών της Ένωσης στη Νίκαια είδαν να νοικιάζεται ο χώρος και να γεμίζει με δέματα άχυρο. Όχι μόνο μέσα και στο περβάζι, στη βεράντα των αποθηκών, τεράστιες ποσότητες. Από τα κοντινά σπίτια φοβούνται για πυρκαγιά που θα καταστεί επικίνδυνη. Δεν ξέρουν αν έχει γνώση της κατάστασης η Αυτοδιοίκηση αλλά και κυρίως η Πυροσβεστική. Ζ.

* ΔΕΝ ξέρω αν η επιχειρούμενη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στ. Ελλάδας, είναι μια εμβληματική και οραματική μεταρρύθμιση όπως λέει το Υπ. Παιδείας και διακινούν οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ βουλευτές ή πρόκειται απλά για την απορρόφηση του ΤΕΙ από το Πανεπιστήμιο, όπως διατείνονται καθηγητές του Τεχνολογικού Ιδρύματος, αλλά και βουλευτές της αντιπολίτευσης…

Αν όμως πρόκειται για μια «ένωση» με στόχο να βγει κάτι νέο, μεγάλο και πρωτοποριακό, τότε «γαμπρός», δηλαδή Πανεπιστήμιο και «νύφη», δηλαδή ΤΕΙ, πρέπει ισότιμα να αντιμετωπίζονται από τον «κουμπάρο», δηλαδή το Υπ. Παιδείας. Αυτό σημαίνει ότι όλα μπαίνουν στο τραπέζι και η κουβέντα θα μπορούσε να εκκινήσει –γιατί όχι;- ακόμα και από μηδενική βάση.

Κι όπως γράφει η Ρένα Καραλαριώτου σήμερα στην «Ε», είναι «ακατανόητο πώς ξεκινάει μια συζήτηση για συγχωνεύσεις χωρίς να τίθεται εξαρχής το ζήτημα της έδρας»!

Εκτός κι αν υπάρχουν ζητήματα που θίγονται και άλλα που θεωρούνται «ιερά».

Φαντάζεστε όμως να γινόταν αυτή η  συζήτηση αντίστροφα; Υπήρχε περίπτωση να εθίγοντο οι σχολές του Πανεπιστημίου στο Βόλο και να μην άνοιγε ρουθούνι; Ούτε να το σκέφτεστε…

Δ. Χατζ.

Αρχηγός (1)

* ΤΩΡΑ που άλλαξε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. η αστυνομία θα βρει τα μέσα να επιτελέσει τον ρόλο της; Έχει για παράδειγμα, η τοπική αστυνομία, τόσα οχήματα όσα χρειάζονται για μια δύσκολη περίπτωση; Η τοπική ΕΛ.ΑΣ. που θα κληθεί να πάει πρώτη στον τόπο του συμβάντος για να ενημερώσει τους πολίτες, έχει ανά Υπηρεσία όσα αυτοκίνητα χρειάζεται;

Ή θα περιμένει τις νέες προμήθειες σε οχήματα μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και στο μεταξύ θα ελπίζει σε δωρεές; Παρεμπιπτόντως ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας «ευχαριστεί δημόσια όλους τους συμπολίτες, γιατί σε μεγάλο βαθμό, χάρη στις ανιδιοτελείς προσφορές τους λειτουργεί η Υπηρεσία ενώ κάνει έκκληση σε όσους σε αυτή τη δύσκολη εποχή έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν…».

Με δωρεές; Τώρα που άλλαξε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. οι πιστώσεις για επισκευές και συντηρήσεις χαλασμένων αυτοκινήτων θα εγκρίνονται μια φορά το εξάμηνο; Συμφέρει να συνεχίσουν χρυσοπληρώνουν βλάβες σε ένα παλαιωμένο στόλο μέχρι το νέο ΕΣΠΑ;

Β.Κ.

Αρχηγός (2)

* ΑΝΑΛΟΓΑ ερωτήματα, ως προς τα οχήματα ισχύουν προφανώς και για τον στόλο της Πυροσβεστικής. Αν λοιπόν η τραγωδία της Ανατ. Αττικής διδάξει κυβερνώντες και τους διοικούντες τον κρατικό μηχανισμό θα πρέπει να επιλυθούν βασικά προβλήματα.

Από το να λειτουργούν οι ασύρματοι, να υπάρχει συντονισμός, να αξιοποιηθούν επιστημονική κοινότητα και νέες τεχνολογίες, να υπάρξει περιβαλλοντική πολιτική. Δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα να αλλάξουν υπουργοί, αρχηγοί και υπαρχηγοί, αν οι αλλαγές αυτές δεν συνοδευτούν από αλλαγές πολιτικών…

Β.Κ.

Σχοινί

* ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ο κάτοικος της Ελάφου βλέποντας τις καταστροφές που γίνονται γύρω του και αναφέρει τις ελλείψεις στο δικό του χωριό. Λέει, λοιπόν, πως όταν συμβαίνει κάτι χτυπά η καμπάνα για να ειδοποιηθεί ο κόσμος, στο δικό τους το χωριό όμως η καμπάνα δεν έχει σχοινί, έχει κουμπί. Σε εκδήλωση για παράδειγμα πυρκαγιάς θα πρέπει να βρεθεί αυτός που έχει το κλειδί της εκκλησίας και δεν είναι ο παπάς επειδή μόνιμο ιερέα δεν διαθέτει το χωριό, θα πρέπει να βρουν τον επίτροπο, να ανοίξει εκείνος τον ιερό ναό, να μπει μέσα και αν έχει ακόμα ρεύμα να πατήσει το κουμπί για να χτυπήσει η καμπάνα και να ειδοποιηθεί ο κόσμος. Πάει κάηκε το χωριό!

Ζ.Π.

Αξιοκρατία

* ΣΤΟΝ τομέα της Πολιτικής Προστασίας, επιρρίπτει μεγάλο μέρος της ευθύνης για τη διαχείριση της κρίσης στο Μάτι Αττικής, ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη Μάξιμος Χαρακόπουλος. Τουλάχιστον αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παρασκήνιο». Επικρίνει την κυβέρνηση ότι κινείται στη «λογική της επικοινωνιακής απάτης» και ζητά δικαστική διερεύνηση για την «αποτυχημένη επιχείρηση κατάσβεσης», προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.

Διαβεβαιώνει δε ότι «με κυβέρνηση της Ν.Δ. θα υπάρξουν αλλαγές στον τομέα Πολιτικής Προστασίας και στελέχωσή του με αξιοκρατικά κριτήρια».

Βεβαίως όλες οι κυβερνήσεις τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδιδαν πάντα: ότι θα στελεχώσουν τέτοιες υπηρεσίες με αξιοκρατικά κριτήρια. Συμπτωματικά όμως οι καλύτεροι ανήκουν πάντα στο κόμμα μας… Με μερικές εξαιρέσεις προφανώς …για ξεστράβωμα. Ως προς αυτό λοιπόν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοτυπεί.

Ακόμη κι έτσι όμως, γιατί η αξιοκρατικά επιλεγμένη ηγεσία συνεπάγεται κατ’ ανάγκη και καλύτερη αποτελεσματικότητα; Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν εξαντλείται στην επιλογή της κορυφής. Μπορεί να έχεις τον καλύτερο «στρατηγό», αλλά οι ικανότεροι στρατιώτες να είναι σε θέσεις γραφείου, εννοείται πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια.

Για να μην βάλουμε στην εξίσωση και άλλους παράγοντες: όπως πρόληψη, εκπαίδευση, μέσα, ή τα διαχρονικά εγκλήματα της ανθρωπογενούς παρέμβασης στο φυσικό και αστικό περιβάλλον. Και τέλος, τις μετεωρολογικές συνθήκες τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει (τουλάχιστον στην πλήρη τους έκταση και ένταση), ή να αγνοήσει, πόσο μάλλον να υπερνικήσει.

Μακάρι όλα αυτά να λύνονταν με μια αλλαγή στην κορυφή της Πολιτικής Προστασίας.

Δ. Χατζ.

Μπροστά

* ΚΥΡΙΑΚΗ μεσημέρι και φτάνει ο Λαρισαίος αγουροξυπνημένος στην παραλία του Αγιοκάμπου. Επιλέγει μπιτσόμπαρο όπου δεν συχνάζουν μόνο οικογένειες αλλά και οι εντυπωσιακές ινσταγκράμερς. Συνηθισμένος από τις εποχές που γνώριζε τον μετρ στα μπουζούκια, τότε που τον χαρτζιλίκωνε και τώρα απλά τον ταγκάρει στο facebook, διασχίζει όλη την παραλία για να καταλήξει σέρνοντας τη σαγιονάρα μπροστά από την πρώτη σειρά που σχηματίζουν οι ξαπλώστρες. Απαιτεί να τοποθετηθούν για εκείνον και τους φίλους του άλλες πέντε ακόμα πιο μπροστά, αδιαφορώντας που με αυτή την κίνηση έκλεινε τον διάδρομο προς τη θάλασσα. Αδιαφορώντας γενικότερα για τους άλλους λουόμενους, βουτηγμένος μέσα στα ακριβά μπραντ, που «φώναζαν» από μακριά, με σηκωμένο τον γιακά της μπλούζας, ξαπλώνει εκεί που σκάει το κύμα και σχολιάζει… την τιμή που είχε το σουβλάκι στο πανηγύρι που διασκέδαζε το προηγούμενο βράδυ!

Ζ.Π.

Πρόσβαση

* ΩΡΑΙΕΣ οι παραλίες του Πηλίου. Τις προτιμούν και οι Λαρισαίοι για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Η πρόσβαση όμως δεν είναι εύκολη σε όλες. Για παράδειγμα για να φτάσει κάποιος στην παραλία του Αγίου Δημητρίου, πρέπει να περάσει μέσα από το ξενοδοχείο. Χώρος για να αφήσει το αυτοκίνητό του έξω από το πάρκινγκ του συγκροτήματος δεν υπάρχει, οπότε εισέρχεται σε αυτό και κατά την είσοδο πληρώνει 6 ευρώ. Μέχρι πριν λίγο καιρό στην τιμή αυτή περιλαμβάνονταν οι ξαπλώστρες με την ομπρέλα στην παραλία, τα πράγματα όμως άλλαξαν και ο λουόμενος πληρώνει εκτός από τα 6 ευρώ κατά την είσοδο αλλά 3 ευρώ για κάθε ξαπλώστρα που θα χρησιμοποιήσει. Ακριβά.

Ζ.Π.

Κλιντ

* ΣΚΗΝΙΚΟ από γουέστερν θυμίζει η πόλη τα μεσημέρια… Ησυχία, πού και πού κανένας διερχόμενος, τα λαρισαϊκά σαλούν-τσιπουράδικα κι αυτά μισοάδεια, μόνο τα άλογα κι οι αχυρόμπαλες λείπουν και οι μονομαχίες κάτω από το βλέμμα του γκράντε μαέστρο Ενιο Μορικόνε. Το απόγευμα όμως το σκηνικό αλλάζει, κι ας περάσαμε του Αϊ-Σωτήρος και οδεύουμε προς Δεκαπενταύγουστο. Κόσμος πολύς στο κέντρο, μεγάλοι και μικροί στους πεζοδρόμους, ρομά με τα μπαλόνια με ήλιον ανά χείρας να τα επιδεικνύουν στα παιδάκια. Και το βράδυ… μονομαχία στον Λόφο του Φρουρίου για ένα τραπεζάκι, χαμός, αδιαχώρητο, με τους καταστηματάρχες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για… πολλές χούφτες ευρώ. (Eτσι όπως έχουν εκπαιδευτεί πια οι Λαρισαίοι στην ανεύρεση τραπεζιού, και τόσο γρήγορα που κινούνται όταν βλέπουν να ελευθερώνεται κάποιο, ακόμη κι ο Κλιντ Ιστγουντ θα έμενε με το χέρι στο πιστόλι…)

ΘΑ.

 

ΔΕΥΑΛ

* ΣΤΗ μη τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας αναφέρεται συμπολίτης με αφορμή έργα ύδρευσης στην οδό Δωροθέου στον Πέρα Μαχαλά. Ο οποίος σημειώνει πως την περασμένη Πέμπτη, στις 15.28’ το μεσημέρι χρειάσθηκε να καλέσει την ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να κάνουν ησυχία τα συνεργεία.

Το ίδιο έπραξε και χθες στο μεσημέρι, ένα – δυο λεπτά μετά τις 15.00’ οπότε (πάλι) παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. τα συνεργεία διέκοψαν για να ξεκινήσουν ξανά στις 17.00 ακριβώς όπως σημειώνει ο καταγγέλλων συμπολίτης, «παρότι η ώρα κοινής ησυχίας αφορά έως τις 17.30».

Αν το έργο εκτελείται από συνεργείο της ΔΕΥΑΛ ή αν το υλοποιεί εργολάβος για λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ, λίγη σημασία έχει όσο η ανάγκη να τηρείται το ωράριο. Παρεμπιπτόντως χρειάζεται κάθε φορά να καλούνε την αστυνομία για τα αυτονόητα;

Β.Κ.

Στο ποτάμι

* ΔΥΟ κουτάβια μέσα στο νερό του ποταμού πέταξε ασυνείδητος ιδιοκτήτης σκύλου. Ο «φιλόζωος» που το ζωντανό του γέννησε φαίνεται ότι τα μικρά του περίσσεψαν και είπε να τα ρίξει στον Πηνειό, μάλλον όχι για να δροσιστούν. Στάθηκαν όμως τυχερά καθώς τα εντόπισε άλλος Λαρισαίος, ευσυνείδητος και τα έβγαλε από το νερό προσφέροντάς τους φιλοξενία.

Ζ.Π.

Γκολ;

*ΣΤΑΘΕΡΟΤΑΤΗ η ΑΕΛ… Σε τέσσερα φιλικά η επίθεσή της επιδεικνύει αξιοσημείωτη συνέπεια. Ούτε γκολ δεν πέτυχε με αντιπάλους ομάδες ασφαλώς χαμηλότερου βεληνεκούς. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να κάνεις μεταγραφές επιθετικών, έτσι έπραξε κι η ΑΕΛ φέρνοντας Κούνιτς. Τι κι αν οι μεταγραφές έγιναν αφού έχει τελειώσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, σάμπως μακριά είναι το Καρπενήσι. Κι όσοι ονειρεύονται Ευρώπες… κούνιτς που τους κούναγιτς.

Θ.Α.

 

 PROERXOMENOS APO THN POLEMI

* ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΟΣ από την Πολεμική Αεροπορία, ο ιπτάμενος ε.α. Γιάννης Ταφύλλης διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος για την Άμυνα.

Μετά τις δημοτικές εκλογές του 2014 τοποθετήθηκε γεν. γραμματέας του Δήμου Λαρισαίων ενώ στις αρχές του 2015, με απόφαση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, τοποθετείται γεν. γραμματέας του Υπ. Άμυνας. Στη συνέχεια τοποθετείται γραμματέας στο Υπ. Ψηφιακής Πολιτικής και μέχρι χθες ήταν διευθυντής του Κέντρου Μελετών και Ασφάλειας του Υπ. Προστασίας του Πολίτη.  Από χθες, πάλι με εντολή του πρωθυπουργού, τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας μετά και τις εξελίξεις που προκάλεσε η ανείπωτη τραγωδία στην Ανατ. Αττική. Μια αποστολή με σκοπό να αναμορφώσει την Πολιτική Προστασία σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο περιβάλλον, με αφορμή και τον πρωτοφανή αριθμό των νεκρών.

Β.Κ.

 

 EINAI GNVSTO OTI KRATAEI

 

* ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι «κρατάει χρόνια αυτή η φιλία» και οι δυο τους διατηρούν διαχρονικά μια πολύ καλή σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Ο λόγος για τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και την τραγουδίστρια Άλκηστη Πρωτοψάλτη. Κατά τη διάρκεια της συναυλίας της στον Αγιόκαμπο η τελευταία «ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό, για την πρόσκληση στο Φεστιβάλ «με Θέα στο Αιγαίο», αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μετά την τραγωδία της Αττικής και υπενθύμισε τη σημασία της μουσικής που μας βοηθά να βγάλουμε τα αγκάθια από την ψυχή μας. Από την πλευρά του ο Κώστας Αγοραστός εξήρε την προσωπικότητα της Αλκηστης Πρωτοψάλτη και συμφώνησε μαζί της ότι η μουσική μας ανεβάζει ψηλά…

 

 

MEGALH POIKILIA H ND KAI*ΜΕΓΑΛΗ ποικιλία η ΝΔ και στη Λάρισα, πολύ μεγάλη. Εικονίζεται ένα μέρος της.

Ζ.

 

 

 

 


 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass