Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταχυδρόμος

Δημοσίευση: 04 Σεπ 2018 19:01
   * Ο γαλάζιος πρόεδρος της Νομαρχιακής της Ν.Δ. Χρήστος Καπετάνος, «συνελήφθη» από τον φακό της «Ε», να συζητάει με τρεις ανθρώπους που σημάδεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση στον νομό Λάρισας και ανήκουν στην παλιά γενιά που έφερνε νίκες στη Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο λόγος για τον Κλεάνθη Λέτσιο, πρώην αντιδήμαρχο Λαρισαίων, τον Γιώργο Σάκκα, πρώην πρόεδρο Κοινότητας Βερδικούσιας και περιφερειακό σύμβουλο και τον Δημήτρη Μπουρνάκα παλιό εκλεγμένο σύμβουλο από τη Μαρμαρίνη Αγιάς. Σίγουρα ο Σαρακατσάνος πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε., είχε πολλά να κουβεντιάσει με τους συνομιλητές του για τα αυτοδιοικητικά πράγματα του νομού και όχι μόνο.   * Ο γαλάζιος πρόεδρος της Νομαρχιακής της Ν.Δ. Χρήστος Καπετάνος, «συνελήφθη» από τον φακό της «Ε», να συζητάει με τρεις ανθρώπους που σημάδεψαν την τοπική αυτοδιοίκηση στον νομό Λάρισας και ανήκουν στην παλιά γενιά που έφερνε νίκες στη Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο λόγος για τον Κλεάνθη Λέτσιο, πρώην αντιδήμαρχο Λαρισαίων, τον Γιώργο Σάκκα, πρώην πρόεδρο Κοινότητας Βερδικούσιας και περιφερειακό σύμβουλο και τον Δημήτρη Μπουρνάκα παλιό εκλεγμένο σύμβουλο από τη Μαρμαρίνη Αγιάς. Σίγουρα ο Σαρακατσάνος πρόεδρος της ΝΟ.Δ.Ε., είχε πολλά να κουβεντιάσει με τους συνομιλητές του για τα αυτοδιοικητικά πράγματα του νομού και όχι μόνο.

* ΔΕΥΤΕΡΑ πρωί – πρωί ακούγονται τα θυροτηλέφωνα της πολυκατοικίας να χτυπούν το ένα μετά το άλλο.

Δυο – τρεις ένοικοι απάντησαν ταυτοχρόνως και από την είσοδο ακούστηκε «ο ταχυδρόμος είμαι, ανοίξτε, έφερα τους λογαριασμούς της ΔΕΗ», η πόρτα δεν άνοιξε ποτέ μόνο κάποιος ακούστηκε να φωνάζει «να τους κρατήσεις, ποιος σου είπε ότι τους θέλουμε;».

Μα ξεκινάει καλά η εβδομάδα με λογαριασμό της ΔΕΗ;

Ζ.Π.

Συλλήψεις

* ΕΙΧΕ πολλά χρόνια να συμβεί στη Λάρισα, αστυνομικοί να συλλάβουν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για αναγραφή συνθημάτων. Η πρόβλεψη του νόμου περί διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και η πολιτική πρακτική του ΚΚΕ περί συνθημάτων και αφισοκολλήσεων, απέχει… αιώνες οπότε δεν μπορεί να υπάρξει κοινός τόπος στην προσέγγιση του θέματος.

Ισχυρότερος βεβαίως είναι ο νόμος και αυτόν θα εφαρμόσει η ΕΛ.ΑΣ. αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει το ΚΚΕ να διατηρήσει τις απόψεις του και να ακολουθεί την πολιτική του πρακτική.

Το θέμα της Λάρισας ωστόσο - με τις 4 συλλήψεις στελεχών του - πήρε πολιτικές διαστάσεις εις τας Αθήνας και στα συναρμόδια υπουργεία. Δεν είναι τυχαίο που εξέδωσε ανακοίνωση η ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλοντας «νέο κρούσμα αυταρχισμού, ενταγμένο στη συνεχιζόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης του λαού».

Ούτε τυχαία έγινε η δήλωση από τον γραμματέα της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ για να διαφοροποιηθεί από την εξέλιξη, λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ, από θέση αρχής, τάσσεται ενάντια σε πρακτικές ποινικοποίησης της πολιτικής δράσης, που θυμίζουν άλλες, θλιβερές εποχές» και πως «η πολιτική και ιδεολογική πάλη δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με προσαγωγές, συλλήψεις και διώξεις».

«Η πολιτική δράση δεν είναι δυνατό να μετατρέπεται σε ποινικό αδίκημα, με την αξιοποίηση αντεργατικών διατάξεων του ποινικού κώδικα» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση και μπορεί να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες. Προς το παρόν τα στελέχη του ΚΚΕ είναι αυτά που θα συλλαμβάνονται.

Β.Κ.

Επαφές

* ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ τα εκλογομαγειρέματα στον Δήμο Ελασσόνας, με την 7μελή Επιτροπή που συγκρότησε η παράταξη του πρώην δημάρχου Γιώργου Πασχόπουλου να ανοίγει κύκλο διερευνητικών επαφών με τις παρατάξεις των κ.κ. Βαρνά και Γκουνού. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα είναι θετικό κι απομένει, όταν η συζήτηση μπει στα ουσιαστικά ζητήματα κατάρτισης του ψηφοδελτίου, να κυριαρχήσει το ενωτικό κλίμα και όχι οι προσωπικές σκοπιμότητες.

Γ.Ρ.

Φιλελλήνων

* ΣΤΗΝ αντιμετώπιση προβλημάτων από την εκτέλεση των έργων στο κέντρο της πόλης αφορούσε χθεσινή σύσκεψη του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, στελεχών της δημοτικής αρχής και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πολλά ζητήματα αφορούν στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης αλλά ένα από τα θέματα που επείγει να απαντηθεί αφορά στην τροφοδοσία των καταστημάτων επί της Φιλελλήνων. Οι ανακοινώσεις σήμερα.

Β.Κ.

Ποδηλατοστάσια

* ΠΡΟΤΑΣΗ πολιτών που πηγάζει από τις ανάγκες τους: «Στις θέσεις των πράσινων και μπλε κάδων απορριμμάτων, που θα ελευθερωθούν σταδιακά, μετά την εγκατάσταση των υπόγειων-βυθιζόμενων κάδων, καλό θα ήταν να τοποθετηθούν ποδηλατοστάσια».

Μαζί με την εξέλιξη των έργων αστικής κινητικότητας, που στόχο έχουν την αποσυμφόρηση του κέντρου από την κίνηση οχημάτων, ταιριάζει απόλυτα και ο σχεδιασμός για περισσότερες θέσεις ποδηλάτων.

Είναι ευκαιρία η Λάρισα να γίνει η πόλη του ποδηλάτου.

Λ.Κ.

Τρέχει

* ΑΠΟ δήμαρχο σε δήμαρχο τρέχει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, εκπροσωπώντας την Ένωση Κεντρώων. Μια με τον Κολλάτο μιλάνε για τον Δήμο Τεμπών, μια με τον Καραχάλιο για ζητήματα της περιοχής των Φαρσάλων. Και να οι κουβέντες για το πάρκο της κοιλάδας των Τεμπών, για τον κόμβο του Πυργετού και το ζήτημα ύδρευσης του Μακρυχωρίου, και να οι συζητήσεις για το φράγμα στο Παλιοδερλί Σκοπιάς, τον δρόμο και τα αντιπλημμυρικά.

***

* ΑΥΤΟΙ βέβαια καλά τα είπαν. Το ζήτημα είναι τι θα πει ο πρόεδρος. Ποιος πρόεδρος; Μα φυσικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, ο Βασίλης Λεβέντης. Καλά τρέχει ο Αναγνωστόπουλος από δω και από κει. Θα πάρει το χρίσμα στις εκλογές ή τζάμπα ο ιδρώτας;

Κ.Γ.

Στρατιωτικοί

* ΤΟ ότι οι εκπαιδευτικοί, σύζυγοι στρατιωτικών -γυναίκες το 98%- έχουν δικαίωμα, κατ’ εξαίρεση και χωρίς μοριοδότηση, να πάρουν απόσπαση σε σχολείο που απέχει μέχρι και 20 χλμ. από τη στρατιωτική μονάδα που υπηρετεί ο άνδρας τους, έχει δημιουργήσει μεγάλη αναστάτωση στον εκπαιδευτικό κόσμο στον νομό Λάρισας.

Εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν ότι η παραπάνω τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας, που υπερψηφίστηκε απ’ όλους τους βουλευτές όλων των κομμάτων, «δημιουργεί ανισότητα» και ότι «γι’ άλλη μια φορά το κράτος δίνει περισσότερα προνόμια στους στρατιωτικούς και καταδικάζει τους υπόλοιπους…».

Ρωτούν: «Είναι σωστό και δίκαιο, εκπαιδευτικός, γυναίκα στρατιωτικού, με δύο χρόνια υπηρεσίας σε σχολείο να παίρνει τη θέση άλλου εκπαιδευτικού που έχει περισσότερα χρόνια υπηρεσίας, που έχει γυρίσει όλα τα χωριά, ώστε να καταφέρει να καταλήξει στη Λάρισα και τελικά να μην μπορεί;

Είναι σημαντικότερο κοινωνικό κριτήριο η σύζυγος στρατιωτικού, από μια μονογονεϊκή οικογένεια με οικονομικά προβλήματα;».

Ας απαντήσουν όσοι εμπνεύστηκαν και ψήφισαν την τροπολογία.

Λ.Κ.

Επιστρέφουν…

* ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ οι «μαύρες Τετάρτες» … Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη οι συμβολαιογράφοι πιάνουν δουλειά από αύριο και το πρώτο μεταμνημονιακό "χτύπημα" στο μέτωπο των πλειστηριασμών, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την "έξοδο" από το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, θα το υποστούν τρεις Λαρισαίοι...

Και δεν θα είναι οι τελευταίοι. Με την πλάτη στον τοίχο θα είναι στο εξής οι οφειλέτες. Κατά χιλιάδες και μαζικά θα αλλάζουν χέρια υπό το βάρος χρεών περιουσίες.

Και δεν είναι μόνο ότι το σκηνικό των πλειστηριασμών αλλάζει ριζικά από τον τρέχοντα μήνα, καθώς ενεργοποιούνται ταχύτατες διαδικασίες, αλλά τα ακίνητα θα χάνονται και ευκολότερα καθώς θα εκποιούνται σε νέες μειωμένες τιμές πολύ κάτω από τις εμπορικές...

 Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται προφανές πως μια κάποια ανησυχία θα υπάρχει στην κυβέρνηση. Δεν μπορεί να μην προβληματίζεται. Όλα δείχνουν ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο και οι πλειστηριασμοί είναι μεγάλο "αγκάθι". Το κοινωνικό κόστος είναι τεράστιο και αν τώρα στο επίκεντρο βρίσκονται στρατηγικοί κακοπληρωτές και έχοντες, κάποια στιγμή θα στραφούν και σε όσους έχουν μικρά χρέη… Και αυτή η στιγμή δεν θα αργήσει. Το ζητούμενο συνεπώς είναι το πώς θα χειριστεί το θέμα και τι παρεμβάσεις θα κάνει. Και δεν μιλάμε για επικοινωνιακούς χειρισμούς…

* * *

* ΙΔΟΥ πάντως η πρόταση - παρέμβαση ενός αλληλέγγυου. "Τώρα που θα υπάρχουν ελεύθερα σπίτια δεν θα υπάρχει κανένας λόγος οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες να μένουν σε καταυλισμούς"…

Γ.Ν.

Κυριαρχία

* ΗΜΕΡΑ που ήταν χθες, η κυβέρνηση έσπευσε να «αποδείξει» τα περί εθνικής κυριαρχίας. Ανακοινώνοντας η κυβέρνηση ότι χθες «είχαμε την πρώτη κυβερνητική απόφαση που σηματοδοτεί την έξοδο από τα μνημόνια.

Η υπουργός Εργασίας υπέγραψε για τις πρώτες 4 κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που αφορούν περίπου 75.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα δουν άμεσα αυξήσεις στους μισθούς τους. Η μάχη για την ενίσχυση των εργαζομένων συνεχίζεται και αποτελεί προτεραιότητά μας στη μεταμνημονιακή εποχή».

Ποιος έχει αντίρρηση για τις κλαδικές και τις συλλογικές συμβάσεις αλλά, μιλάνε βρε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου;

Β.Κ.

Παροχολογία…

* ΘΕΛΟΝΤΑΣ και μη, οι εξαγγελίες τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης από τη ΔΕΘ, θα σηματοδοτήσουν τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία και θα προσδιορίσουν τις συνθήκες της μεταμνημονιακής περιόδου στη χώρας μας. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο.

Οι "σειρήνες" όμως της παροχολογίας άρχισαν να ηχούν επικίνδυνα και οι προσδοκίες για ελαφρύνσεις όλο και ψηλώνουν… Το τι βέβαια θα εξαγγελθεί, αν και ήδη κάποια πράγματα έχουν σκιαγραφηθεί, σύντομα θα το μάθουμε. Αλλά είθε όλοι τους να έχουν πλήρη επίγνωση του κινδύνου που ελλοχεύει στα "ταξίματα" και στις υποσχέσεις.

Άλλωστε και δεν είναι μυστικό, τα όποια δημοσιονομικά επιτεύγματα της χώρας στις αιματηρές θυσίες των μέτρων λιτότητας και την υπερφορολόγηση πολιτών και επιχειρήσεων στηρίχτηκαν. Οπότε, όπως διαμηνύει ο εμπορικός κόσμος, είναι προτιμότερο να ακουστούν εξαγγελίες για φοροελαφρύνσεις παρά ηχηρές παροχές, προερχόμενες από την υπερφορολόγηση…

Γ.Ν.

Γαλακτοκομική

* Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ των νέων, για σπουδές στην ειδικότητα Τεχνικού Γαλακτοκομίας – Τυροκόμου, του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ Λάρισας, που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην Ελασσόνα, είναι ένα στοίχημα για τον Δήμο Ελασσόνας.

Το όραμά του είναι η δημιουργία της Σχολής Γαλακτοκομίας και τα πρώτα βήματα είναι το ήμισυ του παντός.

Ίσως είναι από τις λίγες φορές, σε μια κοινωνία, που η επιτυχία ενός εγχειρήματος κρατικών και δημοτικών φορέων, εξαρτάται στην κυριολεξία, από το ενδιαφέρον που θα δείξουν οι νέοι.

Θα ξεκινήσει δυναμικά ή ασθενικά;

Ο Δήμος πάντως, δεσμεύεται ότι θα υποδεχθεί με χαρά όλους τους νέους που θα επιλέξουν την Ελασσόνα για σπουδές Γαλακτοκομίας, αφού ουσιαστικά θα στήσουν το πρώτο λιθαράκι του οράματός του. Ποιος ξέρει;

Μακροπρόθεσμα η Ελασσόνα μπορεί και να γίνει τόπος σπουδών νέων απ’ όλη την Ελλάδα.

Λ.Κ.

Λήμμα

*ΛΗΜΜΑΤΩΝ συνέχεια στο αγγλο-λαρισινό λεξικό:

"Μυστράς" είναι βυζαντινή πόλη της Πελοποννήσου και αυτό που λέει η Λαρισαία για να περιγράψει πώς θέλει το φόρεμα για τον γάμο.

«Φόβος»

* Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία πάντα βόλευε τις κυβερνήσεις για να περνάνε τις πολιτικές τους. Όταν δεν έπειθαν οι μετανάστες, η τρομοκρατία δεν άφηνε περιθώρια.

Από τη μια λοιπόν εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους με τις πολιτικές σκληρής λιτότητας και από την άλλη προκαλούν πολέμους. Με τον φόβο του φθηνού εργατικού δυναμικού, των μεταναστών δηλαδή, αλλά και της διόγκωσης της ανεργίας ο εργαζόμενος όχι μόνο δεν θα απαιτήσει τίποτα αλλά θα αισθάνεται και ευτυχής που εργάζεται.

Τα ακροδεξιά κινήματα αναβιώνουν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και μάλιστα εισέρχονται στα κοινοβούλια. Μετά τα νέα βίαια επεισόδια του σαββατοκύριακου και τις πορείες νεοναζί, η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, απηύθυνε χθες έκκληση προς τους Γερμανούς, να κινητοποιηθούν κατά του «μίσους» που διαχέεται από την άκρα δεξιά στη χώρα.

Οι ακροδεξιοί στη Γερμανία και οι νεοναζί δηλαδή, πάνε καλά στις δημοσκοπήσεις στη Γερμανία. Απειλητικά καλά αλλά όχι πως αιφνιδιάσθηκε κιόλας η κ. Μέρκελ…

Β.Κ.

Ανδρέα ζεις

* ΠΟΛΛΑ από τα αφιερώματα στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τη συμπλήρωση 44 χρόνων από την 3η Σεπτέμβρη του ’74 παρουσίαζαν ενδιαφέρον.

Όλα βεβαίως «έγερναν» υμνώντας τον ηγέτη του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, την προσωπικότητά του με ένα κομματικό ακροατήριο που… ειδωλολατρικά «θεοποίησε» οτιδήποτε Παπανδρεϊκό, με απόδειξη την εκλογή του Γεωργίου Παπανδρέου στα ηνία του κόμματος και στη διακυβέρνηση της χώρας.

Μόνο και μόνο επειδή ήταν γιος του Ανδρέα, τέτοια πώρωση. Ελάχιστα όμως αφιερώματα εστίασαν παράλληλα και στην άλλη αλήθεια. Από πού ξεκίνησαν δηλαδή το Κίνημα οι ιδεολόγοι του ΠΑΣΟΚ που αναζητούσαν τη δημοκρατία και πού το κατάντησαν οι σύγχρονοι διαχειριστές του. Όταν ανέδειξαν ως κυρίαρχο το πελατειακό καθεστώς και τη διαφθορά. Ναι, μαζί τα έφαγαν…

Β.Κ.

Αστειάκι;

*ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ του καπνίσματος σε κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, πάρκα, παραλίες και χώρους άθλησης, ζητά η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ) από την Πολιτεία, τονίζοντας ότι είναι καιρός η πρακτική αυτή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, τώρα που σταδιακά πολλές πόλεις στην Ευρώπη, με τελευταίο το Παρίσι, έχουν ξεκινήσει να την εφαρμόζουν. Ε, βέβαια θα φτάναμε και εκεί. Μετά την επιτυχία της χώρας για απαγόρευση στους κλειστούς χώρους δημόσιους και μη, ήρθε η ώρα και για τους ανοιχτούς. Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Μάλλον για αστειάκι πρόκειται, αφού η χώρα έχει καταφέρει να εφαρμόσει τη νομοθεσία για το κάπνισμα στο ελάχιστο και κανείς δεν ελέγχεται για τίποτα.

Ν.Π.

Καιρός

* ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ Λαρισαίων για τον καιρό: «Θα τραβήξει το καλοκαίρι…», «Θα αργήσει ο χειμώνας…», «Θα έχουμε ζέστη μέχρι τον Οκτώβριο…», «Θα αργήσουμε να ανάψουμε καλοριφέρ» κ.ο.κ.

Ενδόμυχες επιθυμίες για οικονομία στη θέρμανση!

Λ.Κ.

 

 

 STH RACANH O XR KELLAS

* ΣΤΗ Ραψάνη ο Χρ. Κέλλας, με τις γυναίκες του δραστήριου εκεί συλλόγου και με ανθρώπους που αισθάνονται περήφανοι για τις ρίζες, την ιστορία, την παράδοση, τη διαδρομή τους...

Και όπως έλεγε, η επίδειξη αλληλεγγύης απέναντί τους δεν αποδεικνύεται στα λόγια των δήθεν προοδευτικών πολιτικών, αλλά με έργα, όπως είναι η εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, αλλά και μέτρα που θα τους ελαφρύνουν πραγματικά, όπως η κατάργηση του Ειδικού Φόρου στο κρασί…

 

 GIA DVDEKATH SYNEXH

* ΓΙΑ δωδέκατη συνεχή χρονιά το Barra party στο Συκούριο, στη λίμνη. Φέτος με τη Νατάσσα Μποφίλιου. Κόσμος πολύς και όλων των ηλικιών. Εκεί ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και ο δήμαρχος Κώστας Κολλάτος με τους νέους εθελοντές της εκδήλωσης. Μαζί με τα νέα παιδιά του Συκουρίου με μπράβο προς εθελοντές και διοργανωτές. Και του χρόνου.

Κ.Τσ.