Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προεκλογικά

Δημοσίευση: 07 Σεπ 2018 19:45
* ΣΤΗ Λάρισα οι κουμπάροι Αντώνης και Κωστής, με αφορμή τη συναυλία του πρώτου στο Arena. Ο πρώτος σε συνέντευξή του στην «Ε» μίλησε για τον γάμο του, για τη Λάρισα αλλά και την πολιτική. Ο δεύτερος, όπως δήλωσε, ενημερώνεται συνεχώς μέσω της «Ε» για τα νέα της πόλης. * ΣΤΗ Λάρισα οι κουμπάροι Αντώνης και Κωστής, με αφορμή τη συναυλία του πρώτου στο Arena. Ο πρώτος σε συνέντευξή του στην «Ε» μίλησε για τον γάμο του, για τη Λάρισα αλλά και την πολιτική. Ο δεύτερος, όπως δήλωσε, ενημερώνεται συνεχώς μέσω της «Ε» για τα νέα της πόλης.

*ΕΙΧΕ κάτι το αθλητικό όμως η προχθεσινή ανταλλαγή «πυρών» ανάμεσα σε Καλογιάννη και Καραλαριώτου, μέσω ανακοινώσεων για τα έργα.

Το παρατηρούσες στις εκφράσεις που χρησιμοποιούσαν. Να «τρέξουν» τα έργα έλεγε ο δήμαρχος και «να πάρει μεζούρα να μετρήσει η Καραλαριώτου» αναφερόμενος στα πεζοδρόμια. Παίρνοντας τη… σκυτάλη η Ρένα στη δική της τοποθέτηση ανταπαντούσε πως «αυτός είναι ο πήχης τους. Όλα χαμηλά. Αυτά είναι τα μέτρα τους».

***

*ΝΑ σου και πιο δίπλα ο πρώην δημοτικός σύμβουλος, εν δυνάμει επικεφαλής παράταξης, Μάριος Ξηρομερίτης, αναφερόμενος στα λουκέτα γράφει πως «έχουν ξεπεράσει όλα τα ετήσια ρεκόρ» αλλά έκλεινε κάνοντας λόγο για «δάφνες» με τις οποίες θα προσπαθήσει να στεφθεί ο Καλογιάννης.

Προεκλογικό πνεύμα αθάνατο…

Κ.Γ.

 

Μαντήλα

* ΟΤΑΝ ένας πρώην υπουργός, ο κ. Αδ. Γεωργιάδης και νυν αντιπρόεδρος της ΝΔ, που φιλοδοξεί μάλιστα να κυβερνήσει, καταγγέλλει πως η διδασκαλία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας θα κάνει τα παιδιά μας… αριστερά, τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Δεν είναι αστείο, είναι επικίνδυνα.

Το αστείο είναι πως ο κ. Γεωργιάδης τα λέει αυτά για να καταγγείλει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, στη μετά Φίλη εποχή, ως γνωστόν, έδωσε το δικαίωμα στην Ιερά Σύνοδο να συγγράψουν από κοινού το βιβλίο των θρησκευτικών. Τόσο κομμουνιστές δηλαδή.

Η αγωνία της ΝΔ να περιορίσει τις διαρροές την αναγκάζει να υιοθετήσει τον ακροδεξιό λόγο. Η εκδήλωση βίας θεωρείται… φυσιολογική απέναντι σε οτιδήποτε διαφορετικό, απέναντι σε οποιονδήποτε διαφωνεί.

Τυφλά, χωρίς διακρίσεις. Όπως χθες στη Μυτιλήνη όπου, τέσσερις «άνδρες» επιτέθηκαν σε 9χρονο κορίτσι, που το θεώρησαν προσφυγόπουλο επειδή… φορούσε μαντήλα. Δεν έχει σημασία αν το κορίτσι ήταν ελληνικής καταγωγής, για τον ρατσιστή σημασία έχει που φορούσε την ενοχοποιητική μαντήλα.

Β.Κ.

 

Ο κριτής…

* ΕΝΑ 24ωρο πριν από την έναρξη της πολύμηνης προεκλογικής εκστρατείας είμαστε. Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η φετινή ΔΕΘ δεν θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την εκκίνησή της. Με ένα καλάθι γεμάτο από παροχές πηγαίνει ο πρωθυπουργός στην Εκθεση. Και αυτό φαίνεται από το πώς συντηρείται το ζήτημα της αναστολής της μείωσης των συντάξεων, οι υποσχέσεις για φοροελαφρύνσεις, οι δεσμεύσεις για μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών κ.ά.

Είναι λογικό συνεπώς τα μάτια όλων να είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη και στα όσα θα εξαγγελθούν αύριο το βράδυ. Θα είναι ένα ψηφοθηρικό πακέτο εντυπώσεων που θα μπορούν να υποστηρίξουν απλά και μόνο το «αφήγημα» του «τέλους των μνημονίων» ή παροχές ουσίας που θα δώσουν μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική και θα αυξήσουν την απασχόληση;

Όποιο και να είναι το εύρος και το είδος των παροχών ο πρώτος και μεγάλος κριτής θα είναι από τη Δευτέρα κιόλας οι αγορές. Στην περίπτωση που αποτιμηθεί ότι οι παροχές που θα εξαγγελθούν, θα εκτρέψουν τη χώρα από το κανάλι της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπου έχει εισέλθει, είναι σίγουρο ότι θα αντιδράσουν με άσχημο τρόπο, κάτι που θα φανεί στα ομόλογα και το χρηματιστήριο. Οι αγορές είναι απρόσωπες και χωρίς συναίσθημα και θα δώσουν το στίγμα, για το πού βαδίζουμε και το ποιες θα είναι οι προοπτικές μας. Υπομονή λίγα 24ωρα ακόμη…

Γ.Ν.

 

Επιτυχίες

* TO 73% άγγιξε το ποσοστό των επιτυχόντων μαθητών του 6ου Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Λάρισας, στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Εισήχθησαν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οκτώ από τους έντεκα μαθητές του.

Όλοι τους σε σχολές μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων.

Η επιτυχία τους ξεχωρίζει, καθότι πρόκειται για άτομα που εργάζονται και μοχθούν διπλά για να διαβάσουν και να αποκτήσουν ένα πτυχίο, ώστε να εξελιχθούν καλύτερα στην επαγγελματική τους ζωή.

Όπως θα περίμενε κανείς, οι περισσότεροι από τους εισαχθέντες επέλεξαν σχολές του ΤΕΙ της Λάρισας, για να είναι στον τόπο διαμονής τους και να συνεχίσουν την προσπάθεια: δουλειά και διάβασμα.

Αξιέπαινη η προσπάθειά τους και φυσικά είναι περήφανοι γι’ αυτούς οι καθηγητές, που τους εύχονται καλή συνέχεια στις σπουδές και κάθε επιτυχία στη ζωή τους.

Λ.Κ.

 

Προσλήψεις

* ΓΙΑ τον μεγαλύτερο αριθμό προσλήψεων αναπληρωτών καμαρώνει το Υπουργείο Παιδείας. Λέγοντας ότι φέτος και προτού ανοίξουν τα σχολεία προσελήφθησαν 19.480 αναπληρωτές.

Δίνοντας συγκριτικά στοιχεία στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία: Το σχολικό έτος 2011-12, στην Πρωτοβάθμια προσλήφθηκαν 2.509 αναπληρωτές, κανένας στην ειδική αγωγή και, 1.112 στη Δευτεροβάθμια (σύνολο 3.621).

Ενώ φέτος (σχολικό έτος 2018- ’19) προσλήφθηκαν 8.763 αναπληρωτές στην Πρωτοβάθμια, 8.941 στην ειδική αγωγή και, 1.776 στη Δευτεροβάθμια (σύνολο 19.480). Οι αριθμοί μιλάνε από μόνοι τους…

Β.Κ.

 

…και ελλείψεις

* ΕΚΕΙ ωστόσο που χωλαίνει το σύστημα αφορά στους αναπληρωτές που θα έπρεπε να προσληφθούν στην παράλληλη στήριξη. Για τα Δημοτικά Σχολεία της Λάρισας ζητήθηκε η κάλυψη για 52 παιδιά και προσλήφθηκαν μόνο 12 αναπληρωτές. Ενώ για τις 8 θέσεις νηπίων δεν προσλήφθηκε κανείς.

Για την παράλληλη στήριξη δεν χρειάζεται να ειπωθεί τίποτα περισσότερο, ούτε για τις μαθησιακές ανάγκες αυτών των παιδιά. Δώδεκα δάσκαλοι για 52 παιδιά δεν γίνεται. Συνεπώς ας επιλύσουν πρώτα το πρόβλημα για αυτή την ευαίσθητη κατηγορία και μετά να πανηγυρίσουν βουλευτές και υπουργοί, ότι η χρονιά ξεκινάει χωρίς ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Β.Κ.

 

Οικονομία

* ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ στα έξοδα για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κάνει το Υπουργείο Παιδείας.

Οργανώνει ημερίδα ενημέρωσης σε θέματα Εφοδιαστικής (Logistics) με έμφαση στα μαθήματα της ειδικότητας «Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού» του Τομέα Διοίκησης και Οικονομίας των ΕΠΑΛ, την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν οι καθηγητές που διδάσκουν το μάθημα, μέσω των ηλεκτρονικών υπολογιστών τους.

Διευκρινίζεται δε: «συνεπώς δεν προβλέπεται να καταβληθεί οποιαδήποτε αμοιβή για δαπάνες μετακίνησης των εκπαιδευτικών που θα την παρακολουθήσουν.

Επίσης, δεδομένης της δυνατότητας εξ αποστάσεως παρακολούθησης δεν προβλέπεται να χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης».

Στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης, πρώτοι πρέπει να δώσουν το παράδειγμα οι εκπαιδευτικοί, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας.

Λ.Κ.

 

Συζήτηση

* ΣΕ συζήτηση και όχι ως κεντρική ομιλήτρια, θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λάρισα, η πρώην Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Διευκρινίζεται λοιπόν ότι η κεντρική πολιτική ομιλία θα γίνει την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου από το μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο.

Ενώ η κ. Παπαρήγα θα μετάσχει σε συζήτηση, το βράδυ του Σαββάτου 15 Σεπτεμβρίου, με θέμα «ΚΚΕ το πιο νέο Κόμμα, σταθερά 100 χρόνια, δίπλα στη νέα γενιά». Το διήμερο φεστιβάλ θα γίνει στην κοίτη του Πηνειού.

Β.Κ.

 

Πίτες

* ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ, ή μάλλον εθελόντριες, ζητούν οι οργανωτές του 3ου Ορειβατικού αγώνα Τσαριτσάνης –Ολύμπου, για να παρασκευάσουν πίτες, κέικ και διάφορα άλλα εδέσματα, που θα προσφερθούν στους δεκάδες συμμετέχοντες.

Τόσο δρόμο θα κάνουν οι αθλητές, να μην τους προσφερθεί το κάτι τις!

Και όχι ό,τι κι ό,τι. Σπιτικά φαγητά.

Λ.Κ.

 

Χρήματα

*ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ πριν λίγο διάστημα τα ονόματα των καταστημάτων που θα συνθέσουν το ανανεωμένο εμπορικό κέντρο Fashion City Outlet (πρώην Pantheon Plaza). Ονόματα από μεγάλες αλυσίδες.

Διαβάζουμε προχθές πως μπαίνει στην τελική ευθεία το Open Mall και βλέπουμε εικόνες από το πώς θα γίνει το εμπορικό κέντρο της πόλης. Το πρόβλημα των τελευταίων ετών όμως δεν ήταν πως δεν είχαμε καταστήματα και χώρους πάρκινγκ για να πάμε να κάνουμε τα ψώνια μας.

Το σημαντικότερο και ουσιαστικό πρόβλημα των τελευταίων ετών είναι πως δεν είχαμε χρήματα. Δυστυχώς αυτό το πρόβλημα παραμένει ακόμα πιο έντονο. Όσα καταστήματα κι αν ανοίξουν… Αν δεν έχεις μία;

Κ.Γ.

 

Το σχολείο

που θέλουμε

* ΠΟΛΛΕΣ φορές οι τοποθετήσεις του μοριακού βιολόγου Γιώργου Καραβάνα στην προσωπική του ιστοσελίδα σε θέματα επικαιρότητας, αποτελούν αφορμές για συζητήσεις, ενίοτε με ένταση και διαξιφισμούς. Έτσι και η  πρόσφατη αναφορά του, με την ιδιότητα και του εκπαιδευτικού στη μεταρρύθμιση Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο, έχει ενδιαφέρον: «Το ζήτημα δεν είναι να συζητάμε αν είναι απαραίτητα ή όχι τα Λατινικά (κι οποιοδήποτε άλλο μάθημα). Μπορεί να συζητάμε για ώρες και να μην καταλήξουμε σε συμφωνία. (Όλα τα μαθήματα είναι χρήσιμα με κάποιο τρόπο, αλλά ο διαθέσιμος χρόνος κάθε μαθητή είναι περιορισμένος...!).  Το ζήτημα είναι να δούμε πότε επιτέλους θα μπορεί κανείς στο ελληνικό σχολείο, να κρίνει ο ίδιος και οι γονείς του ποια μαθήματα - πέραν ενός βασικού κορμού - θεωρεί απαραίτητα για τη δική του ζωή και καριέρα. Να δούμε δηλαδή, πότε επιτέλους θα εισαχθεί και στην Ελλάδα το σύστημα της επιλογής, μέσα από έναν κατάλογο πολλών διαφορετικών μαθημάτων» καταλήγει ο κ. Καραβάνας και τα σχόλια που ακολούθησαν πολλά.

Γ.Ρ.

 

Στοχευμένα

* ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΕΣ και στοχευμένες οι παρεμβάσεις του αγροτοσυνδικαλιστή πρώην δημάρχου Τυρνάβου Θανάση Νασίκα στα δημόσια πράγματα. Σε αντίθεση με το παρελθόν και τις αγροτικές του ασχολίες δεν παραμελεί και την ενασχόλησή του με την πολιτική, τη διατηρεί ζεστή με συγκεκριμένα καθήκοντα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Μοιράζοντας παντού υποσχέσεις ότι θα είναι πολλοί όσοι θα δουν τα ποσοστά του Κυριάκου Βελόπουλου στις επόμενες εκλογές και δεν θα πιστεύουν στα μάτια τους. Και φυσικά τα υψηλά ποσοστά φέρνουν και βουλευτική έδρα, μην ξεχνιόμαστε!

Δ.Κ.

 

Θέαμα

* «ΘΕΑΜΑ» προσφέρει κάθε μέρα το Τμήμα Μεταγωγών στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας. Μπροστά από το λαρισαϊκό κοινό που απολαμβάνει το φρέντο εσπρέσο του παρελαύνουν καθημερινά όλοι εκείνοι οι πολίτες που έχουν συλληφθεί από την αστυνομία. Συλλαμβάνεται δηλαδή κάποιος επειδή μπορεί να έχει χρέη και πρέπει να το μάθει όλη η πόλη. Δημόσια διαπόμπευση. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί να μεταφερθεί το Δικαστικό Μέγαρο αλλά δεν είναι κατανοητό γιατί τα αυτοκίνητα της αστυνομίας δεν μπαίνουν μέσα στο πάρκινγκ του Μεγάρου για να αποβιβάσουν τους κρατούμενους.

Ζ.Π.

 

Η αγορά…

* ΑΠΟ τις εκπτώσεις, στις προσφορές… Δεν τελειώνουν ποτέ οι ευκαιρίες φθηνών αγορών στη Λάρισα. Με το που ολοκληρώθηκε ημερολογιακά η θερινή εκπτωτική περίοδος ξεκίνησαν και τα δεκαήμερα των προσφορών.

Ξανά στις βιτρίνες οι αναγγελίες για τα προϊόντα που προσφέρονται με έκπτωση. Τέλος σεζόν άλλωστε και ό,τι έχει απομείνει πρέπει να φύγει από τα ράφια. Στο "κυνήγι" των προσφορών και οι καταναλωτές, με την αγορά να δίνει τις τελευταίες ημέρες και ειδικά τα απογεύματα μια εικόνα απίστευτης ζωντάνιας. Με τις διακοπές να έχουν τελειώσει, τον καιρό σύμμαχο και τις προετοιμασίες για την έναρξη της σχολικής χρονιάς να κορυφώνονται, η αγορά του κέντρου της πόλης διάγει ημέρες… εμποροπανήγυρης.

Γ.Ν.

 

Δικομματισμός

* ΓΙΑ εκείνους που, ίσως, να έχουν ακόμη απορίες γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πολώνουν το κλίμα τότε θα πρέπει να ανατρέξουν στο παρελθόν, στην πετυχημένη συνταγή του δικομματισμού.

Διαρρέουν λοιπόν στοιχεία από μυστικές δημοσκοπήσεις ή μετρήσεις που ενδεχομένως να δούνε το φως στα Κυριακάτικα φύλλα, ενόψει ΔΕΘ. Ίσως να διαβάσατε ήδη άρθρα για το τι πρέπει να προσέξει η ΝΔ, για παράδειγμα.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λοιπόν βγαίνουν ενισχυμένοι από την όξυνση στην πολιτική αντιπαράθεση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταποντίσθηκε όπως θα ήθελε η ΝΔ, μετά την τραγωδία στο Μάτι.

Το ΚΚΕ ανεβάζει τα ποσοστά του, η Χ.Α. λουφάζει και παραμένει σταθερή ενώ το ΚΙΝΑΛ, μετά το αποτυχημένο προξενιό, φαίνεται πως το παίρνει το… Ποτάμι.

Οι ΑΝΕΛ πρέπει να φωνάξουν λίγο περισσότερο, ας πούμε για τη συμφωνία με τα Σκόπια για να δούνε ξανά το χρώμα του κοινοβουλίου. Όλα εξηγούνται…

Β.Κ.

 

League

*CHAMPIONS League, Europa League, Super League, Euroleague, Basket League. Να σου τώρα και το Nations League. «Ε, αμάν» διαμαρτυρόταν ο Λαρισαίος λάτρης των σπορ διαβάζοντας για το νέο σύστημα διεθνών φιλικών αγώνων ποδοσφαίρου. «Πόσες μπύρες να πιείς με τους φίλους μέσα στον χειμώνα». Αφορμή έψαχνε, συμπληρώνουμε εμείς.

Κ.Γ.

 

 

 

GIA THN AKOSYTIKH TOY ARXAIOY* ΓΙΑ την ακουστική του Αρχαίου Θεάτρου εξηγούσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια στους Ρώσους κεραμιστές, καλλιτέχνες που ήρθαν στην πόλη για το «Ελληνορωσικό Συμπόσιο Κεραμικής», και εκείνοι δεν έχασαν την ευκαιρία, δοκίμασαν την ακουστική τραγουδώντας.

Ζ.Π.

 

 

 OXI POY UA PERNOYSAN* ΟΧΙ που θα περνούσαν απαρατήρητα στο διαδίκτυο τα έργα που εκτελεί ο Δήμος Λαρισαίων στο κέντρο της πόλης. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί η φωτογραφία με τους χάρτες ευρωπαϊκών πόλεων.

Γ.Ρ.

 

 

 

OPOY O K. GABROGLOY PARAKOLOYUEI*ΟΠΟΥ ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου παρακολουθεί εμβριθώς τον Παν. Γούλα να του αναλύει πώς εκτρέφονται εν Λαρίση τα πρόβατα, γενικώς…

Ζ.