Σχολικές φούριες

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2018 19:05
* ΔΥΟ φορές συναντήθηκε ο Αχιλλέας Νταβέλης, το τελευταίο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη, με τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ. Διπλωμάτης καριέρας ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Με τον πρόεδρο του ΣΘΕΒ αναπτύχθηκε εξαιρετική χημεία και ο πρόξενος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λάρισα το συντομότερο, για να γνωρίσει από κοντά τη δυναμική των θεσσαλικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και τις δυνατότητες συνεργασίας συνολικά. Φαίνεται ότι ο Λαρισαίος τον έπεισε ότι η περιοχή έχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. (Η παρουσία του Συνδέσμου με περίπτερο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη ΔΕΘ, δείχνει να αποδίδει καρπούς.)  Ζ. * ΔΥΟ φορές συναντήθηκε ο Αχιλλέας Νταβέλης, το τελευταίο δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη, με τον νέο πρόξενο των ΗΠΑ. Διπλωμάτης καριέρας ο Γκρέγκορι Φλέγκερ, μιλάει άπταιστα Ελληνικά. Με τον πρόεδρο του ΣΘΕΒ αναπτύχθηκε εξαιρετική χημεία και ο πρόξενος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη Λάρισα το συντομότερο, για να γνωρίσει από κοντά τη δυναμική των θεσσαλικών εξαγωγικών επιχειρήσεων και τις δυνατότητες συνεργασίας συνολικά. Φαίνεται ότι ο Λαρισαίος τον έπεισε ότι η περιοχή έχει τεράστιες ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. (Η παρουσία του Συνδέσμου με περίπτερο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη ΔΕΘ, δείχνει να αποδίδει καρπούς.) Ζ.

*- ΕΧΟΥΜΕ ντύσιμο βιβλίων, διευκρίνιζε στις φίλες της η Λαρισαία μικρομάνα. Θα τα πούμε τον άλλο μήνα... Ελπίζω.

Ζ.

Στον Αγιο

Παντελεήμονα

*ΕΤΡΩΓΕ το ζεύγος στο ‘’Μακεδονία Παλλάς’’ το Σάββατο, οι καθηγητές της Ορθοπαιδικής και της Οφθαλμολογίας Κώστας Μαλίζος και Ευαγγελία Τσιρώνη. Γεμάτο το ξενοδοχείο, λόγω Μητσοτάκη, από υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, βουλευτές και πρώην υπουργούς, Αθηναίοι κι άλλοι, που κοντοστέκονταν περνώντας. Παρατυχών Λαρισαίος έλεγε ότι είδε να δημιουργείται παρεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα, στον οποίο είναι γνωστό ποιοι λέει η παροιμία ότι προσφεύγουν. Ο ένας ρωτώντας για το μάτι του, ο άλλος για το πόδι ή το χέρι του, δεν τους άφησαν να φάνε.

Ζ.

Γάμος εν ΣΥΡΙΖΑ

*Η πολιτική ενώνει τους νέους ανθρώπους. Κινούνταν καθημερινά στον ίδιο χώρο, τι πιο φυσιολογικό να ερωτευτούν. Οπότε τώρα παντρεύτηκαν. Η δασολόγος Φωτεινή Καρυώτη, διευθύντρια του γραφείου του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλου και υποψήφια βουλευτής του κόμματος στις περασμένες εκλογές, με τον καλό της αστυνόμο Ευριπίδη Μπουζούκη, που υπηρετεί στη φρουρά του ίδιου βουλευτή. Και βίον ανθόσπαρτον.

***

*ΠΟΛΥΚΟΣΜΙΑ στον γάμο, όλος ο καλός συριζαϊκός κόσμος εκεί. Κουμπάρος ο μαθηματικός Κώστας Ταφύλλης, γιος του γ. γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Ταφύλλη, ο οποίος ήταν φυσικά παρών, όπως και ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης, ο ‘’εργοδότης’’ βουλευτής οπωσδήποτε, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης Γ. Εμμανουήλ, ο ΥΠΕάρχης Νέστ. Αντωνίου κι άλλοι κι άλλοι.

Ζ.

Αποδοχής

*«ΠΟΥ είσαι πρώτε περιφερειάρχα μου;» ο Κ. Καραμανλής. «Γειά σου Κώστα μου» ο Αντ. Σαμαράς. Αγκαλιές φιλιά και γέλια ο πληθωρικός Βαγγ. Μεϊμαράκης. Η θέση του Κ. Αγοραστού στη δεύτερη σειρά κεντρικά όμως στο ‘’Βελλίδειο’’, για την ομιλία Μητσοτάκη. Θεσμικά ως πρόεδρο της ΕΝΠΕ τον έβαλαν ακριβώς πίσω από τους τρεις προέδρους της ΝΔ, που τον χαιρέτισαν θερμά.

***

*Ο Λαρισαίος είχε πίσω του τον συνάδελφό του Στερεάς Κ. Μπακογιάννη και δίπλα του άλλους νεοδημοκράτες περιφερειάρχες. «Και θέλουμε την αυτοδιοίκηση…» έλεγε σε κάποια στιγμή μιλώντας ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Και θέλουμε την αυτοδιοίκηση…» επανέλαβε, σαρώνοντας το ακροατήριο με το βλέμμα για να κεντράρει στον Αγοραστό και την αυτοδιοικητική συντροφιά του. «Α ρε Κωστάρα...» τον σκούντηξε από πίσω ο Μπακογιάννης με τους άλλους δίπλα να γελάνε επίσης.

Ζ.

Ομότιμος

*ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ τιμητική διάκριση για τον Παν. Γούλα. Η σύγκλητος αποφάσισε να τον χρίσει ομότιμο καθηγητή του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η συνταξιοδότησή του δεν θα μπορούσε να τον βγάλει από τη δράση.

Με την ευκαιρία, ο τέως πρόεδρος του ΤΕΙ που είχε αναβαθμιστεί σε πρύτανη, ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις δημοτικές εκλογές. Αν θα ξανακατέβει ο στενός του φίλος Εκτ. Νασιώκας, μήπως αυτή τη φορά ηγηθεί συνδυασμού ο ίδιος, αν θα υπάρξει συνεργασία της παράταξή τους με το ΚΙΝΑΛ. Καμία απάντηση. Προς το παρόν. Αινιγματική η στάση του Παν. Γούλα. Ας έκοψε το μουστάκι, ξέρει να κρύβει λόγια. (Μέχρι το τέλος του μήνα μάλλον οι διεργασίες και οι αποφάσεις.)

Ζ.

Προνομιούχοι και…

*ΥΠΗΡΧΕ φυσικά οργάνωση στο ‘’Βελλίδειο’’. Στην αίθουσα ξεχώριζε μπροστά περιφραγμένος χώρος φυλασσόμενος, όπου έμπαιναν πολύ συγκεκριμένοι για την ομιλία Μητσοτάκη. Και πιο πίσω στην άπλα οι υπόλοιποι κομματικοί πάντα, με πρόσκληση κι εκείνοι.

Στην πρώτη-πρώτη σειρά ο βουλευτής Χρ. Κέλλας. Πάντοτε εξαιρετικός στο πλασάρισμα. Λογικά παραπίσω, στην τρίτη σειρά ο μεταγραφείς βουλευτής Γ. Κατσιαντώνης. Και μάλλον ριγμένος στην πενθέκτη σειρά ο Μ. Χαρακόπουλος.

***

*ΣΤΟΝ μπροστινό προνομιακό χώρο και η πολιτευτής Στέλλα Μπίζιου και ο Αχ. Νταβέλης ως πρόεδρος του ΣΘΕΒ. Εκτός, με τον πολύ κόσμο, παραπίσω οι περιφερειακοί Θαν. Παιδής, Βασ. Αναγνωστόπουλος, η δημοτική Ρ. Καραλαριώτου, ο πρώην Χρ. Σιδερόπουλος κλπ. κλπ. Πολύ περισσότεροι οι Λαρισαίοι γαλάζιοι, που έσπευσαν Θεσσαλονίκη για τον δικό τους από τους αντίστοιχους πράσινους αλλά κι από τους συριζαίους που είχαν ταξιδέψει την περασμένη εβδομάδα.

Ζ.

Γλωσσομπερδέματα

*ΣΤΗ νεανική συντροφιά των Λαρισαίων συνέχισαν να παίζουν με τις λέξεις.

- Τελικά αγόρασες αμάξι, ε;

- Ναι, ένα Νισσάν, Ναβάρα.

- Γιατί να σε βαρέσω, το μετάνιωσες;

***

*- ΘΕΛΩ να χωρίσουμε. Όλο το φαΐ σκέφτεσαι…

- Πώς ντολμάς κι ελιές κάτι τέτοιο;

***

*- ΠΩΣ σε λένε;

- Έλλη.

- Από πού βγαίνει;

- Από το Γιαχαμπίμπιγιαλελέλλη.

Ζ.

Όπως βολεύει

*ΣΤΗΝ κλασική προσέγγιση των κομμάτων εξουσίας αναφέρεται ο Τ. Π.: «Η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη όταν είμαστε εμείς στα πράγματα και ελεγχόμενη όταν είναι οι άλλοι». Και το γέλιο πέφτει άφθονο, διαπιστώνει. Και εξηγείται: Την παραγγελία στην υπόθεση ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων την έδωσαν οι οικονομικοί εισαγγελείς, όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΠΑΣΟΚ όμως αυτό δεν ισχύει. Οι συγκεκριμένοι εισαγγελείς πορεύονται κατά πώς τους διατάζει η κυβέρνηση, άρα είναι ελεγχόμενοι, λέει. Όταν πάντως η Δικαιοσύνη έβγαζε αποφάσεις που ακύρωναν τις επιλογές της κυβέρνησης, ήταν ανεξάρτητη, φερέγγυα και την αποθέωναν. Τώρα που η απόφασή της δεν αρέσει στο ΠΑΣΟΚ είναι εξαρτημένη και αφερέγγυα. (Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα.)

Ζ.

Ποιοι αντίπαλοι…

*ΚΑΘΟΛΟΥ εχθροί, ίσα-ίσα, Στ. Σπανογιάννης και Κ. Ζιάγκας ενώνουν τις δυνάμεις τους. Πρόωρα, για αργότερα προέβλεπε το αρχικό σχέδιο την ανακοίνωση κοινής τους τοποθέτησης, όπως λένε αυτοί που ξέρουν πρόσωπα και καταστάσεις. Παρότι θεωρητικά αντίπαλοι, καθώς αμφότεροι ανακοίνωσαν ότι θέλουν να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι Τυρνάβου με τη ΝΔ, εντούτοις βάλλουν από κοινού εναντίον του Γ. Κόκκορα. Πριν καν αυτός λαλήσει, πριν ακόμη εκδηλώσει ενδιαφέρον ο άνθρωπος, τον παίρνουν σβάρνα. Επειδή δημοσιογράφοι ανέφεραν την προοπτική να είναι υποψήφιος. Σχετικό σχόλιο υπήρξε και στα ‘’Ψ’’. Κοκορομαχία άνευ προηγουμένου, άγρια επίθεση εναντίον του και υπονοούμενα σωρό. Οι δύο σύμμαχοι, που θα εμφανιστούν κι αργότερα μαζί, κανένας δεν δέχεται να στοιχηματίσει το αντίθετο, παρεμβαίνουν με αφορμή λένε «δημοσιεύματα μερίδας του τοπικού ηλεκτρονικού Τύπου εμφανίζουν, προφανώς μετά από υποδείξεις τρίτων…» προς τα οποία sites και απευθύνουν την απάντησή τους.

Ζ.

Πολιτεύεται;

*ΣΕ ρυθμό τοπικού πολιτικού παράγοντα, επιπέδου υποψηφίας βουλευτή, κινείται πλέον η Αθηνά Σιαφαρίκα. Φυσικά βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την ομιλία του προέδρου, μετέβη ωστόσο αεροπορικώς από την Αθήνα όπου εργάζεται η τριαντάχρονη Τυρναβίτισσα δικηγόρος. Πολιτικό στέλεχος, από τα πρώτα ονόματα που ανακοινώθηκαν στο γνωστό Μητρώο Μητσοτάκη, έκανε τις επαφές της στη Θεσσαλονίκη. Κι ύστερα Ελασσόνα-φέτα και Φάρσαλα-χαλβάς. Οικοδομεί σχέσεις.

Ζ.

Σενάρια

*ΚΙ όμως ακούγεται στον νεοδημοκρατικό χώρο και η προοπτική να πάει για δήμαρχος Λαρίσης ο Χρ. Κέλλας. Είναι που έχει προϋπηρεσία στον Δήμο αφού από ‘κει ξεκίνησε επί Τζανακούλη, θεωρείται αξιόμαχη υποψηφιότητα και ενωτική για το κόμμα. Κι επιπλέον υπάρχει κι ένα γενικότερο κλίμα πανελληνίως, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να επιχειρεί ανανέωση και έλεγχο της κοινοβουλευτικής ομάδας, σπρώχνοντας βουλευτές σε υποψηφιότητες περιφερειαρχών και δημάρχων αλλά και προς το Ευρωκοινοβούλιο.

***

*ΜΟΝΟ που… Μόνο που ο Χρ. Κέλλας είναι από τα μητσοτακικά πουλαίν, ως βέρος σαμαρικός αδωνοβοριδικού προσανατολισμού. Κανονικά ο καραμανλικός Μ. Χαρακόπουλος θα μπορούσε να επιστρατευτεί για δήμαρχος. Αλλά αυτός δεν έχει σχέση με την αυτοδιοίκηση, θα ήταν άγαρμπο. (Αλήθεια, είναι σπουδαιότερο το βουλευτικό αξίωμα από εκείνο του δημάρχου μιας μεγαλούπολης σαν τη Λάρισα;)

Ζ.

 

Αλλιώς…

* «ΜΕ το τέλος του ψυχρού πολέμου, με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και με την ανεξαρτητοποίηση των κρατών, είχαμε ως Ελλάδα και ως ελληνισμός μια καταπληκτική ευκαιρία. Αυτό το κομμάτι της Οθωμανικής Μακεδονίας που εντάχθηκε στη Γιουγκοσλαβία, είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε ελληνικό, να το βάλουμε κάτω από τη δική μας επίδραση». Ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου της Σορβόνης μιλά με πάθος στην ‘’Εφημερίδα των Συντακτών’’.

***

*ΚΑΙ συνεχίζει ο Γιώργος Πρεβελάκης: «Μάλιστα τότε έγραψα στην «Εστία» ένα άρθρο με τον τίτλο «Μήπως προδίδουμε τους Μακεδονομάχους;». Γιατί η γενική αντίληψη είναι ότι προδίδουμε τους μακεδονομάχους με το να δώσουμε το όνομα, όμως αυτό που έλεγα τότε ήταν ότι το όνειρο των μακεδονομάχων –και έχω ευαισθησία γιατί ο παππούς μου από τη μητέρα μου ήταν μακεδονομάχος– ήταν όλη η Οθωμανική Μακεδονία να γίνει ελληνική. Με το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων μοιράστηκε σε τρία κομμάτια. Η Ελλάδα πήρε το μεγαλύτερο, η Σερβία πήρε ένα αρκετά μεγάλο και η Βουλγαρία ένα άλλο μικρότερο κομμάτι. Θεωρούσαμε λοιπόν ότι αυτό το παιχνίδι είχε τελειώσει. Και ξαφνικά με το τέλος του ψυχρού πολέμου και την πτώση της Γιουγκοσλαβίας το σερβικό κομμάτι βρέθηκε στο κενό. Για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις εσωτερικές τους αντιθέσεις ανάμεσα στον σλαβόφωνο πληθυσμό και τον αλβανόφωνο, κατασκεύασαν αυτό τον μύθο με αναφορές στην αρχαιότητα, προσπαθώντας να φτιάξουν μια εθνική ταυτότητα.

Θεωρώ ότι με κατάλληλο χειρισμό μπορούσαμε αυτό να το είχαμε βάλει σε μια τροχιά, ώστε να γίνει ένα τρίτο ελληνικό κράτος. Και μ’ αυτή τη λογική θα μπορούσαμε να πραγματώσουμε το όνειρο των μακεδονομάχων. Σε έναν βαθμό το κάναμε οικονομικά. Η οικονομική διείσδυση ήταν πάντοτε πάρα πολύ σημαντική. Βέβαια η οικονομική κρίση το πήγε πίσω. Ενδεχομένως να μην έχει χαθεί το παιχνίδι. Θα δούμε».

Ζ.

Τη βόλευε

*Η Λαρισαία προσπαθούσε ματαίως να ρίξει αλλού το φταίξιμο.

-Έχω παχύνει τελευταία και ανακάλυψα ότι μάλλον φταίει το παλιοσαμπουάν που χρησιμοποιώ. ‘’Προσθέτει όγκο’’ γράφει στην ετικέτα. Από σήμερα θα λούζομαι με το απορρυπαντικό για τα πιάτα που γράφει ‘’Αφαιρεί τα λίπη’’.

Ζ.

 

Δημοσιογραφούντες

*ΑΣΤΡΑΨΕ και βρόντηξε εν Τρικάλοις ο Νίκος Καρδούλας. Ο Λαρισαίος έχει οριστεί ως γνωστόν από τα κεντρικά τομεάρχης οργανωτικού ΝΔ Τρικάλων. Πληροφορηθείς για διεξαγόμενη ιντερνετικώς δημοσκόπηση στην περιοχή, ενημέρωσε σχετικά τα μέλη της εκεί ΝΟΔΕ.

Εκεί λοιπόν συνέπεσαν τα σαΐνια. Ορισμένοι της ΝΔ και κάποια sites όπου διέρρευσαν το αποσταλθέν email. Γνωρίζοντας ότι εκείνος ασχολείται με δημοσκοπήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτός κρύβεται πίσω από τη δημοσκόπηση. Ράβδος εν γωνία άρα βρέχει. Και έγραψαν σχετικά βγάζοντάς τον στη σέντρα. Και από τα ρούχα του.

***

*ΟΠΟΤΕ κι ο Ν. Καρδούλας τους άρπαξε δημοσίως, τους ‘’δημοσιογραφούντες κι όχι δημοσιογράφους’’ όπως τους χαρακτηρίζει. «Δεν είναι πιστοποιημένες ιστοσελίδες και δημοσιογράφοι, δεν ανήκουν σε κάποια επαγγελματική ένωση ώστε να ελέγχονται στοιχειωδώς και να δίνουν λογαριασμό. Αναρωτήθηκε κανείς άραγε, αν οι συγκεκριμένοι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, αν φορολογούνται και αν τους έγινε ποτέ φορολογικός έλεγχος; Οι συγκεκριμένοι υπηρετούν την παραπληροφόρηση η οποία μαστίζει κυριολεκτικά την εποχή μας.»

***

*ΚΑΙ συνεχίζει να τα λέει τσεκουράτα: «Αγαπητοί μου δημοσιογραφούντες που υπηρετείτε τον κίτρινο τύπο, τη λασπολογία κατά το δοκούν και την τσέπη σας, δεν αναρωτηθήκατε για ποιο λόγο να διοργανώσω μία τέτοια δημοσκόπηση, αφού στα Τρίκαλα δεν έχω κανένα προσωπικό ή πολιτικό όφελος;»

Να τους τα λέει χύμα: «Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μου, κάποιοι που ασχολούνται με τα κοινά στα Τρίκαλα παρακαλούν γονυπετώς τα συγκεκριμένα sites για να τους δημοσιεύσουν κάποια φωτογραφία, λες και οι φωτογραφίες παράγουν πολιτική. Και μάλιστα σε προεκλογικές περιόδους τους αμείβουν με «μαύρο» χρήμα και με τον τρόπο αυτό τους νομιμοποιούν να λέγονται δημοσιογράφοι.» (Πολύ σοβαρά για να περάσουν έτσι και να ξεχαστούν.)

Ζ.

 

 DIASTASH APOCEVN

*ΔΙΑΣΤΑΣΗ απόψεων εντοπίστηκε στις τάξεις του ΚΚΕ κατά το Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ποιο χέρι τελικά σηκώνουμε στο ‘’Επέσατε θύματα…’’, το αριστερό ή το άλλο. Και το ‘χουμε τεντωμένο-κρανιά ή ελαφρώς λυγισμένο; Το θέμα θα φτάσει κεντρική επιτροπή…

Ζ.

 

 SAMOYRELHS CIU

*ΠΟΛΥ δυνατός ο Κ. Σαμουρέλης, μπορεί να μην έχει αξίωμα αλλά πάντα στην πρώτη γραμμή. Χθες στην εκδήλωση της ΝΔ για την Αυτοδιοίκηση, στη Θεσσαλονίκη, ο Λαρισαίος ανάμεσα σε Βορίδη και Πατούλη. Πού καλύτερα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass