Αλλιώς φέτος

Δημοσίευση: 21 Σεπ 2018 19:30
*ΟΛΟΙ, μα όλοι, με τον Λαδόπουλο. Για να γλιστρούν, να ρολάρουν, να οδεύουν με το μαλακό προς το μέλλον. Και οι συριζαίοι;  Ζ. *ΟΛΟΙ, μα όλοι, με τον Λαδόπουλο. Για να γλιστρούν, να ρολάρουν, να οδεύουν με το μαλακό προς το μέλλον. Και οι συριζαίοι; Ζ.

*- ΜΕ ήλιο μπήκε τούτο το φεγγάρι, με ήλιο θα βγει, προέβλεπε ο παλιός Λαρισαίος. Με το επόμενο θα δούμε αν θ’ αλλάξει ο καιρός…

Παρατεινόμενη καλοκαιρία κι έχουν μπερδευτεί κι οι ρομαντικοί.

Οι οποίοι δεν μπορούν να γράψουν φέτος για τον μελιχρό Σεπτέμβρη, ούτε για λυμφατικές φθινοπωρινές ακτίνες του ήλιου. Ζημιά…

Ζ.

 

Θα το γλεντήσει

*ΘΑ είναι αλλιώτικη για τη Λάρισα αυτή η Κυριακή, μεθαύριο. Είναι που ξεκινάει το Παζάρι, αλλά πώς ξεκινάει. Έκανε άλμα φέτος ο Δήμος. Με τη συναυλία του θρυλικού Γκόραν Μπρέγκοβιτς το βράδυ για την επίσημη έναρξη.

Κι απ’ το πρωί το Βαλκανικό Μουσικό Καραβάνι θα ξεσηκώσει την πόλη περιδιαβαίνοντας το κέντρο με μουσικές και χορούς. Κανονικό Βαλκανιζατέρ…

Ζ.

 

Εν αναμονή

*ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Κώστα Αγοραστού χθες στην ΕΡΤ Λάρισας, όπου ερωτηθείς για το ζήτημα που έχει προκύψει με τον αντιπεριφερειάρχη Δημ. Παπαδημόπουλο ξεκαθάρισε ότι ζήτησε την παραίτησή του και την περιμένει.

«Όλα τα υπόλοιπα που γράφονται και λέγονται είναι παραφιλολογίες» είπε ο περιφερειάρχης.

(Από τη στάση του πρώην συνεργάτη του πάντως προκύπτει ότι ασκόπως περιμένει. Ακλόνητος, γαντζωμένος, δεν καταλαβαίνει τίποτε.)

Ζ.

 

Τουλάχιστον

*Ο βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος δήλωσε χθες πως στοιχηματίζει ότι το ΚΙΝΑΛ θα έχει τουλάχιστον διψήφιο ποσοστό. Δεν αποκλείει και τριψήφιο δηλαδή.

Ζ.

 

Υπερβολές

*- ΑΥΤΟΙ θα πουλήσουν μέχρι και την Ακρόπολη…

Ο νεοδημοκράτης οίκτιρε τις κυβερνητικές πρακτικές με αφορμή το αμφιλεγόμενο ζήτημα των αρχαιολογικών χώρων που βρέθηκε χθες στο κέντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Κι ο συριζαίος φίλος του αντέδρασε επίσης καθ’ υπερβολή.

- Σας ενοχλεί που δεν το σκέφτηκαν οι δικοί σας νεοφιλελεύθεροι φωστήρες; Που τους πρόλαβαν τα κομμούνια;

Ζ.

 

Κι όμως λειτουργεί

*«Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιοι κάτοικοι της Ελασσόνας εξέφρασαν στον κ. περιφερειάρχη την… «αγωνία» τους να λειτουργήσει το ψηφιακό πλανητάριο, αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι πως το ψηφιακό πλανητάριο έχουν επισκεφτεί μέχρι στιγμής 23 σχολεία από ολόκληρη την Ελλάδα». Αλα Γαλιλαίος απαντά ο Δήμος Ελασσόνας σε χθεσινό σχόλιο, απαριθμώντας κιόλας στην ανακοίνωσή του τα συγκεκριμένα σχολεία. «Επειδή όπως αντιλαμβάνεστε είναι λίγο δύσκολο να επισκέπτονται σχολεία έναν χώρο που δεν λειτουργεί, μάλλον ο κ. περιφερειάρχης δεν είναι σωστά ενημερωμένος για τα δρώμενα της Ελασσόνας», είναι το καρφί του ‘’πλανητάρχη’’ Ν. Ευαγγέλου στον Κ. Αγοραστό. (Πιθανότατα να εισπράξει τώρα απάντηση για εβδομαδιαία καταγραφή των σχολικών επισκέψεων, που θα δείχνει υπολειτουργία.)

Ζ.

 

Με Λεξικό

*ΜΠΕΡΔΕΜΑ μεταξύ Λαρισαίων.

-Η πατέραζμ’ πήγε Θεσσαλονίκη.

-Οδικώς;

-Ε ποιος, ο δικόιζ’ ;

***

*ΚΑΙ επιπλέον λήμματα στο πολύτιμο λεξικό.

- Τουλούζ η γαλλική πόλη αλλά αυτό που κάνει η Λαρισαία μάνα στο μικρό της με το σαμπουάν στην μπανιέρα.

***

*ΠΥΡΗΝΑΙΑ η γνωστή οροσειρά μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας αλλά στη Λάρισα έτσι λένε και για κάποιον που παντρεύτηκε πολύ νεότερή του.

Ζ.

 

Κλήση …με ουρά

* ΤΟΝ έγραψαν για παράνομη στάθμευση δικύκλου σε πεζοδρόμιο. Έσπευσε αμέσως στον Δήμο να πληρώσει την κλήση των 20 ευρώ, καθώς στο έγγραφο αναγραφόταν ότι θα τύγχανε έκπτωσης 50% αν το έπραττε εντός 10ημέρου.  Όπου όμως διαπίστωσε ότι ο Κ.Ο.Κ. έχει αλλάξει –από τον Απρίλιο- και ότι έχει καταργηθεί η έκπτωση. Η οποία ίσχυε μέχρι πρότινος, όταν η κλήση –χωρίς την έκπτωση- κόστιζε 40 ευρώ.

Γιατί τότε αναγράφεται στις διπλότυπες αποδείξεις; Εδώ είναι το εκπληκτικό: Δεν έχουν τυπωθεί ακόμη νέα μπλοκ αποδείξεων κι έτσι οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν τα παλαιά, για τα οποία υπάρχει μεγάλο απόθεμα!

Τους έχουν πει –λένε- να σβήνουν με το στυλό τη σχετική παράγραφο, αλλά ο τροχονόμος …είναι για να γράφει, όχι για να σβήνει.

Ακόμη: αν δεν πληρωθεί η κλήση στο ταμείο του Δήμου ή μέσω των ΕΛΤΑ, κάποια στιγμή θα «παραπεμφθεί» το πρόστιμο στην Εφορία, η οποία με τη σειρά της θα το εισπράξει από τον φορολογούμενο, βεβαιώνοντας την οφειλή.  Το οποίο επίσης θα έπρεπε να σημειώνεται στην κλήση, ώστε ο παραβάτης να γνωρίζει το ακριβές χρονικό περιθώριο που διαθέτει. Ως γνωστόν η Εφορία επιβάλλει και τόκους υπερημερίας στα ανεξόφλητα και ανείσπρακτα.

Μάλλον όμως ζητάμε πολλά. Γιατί αυτά συμβαίνουν σε οργανωμένα κράτη.

Δ.Χ.

 

Ειδικοί

*ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ εκδήλωση της ΕΣΠΕΛ για τον σχολικό εκφοβισμό, το μπούλινγκ ελληνιστί. Ναι, με πρωτοβουλία της Ένωσης Στρατιωτικών Λάρισας. Το διάβαζε ο άλλος κι απορούσε.

- Μα στον Στρατό το έχουν κάνει επιστήμη το μπούλινγκ, το καψόνι…

- Άρα ειδικοί, τι παραξενεύεσαι;

Ζ.

 

Ελληνοαλβανικό

*ΜΕ τόσους μετανάστες και μετά από τόσα χρόνια, μάλλον χρειάζεται κι άλλο λεξικό.

- Θέλεις μου λέει ο Αλβανός, κορεάτικα λουκάνικα;

- Μα τι μου λες, τι κορεάτικα λουκάνικα είναι αυτά;

- Από το κωριό.

***

* ΠΕΣ σπανακοτυρόπιτα;

- Τεροπίτα με κορτάρι.

Ζ.

 

Ελευθερία λόγου

*ΒΓΗΚΕ κι ο Θανάσης Καρτερός από το Μαξίμου για τον καψερό τον Καψώχα που προκάλεσε τρωικό πόλεμο στην ΕΡΤ: «… έπρεπε, ή δεν έπρεπε, ο δημοσιογράφος να πει όσα είπε- καλό είναι να θυμούνται όλοι ότι η ελευθερία του δημοσιογράφου αρχίζει από κει που αρχίζουν οι διαφωνίες μας με όσα λέει». Όπα; Βολταίρος ο παλιοκομμουνιστής; Κι οι φιλελεύθεροι; Οπαδοί της γκιλοτίνας;

Ζ.

 

Τάξη και ασφάλεια

*ΔΕΝ πρόλαβε να γυρίσει απ’ τη Θεσσαλονίκη όπου είχε έντονη κομματική δραστηριότητα στις παράλληλες εκδηλώσεις της ΝΔ. Και στρώθηκε στην κοινοβουλευτική δουλειά. Η πρώτη επίκαιρη επερώτηση της ΝΔ ήταν για τα ζητήματα ασφάλειας, με τον σκιώδη Μ. Χαρακόπουλο να συντάσσει το πολυσέλιδο κείμενο για να υπογραφεί από όλους τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Γ’ θερινό τμήμα της Βουλής. Η δημόσια τάξη αποτελεί προτεραιότητα για τη ΝΔ, γι’ αυτό και παραμένει πρώτο θέμα στην αντιπολιτευτική της γραμμή. «Καλές οι σέλφι, αλλά κάποιοι πρέπει να βγάζουν και τη δουλειά…», έλεγε συνεργάτης του Λαρισαίου βουλευτή.

Ζ.

 

Το θυμήθηκε;

*Ο οποίος Μ. Χαρακόπουλος προλαβαίνει φυσικά να ασχολείται και με τοπικά θέματα. Οπότε περιλαβαίνει με δηλώσεις τον υπουργό Δημοσίων Έργων για την παρατηρούμενη καθυστέρηση στην υπόθεση της κατασκευής σύγχρονου δρόμου μεταξύ Λάρισας και Φαρσάλων.

- Σαράντα χρόνια καθυστερεί ο δρόμος αυτός, σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος διαβάζοντας στην εφημερίδα το σχετικό δημοσίευμα.

- Γιατί τα βάζει ο Χαρακόπουλος με τον Σπίρτζη; Μια ερώτηση στον Σουφλιά δεν θα μπορούσε να κάνει;

Ζ.

 

Είναι ευκαιρία

*ΑΥΤΗ η εμπλοκή Σουφλιά ωστόσο αποδεικνύει και τα ανίκητα χαρακτηριστικά του γραφειοκρατικού κράτους των Αθηνών. Κοτζάμ υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ο Λαρισαίος και πανίσχυρος πολιτικά, δεν κατόρθωσε να φτιάξει τον δρόμο για το χωριό του. Όταν επί θητείας του κατάφερε να προχωρήσει πολλά και πολύ σοβαρότερα έργα.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, ο Κ. Αγοραστός τρελαίνεται που τόσο καιρό δεν ξεκολλά η μελέτη από το Υπουργείο.

- Είναι ευκαιρία, εξηγεί σε σχετικές συζητήσεις ο περιφερειάρχης. Θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση του έργου με 100 εκατομμύρια. Αξιοποιώντας τη συνήθη έκπτωση στις δημοπρασίες, θα βάζαμε έναν εργολάβο από Λάρισα κι έναν να ξεκινήσει από Φάρσαλα, οπότε θα συναντιούνταν στον μισό χρόνο κάπου μεταξύ Ζαππείου και Χαράς. (Έχει μάθει και τα κόλπα πια…)

Ζ.

 

Υπερατλαντικός

*ΝΙΚΟΣ Καρδούλας διεθνής, υπερατλαντικός. Άρθρο του γαλάζιου Λαρισαίου δημοσιεύτηκε στον ‘’Εθνικό Κήρυκα’’ της Νέας Υόρκης. «Οι αλλαγές στην κουλτούρα μας μπορούν να βγάλουν την Ελλάδα από το τέλμα», το θέμα της πολιτικοκοινωνικής του ανάλυσης.

Ζ.

 

Μετοχές Κλωνατέξ

*ΣΤΟ σημείο όπου ο Γιάννος αυτοδοξάζεται, επικεντρώνει ο Χ. Ξ. Εκεί όπου αποδίδει τιμές και δάφνες στον εαυτό του, εκεί όπου δακρύζει με τα επιτεύγματά του, εκεί όπου κοιτάει στον καθρέφτη και λέει «μεγάλε!»: «Υπήρξα ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας, και σύνδεσα το όνομά μου με αυτό που πολλοί θεωρούν ως μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Μεταπολίτευσης, την ένταξη στην ΟΝΕ, στο ευρώ, που μας κράτησε όρθιους, παρά τα λάθη των εταίρων μας, στην τελευταία καταστροφική κρίση. Ήταν, λοιπόν, σε κάποιο βαθμό αναμενόμενο να πληρώσω ένα τίμημα. Η Ελλάδα είναι η χώρα που, ιδιαίτερα σήμερα, η επιτυχία τιμωρείται».

***

*ΟΠΟΤΕ σχολιάζει: Έτσι ξεκινάει την ανακοίνωσή του ο Θεός, ο ήλιος καλοκαιρινός, και είναι να αναρωτιέται κανείς πώς ζούσαμε στην ίδια χώρα με αυτό το διαμάντι της επιστήμης και της σκέψης; Πώς σκιζόταν για να κονομάμε ασύλληπτες περιουσίες, ενώ δεν μας άξιζε να βγάλουμε ούτε μια δεκάρα; Το κεφάλι του στον τορβά έβαλε ο άνθρωπος για να γίνουν κροίσοι οι Έλληνες και ζάπλουτες οι Ελληνίδες κι εμείς, έπρεπε να κάνουμε τεμενάδες πρωί και βράδυ εμπρός από την προτομή του πλάι στον Άγνωστο Στρατιώτη, που όμως δεν του την έχουμε στήσει. Έχει δίκιο ο Γιάννος, δεν είναι χώρα αυτό, είναι το βασίλειο της ζήλειας. Η οποία δεν μας αφήνει να δούμε την πραγματική αλήθεια: Χρωστάμε στον Παπαντωνίου, δεν μας χρωστάει, και πρέπει άμεσα να του ξεπληρώσουμε το χρέος μας. Προσωπικώς ξεκινώ από αύριο, με κάτι μετοχές Κλωνατέξ που μου έχουν περισσέψει.

Ζ.

 

Δεν άκουγε

*ΞΕΚΙΝΗΣΕ να διηγείται πάλι ο Δ. Γ. Συνάντησε λέει ο Λαρισαίος έναν παλιό του συμμαθητή που τώρα είναι ωτορινολαρυγγολόγος.

- Αμάν και σε χρειάζομαι. Η γυναίκα μου, ρε συ, έχει μεγάλο πρόβλημα με την ακοή της…

- Δηλαδή;

- Δεν ακούει όταν της μιλάω.

- Άκου, φιλαράκι… Για να μη μου την κουβαλάς, θα κάνουμε ένα τεστ πρώτα. Θα πας σπίτι και θα της μιλήσεις από διάφορα σημεία, από διαφορετικές αποστάσεις, ώστε να δούμε πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημά της και θα μου πεις. Εντάξει;

***

*ΠΑΕΙ λοιπόν στο σπίτι, ανοίγει την πόρτα και βλέπει ότι η γυναίκα του είναι στην κουζίνα.

- Μαρία, τι καλό θα φάμε σήμερα;

Καμία απάντηση από τη γυναίκα του. Πάει λίγο πιο κοντά, μπαίνει στο σαλόνι.

- Μαρία, τι καλό θα φάμε σήμερα;

Σιωπή. Ωχ, σκέφτεται, είναι σοβαρό το πρόβλημα. Πλησιάζει περισσότερο, έξω από την πόρτα της κουζίνας.

- Μαρία, τι καλό θα φάμε σήμερα;

Καμία απάντηση. Πάει, λέει, κουφάθηκε τελείως. Πάει ανήσυχος ακριβώς πίσω της και φωνάζει.

- Μαρία, τι καλό θα φάμε σήμερα;

Γυρίζει τότε εκείνη αγανακτισμένη.

- Κοτόπουλο. Κο-το-που-λο. Τέσσερις φορές σου το είπα.

Ζ.

 

Η ελαφριά γυναίκα

*«ΜΙΛΑΩ για την πλειονότητα των αντρών, που αν τους αφήσεις λίγο ελεύθερους, συμπεριφέρονται σαν πρωτόβγαλτοι νεαροί. Ένας άντρας προτιμάει μια ελαφριά γυναίκα γιατί είναι ματαιόδοξος». Πριν μισό αιώνα, στο περιπετειώδες κοινωνικό του μυθιστόρημα χολιγουντιανής κοπής, «Το θηλυκό του Διαβόλου», ο άφταστος Τζέημς Τσέηζ κάνει τις αναλύσεις του. Και βάζει μια πετυχημένη, συγκροτημένη γυναίκα να μιλήσει για εκείνες του κυκλώματος. «Η ελαφριά γυναίκα είναι συνήθως διακοσμητική. Οι άντρες κολακεύονται όταν τους βλέπουν με μια τέτοια γυναίκα. Πιστεύουν, οι ανόητοι, ότι τους ζηλεύουν. Η ελαφριά γυναίκα δεν είναι έξυπνη, δεν της χρειάζεται άλλωστε. Εκείνο που της χρειάζεται είναι ένα όμορφο πρόσωπο, ωραίες γάμπες, κομψά φορέματα και φυσικά προθυμία…

Ένας άντρας δεν θέλει η γυναίκα του να ξέρει περισσότερα απ’ αυτόν. Σ’ αυτόν τον τομέα η ελαφριά γυναίκα κερδίζει. Είναι από τη φύση της τεμπέλα και δεν έχει καιρό για τίποτε άλλο απ’ αυτό που είναι. Δεν έχει κανένα άλλο ενδιαφέρον και το μόνο θέμα συζήτησης γι’ αυτήν είναι ο εαυτός της, τα φορέματά της, η ομορφιά της».

Ζ.

 

 

 

DVREAN H STAUMEYSH STO PARKL* ΔΩΡΕΑΝ η στάθμευση στο πάρκινγκ της οδού Καλλιθέας αλλά με τη μία έξοδο διαθέσιμη. Η δεύτερη είναι τις περισσότερες φορές κλειστή από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Ζ.Π.

 

 

 

OTAN O KVNOS*ΟΤΑΝ ο κώνος της τροχαίας γίνεται αγωγός. Φαντασία να υπάρχει κι από πατέντες…

Ζ.

 

 

 

MAUHTES KYRIVS SYMMETIEIXAN* ΜΑΘΗΤΕΣ κυρίως συμμετείχαν χθες στον Ποδηλατικό Γύρο Τυρνάβου. Οι μεγαλύτερης ηλικίας λιγότεροι. Ωστόσο ο Τυρναβίτης Δημήτρης Ταουσάνης με ποδήλατο τύπου μηχανής αντίκας, έκλεψε την παράσταση. Με μια όμως διαφορά: Δεν έκανε τον Γύρο του Τυρνάβου αλλά τον Γύρο της… πλατείας του Τυρνάβου.

Κ.Τσ.

 

 

 

DEN TO EXOYN BALEI STON GYCO*ΔΕΝ το έχουν βάλει στον γύψο το Εργατικό Κέντρο, με σκαλωσιές το περιέβαλαν στο πλαίσιο των εργασιών ανακαίνισης και καλλωπισμού. Είχαν ξεκινήσει την άνοιξη με βαψίματα μέσα, τώρα συνεχίζουν με εξωτερικές εργασίες. Ο Πάρις Λιόλιος ενημερώνει ότι εξελίσσεται από το Υπουργείο εργολαβία ύψους άνω των 100.000 ευρώ που αλλάζει τα πάντα στο παλιό κτίριο του 1965. Και τα παλιακά κουφώματα και όλα. Εκτός από την έλλειψη λειτουργικότητας, είχε καταντήσει επικίνδυνο το κτίριο.                 Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass