Με τρύπες

Δημοσίευση: 23 Σεπ 2018 19:45
*ΒΕΡΑΝΤΑ, ζάντα και όλα τα εις -άντα, μπορούν να φτιάξουν μια λεζάντα.  Ζ. *ΒΕΡΑΝΤΑ, ζάντα και όλα τα εις -άντα, μπορούν να φτιάξουν μια λεζάντα. Ζ.

*ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ το Φθινόπωρο, δίχως όμως να αναχωρήσουν οι θερινές θερμοκρασίες.

Και τα καημένα τα νεαρά παιδιά της Λάρισας, αγόρια κι ακόμη περισσότερα κορίτσια, εξακολουθούν να τριγυρνούν με τα σκισμένα παντελόνια τους. Ο μεσήλικος έδειξε κατανόηση αυτή τη φορά για το συγκεκριμένο dress code. Είναι για τη ζέστη, είπε. Να δημιουργείται ρεύμα αέρα και να δροσίζονται.

Ζ.

 

Μαζί και χώρια

*ΣΥΜΠΝΟΙΑ δείχνει να επικρατεί στην Καλογιαννική Συμπαράταξη. Μπορεί ορισμένοι στα όργανα του ΚΙΝΑΛ να μην φέρονται διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στο σχήμα ωστόσο ούτε οι πράσινοι που μετέχουν στην παράταξη πρόκειται να πάψουν να την υποστηρίζουν. Ίσα-ίσα. Όλοι τους σταθεροί, κάθε απόχρωσης πασοκογενείς: φωφικοί, γιωργοπαπανδρεϊκοί, ανδρουλακικοί, δημαρίτες ή ποταμίσιας προέλευσης. Στο ίδιο πολυποικιλιακό σχήμα συνεχίζουν φυσικά από αριστερά οι συριζαίοι, οι οικολόγοι, διάφοροι ανένταχτοι, επίσης οι λαφαζανίστας.

***

*ΜΕ το ΚΙΝΑΛ οι συριζαίοι φαίνεται να τα έχουν βρει στην υπόλοιπη Θεσσαλία. Πρακτικά βέβαια μονάχα η από κοινού υποστήριξη του Καρδιτσιώτη δημάρχου Φ. Αλεξάκου έχει συμφωνηθεί. Στον Βόλο ποιούντες την ανάγκη φιλοτιμία απέναντι στο μπέικο καθεστώς είναι υποχρεωμένοι να τα βρουν, εκτός κι αν οι πράσινοι σιωπήσουν αιδημόνως υποστηρίζοντας εμμέσως τη γαλάζια Νάνσυ Καπούλα. Στα δε Τρίκαλα, όσο και να θέλουν, δυσκολεύονται πολύ. Στο να βρουν άνθρωπο που θα αντιμετωπίσει με αξιώσεις τον ‘’διαόλου κάλτσα’’ νεοδημοκράτη δήμαρχο Δημ. Παπαστεργίου. (Τον οποίο ακόμα και κάποιοι συριζαίοι θεωρούν ως την καλύτερη επιλογή.)

Ζ.

 

Θα εισηγηθούν

*ΧΡΙΣΜΑΤΑ δεν δίδουμε… Κατά πως έλεγε κι ο Μίμης Φωτόπουλος για δολάρια, λίρες και δραχμάς. Το συζητούν, το ερευνούν, το ζυγίζουν και στο τέλος θα εισηγηθούν για κάθε περίπτωση. Γίνεται να μην ασχοληθούν στα κεντρικά της ΝΔ με τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές; Συγκρότησε λοιπόν Επιτροπή ο Κυρ. Μητσοτάκης στις εργασίες της οποίας συχνά-πυκνά μετέχει κι ο ίδιος. Ενδεκαμελή με επικεφαλής τον Νικήτα Κακλαμάνη.

***

*ΚΙ ένας Λαρισαίος στην επιτροπή, ο μακροβιότερος δήμαρχος Κ. Τζανακούλης αδιαμφισβήτητος νέστορας της Αυτοδιοίκησης, γνωρίζει όλα τα κόλπα απ’ έξω κι ανακατωτά. Επίσης ο εν ενεργεία δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού Μιχ. Σταυριανουδάκης, Κρητικός, άνθρωπος εμπιστοσύνης του προέδρου καθώς και κάποιοι κομματικοί συνεργάτες του.

Στην ίδια επιτροπή ο Καρδιτσιώτης Κ. Τσιάρας ως γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο γραμματέας του κόμματος Λευτ. Αυγενάκης, ο γραμματέας Αυτοδιοίκησης Τάσος Γαϊτάνης εκ Καλλιθέας και φυσικά ο τομεάρχης σκιώδης υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Βρίσκονται λέει σε διαρκή συνεδρίαση καθώς μαζεύονται πάνω από μια φορά την εβδομάδα, ο χρόνος πιέζει. (Στο ‘’Λ’’ πάντως δεν έχουν φτάσει ακόμα.)

Ζ.

 

Όχι και κλητήρας…

*Ο και δήμαρχος προσφωνούμενος ακόμη από κάποιους, από τότε που ο πορτοκαλένιος αρχηγός κόντεψε να κατακτήσει τη Δημαρχία, ένα 46-47-48% του είχε λείψει μονάχα, ο Van der Μπαρτζ μάλλον δεν θα κατέβει αυτή τη φορά στις δημοτικές εκλογές. Πού ακούστηκε αρχηγός κοτζάμ κόμματος να πάει για κλητήρας. Εκτός κι αν πάει για δήμαρχος Αθήνας, με φόρα από τη Λάρισα. Γιατί, απαγορεύεται;

Ζ.

 

Δημαρχιακός

*ΦΥΣΙΚΑ και δεν μπορεί να πάει για βουλευτής ο Δημ. Μπίλλης, έχει οικογενειακό ασυμβίβαστο. Αφού για τη Βουλή προετοιμάζεται η χρυσαυγίτισσα νύφη στον αδελφό του Μαρία, εφόσον βέβαια τους κάτσει έδρα στη Λάρισα. Άλλο ισχυρότερο πρόσωπο δεν προβάλλει στον τοπικό χρυσαυγίτικο ορίζοντα, άλλωστε οι περισσότεροι κρύβονται.

***

*ΩΣΤΟΣΟ, ο Δημ. Μπίλλης μπορεί να πάει για δήμαρχος, που είναι και ο διακαής του πόθος. Αν ο Μιχαλολιάκος και τα κεντρικά χρηματοδοτήσουν την προσπάθεια. «Εμένα λεφτά για εκλογές δεν μου περισσεύουν», τους έχει διαμηνύσει.

Πάντως οι κρούσεις από άλλους έχουν αρχίσει, αν τυχόν δεν κατέβουν χώρια οι χρυσαυγίτες. «Θα έρθεις με μένα;». Ο Δημ. Μπίλλης, που στις περασμένες εκλογές συνεργάστηκε με τον Ντ. Διαμάντο, συζητά τώρα με διαφόρους, του χώρου της ΝΔ εννοείται.

Ζ.

 

Νόστιμον ήμαρ

*ΈΝΑ ασυνήθιστο γεγονός. Ο πρώην Α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής και επί 23 χρόνια βουλευτής, από το 1981 ως το 2004 και εν συνεχεία επί 6 χρόνια πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ως το 2010, ο Νίκος Κατσαρός εγκατέλειψε το ‘’κλεινόν άστυ’’ και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Λάρισα. Ο μόνος πολιτικός με τόσο μακρά θητεία που το πράττει. Τολμηρή απόφαση, άξια να την εξάρει κάποιος. Αλλά και να τη διερευνήσει.

***

*ΜΕΤΑ από τόσα χρόνια ζωής και δράσης στην πρωτεύουσα, επιστροφή στην επαρχία. Και ο Ν. Κατσαρός εξηγείται: «Ήρθα στη Λάρισα για να ζήσω όσα χρόνια μου δώσει ακόμα ο Θεός, ανάμεσα σε ανθρώπους που αγάπησα και με αγάπησαν, που μου προσέφεραν πολλά και τους βοήθησα όσο μπορούσα. Άλλωστε τον νομό μας, την εκλογική μου περιφέρεια, δεν την είχα εγκαταλείψει ποτέ. Και αυτό το θυμούνται καλά όλοι, ιδιαίτερα η ‘’Ε’’ που πρόβαλλε πάντοτε την παρουσία μου». Και γίνεται πιο συγκεκριμένος. «Επί 23 χρόνια, όλες τις εποχές του έτους, κάθε εβδομάδα ήμουν στη Λάρισα την Παρασκευή το απόγευμα. Δεχόμουν τους πολίτες του νομού μας στο γραφείο μου τα πρωινά και τα απογεύματα επισκεπτόμουν 10-12 χωριά. Τη δε Δευτέρα το μεσημέρι αναχωρούσα για την Αθήνα».

***

*«ΕΙΜΑΙ σοβαρά προβληματισμένος» απαντά στην ερώτηση πώς βλέπει τα σημερινά πολιτικά πράγματα. «Δεν θα κάνω γενικότερη κριτική. Λέγονται και ακούγονται πολλά για το τωρινό επίπεδο της πλειοψηφίας του πολιτικού κόσμου. Ιδιαίτερα ανησυχώ για το επίπεδο του Προεδρείου της Βουλής. Με λυπούν ειλικρινά οι αντιδικίες μερικών προεδρευόντων, αλλά και του προέδρου, με όσους διατυπώνουν διαφορετικές απόψεις από τα πιστεύω τους και η απαράδεκτη ανοχή τους έναντι όσων εκτρέπονται. Που η αντικειμενικότητα και η πιστή εφαρμογή του Κανονισμού της Βουλής καταπατούνται ξεδιάντροπα. Η τακτική τους αυτή συμβάλλει σοβαρά στην απαξίωση του Κοινοβουλίου, περισσότερο από την αθυροστομία και την εμφάνιση πολλών βουλευτών». (Κι η γνώμη του μετράει καθώς έχει προεδρεύσει σε αμέτρητες συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου.)

Ζ.

 

Λεξικό

*ΜΙΚΡΟ δείγμα λέξεων και εκφράσεων του Ελληνολαρισαϊκού Λεξικού.

Τσεξ, στις έξι.

Να σπω, να σου πω.

Ντριτ, την Τρίτη.

Τράβα παρέκ, πήγαινε πιο πέρα.

Ζμπλατεία, στην πλατεία.

Τι Φκιάνς, τι κάνεις.

Τι δλειά έεις, τι δουλειά έχεις.

Έλα να με σμάεις, έλα να με μαζέψεις.

Αϊ σιαπέρα, φύγε από δω.

Πλις κι τσακίς, wash & go.

Έπσα, διπλή ερμηνεία, έπεσα και έψησα.

Κάργα, υπερβολικά.

Θκομ, δικό μου.

Αψλός, ψηλός.

Μπαηλτζμένους, ταλαιπωρημένος.

Κατσήτι, καθήστε.

Μπανιαρίσκα, έκανα μπάνιο.

Παένω, πηγαίνω.

Σύρε, πήγαινε.

Ζλαπ, ζώο.

Κάρνα, κάρβουνα.

Κοτάω, τολμώ.

Άκσα, άκουσα.

Μσκαρ, μοσχάρι.

Σουριάσκα, έπεσα.

Τράω, κοιτάω.

Ζ.

 

Στο φουλ

*ΠΟΛΥ δυνατά λέει κινείται ο Γρ. Πρεζεράκος, προωθώντας τη δημαρχιακή του υποψηφιότητα στη Λάρισα. Αλλά και στην Αθήνα, στα υψηλά κομματικά κλιμάκια. Αθόρυβη δράση, στο παρασκήνιο, διαρκείς επαφές αλλά στο φουλ. Ο Λαρισαίος απόστρατος, στενός συνεργάτης του Προέδρου Πρ. Παυλόπουλου, την προχωράει λένε μεθοδικά την υπόθεση.

Ζ.

 

Καθησυχαστικός

*ΕΙΧΕ ανησυχήσει ο Λαρισαίος.

- Γιατρέ είναι σοβαρό;

- Θα πρέπει να παίρνεις χάπια για όλη την υπόλοιπη ζωή σου.

- Πάλι καλά, φοβήθηκα πολύ…

- Θα σου γράψω μια συσκευασία των 20… Ναι, νομίζω φτάνουν.

Ζ.

 

Ποια καινοτομία…

*«Η ΕΛ.ΑΣ. ακούει τους πολίτες» καμαρώνει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία με το καινοτόμο, όπως το χαρακτηρίζει, πρόγραμμα που προτίθεται να εφαρμόσει. Κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα να δέχεται σε ακρόαση πολίτες σε όλη τη χώρα και στη Λάρισα εννοείται.

- Διόλου πρωτοποριακό, επανάληψη…

Ο παλιός είχε τις αντιρρήσεις του. Θυμάται ότι προ δεκαετίας περίπου, πάλι με καμάρι είχε ανακοινωθεί ότι καθιερώνεται η ημέρα του πολίτη. Ξεκίνησε, λειτούργησε μερικές εβδομάδες, δεν ενδιαφέρθηκαν και πολλοί από τους πολίτες, ούτε πολύ και η υπηρεσία, σύντομα ξεχάστηκε. Και τώρα ‘’ξεπατικούρα’’, αλλάζει η ηγεσία, δεν ‘’θυμάται’’ τι έκαναν οι προηγούμενοι.

Ζ.

 

Ο κατευνασμός!

* ΠΡΩΤΟ θέμα στην εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» του Σαββατοκύριακου η καταγγελία του Λαρισαίου βουλευτή Μάξιμου Χαρακόπουλου για τη μη διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης στη Βουλή για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Η εφημερίδα, της οποίας προΐσταται ο γνωστός καραμανλικός δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, έχει ιδιαίτερες αναφορές στον «ευαισθητοποιημένο ως γόνο προσφυγικής οικογένειας βουλευτή Λαρίσης» που «είναι από τους ελάχιστους στην Εθνική μας Αντιπροσωπεία που επιμένει να υπενθυμίζει πως είναι υποχρέωση του πολιτικού κόσμου να θυμάται τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας». Ο Μάξιμος στη δήλωση-καταγγελία του έκανε λόγο για «ιδεοληψίες οπαδών της θεωρίας του... συνωστισμού».

Η ανάλυση της ΕΣΤΙΑΣ, με την παράθεση μιας σειράς ενεργειών της κυβέρνησης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο λόγος «είναι ο... κατευνασμός των Τούρκων κ. Χαρακόπουλε! Όχι ο “συνωστισμός”. Ο κατευνασμός!».

 

 

OPOY O DHMARXOS PAN SARXVSHS*ΟΠΟΥ ο δήμαρχος Παν. Σαρχώσης εξηγεί στον κουμπάρο του βουλευτή Κ. Μπαργιώτα ότι στην πολιτική χρειάζονται κι άλλου είδους συνεργασίες, πέραν των οικογενειακών.

Ζ.

 

 

 

GATA O ANTVNHS PRAPAS*ΓΑΤΑ ο Αντ. Πράπας, διπλάρωσε και τον Γατή; Σταυρώνει συνεργασίες με κάθε τρόπο.

Ζ.

 

 

 

ME TO INDALMA THS APO THN PROHGOYMENH*ΜΕ το ίνδαλμά της από την προηγούμενη γενιά η Αθηνά Σιαφαρίκα. Στη Θεσσαλονίκη αγκαλιά με την Ντόρα.

Ζ.

 

 

 

KATA TA ALLA YPOGEIOI KADOI*ΚΑΤΑ τα άλλα υπόγειοι κάδοι στη Ρούσβελτ για να μην επιβαρύνονται τα μαγαζιά από τα σκουπίδια. Και να το αποτέλεσμα, που οι ίδιοι οι έμποροι δημιουργούν.

Ζ.

 

 

 

TO EDESE KALA KAI ARKETES FORES*ΤΟ έδεσε καλά και αρκετές φορές το φορτίο, το σιγούρεψε.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass