Ραγδαίως

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2018 19:45
Ωπ! κι άλλος υποψήφιος δήμαρχος;… Ωπ! κι άλλος υποψήφιος δήμαρχος;…

*ΚΑΛΟ μήνα! Πρώτα τα καλά νέα:

Σε ραγδαία... βελτίωση σταδιακά από σήμερα ο καιρός. Κατά τους (ανακουφισμένους) μετεωρολόγους μέχρι και 25άρια θα χτυπάει κάθε μεσημέρι, και μάλιστα όλο τον Οκτώβρη. Τσάμπα έβγαλες τις κουβέρτες για να σκεπαστείς, άντε ξανά τα μπουφάν στις ντουλάπες. Το φθινόπωρο είναι η εποχή του... Γιάνη Βαρουφάκη. Χαρακτηρίζεται από αυτό που λένε... «δημιουργική ασάφεια».

Τα κακά νέα είναι πως με βάση τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις και τα «μερομήνια» προμηνύεται χειμώνας βαρύς. (Και με την πρόβλεψη για το πετρέλαιο στο 1,20, ακόμη βαρύτερος).

 

Στο μαντρί

*ΤΕΛΙΚΑ οι περισσότεροι Σκοπιανοί... έκατσαν σπίτι τους χτες και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Μπορεί να τους προέτρεπαν Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί, όλος ο καλός δυτικός κόσμος να που το «ναι», μα εκείνοι... αδιάφοροι. Ή πολύ... γνώστες της κατάστασης. Η αντιπολίτευση των Σκοπίων θα λέει βέβαια τα δικά της για μια συμφωνία που δεν έχει τη λαϊκή βούληση κ.λπ. κ.λπ. αλλά ποιος νοιάζεται και ποιος αδειάζει να ασχοληθεί; Εδώ οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, δεν θα αφήσουμε τον Πούτιν να βάλει πόδι στην αυλή μας διάβολε, οπότε σιγά μην πάρουν σοβαρά τους υπηκόους του κρατιδίου. Άιντε, μπείτε κι εσείς στο ΝΑΤΟϊκό μαντρί, να κλείνουμε μια – μια τις τρύπες και να τελειώνουμε…

 

Η εκλογή του μητροπολίτη

*ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 Οκτωβρίου έχει προσδιοριστεί η εκλογή νέου προκαθήμενου της πολύπαθης (στην κυριολεξία) Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου…

Θα μαζευτούν οι Ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου και θα εκλέξουν τον νέο μητροπολίτη με την... επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος.

Αλλά, επειδή το Άγιο Πνεύμα μάλλον δεν πολυανακατεύεται, θα απευθυνθούμε στον αρχιεπίσκοπο και στους μητροπολίτες –εκλέκτορες, με σεβασμό και ταπεινότητα, για να τους πούμε, ως απλοί Λαρισαίοι, τούτο:

Είναι ασφαλώς δική τους αρμοδιότητα να εκλέξουν όποιον επιθυμούν. Αλλά, ειδικά για τη Λάρισα, να το σκεφτούν δύο και τρεις φορές ποιον θα αναδείξουν στον επισκοπικό της θρόνο. Κυρίως, να σκεφτούν ποιος μπορεί να κρατήσει την τοπική Εκκλησία στην ήρεμη και συναινετική γραμμή του φιλήσυχου μακαριστού μητροπολίτη Ιγνατίου. Τούτη εδώ η Μητρόπολη, βαθιά τραυματισμένη από το παρελθόν, δεν πρέπει να ξαναζήσει τους παλιούς διχασμούς που ανά πάσα στιγμή μπορούν να αναζωπυρωθούν. Ας αφουγκραστούν το κλίμα που υπάρχει στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλη μας και ας δώσουν στη Λάρισα τον επίσκοπο που της αξίζει.

 

Υπάρχει αστυνόμευση;

*ΠΡΩΙΝΟ Σαββάτου στη Λάρισα… Ο κακός χαμός στο κέντρο, μετά και από κλείσιμο ενός ακόμη κομματιού της Μανδηλαρά. Στην Παναγούλη ένα χάος. Φορτηγά με αναμμένα αλάρμ ξεφορτώνουν σε ώρα αιχμής, ΙΧ μπαινοβγαίνουν κατά... βούληση στους πεζόδρομους και στην πλατεία Ταχυδρομείου, πεζοί στριμώχνονται για να γλιτώσουν… Ό,τι να ’ναι κι ο καθένας κατά πώς βολεύεται.

Και ρωτάμε κύριοι εκεί στον Δήμο αλλά και στην Τροχαία: Υπάρχει αστυνόμευση στην πόλη, ειδικά τα Σάββατα; (Να υποθέσουμε ότι τηρείτε το... πενθήμερο; Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε ότι θεωρείτε τη Δημοτική Αστυνομία ως μια ακόμη Δημοτική Υπηρεσία με το συνηθισμένο δημοσιοϋπαλληλικό ωράριο).

Αλλά και τις υπόλοιπες μέρες της εβδομάδας, η αστυνόμευση περιορίζεται στα... απολύτως αναγκαία. Εάν αδυνατείτε να ελέγξετε το κέντρο, βγείτε και πείτε το ανοιχτά. Να το πάρουμε τουλάχιστον απόφαση πως δεν υπάρχει τίποτε πια, ούτε Δήμος, ούτε Αστυνομία, ούτε τίποτα ντιπ και πως τζάμπα μας μαδάνε με τόσους φόρους…

 

Κανένας έλεγχος

*ΔΕΥΤΕΡΟ ζήτημα: Στους ελάχιστους κεντρικούς δρόμους που απέμειναν για να παρκάρουν οι (δυστυχείς) κάτοικοι του κέντρου με την ειδική «Κάρτα μονίμου κατοίκου» παρκάρει όποιος θέλει – συχνά για να πάνε για... καφέ ή για ψώνια- αφού κανείς έλεγχος δεν υπάρχει. Πώς τους προστατεύετε τους συμπολίτες του κέντρου κύριοι αρμόδιοι του Δήμου; Αυτοί τι είναι, τα απόπαιδα; Όσα έργα και να κάνετε, αν δεν υπάρξει αστυνόμευση μια... τρύπα στο νερό θα κάνετε (στην οποία εμείς θα πέσουμε μέσα, δυστυχώς).

 

Παρωχημένο

*ΑΡΧΙΣΑΝ κάποιες πρώτες καταλήψεις σχολείων στη Λάρισα – σήμερα λένε ότι θα κάνουν και... παμμαθητική πορεία.

Με όλα αυτά οι εφημερίδες δεν ασχολούνται πια ούτε σε επίπεδο... μονόστηλου. Όχι πως δεν υπάρχουν λόγοι για μαθητικές κινητοποιήσεις, ειδικά στα Λύκεια όπου το Υπουργείο Παιδείας ακολουθεί μια μάλλον αλλοπρόσαλλη πολιτική, αλλά… Αλλά κάπου η κοινωνία έχει οριστικά αποφασίσει ότι οι καταλήψεις είναι ένα παρωχημένο φαινόμενο που εξεμέτρησε τον ιστορικό του βίο. Και ότι οι καιροί του χαβαλέ παρήλθαν πια ανεπιστρεπτί.

 

Μπακλαβάς

*ΡENA, Μαμάκος, Ξηρομερίτης, Σαμουρέλης, Πρεζεράκος, τώρα και Καλαμπαλίκης.

Στους έξι – ζωή να ’χουν- ανέρχονται πλέον οι υποψήφιοι δήμαρχοι Λάρισας που κινούνται στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ.

Η κατάσταση αρχίζει και θυμίζει πια ανέκδοτο και στα κεντρικά ο Νικήτας Κακλαμάνης μάλλον θα τραβάει τα μαλλιά του με τα νεοδημοκρατικά συμβαίνοντα στον Δήμο Λάρισας. Γιατί αυτό δεν είναι πια... παράταξη! Είναι... μπακλαβάς!

 

Κάτι απορίες...

*ΑΛΛΑ η απορία πολλών στη Λάρισα είναι μια: Ο Κώστας Τζανακούλης, είναι – υποτίθεται- εντεταλμένος από το κόμμα για να δώσει μια λύση ενωτική. Πως γίνεται όμως να... «μοιράζει δαχτυλίδια» και να χρίζει διαδόχους, πράγμα που μόνο... ενωτικό δεν το λες; Και πώς περιμένει δηλαδή να αντιδράσει η Ρένα, που βάσει ποσοστών έχει... μεγαλύτερο «μαγαζί» από αυτόν; Να του πει… «ό,τι πείτε μεγαλειότατε;».  Αλλά, θα μου πεις,... Τζανακούλης είναι αυτός, δεν τον πιάνεις πουθενά.

(Και κατάλαβες τώρα εσύ αγνέ δεξιέ οπαδέ μου, γιατί τελευταία ο Αποστόλης και τα μουστάκια του έχουν ένα χαμόγελο από δω μέχρι τα Τέμπη τουλάχιστον).

 

Καπουτσίνο…

*ΟΥΔΕΝ κακόν αμιγές καλού, έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι, ακόμα κι ένα τραγικό γεγονός μπορεί να κρύβει μέσα του κάποια ελπίδα… Ετσι 40 χρόνια μετά από το τραγικό δυστύχημα στο 5ο χιλιόμετρο Λάρισας-Θεσσαλονίκης που είχαν χάσει τη ζωή τους 7 άνθρωποι από το Αβιάνο της Ιταλίας και τη βοήθεια που είχε προσφέρει η πόλη μας, το Δημοτικό Συμβούλιο της ιταλικής πόλης πρότεινε Αβιάνο και Λάρισα να αδελφοποιηθούν… Πρόταση που αναμένεται να γίνει αποδεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας τιμώντας τον αλτρουισμό, τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη των Λαρισαίων στους γείτονες που δοκιμάστηκαν.

***

*Η αντιπροσωπεία του Αβιάνο που βρέθηκε στη Λάρισα περιηγήθηκε στην πόλη και επισκέφθηκε το Αρχαίο Θέατρο. Εκεί ξεναγήθηκε από την προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, με τον δήμαρχο του Αβιάνο να ακούει με προσοχή αλλά να διηγείται κι αυτός την ιστορία τής πόλης του. Ανέφερε λοιπόν χαρακτηριστικά ότι ένας μοναχός καπουτσίνο σε μία μονή του Αβιάνο έβαλε για πρώτη φορά γάλα στον καφέ δημιουργώντας και ονοματοδοτώντας τον περίφημο καφέ καπουτσίνο… «Να άλλος ένας λόγος για την αδερφοποίηση», τόνισε αστειευόμενος ο αντιδήμαρχος κ. Σάπκας, «πού αλλού τιμάται καλύτερα ο μοναχός από το Αβιάνο από την πόλη του καφέ, τη Λάρισα;».

***

*Η γυναίκα δε του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Τάχου είναι από μία κοντινή στο Αβιάνο πόλη. Φαρσί τα μιλούσε τα ιταλικά, κι όπου η διερμηνέας «σκόνταφτε» σε λέξεις ή νοήματα αμέσως αναζητούσε με τα μάτια τον πρόεδρο για να τη βγάλει από τη δύσκολη θέση, με τη βοήθεια να είναι κάθε φορά καίρια. Γαμπρός… αβινιώτικος ο Δημήτρης Τάχος, δεν είναι σωστό να γυρίσει στην πόλη η διερμηνέας και να πει στους συγγενείς εξ αγχιστείας του προέδρου ότι δεν βοήθησε καθόλου ο… γαμπρουλιάς σας.

ΘΑ.

 

Πίεση χρόνου

*ΣΤΗΝ ημερίδα για την αγροτική εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στην Αβερώφειο Σχολή στη Λάρισα, οι οργανωτές ήταν πολύ πιεστικοί με τον χρόνο που είχαν στη διάθεσή τους τόσο οι ομιλητές όσο και οι επίσημοι προσκεκλημένοι με τους χαιρετισμούς τους.

Με το ρολόι στα χέρια, ο συντονιστής περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Πουτσιάκας, προσπαθούσε να κρατήσει τις ισορροπίες στους χρόνους και δεν ήταν λίγες οι φορές που έκανε παρατηρήσεις, να συντομεύσουν…

Απ’ ό,τι αποδείχθηκε, τους άγχωσε όλους.

«Με έχετε τρομάξει με τους χρόνους…» είπε χαριτολογώντας ο δήμαρχος Λαρισαίων, ξεκινώντας τον χαιρετισμό του.

«Ελπίζω να ήμουν στα όρια του χρόνου» κατέληξε στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης. Ο δε εκπρόσωπος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χρ. Λαζαρίδης δέχθηκε την πιο ασφυκτική πίεση καθώς έκανε το λάθος να ξεπεράσει τον χρόνο που είχε στη διάθεσή του!

Λ.Κ.

 

Δημαράς –Παπαδόπουλος

*ΑΛΛΟΙ βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν αστειάκια, με τον πιεστικό χρόνο της ημερίδας. Συγκεκριμένα:

Ανεβαίνει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς στο βήμα.

«Θα είμαι σύντομος», λέει, απευθυνόμενος στους οργανωτές.

Δεν προλαβαίνει να φτάσει στην έδρα και ακούγεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπαδόπουλος να σχολιάζει : «Σύντομο δεν τον βλέπω!»

Γελά ο υφυπουργός, που έχουν στραφεί τα μάτια επάνω του και απαντά στον βουλευτή: «Είμαστε μαζί με τον Νίκο σε επιτροπές και έχει κακή εμπειρία, γιατί αναπτύσσω πολύ τα θέματα και συνήθως ξεφεύγω κι από τον χρόνο...Όμως σήμερα θα είμαι σύντομος» τον διαβεβαιώνει και γελούν μαζί, ενώ ο βουλευτής, παράλληλα κουνά το κεφάλι, σαν να μην τον πιστεύει. Πράγματι ο Δημαράς ήταν εντός των χρονικών περιθωρίων που επέβαλλαν οι ανάγκες της ημερίδας, υπακούοντας στην παρατήρηση του βουλευτή. Ο Παπαδόπουλος, γνωρίζοντας τον υφυπουργό, μάλλον αντέδρασε προλαμβάνοντας, κόβοντάς του τη φόρα. Η μεταξύ τους «κουβεντούλα» συνεχίστηκε και όταν ήρθε η σειρά του βουλευτή να ανεβεί στο βήμα. «Διαφωνώ με τον σύντροφο υφυπουργό ότι θέλουμε πλεονασματικά προϊόντα. Θέλουμε επάρκεια τροφίμων, διότι τα πλεονασματικά πρέπει να τα εξάγουμε» λέει και τονίζει με χαμόγελο: «Να καταγραφεί η διαφωνία μας…».

Ενα σούσουρο ακολουθεί από το κοινό, με τον υφυπουργό να απαντά και πάλι στον βουλευτή «είναι αυτονόητο αν έχουμε πλεόνασμα θα τα εξάγουμε...». «Α! μπράβο…» απαντά ο βουλευτής, που διορθώνει και πάλι τον υφυπουργό.

Υπήρχε μια σχέση με ένταση και πειράγματα, αν και πορεύονται μαζί.

Λ.Κ.

-----------Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός-----------

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass