Καλπάζει

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 19:00
*ΟΠΟΥ ο Μαν. Γλέζος εξηγεί στον πρύτανη Ζ. Μαμούρη, μεταφορικά πάντοτε, ότι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Σε μια εκδήλωση στον Βόλο προς τιμήν του, όπου το Πανεπιστήμιο δεν προσκάλεσε καν τον δήμαρχο Αχ, αχ αχ Μπέο. Κανένας δεν τον παίζει…  Ζ. *ΟΠΟΥ ο Μαν. Γλέζος εξηγεί στον πρύτανη Ζ. Μαμούρη, μεταφορικά πάντοτε, ότι όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος. Σε μια εκδήλωση στον Βόλο προς τιμήν του, όπου το Πανεπιστήμιο δεν προσκάλεσε καν τον δήμαρχο Αχ, αχ αχ Μπέο. Κανένας δεν τον παίζει… Ζ.

*ΜΕΣΑ Οκτωβρίου και το γλυκό φθινόπωρο καλπάζει σε ήμερους λειμώνες, σαν ανοιξούλα μοιάζει.

Με το θερμόμετρο να ακολουθεί πορεία αντίστροφη του χρηματιστηρίου και τη μοναδικότητα της Μεσογείου να θριαμβεύει πάλι.

Ζ.

Οι κομμουνισταί

*ΕΚΘΕΣΗ για τον Ρήγα Φεραίο τον Βελεστινλή στη Βουλή και ‘’τα πήρε’’ ο εκ Μαγνησίας γαλάζιος βουλευτής Χρ. Μπουκώρος. Διότι λέει εκτίθενται και αφίσες της ‘’ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος’’, δεν είναι ‘’fake’’, ναι της οργάνωσης νεολαίας του πάλαι ποτέ ΚΚΕ Εσωτερικού. Η οποία είχε πάρει το όνομά της από τον ήρωα της ελληνικής εξέγερσης και εξέδιδε μάλιστα και ως περιοδικό της τον ‘’Θούριο’’. Προφανές ότι το ανακάτεμα πορτοκαλιών με μήλα έγινε επειδή ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης είναι παλιός ‘’ρηγάς’’.

***

*ΣΤΗ Λάρισα πάλι τιμάται η Οκτωβριανή Επανάσταση, με μεγάλη έκθεση στην Πινακοθήκη την οποία μάλιστα θα εγκαινιάσει αύριο ο υφυπουργός Πολιτισμού. Την Οκτωβριανή, που όμως είχε γίνει Νοέμβριο με το ευρωπαϊκό ημερολόγιο και η οποία έλαβε χώρα το 1917, ήτοι 101 χρόνια πριν. Πέρυσι στα 100χρονα δεν ευκαιρούσε η Λάρισα; Λογικά του χρόνου, στα 102 η έκθεση μπορεί να φιλοξενηθεί στα Φάρσαλα, στον Παλαμά ή στον Δομοκό.

Ζ.

Βρυξελλιώτες

*ΛΙΓΟ τα καθημερινά τηλεφωνήματα «α ναι; Εξωτερικό είσαι, κλείσε τα λέμε…», πολύ περισσότερο οι αναρτήσεις στο f/b καταγράφουν μαζική μετακίνηση προς Βρυξέλλες. Εκτός του περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού κι άλλοι πολλοί Λαρισαίοι αυτές τις μέρες εκεί, για διάφορους λόγους, η μισή Λάρισα Brussels-Bruxelles-Brüssel. Ο περιφερειακός σύμβουλος Ν. Λιούπας, η δικηγόρος του Επιμελητηρίου Στέλλα Μπίζιου, ο μαραθωνοδρόμος Απ. Γούλας, ο Κ. Μίχος κι ο Β. Γαλάνης από τη Διαχειριστική, η μηχανικός Αγγελική Βενέτη, επίσης ο Χρ. Γακούδης και η Κέλλυ Μακρή, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημ. Τάχος και ο δικηγόρος του Δήμου Γ. Μίγας. Όλο και κάποιος επιπλέον θα διέφυγε της προσοχής.

Ζ.

Τετράδα

*ΚΙ όμως στη λίστα των 135 του μητσοτακικού Μητρώου Στελεχών, που ανέδειξαν τα ‘’Παραπολιτικά’’, είναι τελικά 4 οι λαρισαϊκές παρουσίες κι όχι μονάχα 2. Συμπεριλαμβάνεται και ο μοριακός βιολόγος Γ. Καραβάνας και ο καθηγητής Στέλιος Ορφανάκης, πλην της Αθηνάς Σιαφαρίκα και του Αγιώτη Γιάννη Αναστασίου. Την ίδια στιγμή στη Λάρισα άλλοι δεν παίρνουν χαμπάρι πώς οργανώνει τα πλάνα του ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ζ.

Στη μάσα

*ΟΙ νεαροί Λαρισαίοι διαπραγματεύονταν στο χρηματιστήριο της μάσας.

- Πόσο έχει το σάντουιτς;

- Δύο ευρώ.

- Και τι βάζεις μέσα;

- Ό,τι θες.

- Ωραία, βάλε τρία σουβλάκια, μπέικον, δύο μπιφτεκάκια, πατάτες, τρεις σαλατούλες, α… και δύο μπύρες.

***

*- ΚΑΛΗΜΕΡΑ, τι καλό έχετε;

- Πίτσα των 3 ευρώ και πίτσα των 5 ευρώ.

- Ποια είναι η διαφορά τους;

- Μόνο 2 ευρώ.

Ζ.

 

Νέος δεσπότης

*ΕΝΑΣ Καρδιτσιώτης έγινε δεσπότης. Και μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη και θα είναι βοηθός επίσκοπος του Γαλλίας, που μάλλον τον προετοιμάζουν για Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Ο Μάξιμος Παφίλης αναδείχθηκε Νέος Επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου, εκλεγείς ως Βοηθός Επίσκοπος του Μητροπολίτη Γαλλίας. Κατάγεται από το χωριό Άγιος Ακάκιος, τη Γόλιτσα της Καρδίτσας και είναι γιος του απλού και ταπεινού ιερέα Γεωργίου Παφίλη. Ένα κλικ μπροστά στην ενημέρωση σε κάτι τέτοια, μεταδίδει την είδηση ο κοντοχωριανός τους Ελληνοπυργιώτης Σωτ. Μουντζούρης, πιστός αναγνώστης της ‘’Ρομφαίας’’. (Ευλόγησον.)

Ζ.

Σε τρία χωριά

*ΚΑΙ στη Χάλκη αλλά και στη Μέλισσα είναι έντονο το πρόβλημα με τα γεωλογικά ρήγματα, θυμίζει ο Βασίλης Χατζούλης. Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Θαν. Νασιακόπουλου στη Νίκη, όπου επιθεώρησε τις ζημιές από τα ρήγματα, ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Δήμου Κιλελέρ, καλεί τη δημοτική αρχή «να προβεί στις δέουσες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν τα αντίστοιχα προβλήματα από τις μεγάλες καθιζήσεις του εδάφους» και στα άλλα δύο χωριά. Ο πρώην αντιδήμαρχος επισημαίνει ότι «η εξέλιξη του φαινομένου είναι δυναμική προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε κατοικίες, αποθήκες αλλά και στο τοπικό οδικό δίκτυο». Και υπογραμμίζει την ανάγκη να παρασχεθεί από την κεντρική εξουσία έκτακτη χρηματοδότηση προς τον Δήμο Κιλελέρ για την επισκευή των ζημιών σε ολόκληρη την πληγείσα περιοχή.

Ζ.

Για το ΤΕΙ

*ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ εμφάνιση από τον Χρ. Κέλλα για την υπόθεση του νέου Πανεπιστημίου. Με την ιδιότητα του σκιώδους υφυπουργού Παιδείας της ΝΔ κάλεσε στο γραφείο του τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Κι όταν πήγε ο καθηγητής Ζ. Μαμούρης, του ανέλυσε όλο το θέμα του ΤΕΙ το οποίο νιώθει ότι παραγκωνίζεται από το Πανεπιστήμιο με το σχέδιο Γαβρόγλου, εξήρε την επιστημονική δράση του Τεχνολογικού Ιδρύματος και εξήγησε ότι η ΝΔ διαφωνεί με όσα σχεδιάζονται. Έτσι τουλάχιστον ανακοινώθηκε από την πλευρά του γαλάζιου βουλευτή.

Ζ.

Άφθαρτος

*ΑΝ μη τι άλλο άφθαρτος πολιτικά ο Γρ. Πρεζεράκος που διεκδικεί χρίσμα δημαρχιακής υποψηφιότητας από τη ΝΔ. Και χωρίς εσωκομματικές τριβές και αντιπαλότητες, όπως οι άλλοι. Μεγάλο, πλεονέκτημα, ειδικά στην παρούσα φάση. Με ισχυρές διασυνδέσεις στα υψηλά κλιμάκια, ψηλότερα δεν γίνεται.

Και βέβαια με διοικητική εμπειρία ο πτέραρχος αφού είχε διατελέσει διοικητής στην 110 ΠΜ. Αλλά και έντονη επαφή παλιότερα με την αυτοδιοίκηση, καθώς η γυναίκα του Καίτη Πρεζεράκου ήταν εκλεγμένη στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και είχε διατελέσει αντινομάρχης του Λουκά Κατσαρού.

Ζ.

Πρώτο καζάνι πίστα

*ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣΑΝ μετ΄ ευτελείας οι φιλοκαλούντες Λαρισαίοι.

- Όταν μαλώνεις με έναν ηλίθιο αποδεικνύεις ότι είσαστε δύο.

***

*- ΠΑΝΤΩΣ, ρε παιδιά, αν υπάρχει κόλαση μερικοί θα είμαστε πρώτο καζάνι πίστα, να ξέρετε…

***

*-ΕΜΕΝΑ πάλι, τόσα νούμερα πέρασαν από τη ζωή μου, κι ένα τζόκερ δεν κέρδισα.

Ζ.

Δούναι και λαβείν

* ΑΛΛΗΛΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ στρατός και εκπαίδευση. Πώς; Από τη μία το Υπουργείο Παιδείας προσφέρει απλόχερα αποσπάσεις χωρίς μοριοδότηση, σε εκπαιδευτικούς με συζύγους στρατιωτικούς και από την άλλη το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανταποδίδει και προσφέρει δωρεάν σίτιση σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, σε όλες τις στρατιωτικές λέσχες ανά την Ελλάδα.

Συνολικά, φέτος, έχει ληφθεί πρόβλεψη για τη δυνατότητα σίτισης 1.641 αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε 32 Λέσχες του Στρατού, της Αεροπορίας και του Ναυτικού που βρίσκονται σε 11 περιφέρειες της χώρας.

Λ.Κ.

Τα συνήθη

*EIXE ρέντα χθες ο Λαρισαίος συριζαίος Σ. Κ. Με την υπόθεση του Da Capo, παρίστανε την παρουσίαση της είδησης από τον Σκάι. «Έκλεβε ρεύμα καφετέρια 1.200 μέτρα από την πλατεία Εξαρχείων». (Ποιο Κολωνάκι…)

Ζ.

Έσφιξαν τα γάλατα

*ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ επαφές για τον Μ. Χαρακόπουλο στις Βρυξέλλες, όπου ήταν καλεσμένος σε εκδήλωση της Ε. Ε. Ο Λαρισαίος φόρεσε τη φανέλα Εθνικής Ελλάδας και τα έψαλε στον εκπρόσωπο της Κομισιόν στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο. Ούτε ο Γ. Βαρουφάκης δεν θα του έχει μιλήσει έτσι. Ο τροϊκανός επέκρινε τις επιδόσεις της Ελλάδας στην προσέλκυση επενδύσεων και ο γαλάζιος βουλευτής αντέδρασε, λέει, σαν κυβερνητικός. Ρώτησε λοιπόν αν «οι θεσμοί, η τρόικα, έκαναν καλά τη δουλειά τους». Όπως είπε «σας θυμάμαι άτεγκτους να ζητάτε ακριβή προσήλωση στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα, που με ανάγκασε σε παραίτηση από τη θέση του υπουργού αναπληρωτή Αγροτικής Ανάπτυξης. Ελέγξατε αν είχε αποτελεσματικότητα το μέτρο, αν έπεσε η τιμή του γάλακτος στο ράφι ή όλα έγιναν για τις “λίμνες γάλακτος” που έχετε στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και έπρεπε να μπορούν να φτάσουν στον νότο; Για το γάλα δείξατε σπουδή, για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα γιατί δεν δείξατε;» (Διπλωματικό επεισόδιο δεν προκλήθηκε ωστόσο, στο τέλος φωτογραφήθηκαν κιόλας μαζί οι δυο τους.)

Ζ.

Κλουβιά

* Η Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, με 130 ελληνικές και ευρωπαϊκές οργανώνεις, ζητά τον τερματισμό της χρήσης κλουβιών για τα παραγωγικά ζώα, στην κτηνοτροφία της Ευρώπης.

Μάλιστα σήμερα Παρασκευή, στο γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, έχουν καλέσει για να καταθέσουν το αίτημά τους, ευρωβουλευτές και βουλευτές.

Το επιχείρημά τους; «Τα κλουβιά προκαλούν αβάσταχτη δυστυχία σε τεράστιο αριθμό παραγωγικών ζώων κάθε χρόνο. Επιβάλλουν στα ζώα οδυνηρές συνθήκες διαβίωσης, και δεν εξυπηρετούν κανέναν σκοπό καθώς υπάρχουν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις χωρίς κλουβιά και με καλύτερη μεταχείριση των ζώων».

Αν πετύχουν τον στόχο τους, ξεχάστε και το κοτόπουλο στο τραπέζι!

Θα το πληρώνουμε για …μοσχάρι, όπως το «χωριάτικο ελευθέρας βοσκής».

Λ.Κ.

Αρχηγικά

*ΥΨΗΛΟΣ συμβολισμός, δείγμα αρχηγικής εμφάνισης από τη Ρ. Καραλαριώτου. Η οποία δέχτηκε μόνη της τον Θαν. Μαμάκο και τους συνοδούς του της τζανακουλικής παράταξης. Δεν επρόκειτο για συνάντηση των δύο παρατάξεων, η αρχηγός ήταν που συζήτησε μαζί τους, όπως δέχεται να το κάνει με όλους, καθώς λέει. Εκείνη εξέδωσε μετά και την κοινή ανακοίνωση σε ενωτικό πνεύμα. Κι άλλοι περιμένουν την επόμενη κίνησή της.

Ζ.

Επισημάνσεις

*ΕΝΤΟΝΗ διαμαρτυρία γνωστού Λαρισαίου από την οδό Υψηλάντου. Για τον διόλου επαρκή δημοτικό φωτισμό. Λάμπες καμένες αλλά κι οι υπόλοιπες παλιές, με χαμηλή ένταση, ‘’γκαλιουρίζουν’’.

Από τον ίδιο δρόμο επίσης έχουν εξαφανιστεί λέει οι οδοκαθαριστές εδώ και πολύ καιρό. Κι ένα παχύ στρώμα φύλλων καλύπτει τα ρείθρα. Ωραίο φυσικό φθινοπωρινό περιβάλλον.

***

*ΕΚΕΙ στην ίδια περιοχή, στον Πολυχώρο της συνοικίας Αγ. Κων/νου, θα είναι καμιά σαρανταριά οι γυναίκες που μετέχουν στα προγράμματα χορού και γυμναστικής. Τόσες πολλές, καμία νοικοκυρά; Ναι, ο πρόεδρος Κ. Ζέβλας τους είπε λένε ότι πρέπει να καθαρίζουν μόνες τους τον χώρο. Επειδή ο Δήμος δεν έχει διαθέσιμες καθαρίστριες. Μα εμείς πληρώνουμε συνδρομή, του υπενθύμισαν και κατέφυγαν στην εφημερίδα να παραπονεθούν.

Ζ.

Λωρίδες αναμονής

*ΧΡΗΣΙΜΗ και σ΄ ένα βαθμό κρίσιμη παρατήρηση σχετικά με τα εν εξελίξει έργα, από έμπειρο Λαρισαίο μηχανικό, που μόνο τον έξυπνο δεν κάνει: Στην '’έξοδο" της Μανδηλαρά προς τη Γαζή, λοιπόν, διαμορφώθηκε, λέει, μία μόνο λωρίδα για τα αυτοκίνητα που περιμένουν στον σηματοδότη. Ας πούμε εντάξει μιας και σχεδόν όλοι θα κατευθύνονται στη Γαζή και ελάχιστοι θα στρίβουν στην Ηπείρου. Στην '’έξοδο" της Μανδηλαρά όμως προς την Παπαναστασίου, συνεχίζει, υπάρχει και πάλι μία μόνο λωρίδα για τα αυτοκίνητα που περιμένουν στον σηματοδότη. Και η μικρή διαπλάτυνση μήκους το πολύ 10 μέτρων απλά διευκολύνει τη στροφή και δεν δημιουργεί δύο λωρίδες αναμονής. Εδώ δεν μπορούμε να πούμε εντάξει καθώς η συνέχεια της Μανδηλαρά και η Βελή απορροφούν περίπου ισότιμα κυκλοφορία με τις δύο λωρίδες της Παπαναστασίου. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν δύο λωρίδες αναμονής, δεν νομίζω να χωρούσε τρίτη, ώστε το πράσινο στο φανάρι να προλαβαίνει να αδειάζει από τα αυτοκίνητα που περιμένουν. (Ακριβώς τα ίδια ισχύουν και για τη διασταύρωση Μανδηλαρά με Μ. Αλεξάνδρου / Ηλιοδώρου. Όπου είχε δουλέψει πολύ καλά ο διαχωρισμός με τις κορύνες σε δύο λωρίδες, ενώ παλαιότερα η ουρά αυτοκινήτων που δεν άδειαζε, έφτανε να φρακάρει ακόμη και την Παναγούλη.)

***

*ΠΑΝΕ όμως αυτά έγιναν. Ωστόσο η παρατήρηση καταλήγει σ' αυτό που αξίζει να προλάβουμε: Δεν γνωρίζω εάν στην «έξοδο» της Μανδηλαρά προς την Παναγούλη θα υπάρχει μία μόνο λωρίδα για τα αυτοκίνητα που περιμένουν στον σηματοδότη ή δύο. Νομίζω ότι αν είναι μόνο μία, θα πρέπει να το ξαναδεί ο μελετητής και ο Δήμος γιατί και η συνέχεια της Μανδηλαρά και η Παναγούλη απορροφούν σημαντική κυκλοφορία. Θυμόμαστε φαντάζομαι όλοι πόσο βελτιώθηκε η λειτουργία της διασταύρωσης όταν διαμορφώθηκαν, με κορύνες, οι δύο λωρίδες αναμονής. Τα φανάρι άδειαζε σε κάθε πράσινο. (Εν κατακλείδι «ελπίζω να εξεταστεί το ζήτημα», σημειώνει).

Ζ.

 

 TO MAYRISMA PRIN TIS EKLOGES

*ΤΟ μαύρισμα πριν τις εκλογές δεν βλάπτει. Ίσα-ίσα βοηθάει τα κομάντα τύπου Δ. Γεωργάκη, ο οποίος προπονείται για την έφοδο στο Δημαρχείο.

Ζ.

 

NA DIASKEDASEI TIS ENTYPVSEIS

* ΝΑ διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί, ανεπιτυχώς, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις Καμμένου περί νέων στρατιωτικών βάσεων και πως, τα όσα ελέχθησαν αποτελούν προσωπικές του θέσεις και πως ούτε λίγο – ούτε πολύ, έπεσαν από τα σύννεφα. 

Το φωτογραφικό στιγμιότυπο (31 Μαΐου 2018) ελήφθη όταν στην 110 ΠΜ Λάρισας, βρέθηκε ο ΥΕΘΑ Πάν. Καμμένος συνοδευόμενος από τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ. Πίσω τους, ένα από τα δύο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (MQ-9 Reaper) που από τον περασμένο Μάρτιο επιχειρεί από τη Λάρισα.

Συνεπώς το «έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί» του ΣΥΡΙΖΑ είναι καρμπόν του πρώτου διδάξαντα, Ανδρέα Παπανδρέου. Καθότι επί ΠΑΣΟΚ λειτούργησαν, το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στον Τύρναβο (JCSC) όπως και το υποστρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Κουτσόχερο (CAOC 7).

Για την ιστορία, μετά το αρχικό δημοσίευμα της «Ε» (25 Φεβρουαρίου 2018) για την αξιοποίηση της 110 ΠΜ ως βάση των ΗΠΑ, το μοναδικό κόμμα που αντέδρασε ήταν το ΚΚΕ (σ.σ. ομιλία Κουτσούμπα στο Σύνταγμα) και ακολούθησαν εξωκοινοβουλευτικές αριστερές οργανώσεις, όπως και η πορεία αντεξουσιαστών και συλλογικοτήτων. Άλλο κόμμα, ουδέν…

Β.Κ.

 

 

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass