Όπως Σουηδία

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2018 19:00
*ΜΕ τον σκιώδη υπουργό του στο πλευρό του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο χιλιοτραγουδισμένο Α.Τ. Ομόνοιας. Ο Μ. Χαρακόπουλος ήταν που προετοίμασε την επίσκεψη, ενώ είχε πληθώρα παρεμβάσεων για το θέμα σε διάφορα αθηναϊκά ΜΜΕ. Νόμος και τάξη, σταθερά...  Ζ. *ΜΕ τον σκιώδη υπουργό του στο πλευρό του ο Κυρ. Μητσοτάκης στο χιλιοτραγουδισμένο Α.Τ. Ομόνοιας. Ο Μ. Χαρακόπουλος ήταν που προετοίμασε την επίσκεψη, ενώ είχε πληθώρα παρεμβάσεων για το θέμα σε διάφορα αθηναϊκά ΜΜΕ. Νόμος και τάξη, σταθερά... Ζ.

*ΣΤΗ Σκανδιναβία, λέει, ανάλογη καλοκαιρία την ονομάζουν ‘‘ινδιάνικο καλοκαίρι’’, μάλλον επειδή θεωρούν ότι οι Ινδιάνοι ζουν σε πιο θερμά κλίματα.

Αυτή η παρατεταμένη καλοκαιρία τους τυχαίνει βέβαια τον Αύγουστο, για τότε λένε…

Ζ.

Πάντα δεξιά…

*ΣΤΗ Γερμανία πάλι, στις εκλογές της Βαυαρίας, η κατάσταση άλλαξε, προκαλώντας τριγμούς στην κυβέρνηση Μέρκελ. Τι συνέβη όμως; Έπεσε η παραδοσιακή δεξιά και ανέβηκε η νέα δεξιά και η ακροδεξιά. «Όλα πηγαίνουν δεξιά, που θα έλεγε και ο αισιόδοξος δεξιός», σχολίασε ο αριστερός.

Ζ.

Προγάστορες

*- ΣΑΜΠΩΣ στην Ελλάδα, όπου ανθεί πορτοκαλέα φαιδρά και κυβερνά η αριστερά, δεν κερδίζει κι εδώ η δεξιά;

Φούντωσαν αμέσως οι συζητήσεις στις παρέες των Λαρισαίων. Κι οι συριζαίοι σε αμηχανία έως βαθιά απελπισία.

-Αριστερό εξτρέμ πάντως τον Καμμένο δεν τον λες…

***

*- ΒΡΕ, νικητής ο Καμμένος. Πέταξε από το τρένο τον αρχιτέκτονα της Συμφωνίας των Πρεσπών…

- Από το τρενάκι του Αλέξη, τη θυμάσαι την προεκλογική του διαφήμιση;

***

*- ΑΦΟΥ ο Κοτζιάς είχε πιο μεγάλη κοιλιά, πώς τον κατάπιε ο Καμμένος;

- Αμφότεροι προγάστορες, ωστόσο δεν μπορούσαν να χωνέψουν αλλήλους. (Αυτός ήταν ο φιλόλογος της συντροφιάς).

***

- ΞΗΛΩΝΕΤΑΙ το πουλόβερ, είπε σωστά η Φώφη. Άμα όμως είναι του Κοτζιά έχει πολύ νήμα ώσπου να τελειώσει.

-Ε; Τι είπες; Ναι, δεν τον ήθελαν κι οι Ρώσοι…

***

*- Ο Τσίπρας τώρα και υπουργός Εξωτερικών; Άμα αναλάμβανε και Αμύνης θα ήταν μάγκας…

- Για την κατάσταση της ελληνικής κυβέρνησης μετέδωσε το telma.

-Ε;

-Ακριβώς, το κανάλι telma, ταιριαστό. Tel – ma, τελεβίζιον ματσεντόνια…

Ζ.

Κατά Λουκάν

*ΛΟΥΚΑ του Ευαγγελιστού σήμερα κι ο εορτάζων νομάρχης Λουκάς έχει να αναγνώσει και ν΄ ακούσει μηνύματα ευχών. Καθώς ενεπλάκη το όνομά του στα δημοτικά πράγματα, καταστρέφοντας τον ύπνο πολλών, προφανώς η σημερινή ημέρα θα έχει ενδιαφέρον για τον Λ. Κατσαρό.

Ζ.

Διαφωτισμός

*ΑΜΑ είναι ο άλλος μορφωμένος… Και πολιτικά έμπειρος συνάμα… Ο επί Tζανακούλη αντιδήμαρχος Αντ. Πράπας, νυν δημοτικός σύμβουλος, ξεκαθάρισε τη στάση του: «Οι αποφάσεις για τον Δήμο Λαρισαίων από τον λαό στον λαό για τον λαό και εντός του δήμου». Ο Διαφωτισμός γνωρίζει νέες λαμπρές ημέρες, στη Λάρισα πια. Κι ο δάσκαλος συμπληρώνει. «Συνεχίζουμε απτόητοι μετά τα τεκταινόμενα πάντα μαζί με τον πρώην αντιδήμαρχο Μιχάλη Τσακίρη». (Το μόνο βέβαιο.)

Ζ.

Στον τελικό

*ΓΡΗΓΟΡΑ, Γρηγόρη, γρήγορα… Υπερίπταται λέει ο παλιός διοικητής της 110 Π.Μ. στην προσπάθεια για το δημαρχιακό χρίσμα της Λάρισας. Έχοντας ξεπεράσει εμπόδια και καλοθελητές, εκεί στα κεντρικά της ΝΔ ο πτέραρχος έχει περάσει λένε στον τελικό. Ναι, δύο αναμετρώνται πάντα στον τελικό. (Ποιος άλλος; Άλλη φορά…).

Ζ.

Τι ’ταν αυτό…

*ΑΛΛΟ πάλι και τούτο…       Τόσο καιρό, μέχρι χθες το πρωί στα κεραμίδια οι περισσότεροι, εντάξει κάποιοι είχαν βγει απλώς στη βεράντα, έσκουζαν όμως κι αυτοί. Και το βραδάκι αίφνης όλοι γύρω από το τζάκι να ακούνε τον υπουργό Παιδείας. Λαρισαίοι, Βολιώτες, Τρικαλοκαρδιτσιώτες, πρυτάνεις και τεϊτζήδες, αριστεροδεξιοί κεντρώοι, συμφωνώντας ομόφωνα: «… το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, γίνεται επί της αρχής δεκτό καθώς κινείται στη σωστή κατεύθυνση και αναβαθμίζει ουσιαστικά τον ρόλο της Θεσσαλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση». (Θα μπορούσε να αναρτηθεί και στο ‘’Tinaftore’’…).

Z.

Πολλοί κοκόροι

*ΕΚΑΝΑΝ τις αναλύσεις τους οι νεαροί Λαρισαίοι.

-Τι σου δίνει δύναμη, τι σε εμπνέει και σηκώνεσαι κάθε πρωί;

-Να σου πω την αλήθεια, κατουριέμαι.

***

*- ΌΠΟΥ λαλούν πολλοί κοκόροι, να το ξέρετε, κάπου κοντά έχει κοτέτσι.

***

*- ΜΗ μου πουλάτε εμένα παραμύθια. Τα έχω διαβάσει όλα.

Ζ.

Και ΑΝΕΛ και…

*«ΑΓΟΡΙ μου στο Υπουργείο Άμυνας δεν γίνονται πια ρουσφέτια…» διαβεβαίωνε ο Π. Καμμένος. Κι ο Λαρισαίος διαβάζοντας την εφημερίδα αναρωτιόταν χθες το πρωί, μήπως γίνονται εν αγνοία του υπουργού. Καθώς όλοι ξέρουν που ο αδερφέεε-Γ. Ακριβούλης, ως πολιτευτής των ΑΝΕΛ και έμπιστος ‘’καμένος’’ φίλος, καμαρώνει για τις μεταθέσεις φαντάρων αλλά και υπαξιωματικών ενώ ακόμη και ανώτεροι αξιωματικοί έχουν θεαθεί να τον προσεγγίζουν. Έτσι είναι ο στρατός. Ο υφυπουργός Β. Κόκκαλης δεν έχει δώσει δικαίωμα, δημοσίως, επ΄ αυτού.

***

*ΩΣΤΟΣΟ τα ρουσφέτια στο στράτευμα δεν είναι προνόμια των δεξιών κυβερνητικών, άρα εν προκειμένω των ανελίστας. Είχε ακουστεί εντόνως, είχε δημοσιευτεί κιόλας, πως όταν βρισκόταν στο Υπουργείο Άμυνας ο Φώτης Κουβέλης, τότε περνούσε ο λόγος κι ενός άλλου επίσης από την περιοχή της Νίκαιας. Ως στενός πολιτικός του φίλος, στα ρουσφέτια τα κατάφερνε κι ο Στ. Καραφέργιας, συνεργάτης του δημάρχου Θαν. Νασιακόπουλου και ως εκ τούτου αντίπαλο δέος Ακριβούλη στον Δήμο Κιλελέρ. (Δύσκολο δεν είναι πάντως να τα ρίξει ο Καμμένος στον Κουβέλη…).

Ζ.

Τσίπρα

*ΕΠΕΣΕ και ‘’προχώ’’ ιδέα στον Τύρναβο, στη συνεδρίαση για τα τσίπρα. Να παραιτηθεί λέει σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο ώστε να υποχρεωθεί ο ίδιος Τσίπρας να δώσει λύση στα τσίπρα. (Δεν δόθηκε συνέχεια).

Ζ.

Λεξικό

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ λήμματα στο γνωστό λεξικό.

Στα αγγλικά Ηorses είναι τα άλογα, στη Λάρισα πάλι η ερώτηση σε κάποιον χωρισμένο.

***

*ΤΑΥΤΙΣΗ σημαίνει όταν δύο άνθρωποι έχουν την ίδια άποψη. Και στη Λάρισα όταν κάτι χάλασε.

***

*ΕΝΙΚΟΣ αριθμός: Θκομ, Θκος, Θκοτ. Πληθυντικός αριθμός: Θκόμας, Θκόσας, Θοκτς. (Μάλλον του Λαρισοφινλανδικού θα είναι).

Ζ.

Κοροϊδία

*ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στους ίδιους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, Παναγούλη, Ρούσβελτ κι αλλού, στα ίδια ακριβώς στέκια, οι ίδιες ακριβώς γυναίκες, να ζητιανεύουν με τις στάνταρ επικλήσεις χριστών, παναγιών, υγείας και ευημερίας των περαστικών. Ανάλογα με την ηλικία τους άλλη ζητάει για τα φάρμακα, άλλη για το γάλα ή για το ψωμί των παιδιών της. Τις ίδιες ώρες, μόνο το πρωί, εργασία παρτ τάιμ, μάλλον φτάνουν για το μεροκάματο. Κοροϊδία σκέτη. Αμαρτία βαριά ‘’Οὐ λήψει τὸ ὄνομα Κυρίου τοῦ Θεοῦ σου ἐπὶ ματαίω’’, πόσο μάλλον η επαγγελματική επίκλησή του για την είσπραξη, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Η επαιτεία είναι αδίκημα. Και στη Λάρισα. Χρόνια έκανε να ξεμπλέξει η πόλη από τους βουλγαροτσιγγάνους ζητιάνους, τώρα φαίνεται ότι άρχισε καινούργια μόδα, εγχώρια.

Ζ.

Πρωτοβουλία

*ΓΕΡΗ τομεάρχισσα η Βάνα Κυρλόγλου και μάλιστα Πολιτισμού. Πρωτοποριακή παρέμβαση με εκδήλωση απόψε στο κέντρο της Λάρισας και ψηλά, στο ‘’Epicure’’. Με ομιλίες του νεοδημοκράτη νέστορα Ν. Κατσαρού και της αναπληρώτριας Σπυράκη, Σοφίας Ζαχαράκη, που αντικατέστησε τελευταία στιγμή την Ε. Βόζεμπεργκ. Και δεν τελειώνει εκεί, εκεί αρχίζει. Αφού στόχος είναι να μαζευτούν βιβλία από τους προσερχόμενους ώστε να δημιουργηθεί δανειστική βιβλιοθήκη της ΝΔ για τα χωριά της περιοχής.

Ζ.

Παρέμβαση

* ΞΕΧΩΡΙΣΕ η παρέμβαση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλελέρ Αχιλλέα Βαρδακούλη, στη συνεδρίαση της επιτροπής θεσμών της ΚΕΔΕ, για τον Κλεισθένη, που έγινε στο Μουζάκι Καρδίτσας.

Το σύνολο των μελών της, επέκρινε τη νέα μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εστιάζοντας στο εκλογικό σύστημα, ενώ ο δικηγόρος Αχ. Βαρδακούλης έκανε τη διαφορά, εστιάζοντας το πρόβλημα καθαρά στη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από την οπτική του ρόλου της, τονίζοντας πως «ο Κλεισθένης δεν λύνει μεγάλα προβλήματα και δεν καλύπτει τις ανάγκες της Τ.Α.».

Γιατί ξεχώρισε; Για την οπτική ενός ανθρώπου, που δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αλλά υπηρέτης του κοινωνικού συνόλου.

Μαζί του, εκπροσώπησε τον Δήμο Κιλελέρ και ο αντιδήμαρχος Χρήστος Χατζούλης, που συμφώνησε με την άποψή του.

Λ.Κ.

Αποχώρησαν

*ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ η επέτειος της 23ης Οκτωβρίου, κορυφώνονται οι εκδηλώσεις που οργανώνει από τότε που ανέλαβε η δημοτική αρχή Καλογιάννη κι ο Ηλ. Σ. διατυπώνει ενστάσεις. «Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ασφαλής είσοδος μιας μονάδας ελασιτών στη Λάρισα, μετά την αποχώρηση των γερμανών, τους παρουσιάζει και τους επιβάλλει ως «ελευθερωτές», σημειώνει. Υπενθυμίζοντας ότι «στις 12 Οκτωβρίου γιορτάζεται η απελευθέρωση της Αθήνας με την αποχώρηση των Γερμανών, ενώ στις 18 Οκτωβρίου 1944 σχηματίστηκε η κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος Γεωργίου Παπανδρέου. Άρα πώς στις 23 Οκτωβρίου και ενώ έχει εγκατασταθεί κυβέρνηση κάποιοι ελευθερώνουν τη Λάρισα;»

***

*ΓΕΓΟΝΟΣ ότι στις 23 Οκτωβρίου 1944 από την ομώνυμη οδό, όπως μετονομάστηκε αργότερα φυσικά, εισήλθαν θριαμβευτικά οι αντάρτες του ΕΛΑΣ ενώ οι Γερμανοί είχαν αποχωρήσει από την πόλη την προηγούμενη ημέρα. Σιγά-σιγά υποχωρούσαν προς τον Βορρά. Εκείνη τη μέρα οι Λαρισαίοι πανηγύρισαν την απελευθέρωσή τους. Οι αντάρτες είχαν πολεμήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, αψιμαχίες με τους Γερμανούς υπήρξαν γύρω από τα χωριά του κάμπου, ακόμα και τις μόλις προηγούμενες ημέρες. Σταδιακά άδειασε η χώρα από τους ναζί, στις 4 Οκτωβρίου είχε απελευθερωθεί η Πάτρα, στις 30 του ίδιου μήνα η Θεσσαλονίκη. Θα μπορούσε να πει κάποιος ορθότερα ότι η τάδε πόλη αφέθηκε ελεύθερη στην τάδε του μήνα. Ωστόσο αφού υπήρχαν στρατιωτικές μονάδες Ελλήνων, έστω αντάρτικες, λογικό ήταν να μπουν στην πόλη, η οποία τους υποδέχτηκε ως ελευθερωτές.

Ζ.

Περιζήτητη

*ΑΠΟΛΥΤΩΣ λογική η κίνηση του Λαρισαίου να βάλει αγγελία:

Αναζητείται η γοητευτική γιαγιά που ήταν χθες Τετάρτη το απόγευμα στο ΑΤΜ της Εθνικής στην Κεντρική πλατεία και η οποία ξέχασε την απόδειξη με υπόλοιπο λογαριασμού 73.547 ευρώ, για σοβαρή σχέση με σκοπό τον γάμο.

Ζ.

Προσάρτηση

*ΠΟΛΥ πιο απλά ήταν τα πράγματα στην άλλη απελευθέρωση της Λάρισας, από τους Τούρκους στις 31 Αυγούστου 1881, φυσικά και υπάρχει η ανάλογη οδός 31ης. Τότε λοιπόν είχαν δυο-τρία χρόνια που παλευόταν η υπόθεση σε διάφορες διεθνείς συνθήκες, μετά το συνέδριο του Βερολίνου το 1878. Κατά τον Μάρτιο του 1881 οριστικοποιήθηκε η συμφωνία παραχώρησης της Θεσσαλίας και της Άρτας στην Ελλάδα. Στην Αθήνα γινόταν κλασικά το μάλε-βράσε, κατηγορίες για προδότες εκατέρωθεν. Οι τελικές υπογραφές έπεσαν πάντως τον Ιούνιο, πίεζαν κι οι ξένοι, κι άρχισε μετά η εγκατάσταση ελληνικών αρχών πόλη την πόλη. Πρακτικά δεν υπήρξε απελευθέρωση αλλά προσάρτηση, ούτε τουφεκιά δεν έπεσε, πλην ίσως των πανηγυρικών κατόπιν.

***

*ΣΤΙΣ 24 Ιουνίου απελευθερώθηκε τοιουτοτρόπως η Άρτα, όπου υπάρχει η πλατεία 24ης Ιουνίου. Στις 31 Αυγούστου εισέρχεται πανηγυρικά ως ελευθερωτής στη Λάρισα ο 75χρονος στρατηγός Σκαρλάτος Σούτσος, ο οποίος έγινε και οδός ενώ προσφάτως απέκτησε και ανδριάντα στη Λάρισα. Δέκα μέρες μετά, στις 2 Νοεμβρίου ο ίδιος εισήλθε ομοίως και στον Βόλο, όπου επίσης υπάρχει κεντρική οδός με το όνομα 2ας Νοεμβρίου. Τον στρατηγό τον ξέχασαν οι Βολιώτες, ωστόσο υπάρχει ένας δρόμος με το όνομά του στην Αθήνα, όπου είχε διασυνδέσεις.

Ζ.

Αργούν

*ΕΚΘΑΜΒΟΙ διάβαζαν οι Λαρισαίοι το αστραφτερό επιχείρημα των εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό. Οι οποίοι δεν δέχονται να πάρουν και να χτυπούν κάρτα στη δουλειά, αν δεν κάνουν το ίδιο και οι γιατροί. Είναι που ξέρουν ότι αυτό δεν μπορεί και δεν θα γίνει ποτέ. «Άμα όχι εκείνοι, ούτε κι εμείς», ολίγον παιδικό αλλά δεν είναι καπρίτσιο, μα συνδικαλιστική πρακτική.

Το άλλο εντυπωσιακό; Κάνουν λέει και μια ώρα ψάχνοντας να παρκάρουν στο νοσοκομείο. Συμπέρασμα, γι’ αυτό αργούν να πάνε στη δουλειά. Και γιατί δεν πηγαίνουν τότε με τα πόδια; Κάνα μισάωρο είναι από την πόλη. Και κάνει και το περπάτημα καλό στην υγεία.

Ζ.

Ξύλινη

*- ΛΕΩ για μια σόμπα με ξύλα…

Ο Λαρισαίος εξηγούσε στον ανιψιό του, το αστροπελέκι.

- Ναι, σόμπα ξύλινη…

- Όχι, όχι… Ξύλινη σόμπα δεν γίνεται. (Εκτός αν είναι μιας χρήσης. Βάζεις φωτιά και μετά πετάς τις στάχτες της;)

Ζ.

 

 

OTAN H BOLIVTISSA ANELISTA*ΟΤΑΝ η Βολιώτισσα ανελίστα υπουργός είχε ακούσει ότι κάποιος έφυγε από την κυβέρνηση για το σκοπιανό. Πριν μάθει ότι δεν ήταν ο πρόεδρος.

Ζ.

 

POLY APOFASISTIKO O LARISAIOS

*ΠΟΛΥ αποφασιστικό ο Λαρισαίος διαχειριστής. Και πόσο ν΄ αντέξει ο άνθρωπος δηλαδή…

Ζ.

 

NAI O SYNTAGMATARXHS GEVRGAKHS

*- ΝΑΙ, ο συνταγματάρχης Γεωργάκης είμαι, ο καταδρομέας. Δεν ξέρω... Με έχει στριμώξει αυτός ο Αναστασίου του Καλογιάννη, ναι ο αεροπόρος, «αεροπορία βάλλεσθε…» μου λέει, κάτω εγώ φυσικά, πώς αλλιώς δηλαδή, δύσκολα θα ξεμπλέξουμε μ’ αυτούς…

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass