Ένα χεράκι…

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2018 19:07
 ΝΑ η αυτοδιοικητική ΝΔ, το βαρύ πυροβολικό, σε κάμπο και σε βουνό. Ζ. ΝΑ η αυτοδιοικητική ΝΔ, το βαρύ πυροβολικό, σε κάμπο και σε βουνό. Ζ.

*ΕΠΙΜΕΝΕΙ αντιμνημονιακά ο καιρός. Αν μη τι άλλο ευνοεί σκανδαλωδώς την κυβέρνηση. Βάζει κι αυτός ένα χεράκι να ανασάνει ο κόσμος, αντιστέκεται στα αραβικά σχέδια με την άνοδο των τιμών στα καύσιμα.

Ποιο επίδομα θέρμανσης, ο ηλιάκος είναι που βοηθάει…

Ζ.

 Στη Μικρασία

*ΤΙ να λένε οι συνταξιούχοι κάθε μέρα στα καφέ της Λάρισας;

-Σώνονται αυτά;

-Κι όμως χθες έφτασαν να λένε για τη Μικρασία…

-Ωπ, ωπ, στη μηχανή του χρόνου μπήκαν; Αυτή είναι συζήτηση δύο γενεών πριν…

***

*ΑΥΤΟ ακριβώς. Πάνω στην κουβέντα κάποιος θυμήθηκε τα χαριτωμένα στιγμιότυπα του παρελθόντος. Τότε, που νεαροί στο χωριό, άκουγαν στο καφενείο τους παππούδες. Οι οποίοι όταν τελείωναν τα τρέχοντα, έπιαναν ιστορίες απ’ τον πόλεμο και τα δικά τους νιάτα.

-Τότε στη Μικρασία κι έτσι στη Μικρασία κι όταν ήμουν στη Μικρασία…

Άλλωστε είχαν κάνει και 7 και 10 χρόνια στρατιώτες, την περίοδο απ’ το 1912 ως το ‘22. Ατελείωτες ιστορίες…

Ζ.

 

 Απλοϊκό

*ΕΧΟΝΤΑΣ συνήθεια να διαβάζει εφημερίδες, μέχρι τα ΦΕΚ διαβάζει, το Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ο Λαρισαίος Κ.Μ. ανακάλυψε και αποκαλύπτει τον λόγο που ο Τσίπρας προτίμησε τον Καμμένο ο οποίος πολεμά τη Συμφωνία των Πρεσπών αντί του Κοτζιά που τη δημιούργησε και την υπερασπίζεται. Δεν πρόκειται για κάτι παρανοϊκό, λέει, είναι απλοϊκό το κριτήριο του πρωθυπουργού.

Και εξηγείται. «Με απόφαση του πρωθυπουργού, μετά τον τελευταίο στα τέλη Αυγούστου, είχε καθοριστεί η νέα σειρά τάξης των υπουργείων. Σύμφωνα με αυτή (ΦΕΚ 3715 Β), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι τέταρτο και εκείνο των Εξωτερικών έβδομο. Λογικό είναι λοιπόν να κρατήσει τον υπουργό του τέταρτου και να εξαποστείλει τον υπουργό του έβδομου. Είναι θέμα σειράς και προτεραιότητας». (Τι άλλο να υποθέσει κάποιος πλέον.)

Ζ.

 Κι η διγλωσσία;

*ΗΤΑΝ λέει πολύ αυστηρός ο πρωθυπουργός διαμηνύοντας στους υπουργούς του ότι δεν θα δεχθεί φαινόμενα διγλωσσίας και προσωπικών στρατηγικών στην κυβέρνηση. Μετά ήρθε το επίτευγμα Ζάεφ και λοιπών συμμάχων του, με την πλειοψηφία των 80, ακριβώς όσοι απαιτούνταν, στη σκοπιανή Βουλή, προδοσία κι αυτή πάντως, να αποφασίσουν ότι αλλάζουν σύνταγμα, όνομα, ιστορία, να ξεχάσουν Μεγαλέξανδρους και Βουκεφάλες…

Βγήκε αμέσως ο Αλ. Τσίπρας «Μπράβο φίλε Ζόραν». Και καπάκι ο Π. Καμμένος «Πουλημένοι». Αυτό κι αν είναι ενιαία στάση της κυβέρνησης.

Ζ.

 Ξαδέρφια;

*ΛΑΒΡΟΣ κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών ο πρόεδρος του VMRO του δεξιού κόμματος στα Σκόπια, ονόματι Μιτσικόσκι. Αντίθετος επίσης στην Αθήνα ο ηγέτης επίσης του δεξιού κόμματος Μητσοτάκης. Τέτοια σύμπτωση; Οι ξένοι που δεν ξέρουν τις γλώσσες μπερδεύονται, κάποιοι νομίζουν ότι μπορεί να είναι και ξαδέρφια. Τα κόμματά τους μάλλον είναι.

Ζ.

 Με τη μία;

*ΠΡΟΣ μετωπική οδεύει η αναμέτρηση στις δημοτικές εκλογές της Λάρισας. Καθώς οι πάντες συντάσσονται, με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, πίσω από Απ. Καλογιάννη και Ρ. Καραλαριώτου. Ή αναμένεται να συνταχθούν, ως πιθανότερο προβάλλει να είναι τελικά τρία τα ψηφοδέλτια. Συν αυτό του ΚΚΕ δηλαδή. Άρα, δεν μπορεί να αποκλειστεί καθόλου το να κριθεί η Δημαρχία από τον πρώτη Κυριακή, ουδείς θα εκπλαγεί. Δικομματισμός;

***

*ΕΚΚΡΕΜΕΙ η στάση του ΚΙΝΑΛ. Αν καταφέρουν να φτιάξουν χωριστό συνδυασμό, εκείνοι που διαφωνούν με τη Συμπαράταξη, τότε σιγουρεύεται ότι θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή. Από τη χρυσαυγίτικη πλευρά, σιωπή. Μαύρο, τι άλλο, σκοτάδι. Κανένας δεν κινείται φανερά. Όπως και την προηγούμενη φορά, θα αφεθούν να απορροφηθούν διακριτικά.

Ζ.

 Πληθώρα

*ΦΤΩΧΕΙΑ στη Λάρισα, φτώχεια… Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη: Εκτός από τον πρώην υπουργό της ΝΔ Γιώργο Ορφανό, έχουν ανακοινώσει ήδη υποψηφιότητα για δήμαρχοι και ο συντονιστής Κοινωνικής Συνοχής και Μεταναστευτικού της Περιφέρειας Χάρης Αηδονόπουλος, και ο δημοτικός σύμβουλος Εφραίμ Κυριζίδης, και ο αντιστράτηγος πρώην αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης, και ο εμπειρογνώμων της Ε. Ε. και διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικονομίας Ιωάννης Νασιούλας και η Μαρία Ιωαννίδου με την παράταξη «Δημοκρατική Συμμαχία». Τον Δήμο Θεσσαλονίκης διεκδικούν επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος του Μπουτάρη, Κ. Ζέρβας, ο πρώην περιφερειάρχης Παν. Ψωμιάδης και ο πρώην υπουργός Σπ. Βούγιας. (Κι ακόμη δεν έχει μιλήσει ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης.)

Ζ.

 Συγγραφέας

*EKEI στον ιντερνετικό μύλο f/c που αλέθουν όλοι, από αστοιχείωτοι μέχρι και στοιχειά, έγραφε ο άλλος, με κεφαλαία πάντα που θεωρούνται πιο εύκολα. «Καπια μερα προτα ο θεως, θα γραψο ενα βιβλιω. Εχο τοσο αρχιο που το δουλεβο στο μιαλο μου....»

Κι έρχεται με έμπνευση ο Θ.Κ. να τον ενθαρρύνει: «Να γράψης. Αργισες κηολας! Μην το δουλεβης αλλω. Θα πάη χαμενω το αρχιο. Να γράψης αμεσος να τραιξουμαι να το αγωρασουμαι ωλη!!!! Ηνε σηγουρω ωτι Θα γηνη αναρπαστω...» (Ε μα…)

Ζ.

 Τα έχουν βρει

*ΕΝΗΜΕΡΟΙ στη Νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίαζαν προχθές, μέσω των δικών τους στην Ελασσόνα προφανώς, ότι χθες θα δημοσιοποιούνταν η δήλωση του Γ. Πασχόπουλου ότι δεν επιδιώκει να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος.

Έγινε αντιληπτό ότι ο πρώην δήμαρχος θέλει να διευκολύνει τη συγκρότηση μετώπου ανάμεσα στις δημοτικές κινήσεις με διαφορετικές κομματικές αφετηρίες.

Όλοι αφήνουν να εννοηθεί ότι τα έχουν βρει μεταξύ τους στο πλαίσιο της συνεργασίας. Η επιλογή επικεφαλής εκκρεμεί, που είναι πάντα και το πιο δύσκολο. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ακουστεί για δημαρχιακή υποψηφιότητα τα ονόματα του μηχανικού Δημ. Καρανίκα και του γιατρού Δημ. Γκουνού. Σιμά-κοντά τα χαμπέρια.

Ζ.

 Αλλιώς

*- ΜΑ το 2013 και το ‘14 ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα. Η ΝΔ με την πλάτη στον τοίχο, ίσα που έδινε σφυγμό, όλος ο κόσμος ήταν στη λογική να αντιδράσω, να διαφωνήσω, να φύγω…

Ο Λαρισαίος εξηγούσε γιατί δεν σηκώνει φέτος γαλάζια αντάρτικα στις δημαρχίες. Οι πάντες σούζα.

-Τότε όλοι ήθελαν να αλλάξουν τους πάντες. Τώρα, όποιος κουνηθεί θα τον φάει η μαρμάγκα.

Ζ.

 Μπαράζ

*ΣΤΟ φουλ οι μηχανές, οργασμός δραστηριότητας στην Περιφέρεια. Μεσημεράκι Παρασκευής, επετεύχθη μεγάλο ρεκόρ. Με μπαράζ συνεντεύξεων για σειρά διαφορετικών δράσεων. Πέντε συνεντεύξεις Τύπου, για πέντε διαφορετικά θέματα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για να δημοσιοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τα ‘’Καραγάτσεια’’ στη Ραψάνη, τη γιορτή ακτινιδίου σε Πυργετό - Αιγάνη, το αθλητικό Βίκος Streat, το ιατρικό για τις μαστογραφίες και μια υπογραφή σύμβασης για έργο.

Καθόταν λοιπόν στο κέντρο ο Κ. Αγοραστός και δίπλα του εναλλάσσονταν διάφοροι παράγοντες, πλαισιώνοντάς τον ανάλογα με το θέμα. Μια εκπληκτική σκυταλοδρομία επί μία περίπου ώρα. Απέναντι σταθεροί κι οι δημοσιογράφοι που κατέγραφαν. Πλην της ‘’Ε’’ που διαθέτει δημοσιογραφική ομάδα και άλλαζε παίκτες ανάλογα με τον τομέα.

Ζ.

 Μαζίτς έκληγάμη

*ΕΙΧΑΝ δει την ταινία αποβραδίς στο σπίτι και την άλλη μέρα έγραψε έκθεση. Ου μαθητής, Καριτδιώτς ή Λαρσινός π’τουν κάμπου. Η Τιτανικός ήταν ένα μπαμπάτσκου καράβ' κι κίνση να πάει σν' Αμιρική. Μέσα κβαλούση φτουχοί ανθρώπ' που όλ' τν' ώρα χόρηβαν κι πλούσιοι που άκγαν συνέχεια κατ' βιουλιά μι βακανίτσης κι ζαμάκουναν κρασιά. Καθώς πάηνη, η Καπιτάνιουστ έφκη να πιει τσιάϊ κι αστόηση του τιμόν' μουνάχουτ κι του καράβ' μπατάρση κι μπουμπούνιξη σ' έναν τρανό πάγου κι πήρη να βουλιάζ'.

Τότις, ουλ' πήραν να μπδαν σ' θάλασσα κι μαζίτς μπήδηξη κι η Ρόουζ μαζί μη του Τζακ που έχ' αστείου όνομα, έτς λεν του σκλι μας, αλλά θάλασσα γίνκη γυαλουπάι κι κειν σαντέ κουλιουμπούσαν κι τιλικά βρήκαν μια τάλπα κι ανέφκη η Ρόουζ απάνουτς, αμά δεν έκανε λίγου σιαπέρα να ανέβ’ κι Τζακς κι κίνους γκαγκάνιασι, πάγουση κι πνίχκη.

Η Ρόουζ έζηση κι γίνκη μπάμπου κι θμάνταν του Τζακ κι έκληγη κι μαζίτς έκληγάμη κι μεις που την τηληόρασ'.

Γω ρώτσα γιατί δεν έβαλαν τουν Μπρους Γουίλις να παίξ' κι να σώσ' του καράβ' στου τέλους, αλλά μπαμπάσμ γέλαση κι μη πάτσι μια παταριά. (Χρειάζεται διερμηνεία; Για Λαρσινούς σίγουρα όχι.)

Ζ.

 Ευρυμενές

* ΑΠΟ τον Δήμο Αγιάς αναμενόταν κάποια αντίδραση, από το Μακρυχώρι όμως ήρθαν οι διευκρινίσεις σχετικά με την πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής της Δ .Ε. Ευρυμενών, η οποία ζητά την ένταξή της στον Δήμο Τεμπών.

Όπως λοιπόν διευκρίνιζαν στην «Ε», το θέμα ήρθε στο Δ.Σ. από εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής κατοίκων και φορέων των Ευρυμενών, εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης στη θεσμοθετημένη «ώρα του δημότη». Το κείμενο-ψήφισμα αναγνώσθηκε από μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και συμφωνήθηκε να αναβληθεί η διαμόρφωσή του από τις δημοτικές παρατάξεις την επόμενη μέρα. Η δημοσιοποίηση του θέματος μέσω των ΜΜΕ έγινε χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του Δήμου Τεμπών. Ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, για την έκβαση του αιτήματος αρμόδιο είναι μόνο το Υπ. Εσωτερικών.

********

 

 

 

 appppppp

 *ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ κι οι απέναντι να αντιμετωπίσουν την επέλαση των γαλάζιων προς τον Δήμο, συντονίζονται.

Ζ.

 

 EKEI PANV APO TO A

*ΕΚΕΙ πάνω από το ‘’Α’’ πήγε κι έπεσε η μπάλα. Καταστροφή, πώς να παίξουν; Οπότε οι πιτσιρικάδες άρχισαν αμέσως άλλο παιχνίδι. Τα ακροβατικά για να τη φτάσουν.

Ζ.

 

 OPOY H LARISAIA BAGENA

*ΟΠΟΥ η Λαρισαία Άννα Βαγενά εξηγεί στη Βολιώτισσα Μαρίνα Χρυσοβελώνη ότι παραμένοντας συνέταιρος στην κυβέρνηση μπορεί κι εκείνη να παίξει στο Αρχαίο Θέατρο. Υπό την προϋπόθεση να εκλεγεί βουλευτής, βέβαια…

Ζ.

 

 

DEKAETIES TVRA SYNEXIZEΤΑΙ

*ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τώρα συνεχίζεται το πρωτάθλημα στο τάβλι, εκεί στην 23ης Οκτωβρίου. Όσο βαστάει η καλοκαιρία…

Ζ.

 

AN KAI STH LARISA OLOI

*ΑΝ και στη Λάρισα, όλοι απ’ το Μέλλον θέλουν ν’ αγοράσουν.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass