Στενοχώρια

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2018 19:45
*ΤΟΝ πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε ο Χρ. Κέλλας στην απονομή τιμητικής διάκρισης του ΑΠΘ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, για την προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Αμοιβαία η εκτίμηση των δύο ανδρών – κοινή και η ανησυχία τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Εκκλησία και το Έθνος στη σύγχρονη εποχή.  Η ελπίδα του γιατρού όμως και το όραμα του Αρχιεπισκόπου, τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν, ιδίως για τη νέα γενιά. *ΤΟΝ πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, εκπροσώπησε ο Χρ. Κέλλας στην απονομή τιμητικής διάκρισης του ΑΠΘ προς τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, κ. Αναστάσιο, για την προσφορά του στον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Αμοιβαία η εκτίμηση των δύο ανδρών – κοινή και η ανησυχία τους για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Εκκλησία και το Έθνος στη σύγχρονη εποχή. Η ελπίδα του γιατρού όμως και το όραμα του Αρχιεπισκόπου, τους επιτρέπουν να αισιοδοξούν, ιδίως για τη νέα γενιά.

*ΣΥΝΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ Κυριακή η χτεσινή, με τη Λάρισα να ξυπνά με την απρόσμενη (;) ήττα της ΑΕΛ που πονάει ακόμη πολύ κόσμο.

Γιατί αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος να πέσει φέτος η ομάδα είναι μεγάλος. Όσο κι αν ο πολύς κόσμος έκοψε το γήπεδο λόγω Κούγια, δεν παύει να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα και να στενοχωριέται για την ομάδα. Η ΑΕΛ ήταν και θα είναι βαρόμετρο της... κυριακο-δευτεριάτικης διάθεσης της πόλης.

 

Τι σας έφταιξαν;

*ΑΠΟΡΙΑ (που απορία θα μείνει). Κατανοητές και δεκτές οι διαμαρτυρίες οπαδών κατά του μεγαλομετόχου της ΑΕΛ κ. Αλέξη Κούγια. Βγείτε ωρέ λεβέντες, διαδηλώστε, φωνάξτε, αποδοκιμάστε, κάντε ό,τι θέλετε.

Αλλά οι κάδοι σκουπιδιών που κάψατε με «μολότοφ» τι σας φταίνε; Απλά και μόνο για να γίνει «ταραχή»; Γιατί οι φόροι όλων ημών που δεν ασχολούμαστε καν με το ποδόσφαιρο θα πρέπει να «καίγονται» έτσι χωρίς λόγο;

Ειλικρινά όπως και ο Κούγιας, έχετε χάσει κι εσείς κάθε συμπάθεια που ίσως και να σας είχαμε…

 

Χούγια

*ΑΛΛΟ χούι κι αυτό! Πιάνει μια βροχούλα, φυσούν μερικά μποφόρια παραπάνω – φθινόπωρο γαρ!- και το αποκαλούν «κύμα κακοκαιρίας». Κι όχι μόνο, αλλά το... βαφτίζουν κιόλας! «Ορέστης». Τι σχέση έχει με όλα αυτά ο γιος του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, ουδείς μπορεί να καταλάβει. Να λεγόταν «Κοτζιάς», θα είχε κάποια βάση. Αλλά... «Ορέστης»;

 

Σενάρια

*ΤΟ βασικό σενάριο είναι λοιπόν τούτο : Ο Ζάεφ θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία από το Σκοπιανό Κοινοβούλιο και με τις τρεις ψηφοφορίες, οπότε κατά τα τέλη Δεκεμβρίου αυτή θα φτάσει στην ελληνική Βουλή, η οποία όμως θα το παίξει κατενάτσιο, και η σχετική συζήτηση θα μετατεθεί κατά τον Ιανουάριο, αλλά μπορεί να πάει και Μάρτιο, ώστε να διευκολυνθεί και ο Καμμένος αλλά να προλάβει ο Τσίπρας να ετοιμαστεί για εκλογές, αλλά στο μεταξύ...

- Συγγνώμη, με τα προβλήματα της χώρας θα ασχοληθεί εν τέλει κανείς;

 

Παραπαίει

*ΤΟ πιο πάνω ερώτημα βέβαια είναι εντελώς ρητορικό. Με ποια προβλήματα να ασχοληθεί μια Κυβέρνηση που το καθημερινό της... πρόβλημα, η καθημερινή της αγωνία δεν είναι πώς θα παράγει πολιτική, αλλά... πώς δεν θα πέσει;

Μια Κυβέρνηση τόσο αδύναμη, παραπαίουσα, χαμένη μέσα στις διαφωνίες, τη διγλωσσία και τις αντιφάσεις της, δεν είναι μια σοβαρή Κυβέρνηση. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να πει ότι ζούμε «τις τελευταίες ημέρες της Πομπηίας»… Το πράγμα, απλά, δεν βγαίνει.

 

Πάλι καλά

*ΟΠΟΤΕ έχουμε και λέμε:

Μετά την εποχή Κοτζιά, την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ασκούν οι... Κατρούγκαλος, Κουίκ και Μπόλαρης υπό την εποπτεία του... Τσίπρα;

Πάλι καλά που υπάρχει κι αυτός ο υπερδραστήριος Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ που έχει αναλάβει σχεδόν μόνος του τα ελληνοτουρκικά κι έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο βρε αδερφέ…

 

Στατιστικά δημάρχων

*Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Λάρισας Δημ. Χατζηγιάννης ήταν από τη Χάλκη. Ο δήμαρχος Αλέκος Χονδρονάσιος από τη Μελία. Ο δήμαρχος Χριστόδουλος Καφφές από τη Βερδικούσια. Ο δήμαρχος Κώστας Τζανακούλης από τη Μεσοράχη. Ο δήμαρχος Απόστολος Καλογιάννης ανδρώθηκε στη Χάλκη.

Γενικά, αν εξαιρέσει κανείς τον Λαρισαίο Αριστείδη Λαμπρούλη, το ’χει παράδοση η Λάρισα να εκλέγει δημάρχους από τα «πέριξ» εδάφη.

Σχετικά σημειώνω ότι η Ρένα είναι... νεμπεγλεριώτισσα (Νίκαια), ο δε Θ. Μαμάκος από τη Γιάννουλη, άρα πληρούν το κριτήριο της... εκτός Λαρίσης καταγωγής!

 

Προχείρως

*ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Παιδείας δημοσίευσε στο ΦΕΚ τα σχολεία εκείνα στα οποία – και επίσημα πλέον - θα φοιτούν παιδιά προσφύγων.

Για τη Λάρισα, επιλέχτηκαν τρία Γυμνάσια (1ο, 5ο και 8ο ), όμως η περυσινή ανεπίσημη εμπειρία έδειξε ότι οι ξένοι αυτοί μαθητές ήταν πολύ δύσκολο να ενταχθούν και απλώς... περιφέρονταν στο σχολείο, μάλλον επιβαρύνοντας το όλο κλίμα παρά αποκομίζοντας γνώσεις.

Οι καθηγητές, τους οποίους κανείς δεν προετοίμασε για μια τέτοια ειδική αποστολή, πραγματικά τα χρειάστηκαν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά δυστυχώς αντιμετωπίστηκε με την κλασική ελληνική προχειρότητα. Ας ελπίσουμε ότι φέτος το σχετικό Πρόγραμμα θα «τρέξει» καλύτερα.

 

Τυχεροί και άτυχοι

*ΤΗ φράση την είπε ο Απόστολος Βακάκης, ιδιοκτήτης των Jumbo και θεωρούμενος από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες:

"Οι Έλληνες πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή γιατί επιθυμούμε τη διατήρηση των παλαιών συντάξεων, την ώρα που έχουμε αποδεχθεί οι νέες συντάξεις να είναι κατοχυρωμένα μικρότερες".

Και πραγματικά. Μέγας ντόρος γίνεται για τη μη περικοπή των συντάξεων. Στην ουσία μιλάμε για όλους αυτούς που έτρεξαν να βγουν στη σύνταξη, άρα δούλεψαν λιγότερο, που πρόλαβαν τα παλιά όρια και έβγαλαν καλές, σχετικά, συντάξεις. Και κανείς δεν μιλάει για κείνους τους άτυχους που βγήκαν κάνα τέρμινο αργότερα με τα νέα πετσοκομμένα όρια του Κατρούγκαλου.

Θα μου πεις, και τι να γίνει; Να δεχθούμε την περικοπή για τους παλαιότερους; Όχι, αλλά σε βάθος χρόνου, θα πρέπει να μελετηθούν φορο-απαλλαγές για τους «πετσοκομμένους».

Είναι δίκαιο. Θα γίνει όμως πράξη;

 

Μεγάλου Αλεξάνδρου

*ΘΑ πρέπει καλά να σκεφτεί – από τώρα κιόλας – τη χρήση της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου ο δήμαρχος κ. Αποστόλης Καλογιάννης.

Βρεθήκαμε σε ένα μεγάλο πηγαδάκι Λαρισαίων που συζητούσε το θέμα και διαπιστώσαμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θέλει σήμερα ο πανέμορφος αυτός δρόμος να μείνει αμιγώς πεζόδρομος κι όχι να διαλυθεί μέσα σε λίγους μήνες από την κακή χρήση.

Δεν είναι ειδικοί οι άνθρωποι, αλλά το πράγμα πια είναι οφθαλμοφανές.

Κι επειδή η τροποποίηση της χρήσης απαιτεί κάποιο καιρό, μάλλον πρέπει να ξεκινήσει από σήμερα κιόλας τη διαδικασία.

 

 Ακραία καιρικά
*ΕΠΙΣΗΣ, υπάρχουν άλλες προσφορότερες ονομασίες για ακραία καιρικά φαινόμενα. Π.χ. Τυφώνας Καμμένος, κυκλώνας Πολάκης, ανεμοστρόβιλος Γαβρόγλου, ανεμοθύελλα Κωνσταντοπούλου, τσουνάμι Άδωνις κλπ κλπ. Φαντασία χρειάζεται. Και λίγο χιούμορ.

 

Σκηνή από το μέλλον
*Η ΣΚΗΝΗ στο κέντρο της Λάρισας. Σ’ ένα μαγαζάκι που πουλάει εφημερίδες, τα πρωτοσέλιδα προβάλλουν την πρόβλεψη ότι ως το 2050, λόγω μείωσης γεννήσεων, οι Έλληνες θα έχουν συρρικνωθεί κοντά στα 8 εκατομμύρια.
Ακριβώς δίπλα, περνάνε δύο ζευγάρια προσφύγων –οι γυναίκες φορούν μαντήλες- που σέρνουν πεντέξι κουτσούβελα από κοντά.
Η εικόνα ενός ανησυχητικού μέλλοντος ... Και η επίσημη Κυβέρνηση (όπως και οι προκάτοχές της) καθεύδει ασχολούμενη με το εάν έπρεπε να φύγει ο Κοτζιάς ή ο Καμμένος και άλλα τέτοια... κρίσιμα εθνικά θέματα.

 

ANEBALE THN EPISKECH TOY STHN MAGNHSIA*ΑΝΕΒΑΛΕ την επίσκεψή του στη Μαγνησία, ενώ δεν παρευρέθηκε και στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας. Βέβαια, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της ΝΔ Σοφία Ζαχαράκη εξήγησε ότι ο Μάξιμος έμεινε στην Αθήνα γιατί του το ζήτησε ο πρόεδρος του κόμματος. Με την ένταση που δημιούργησε το «Γραφείο Ρουβίκωνα» στη Φιλοσοφική, η ΝΔ αποφάσισε να αντιδράσει σε υψηλό επίπεδο. Έτσι ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης μαζί με τους αρμόδιους τομεάρχες Προστασίας του Πολίτη Μάξιμο Χαρακόπουλο και Παιδείας Νίκη Κεραμέως, επισκέφθηκαν τον πρύτανη του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Θάνο Δημόπουλο. Εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και τη βούληση της ΝΔ το πανεπιστήμιο να αποδοθεί σε αυτούς που ανήκει.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass