Ντούτσε

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2018 19:45
* ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ τομέας και ακτινίδιο είναι ένα και το αυτό. Στον Πυργετό συναντήθηκαν την Κυριακή άνθρωποι του Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας, του Δήμου Τεμπών. Εκείνος όμως που τους ένωσε όλους, δηλαδή τον βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο ήταν ο αειθαλής και από τους πρώτους παραγωγούς ακτινιδίου Αντώνης Λαΐνας.  Κ.Τσ. * ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ τομέας και ακτινίδιο είναι ένα και το αυτό. Στον Πυργετό συναντήθηκαν την Κυριακή άνθρωποι του Κοινοβουλίου, της Περιφέρειας, του Δήμου Τεμπών. Εκείνος όμως που τους ένωσε όλους, δηλαδή τον βουλευτή Κώστα Μπαργιώτα, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο ήταν ο αειθαλής και από τους πρώτους παραγωγούς ακτινιδίου Αντώνης Λαΐνας. Κ.Τσ.

«ΒAZEI ο Ντούτσε τη στολή του…», τραγουδούσαν χθες το απόγευμα μαμά και γιος περπατώντας στον δρόμο.

Η μητέρα, την ώρα που συνόδευε το μικρό της αγόρι σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα άκουσε να της λέει «ξεκίνα τον Ντούτσε μαμά, πρέπει να το μάθω μέχρι τη γιορτή για την 28η Οκτωβρίου». Τι να κάνει και εκείνη, ξεκίνησε το τραγούδι, μπορούσε να κάνει αλλιώς;

Ζ.Π.

 

Εκλογικά

ΠΑΝΕΥΤΥΧΗΣ παρά την κόπωση μετά από την πολύωρη καταμέτρηση και τις διαδοχικές επαληθεύσεις στη μάχη του σταυρού για μια θέση στη νέα διοίκηση ο πρόεδρος Ντίνος Γιαννακόπουλος. Και πώς να μην είναι πανευτυχής, σαρωτική η νίκη της παράταξής του, εντυπωσιακή πρωτιά για τον ίδιο, το αποτέλεσμα αποτελεί δικαίωση των αγώνων και των προσπαθειών του για τη βελτίωση της θέσης των γιατρών. Ακατάρριπτες οι επιδόσεις τού δίνουν το δικαίωμα να καταστρώνει από τώρα τα σχέδιά του για την Πέμπτη κατά σειρά προεδρία.

* * *

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ και η επίδοση του διευθυντή της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Απόστολου Κομνού, που αν και πρωτάρης υποψήφιος κατέλαβε την τρίτη θέση πίσω από το πανίσχυρο δίδυμο Γιαννακόπουλου – Μέρα με τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Πινακά να παραμένει πάντα ψηλά στην τέταρτη θέση.

Σε εκλόγιμη θέση και η πανεπιστημιακός Ζ. Νταϊλιάνα, που διαφαίνεται ότι θα αναλάβει την παρακολούθηση των θεμάτων που απασχολούν την πανεπιστημιακή κοινότητα στη νέα διοίκηση.

* * *

ΑΠΟ τις ηχηρές απώλειες στη νέα διοίκηση η πρώην αντιπρόεδρος του συλλόγου Δήμητρα Παπά, η παρουσία της οποίας δεν πέρασε απαρατήρητη σε σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων την τελευταία τετραετία.

Η πρώην αντιπρόεδρος δεν κατάφερε να ακολουθήσει στη σκληρή μάχη του σταυρού και να εκλεγεί. Ευχαρίστησε πάντως τους συναδέλφους της μέσω facebook που την τίμησαν με την ψήφο τους δηλώνοντας ότι «το ενδιαφέρον της για τα προβλήματα του κλάδου μας παραμένει αμείωτο».

Δ.Κ.

 

Φοιτητές

ΜΠΟΡΕΙ ακαδημαϊκοί και αυτοδιοικητικοί να ικανοποιήθηκαν ως προς τα αιτήματά τους για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να έδωσαν τα χέρια με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους φοιτητές όμως. Οι σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας από την περασμένη εβδομάδα, πριν ακόμη και τη «συμφωνία», βρίσκονται στο πόδι και διαμαρτύρονται με κυρίαρχο αίτημά τους την απόσυρση του νομοσχεδίου. Σήμερα κατεβαίνουν Αθήνα και μαζί με συμφοιτητές τους από φοιτητικούς συλλόγους όλης της χώρας θα «χτυπήσουν» και πάλι την πόρτα του Γαβρόγλου. Πάντως ο Υπουργός πήρε μια γεύση χθες από την εισβολή φοιτητών στο γραφείο του που του τα έψαλλαν ένα χεράκι. Μπορεί οι «μεγάλοι» να βρήκαν τις ισορροπίες όμως η νεολαία, που την αφορά και άμεσα, έχει άλλη άποψη. Το θέμα είναι ποιος ακούει.

Ν.Π.

 

Εισιτήριο

ΜA εισιτήριο σε εκδήλωση του Δήμου Λαρισαίων για την απελευθέρωση της πόλης από τη Γερμανική κατοχή; Ο λόγος για τη συναυλία της Φιλαρμονικής με τον Βασίλη Λέκκα που είναι προγραμματισμένη για απόψε στο Δημοτικό Ωδείο και έχει «είσοδο». Μάλιστα στην προπώληση το εισιτήριο είχε 8 ευρώ και στο ταμείο 10 ευρώ. Συνήθως τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για το κοινό, τώρα γιατί; Τι άλλαξε;

Ζ.Π.

 

Υπόταση

Ο καθηγητής Καρδιοχειρουργικής Νικ. Τσιλιμίγκας «ούτε αγνοεί – ούτε κοροϊδεύει» αν απορούν δηλαδή στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, που τον αναζητούν και «δεν» τους απαντά στο τηλέφωνο.

Δεν μας πέφτει κιόλας λόγος να «δικαιολογήσουμε» τον καθηγητή αλλά στ’ αλήθεια για να καταλάβουν –όσοι δεν γνωρίζουν- πώς λειτουργεί ο κ. Τσιλιμίγκας, θα πρέπει να γνωρίζουν και το εξής: Προχθές λοιπόν που τον περίμεναν οι ομοϊδεάτες του στο ΚΙΝΑΛ για να ανακοινώσουν ότι θα κατέλθει στις εκλογές, ως υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, τους είχε «στημένους» στο Επιμελητήριο και τον περίμεναν για καμιά ώρα περίπου.

Δεν είναι ασυνεπής ο καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής, δεν τους σνόμπαρε, απλά είχε ιατρείο και δεν θα άφηνε το νοσοκομείο για να πάει στη συνέλευση του ΚΙΝΑΛ. Οι του ΚΙΝΑΛ τα γνωρίζουν αυτά –από τις εκλογές του 2014- ευκαιρία να τα μάθουν και οι του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον καταλήξουν τελικά οι άνθρωποι, στην υποψηφιότητα Τσιλιγμίγκα. Να το συνειδητοποιήσουν ωστόσο έγκαιρα, ειδάλλως στις επικείμενες συναντήσεις καλού – κακού να έχουν μαζί τους και πιεσόμετρο…

Β.Κ.

 

Θέμα

ΑΥΤΕΣ τις ημέρες δεν υπάρχει πιο σοβαρό πρόβλημα για τον εργαζόμενο. Όχι δεν είναι πώς θα βγάλει τον μήνα από τους φόρους, τους λογαριασμούς, το μάρκετ, τις υποχρεώσεις και τα φροντιστήρια των παιδιών.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα τον εργαζόμενο, ενδεχομένως και τον άνεργο, είναι οι οικογενειακοί καυγάδες των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ειδικότερα, οι καθημερινές αντιπαραθέσεις των υπουργών των ΑΝΕΛ. Παράγει έργο η κυβέρνηση, μην το συζητάτε…

Β.Κ.

 

Τον είχαν ξεχάσει

«ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ γιατρός έπρεπε να απευθυνθεί στην ‘’Καθημερινότητα’’ για να βγει επιτέλους στη σύνταξη» πληροφορεί η Θ. Β. Συμπέρασμα; Διπλό: χάος αφενός στον ΕΦΚΑ, όπως λίγο-πολύ γινόταν πάντοτε στα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να βελτιωθεί η κατάσταση, μάλλον χειροτέρεψε. Και αφετέρου η πλατφόρμα ‘’kathimerinotita.gov.gr’’ που συνέστησε πέρυσι ο υπουργός Αλ. Φλαμπουράρης λειτουργεί και αποδίδει.

***

Ο γιατρός από τη Λάρισα είχε μπλέξει στον γραφειοκρατικό κυκεώνα του δημοσίου. Έκλεισε το ιατρείο του τον Νοέμβριο του 2016 και τον Αύγουστο του 2017 υπέβαλε αίτηση συνταξιοδότησης γήρατος. Από το 1981 ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του στο ΤΣΑΥ. Ματαίως περίμενε έναν χρόνο καιρό, η προσωρινή σύνταξη δεν έλεγε να βγει, η προσωρινή όχι η κανονική, ούτε κατάφερε να έχει κάποια ενημέρωση. Απελπισμένος κατέφυγε στην ‘’kathimerinotita’’. Κι ο γιατρός βρήκε την υγειά του. Εκείνοι αναζήτησαν τους λόγους της καθυστέρησης, ξεσκόνισαν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και ανακάλυψαν ότι ο φάκελός του δεν ήταν πλήρης ως προς τα δικαιολογητικά, κανείς δεν του το είχε πει. Του ζήτησαν λοιπόν να προσκομίσει κάποια έγγραφα και σε λιγότερο από ένα μήνα, είχε κοινοποιηθεί επιτέλους στον Λαρισαίο γιατρό η απόφαση για την απονομή σύνταξης. (Γίνονται και τέτοια.)

Ζ.

 

Στρατιωτικοί

ΡΟΚ μουσική επέλεξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), για να δημιουργεί ατμόσφαιρα στην αίθουσα, κατά την αναμονή έναρξης της ημερίδας, που οργάνωσε προχθές στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.

Μπαίνουν δυναμικά στον συνδικαλισμό!

***

ΌΠΩΣ θα περίμενε κανείς, από τους στρατιωτικούς, η ημερίδα άρχισε στην ώρα της. Αυτοί που άργησαν ήταν οι πολιτικοί!

* * *

ΟΥΤΕ καρφίτσα δεν έπεφτε κάτω, από τον κόσμο που κατέκλυσε την αίθουσα. Όσοι δεν βρήκαν κάθισμα και στέκονταν όρθιοι, ακουμπισμένοι στους τοίχους, περίμεναν υπομονετικά μέχρι το τέλος της εκδήλωσης για να ακούσουν όλους τους ομιλητές, για ένα θέμα που τους «καίει»: ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό.

* * *

ΟΤΑΝ δε, μίλησε ο γνωστός εργατολόγος Γιώργος Ρωμανιάς, επικράτησε απόλυτη σιγή στο ακροατήριο. Στο στόμα τον κοιτούσαν μην χάσουν κουβέντα…

* * *

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς, εντυπωσίασε με την άνεση που χειρίστηκε τον ρόλο του συντονιστή, αν και αρκετές φορές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωταγωνιστής.

 Λ.Κ.

 

Τι απέγινε

ΚΟΝΤΕΥΕΙ μια βδομάδα και… δεν είχαμε νεότερο από τις προσπάθειες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην κλείσει το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αγιά.

Όχι δεν αναφερόμαστε στα πρακτικά προβλήματα που θα προκαλέσει η απόφαση, αυτά είναι δεδομένα αλλά στην πρακτική των βουλευτών να μην κατανοούν το οικονομικό περιβάλλον, όπως επίσης το γεγονός ότι οι τράπεζες είναι πλέον αυτές που κάνουν κουμάντο και στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων –ελλείψει… εσόδων- κλείνουν υποκαταστήματα και σταδιακά μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

Με την ευκαιρία να θυμίσουμε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πως έχουν όντως καιρό να… διαμαρτυρηθούν που οι τράπεζες βγάζουν την ψυχή των δανειοληπτών με την ψυχοφθόρα, τηλεφωνική άσκηση πίεσης ανά διήμερο για τις οφειλές. Τις μικρές οφειλές, στη μαρίδα των δανειοληπτών, γιατί τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δανεικά και αγύριστα ήταν.

Η κρίση προκάλεσε μειώσεις μισθών και ανεργία, τα σπίτια έχασαν την αξία τους αλλά οι τράπεζες που εισέπραξαν τις ανακεφαλοποιήσεις, συνεχίζουν τον χαβά τους σα να μην συνέβη τίποτα στην Ελλάδα. Βρε, που έπιασε ο πόνος τους βουλευτές για την Εθνική Τράπεζα…

Β.Κ.

 

Βροχούλα

ΣΕ παγίδες μετατράπηκαν αρκετοί δρόμοι πέριξ του κέντρου (π.χ. Γούναρη) που τις προηγούμενες ημέρες είχαν σκαφτεί για διαφόρους λόγους, αφού όπου δεν πρόλαβε να πέσει άσφαλτος, η χθεσινή βροχούλα έκανε το θαύμα της και έτσι οι λακκούβες έγιναν λιμνούλες. Παγίδες όμως και οι σπασμένες πλάκες σε ορισμένα κεντρικά πεζοδρόμιο που εκ πρώτης όψεως φαίνονται μια χαρά και μόλις πατήσει κάποιος, τινάζονται και τον γεμίζουν λάσπες. Προσοχή λοιπόν, καθώς το φθινόπωρο τώρα ξεκινά.

Ν.Π.

 

Κρίσεις

ΤΗ διενέργεια έκτακτων κρίσεων, σε περίπτωση επιλογής νέου αρχηγού στην Ελληνική Αστυνομία, προβλέπει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε προς νομοπαρασκευαστική επεξεργασία, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. απέκτησε νέο αρχηγό μετά την καρατόμηση του προκατόχου του έπειτα από την τραγωδία στην Αν. Αττική, το περασμένο καλοκαίρι. Οι ετήσιες κρίσεις ωστόσο γίνονται στις αρχές κάθε χρόνου αλλά με τη δημοσίευση του ΠΔ στο ΦΕΚ θα δοθεί η δυνατότητα διενέργειας έκτακτων κρίσεων σε ανώτατους αξιωματικούς και αστυνομικούς διευθυντές.

Όλα τα είχε η αστυνομία, οι έκτακτες κρίσεις τής έλειπαν.

Β.Κ.

 

Είκοσι επτά

πράσινα

ΑΜΕΣΩΣ μόλις πέρασαν τις Άλπεις, η κατάσταση είχε βελτιωθεί θεαματικά. «Συγκριτικά με τους άλλους, ο δρόμος αυτός θα μπορούσε να ανήκει στον παράδεισο, αν και είναι αμφίβολο πως στον ουράνιο εκείνο τόπο υπάρχουν δρόμοι, μιας και οι ψυχές, πριν καλά-καλά ξεμπερδέψουν με τα τυπικά της εισόδου τους, αμέσως προικίζονται μ΄ ένα ζευγάρι φτερά, μοναδικό επιτρεπόμενο μέσο μετακίνησης εκεί». «Το ταξίδι του Ελέφαντα», κλασικός Ζοζέ Σαραμάγκου.

Ο οποίος επιχειρεί τη -μη- περιγραφή του βουνίσιου τοπίου. «Δεν έχω λόγια. Πράγματι δεν έχουμε λόγια. Λένε πως σε μία από τις γλώσσες που μιλούν οι ιθαγενείς της νότιας Aμερικής, ίσως στην Aμαζονία, υπάρχουν πάνω από είκοσι εκφράσεις, κάπου είκοσι επτά, αν θυμάμαι καλά, για να περιγράψουν το πράσινο χρώμα. Μοιάζει σχετικά εύκολο γι’ αυτούς να περιγράψουν τα δάση μέσα στα οποία ζουν, ανάμεσα σε τόπο λεπτομερή και διαφοροποιημένα πράσινα, που διακρίνονται μεταξύ τους από λεπτές και σχεδόν ανεπαίσθητες αποχρώσεις».

***

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να βρει άκρη με κάποια συμπεριφορά, ο Πορτογάλος νομπελίστας. «Η πλέον ακριβής και αληθινή αναπαράσταση της ανθρώπινης ψυχής είναι ο λαβύρινθος. Μ΄ αυτήν όλα είναι πιθανά».

Ως μάστορας του λόγου διατυπώνει τις ενστάσεις του. «Η πλειοψηφία των φιλοξενουμένων εδώ είναι ξένοι που τους αρέσει να νιώθουν σαν το σπίτι τους. Έτσι και στο αλγκάρβε, κάθε παραλία που σέβεται τον εαυτό της δεν είναι παραλία αλλά beach, κάθε ψαράς είναι fisherman, είτε σέβεται τον εαυτό του είτε όχι, κι αν πρόκειται για τουριστικούς οικισμούς, αντί για χωριά είναι πιο αποδεκτό να λέγονται holiday΄s village, ή village de vacances, ή ferienorte».

Ζ.

 

 

TREIS XHMIKOI MHXANIKOI SYMFOITHTES* ΤΡΕΙΣ χημικοί μηχανικοί, συμφοιτητές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης τη δεκαετία του ‘80. Στην πορεία ο ένας έγινε γυμναστής, ο άλλος υπουργός κι ο τρίτος δημοσιογράφος. Ενθουσιάστηκε ο Σωκράτης Φάμελλος όταν βρέθηκε στον Τύρναβο για τα εγκαίνια του φυσικού αερίου, επειδή συνάντησε τον Αμπελωνίτη γυμναστή Στέλιο Γκαραγκούνη. Αγκαλιές, φιλιά, συγκίνηση. Είχαν να βρεθούν από τότε, τότε που ήταν στενοί φίλοι και σύντροφοι. Ο άλλος, ο δικός μας Σωτήρης Ζαχαριάς, λίγο μεγαλύτερός τους, έδειχνε από τότε κατανόηση στον ενθουσιασμό των μικρών.

Κ. Τσ.

 

 

 

XUES TO APOGEYMA O DHMOS LARISAIVN EKANE MIA

* ΧΘΕΣ το απόγευμα ο Δήμος Λαρισαίων έκανε μια ανάρτηση στο Facebook για το Πάρκο των Ευχών έχοντας μεταξύ άλλων αυτήν (1) τη φωτογραφία. Μαγική αν μη τι άλλο. Παραμυθένια.

Έλα όμως που την ίδια ώρα ένας πολίτης έβλεπε την ανάρτηση ενώ βρισκόταν στο εν λόγω σημείο (2).

XUES TO APOGEYMA O DHMOS2Η διαφορά χαώδης. Ωραίες οι γιορτές, δεν λέμε, αλλά τι γίνεται με την υπόλοιπη περίοδο; Ευχή δική μας να παραμείνει έτσι και μετά τις γιορτινές ημέρες που θα έρθουν. Και φυσικά δεν είναι ευθύνη μόνο του δήμου. Υπάρχουν πολίτες που γκρεμίζουν με μανία τα ξύλινα κάγκελα και τα πετούν στην άδεια λίμνη. Κακά ξωτικά…

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass