Το σύνθημα

Δημοσίευση: 24 Οκτ 2018 19:45
* ΤΟΝ άκουσαν με προσοχή, τον αντιστασιακό Αθανάσιο Ριζάκη, χθες στην πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας.  Λιτός και χωρίς βαρύγδουπα λόγια, κατέθεσε τον πόνο του: «Η Ελλάδα είναι ακόμη σκλαβωμένη!».  Και τι να απαντήσεις σε έναν άνθρωπο, που είδε παιδιά, γυναίκες, άνδρες να πολεμούν και να πεθαίνουν για την πατρίδα και σήμερα σου λέει: «Πολεμήσαμε τους κατακτητές και είναι ακόμη εδώ, να μας καταπιέζουν».  Λ.Κ. * ΤΟΝ άκουσαν με προσοχή, τον αντιστασιακό Αθανάσιο Ριζάκη, χθες στην πανηγυρική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον εορτασμό της απελευθέρωσης της Λάρισας. Λιτός και χωρίς βαρύγδουπα λόγια, κατέθεσε τον πόνο του: «Η Ελλάδα είναι ακόμη σκλαβωμένη!». Και τι να απαντήσεις σε έναν άνθρωπο, που είδε παιδιά, γυναίκες, άνδρες να πολεμούν και να πεθαίνουν για την πατρίδα και σήμερα σου λέει: «Πολεμήσαμε τους κατακτητές και είναι ακόμη εδώ, να μας καταπιέζουν». Λ.Κ.

*ΤΟ περιέγραψε πολύ γλαφυρά η νεαρή Λαρισαία Ν. Κ.

- Σήμερα το πρωί ο άντρας μου καθώς ντυνόταν έβαλε τη φανέλα μέσα από το σώβρακο κι έδωσε έτσι το σύνθημα του χειμώνα.

Ζ.

 

Νέον Έτος

*ΑΙΣΙΟΝ και ευτυχές το νέον έτος 2019. Ναι, πολύ νωρίς όπως πάντα έφτασε στα δημοσιογραφικά γραφεία το πρώτο Ημερολόγιο, αυτό της ΓΕΧΑ για τη νέα χρονιά. Το μοίρασαν με χαμόγελα ο πρόεδρος Δημ. Οικονόμου κι ο Θωμάς Ψύλλας, γ.γ. της θρησκευτικής οργάνωσης. Αφιερωμένο στον όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. Όχι δεν προμηνύει δύσκολο χειμώνα που θα χρειαστεί να καούν τα πάντα, ακόμη και καλύβες. Ο μοναχός που απεβίωσε μόλις το 1991, αλλά ως λαοφιλής αγιοποιήθηκε νωρίς, είχε μονάσει στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους.

Ζ.

 

Μπερδέματα

*ΑΠΟΡΟΥΣΕ ο Λαρισαίος παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

-Ξαφνικά η ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ και ένα σωρό ΜΜΕ είναι με τον Κοτζιά. Αυτόν που τον έλεγαν μειοδότη. Και στενοχωριούνται που επικράτησε ο Καμμένος, με τον οποίο συμφωνούν στο μακεδονικό αλλά ταυτόχρονα τον λένε και ακροδεξιό. Βρες άκρη…

Ζ.

 

Ανησύχησαν

*«ΠΡΟΣ άρση παρεξηγήσεων και ως απάντηση σε διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, το Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας διευκρινίζει...» κλπ κλπ. Πετώντας την μπάλα αράουτ επιχείρησαν να αποφύγουν το ρεπορτάζ της ‘’Ε’’ και όχι «διάφορα δημοσιεύματα», δεν υπήρξε άλλο για τη συνεδρίαση της Νομαρχιακής. Εκεί όπου διατυπώθηκαν πολύ σοβαρές ενστάσεις όχι τόσο για τη συνεργασία αλλά για το πρόσωπο, την εκλογιμότητα αλλά κυρίως για την καταλληλότητα του Ν. Τσιλιμίγκα, αλλά την απαξίωση που υφίσταται ο ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο μα και από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ.

- Και τι πρεμούρα τον έπιασε τον ΣΥΡΙΖΑ να διαψεύσει τόσο άτεχνα;

- Ε πώς… Ανησύχησαν από το ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν εξηγήσεις.

- Άρα κέρδος για τους συριζαίους. Που μέχρι τώρα τους είχαν παραπεταμένους ως δεδομένους. (Άμα προσφέρεις γη και ύδωρ, ποιος σε υπολογίζει;)

Ζ.

 

Οι 1968

*ΜΕΤΑ το επιτυχημένο ‘’Reunion’’ του Ιουνίου στην ‘’Πισίνα’’ οι απόφοιτοι του 1968, οι 68άρηδες δηλαδή ετοιμάζονται για μπάνιο κανονικό. Τέτοια εποχή και σ΄ αυτή την ηλικία, τι άλλο, λουτρά. Οργανώνουν λοιπόν εκδρομή στα Λουτρά Πόζαρ και ήδη εκδήλωσαν ενδιαφέρον αρκετές δεκάδες. Υπό τας διαταγάς πάντοτε του συνταγματάρχη Δ. Γεωργάκη. Σ΄ αυτόν και η δήλωση συμμετοχής, όποιοι προλάβουν.

Ζ.

 

Συντονιστές

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις Συντονιστών Εκπαιδευτικών Έργων δεν υπήρξε, αλλιώς δεν εξηγείται η νέα πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας για υποβολή νέων αιτήσεων μέχρι και την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου. Πάντως πολλοί εκπαιδευτικοί σχολιάζουν ότι πρόκειται για έναν θεσμό καταδικασμένο να αποτύχει.

Ν.Π.

 

Καρπούζια

Τζουμάκα

*«ΣΤΗΝ Ελλάδα, χρόνια τώρα, γίνεται μια συζήτηση για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, μάλιστα είχαμε και υπουργό που εκλεγόταν στην Αθήνα και μας πρότεινε να βάλουμε καρπούζια και να τα αποθηκεύουμε». Τον Στέφ. Τζουμάκα θυμήθηκε στη Γιορτή Ακτινιδίου ο Μ. Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «η Πολιτεία δεν θα επιβάλει τι θα καλλιεργηθεί ωστόσο οφείλει να υποδείξει, να ενημερώσει και να προσφέρει κίνητρα» και χαρακτηρίζοντας το ακτινίδιο «θετικό παράδειγμα αναδιάρθρωσης καλλιεργειών».

***

*Ο βουλευτής της ΝΔ δεν έχασε την ευκαιρία να κάνει αβάντα στον Κ. Αγοραστό. Θυμίζοντας τη συμβολή του, από το Υπουργείο Γεωργίας όπου βρισκόταν τότε, «στην ένταξη του αγωγού άρδευσης Πυργετού-Αιγάνης μετά από συνεργασία που είχα με τον δήμαρχο Τεμπών, τον πρόεδρο της ΤΚ Αιγάνης και τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού. Το έργο υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια και τον Δήμο και έτσι δόθηκε λύση στο ζήτημα της άρδευσης των ακτινιδίων που είχε καταστεί προβληματική λόγω της υφαλμύρωσης του νερού». Για να καταλήξει: «Ευελπιστώ με τον περιφερειάρχη που έχει χάσει τον λογαριασμό των έργων, πρώτα ο Θεός, και στη νέα περίοδο να εγκαινιάσουμε πολλά νέα έργα».

Ζ.

 

Ορατότητα

*ΠΕΡΙ ορατότητας η συζήτηση χθες στη συντροφιά των Λαρισαίων.

- Τι βλέπεις στο άμεσο μέλλον σου;

- Μελομακάρονα κυρίως.

***

*-ΤΙ πρόβλημα έχετε με τα μάτια σας;

-Έχω πολύ καιρό που δεν βλέπω φράγκο, γιατρέ.

Ζ.

 

Στα σαλόνια

*ΜΕΓΑΛΕΙΑ για τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας καθώς στα ηλεκτρονικά μέσα της ΕΕ αναρτήθηκε περίληψη της παρέμβασής του ως εισηγητή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Με φωτογραφία από το πάνελ και τον K. Agorastos να δηλώνει «το ‘’InvestEU’’ πρέπει να είναι απλούστερο, πιο ευέλικτο και αποτελεσματικό. Πρέπει να διασφαλίσουμε και είναι καθήκον μας να προσφέρουμε στους πολίτες μας μια ευημερούσα Ευρώπη με επενδύσεις, ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και κοινωνική ευημερία».

Ζ.

 

Στο Ποτάμι

*ΠΡΟΤΑΣΗ από τον Γ. Γ.: να μπουν κάδοι απορριμμάτων σε μεγάλο μήκος της διαδρομής δίπλα στην κοίτη του Πηνειού, όπου δεν υπάρχουν τώρα. Ειδικά στο ύψος του Αγίου Αχιλλίου όπου και ασφαλτοστρωμένα είναι και παγκάκια έχει, συχνά είναι γεμάτος ο τόπος σκουπίδια.

Ζ.

 

Στο περίμενε;

*ΠΑΡΟΔΙΟΙ και διερχόμενοι βλέπουν ότι η πεζοδρόμηση της οδού Δήμητρας έχει πρακτικά ολοκληρωθεί. Και αναρωτιούνται: θα δοθεί στην κυκλοφορία ή…

Ζ.

 

Πλήθος γιατρών

*ΘΡΙΑΜΒΕΥΤΙΚΗ επανεκλογή, το αναμενόμενο δηλαδή για τον Ντ. Γιαννακόπουλο. Και πέμπτη προεδρική θητεία στον Ιατρικό σύλλογο. Αλλού επικεντρώνεται όμως τώρα το ενδιαφέρον. Αν θα πρόκειται για την πρώτη προεδρική θητεία του επί σειρά θητειών υπαρχηγού του. Ο Μιχ. Μέρας σάρωσε ξανά σε ψήφους, ποιος να του το αρνηθεί πια…

***

*-ΚΑΛΑ, όλοι οι γιατροί δεξιοί είναι; Από τους 900 οι 700 ψήφισαν τον γαλάζιο συνδυασμό…

- Είναι κι άλλοι καμιά εφτακοσαριά που δεν πήγαν να ψηφίσουν…

Ο Λαρισαίος ρωτούσε σε ιατρική παρέα.

- Φαντάσου να πήγαιναν και αυτοί, πόσα θα έπαιρνε η ΝΔ… Κι είναι τόσο πολλοί οι γιατροί στη Λάρισα;

- Κάθε πολυκατοικία και γιατρός;

- Λάθος. Κάθε πολυκατοικία κι ένας ορθοπεδικός γιατρός. Έχει μετά κι άλλες ειδικότητες στους ορόφους.

***

*ΟΙ συριζαίοι, που κατά τα ειωθότα δεν φαίνεται και να πολυασχολήθηκαν, έπαθαν καθίζηση. Από 145, έπεσαν στις 35 ψήφους. Ήταν αλλιώς το 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε πετώντας. Τώρα μεσολάβησαν κι ο ΕΦΚΑ και τα φορολογικά. (Αποχώρησαν και κάποιοι συνδικαλιστές…)

***

*ΜΕ άνεση ξανά και αναγνώριση, χωρίς να χρειάζονται σταυρό, αναδείχθηκαν στο Πειθαρχικό ο Ευτύχιος Πατσίδης πρόεδρος και η Ιουλία Ρίζου αντιπρόεδρος, πρόσωπα σεβαστά στον ιατρικό χώρο. «Ειδικά με τη Ρίζου δεν είναι να παίζεις», λέγεται. Και κάθονται όλοι φρόνιμα.

Ζ.

 

Αντιρρήσεις

*- ΚΑΛΑ με ποιον συνεννοήθηκαν και ανακοίνωσαν ότι συνεργάζονται;

Από μακριά, με βροντερή φωνή ρωτούσε ο Βάιος Καραΐσκος. Ο παλιός αντιδήμαρχος αναφερόταν προφανώς στη συμφωνία Καραλαριώτου-Μαμάκου.

- Με τον εαυτό τους μάλλον, συμπλήρωσε ο Γιάννης Οικονόμου, συνάδελφός του επί Τζανακούλη. (Έχουν να πείσουν πολλούς ακόμη στο γαλάζιο στρατόπεδο.)

Ζ.

 

Σπρώξτε-Τραβήξτε

*ΟΙ Λαρισαίες έπαιζαν με τις λέξεις.

- Από ηλικία καλέ, έχω κλείσει τα ‘’μικροδείχνω’’ και μπαίνω στα ‘’δεν σου φαίνεται’’.

***

*ΣΤΟ μαγαζί μας; Σπρώξτε. Αν αυτό δεν πετύχει, Τραβήξτε. Αν κι αυτό δεν πετύχει, τότε είμαστε κλειστά.

Ζ.

 

Εξηγούν αλλά…

*ΠΟΣΟ πιο καθαρά να το πει ο αρμόδιος υπουργός; Μην τρέχετε για αιτήσεις, το κράτος θα κάνει έφεση, διαβεβαιώνει ο Τάσος Πετρόπουλος, δεν θα δοθούν αναδρομικά. Και πώς να δοθούν αφού πρόκειται συνολικά για 9 δισ.…

Επειδή ξέρει όμως για το τσουνάμι ελπίδας που έχει προκύψει, προτρέπει να κάνουν αίτηση ηλεκτρονικά στον ΕΦΚΑ, για να αποφύγουν τους πάσης φύσεως επιτήδειους, οι οποίοι άρχισαν να μαζεύουν ψιλά, που όμως συνολικά γίνονται πολύ χοντρά. (Πού να τους κάνει καλά όμως. Κι άμα; )

***

*ΑΠΟ τον ΟΠΕΚΕΠΕ πάλι ξεκαθαρίζουν με σαφήνεια ότι για φέτος θα πληρωθεί κανονικά η εξισωτική αποζημίωση. Και οι χάρτες για τις μειονεκτικές περιοχές θα αναθεωρηθούν του χρόνου. Προς τι λοιπόν τόση φασαρία και κουρνιαχτός και στη Λάρισα; Ποιοι δεν εξήγησαν εγκαίρως, ποιοι δεν κατάλαβαν σωστά;

Ζ.

 

Παρόντες

*Η Σκλήβα στη Λάρισα στις 10 Νοεμβρίου. Όχι η Ειρήνη το μοντέλο, το χωριό Σκλήβα ή Μηλέα Ηλείας, απ΄ όπου δρομολογείται πούλμαν για να βρεθούν κάτοικοι στην ενθρόνιση του κ. Ιερώνυμου, νέου μητροπολίτη Λαρίσης και συγχωριανού τους.

Ζ.

 

Αντίκτυπος

*ΓΚΡΑΝ σουξέ η εκδήλωση για την Απελευθέρωση στην Πινακοθήκη. Κι η επιτυχία συνεχίζεται, με τον οργανωτή της να συγκινείται, δεν είναι δα και δύσκολο για τον Βαγγέλη Κολώνα. Ωστόσο, είναι σπουδαίο που Λαρισαίοι καθηγητές ζήτησαν το κείμενό του να το διαβάσουν στη σχολική εορτή για την 28η Οκτωβρίου. Πρόκειται για κείμενο από το λεύκωμα ‘’Η Πολιτεία της Σιωπής’’ και αναφέρεται στον 11χρονο μαθητή Γιώργο Τοκαρίδη που εκτελέστηκε στις 13 Σεπτέμβρη του 1943 με άλλους 16 Λαρισαίους. Ο τίτλος του ‘’Με θυμάστε συνταγματάρχα Σιούμερς;’’ (Ο Σιούμερς ήταν ο Γερμανός διοικητής που υπέγραψε το διάταγμα της εκτέλεσης.)

Ζ.

 

ΚΙΝΑΛογιάννης;

*ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ γνωρίζουν από καιρό τη στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ απέναντι στον Απ. Καλογιάννη, λόγω «της ιδιομορφίας της Λάρισας», στάση που έχει συζητηθεί στο ανώτατο κομματικά επίπεδο. Ωστόσο η ζύμωση συνεχίζεται, για το ΠΑΣΟΚ πρόκειται άλλωστε, κι αφού έχει διαμορφωθεί σκηνικό συγκοινωνούντων δοχείων ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ στη Λάρισα, μαθεύτηκε. Ότι την προηγούμενη Πέμπτη βρέθηκαν στην Αθήνα και συζήτησαν με τον αρμόδιο για τα αυτοδιοικητικά Χρ. Πολυζωγόπουλο, ο βουλευτής Κ. Μπαργιώτας, οι πρώην βουλευτές Φ. Σαχινίδης και Β. Έξαρχος και ο γραμματέας της Ν. Ε. Στ. Τσιάκαλος. Ανάμεσα στο υπέρ Σαχινίδη και το κατά Μπαργιώτα ακούστηκαν λέει και ενδιάμεσες απόψεις.

Ζ.

 

Φουλ Λάρισα

*ΣΕ μια πολυτελή, ιδιαιτέρως εντυπωσιακή έκδοση, όπως του άξιζε, κυκλοφόρησε το επόμενο βιβλίο της σειράς ‘’Ιχνηλατώντας την παλιά Λάρισα’’, το Β΄ με τα δημοσιεύματα του 2015. Τις 52 λαμπρές δημιουργίες του γιατρού Νίκου Παπαθεοδώρου που είχαν φιλοξενηθεί ισάριθμες Τετάρτες όλη τη χρονιά στην ‘’Ε’’. Τετάρτη, την επόμενη 31 Οκτωβρίου και η παρουσίασή του, σε εκδήλωση του Δήμου στο Ωδείο. (Σημειωτέον ότι το κόστος της έκδοσης επωμίστηκε ως χορηγός ο επιχειρηματίας Ελευθ. Σαΐτης.)

Ζ.

 

Συμφωνούν…

* ΑΠΑΝΤΗΣΗ των βουλευτών Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Άννας Βαγενά και Ν. Παπαδόπουλου σε σχόλιο της στήλης:

«Αγαπητέ κ. «Β.Κ.»,

Βιαστήκατε να γράψετε το σχόλιό σας σχετικά με τις ενέργειές μας όσον αφορά στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στην Αγιά.

Ήδη χθες αποστείλαμε ακόμα μία κοινή επιστολή, με τον συνάδελφο Νίκο Παπαδόπουλο, προς τη Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, κ. Νέλλη Τζάκου, σε απάντηση επιστολής που λάβαμε από την ίδια. Σας επισυνάπτουμε και τις δύο αυτές επιστολές.

Όσο για την προσωπική μας γνώμη για τις τράπεζες, αυτή συμπίπτει απόλυτα με τη δική σας.

Ξέρουμε για την πολιτική των τραπεζών και για τις πιέσεις στους μικρούς δανειολήπτες, άλλωστε είμαστε και εμείς μέσα σε αυτούς.

Επίσης, γνωρίζετε πως ως ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ως κυβέρνηση στηλιτεύουμε συχνά και επικαλούμαστε τα υπέρογκα δανεικά και αγύριστα των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., για τα οποία δεν είδαμε να δείχνετε ανάλογη ευαισθησία.

Διαχειριζόμενοι, όμως, την «εξουσία», μέσα στο συγκεκριμένο οικονομικό σύστημα, που κυριαρχείται παγκοσμίως από τις τράπεζες και τις αγορές, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις».

 

 

KALA TA PANE TELEYTAIA DHMARXOS*ΚΑΛΑ τα πάνε τελευταία δήμαρχος και περιφερειάρχης, ωστόσο μια πυροσβεστική φωλιά πάντοτε είναι χρήσιμη κοντά.

Ζ.

 

 

STAMATHSTE O STAMATIOY*- ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ο Σταματίου… Ο στρατηγός ανάμεσα στον Σωτ. Μουντζούρη του εθνικοπατριωτικού και τον Μιχ. Τολίκα του σοσιαλπατριωτικού, απαξάπαντες φουλ δραστήριοι, απόστρατοι ναι, όχι όμως απόμαχοι.

Ζ.

 

 

 

DIPLA DIPLA O BOYLEYTHS THS ND*ΔΙΠΛΑ-ΔΙΠΛΑ ο βουλευτής της ΝΔ με τον χρισμένο από το κόμμα υποψήφιο δήμαρχο Τεμπών, τόσο στα Αμπελάκια για το Κάστανο όσο και στον Πυργετό για το Ακτινίδιο. «Ο Τεμπών είναι ο μόνος Δήμος που δεν ανοίγει νεοδημοκρατική μύτη», είπε ο Μ. Χαρακόπουλος, «αδιαμφισβήτητος ο Γιώργος Μανώλης».

Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass