Κρυάδιασε

Δημοσίευση: 26 Οκτ 2018 19:03
*ΑΓΟΡΑΣΤΟ τραβάει η φοβερή και τρομερή Ζέτα Μακρή. Έχει τράβηξη στον Βόλο ο περιφερειάρχης…  Ζ. *ΑΓΟΡΑΣΤΟ τραβάει η φοβερή και τρομερή Ζέτα Μακρή. Έχει τράβηξη στον Βόλο ο περιφερειάρχης… Ζ.

*ΚΙ άρχισε κι ο ήλιος να ψευτίζει σιγά-σιγά, μονάχα φαίνεται δεν ζεσταίνει και τόσο πια. Έβαλε κρυότ’ η, που έλεγαν και στο χωριό…

Ζ.

Εκ προοιμίου

*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ μεσημέρι, θα ανακύψουν ξανά θέματα στις συντροφιές των Λαρισαίων.

- Γιατί ρε μπαγάσα μας πούλησες και δεν ήρθες για τσίπουρα;

- Η γυναίκα μου είχε καλύτερη πρόταση και μ’ έπεισε να μείνω σπίτι.

-Τι είναι καλύτερο από τα τσίπουρα με φίλους;

- Πήρε καινούργιο τηγάνι κι έβαλε και τη φωτογραφία μου από κάτω.

***

*- ΚΑΙ δεν μου λέτε; Γιατί δηλαδή το τσίπουρο δεν μπορούμε να το λέμε φυσικό χυμό σταφυλιού, ε;

***

*Ο άλλος είχε στείλει SMS.

- Πάμε για τσιπουρα;

- Βάζε τόνους για να ξέρω αν θα φάμε ή θα πιούμε.

Ζ.

Άμα έχεις δίκιο

*Η Ζ. Χ. σχολιάζει που Γιάννος και Ρούλα ντράπηκαν για τις χειροπέδες:

-Και τις σκέπασαν. Οι αθώοι όμως δεν ντρέπονται. Όποιος έχει το δίκιο υψώνει τις αλυσίδες του και τις δείχνει. Δεν τις κρύβει με καπαρντίνες, σακάκια και φουλάρια. (Και να ’ναι και πολιτική η δίωξη, ε; Σύμβολο αντίστασης γίνεσαι τότε.)

***

*ΕΝΩ η Κ. Η. αναφέρει: Ο Γιάννος οδηγείται στη φυλακή. Ραγδαία επιδείνωση της υγείας του προβλέπει το Πάμε Στοίχημα. (Μα είναι να μην αρρωσταίνεις; Ποιος θα άντεχε…)

Ζ.

Εχθρός Γιάννου

*ΕΚΕΙΝΟΣ εκ των Λαρισαίων που θα χαιρόταν περισσότερο με την κατάληξη του Γιάννου Παπαντωνίου, θα ήταν ο Γιώργος Ζιαζιάς, ο οποίος όμως απεβίωσε προ τριετίας, έχοντας συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Ακόμη και τα τελευταία χρόνια ο Λαρισαίος δικηγόρος έπνεε τα μένεα κατά του υπουργού του ΠΑΣΟΚ, σε κάθε ευκαιρία τον περνούσε γενεές δεκατέσσερις. Επειδή «το κατέστρεψε το κορίτσι ο αλήτης», ήταν το επιεικέστερο που έλεγε.

***

*ΠΟΙΟ ήταν το κορίτσι; Η Λία Καρτάλη, η πρώτη σύζυγος του Γιάννου, η οποία πέθανε προ εικοσαετίας, μερικά χρόνια μετά το οδυνηρό διαζύγιο, ήταν τότε που εκείνος τα είχε φτιάξει με τη γραμματέα του και σημερινή επίσης προφυλακισθείσα σύζυγό του.

Με τεράστια περιουσία, η Βολιώτισσα ήταν το διαβατήριο του Γ. Παπαντωνίου και για την πολιτική και για όλα. Ήταν η κόρη του σπουδαίου Γεωργίου Καρτάλη, με τον οποίο ο Γ. Ζιαζιάς συνδεόταν με στενή φιλία και τον οποίο θεωρούσε αρχηγό του, τον χαρακτήριζε ιδιοφυΐα και ως τον σπουδαιότερο μακράν Έλληνα πολιτικό, που όμως δυστυχώς πέθανε πολύ νέος. «Κι ύστερα ήρθαν οι άλλοι…», έλεγε ονοματίζοντας αστέρες που ανέτειλαν στη δεκαετία του ’50.

Ζ.

Για

περιφερειάρχη…

*ΣΕ άτυπη συνεδρίαση του περιφερειακού συντονιστικού ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλίας θα προήδρευε αύριο ο Πάνος Σκουρλέτης, πρώτη φορά στη Λάρισα ως γραμματέας του κόμματος. Τελικά, ‘’ξεκλείδωσε’’ η επίσκεψη, κάτι του προέκυψε είπαν και θα καταφθάσει το επόμενο Σάββατο. Συμβουλευτικού χαρακτήρα το περιφερειακό πάντως, συντονίζει τις νομαρχιακές. Οκταμελές, δύο στελέχη εκλεγμένα από κάθε νομό, ο Γιώργος Γκόγκος και ο πρώην βουλευτής Δημ. Γελαλής από Λάρισα, συν οι τέσσερις γραμματείς νομαρχιακών παρόντες σήμερα καθώς και οι έντεκα συριζαίοι βουλευτές της Θεσσαλίας. Με τον Σκουρλέτη δυό ντουζίνες νοματαίοι, και μάλιστα συριζαίοι, συνεδρίαση που θα πάρει ώρα.

***

*ΘΑ μιλήσουν, το άλλο Σάββατο τώρα, για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και για υποψηφιότητες. Όπου μεταξύ των στελεχών της Λάρισας, ενώ δεν έχουν αντίρρηση να συνεργαστούν με το ΠΑΣΟΚ, σε δήμους και στην περιφέρεια, εντούτοις έχει προκύψει ισχυρή αντίδραση στην προοπτική να πάνε με υποψήφιο περιφερειάρχη τον Ν. Τσιλιμίγκα. Άγνωστο τι προσωπική εντύπωση έχει σχηματίσει ο Π. Σκουρλέτης, που ήταν λέει εκείνος που σήκωσε το τηλέφωνο και πήρε τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ στη Θεσσαλία, όταν αυτός αγνοούσε επιδεικτικά τους συριζαίους της Λάρισας. Οι ντόπιοι πάντως, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, τα έχουν στυλώσει, αρνούνται. (Ίσως και γι’ αυτό να αναβλήθηκε η αυριανή συνάντηση, για να μην μπλέξουν.)

Ζ.

…και δημάρχους

*ΟΙ συριζαίοι έχουν να συζητήσουν και για δημάρχους, στις μεγάλες τουλάχιστον θεσσαλικές πόλεις. Σε Λάρισα και Καρδίτσα, το θέμα έχει κλείσει από καιρό με Καλογιάννη και Αλεξάκο. Στον Βόλο, λογικά θα πάνε μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, είναι λέει πολλοί οι ενδιαφερόμενοι να ηγηθούν για να αντιμετωπίσουν τον Μπέο, ο οποίος τώρα πια θεωρείται ευάλωτος στον β’ γύρο.

***

*ΕΝΩ στα Τρίκαλα, διαμορφώνεται ιδιαιτέρως ειδική περίπτωση. Με αξιόλογη μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνουν την υποστήριξη του νυν δημάρχου Δημ. Παπαστεργίου, ο οποίος είχε μεν εκλεγεί με τη ΝΔ, ωστόσο και σημαντικό έργο επέδειξε αλλά και υπερκομματικό χαρακτήρα. Ενώ θεωρείται και αδιαφιλονίκητο φαβορί στις εκλογές. Εάν συμβεί θα είναι αυτοδιοικητικά πρωτοποριακό. (Το περιμένουν κι αυτό να ωριμάσει.)

Ζ.

Ζυμώσεις

* ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι επαφές και οι ζυμώσεις για τα μέλη και τους φίλους τους συνδυασμού «Μέτωπο Προοδευτικής Συμπαράταξης Τυρνάβου – Αμπελώνα» του πρώην δημάρχου Ν. Μαλάκου. Έτσι μετά το Δαμάσι και τον Αμπελώνα, πολυπληθές το τραπέζι και στη Ροδιά, όπου το θέμα των αμβυκούχων και οι επερχόμενες εκλογές κυριάρχησαν. Χωρίς δημοσιότητα οργανώνονται και ετοιμάζονται ενωμένοι για τον Μάιο του 2019. Εν αναμονή εξελίξεων λοιπόν…

Κ.Τσ.

Εν Λαρίση

*Ο Λαρισαίος ξεφυσούσε κουνώντας το κεφάλι απογοητευμένος.

- Κάντς, ράντς κι άκρ’ δε βγάντς…

***

*ΜΕ την ευκαιρία προστέθηκε ένα ακόμη λήμμα στο γνωστό Λεξικό.

- Εκτενής είναι η εκτεταμένη, η μακροσκελής αλλά στη Λάρισα μπορεί να είναι προτροπή σε κάποιον να κτενιστεί.

Ζ.

Λαρισαία

*ΓΕΝΝΗΜΑ- θρέμμα Λαρισαία η δικηγορίνα Μαρία Γαλλιού, και κατά το ήμισυ Καρδιτσιώτισσα. Ωστόσο σε χθεσινό σχόλιο κατεγράφη ως Φαρσαλινή, προφανώς λόγω του Φαρσαλινού συζύγου της Νίκου Πουλαράκη. Στη Λάρισα ζει και δραστηριοποιείται.

Όσο για την πολιτική της τοποθέτηση, συγκαταλέγει τον εαυτό της στους συνιδρυτές του ΚΙΝΑΛ. «Πιστεύω σοβαρά», διαβεβαιώνει, «στην ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας».

Ζ.

Ανώνυμος ήρως

*ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΕΣ αλλά ποιος να ασχοληθεί από τον Δήμο; Υπάρχει και αλληλεπικάλυψη αρμοδιοτήτων, δεν υφίσταται και υπηρεσία μνημείων και ανδριάντων, ίσως αν περάσει ο Γιάννης Πουλόπουλος από τη Λάρισα να ενδιαφερθεί για το άγαλμα. Του Γεωργάκη Ολύμπιου, που στέκεται αγέρωχος στο μέσον της Τρίγωνης πλατείας, με τη στριφτή μουστάκα του αλλά χωρίς το όνομά του στο βάθρο. Έχει σβηστεί απ’ την πολυκαιρία. Ελάχιστοι έως κανένας αναγνωρίζουν ποιος είναι, ίσως μόνο οι τυχόν διερχόμενοι συμπατριώτες του απ’ το Λιβάδι Ελασσόνας. Πόσο δύσκολο είναι να αποκατασταθεί;

Ζ.

Οδός δημάρχων

* ΕΝΑΝ δρόμο, εκεί ψηλά στην Ελάτη, ναι βρε στην πανέμορφη Τύρνα, στη γειτονιά του Κόκκινου Βράχου, τον έχουν ονομάσει, ατύπως βέβαια, οδό δημάρχων. Απολύτως φυσιολογικό αφού εκεί έχουν τα εξοχικά τους σπίτια ο παλιός δήμαρχος Τρικάλων Κ. Παπαστεργίου, μαζί με τον γιο του, τον νυν δήμαρχο Δημ. Παπαστεργίου αλλά και οι ενδιάμεσα των δύο θητεύσαντες στο αξίωμα, ο Μιχ. Ταμήλος κι ο Αθ. Τριγώνης. Τέσσερις δήμαρχοι σ’ έναν δρόμο είναι πάρα πολλοί.

***

*ΣΤΗΝ Τύρνα επίσης, σε άλλη περιοχή, είχαν αγοράσει μαζί οικόπεδο ο Κ. Σημίτης, πριν ακόμα γίνει πρωθυπουργός, με τον φίλο του τον Θωμά Μερεντίτη τον αείμνηστο σύζυγο της Σούλας, η οποία έγινε μετά βουλευτίνα του ΠΑΣΟΚ. Οικογενειακοί φίλοι, πολλές φορές βρέθηκαν εκεί ψηλά μαζί.

Ζ.

Ταυτοχρόνως

*ΤΗΝ ίδια μέρα, χθες, οι δύο τίτλοι στην εφημερίδα.

-Στο Στεφανοβίκειο τα αμερικανικά ελικόπτερα Απάτσι.

-Στο Στεφανοβίκειο προπονητής ο Μιχάλης Ζιώγας. (Παραπάτσει;)

Ζ.

Και πρωτοστάτης

*ΟΥΔΕΜΙΑ αντίδραση ακόμη για τον παπά που βγήκε στο f/b να μοιράσει μίσος για τους πρόσφυγες αλλά και για Λαρισαίους «συμμορίτες και κατσαπλιάδες της αριστεράς που τους δικαιολογούν». Και δεν είναι κάποιος τυχαίος. Πρωτοστάτης του Μακεδονικού Αγώνος, ως εκπρόσωπος της Μητρόπολης κιόλας, στην επιτροπή των συγκεντρώσεων εξαρχής με Δημ. Παπαδημόπουλο και Στ. Σούρλα, που μάλλον ενστερνίζονται παρόμοιες απόψεις αλλά και με Απ. Παπαπαρίση και Σωτ. Μουντζούρη, οι οποίοι σίγουρα θα τις αποδοκιμάσουν. (Όχι, στις μακεδονικές συγκεντρώσεις ο ιερέας δεν κατήγγειλε τους κυβερνώντες ως Βούλγαρους κομιτατζήδες.)

Ζ.

Και τώρα;

*ΠΟΝΗΡΟΣ ο Λαρισαίος, παλιοσυριζαίος το δίχως άλλο.

- Η σύγκλητος του ΤΕΙ, οι δήμαρχοι, οι αντιπεριφερειάρχες, οι γαλάζιοι πρόεδροι τοπικών φορέων, υπάρχει περίπτωση να καταγγείλουν τον Μητσοτάκη που λέει ότι ο υπουργός Παιδείας, στην περίπτωση του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εξυπηρέτησε συντεχνιακά και τοπικιστικά συμφέροντα;

- Καλά τον έλεγαν βρε σεις ιδιοφυΐα τον Γαβρόγλου. Πώς τα έφερε όλα τούμπα…

***

*ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ο Μ. Χαρακόπουλος ένιωσε την πρόκληση του χθεσινού σχολίου. Και απάντησε πως «για το ΤΕΙ, όπως διαβάζω στην εφημερίδα, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι έκανε δεκτές τις παρατηρήσεις των εκπροσώπων της πόλης. Κοντός ψαλμός αλληλούια... Όταν έρθει στη Βουλή η τελική εκδοχή θα τοποθετηθώ συγκεκριμένα». (Εν ολίγοις, η σιγή ασυρμάτου συνεχίζεται στο γαλάζιο στρατόπεδο.)

Ζ.

Επιγραμματικά

*Ο οποίος Μ. Χαρακόπουλος, έσπευσε από το πρωί χθες να δημοσιοποιήσει την επιστολή του «Αγαπητέ Γραμματέα, φίλε Λευτέρη», με την οποία καλωσόριζε τον γραμματέα της ΝΔ που θα έφτανε στην πόλη το βραδάκι. Έφευγε ο γαλάζιος βουλευτής σε χριστιανική αποστολή στη Μόσχα, κι είναι και τόσο δύσκολα τα πράγματα με το Πατριαρχείο, στο οποίο παραμένει προσηλωμένος, πήγαινε να παίξει εκτός έδρας, ωστόσο κατάφερε σε τρεις αράδες να χωρέσει και να επαινέσει Καραλαριώτου-Μητσοτάκη-Μαμάκο και φυσικά και τον παραλήπτη της επιστολής Λευτ. Αυγενάκη.

Ζ.

Μα την Παναγία…

*ΚΑΙ με τον κόουτς Άγγελο στον πάγκο της Εθνικής, όλοι θα είναι κάγκελο, κι ακόμη περισσότερο οι Λαρισαίοι που τον έχουν ζήσει έστω για λίγο. Κι ο Δ. Τσ. φτιάχνει τη σύνθεση της ομάδας Αναστασιάδη: Προπονητής-Παναγία Θεοτόκος. Τερματοφύλακας-Άνω Παναγιά, δεξί μπακ-Δώθε Παναγιά, αριστερό-Παναγιά η Τσαμπίκα, στα στόπερ η Παναγία της Τήνου και η Παναγία η Εκατονταπυλιανή, αμυντικά χαφ-Παναγία Σουμελά και Παναγία η Φαρμακολύτρια, επιτελικό χαφ-Παναγία η Οδηγήτρια, στα εξτρέμ δεξιά η Παναγία η Φανερωμένη και αριστερά Παναγία η Γοργοεπήκοος με σεντερφόρ την Παναγία τη Χοζοβιώτισσα. (Κι ένα σωρό, άπειρες ακόμη εναλλακτικές στον πάγκο, με τα αμέτρητα προσωνύμια της Παναγιάς, να βάλει το χέρι της.)

Ζ.

Αντέκρουσε

*ΣΕ γραφείο υπηρεσίας στη Λάρισα, η άλλη δεν μάσησε απέναντι στον εμφανιζόμενο ως μπερμπάντη συνάδελφό της.

-Τι να σας κάνω εσάς, είστε μεγάλες καλέ… Εμένα μ΄ ενδιαφέρουν οι εικοσάρες.

-Και δεν μου λες; Γιατί μιλούν για καυτά σαραντάρια; Άκουσες εσύ ποτέ υψηλές θερμοκρασίες με εικοσάρια;

Ζ.

 

 

BGHKAN OI BOYLEYTES GIA CVNIA

*ΒΓΗΚΑΝ οι βουλευτές για ψώνια, στην μπουτίκ, ψάχνοντας για καινούριες στολές; (Δεν έχει νούμερα για όλους όμως…)

Ζ.

 

 

 

 ENARGHS APOTYPVSH TOY NTITORIANOY

*ΕΝΑΡΓΗΣ αποτύπωση του ντιτοριανού καθεστώτος; Ο συντονιστής της Αποκεντρωμένης δίχως στολή και πηλήκιο. Ζ.

 

 

 MHPVS NA JANAPROSPAUHSEI

*ΜΗΠΩΣ να ξαναπροσπαθήσει ο ποιητής;

Ι.Μ.

 

 

 PARKARAN MPROSTA STA GRAFEIA TOYS

*ΠΑΡΚΑΡΑΝ μπροστά στα γραφεία τους στη Λάρισα οι λεβέντηδες για να τ’ αδειάσουν ή να ξεφορτώσουν εξοπλισμό; Ή μήπως βουλευτικές έδρες… Αλλαγή φρουράς αλλά κεντροπρόεδρος, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει, πολύ λίγο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass