Στα καζάνια

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 19:08
*ΕΝΗΜΕΡΟΣ για τα της πόλης και φυσικά την ‘’Ε’’ ο νέος μητροπολίτης, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην εκδήλωση με Λαρισαίους, αυτή της βράβευσης του περιφερειάρχη, στην Αθήνα. Οπότε ο κ. Ιερώνυμος είχε επιτόπου κατ’ ιδίαν διά μακρών συνάντηση, με τον Γ. Μιχαλόπουλο.  Ζ. *ΕΝΗΜΕΡΟΣ για τα της πόλης και φυσικά την ‘’Ε’’ ο νέος μητροπολίτης, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στην εκδήλωση με Λαρισαίους, αυτή της βράβευσης του περιφερειάρχη, στην Αθήνα. Οπότε ο κ. Ιερώνυμος είχε επιτόπου κατ’ ιδίαν διά μακρών συνάντηση, με τον Γ. Μιχαλόπουλο. Ζ.

*ΚΙ είναι ο καιρός για τσίπουρα. Όχι για πιώμα, αυτός δεν φεύγει ποτέ ώστε να ξανάρθει κιόλας, εποχή που βράζουν τα τσίπουρα είναι. Κι όλοι οι Λαρισαίοι στα καζάνια.

Όχι να βράσουν οι ίδιοι ή να βοηθήσουν, εντάξει ένα χεράκι μπορεί να βάλει κάποιος, η καλή παρέα είναι που προσελκύει, το φαγοπότι, το γλέντι στα καζαναριά ολόγυρα στον κάμπο Λαρίσης, σε Τύρναβο και Ελασσόνα. Γέμισε ο τόπος από φωτογραφίες με εύθυμες παρέες, κατά κανόνα αντροπαρέες, αν και οι παλιακοί κανόνες σταδιακά ξεφτίζουν. Ολονυχτίες σε παλιαποθήκες ή και σε πιο προσεγμένες εγκαταστάσεις, κρατούν υποτίθεται την παράδοση, κατά βάση όμως στηρίζουν την καλοπέραση. Καζάνια …της κολάσεως!

Ζ.

Αλλιώς

*- ΟΧΙ σου λέω, όχι. Δεν θα κληρώσει αύριο Κυριακή το τζόκερ με το γιγάντιο τζακ ποτ, παίξτε ελεύθερα, τη Δευτέρα η κλήρωση, να κάτσουν την 28η, μια μέρα κι οι προποτζήδες…

***

*ΥΠΑΡΧΕΙ κι άλλη διάσταση στις συζητήσεις των Λαρισαίων για τον εορτασμό της επετείου.

- Συζητάμε με τα πρωτάκια για την 28η Οκτωβρίου. Παίρνει τον λόγο ο Μιχάλης και λέει: «Κυρία, ξέρω κι εγώ ένα τραγούδι για την ελευθερία που λέει: θα ζήσω ελεύθερο πουλί, κι όχι κορόιδο στο κλουβί…».

Ζ.

Γιατροί

* ΧΩΡΙΣ γιατρούς έμεινε το Κέντρο Υγείας Λάρισας. Οι ασφαλισμένοι δυσανασχετούν και οι γιατροί δεν προλαβαίνουν να εξετάζουν τον έναν μετά τον άλλο. Δύο παθολόγοι έμειναν στο Κέντρο Υγείας και εξετάζουν καθημερινά 60 ασθενείς. Σε άλλα τμήματα η κατάσταση είναι χειρότερη γιατί εκεί δεν υπάρχει καν γιατρός, εκεί υπάρχουν μόνο ασθενείς.

Ζ.Π.

Ομόνοια

*ΤΑ παιδιά όμως τα ξέρουν όλα, έτσι κι αλλιώς. Και διηγείται ο Λαρισαίος δάσκαλος Α. Ο.

Την παραμονή της εθνικής επετείου στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής δέχθηκα από έναν μαθητή μου την εξής ερώτηση: «Πώς γίνεται κύριε, οι Έλληνες να πήγαν στα βουνά της Αλβανίας να πολεμήσουν με το χαμόγελο στα χείλη όλοι μαζί και μετά τη λήξη του πολέμου να σκοτώνονται μεταξύ τους;»

Πριν προλάβω να απαντήσω μου ζήτησε τον λόγο ένας συμμαθητής του που γυρνώντας στον συμμαθητή του είπε: «Και στην αρχαία Ελλάδα Ανδρέα, όλοι μαζί οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον των Περσών, στη συνέχεια όμως σκοτώθηκαν μεταξύ τους στον Πελοποννησιακό πόλεμο».

Πάλι δεν πρόλαβα να πάρω τον λόγο και μια μαθήτριά μου σήκωσε το χέρι της και ρώτησε: «Γι’ αυτό κύριε δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση; Γιατί δεν είμαστε όλοι μαζί; Έτσι έκαναν πάντα οι Έλληνες;»

***

*ΧΤΥΠΗΣΕ το κουδούνι. Γενικώς δεν είχε αυτή τη μέρα καλό ρεφλέξ ο δάσκαλος, πάλι δεν πρόλαβε να απαντήσει. Ίσως επειδή δεν ήταν και τόσο απλό. «Μάλλον ανακουφίστηκα», ομολογεί. «Υποσχέθηκα να τους απαντήσω τη Δευτέρα. Το Σαββατοκύριακο πρέπει να σκεφτώ πολύ σοβαρά τι θα τους πω».

Ζ.

Πλεονασμός

*ΜΕ αφορμή και την πολυάνθρωπη χθεσινή γιορτή, ο νεαρός Λαρισαίος σκέφτηκε ακούγοντας τις ευχές δεξιά κι αριστερά.

-Η απάντηση στο χρόνια πολλά πολύχρονος, είναι ευχαριστώ πολύ πολύ ευχαριστώ.

***

*ΚI ο μαθηματικός της παρέας είχε άλλη έμπνευση χθες.

- Τέσσερα ημίμετρα, κάνουν μία Δήμητρα. Χρόνια της πολλά.

Ζ.

Κινείται

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ είχε προκύψει ο Ζακυνθινός σεισμός. Κάποιος έδειξε ανακουφισμένος.

- Επιτέλους, κάτι κινείται στην Ελλάδα.

***

*ΟΙ περισσότεροι άρχισαν τις οδηγίες.

- Βασικό. Πρώτα μπαίνουμε στο f/b να γράψουμε για τον σεισμό και μετά τρέχουμε να σωθούμε...

- Σε περίπτωση σεισμού σπάστε το τζάμι. Και πετάξτε την πεθερά απ΄ το παράθυρο. Κίνηση σωτηρίας.

Ζ.

Στον κύριο πρόεδρο

*ΕΙΧΑΝ ανέβει στο πάνελ της νεοδημοκρατικής εκδήλωσης τα ηγετικά στελέχη, λίγο πριν ξεκινήσουν ο Λευτέρης Αυγενάκης, που ήταν και το κεντρικό πρόσωπο ως γραμματέας του κόμματος, είδε στο ακροατήριο τον Νίκο Κατσαρό. Κατέβηκε, πήγε και τον αγκάλιασε θερμά, είπαν δύο κουβέντες. Ιδιαιτέρως τιμητική χειρονομία για τον Λαρισαίο παλαίμαχο πολιτικό, που εντυπωσίασε το ακροατήριο. Αναγνώριση από τον σεβαστικό κύριο Αυγενάκη, που αντανακλά συνολικά στο κόμμα. Σημειωτέον ότι παρομοίως είχε συμπεριφερθεί προ ημερών και άλλο κεντρικό στέλεχος σε άλλη εκδήλωση στη Λάρισα. Και η Σοφία Ζαχαράκη έσπευσε στον πρόεδρο.

Ζ.

Με διπλωματία

*ΣΤΑ χαρακώματα τα Πατριαρχεία για το Ουκρανικό, κι ο Μ. Χαρακόπουλος στη Μόσχα, βασικός ομιλητής στο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ. Ο Λαρισαίος επιστράτευσε φαναριώτικη διπλωματία για να αντεπεξέλθει στον δύσκολο ρόλο. Υπενθύμισε ότι «παρά τις όποιες περιπέτειες της πρόσφατης ιστορίας, η Ορθοδοξία είναι ακόμη παρούσα στη ρωσική γη. Κι αυτό εμένα ως Έλληνα μου δημιουργεί αισθήματα συγκίνησης και ικανοποίησης. Γιατί γνωρίζω ότι για να σπαρεί, να φυτρώσει και να γιγαντωθεί το δέντρο της Ορθοδοξίας στον βορρά, συνέδραμαν αποφασιστικά οι πρόγονοί μας. Κυρίως, το θρυλικό εκείνο Βυζάντιο, που, δυστυχώς, πρωτίστως από τη δυτική διανόηση παραμελήθηκε, υποτιμήθηκε ακόμη και συκοφαντήθηκε».

***

*ΚΑΙ ισορρόπησε με τα λόγια «ενός μεγάλου Ρώσου διανοητή και διπλωμάτη, του Κωνσταντίνου Λεόντιεφ, ο οποίος στο βιβλίο του “Ο Βυζαντινισμός και οι Σλάβοι” γράφει στα 1875 ότι “οι βυζαντινές ιδέες και τα αισθήματα ένωσαν σε ένα σώμα την ημιάγρια Ρωσία. Ο βυζαντινισμός μάς έδωσε τη δύναμη να επιζήσουμε από την ταταρική καταστροφή και τη μακρόχρονη υποτέλεια”». (Πάντως, όπως έλεγαν δημοσιογράφοι στο συνέδριο, ο Ρώσος πατριάρχης Κύριλλος δεν περνά και την καλύτερη περίοδο σχέσεων με τον Πούτιν, που του καταλογίζει ατυχείς χειρισμούς στο ουκρανικό.)

Ζ.

Σκανδαλώδες

*- Ο,ΤΙ και να λένε για τον Παπαντωνίου αποδείχθηκε ότι η έρευνα είχε συσκοτιστεί, ειδικά από τη Βουλή…

Ο Λαρισαίος ξεσπάθωσε χθες στην παρέα.

 - Η υπόθεση ξεσκεπάστηκε επειδή αξιοποιήθηκαν επιτέλους οι γνωστές λίστες με τις καταθέσεις στο εξωτερικό, εκεί φάνηκαν οι ύποπτες διαδρομές του χρήματος. ‘’Follow the money’’ που λέμε και στο χωριό μου…

Και το καλύτερο το άφηνε για το τέλος φυσικά.

- Κι ο Σημίτης; Να μπαινοβγαίνει η κυβέρνησή του στον Κορυδαλλό, πώς αντέχει να παραμένει σιωπηλός; Εκκωφαντικό δεν είναι;

 ***

*ΤΟΝ διέκοψε ο διπλανός του, διαβάζοντας την είδηση από το κινητό του.

- O πρώην γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρώην υπουργός της Ισπανίας Ροντρίγκο Ράτο ζήτησε σήμερα συγγνώμη από την κοινωνία, πριν περάσει την πύλη των φυλακών όπου οδηγήθηκε για διαφθορά. «Ζητώ συγγνώμη από την κοινωνία και από τους ανθρώπους που μπορεί να αισθάνονται απογοητευμένοι ή ότι επηρεάστηκαν», δήλωσε ο Ράτο, 69 ετών, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που τον περίμεναν στην πύλη. (Στην Ελλάδα;)

Ζ.

Ορθό αλλά…

*ΕΚΕΙ που τα χρονικά περιθώρια προκύπτουν πολύ σφιχτά είναι με το αίτημα της δεξιάς για ένταξη στον Δήμο Τεμπών. Της δεξιάς πλευράς του Πηνειού. Τι πιο λογικό να φύγουν από τον Δήμο Αγιάς το Ομόλιο, το Στόμιο, ο Παλαιόπυργος κι η Καρίτσα. Άντε η τελευταία ίσως και όχι. Το παράλογο ήταν που χωροθετήθηκαν τότε στον Δήμο Αγιάς. Που την Αγιά λέει, υπάρχουν ηλικιωμένοι κάτοικοι οι οποίοι δεν την έχουν δει ποτέ στη ζωή τους, δεν υπάρχει γύρισμα προς τα κει. Όμως έτσι βόλευε κομματικά, αυτό ήταν το υπέρτατο κριτήριο στην κατανομή. Κι έτσι έμεινε ο Δήμος Τεμπών χωρίς τα Τέμπη, να συμπεριλαμβάνει τη μια πλευρά της Κοιλάδας μόνο. Επιπλέον ο Παλαιόπυργος βρίσκεται από την άλλη πλευρά του ποταμού, αριστερά. Κι ο Δήμος του, της Αγιάς, δεξιά.

***

*ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια κι η γραφική περίπτωση της Λευκωσίας των παραλίων. Του Κόκκινου Νερού που είχε ‘’Πράσινη Γραμμή’’ για χρόνια στο ρέμα, χωρίς κυανόκρανους αλλά χωρισμένο σε δύο δήμους το χωριό, Ευρυμενών και Μελιβοίας τότε. Κι αν πάνε τώρα στον Δήμο Τεμπών θα αναβιώσει η διαίρεση.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν το Υπουργείο προλαβαίνει να ανταποκριθεί στο αίτημα των κατοίκων. Το οποίο αναδείχθηκε ξανά πάλι πολύ κοντά στις δημοτικές εκλογές.

Ζ.

Ποια βρισιά…

*ΤΩΡΑ και με τη βούλα του δικαστηρίου, που αθώωσε τους συλληφθέντες νεαρούς οπαδούς της ΑΕΛ . Το ‘’κοντός’’ δεν είναι βρισιά. Αλίμονο αν ήταν. Ως μειωτικό μπορεί και να χρησιμοποιείται αλλά εξαρτάται από τον παραλήπτη του χαρακτηρισμού αν θα το εκλάβει ακόμη και ως τέτοιο. Αρκεί να είναι συμφιλιωμένος με τον εαυτό του. Και να μην έχει απλωμένο το ζωνάρι του για καβγά.

Ζ.

Επέκταση

*ΟΠΟΤΕ χθες ξεκίνησαν τα έργα και στην Ασκληπιού, η οποία θα πεζοδρομηθεί και στο υπόλοιπο τμήμα της, επεκτείνοντας σημαντικά το μεγαλόπνοο σχέδιο σύνδεσης της Κεντρικής πλατείας με τον σιδηροδρομικό σταθμό μέσω πεζοδρόμων. Χθες μπήκαν τα συνεργεία της ΔΕΥΑΛ κι άρχισαν να σκάβουν για την αντικατάσταση του δικτύου. Προφανώς έπεται συνέχεια. Βέβαια έκλεισε ακόμη ένας δρόμος, που όμως δεν είχε ιδιαίτερο κυκλοφοριακό φόρτο, ούτε πολλά μαγαζιά.

Ζ.

Τηλεσχέση

*ΦΟΥΡΤΟΥΝΙΑΣΜΕΝΟΣ χθες ο νεαρός Λαρισαίος.

- Άσε είμαι χάλια. Εδώ και έξι μήνες έβλεπα μια κοπέλα…

- Και τι έγινε;

- Σήμερα έβαλε κουρτίνες.

Ζ.

 

 

 

 APOBRADIS TO XRISMA

*ΑΠΟΒΡΑΔΙΣ το χρίσμα της ΝΔ, επισήμως πλέον υποψήφια δήμαρχος η Ρ. Καραλαριώτου και το πρωί χθες στα γραφεία της εφημερίδας, για συζήτηση με τη διεύθυνση και τους δημοσιογράφους, με χαμόγελα κι ευχές. Αλλά και γλυκά, ήταν κι οι Δημήτρηδες που γιόρταζαν.

Ζ.

 

 ARXISE O DHMARXOS KALOGIANNHS

*ΑΡΧΙΣΕ ο δήμαρχος Καλογιάννης την προπόνηση για τις εκλογές;

Ζ.

 

 PERISSECAN TA SYGXARHTHRIA

* ΠΕΡΙΣΣΕΨΑΝ τα συγχαρητήρια στην εκδήλωση της ΝΔ Λάρισας στο «Ιμπέριαλ» για όσους ασχολήθηκαν με τα τεκταινόμενα στη «γαλάζια πολυκατοικία» του Δήμου Λαρισαίων και κατάφεραν να φέρουν ένα ενωτικό αποτέλεσμα. Πλέον η ΝΔ έχει αποκτήσει τη δική της συμπαράταξη, ενώ αρκετοί ομιλητές ευχήθηκαν το εγχείρημα της Λάρισας να βρει μιμητές και σε άλλους δήμους. Όπως χαρακτηριστικά είπε και ο πρώην δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης η ΝΔ δεν γίνεται να έχει μόνο δύο δήμους από τους συνολικά εφτά στο νομό. Το μέλος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της ΝΔ αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του «στα δεινά του Κλεισθένη και στα ψιλά γράμματα αυτής της μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι οι αυριανοί δήμαρχοι θα τα βρούνε μπροστά τους πολύ γρήγορα».

* * *

*ΜΕ ευρωπαϊκό αέρα ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός προσήλθε στην εκδήλωση της ΝΔ, καθώς μία μέρα πριν είχε παραλάβει το σχετικό βραβείο στο Πολεμικό Μουσείο για την Κάρλα. Στη διάκριση αυτή αλλά και στα πολλά έργα που έχουν αλλάξει την εικόνα της Θεσσαλίας στάθηκαν πολλοί ομιλητές και κυρίως οι κ.κ. Αυγενάκης, Τσιάρας. Κάποια στιγμή, όταν κλήθηκε να ανέβει στο βήμα ο περιφερειάρχης, ο κ. Αυγενάκης χαριτολογώντας του ζήτησε να είναι σύντομος και να μην αναφερθεί ξανά στα έργα της Περιφέρειας. Ο κ. Αγοραστός σήκωσε το γάντι και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να παρουσιαστούν τα 2.514 έργα που ολοκληρώθηκαν και κόστισαν 2,2 δισ. ευρώ και τα 1.000 έργα που είναι σε εξέλιξη (των 800 εκατ.) χρειάζονται πολλές εκδηλώσεις και όχι μόνο μία». Στο μεταξύ Καρδιτσιώτης που ήταν παρών και στην πρόσφατη κομματική εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκε η υποψηφιότητα του αντιπεριφερειάρχη Β. Τσάκου για τον Δήμο Καρδίτσας, ακούγοντας τον κ. Αυγενάκη να δηλώνει ότι η ΝΔ στηρίζει τον Κ. Αγοραστό για την Περιφέρεια, αναρωτήθηκε: Μα καλά, πόσες φορές θα ανακοινώσουν τη στήριξή τους στον κ. Αγοραστό. Από την άλλη δεν θα μπορούσε να μην το κάνουν στην έδρα του…

* * *

*Ο αναπληρωτής γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ και υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας είχε θερμό εναγκαλισμό με τον γ.γ. της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη στην προχθεσινή εκδήλωση της ΝΟΔΕ Λάρισας για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Λάρισα, παρόντος και του προέδρου της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρήστου Καπετάνου. Φυσικά συζήτησαν και για τις εκλογές.

Γ.Ρ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass