Ερρίφθη

Δημοσίευση: 04 Νοε 2018 19:07
Ο γιατρός υπογράφει για τον δικηγόρο. «Αθώος…» έχει πράξει το καθήκον του στην πόλη. «Υγιής…» ο βίος του στην κοινωνία. (Ν. Παπαθεοδώρου και Γ. Διαμαντής θα μπορούσαν να έχουν ανταλλάξει διαγνώσεις και φιλοφρονήσεις.)  Ζ. Ο γιατρός υπογράφει για τον δικηγόρο. «Αθώος…» έχει πράξει το καθήκον του στην πόλη. «Υγιής…» ο βίος του στην κοινωνία. (Ν. Παπαθεοδώρου και Γ. Διαμαντής θα μπορούσαν να έχουν ανταλλάξει διαγνώσεις και φιλοφρονήσεις.) Ζ.

*Ο κύβος ερρίφθη χθες, με τον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Σκουρλέτη να ανακοινώνει τη στήριξη του καθηγητή Νίκ. Τσιλιμίγκα, η υποψηφιότητα του οποίου -ως γνωστόν- έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΝΑΛ μας συγχωρείτε.

Ο στρατηγικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του να εκλεγούν σε κάθε δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο, επιτυγχάνεται πλέον μέσω του «Κλεισθένη» και της απλής αναλογικής. Οπότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει σε πολιτικές συνεργασιών όπου -μαθηματικά- περισσότερα θα πετύχει από το να κατέλθει αυτόνομα. Άλλωστε δεν τον συμφέρει πολιτικά, να καταγράψει ήττα ενόψει μάλιστα και των εθνικών εκλογών. Άμα επανεκλεγεί ο κ. Μπουτάρης π.χ. κερδίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, αν χάσει, τότε θα χάσουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα.

Εκεί που θα δυσκολευθούν τα κομματικά στελέχη, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΙΝΑΛ, είναι όταν έρθει η ώρα της συζήτησης, να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα κόμματά τους και να συνεργασθούν για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τον φορέα, που μεσούσης της οικονομικής κρίσης, στήριξε δια της κοινωνικής πολιτικής, τους ανήμπορους.

Από τη μια ο ΣΥΡΙΖΑ να πανηγυρίζει για τις προφυλακίσεις εκσυγχρονιστών υπουργών και από την άλλη το ΚΙΝΑΛ να δηλώνει την «ανάγκη» να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, αδιαφορώντας για το αν κερδίσει η ΝΔ. Είναι αντιληπτό πως δύσκολο θα είναι για τα στελέχη να συνεννοηθούν.

Γι’ αυτό οι πολίτες, τα αυτοδιοικητικά σχήματα, άφησαν πίσω τα κόμματα, να βράζουν στο ζουμί τους…

Β.Κ.

Αμ POS

*ΤΗΝ Εθνική Τράπεζα εκθέτουν οι αποκαλύψεις γύρω από την «κομπίνα με τα POS» και τους Κινέζους «επενδυτές». Τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Άρειου Πάγου που παρήγγειλε προς την Οικονομική Εισαγγελία τη διερεύνηση της υπόθεσης, η οποία, εκ των πραγμάτων πλέον, θα διερευνηθεί και από τον εποπτικό μηχανισμό των Τραπεζών.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει, επίσημα τουλάχιστον, αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης. Γιατί η σημερινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν -και κάνουν- τα πάντα για να σωθούν οι τράπεζες. Την ώρα που πιέζουν τους δανειολήπτες, που ζητούν την κατάργηση του νόμου Κατσέλη κ.λπ., μεγαλοστελέχη της Εθνικής θα εξετασθούν για την εμπλοκή τους σε υπόθεση με «οσμή» σκανδάλου. Αντίθεση; Όχι, καπιταλισμό έχουμε, αμ POS…

Β.Κ.

Σεισμοϊστορία

*ΟΛΟΣ ο κόσμος να κουβεντιάζει για τον μεγάλο σεισμό στα Επτάνησα κι ο Γιάννης Παπαϊωάννου δεν μίλησε; Ήταν απασχολημένος ο ιστοριοδίφης της σεισμολογίας, ο γνωστός Λαρισαίος μηχανικός που εδώ και δεκαετίες καταγράφει, μελετά την παρελθούσα δράση του Εγκέλαδου και εξ αυτών προτείνει για το μέλλον. Είχε δουλειές, τρεχάματα, καθώς κυκλοφορεί το βιβλίο του για τον ιστορικό σεισμό που ξετίναξε τη Λάρισα τον Μάρτιο του 1941 και που σε συνδυασμό με τον βομβαρδισμό των ανελέητων Ιταλών την ισοπέδωσαν. Τα πάντα όλα για τον συγκεκριμένο σεισμό, σ’ ένα πόνημα που εκδόθηκε με τη συνδρομή του Δήμου Λάρισας, καθώς η Πολιτική Προστασία οφείλει να ξέρει τι έχει συμβεί σ’ αυτόν τον τόπο. Το βιβλίο θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα σε εκδήλωση με τη συμμετοχή σπουδαίων ονομάτων της Σεισμολογίας.

Ζ.

Βροντόφωνος

*-ΤΙ φωνάζεις πάλι βρε…

Ο διερχόμενος Λαρισαίος επιχείρησε να κατευνάσει τον βροντόφωνο βραχνοκόκορα Γ. Λαδόπουλο. Δεν ήταν θυμωμένος ο αντιπεριφερειάρχης, έτσι συνηθίζει να μιλάει στην εκάστοτε παρέα του. Και του το εξήγησε.

- Σιγανά μιλούν οι λωποδύτες, οι κλέφτες, οι αγύρτες και οι απατεώνες…

- Ε σιγά-σιγά… Ο φίλος του τον φρενάρισε από δίπλα. Τέσσερα συνώνυμα χρησιμοποίησες, βγάλε ένα, μέχρι τρία συνήθισα να συγκρατώ.

Ζ.

Με τη μία;

*ΠΡΟΣ μετωπική εξελίσσεται η αναμέτρηση στις επόμενες δημοτικές εκλογές της Λάρισας. Μια κι έξω, πολύ πιθανό να προκύψει δήμαρχος απ’ τον πρώτο γύρο. Εξέλιξη που κανέναν δεν θα παραξενέψει εφόσον οι αντίπαλοι είναι μονάχα τρεις. Ο Απ. Καλογιάννης, η Ρ. Καραλαριώτου κι ο συνδυασμός που θα υποστηρίξει το ΚΚΕ, με υποψήφιο μάλλον αυτή τη φορά τον Πέτρο Κρίκη, ο οποίος αν μη τι άλλο το δικαιούται μετά από τόσα χρόνια στα δημοτικά πράγματα.

***

*ΑΦΑΙΡΟΥΜΕΝΟΥ λοιπόν του ποσοστού του τρίτου, διόλου δεν αποκλείεται, ίσα-ίσα, ο διαμοιρασμός του υπολοίπου μπορεί να δώσει σε έναν εκ των δύο το πολυπόθητο 50%+1. Κι άντε γεια, στους χαμένους.

***

*ΟΙ έγκριτοι τοπικοί αναλυτές, εμβριθώς μελετούν τις εξελίξεις και με ύφος ανακοινώνουν συμπεράσματα. Στο καφενείο. Θεωρούν λοιπόν ότι η Ρ. Καραλαριώτου συγκεντρώνει περισσότερα πλεονεκτήματα σε περίπτωση εκλογής δημάρχου απ’ τον α’ γύρο. Θα έχει τη φόρα της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη, αφού οι δημοτικές θα διεξαχθούν κατά τα φαινόμενα την ίδια Κυριακή με τις βουλευτικές, αυτές οι τελευταίες ως γνωστόν δεν έχουν δεύτερη Κυριακή.

***

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ θα πλαισιώνεται από ισχυρό ψηφοδέλτιο νεοδημοκρατών παραγόντων ειδικών στις σταυροφορίες κι όλοι γνωρίζουν ότι τον αρχηγό ο συνδυασμός τον κάνει ‘’μάγκα’’, ο σταυρός σε κάποιον φέρνει το ψηφοδέλτιο στην παράταξη. Και στον πρώτο γύρο ο κόσμος ψηφίζει συμβούλους, σταυρώνει φίλους, συγγενείς, γείτονες, ανθρώπους που εκτιμά ή που τον έχουν βοηθήσει. Και σ’ αυτό το κυνήγι οι δεξιοί είναι πιο επιδέξιοι από τους αριστερούς, ίσως κάποιοι κεντροαριστεροί τούς συναγωνίζονται αλλά όχι με ανάλογη δεξιοτεχνία.

***

*ΟΙ ίδιοι αναλυτές, στα ίδια καφενεία, προκρίνουν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί τον Απ. Καλογιάννη εφόσον υπάρξει δεύτερος γύρος. Εκτιμώντας ότι στο ‘’ένας εναντίον ενός’’, ή έστω ‘’μιανής’’ έχει εκείνος το πλεονέκτημα. Πως όταν θα μείνουν μόνοι οι δυό τους θα επικρατήσει, όπως και την προηγούμενη φορά.

Ζ.

Όσοι περπατούν

*ΑΝΤΡΑΣ γερός ο Τυρναβίτης αγρότης, πάνω στην ακμή του, ξεκίνησε ένα απόγευμα από το σπίτι να πάει σε κάποια δουλειά περπατώντας, με βήμα γοργό. Τον είδε παρακάτω μια γιαγιά απ’ την αυλή της. Γεια, γεια, όλα καλά… Και «…ααα, κι συ πιδάκιμ’ καρδιά;».

Διότι λέει, μονάχα όσοι έχουν περάσει καρδιακό επεισόδιο, μόνο αυτοί περπατούν στον Τύρναβο, με εντολή γιατρού εννοείται. Όλοι οι άλλοι καβάλα παν… Κι ο προαναφερθείς δηλαδή, αφού έφτυσε στον κόρφο του, από τότε ή με την κούρσα ή με το μηχανάκι, ποτέ ξανά περπατώντας. Τι, να τον βγάλουν καρδιακό;

Ζ.

Πάρε το μηδέν…

*ΜΕ αφορμή τη συζήτηση περί διοικητικής μετακίνησης των χωριών του πρώην Δήμου Ευρυμενών, παρουσιάζει ενδιαφέρον η παλιά πρόταση του Γιώργου Οικονομίδη, ο οποίος πάντα γεννούσε ενδιαφέρουσες ιδέες. Ο γνωστός μηχανικός είχε διατυπώσει την πρόταση να γίνει ο διαίρεση των δήμων σύμφωνα με τον υφιστάμενο από αρκετές δεκαετίες καθορισμό των υπεραστικών κωδικών του ΟΤΕ. Απλό στη σύλληψη και λειτουργικό στην πράξη. Με κριτήρια τεχνοκρατικά κι όχι εκλογικής μαγειρικής. Ως υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου Λάρισας δεν ήταν κομψό να το προβάλλει δημοσίως, εκεί που κοινοποίησε την πρότασή του δεν βρήκε ανταπόκριση.

***

*Η διαίρεση με γνώμονα τους κωδικούς του ΟΤΕ παρουσίαζε σειρά πλεονεκτημάτων: Ήταν ήδη έτοιμη και δεν απαιτούσε καμιά επιπλέον καθυστέρηση για μελέτη, διαβούλευση ή οτιδήποτε άλλο ενώ απέκλειε οποιαδήποτε αμφισβήτηση ή κατηγορία για μεθοδεύσεις. Η υφιστάμενη διαίρεση ΟΤΕ είχε πλέον περάσει στη συνείδηση των κατοίκων των διαφόρων οικισμών που νιώθουν μιας μορφής ένωση με τον «επικεφαλής» οικισμό, στου οποίου τον κωδικό ανήκουν. Μία γενιά ολόκληρη έχει μεγαλώσει μαθαίνοντας ότι ανήκουν στο συγκεκριμένο σύνολο στο οποίο θα καλούνταν να ενταχθούν.

***

*ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η διαίρεση αυτή του ΟΤΕ έλαβε υπόψη σαφέστατα τα υφιστάμενα νομαρχιακά όρια αλλά και σκοπούς απρόσκοπτης επικοινωνίας και γειτνίασης. Ενώ ο ολικός αριθμός των κωδικών του ΟΤΕ είναι περί τους 240 και επομένως, αφού ο νέος σχηματισμός των ΟΤΑ που δεν θα πείραζε τους Δήμους Αθηνών και Θεσσαλονίκης, θα προέκυπταν περί τους 300 ΟΤΑ, τόσους σχεδίαζε να είναι και η τότε κυβέρνηση. Τελικά με τον ‘’Καλλικράτη’’ δημιουργήθηκαν 325 δήμοι.

***

*ΣΤΗΝ περιοχή Ευρυμενών τώρα, οι τηλεφωνικοί κωδικοί στην Αγιά και τα χωριά της είναι 2494. Το ίδιο και στον συνενωθέντα πρώην Δήμο Λακέρειας, 2494 στη Δήμητρα κ.λπ. ενώ και στον πρώην Δήμο Μελιβοίας, με τους οικισμούς των παραλίων, Σωτηρίτσα, Βελίκα κ.ά. Ο κωδικός ΟΤΕ είναι 2494.

Αντιθέτως, στη βιαίως προσαρτηθείσα περιοχή Ευρυμενών, Στόμιο, Ομόλιο, Καρίτσα κ.λπ. ο κωδικός είναι 2495. Ο ίδιος ισχύει και απέναντι, στους Γόννους και τα άλλα χωριά του Δήμου Τεμπών, 2495 στη Ραψάνη, τον Πυργετό, τα Αμπελάκια κ.λπ. Άρα;

Ζ.

 

Κι οι δύο εξουσία

*ΕΧΕΙ ένα ενδιαφέρον το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στην Καρδίτσα. Ο ένας είναι δήμαρχος, ο Φ. Αλεξάκος που επιδιώκει να επανεκλεγεί με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ να προστίθεται σ’ εκείνη του ΚΙΝΑΛ. Ο άλλος είναι αντιπεριφερειάρχης, ο Β. Τσάκος που θέλει να γίνει δήμαρχος με το χρίσμα της ΝΔ. Ο καθένας αξιοποιεί την ισχύ του, διαθέτει τα ατού του, διαχειρίζονται αμφότεροι εξουσία, κανείς τους δεν είναι αντιπολίτευση. Κάθε τι καλό ή και κακό στην Καρδίτσα μπορεί να αποδοθεί και στους δυό τους. Στις επίσημες εκδηλώσεις εμφανίζονται μαζί, και ‘’κοιτιένται σαν τα γατιά’’. Κι έτσι θα πάνε ως τις εκλογές.

Ζ.

Διαψεύδει

*«Αγαπητέ Ζ,

Σε σχόλιό σας στο φύλλο του Σαββάτου αναφερθήκατε σε πιθανή αντικατάσταση του κ. Καπετάνου από εμένα στην προεδρία της ΝΟΔΕ ΝΔ Λάρισας, ως απότοκο συμφωνίας στα κεντρικά της ΝΔ πριν τις εσωκομματικές εκλογές».

Ο μέχρι πριν λίγο καιρό πρόεδρος της οργάνωσης στην πόλη της Λάρισας, Ηρακλής Γερογιώκας, διαψεύδει: «Σας ενημερώνω ότι τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει και δεν θα ήταν δυνατόν να υπάρξει, καθώς ούτε από το καταστατικό προβλέπεται διορισμός προέδρου-μη μέλους της ΝΟΔΕ, ούτε είναι η λογική με την οποία πολιτεύεται η ΝΔ. Σκοπός όλων είναι να επανέλθει η χώρα στην κανονικότητα και οτιδήποτε οδηγεί προς αυτήν την κατεύθυνση μας βρίσκει ενωμένους προτάσσοντας το εμείς και όχι το εγώ, όπως αποδεικνύεται από τα στελέχη μας σε καθημερινή βάση πλέον».

(Άργησε κάμποσο η διάψευση, αλλά έχει την αξία της).

 

 

UERMH SYNANTHSH XUES

ΘΕΡΜΗ συνάντηση χθες στη Λάρισα μεταξύ του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Σκουρλέτη και του δημάρχου Τυρνάβου Παν. Σαρχώση. Όχι, ο κ. Σαρχώσης δεν ζήτησε χρίσμα για τις δημοτικές εκλογές του Μαΐου στον Δήμο Τυρνάβου. Εκεί δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ο δήμαρχος Τυρνάβου έθεσε στον κ. Σκουρλέτη το μείζον θέμα με το που προέκυψε εκ νέου, για την απόσταξη του χύμα τσίπουρο από τους αμπελουργούς διήμερους αμβυκούχους, να αποστάξουν και φέτος όπως πέρυσι, ζητώντας την παρέμβασή του άμεσα.

Κ.Τσ.

 

 

 PANTOTE MAXIMOS STIS EPALJEIS

ΠΑΝΤΟΤΕ μάχιμος, στις επάλξεις ο παλιότερα βουλευτής της ΝΔ Γ. Γαρουφαλιάς. Εδώ με τον πρόεδρο του Δ.Σ. Κιλελέρ Αχ. Βαρδακούλη, τον γεωπόνο Άλκη Μπόραντα και τον αγρότη Μακ. Μακαριάδη.

Ζ.

 

 

 

 XVRIS M MAMARA H ND

*ΧΩΡΙΣ Μ. Μαμάρα η ΝΔ δεν μπορεί να πάει πουθενά. Και στα κεντρικά του κόμματος το ξέρουν αυτό καλά.

Ζ.

 

 

 

 KAPOY KONTA STH LARISA BREUHKE

*ΚΑΠΟΥ κοντά στη Λάρισα βρέθηκε η τετραγωνική ρίζα.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass