Χρειάζεται

Δημοσίευση: 09 Νοε 2018 19:04
*ΟΙ δημοτικοί παράγοντες έξω στον κόσμο, ξανά στη Μ. Αλεξάνδρου, ακούνε τη λαϊκή απαίτηση.  Ζ. *ΟΙ δημοτικοί παράγοντες έξω στον κόσμο, ξανά στη Μ. Αλεξάνδρου, ακούνε τη λαϊκή απαίτηση. Ζ.

*ΕΙΝΑΙ να ρίξει και καμιά βροχούλα, έχει να σπείρει ο κόσμος στον κάμπο. Οι ψευτοψιχάλες δεν πιάνονται. Δεν μπορεί να μην περίσσεψαν νερά στον ουρανό…

Εντάξει, παραέβρεξε το αποκαλόκαιρο, φρόντισαν οι νοικοκυραίοι όργωσαν εγκαίρως φέτος τη μαλακή γη, όμως ο Νοέμβριος είναι η εποχή που θα βάλουν τον σπόρο στ’ αυλάκι.

Ζ.

Τυχερός ρεπόρτερ

*ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ και μιας ντουζίνας βιβλίων, με ιδιαιτέρως ενδιαφέρον περιεχόμενο, ο Λάζαρος Αρσενίου ήταν πάντοτε δημοσιογράφος. Και τα βιβλία του απότοκα ρεπορτάζ ήταν, διευρυμένες δημοσιογραφικές έρευνες. Να αυτά για το Έπος του ‘40, για την Αντίσταση, τον Εμφύλιο αποτελούσαν προσωπικές του εμπειρίες, έγραφε γι’ αυτά που έζησε, που είδε, που έψαξε. Και μάλιστα ρεπορτάζ απολύτου εγκυρότητας. Είχε να το λέει ότι ποτέ κανείς δεν διέψευσε κάποια από τις μυριάδες αναφορές του σε γεγονότα και πρόσωπα, μιας πολύ ταραγμένης μάλιστα περιόδου. Τα πονήματά του χρησιμοποιούνται ως έγκυρη πηγή από ιδιώτες και φορείς. Το ‘’όπως έγραψε ο Λάζαρος…’’ αποτελεί στάνταρ δεδομένο.

***

*ΠΟΛΥΤΑΡΑΧΗ και επισφαλής η μισή ζωή του μαθουσάλα δημοσιογράφου, τα μισά της αρχής από τα 100 πρώτα χρόνια ήταν τα πολύ δύσκολα. Αλλά είναι και του τι του μέλλεται του καθενός. Βρέφος ακόμη στην Καλαμπάκα ο Λάζαρος Αρσενίου είχε πεθάνει. Του άρεσε να διηγείται σκαμπρόζικα αυτή την ιστορία. Νόμισαν προς στιγμή δηλαδή ότι είχε πεθάνει το μωρό που ήταν άρρωστο, όμως εκείνο ζωντάνεψε, συνήλθε και γι’ αυτό ακριβώς το αεροβάφτισαν Λάζαρο, τέτοιο όνομα δεν υπήρχε στο παρελθόν στην οικογένειά τους.

Αργότερα, παιδάκι ακόμη, είχε προσβληθεί από βαριάς μορφής οστρακιά, ανάρρωσε αλλά λόγω της ωτίτιδας που του κατέλιπε η ασθένεια είχε από δύο ετών ευαισθησία στο ένα του αυτί, από το οποίο έπαψε ν’ ακούει όταν μεγάλωσε.

***

*ΣΤΟ Αλβανικό Μέτωπο τραυματίστηκε στον λάρυγγα, ήταν θέμα χιλιοστών που επέζησε. Τον περιέθαλψαν στο νοσοκομείο αλλά ζήτησε κι επέστρεψε στην πρώτη γραμμή. Τη γλίτωσε επίσης κι από εκτέλεση όταν είχε συλληφθεί το 1949, κινούμενος στην παρανομία, ως παρτιζάνος του Δημοκρατικού Στρατού. Είχε εγγυηθεί γι’ αυτόν υψηλόβαθμος κεντρώος πολιτικός παράγοντας, εκείνο τον καιρό το τουφέκι δούλευε υπερωρίες στο Μεζούρλο, κατηγορίες βρίσκονταν εύκολα στα στρατοδικεία. (Κι ήρθε τώρα μια λοίμωξη που τον πέτυχε εξασθενημένο.)

Ζ.

 

Άλλων επιλογή

*«ΕΜΕΙΣ εδώ δεν επιλέγουμε. Βοηθάμε τον τομέα της Υγείας, με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ, ιδίως αυτή τη δύσκολη περίοδο που το υπουργείο αδυνατεί να διαθέσει κονδύλια…». Υπηρεσιακός συνεργάτης του Κ. Αγοραστού αντικρούει το χθεσινό σχόλιο ότι «βρίσκονται εκτεθειμένοι» στην υπόθεση προμήθειας πανάκριβου ενδοσκοπικού για το ΓΝΛ όπου δεν υπάρχουν γιατροί να το χειριστούν, ενώ διεκδικεί το ίδιο μηχάνημα εδώ και χρόνια το Πανεπιστημιακό για άμεση χρήση. Για να μην φεύγουν οι Θεσσαλοί εκτός, για ειδικές εξετάσεις.

***

*ΑΠΟ την Περιφέρεια εξηγούν ότι πρόκειται για επιλογή της διοίκησης του νοσοκομείου, που είναι κοινή ως γνωστόν με το Πανεπιστημιακό, με έγκριση του Υπουργείου Υγείας. Και πως ο εξοπλισμός έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, απομένει να ετοιμαστεί και να σταλεί από το νοσοκομείο ο απαραίτητος φάκελος ώστε να δοθεί κατόπιν η έγκριση και να γίνει εν συνεχεία η δημοπράτηση. Και θυμίζουν ότι αν γίνει η προμήθεια και το μηχάνημα δεν λειτουργήσει, επειδή διεξάγονται έλεγχοι, τότε θα καταλογιστεί στο νοσοκομείο. Άρα…

Ζ.

Διαρροή

*ΕΚΤΟΣ από τη φυγή των νέων επιστημόνων, ο Λαρισαίος Α. Α. βλέπει και pater drain ενόψει. Πολύ φοβάται ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι καλύτεροι παπάδες θα φύγουν στο εξωτερικό.

Ζ.

 

Ποικιλία

*ΤΟ απόλυτο σούρεαλ, τη νύχτα στην Κεντρική πλατεία της Λάρισας. Ήταν Τετάρτη βράδυ και ανακοινώθηκε ότι η κλασική μοτοπορεία από τη Σκεπαστή θα επαναλαμβανόταν μετατρεπόμενη σε συγκέντρωση στην πλατεία για τον Κ. Κατσίφα. Οι αντεξουσιαστές ανακοίνωσαν αντισυγκέντρωση στον ίδιο χώρο και έφτασαν κάμποσες δεκάδες άτομα με τα κράνη τους κλπ. Ανεξήγητα και συμπτωματικά είχε πέσει η ένταση του φωτισμού στην πλατεία. Ατμόσφαιρα φόβια.

***

*ΑΠΕΝΑΝΤΙ στην αντισυγκέντρωση ο αντιπεριφερειάρχης Δημ. Παπαδημόπουλος, στεκόταν στο κέντρο της πλατείας και μιλούσε στο τηλέφωνο μόνος του. Ένας αλλά λέων. Η συγκέντρωση δεν έγινε. Οι μακεδονομάχοι που είχαν μετατραπεί σε αλβανομάχους απέφυγαν. Έκαναν μόνο την πορεία τους με ΙΧ και μηχανάκια. Ωραίο κόλπο αυτό, με τα οχήματά τους, τις κόρνες και τα φώτα, μερικές δεκάδες άτομα κάνουν μεγάλο ντόρο ενώ πεζοί ως πορεία θα περνούσαν απαρατήρητοι.

***

*ΗΜΙΦΩΣ και ένταση στην ατμόσφαιρα στην Κεντρική πλατεία. Και ξαφνικά θόρυβος, πανζουρλισμός, ήταν οι Πόντιοι φοιτητές που ξεμύτισαν με τα ταμπούρλα τους. Καμιά πενηνταριά, μάζεψαν και κόσμο γύρω τους, χαμός. (Εν τω μεταξύ ήταν κι οι Κρητικοί στην πλατεία Ταχυδρομείου με τα ριζίτικα τέρμα στα μεγάφωνα.)

Ζ.

Με τους Γερμανούς

*ΜΠΑΓΕΡΝ είναι η γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα και αυτό που λέει ο Λαρισαίος όταν τον ρωτούν αν κάτι στραβό είναι ίσιο.

***

*ΕΙΧΕ πάει κάπως αργά ο Λαρισαίος στην καφετέρια.

- Ήρθα να δω κι εγώ την Μπάγιερν με την ΑΕΚ.

- Έλα, κάτσε...

- Ναι, αλλά στα 2 πρώτα γκολ θα φύγω.

- Ε, τι το βγάζεις το μπουφάν τότε…

Ζ.

Υπερδεκαπλάσια

*ΨΗΦΙΖΟΥΝ στη Βουλή και τα δίνουν. Τα αναδρομικά σε στρατιωτικούς, γιατρούς και πανεπιστημιακούς. Είχαν δικαιωθεί κι αυτοί προ ετών από τα δικαστήρια. Αναδρομικά σε όλους, σβάρνα, δεν χρειάστηκε να προσφύγουν ο καθένας τους, για ανταπόδοση των μνημονιακών περικοπών στους μισθούς, των ενεργεία.

- Πόσα λεφτά είπαμε είναι αυτά τα αναδρομικά;

- Σχεδόν 800 εκατομμύρια.

- Και πόσα εκείνα τα οποία προσδοκούν οι συνταξιούχοι που τρέχουν για αιτήσεις και αγωγές;

-Καμιά 10 δισεκατομμύρια, ίσως και λίγο παραπάνω.

-Ε, αυτά δεν θα δοθούν.

Ζ.

Διδάσκαλοι

*ΗΤΑΝ στα κάτω οι συριζαίοι δάσκαλοι, διασπάστηκαν κιόλας στη Λάρισα, δύο οι συνδικαλιστικές παρατάξεις του ευρύτερου χώρου. Ήρθαν οι δεξιοί με φόρα και τα πήραν όλα.

***

*ΣΤΑ κεντρικά τώρα, στο πανελλαδικό ΚΥΣΠΕ επανεκλέχθηκε για μια νέα, τρίτη θητεία, ο Νίκος Φασφαλής. Λαρισαίος δάσκαλος εκ Πλατυκάμπου, με την πασοκική παράταξη φυσικά. Στη μετεκλογική του δήλωση δεσμεύεται ότι «θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με την ίδια μαχητικότητα τα οράματα του Κλάδου, να διεκδικώ λύσεις για την εκπαίδευση και για προβλήματα που απασχολούν την καθεμιά και τον καθένα σας χωριστά. Να αγωνίζομαι για να πάρει σάρκα και οστά το εμείς. Ότι θα είμαι αιρετός εκπρόσωπος όλων σας χωρίς καμία διάκριση». (Σε άλλα τοπικά πεδία πότε θα εμπλακεί άραγε;)

Ζ.

Μπλεξίματα

*ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ πράγματα στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων.

- Ξέρεις τι μ’ αρέσει πιο πολύ σε σένα;

- Αχ, τι;

- Η κολλητή σου.

***

*- ΜΕΤΑ την ψηλάφηση μπορώ να σας πω κυρία μου ότι το στήθος σας είναι σε άριστη κατάσταση.

- Ευχαριστώ πολύ γιατρέ μου…

- Ο γιατρός είναι στο διπλανό γραφείο.

***

*- ΜΑΡΙΑ, έχω πρόβλημα στη δουλειά.

- Πες μου Γιώργο, ζευγάρι είμαστε, τα προβλήματά μας είναι κοινά.

- Αφήσαμε έγκυο τη γραμματέα μου.

Ζ.

Ντουμπλεφάς

*ΤΟ έχει ερευνήσει ο πορτοκαλένιος αρχηγός. Επειδή ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα, τον Μάιο. Ο νόμος επιτρέπει να είναι κάποιος και υποψήφιος δήμαρχος και υποψήφιος ευρωβουλευτής. Το δεύτερο το έχει αποφασίσει, ίσως εκκρεμεί η χώρα όπου θα εκτεθεί η υποψηφιότητα αλλά πάλι. Παρότι αρχηγός των Οράνιε, τα γαλανόλευκα θα προτιμήσει. Ταυτοχρόνως, κινούμενος ντουμπλεφάς, φας-δε φας, θα συγκροτήσει και ψηφοδέλτιο για τη Δημαρχία. «Πατριωτικό» λέει ο Van der Μπαρτζ, εκεί οσμίζεται κενό.

Ζ.

Κι αν;

*ΔΙΑΒΑΖΑΝ χθες στην εφημερίδα για τα 100.000 ευρώ στο Λαϊκό που έπεσαν στα Φάρσαλα. Κι αμέσως η συζήτηση πολιτικοποιήθηκε.

-Βρε λέτε ο τυχερός να έχει βλέψεις και να μας προκύψει και κάνας ακόμη δημαρχήσιμος; Καινούργιος…

Ζ.

Μα ούτε;

*ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, στον ΟΓΑ της Λάρισας δεν σηκώνουν καν τα τηλέφωνα τα τελευταία χρόνια. Είναι να μη χρειαστεί κάποιος κάτι δηλαδή, ταλαιπωρία. Τώρα τελευταία όμως, δεν σηκώνουν το τηλέφωνο ούτε καν στους Ανταποκριτές του ΟΓΑ, τους συνεργάτες του Οργανισμού στους δήμους. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Μήπως κάποιοι καλόμαθαν στο «δεν ευκαιρούμε»; Οι προϊστάμενοί του; Πώς το αντιμετωπίζουν;

Ζ.

Νέα ήθη

*ΠΑΝΤΑ με μια φρεσκάδα στους στίχοι ο Λαρισαίος Ν. Χ. Μια ζωή στις πίστες και τα Λ.Ο.Κ. και ψηφίζαμε ΠΑΣΟΚ τώρα γίναμε μπανάλ και το παίζουμε ΚΙΝΑΛ...

Ζ.

Πώς έτσι;

*ΠΑΡΑΞΕΝΗ σύνθεση και άγνωστο και πώς θα εξελιχθεί δηλαδή. Στους συνδιοργανωτές της σημερινής ημερίδας για την ΚΑΠ η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων, στους ομιλητές ο Μαν. Κεφαλογιάννης. Ο νεοδημοκράτης ευρωβουλευτής που δεν είχε πάει τελικά τον περασμένο μήνα στην Ελασσόνα, όπου τον είχε καλέσει να μιλήσει ο δήμαρχος, καθώς οι κτηνοτρόφοι απείλησαν ότι θα διαλύσουν τη Γιορτή Φέτας. Να του έχουν στήσει παγίδα σήμερα στη Λάρισα;

Ζ.

Μετωπική;

*ΣΤΗΝ οποία Ελασσόνα εξελίσσεται λένε η διαδικασία συγκρότησης ευρύτερου μετώπου, με βάσιμη ελπίδα να κερδίσει τη δημαρχία από τον Ν. Ευαγγέλου. Στην παράταξη Πασχόπουλου αναδείχθηκε διάδοχος ο δικηγόρος Νίκος Γάτσας ενώ στη συριζαϊκή αυτοδιοικητική κίνηση έχουν προκρίνει τον τοπογράφο μηχανικό Δημ. Καρανίκα. Με τη λήξη των εσωπαραταξιακών λέγεται ότι θα βρεθούν για να ρυθμίσουν το πώς θα προκύψει ο επικεφαλής του συνδυασμού συνεργασίας. Στην οποία θα προσχωρήσει, το πιθανότερο, και η προερχόμενη από τον γαλάζιο χώρο παράταξη του Β. Βαρνά. (Οπότε θα προκύψει μετωπική και ίσως δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή.)

***

*ΩΣ ανεξάρτητος υποψήφιος δήλωσε ότι θα κατέβει ο δρ. Κ. Σαχινίδης. Ενώ το ΚΚΕ κλασικά θα υποστηρίξει άλλη μια φορά τον οδοντίατρο Δημ. Αβρανά.

Ζ.

Συντονίζονται

*ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι έχουν βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Να, την επόμενη Τρίτη που θα επιστρέψει στη Λάρισα ο Ν. Τσιλιμίγκας, ελπίζουν ότι θα τους καλέσει, μια από τις επόμενες μέρες δηλαδή καθώς θα εκκρεμούν υποχρεώσεις στα χειρουργεία που φυσικά προηγούνται, ότι θα τους καλέσει, Συριζαίους και Κιναλιστές, οι οποίοι δείχνουν να έχουν πια κανάλι επικοινωνίας και να έχουν ψιλοσυνεννοηθεί, να βρεθούν όλοι μαζί και να φτιάξουν μια πενταμελή συντονιστική, από εφτά ή εννιά άτομα, αντιπροσωπευτική γενικώς, με ισότιμη αριθμητικά συμμετοχή των δύο χώρων, όπου μπορεί να μετάσχουν κι άλλοι καθώς και οι Ανελίστας δίνουν διαβεβαιώσεις ότι θα μετάσχουν, οι Οικολόγοι δεν αποκλείεται επίσης, σίγουρα πάντως θα πάνε μαζί οι Δημαρίτες που έτσι κι αλλιώς ανήκουν πια στο ΚΙΝΑΛ.

Ζ.

Ψηλά

*ΜΕΛΑΓΧΟΛΙΚΟΣ με τις αναμνήσεις του ο μεσήλικος Λαρισαίος.

- Κυνηγούσα παλιά μια ξανθιά στα μπουζούκια, της πέταγα λουλούδια κι όταν η λουλουδού της έλεγε ‘’απ’ τον κύριο’’ εκείνη κοιτούσε τον ουρανό.

Ζ.

Αιμοδοσία

*ΔΕΝ πίστευε στα αφτιά της η διευθύντρια της Αιμοδοσίας του ΓΝΛ Μαίρη Χατζητάκη όταν άκουσε ότι αιμοδότης που πήγε να προσφέρει αίμα παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Η έλλειψη διαθεσιμότητας σε αίμα για μερικές ημέρες εξαιτίας προβλημάτων στον έλεγχο των αποθεμάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τον ιό του Δυτικού Νείλου συνιστά μικροπρόβλημα αλλά δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να παραπέμπεται ένας αιμοδότης αναπλήρωσης σε άλλο νοσοκομείο και να ταλαιπωρείται –πολύ δε περισσότερο όταν και για το άλλο νοσοκομείο ισχύει το ίδιο πρόβλημα.

Αφού ο αιμοδότης ήθελε να στείλει άμεσα αίμα για τον δικό του άνθρωπο υπάρχουν οι διαδικασίες για να ικανοποιηθεί το αίτημά του. Άρα κακώς παραπέμφθηκε σε άλλη μονάδα για να δώσει το αίμα του…

Συναντήσεις

*ΜΕ τον δήμαρχο Μετεώρων Χρ. Σινάνη και τον αντιδήμαρχο Κ. Ράντο συναντήθηκε στην Καλαμπάκα ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Κιλελέρ Στ. Καραφέριας. Με εντολή του δημάρχου Θ. Νασιακόπουλου πήγε στη συνάντηση της Καλαμπάκας; Υπάρχουν ψηφοφόροι του Δήμου Κιλελέρ που κατοικούν στον Δήμο Μετεώρων; Έχει να κάνει η συνάντηση με τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές ή κάτι άλλο ετοιμάζεται;

Λ.Κ.

 

 

 

 KALA TI MPOREI NA KANONIZAN

*ΚΑΛΑ, τι μπορεί να κανόνιζαν Αγοραστός - Αυγενάκης πίσω από την πλάτη του Χρ. Καπετάνου;

Ζ.

 

NEOS ARXHGOS THS ASTYNOMIAS

*ΝΕΟΣ αρχηγός της Αστυνομίας θα έρθει σύντομα στη Λάρισα

 

 

GKRINIA KAI PARAPONA APO DHMOTES

*ΓΚΡΙΝΙΑ και παράπονα από δημότες όχι μόνο του Τυρνάβου αλλά κυρίως από τα χωριά, για την απόφαση της δημοτικής αρχής να κλείσει χθες τις υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΤ στο δημαρχείο ως μέτρο διαμαρτυρίας και πίεσης προς την κεντρική εξουσία για τη μη έναρξη λειτουργίας των καζανιών για το βράσιμο τσίπουρου. Παράπονα και από πολίτες με κινητικά προβλήματα (φωτ.)

Οι πολίτες έλεγαν ότι «διαμαρτυρίες γίνονται στα κέντρα των αποφάσεων στα υπουργεία στην Αθήνα ή στις αντίστοιχες υπηρεσίες στη Λάρισα. Είμαστε μαζί με τους αμβυκούχους, αλλά τι φταίνε οι άλλοι δημότες να ταλαιπωρούνται βρίσκοντας το δημαρχείο κλειστό;»

Και δεν είναι λίγοι όσοι διατυπώνουν τη συγκεκριμένη άποψη…

Κ.Τσ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass