Καταφθάνει

Δημοσίευση: 15 Νοε 2018 19:45
*ΕΚΤΟΣ από τον Λαρίσης και τον του περιβάλλοντος κάμπου, Κιλελέρ, στο νέο δεσπότη υπάγονται και οι επίσης ευλαβέστατοι δήμαρχοι Τυρνάβου μα και Τεμπών.  Ζ. *ΕΚΤΟΣ από τον Λαρίσης και τον του περιβάλλοντος κάμπου, Κιλελέρ, στο νέο δεσπότη υπάγονται και οι επίσης ευλαβέστατοι δήμαρχοι Τυρνάβου μα και Τεμπών. Ζ.

*ΟΛΟΙ πλέον περιμένουν τις τροχιοδεικτικές του χειμώνα, που δεν μπορεί θα πλησιάζει, καιρός γαρ εγγύς.

Αν όχι σήμερα, αύριο, από ώρα σε ώρα. Μια βροχούλα στη διψασμένη μεγάλη πεδιάδα, ν΄ ασπρίσουν λίγο οι κορυφές στα ψηλά βουνά. Να πέσουν οι θερμοκρασίες στα μονοψήφια, ώστε να πάψει ο κόσμος να κυνηγάει ακόμα μύγες όταν ανοίγει τα παράθυρα. Και μετά, ας γλυκάνει πάλι.

Ζ.

 

Και εκκλησιαστικώς

*ΝΑ κι ακόμη ένα επιχείρημα για τους υποστηρικτές της μετακίνησης των χωριών του πρώην Δήμου Ευρυμενών, εκείνων που θεωρούν σωστό να υπάγονται Ομόλιο, Στόμιο, Καρίτσα κ.λπ. στον Δήμο Τεμπών κι όχι στον Αγιάς όπου τους είχαν στείλει οι φωστήρες του Υπουργείου αποφασίζοντας δημοκρατικά. Λοιπόν όλη αυτή περιοχή υπάγεται εκκλησιαστικώς στη Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Και όχι στη Δημητριάδος όπου ανήκουν τα χωριά του Δήμου Αγιάς. Περιοχή Ευρυμενών άλλωστε είναι και το μοναστήρι του Αγίου Δημητρίου, ο προορισμός της πρώτης επίσκεψης του νέου δεσπότη.

***

*ΜΕ την ευκαιρία, η κωμόπολη της Δεσκάτης, που είχε μεταφερθεί τότε από τον Λαρίσης όπου υπαγόταν για να ιδρυθεί ο νομός Γρεβενών, εκκλησιαστικώς ανήκει ακόμη στη Μητρόπολη της Ελασσόνας. (Αλλά και ο κωδικός ΟΤΕ της Δεσκάτης είναι ελασσονίτικος 24930…)

Ζ.

 

Ο εντεταλμένος

*Ο Απ. Καλογιάννης κατεβάζει το βαρύ πυροβολικό του. Ορίζοντας τον Μάκη Γιαννακόπουλο εντεταλμένο σύμβουλο καθημερινότητας. Σε ένα πόστο που ο ίδιος ο σταθμάρχης εκτιμά ότι του πάει γάντι. Στον καίριο τομέα όπου παίζεται η αξιοπιστία κάθε δημοτικής αρχής. Εκεί όπου επικεντρώνουν την προσοχή και τη δράση τους οι ίδιοι οι δήμαρχοι, παγκοσμίως. Οι πρώτες δράσεις του εντεταλμένου αναμένονται οσονούπω.

Ζ.

 

Αλληλοβοηθήθηκαν

*ΚΙ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν δίκιο στον Τύρναβο. Εν τέλει μάλλον αλληλοβοηθήθηκαν. Κι ο δήμαρχος Π. Σαρχώσης κινήθηκε πιεστικά, εξήγησε πειστικά, έφερε αποτέλεσμα τελικά, ξεπέρασε ακόμη και το γραφειοκρατικό τέρας. Αλλά κι οι αμπελουργοί δεν πήγαν πίσω, διεκδικώντας αγωνιστικά το δίκιο τους, με τους αγροτικούς συλλόγους τους να φωνάζουν και τα τρακτεράκια στον δρόμο, έδρασαν καταλυτικά. Διότι κι ο άγιος φοβέρα θέλει. (Κι άμα αυτή προέρχεται κι από άγριο…)

Ζ.

 

Εκ πείρας

*ΜΙΛΟΥΣΕ η πείρα πάλι χθες στην τριγωνοπλατειακή παρέα.

- Στον άντρα να κοιτάς άλλα προσόντα, της είπα. Μην ψάχνεις να έχει σώμα φέτες. Διότι τη φέτα τη βρίσκεις συνήθως σε τενεκέδες.

***

*- ΟΙ πίθηκοι είναι λέει μονογαμικοί, δεν αλλάζουν ταίρι. Εδώ που τα λέμε, αν έχεις τέτοια φάτσα και βρεις γυναίκα, δεν την αφήνεις με τίποτα.

***

*- ΑΠΟ τι πέθανε η πεθερά σου;

- Από καταρράκτη…

- Πότε χειρουργήθηκε;

- Δεν κατάλαβες, την έσπρωξαν.

Ζ.

 

Τους ξέχασαν

*ΤΟ δεύτερο τμήμα της οδού Ξενοκράτους στη συνοικία Ιπποκράτη, το κάθετο κομμάτι στη Δωροθέου, είναι καμιά τριανταριά μέτρα δρόμος. Πρώην δρόμος δηλαδή, ένα μπάλωμα. Πέρασε η ΔΕΥΑΛ με τον εργολάβο της έσκαψε, όπως σ΄ όλη τη γειτονιά. Πάει καιρός όμως που τα συνεργεία έφυγαν και το προαναφερθέν κομμάτι του δρόμου δεν ασφαλτοστρώθηκε. Το γνωρίζουν άραγε στον Δήμο; Σχεδιάζουν κάτι;

***

*ΜΕ την ευκαιρία, οι περίοικοι ενημερώνουν ότι η ΔΕΥΑΛ θα ψάχνει σύντομα τα φρεάτιά της επί της Ξενοκράτους μέχρι το τέρμα της Δωροθέου καθώς έχουν σκεπαστεί από στρώμα ασφάλτου, δεν τα έχουν ψηλώσει καθιστώντας τα ισοϋψή με τον δρόμο. Και αργότερα θα τον σκάβουν, δημιουργώντας από μόνοι τους λακκούβες, όταν θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουν.

Ζ.

 

Με άλματα

*ΔΕΝ καταχάρηκαν κιόλας οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες, ίσως επειδή δεν είναι Αθηναίοι, με την μεταγραφή Π. Τατσόπουλου. Δεν τον θεωρούν δικό τους, δεν ξεχνούν κιόλας. Ψιλοαμήχανος ο άλλος σχολίαζε χθες. «Για τη μισή Αθήνα δεν ξέρω, τα μισά κόμματα πάντως τα έχει πάρει».

Ζ.

 

Στην ερημιά

*ΦΟΒΟΣ και τρόμος στην ερημιά του Σταθμού Ραψάνης. Όπου λέει έχουν κατασκηνώσει πεντέξι αδέσποτα, τρομοκρατώντας τους επιβάτες των τρένων. Δεν είναι να κατέβεις Ραψάνη, ούτε να πας ν΄ ανέβεις, ιδίως ώρες σκοτεινές. Σταθμάρχης, μηχανισμός σιδηροδρομικών δεν υπάρχει, μονάχα τα εργολαβικού τύπου εκδοτήρια λειτουργούν κι αυτά μέχρι κάποια ώρα. Τώρα ποιος έχει αρμοδιότητα να μαζέψει τα σκυλιά, άγνωστο. Όχι το τρένο βέβαια. Ο Δήμος Τεμπών μπορεί να ανακαλύψει κάποια λύση.

Ζ.

 

Οι ειδικοί

*ΕΙΧΑΝ επικεντρώσει στους σπεσιαλίστες χθες κουβεντιάζοντας οι Λαρισαίοι φοιτητές

- Τι μελετάς;

- Μίλαν Κούντερα.

- Παίξτο στάνταρ άσο, Μίλαν. Την άλλη ομάδα ποιος την ξέρει; Άγνωστη…

***

*- ΕΓΩ ρε δεν ξέρω να μαζεύω ελιές;

Ο άλλος που είχε έρθει βόλτα στο χωριό, συνέχισε να χτυπάει με αποφασιστικότητα τα κλαδιά του δέντρου. Γέμισε ο τόπος κυπαρισσόμηλα.

***

*- ΗΡΕΜΑ Δημήτρη, δεν είναι τίποτε. Μπορεί να είναι η πρώτη σου φορά αλλά μόνο για μια μικρή τομή πρόκειται. Όλα θα πάνε καλά, χαλάρωσε…

- Μα γιατρέ, Κώστα με λένε.

- Εμένα λένε Δημήτρη.

Ζ.

 

Με τους παπάδες

*ΔΕΝ μπορούσε να λείπει από τη χθεσινή συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον Σύνδεσμο Κληρικών ο Μ. Χαρακόπουλος. Μπορεί δίπλα στον πρόεδρο της ΝΔ να ήταν η σκιώδης ‘’…και Θρησκευμάτων’’ Ν. Κεραμέως, παρών όμως στην αμέσως διπλανή θέση και ο Λαρισαίος. Οχι λόγω της σχέσης του με την Εκκλησία αλλά διότι εκπροσωπεί το κόμμα στη Διακοινοβουλευτική Ορθοδοξίας. Και όταν ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο πρόεδρος, έσπευσε προς επίρρωση να διαβεβαιώσει τους παπάδες ότι «η ξεκάθαρη θέση του προέδρου της ΝΔ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών». Ότι η ΝΔ «διαφωνεί με τη συμφωνία Τσίπρα-Αρχιεπισκόπου κι αν αυτή εφαρμοστεί, δεσμεύεται να την αλλάξει μετά τις εκλογές». (Εννοώντας ότι θα τις κερδίσει…)

Ζ.

 

Φαντασία

και τουρισμός

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ απ΄ αυτούς που αγαπάνε τα ταξίδια, αλλά και το διάβασμα, συζητούσαν για Σικελία και μεταξύ άλλων έλεγαν ότι πρέπει να επισκεφθούν και το σπίτι του Μονταλμπάνο. Του αστυνόμου Σάλβο Μονταλμπάνο, του διάσημου παγκοσμίως ήρωα του Αντρέα Καμιλλέρι, ο οποίος στα μυθιστορήματά του τον έχει βάλει να μένει σ΄ ένα ωραίο σπιτάκι μπροστά στη θάλασσα, στη Μαρινέλα της Βιγκάτα. Η πόλη φυσικά δεν υπάρχει, είναι φανταστική.

Ωστόσο στο Πόρτο Εμπέντοκλε, την πόλη της Σικελίας που πήρε το όνομά της από τον αρχαίο φιλόσοφο Εμπεδοκλή και που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Καμιλλέρι. Οι Τσιτσιλιάνοι λοιπόν έχουν φροντίσει και άγαλμα του Μονταλμπάνο, ενός φανταστικού προσώπου, να υπάρχει στην πλατεία τους και το σπίτι του στην παραλία. Για τουριστικούς λόγους.

***

*ΠΟΥ το παράξενο; Στη Βόρεια Ιταλία όσοι επισκέπτονται τη Βερόνα γιατί το κάνουν; Βασικά για να πάνε στο μπαλκόνι της Ιουλιέτας, να τιμήσουν το ζευγάρι των ερωτευμένων. Κι αυτή όμως κι ο Ρωμαίος από τη φαντασία του Σαίξπηρ ξεπήδησαν.

Τι πειράζει; Σάμπως δεν παρατηρείται κοσμοσυρροή στη Μπέικερ Στριτ του Λονδίνου, όπου ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ είχε ορίσει την κατοικία του δαιμόνιου ήρωά του; Κι εκεί λοιπόν υπάρχει το σπίτι του Σέρλοκ Χολμς, ο οποίος ποτέ δεν υπήρξε στην πραγματικότητα.

***

*ΠΡΟΪΟΥΣΗΣ της συζητήσεως επέστρεψαν σε μέρη κοντινά. Στο άγαλμα του μυθικού ήρωα Αχιλλέα στην πλατεία των Φαρσάλων. Ενός προσώπου που δημιούργησε ο μέγας Όμηρος και εν συνεχεία ανέδειξε περαιτέρω η Ελληνική Μυθολογία. Κατ΄ αναλογία με την τακτική των ξένων, δεν θα έπρεπε να είχε φτιαχτεί κι ένα παλάτι του Αχιλλέα; Έστω απομίμηση…

Ζ.

 

Στο περίμενε

*ΟΧΙ τίποτ΄ άλλο, θα βαρεθούν κι οι απέναντι να περιμένουν να δουν ποιον θα έχουν αντίπαλο. Όχι ότι θα παρεξηγηθεί κιόλας ο Αντ. Γκουντάρας, δεν θα σηκωθεί να φύγει. Οι νεοδημοκράτες πάντως κινούνται ως εκκρεμές, απ΄ το δόξα τω Θεώ, στο βόηθα Παναγιά.

Θρίαμβος Γρ. Καλαγιά στις εσωπαραταξιακές εκλογές, όπου όμως τον αρνήθηκαν οι δημοτικοί του σύμβουλοι καθώς βρέθηκε να τον υποστηρίζει μονάχα ένας και εκ των υστέρων υποχρεωτικά κι ο αντίπαλός του Σάκης Ολύμπιος. Οι υπόλοιποι τέσσερις αλλού.

***

*ΑΠΟ τη ΝΔ σιωπή. Κανένας Χρήστος δεν μίλησε, πόσο μάλλον να τον συγχαρεί, μήτε ο ΝΟΔΕ ούτε ο ΔΗΜΤΟ.

Είπε μετά βέβαια κάτι μασημένα συγχαρητήρια ο Γιαν. Αναστασίου, ο οποίος έχει να διατηρήσει και το προφίλ που έχει φιλοτεχνήσει κεντρικά στο κόμμα. Οι άλλοι δύο σιωπηλοί, μάλλον απογοητευμένοι ενώ ο Αντίγονος Βατζιάς ξεκαθάρισε ότι κατεβαίνει. Ακόμη και χωρίς το κόμμα; Δεν το διευκρίνισε αυτό. Και με τι ψηφοδέλτιο; Για δήμαρχος δεν κατεβαίνει κάποιος μοναχός του.

***

*Ο Δημ. Ευθυμίου πάλι έκανε την κίνησή του ανακοινώνοντας ότι έχει συμπεριληφθεί στο Μητρώο στελεχών της ΝΔ, «σκαναρισμένος από τα κεντρικά», καταγεγραμμένος ανάμεσα σ΄ αυτούς που θα δώσουν και «τη μάχη της αυτοδιοίκησης». Κι έπιασαν το υπονοούμενο όσοι έπρεπε. (Και τράβα κορδόνι.)

Ζ.

 

Για την αριστεία

* ΓΙΑ την επιβράβευση της αριστείας και των σπουδαίων «μυαλών» παρευρέθηκε η πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου στα διεθνή βραβεία Giuseppe Sciacca. Η κ. Αλεξανδρίδου, που ταξίδεψε για τον σκοπό αυτό στο Βατικανό, ανέφερε ότι ο κόπος και ο μόχθος των αρίστων χρειάζεται επιβράβευση και είναι σημαντικό να υλοποιούνται τέτοιες δράσεις γιατί προάγουν την αξιοκρατία, οδηγούν στη συνεχή βελτίωση του ανθρώπου, προσφέρουν κίνητρα για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων του, ενθαρρύνοντας παράλληλα την ευγενή άμιλλα.

Στο περιθώριο της βράβευσης η Λαρισαία πρώην βουλευτής είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μερικούς από τους βραβευμένους, όπως με τον βιολιστή με σύνδρομο Down Emmanuel Bishop και τη νεαρή σοπράνο Tiara Abraham και να τους συγχαρεί για τις εξαιρετικές τους επιδόσεις.

Δ.Κ.

 

Τα κατάφερε

* ΜΟΝΟ καλά λόγια άκουγε και θετικά μηνύματα λάμβανε ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης από αμπελουργούς αμβυκούχους της ευρύτερης περιοχή του Δήμου Τυρνάβου, αλλά και γενικότερα, για το αίσιο τέλος, έστω και με καθυστέρηση, στο ζήτημα της απόσταξης του τσίπουρου «όπως πέρυσι». Ανταπόκριση θετική που σίγουρα ηθικά ικανοποίησε τον δήμαρχο γιατί κι εκείνος έδωσε κυριολεκτικά μάχες και όχι απλά μια μάχη στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες στην Αθήνα όπου μεταξύ των πολλών απόψεων και προτάσεων αλλά και της γραφειοκρατίας των Αθηνών ήρθε το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Σε διαδρομές ο δήμαρχος λένε οι Τυρναβίτες έκανε το «Τύρναβος – Αθήνα» σαν να ήταν «Τύρναβος – Λάρισα».

Κ.Τσ.

 

Της κολάσεως

*ΚΑΘΩΣ πλησιάζει η εποχή για τις Προόδους των φοιτητών, τις ενδιάμεσες εξετάσεις, ο Λαρισαίος θυμήθηκε το θέμα που είχε πέσει παλιά στη Θερμοδυναμική. «Η Κόλαση είναι εξώθερμη ή εσώθερμη;»

Εξηγώντας ότι η εξώθερμη αποδίδει θερμότητα ενώ η άλλη απορροφά, διηγήθηκε την απάντηση του τριτοετή φοιτητή ο οποίος βαθμολογήθηκε με άριστα από τον παιχνιδιάρη καθηγητή.

Τι είχε γράψει; Πρώτον πρέπει να γνωρίζουμε αν ο όγκος της κόλασης αυξάνεται ως προς τον χρόνο. Επομένως χρειάζεται να ξέρουμε τον ρυθμό με τον οποίο οι ψυχές εισρέουν στην κόλαση και τον ρυθμό με τον οποίο διαφεύγουν. Νομίζω ότι μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι όταν μια ψυχή πάει στην κόλαση, δεν πρόκειται να φύγει. Επομένως, δεν διαφεύγουν ψυχές.

***

*ΤΩΡΑ, ο λόγος για τον οποίο εξετάζουμε τον ρυθμό αλλαγής του όγκου της κολάσεως, είναι γιατί ο Νόμος του Μπόυλ αναφέρει ότι για να παραμείνει σταθερή η θερμοκρασία και η πίεση στην κόλαση, ο όγκος της πρέπει να αυξάνεται αναλόγως με τις ψυχές που προστίθενται. Αυτό μας δίνει 2 υποπεριπτώσεις: Εάν η κόλαση διαστέλλεται με πιο αργό ρυθμό από αυτόν με τον οποίο εισέρχονται ψυχές, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα αυξάνονται μέχρι να σκάσει η κόλαση και να ξεχυθούν οι ψυχές.

Εάν η κόλαση διαστέλλεται με ρυθμό πιο γρήγορο από τη αύξηση των ψυχών, τότε η θερμοκρασία και η πίεση θα πέφτουν μέχρι να παγώσουν τα καζάνια της.

Ποια από τις 2 ισχύει;

***

*ΑΝ αποδεχθούμε ως Αξίωμα αυτό που μου είπε η Μαρία όταν ήμουν πρωτοετής, ότι "Θα πρέπει να παγώσει η Κόλαση πριν κοιμηθούμε μαζί" και αν συνθεωρήσουμε και το γεγονός ότι χθες το βράδυ όντως κοιμήθηκα μαζί της, τότε ισχύει η δεύτερη υπόθεση και επομένως είμαι σίγουρος ότι η Κόλαση είναι εξώθερμη και ότι ήδη έχει παγώσει.

Απόρροια αυτής της θεωρίας είναι ότι η κόλαση, αφού έχει παγώσει, δεν δέχεται άλλες ψυχές και επομένως έχει εκλείψει αφήνοντας μόνο τον Παράδεισο. Αυτό με τη σειρά του αποδεικνύει την ύπαρξη ενός Θεϊκού Όντος, πράγμα που εξηγεί γιατί χθες το βράδυ η Μαρία φώναζε συνεχώς: "Θεέ μου, Θεέ μου"....»

Ζ.

 

 

DHMARXOS KALOGIANNHS H MEGALH*ΔΗΜΑΡΧΟΣ Καλογιάννης, η Μεγάλη Πορεία προς τα Μπρος. Χθες από την Τούμπα. (Ωπ, η Τούμπα δεν κάνει καλό συνειρμό.)

Ζ.

 

 

 

SYNANTHUHKAN STA DIODIA OPOY O PERIFEREIARXHS*ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΑΝ στα διόδια όπου ο περιφερειάρχης περίμενε να υποδεχτεί τον νέο μητροπολίτη. Οι Χαρακόπουλοι όμως ήταν δύο, πατήρ βουλευτής και υιός μαθητής, που όμως τον έχει περάσει στο μπόι.

Ζ.

 

 

 

PROFANVS KAI UA PHRAN DADEIA*ΠΡΟΦΑΝΩΣ και θα πήραν άδεια από τον Δήμο για κατάληψη πεζοδρομίου. Έπρεπε να δουλέψουν τα συνεργεία ανακατασκευής καταστήματος, επί της Παναγούλη λίγο πριν την Ηπείρου. Από την υπηρεσία όμως δεν μερίμνησαν ώστε να δημιουργηθεί ασφαλής διάδρομος επί του οδοστρώματος, για τους πεζούς. Διάλεξαν τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Και η διέλευση από την Παναγούλη καθίσταται ιδιαιτέρως επισφαλής.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass