Χιόνια

Δημοσίευση: 17 Νοε 2018 19:00
*ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ οι κρόταφοι του Κισσάβου, ύστερα ασπρίζουν. Ενέπνευσε τον Χ. Τ. η φωτογραφία του Ν. Σελήνη, εκεί ψηλά στο Καταφύγιο. Πασπάλισε στα ψηλώματα χθες. Το βουνό κατέβασε ως τα φρύδια την ομιχλώδη τραγιάσκα του.  Ζ. *ΓΚΡΙΖΑΡΟΥΝ οι κρόταφοι του Κισσάβου, ύστερα ασπρίζουν. Ενέπνευσε τον Χ. Τ. η φωτογραφία του Ν. Σελήνη, εκεί ψηλά στο Καταφύγιο. Πασπάλισε στα ψηλώματα χθες. Το βουνό κατέβασε ως τα φρύδια την ομιχλώδη τραγιάσκα του. Ζ.

*ΦΡΟΝΤΙΣΕ να το ξεκαθαρίσει χθες ο Λαρισαίος Γ. Ο.

- Όταν ακούτε στα κανάλια "χιονίζει στα Τρίκαλα", το ξέρετε ότι μπορεί και να σημαίνει "χιονόπτωση στα χωριά της περιοχής Ασπροποτάμου", έτσι;

- Σωστά, άμα δεν χιονίσει στο Χαλίκι, πού; Στο χωριό πάν’ από τα σύννεφα. Έχει άραγε και βενζινάδικο; (Πού  αλλού ψηλότερα…)

Ζ.

Τριάντα νέες

*- ΚΑΝΟΝΙΚΑ συνεχίζει η ΝΔ την προεκλογική εκστρατεία που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια. Κι η οποία αναμένεται να κορυφωθεί το 2019, οπότε και εξαρχής προβλεπόταν να διεξαχθούν οι εκλογές…

Με σκωπτικό τρόπο σχολίαζε ο Λαρισαίος, αυτό που πληροφορήθηκε χθες η παρέα τους. Ότι σύμφωνα με τον προεκλογικό σχεδιασμό του κόμματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης ανακοινώνει εντός των ημερών τριάντα νέες υποψηφιότητες. Τριάντα νέες, όχι απαραιτήτως γυναίκες και ούτε υποχρεωτικά νεαρές. Αλλά πρόσωπα που για πρώτη φορά θα διεκδικήσουν ψήφο σε βουλευτικές εκλογές. (Λογικά και αναλογικά, μία θα είναι υποψηφιότητα στη Λάρισα. Στο κόκκινο η αγωνία. Των ενδιαφερομένων.)

Ζ.

Θερμαντικό

*ΑΡΚΟΥΝΤΩΣ κυνικός και ιδιαιτέρως εφευρετικός ο Λαρισαίος. Τύπος της παράδοσης επίσης.

- Από θέρμανση τι θα κάνεις φέτος;

-Πρωί, μεσημέρι, βράδυ, μια κουταλιά μπούκοβο.

Ζ.

Καλοχαιρέτας

*ΣΤΗΝ πιάτσα της Αθήνας θεωρείται λέει δεδομένο. Δεν αποκλείεται το κύμα να επηρεάσει και τη Θεσσαλία, τη Λάρισα, αν και προς το παρόν δεν προκύπτει. Στην πρωτεύουσα πάντως, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, πλήθος θα είναι οι δημοσιογράφοι και οι τηλεπαρουσιαστές που θα εντάξει στα ψηφοδέλτιά της η ΝΔ.

Η αναγνωρισιμότητα βοηθάει πολύ στην εκλογή με σταυρό, παρέχει ισχυρό πλεονέκτημα. Και το κόμμα επωφελείται αναλόγως. Άλλο που σε τέτοιες περιπτώσεις προκύπτει, συνήθως, βουλευτής καλοχαιρέτας.

Στην Αθήνα πάντως οι σταρ λέει το σκέφτονται απολύτως ψυχρά. Ας όψεται η πεσμένη αγορά, πολλοί μένουν στα αζήτητα ενώ τα μεροκάματα στα κανάλια πήγαν χαμηλά. Το βουλευτιλίκι πάλι διατηρεί σταθερά προνόμια, ο Τσίπρας δεν κατάργησε αυτοκίνητα, συνοδούς αστυνομικούς, ειδικά επιδόματα που φτάνουν το μηνιάτικο στα 7.000 ευρώ. Πώς να μην ενδώσουν σε τέτοιους καιρούς.

Ζ.

Πάλι τρώνε

*ΟΡΕΞΑΤΟΙ, κυριολεκτικά, οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Καλησπέρα, μια πίτσα οικογενειακή σπέσιαλ παρακαλώ…

- Γιορτούλα;

- Μπα, φακές.

***

*- ΤΙ λες να φτιάξω σήμερα; Κοτόπουλο με μπάμιες ή μοσχαράκι με μπάμιες;

- Κοτόπουλο με μοσχαράκι, ρε μάνα….

***

*- ΚΑΠΟΙΟΙ με τη βροχή μελαγχολούν, ρε παιδιά. Άλλοι με τη λιακάδα ερωτεύονται. Εμείς πάλι με ό, τι καιρό και να κάνει, πεινάμε.

Ζ.

Μητροπολιτικός

*ΠΑΡΚΟ των Ευχών στο Αλκαζάρ, σίκουελ νούμερο 2 κι όλα καλά και γιορτινά. Μεγαλοπιάνονται όμως στον Δήμο και καμιά φορά εκτρέπονται σε αμετροέπειες. Όπως χθες που ο Παν. Νταής άρχισε να λέει για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Αλκαζάρ. Μητροπολιτικό μάλλον επειδή βρίσκεται κάτω από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αχιλλίου;

***

*ΤΟ πάρτι όμως ακολούθησε. Όταν ο αντιδήμαρχος άρχισε μάλλον να ονειρεύεται. Με μάτια ανοιχτά πάντως και μπροστά στους δημοσιογράφους. Κι άρχισε να λέει για ένα τεράστιο υπόγειο πάρκινγκ που μπορεί να κατασκευαστεί μελλοντικά κάτω από το Αλκαζάρ, επικαλούμενος ότι έτσι συμβαίνει στην Ευρώπη στα μεγάλα πάρκα. Μετά το Ρίτζεντς Παρκ και τον Κήπο του Κεραμεικού, να κι η Λάρισα με τους πραματευτάδες…

***

*ΠΟΣΩΝ ορόφων, απέραντο υπόγειο πάρκινγκ, δεν διευκρίνισε. Ούτε αν θα διαθέτει πρόβλεψη για να παρκάρουν νταλίκες. Μήτε τίποτε αερόπλοια ίσως, αφού μιλούσε για το μέλλον.

Έκπληκτος και απολύτως βουβός ο δήμαρχος Απ. Καλογιάννης που καθόταν δίπλα του. Δεν τον τσίμπησε.

Ζ.

Εάν κατιτίς…

*«ΕΔΩΣΑΝ οι Ευρωπαίοι στον Τσίπρα τις συντάξεις». Εμφανής η στενοχώρια χθες στον αντιπολιτευόμενο Τύπο. Δυστυχής θα ένιωθε κι αντιπολίτευση, που όμως δεν το έδειξε. Δικαίως, αφού θα κέρδιζε. Αν έχαναν οι συνταξιούχοι. Έτσι είναι η πολιτική…

***

*Μ’ ΑΥΤΑ και με τούτα πάντως, η ανάπτυξη μπορεί να μην ήρθε, το τράκο των μνημονίων όμως έχει απομακρυνθεί. Να οι συντάξεις, να τα αναδρομικά, να κι οι εισφορές, μνημονιακά μέτρα να ανατρέπονται, πράγματα ανομολόγητα μέχρι λίγο καιρό πριν και για πολύ καιρό πριν. Χαραμάδα, τουλάχιστον…

Ζ.

Ένα, δύο, τρία

*ΕΝΑ, δύο, τρία πολλά πολυτεχνεία… Και να που με τον γιορτασμό της επετείου δικαιώνεται μετά από τόσα χρόνια το σύνθημα των αντεξουσιαστών.

Άλλη συγκέντρωση, σε διαφορετική πλατεία σήμερα στη Λάρισα ο Δήμος, άλλη η ΑΔΕΔΥ, άλλη το ΕΚΛ. Κι αυτή η τελευταία είναι στις 6 μ.μ. στην Ταχυδρομείου. Εκεί επίσης αλλά στις 7 μ.μ. η συγκέντρωση των αναρχικών. Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΙΑ βρίσκεται κάπου ανάμεσα, αφού κάλεσε σε συγκέντρωση στις 6.30 στον ίδιο χώρο.

Ζ.

Περί γραβάτας

*«ΠΡΙΝ δύο χρόνια, όταν και επιβάλλατε παράλογες ασφαλιστικές εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, τους αποκαλούσατε ειρωνικά “Κίνημα της γραβάτας”. Σήμερα, πανηγυρίζετε για την κατάργηση αυτών που εσείς επιβάλλατε, με τον νόμο Κατρούγκαλου, δικαιώνοντας τελικά τις γραβάτες. Κάλλιο αργά, παρά ποτέ…». Έτσι αντιμετώπισε ο Λαρισαίος νεοδημοκράτης βουλευτής Χρ. Κέλλας στη Βουλή την κυβερνητική πρόταση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Η αντιπολίτευση έχει και αυτή την επιχειρηματολογία της. Πόσο μάλλον για προνομιακούς για την ίδια κλάδους.

Ζ.

Και διηγώντας τα…

*ΕΙΧΑΝ ξεκινήσει πάλι με το αγαπημένο τους ίντερνετ οι Λαρισαίοι εβδομηντάρηδες.

- Είχε ακούσει ο άλλος ότι μαζεύεις πολλά like άμα βάζεις φωτογραφία στο f/b με μπούτι ή στήθος, κι έβαλε κι από τα δύο. Αφού είχε κοτόπουλα στο ψυγείο, ο χασάπης τα φωτογράφισε.

***

*ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ με άγριες περιπέτειες της νιότης.

- Πάμε, μου έλεγε η άλλη, πάμε στο βουνό να περπατήσουμε και μετά να κάνουμε σεξ. Χαζός ήμουν εγώ; Αυτά κάνουν μωρέ κι έχει γεμίσει ο τόπος χήρες…

***

*ΚΑΙ κατέληξαν στον αυτοσαρκασμό.

-Έχετε βιβλία για το Αλτσχάιμερ;

-Ναι.

-Πού;

-Τι πού…

-Τι ναι…

Ζ.

Γλώσσα

*ΣΤΟ σημερινό λεξιλόγιο οι Έλληνες χρησιμοποιούμε πάνω από 5.000 ομηρικές λέξεις κι ο Γ. Κ. θυμίζει ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός ομηρικών λέξεων κρύβεται μέσα σε σύνθετα ή διάφορα παράγωγα:

Τη φωνή δεν την ονομάζουμε αυδή, λέμε όμως έμεινα άναυδος ή απηύδησα.

Η γη δεν λέγεται σήμερα άρουρα ή χθων, παρ’ όλα αυτά έχουμε και αρουραίους και υποχθόνιους θορύβους.

Το ιμάτιο δεν ονομάζεται λώπη υπάρχουν όμως αρκετοί λωποδύτες γύρω μας.

Δεν λέμε κυνώ το φιλώ, ούτε κύσα το φίλησα. Λέμε όμως προσκυνώ το εικόνισμα.

Το συχνά δεν το λέμε θαμά, έχουμε όμως πολλούς θαμώνες στα καφενεία.

***

*ΤΟ πλοίο δεν ονομάζεται πλέον ναυς, έχουμε όμως και ναυπηγούς και ναυτιλία με ναυτικούς και ναυστάθμους με ναυτικό με ναυάρχους, ναύτες και ναυμαχίες και ναυαγούς με ναυαγοσώστες και ναυτοδικείο και ναυτία.

Το ψωμί μόνο στις εκκλησίες το αποκαλούμε άρτο, όμως έχουμε αρτοποιεία, αρτοσκευάσματα.

Μπορεί να μην ονομάζουμε ιχθείς τα ψάρια, λέμε όμως ιχθυοπώλη, ιχθυοπωλείο, ιχθυοκαλλιέργεια.

Αλέξω σημαίνει εμποδίζω, αποτρέπω. Τώρα χρησιμοποιούμε τις λέξεις αλεξίπτωτο, αλεξίσφαιρο, αλεξικέραυνο, αλεξήλιο. Επίσης Αλέξανδρος είναι αυτός που αποκρούει τους άνδρες.

***

*ΜΕ το επίρρημα τήλε στον Όμηρο εννοούσαν μακριά, εμείς χρησιμοποιούμε τις λέξεις τηλέφωνο, τηλεόραση, τηλεπικοινωνία, τηλεβόλο, τηλεπάθεια.

Λάας ή λας έλεγαν την πέτρα. Εμείς λέμε λατομείο, λαξεύω.

Φρην είναι η λογική. Από αυτή τη λέξη προέρχονται το φρενοκομείο, ο φρενοβλαβής, ο εξωφρενικός, ο άφρων.

Νόστος σημαίνει επιστροφή στην πατρίδα. Η λέξη παρέμεινε ως σήμερα ενώ υπάρχουν η παλιννόστηση, η νοσταλγία.

Άλγος ήταν ο σωματικός πόνος, από αυτό προέρχεται το αναλγητικό.

Το βάρος το αποκαλούσαν άχθος, σήμερα λέμε αχθοφόρος.

Πέδη, σημαίνει δέσιμο και τώρα λέμε πέδιλο. Επίσης χρησιμοποιούμε τις λέξεις χειροπέδες, ορθοπεδικός.

Από το φάος, το φως, προέρχεται η φράση φαεινές ιδέες.

Βρύχια είναι τα βαθιά νερά, εξ ου και το υποβρύχιο.

Φερνή έλεγαν την προίκα. Από εκεί επικράτησε την καλά προικισμένη να την λέμε «πολύφερνη νύφη».

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ λέξεις, από τα χρόνια του Ομήρου, που ενώ η πρώτη τους μορφή μεταβλήθηκε, π.χ. η χειρ έγινε χέρι, το ύδωρ νερό, στη σύνθεση διατηρήθηκε η πρώτη μορφή της λέξεως:

Από τη λέξη χειρ: χειρουργός, χειριστής, χειροτονία, χειραφέτηση, χειρονομία, χειροδικώ.

Από το ύδωρ: ύδρευση, υδραγωγείο, υδραυλικός, υδροφόρος, αφυδάτωση, ενυδρείο.

Ζ.

Διευθυντές

*ΣΕ συνέχεια χθεσινού σχολίου για την κόντρα του Συλλόγου Εργαζομένων με τον περιφερειάρχη για τις κρίσεις των γενικών διευθυντών, ο πρόεδρος του συλλόγου Χρ. Μάρκου σημειώνει τα εξής: Έως σήμερα (16/11/18 και ώρα 11:30) δεν έχει κοινοποιηθεί στον Σύλλογό μας το αναφερόμενο στο σχόλιό σας έγγραφο, περί αποστολής αιτήματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο Υπ. Εσωτερικών σχετικά με την προκήρυξη των Γενικών Δ/ντών. Ο Σύλλογος πέραν των προηγουμένων εγγράφων του, για το τελευταίο έγγραφο-παρέμβασή του, της 7/11/18 δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση από τον περιφερειάρχη. Ο Σύλλογος ενημερώνεται μόνο εγγράφως για τις αποφάσεις της Διοίκησης».

Αυτοί φταίνε

*ΠΗΓΕ λίγο πιο πίσω στον χρόνο ο Λαρισαίος Γ. Γ. κάνοντας αποτίμηση της ιστορικής διαδρομής. Κάποιος άλλος στην παρέα είχε ήδη ξεπουπουλιάσει τη γενιά του Πολυτεχνείου.

- Βρε σεις; Δολοφόνησαν τον Καποδίστρια, φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη, έφεραν τους Βαυαρούς στην εξουσία. Αυτή η γενιά του 1821, σας το λέω, μας κατέστρεψε.

Ζ.

Λίγες κουβέντες

*«ΔΕΝ υπάρχουν πρώτοι και δεύτεροι στον αγώνα για την επίλυση του ζητήματος της λειτουργίας των αμβυκούχων», σχολιάζει ο πρόεδρος των Αμβυκούχων Τυρνάβου Λάσκος Β. Μανδηλάς. Στην παρέμβαση αναφορικά με το ποιος θα πάρει την «πρωτιά» για την επιτυχία ο κ. Λάσκος Μανδηλάς σημειώνει στη στήλη: «Όλοι μας κάναμε το καθήκον μας. Όταν κάποιος κάνει το καθήκον του, όπως Δήμος, Αμβυκούχοι, Αγροτικοί Σύλλογοι και φυσικά οι αγρότες δεν χρειάζονται πολλές δηλώσεις. Το αποτέλεσμα μετράει».

Κ.Τσ.

Ριζική θεραπεία

*Ο παλιός Λαρισαίος υπέφερε από φοβερούς πονοκεφάλους. Σε όσους γιατρούς κι αν είχε πάει, κανείς δεν μπόρεσε να βρει την αιτία ή να τους σταματήσει. Αυτό συνέβαινε για χρόνια, η κατάσταση με τους πονοκεφάλους είχε καταντήσει αφόρητη.

Κάποια μέρα βρέθηκε ένας γιατρός που ίσως μπορούσε να βοηθήσει.

- Υπάρχουν καλά και κακά νέα, του είπε ο γιατρός αφού τον εξέτασε ενδελεχώς. Τα καλά νέα είναι ότι σίγουρα μπορώ να σε θεραπεύσω από τους πονοκεφάλους. Τα κακά νέα είναι ότι για να γίνει αυτό, πρέπει να σου ακρωτηριάσω τα γεννητικά όργανα…

Σοκαρισμένος καημένος έφυγε μέσα στη θλίψη. Το σκέφτηκε αλλά μη έχοντας άλλη επιλογή αφού η κατάσταση είχε φτάσει στο απροχώρητο, πήγε για την εγχείρηση.

***

*ΜΕΤΑ από μερικές μέρες, βγαίνοντας από το νοσοκομείο, ένιωθε ότι κάτι του έλειπε αλλά οπωσδήποτε οι πονοκέφαλοι είχαν υποχωρήσει. Και σύντομα έφυγαν τελείως. Ένιωθε άλλος άνθρωπος.

Σκεπτόμενος να κάνει μία καινούργια αρχή και μία νέα ζωή, μπήκε σ’ ένα μαγαζί. Αποφάσισε να αγοράσει ένα ωραίο κουστούμι. Μπαίνει, σπεύδει ο υπεύθυνος να τον εξυπηρετήσει.

- Ωραία. Ας δοκιμάσουμε το 46 νούμερο.

- Πού το ξέρετε;

- Αυτή είναι η δουλειά μου, κύριε…

Όντως το κουστούμι ταίριαζε απόλυτα.

-Τι θα λέγατε και για ένα πουκάμισο;

- Πρέπει να φοράτε το L, κολάρο 30 πόντοι…

- Πού το ξέρετε;

- Αυτή είναι η δουλειά μου, κύριε…

Και το πουκάμισο ταίριαζε τέλεια. Και τα παπούτσια, για τα οποία έγινε η ίδια συζήτηση και το επιπλέον παντελόνι το ίδιο, έβρισκε το νούμερο με το μάτι ο σπεσιαλίστας. Είχε αρχίσει να φτιάχνει κι η διάθεσή του, του ακρωτηριασμένου.

***

*- ΤΙ θα λέγατε να πάρω και εσώρουχα;

- Βεβαίως. Θα πρέπει να φοράτε νούμερο 32…

- Όχι, φοράω 30, σταθερά από τότε που ήμουν 18 χρονών…

Τον κοιτάει σκεφτικός ο ειδικός πωλητής

- Αποκλείεται να φοράτε 30 νούμερο. Αυτό θα σας έσφιγγε τα γεννητικά όργανα με αποτέλεσμα να υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους.

Ζ.

 

 

 AGNVSTO POIOS KVNSTANTINOS

*ΑΓΝΩΣΤΟ ποιος Κωνσταντίνος ζήτησε από ποιον να φωτογραφηθούν μαζί, προχθές στη Λάρισα. Αργυρός ή Αγοραστός; Αν και μάλλον…

Ζ.

 

 

GRAFEI O G LADOPOYLOS

*ΓΡΑΦΕΙ ο Γ. Λαδόπουλος; Μόνο; Και διαγράφει και συγγράφει και υπογράφει και προγράφει και καταγράφει και παραγράφει και αναγράφει. Απαράγραπτος…

Ζ.

 

 

AYTH KI AN EINAI KALLIERGHMENH SYZHTHSH

*ΑΥΤΗ κι αν είναι καλλιεργημένη συζήτηση, κουβεντούλα κουλτουριάρηδων.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass