Πενθήμερο;

Δημοσίευση: 18 Νοε 2018 19:01
   *Ο Κ. Μπαργιώτας έχει την ευχέρεια να κάθεται και να συζητάει με όλους, ακόμη και χωρίς καρέκλα.  Ζ. *Ο Κ. Μπαργιώτας έχει την ευχέρεια να κάθεται και να συζητάει με όλους, ακόμη και χωρίς καρέκλα. Ζ.

*ΤΙ συντονισμός κι αυτός… Παρακολουθώντας τη μακροπρόθεσμη καιρική πρόγνωση, οι Λαρισαίοι έβλεπαν ότι ο ουρανός ξανοίγει από Δευτέρα, οι θερμοκρασίες τραβούν ξανά την ανηφόρα. Κι όταν κοντέψει το επόμενο Σαββατοκύριακο πάλι κακοκαιρία. Κατοχύρωσε πενθήμερο κι ο ήλιος;

Ζ.

Βόηθα Παναγιά

* ΜΕ αφορμή προχθεσινό δημοσίευμα της «Ε» για την ανάδειξη του Οθωμανικού Χαμάμ στην οδό Βενιζέλου, δεν θα το πιστέψετε αλλά υπήρξε συμπολίτης που διαμαρτυρήθηκε ότι, ως χώρα εννοείται, «πετάμε λεφτά για τα τούρκικα μνημεία» κλπ.

Ούτε ιστορία, ούτε πολιτισμός, τίποτα δεν ισχύει για τον Ελληνα «πατριώτη» που ενδεχομένως θα νοιάζεται για την Αγιά Σοφιά. Ο πολίτης έχει την ατομική του ευθύνη που υιοθετεί τα δήθεν πατριωτικά αλλά τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις και όλες μαζί. Αυτές ενίσχυαν με τις πολιτικές τους, τους «τουρκοφάγους» και τους φιλοναζί της Χρυσής Αυγής που απέκτησαν αρμοδιότητα «απονομής δικαιοσύνης» δολοφονώντας εν ψυχρώ, όποιον διαφωνεί. Μάλιστα η ΝΔ προκειμένου να αντλήσει ψήφους από τη δεξαμενή των εθνικιστών – καθώς έπιασε «ταβάνι» στο κέντρο – συντάσσεται με τους ακραίους της ιεραρχίας της εκκλησίας. Δεν έχει σημασία που κάνουν πιο συντηρητική, πιο οπισθοδρομική την κοινωνία, ψηφαλάκια να μαζέψουν. «Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» απλά και παραδοσιακά ή «ψωμί, ελιά και Κώτσο βασιλιά» για να το σιγουρέψουμε;

Β.Κ.

Αδελφοί

* ΜΕ το συμπάθιο δηλαδή αλλά αυτοί οι ιεράρχες έτσι όπως δημοσίως τσακώνονται και αλληλοκατηγορούνται, με τόση εμπάθεια, σήμερα Κυριακή από άμβωνος θα κηρύξουν τον λόγο του Κυρίου Ιησού, το Ευαγγέλιο;

Από το οποίο αντιγράφουμε: «Εντολή καινήν δίδωμι υμίν ίνα αγαπάτε αλλήλους. Καθώς ηγάπησα υμάς ίνα και υμείς αγαπάτε αλλήλους. Εν τούτω γνώσονται πάντες ότι εμοί μαθηταί έστε, εάν αγάπην έχητε εν αλλήλοις».

Θα ψάλλουν τα Χριστούγεννα στις εκκλησίες ή θα καλέσουν το πλήρωμα σε «ανένδοτο;».

Β.Κ.

Επαναλαμβάνεται;

* «ΚΑΚΙΕΣ» του Τυρναβίτη οινολόγου - χημικού Γιάννη Κοντογιάννη μεταφέροντας μνήμες από το παρελθόν: Με τα πεπραγμένα του για την απόσταξη του τσίπουρου ο νυν δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης θα μπορούσε και να πει: «Όσο θα είμαι δήμαρχος Τυρνάβου οι άμβυκες θα λειτουργούν». Φράση του τότε προέδρου της Βουλής Τάκη Ροδόπουλου προς Τυρναβίτες αμβυκούχους τις δεκαετίες 1950 – 1960. Λέτε η ιστορία να επαναλαμβάνεται;

Κ.Τσ.

Μόνο κόψε;

*ΤΟ συζητούσαν άλλη μια φορά χθες πάλι στην παρέα των Λαρισαίων. Διαβάζοντας ότι στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Πέμπτη, υπάρχουν ξανά πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη για κοπή δέντρων σε ισάριθμες περιοχές της πόλης, δεκάξι δέντρα εν συνόλω ξάπλα.

-Και πώς να γίνει, άμα πάλιωσαν κι είναι επικίνδυνα, άμα εμποδίζουν σε έργα…

-Πότε θα διαβάσουμε όμως ότι ο Δήμος αποφάσισε δενδροφυτεύσεις; Πότε θα δούμε να αντικαθίστανται αυτά που έχουν κοπεί; Ούτε καν αυτά που χάθηκαν απ’ την Κεντρική πλατεία και το βλέπει όλος ο κόσμος…

Ζ.

Φαβορί και αουτσάιντερ

*ΣΥΝΘΕΤΟ προβάλλει στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ το τοπίο ενόψει εκλογών. Των βουλευτικών εκλογών. Διότι και ο Ν. Παπαδόπουλος, που είχε οριστεί βουλευτής και δεν είχε εκλεγεί με σταυρό, με τη δραστηριότητα και τη δημοσιότητα αυτών των ετών έχει ισχυροποιηθεί, μόνο αμελητέος παράγων δεν θεωρείται. Αλλά και η Άννα Βαγενά δεν θεωρείται αχτύπητη, λόγω κυρίως των πολλών απουσιών της από την περιοχή, δικαιολογημένων ή μη, ο κόσμος και του ΣΥΡΙΖΑ έχει τις απαιτήσεις του.

***

*ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ φαίνεται να προβάλλουν με αξιώσεις δύο στελέχη που ήταν ξανά υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος, έχουν την εμπειρία, ενώ πλέον εμφανίζονται πολύ πιο ισχυροί και κοινωνικά δικτυωμένοι. Ο γιατρός Γιάννης Καρυπίδης με φόρα από την Ελασσόνα κι ο δάσκαλος Βασίλης Ζωγράφος στην πόλη της Λάρισας και τον κάμπο. Θα φάει η μύγα σίδερο…

Ζ.

Απ’ το κοντρόλ

*ΕΞΥΠΝΑΔΕΣ στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Θέλεις να κάνεις τον γύρο του κόσμου μόνο με 1.000 ευρώ;

- Ναι, βέβαια, το ρωτάς;

- Ωραία, μου δανείζεις 1.000 ευρώ τώρα κι ύστερα γυρίζεις όλο τον κόσμο να με ξαναβρείς.

***

*- ΕΧΩ ωτίτιδα βρε παιδιά, πιάνω το αυτί μου και με ρωτάει η άλλη η εκνευριστικιά. ‘’Πονάς;’’ Τι να τις πω. ‘’ Όχι, με ειδοποιούν απ’ το κοντρόλ…’’

***

*- ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ βρε σεις με το ταπί και ψύχραιμος. Θέλω να γίνω λεφτάς κι εκνευρισμένος.

Ζ.

Συνέδριο γιαγιάδων

*ΣΤΟ φθινοπωρινό τους συνέδριο, οι Λαρισαίες γιαγιάδες, ζωηρές πενηντάρες δηλαδή, με απεριόριστη τρυφερότητα για τα μικρά τους εγγόνια, κατέληξαν απηυδισμένες στο δικό τους επιστημονικό συμπέρασμα: «Οι γονείς τα χαλάνε τα παιδιά». Εννοώντας ότι πατεράδες και μανάδες, τα νεαρά ζευγάρια οφείλουν να εκχωρήσουν τη διαπαιδαγώγηση των βλασταριών τους στις έμπειρες γιαγιάδες. «Οι οποίες άλλωστε τα αγαπούν και περισσότερο απ’ αυτούς».

Ζ.

Στην Αμερική

*ΤΟ Κανάλι της Βουλής έδειξε μεταξύ των άλλων για την επέτειο του Πολυτεχνείου κι ένα ντοκιμαντέρ για την αντιχουντική δράση των Ελλήνων στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Βασικά άνθρωποι του ΠΑΚ υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου. Στην κάμερα μιλούσαν η Μαργαρίτα, ο Σπύρος Μερκούρης διηγούμενος τα όσα έκανε η αδελφή του η Μελίνα, προβλήθηκαν επίσης και διάφορα βίντεο εποχής. Μιλούσε επίσης ο μετέπειτα υπουργός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σκουλάς αλλά κι ένας Λαρισαίος. Ο Θεόδωρος Στάθης, που έλεγε για την υποστήριξη των Ελλήνων από τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ αλλά και για τις πιέσεις που δέχονταν οι αντιχουντικοί και ο ίδιος από το καθόλου ουδέτερο FBI. Nαι, o υπουργός του Α. Παπανδρέου πολύ αργότερα, ο Θ. Στάθης από την Κοιλάδα.

Ζ.

Μεταρρυθμιστές

*- ΤΕΛΕΙΟΣ ο Σημίτης, ο καλύτερος πρωθυπουργός. Τόσο νωρίς δεν αγιοποιεί ούτε η Καθολική Εκκλησία…

Ο Λαρισαίος διατύπωνε τις ενστάσεις του προκληθείς από την υπερπροσπάθεια προφύλαξης του πρώην πρωθυπουργού. Έδειχνε να έχει πάρει ανάποδες κι επιχείρησε συγκρίσεις-ιεροσυλία θα έλεγαν οι Κινάληδες. Ίσως και να ήταν φίλος των ‘’περιστασιακών ενοίκων’’ κι άρα όχι των ιδιοκτητών της εξουσίας.

- Γιατί ακόμη μνημονεύουμε Σημίτη και τον υπουργό του Τάσο Γιαννίτση, που δεν τους επιτράπηκε να βάλουν χέρι και να συμμορφώσουν το Ασφαλιστικό που κατέρρεε, τους δοξάζουν πολλοί κι ας μην τα κατάφεραν προ δεκαπενταετίας, τότε που υπήρχε ακόμη περιθώριο. Ενώ ταυτόχρονα, οι ίδιοι είναι που επιτιμούν σκληρά Τσίπρα και Κατρούγκαλο για το σύστημα που εφάρμοσαν με τις συντάξεις, που πέτυχαν σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες να αναστηλώσουν το Ασφαλιστικό από τα ερείπιά του… Μεταρρύθμιση δεν έκαναν κι αυτοί;

-Ε, δεν ξέρεις; Προσπάθησε να του εξηγήσει ο πιο ψύχραιμος της παρέας. Άμα έχεις κέλυφος προστασίας από τα μέσα ενημέρωσης, άμα το σύστημα έχει υφάνει κουκούλι για πάρτη σου…

Ζ.

Σκωτσέζικο

*- ΑΝΕΠΤΥΞΕ μήπως το ΕΑΚ της Λάρισας ιδιαίτερες σχέσεις με το αντίστοιχο του Εδιμβούργου;

Γριφώδες το ερώτημα του Λαρισαίου ο οποίος χρησιμοποιεί το Κολυμβητήριο στο Αλκαζάρ, τις ώρες του κοινού. Εδώ και καιρό, εξηγούσε, μετά το κολύμπι κάνουν σκωτσέζικο ντους. Εδώ και πολύ καιρό, εκεί που πλένονται το ζεστό νερό τελειώνει ξαφνικά κι ακολουθεί καταιονισμός από παγωμένο. Το χειρότερο που μπορεί να τύχει σε κάποιον, τώρα που έπεσαν οι θερμοκρασίες. (Πότε θα ληφθεί μέριμνα για ζεστό μπάνιο χωρίς εκπλήξεις; Μα κι αυτοί, απαιτήσεις... Σπίτι δεν έχουν να πάνε για ντους;)

Ζ.

Οδηγάρες

*ΚΛΑΣΙΚΑ φαλλοκρατικής απόκλισης τα οδηγικά αστειάκια στη λαρισινή παρέα.

-Τράκαρα καλέ, δυό μήνες στην Εντατική, το αυτοκίνητο σμπαράλια. Ο άλλος εν τω μεταξύ δεν έπαθε τίποτε.

-Τι οδηγούσε;

-Τρένο.

***

*- ΠΗΓΑ βρε αγάπη μου να αποφύγω έναν τύπο που έπινε μπύρα και μιλούσε στο κινητό του… Και τράκαρα.

- Κι η αστυνομία τι του έκανε;

- Είπαν ότι μπορεί να κάνει ό, τι θέλει όταν κάθεται στην αυλή του.

Ζ.

Μάχη των Φαρσάλων

*ΜΕΤΑ τα Χριστούγεννα λέει θα ξεκινήσει τις κινήσεις του για τις επόμενες εκλογές ο δήμαρχος Φαρσάλων. Κι όποιος θέλει τον πιστεύει τον Άρη Καραχάλιο, ότι παραμένει όλο αυτό τον καιρό ψύχραιμος κι ακίνητος. Δημοσίως πάντως το πράττει, άλλο στο παρασκήνιο. Άγνωστες και οι κινήσεις του στενού του συνεργάτη, του πάντοτε στο πλευρό του αντιδημάρχου Δημ. Μπαμπανίκα. (Κατά τα άλλα, τα στρατεύματα των αντιπάλων συγκεντρώνονται για τη Μάχη των Φαρσάλων.)

***

*Ο Βαγγ. Δημητρακόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι έχει έτοιμο το ψηφοδέλτιο. Διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πολυσυλλεκτικό σχήμα, ακόμη και νεοδημοκράτες λέει συμπεριλαμβάνει.

Με διακριτικότητα αλλά και το κύρος της πρώην δημάρχου κινείται η Μαρία Ίφου, επιδιώκοντας να επανέλθει στα πράγματα.

Αλλά κι ο Κ. Τύμπας επιμένει να λέει ότι θα κατέβει για δήμαρχος. Κόντρα στην επίσημη γραμμή του ΚΙΝΑΛ που υποστηρίζει τους εν ενεργεία δημάρχους του. Αν κι ο γραμματέας της πράσινης Τοπικής Γρ. Γκουντόπουλος είναι απίθανο να την ακολουθήσει.

***

*ΣΤΗ ΝΔ τώρα, η αποχώρηση του Χρ. Καπετάνου από την κούρσα και το κενό που αίφνης προέκυψε δημιουργεί ρεύματα προς κάλυψή του. Φαβορί θεωρούνται ο μικροβιολόγος γιατρός Μάκης Εσκίογλου και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τάσος Δραχμάνης. Ο πρώτος πιστώνεται με μεγαλύτερη εκλογιμότητα, ο δεύτερος όμως είναι πιο πολύ ΝΔ. Ωστόσο η σχέση του με τη Μαργαρίτα Γκότη, την πρόεδρο της γαλάζιας Τοπικής ενεργοποιεί τον νεοδημοκρατικό εμφύλιο που έδειχνε να είχε κοπάσει.

***

*ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και τα γαλάζια αουτσάιντερ στην αφετηρία. Ο απόστρατος αστυνομικός Κων. Δαμιανός, πρώην διοικητής Α. Τ. Φαρσάλων. Και ο σωφρονιστικός υπάλληλος Γ. Τασιόπουλος, ο οποίος αυτοπλασαρίστηκε στην κούρσα δηλώνοντας απλώς ότι θέλει να πάει για δήμαρχος.

Ζ.

 

 

DYO PRAGMATA SYNDEOYN TON MARGARITH

*ΔΥΟ πράγματα συνδέουν τον Μαργαρίτη Σχοινά και τον Λεωνίδα Μπακούρα, που βρέθηκαν προχθές στο δείπνο των Θεσσαλών βιομηχάνων. Το ενδιαφέρον τους για τις επενδύσεις –ο εκπρόσωπος της Κομισιόν τις ανακοινώνει και ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣ τις υλοποιεί- αλλά και η αγάπη τους για τον …Άρη Θεσσαλονίκης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ποζάρουν στον φακό ως γνήσιοι Αρειανοί.

 

 

OPOY O G SOYLTHS

*ΟΠΟΥ ο Γ. Σούλτης αναλύει πώς αντιμετωπίζεται ο αντίπαλος στις εκλογές με κυκλωτικές συνεργασίες.

Ζ.

 

 

MAZI ME TH NEOLAIA

* ΜΑΖΙ με τη νεολαία ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Στο περιθώριο της «Philoxenia» στη Θεσσαλονίκη είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με νέους και νέες του Δήμου Τεμπών, να αναπτύξει θέσεις για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και ιδιαίτερα για τα ιστορικά Αμπελάκια με την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελακίων κ. Αναστασία Σερέτη. Μπροστάρης και στην τουριστική ανάπτυξη και πολιτιστική προβολή της Θεσσαλίας ο περιφερειάρχης.

Κ.Τσ.

 

 

H LEGOMENH GARIDA SKOYLARIKI*Η λεγόμενη γαρίδα-σκουλαρίκι, του σερβιτόρου. Φινγκερφούντ σερβιριζόμενο στους επισήμους σε δεξίωση Λαρίσης. «Τώρα μου θες και τσιζκέικ για επιδόρπιο», σχολίαζε ο άλλος, «που στο χωριό σου τις έτρωγες τις κουκουρούκου μαζί με τ’ αυτοκόλλητο».

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass