Προθάλαμος

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 19:01
*ΜΙΑ χαρά το τακτοποίησε η άλλη το ποδήλατό της. Και μάλιστα μπροστά στο Δημαρχείο. Τι τη νοιάζει;  Ζ. *ΜΙΑ χαρά το τακτοποίησε η άλλη το ποδήλατό της. Και μάλιστα μπροστά στο Δημαρχείο. Τι τη νοιάζει; Ζ.

*ΟΠΟΤΕ φτάνει στην ώρα του το κανονικό φθινόπωρο. Με το κρυουλάκι, τις βροχούλες του, προθάλαμος του χειμώνα. Να πέσουν και τα φύλλα, ν’ αρχίσει να δουλεύει κι ο σπόρος στη γη ώστε να ξαναπρασινίσει.

Όλα με τη σειρά, όλα κύκλος.

Ζ.

Ενδείξεις

*ΔΕΝ είναι μονάχα τα νέα σούπερ μάρκετ που ανοίγουν στην πόλη, στοιχείο που σχολίαζε τις προάλλες η εφημερίδα. Ενθαρρυντικό στοιχείο και το ότι ξεκίνησε το εκπτωτικό Εμπορικό Κέντρο, όσο κι αν ανησυχούν οι Λαρισαίοι έμποροι, κάπου ποντάρουν οι ξένες αλυσίδες, κάτι έχουν μετρήσει για να επενδύσουν.

***

*ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ όμως κι άλλες ενδείξεις. Η αγορά ακινήτων δείχνει να κινείται, παρότι των ακινήτων, μετά από αναισθησία ετών. Μεσίτες αναζητούν για αγοραστές, σπίτια και χωράφια στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή δύσκολα βρίσκει πλέον κάποιος σπίτι να νοικιάσει στη Λάρισα. Άρα θ’ ανέβουν και τα ενοίκια. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό με καθηλωμένους τους μισθούς, με ταχυδακτυλουργικό μοιάζει. Παρότι η Λάρισα δεν εμφανίζει πιεστικό φαινόμενο airbnb, εντούτοις παρατηρείται έλλειψη ενοικιαστηρίων. Είναι μάλλον που από δεκαετίας δεν χτίζονται νέα διαμερίσματα, ωστόσο τώρα προκύπτει πιεστική ανάγκη πια.

***

*ΚΑΙ το κερασάκι στην τούρτα των ενδείξεων αλλαγής του κλίματος. Ως κορωνίδα χαρακτήριζε ο Λαρισαίος το γεγονός ότι ξανανοίγει το ‘’Μπούζιος’’. Το σύμβολο του λαϊκού γλεντιού καναδυό δεκαετίες. Τα μπουζούκια ήταν ανέκαθεν δείγμα ανάπτυξης στην Ελλάδα. Ένδειξη ευμάρειας ακριβέστερα.

Ζ.

Τραβάει το αίμα

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΣ, παρατηρητής των διαδραματιζομένων στο τοπικό σκηνικό, προέβλεπε χθες ότι οι ανελίστας «πιθανότερο είναι να τα βρουν με τον Τσιλιμίγκα στις περιφερειακές εκλογές, παρά να υποστηρίξουν Καλογιάννη στις δημοτικές». Εκτιμώντας ότι «για την Περιφέρεια θα είναι μάλλον κεντρική η απόφαση και πιο πολιτική ενώ…».

- Στη Δημαρχία κάποιοι θα πάνε στο ίδιο ψηφοδέλτιο με τους άλλους δεξιούς, τραβάει το αίμα. (Κι όσο τα προβεβλημένα τοπικά στελέχη δεν κάνουν κάποια κίνηση…)

Ζ.

Εμπρός του

*ΟΜΙΛΙΑ κυριολεκτικά στην ολομέλεια της Βουλής από τον Χρ. Κέλλα, αφού μίλησε για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό ακριβώς πριν από τον πρωθυπουργό.

Ο Λαρισαίος, έχοντας εις παράταξιν εμπρός του πρωθυπουργό, υπουργικό συμβούλιο και κυβερνητικούς βουλευτές, έβαλλε λέει κατά ριπάς. «Δεν ξέρω αν πρέπει να πανηγυρίζετε ή να έχετε σκυμμένα τα κεφάλια με το σημερινό νομοσχέδιο, το σίγουρο όμως είναι ότι θα πρέπει να πείτε συγγνώμη στον κόσμο. Καταργείτε μέρος του καταστροφικού νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο χειροκροτούσατε και παρουσιάζατε ως μεταρρύθμιση», τόνισε απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα.

Κρίνοντας πάντως οι συνεργάτες του από το γεγονός πως ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, απευθύνθηκε και αυτός στον Λαρισαίο πολιτικό, εκτιμούν ότι μάλλον ο βουλευτής βρήκε στόχο.

Ανατροπές

*ΟΛΟ και πληθαίνουν στους ιντερνετικούς διαξιφισμούς οι νεοδημοκράτες Λαρισαίοι που στα ξεσπάσματά τους χρησιμοποιούν τους χαρακτηρισμούς ‘’φασίστες’’ και ‘’φασισταριά’’, καταφερόμενοι εναντίον αριστερών. Ο λόγος για πατενταρισμένους δεξιούς, μιας κάποιας ηλικίας κιόλας, που το λένε και το φχαριστιούνται, γεμίζει το στόμα τους.

Κέρδος διαπίστωνε γνωστός συριζαίος. «Τουλάχιστον θεωρούν πολύ κακό πράγμα τον φασισμό. Άρα όφελος…».

Ζ.

Όμως…

*ΑΡΕΣΕ και στους Λαρισαίους το σκίτσο του Αρκά. Φάνηκε από το πλήθος των αναπαραγωγών.

Είναι γνωστό το απόφθεγμα του Αβραάμ Λίνκολν. «Μπορείς να ξεγελάσεις λίγους για πολύ καιρό ή πολλούς για λίγο καιρό. Αλλά δεν μπορείς να ξεγελάσεις πολλούς για πολύ καιρό». Είναι επίσης γνωστό ότι ο Αβραάμ Λίνκολν δεν είχε επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα.

***

*Ο σκιτσογράφος διαπιστώνει επαναστατικό κλίμα στην κοινωνία. Ο λαός είναι έτοιμος να ξεσηκωθεί με το σύνθημα ‘’Να μην αλλάξουμε τίποτα’’.

Ζ.

Τρυντώ Τρικάλων

*ΕΙΝΑΙ κάμποσα στοιχεία που ταιριάζουν, οπότε προέκυψε κι ο χαρακτηρισμός, από Λάρισα άρα από τη δέουσα απόσταση. ‘’Τρυντώ των Τρικάλων’’ λοιπόν ονομάστηκε ο Δημ. Παπαστεργίου. Δεν είναι μονάχα που ο τωρινός δήμαρχος είναι γιος πρώην δημάρχου, του Κώστα Παπαστεργίου, όπως κι ο Καναδός πρωθυπουργός ήρθε κι αυτός να αναδειχθεί στο αξίωμα του πατέρα του Πιέρ Τρυντώ. Επιπλέον ο Τρικαλινός είναι συνομήλικος του Τζάστιν, φέρνουν στην ίδια κοψιά οι δυό τους αλλά και το στυλάκι τους μοιάζει, η επαφή τους με τον κόσμο, η προσέγγιση στα πράγματα.

Ζ.

Ρέστα από 100

*ΕΛΕΓΑΝ τα δικά τους οι έμπειροι Λαρισαίοι μεσήλικες.

- Έκοψε η γυναίκα μου, ρε σεις, το χέρι της στον τρίφτη. Και μαντέψτε ποιος έφταιγε. Εγώ, που τον είχα αγοράσει.

***

*- ΌΤΑΝ χωρίζει ένα ζευγάρι, πάντα φταίνε και οι δύο. Μάνα και κόρη.

***

*- ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ είναι όταν δίνεις 100 ευρώ στη γυναίκα σου και περιμένεις ρέστα απ’ τα ψώνια.

- Αυτό δεν είναι αισιοδοξία, αυτό μπορεί και να συμβεί.

- Αισιοδοξία τι είναι τότε…

- Όταν η γυναίκα σου πιστεύει πως θα της δώσεις 100 ευρώ να ψωνίσει.

***

*-ΤΙ σ’ αρέσει περισσότερο; Το κρασί ή οι γυναίκες;

-Εξαρτάται απ’ το έτος.

Ζ.

Βαφτίσια;

*ΔΕΝ άλλαξε το όνομα της δημοτικής παράταξης Καραλαριώτου, δεν άλλαξε ακόμα τουλάχιστον. Διότι με τη σύμπραξη και τη συγκόλληση στον χώρο της ΝΔ, κάτι καινούργιο πρέπει να φορεθεί από πάνω, πιο φρέσκο.

Ο προσχωρήσας Χρ. Αγορίτσας ίσως και να έδωσε το όνομα καθώς στη δήλωσή του αναφέρθηκε στη Νέα Αυτοδιοικητική Παράταξη. Την ίδια έκφραση είχε χρησιμοποιήσει και η επικεφαλής λίγο νωρίτερα, σε ανύποπτο χρόνο. Άρα Ν. Α. ΠΑ.; Ή μήπως ΝΑΥΠΑ, όχι δεν είναι εύηχο. Ούτε το ΝΑΠΑΡ…

Ζ.

Στον α’ ή τον β’ γύρο;

*ΕΙΧΕ γραφεί στα ‘’Ψ’’ πριν κάμποσο καιρό, τώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές-σεναριογράφοι το υιοθετούν. Ότι άμα δεν υπάρξει τέταρτο ψηφοδέλτιο, τότε οι δημοτικές εκλογές της Λάρισας είναι πολύ πιθανόν να κριθούν μια κι έξω, από τον πρώτο γύρο. Θα πρόκειται για μετωπική Καλογιάννη-Καραλαριώτου, εκτός αν ο συνδυασμός του ΚΚΕ ξεπεράσει τον εαυτό του και ψαλιδίσει τις πιθανότητες να εξασφαλίσει ένας από τους δύο το 50%+1. Αν υπάρξει και τέταρτος συνδυασμός, τότε είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υπάρξει και β’ γύρος.

***

*ΤΟ θέμα φυσικά δεν είναι αν θα κουραστούν οι Λαρισαίοι, πηγαίνοντας ξανά στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή. Είναι που τα δύο σενάρια, α’ ή β’, έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους. Την πρώτη Κυριακή συγκρούονται τα ψηφοδέλτια. Το ποιος θα κερδίσει εξαρτάται από το πόσο θα τρέξουν οι υποψήφιοι σύμβουλοι και πόσο καλές σταυρομαζώχτρες θα αποδειχθούν. Ό, τι μαζεύει σε σταυρουλάκια ο υποψήφιος στο σακούλι του, από φίλο, γείτονα, συγγενή, συνάδελφο, γνωστό κλπ, μετατρέπεται σε ψήφο στον σάκο του υποψηφίου δημάρχου. Ο συνδυασμός σε κάνει παλληκάρι, το ξέρουν όλοι οι παλιοί αυτοδιοικητικοί αυτό. Στον δεύτερο γύρο όμως, οι επικεφαλής μάχονται μόνοι τους. Εκεί στη μοναξιά του ‘’man to man’’, εν προκειμένω ‘’man to woman’’, ο κόσμος διαλέγει έναν από τους δύο, όποιον θεωρεί καλύτερο για δήμαρχο.

Ζ.

Βιάστηκε

*Ο Λαρισαίος διηγιόταν το συμβάν που του έτυχε στη Ρώμη.

Ένας τύπος, ελεεινός και τρισάθλιος, σουρωμένος μέχρι εκεί που δεν παίρνει, ανεβαίνει στο λεωφορείο. Κάθεται απέναντι, δίπλα σ’ έναν καθολικό παπά, τραβάει μια ρουφηξιά από ένα φλασκί που έβγαλε απ’ την τσέπη, βγάζει μια τσαλακωμένη εφημερίδα απ’ το μπουφάν, σκουπίζει μ’ αυτήν το λερωμένο από κραγιόν και ποτό πρόσωπό του και αρχίζει να διαβάζει. Κάποια στιγμή γυρνάει στον παπά.

-Πάτερ, συγγνώμη για την ενόχληση αλλά, μήπως ξέρετε τι προκαλεί την αρθρίτιδα;

-Η έκλυτη ζωή, του κάνει εκείνος ψυχρά. Η επαφή με φτηνές και διεστραμμένες γυναίκες, το αλκοόλ και η έλλειψη αυτοσεβασμού τέκνο μου, συμπληρώνει με στόμφο.

- Να πάρει και να με σηκώσει, μουρμουρίζει ο περιθωριακός και ξαναβυθίζεται στην εφημερίδα του.

***

*Ο παπάς όμως ξανασκέφτεται το τι είπε, μετανιώνει για τον τρόπο του και του λέει απολογητικά.

-Συγγνώμη τέκνο μου, δεν έπρεπε να σου μιλήσω έτσι απότομα. Για πες μου, όμως, πόσο καιρό έχεις αρθρίτιδα;

-Δεν έχω εγώ πάτερ, μόλις διάβασα πως έχει ο Πάπας.

Ζ.

Ανευ στρατεύματος

*ΜΕ κάθε… όπλο συνεχίζεται η μάχη του στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου (πρώην πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ) με τη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του ελληνικού ΥΕΘΑ.

Αφορμή, αυτή τη φορά, η άσκηση της ΕΕ «Multilayer Exercise 18» που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας. Γράφει ο στρατηγός (σ.σ. διαβάστε το πλήρες κείμενο στο armynow) μεταξύ άλλων πως «κάποιοι στο ΓΕΕΘΑ νόμιζαν ότι έτσι απαξιώνουν τον Στρατιωτικό Τομέα της ΕΕ, τη Στρατιωτική Επιτροπή και εμένα προσωπικά ως τον επικεφαλής της».

Επειδή προχθές στην DV DAY της άσκησης παρευρέθηκαν μόνο ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων. Φλώρος και ο «νούμερο 2» του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, ο Φιλανδός αντιστράτηγος Εσα Πούλκινεν. Δεν παρευρέθηκε ή δεν προσκλήθηκε δηλαδή, εξίσου υψηλόβαθμό πολιτικό προσωπικό.

Παράπλευρες απώλειες από διασταυρούμενα πυρά, στο πεδίο βολής της Λάρισας. Να φαντασθείτε πως η άσκηση ήταν ΤΑΑΣ…

Β.Κ.

 

 

OTI KAI NA LENE

*Ο, ΤΙ και να λένε κάποιοι ξένοι, οι Λαρισαίοι έτσι ακριβώς πιστεύουν ότι είναι τα παιδιά.

Ζ.

 

 

PROXUES TO BRADY SARAKATSANOS

*ΠΡΟΧΘΕΣ το βράδυ ο Σαρακατσάνος πρόεδρος της ΝΟΔΕ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος βρέθηκε σε καζαναριό στην Κρήτη προσκεκλημένος και φιλοξενούμενος του γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, με παρουσία και του μεγάλου κρητικού λυράρη Μανώλη Κονταργύρη.

ΓΡ.

 

 

 EIDE TO PATVMA ME TA TETRAGVNAKIA

*ΕΙΔΕ το πάτωμα με τα τετραγωνάκια ο Λαρισαίος και ενημέρωσε ότι η Ελισάβετ μπορεί να κινηθεί, ως βασίλισσα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Ζ.

 

 

SILVER ALERT EJAFANISTHKAN

*SILVER ALERT… Εξαφανίστηκαν από την περασμένη… Παρασκευή.

Παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τους συζύγους τους.

Γ.Ν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass