ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Black is black

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

Δημοσίευση: 26 Νοε 2018 19:00

*Black Monday σήμερα…

Καθότι η... Monday είναι εξ’ ορισμού μία Black ημέρα, καθώς, σημειολογικά, σημαίνει την επιστροφή στη δουλειά και τη θλιβερή καθημερινότητα, μετά από ένα διήμερο διάλλειμα ξενοιασιάς και σχόλης. Κεφάλια μέσα και... ό,τι ψωνίσατε... ψωνίσατε.

Απλή λογική

*ΠΑΜΕ για πρόωρες εκλογές; αναρωτιόταν χτες στα πρωτοσέλιδά του μεγάλο μέρος του κυριακάτικου Τύπου.

Δεν θέλει ρώτημα, απλή λογική θέλει:

Τον Μάη έχει ευρωεκλογές, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να χάσει με κάμποσες μονάδες διαφορά. Καταλαβαίνετε, οπότε, τι κλίμα θα διαμορφωθεί. Πόσο πάνω θα πάρουν οι της ΝΔ, πόσο θα «πέσουν» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Λοιπόν; Τον έχετε για τρελό τον Τσίπρα -έναν μετρ της τακτικής- να πάει σε εκλογές μέσα σε τέτοιες επιβαρυμένες συνθήκες;

Μπρέξιτ

*ΟΡΙΣΤΙΚΑ εκτός Ευρώπης η Βρετανία μετά τη χθεσινή υπογραφή του «διαζυγίου» από τους ηγέτες της Ε.Ε. Και ποιος να φανταζόταν μια Ευρώπη χωρίς Αγγλία…

Ο χρόνος θα δείξει ασφαλώς ποιος θα είναι ο κερδισμένος και αν θα ισχύσει η άποψη του Ελευθερίου Βενιζέλου ότι δηλαδή «σε όλους τους πολέμους η Αγγλία κερδίζει μίαν μάχην. Την τελευταίαν».

Λογικό μεν, αλλά

*Η «Κοριέρε ντε λα Σέρα» πάντως «ξεμπροστιάζει» τον Αλ. Τσίπρα ισχυριζόμενη ότι αυτός συμβούλεψε την ιταλική Κυβέρνηση να τα βρει με τις Βρυξέλλες. Να μην κάνουν τα δικά του λάθη και ούτε που να το σκέφτονται για italexit.

«Κάντε τώρα αυτά που, έτσι κι αλλιώς, θα κάνετε αργότερα» τους είπε.

Συνετή άποψη βέβαια και υπεύθυνη. Αλλά γιατί έπρεπε να την πληρώσουμε εμείς μέχρι ο Τσίπρας να απαλλαγεί από τις αυταπάτες του; Τι χρωστούσαμε να υποστούμε την ξεφτίλα του να στέκεσαι στην ουρά των ΑΤΜ μην ξέροντας αν την επομένη θα μας πλήρωναν μισθούς και συντάξεις;

Παπαμιμίκοι

*ΦΕΥΓΕΙ και ο Μπουτάρης, χαμός στη Θεσσαλονίκη, όλοι σπεύδουν να καλύψουν το κενό και να λάβουν θέση στην αφετηρία.

Μα, καλά, κοτζαμάν... Παπαμιμίκο δεν τον βλέπουν; Λαρισαίος για δήμαρχος και με τη βούλα του... θείου Ιβάν.

Οι Λαρισαίοι «είμαστε όλοι Παπαμιμίκοι» σ’ αυτήν την υπόθεση!

(Μπας και τα ξαναφτιάξουμε με τον Ιβάν και παίξει την ΑΕΛάρα ευνοϊκά κανένας διαιτητής).

Παρών

*ΣΧΕΔΟΝ... «ηγετική συνέντευξη» έδωσε χτες στο «Βήμα» ο δεσπότης του Βόλου Ιγνάτιος. Μ’ αυτή βάζει ως «κόκκινη γραμμή» το θέμα της μισθοδοσίας των ιερέων ενώ απευθυνόμενος στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο παρατηρεί πως «δεν γίνεται να είσαι και με τον χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ», ασκώντας έτσι έντονη κριτική.

Έδειξε έτσι ο Ιγνάτιος πως όταν έρθει η ώρα της διαδοχής, θα είναι παρών. Και τον πλεονέκτημά του; Ότι αυτόν δεν μπορούν να τον βγάλουν... ακραίο, ακροδεξιό ή χρυσαυγίτη για να τον «κάψουν», όπως έκαναν ήδη με τους μητροπολίτες Πειραιώς και Μεσσηνίας. Θυμηθείτε το, ο Ιγνάτιος θα παίξει πρώτο ρόλο.

Συγκρίσεις

*ΧΑΜΟΣ στη Γαλλία, διαδηλώσεις, ξύλο, δακρυγόνα, Μακρόν παραιτήσου κλπ κλπ λόγω σχεδιαζόμενης αύξησης της τιμής των καυσίμων.

Πόσο έχει σήμερα η βενζίνη στη Γαλλία με τους διπλάσιους μισθούς σε σχέση με την Ελλάδα; Μόλις 1,44 (εγώ χθες έβαλα βενζίνη με 1,58 στο κοντινό μου πρατήριο).

Δηλαδή ο Γάλλος είναι σαν να πληρώνει 0,70 λεπτά, σε σχέση με το εισόδημα που έχει.

Τελικά τι είμαστε οι σημερινοί Έλληνες; Λαρτζ, κορόιδα ή απλώς λάτρεις του καναπέ;

Να το δουν επιτέλους

*ΠΟΙΟ είναι -μακράν- το πιο φονικό σημείο του οδικού δικτύου της Λάρισας; Η παλιά εθνική οδός, στο ύψος του Ζαχάρεως! Έχει «φάει» κόσμο και κοσμάκη, και προχθές από θαύμα δεν σκοτώθηκαν άλλοι επτά άνθρωποι. Επιτέλους! Να το δουν εκεί στην Περιφέρεια. Σε πρώτη φάση είναι απόλυτα αναγκαίος ο ηλεκτροφωτισμός -τουλάχιστον- του τμήματος αυτού. Θα σωθεί κόσμος.

Πεζόδρομος Δήμητρας

*ΑΒΛΕΨΙΑ εργολάβου; Αβλεψία του σχεδιαστή; Πάντως δεν είναι δυνατόν στον πεζόδρομο της οδού Δήμητρας, στη συμβολή της με τη Βύρωνος να μην έχει προβλεφτεί ράμπα για εξυπηρέτηση των ατόμων με ειδικές ανάγκες…

Ιπτάμενο αναπηρικό καροτσάκι δεν εφευρέθηκε ακόμη παίδες.

Κορόιδο;

*ΒΛΕΠΕΙ όλη η ποδοσφαιρική Λάρισα τα «βραζιλιανάκια» του Απόλλωνα Λάρισας να «κεντάνε» στο χορτάρι και σχολιάζει:

Α ρε Κούγια… Πολύ κορόιδο σ’ έπιασαν αδερφάκι μου οι μανατζαραίοι με τους Κούνιτς - Νούνιτς - Μούνιτς και ό,τι άλλο σε -«ιτς» μας έφερες εδώ χάμω από το «καλάθι» των Βαλκανίων. Αμ, δεν φτάνει να παινεύεσαι πόσο έξυπνος είσαι και πόση... μπάλα ξέρεις. Πρέπει να το βλέπουμε και στο γήπεδο κύριέ μου.

Every day

*ΕΙΝΑΙ μόδα -λέει- πλέον στη Λάρισα, κάθε Τετάρτη, στα μαγαζιά του κέντρου να γίνεται ξεσάλωμα με ελληνική μουσική.

(Ενώ τις άλλες μέρες Λαρισαίοι και Λαρισαίες πιάνουν στασίδι στους… ιερούς ναούς για εσπερινούς και αγρυπνίες μετ’ αρτοκλασίας!).

Φόβος

*«ΘΑ καθιερώσω την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών» - είπε καμαρωτός ο Κούλης Μητσοτάκης παρουσιάζοντας το Πρόγραμμά του για την Παιδεία.

Και οι πονηροί του ΣΥΡΙΖΑ, «καθάρισαν» την μπουγάδα με μία μόνο φράση:

- «Θα κάνει αξιολόγηση για να απολύσει….».

Και δυστυχώς αυτό το «εμπόριο του φόβου» έχει ακόμη απήχηση μεταξύ των εκπαιδευτικών…

Βίοι παράλληλοι

*ΒΛΕΠΕΙΣ τον σκοτωμό που γίνεται στην Αργεντινή, ανάμεσα σε Μπόκα Τζούνιορς και Ρίβερ Πλέητ. Βλέπεις το μίσος, το ξύλο, τον πετροπόλεμο, τα χημικά.

Τέτοιου είδους επεισόδια -που φανερώνουν κοινωνίες χωρίς παιδεία τουλάχιστον, κοινωνίες αμόρφωτων και φανατικών- μόνο στην Ελλάδα έχουμε δει.

Τυχαίο λοιπόν που Αργεντινή και Ελλάδα χρεοκόπησαν και δεν λένε να πάρουν τα πάνω τους με τίποτε; Τυχαίο που στον κόσμο κυριαρχούν και ευημερούν χώρες, όπου το ποδοσφαιρικό θέαμα αντιμετωπίζεται με σεβασμό και ευγένεια και όπου η βία είναι κάτι το αδιανόητο; Αμ, τίποτε τυχαίο στη ζωή φίλε μου…

Οθωμανικό λουτρό

*«ΤΟ πέρασμα της αρχαιολόγου Σταυρούλας Σδρόλια, ως προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, θα αφήσει ιστορία», είπε στην εκδήλωση παρουσίασης της ιστορίας του Οθωμανικού Λουτρού της οδού Βενιζέλου, η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συλλόγου «ΔΡΥΑΣ» Κατερίνα Κόσσυβα και συμφώνησε μαζί της το σύνολο των παρευρισκομένων.

Όσοι ασχολούνται με τον πολιτισμό της Λάρισας, και όχι μόνο, έχουν να πουν τα καλύτερα για τη γνωστή αρχαιολόγο, η οποία κρατά χαμηλούς τόνους και παράγει έργο.

***

*ΕΙΔΙΚΗ αναφορά έκανε στην εκδήλωση η κ. Σδρόλια για τους ιδιοκτήτες του κτιρίου και τμήματος του Οθωμανικού Λουτρού του 16ου αιώνα, που στεγάζεται σήμερα το καφέ-μπαρ «Χαμάμ», κ.κ. Γιώργο Καντώνια και Γλύκα Καντώνια, επαινώντας την προσπάθειά τους να συντηρήσουν και να διατηρήσουν μεγάλο μέρος του κτίσματος. «Είναι οι πρώτοι που έκαναν εργασίες καθαρισμού των τοίχων του» συμπλήρωσε. Σεβάστηκαν την ιστορία του.

***

*ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ακόμη και οι οργανωτές της εκδήλωσης με την ανταπόκριση που βρήκε το κάλεσμά τους από τους Λαρισαίους.

Το «Χαμάμ» γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που πήγε με μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσει την ιστορία του μνημείου.

Οι περισσότεροι ένιωσαν ότι είναι θεατές μιας ιστορικής στιγμής, καθώς γίνεται το πρώτο βήμα για την ανάδειξη του Οθωμανικού Λουτρού, με την έγκριση των απαλλοτριώσεων των εμπορικών καταστημάτων.

Απ’ την άλλη όμως, τον ενθουσιασμό διαδεχόταν η απογοήτευση, καθώς τέτοια έργα δυστυχώς αργούν δεκαετίες για να υλοποιηθούν.

Λ.Κ.

 

-----------------------------------------------------------------------

 

Κέρδισε και τους Τυρναβίτες ο μητροπολίτης Ιερώνυμος

 2IERONYMOS CIU 26 11 18

*ΤΙΣ καλύτερες εντυπώσεις άφησε χθες και στον ιστορικό και εκκλησιαστικά Τύρναβο, δεύτερη έδρα της μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ο σεβ. μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος. Η πρώτη του επίσκεψη στην πόλη κέρδισε τους συμπολίτες και εντυπωσίασε με την απλότητά του και την πραότητα του χαρακτήρα του. Επίσης εντυπωσίασε ο θεολογικός του λόγος τον οποίο έλαβαν οι πιστοί.

*ΘΕΡΜΗ χειραψία με νόημα στην Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου μεταξύ του μητροπολίτη σεβ. κ. Ιερώνυμου και του π. αντιπροέδρου της Βουλής, Τυρναβίτη, Νίκου Κατσαρού (φωτ.). Ο κ. Κατσαρός βρέθηκε στη γενέτειρά του και στο περιθώριο της πρώτης αρχιερατικής Θείας λειτουργίας του νέου μητροπολίτη υπήρξαν επίσης πολλές σημαντικές παρουσίες και συναντήσεις.

*ΜΑΛΙΣΤΑ ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την αρχιερατική Θεία λειτουργία έφυγε για τα Διαβατά και την Πυλαία Θεσσαλονίκης, όπου ήταν ομιλητής αλλά δήλωσε με νόημα προς τον δήμαρχο κ. Σαρχώση: «Δήμαρχε ο πρόεδρος (ο κ. Κατσαρός) θα με εκπροσωπήσει στο δημαρχείο».

*ΣΕΒΑΣΜΟΣ από τον ιεράρχη μας για τον πολιούχο Τυρνάβου Άγιο Γεδεών. Προσκύνησε στον τάφο του ιερομάρτυρα και πληροφορίες λένε ότι ο μητροπολίτης θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στη γιορτή του πολιούχου με αφορμή τα 200 χρόνια από τον μαρτυρικό θάνατό του, με σημαντικές εκδηλώσεις.

*ΕΥΧΕΣ και ευλογία και για τις αθλητικές ομάδες του Δήμου Τυρνάβου αλλά και για τη γείτονα με το Επισκοπείο στη Λάρισα, στη Φιλιππούπολη, ομάδα του «Απόλλωνα», το γήπεδο του οποίου είναι απέναντι από την κατοικία του μητροπολίτη. Ο κ. Ιερώνυμος είπε χαρακτηριστικά και με χιούμορ: «Δεν μ’ ενοχλούν οι οπαδοί που χαίρονται και ζητωκραυγάζουν για τις επιτυχίες στο γήπεδο του «Απόλλωνα». Αντίθετα χαίρομαι που ο «Απόλλωνας» έχει επιτυχίες.

KΩΣΤΑΣ ΤΣΟΛΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass