Ανοίγει

Δημοσίευση: 29 Νοε 2018 19:45
*ΕΚΤΟΣ από υψηλές ταχύτητες, o κ. Ιερώνυμος κινείται σε υψηλά επίπεδα. Χθες ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας. Επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, να λάβει ευλογία για την ποιμαντορία του. Στις παρούσες συνθήκες πάντως και με τον Λαρισαίο να θεωρείται στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δεν αποκλείεται η επίσκεψη να έπαιξε κι άλλο, ευρύτερο ρόλο.  Ζ. *ΕΚΤΟΣ από υψηλές ταχύτητες, o κ. Ιερώνυμος κινείται σε υψηλά επίπεδα. Χθες ο μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, στην κοιτίδα της Ορθοδοξίας. Επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, να λάβει ευλογία για την ποιμαντορία του. Στις παρούσες συνθήκες πάντως και με τον Λαρισαίο να θεωρείται στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δεν αποκλείεται η επίσκεψη να έπαιξε κι άλλο, ευρύτερο ρόλο. Ζ.

*ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ μια προσοχή τις αμέσως επόμενες ημέρες στο κέντρο της Λάρισας.

Οι Συγκοινωνιολόγοι ΥΕ, οι ειδικοί μεσήλικες που περιδιαβαίνουν τη Μ. Αλεξάνδρου, με τα χέρια πλεγμένα πίσω από τη μέση τους, οφείλουν να ολοκληρώσουν το έργο τους και να απομακρυνθούν. Ο δρόμος ανοίγει και θα δοθεί αυτή την εβδομάδα στην κυκλοφορία, έστω την ήπια. Πρέπει να ληφθεί λοιπόν μέριμνα και να αποσυρθούν οι ειδικοί για λόγους ασφαλείας, στην ‘’από δω μεριά’’. Τέρμα οι θεωρίες, τώρα θα δουν στην πράξη.

Ζ.

 

Η Περιφέρεια

των Βραβείων

* ΤΟ κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα διαβεί σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για να τιμηθεί για το ευρωπαϊκό βραβείο που κατέκτησε το «Εργαστήρι Ζωής». Είναι σίγουρο όμως ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, «την Περιφέρεια των Βραβείων». Προφανώς και ο ανώτατος πολιτικός άρχων φρόντισε να ενημερωθεί για τις διακρίσεις που έφερε στη Θεσσαλία τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον, ο Κώστας Αγοραστός στον τομέα του περιβάλλοντος (βλέπε Κάρλα), στο τομέα της επιχειρηματικότητας «επιχειρηματική Περιφέρεια της Ευρώπης για το 2019» αναδείχθηκε η Θεσσαλία), στον τουρισμό (στα φετινά Tourism Awards), κ.α.

Γ.Ρ.

 

Συγκρίσεις

*ΗΤΑΝ αυτονόητο ότι οι πασοκτζήδες θα προχωρούσαν σε συγκρίσεις. Συγκέντρωση του ΚΙΝΑΛ με τον βουλευτή Κ. Μπαργιώτα, μπίμπα η αίθουσα, είχε και όρθιους. Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ με κοτζάμ υπουργό, τον Τ. Πετρόπουλο, στο ακροατήριο ‘’αραία-αραία να φαινόμαστε καμιά σαρανταρέα’’. Άντε να ήταν καμιά εξηνταριά, δηλαδή…

Ζ.

 

Δίλημμα

* ΜΕ το ένα πόδι στον Δήμο Τεμπών και με το άλλο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας φαίνεται ότι είναι ο πρόεδρος του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Τεμπών και αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠΤ Λάμπρος Ζάρρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Ζάρρας βολιδοσκοπείται και έχει πρόταση για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ στις προηγούμενες εκλογές ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του δημάρχου Κώστα Κολλάτου.

Τελικά ποιος θα κερδίσει τον Λάμπρο Ζάρρα στις ερχόμενες εκλογές του Μαΐου 2019, ο Δήμος Τεμπών ή η Περιφέρεια Θεσσαλίας; Και καλά στον Δήμο Τεμπών δεν γεννάται ζήτημα αφού είναι θερμός υποστηρικτής και στενός συνεργάτης του Κώστα Κολλάτου. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όμως;

Κ.Τσ.

 

Λιωμένος;

*ΤΟ απλούστερο που μπορούσε να προκύψει ως διάλογος Λαρίσης.

-Τι έχετε να πείτε κύριε Ριχάρδο για τις κατηγορίες που σας προσάπτουν;

-Η σιωπή είναι χρυσός.

Ζ.

 

Θα, θα, θα…

*-ΤΙ έγινε πάλι υποσχέθηκαν στον Καλογιάννη το οικόπεδο του ΙΚΑ στην Ασκληπιού;

Ο Λαρισαίος διάβαζε χθες στην εφημερίδα αυτά που είπαν από τον Δήμο μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο ο αρμόδιος υπουργός Τ. Πετρόπουλος. Θύμιζε ότι πριν από πολύ καιρό, ο ίδιος υπουργός είχε δεχτεί τον δήμαρχο στο γραφείο του και του είχε ανακοινώσει πως το ΙΚΑ, ο ΕΦΚΑ δηλαδή πια, παραχωρεί στον Δήμο το άδειο κεντρικό οικόπεδο, να το αξιοποιήσει ως πάρκο.

-Τότε του το έδωσαν. Τώρα του είπε ότι θα του το δώσουν. (Ταχύτης, αποτελεσματικότητα.)

Ζ.

 

Δοξασμένες μέρες

*ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ βραβείο για το Εργαστήρι του Κέντρου Πρόληψης, το σύνθημα δόθηκε από τη Νορβηγία και στη Λάρισα φωταγωγήθηκαν τα κτίρια της Περιφέρειας και του ΟΚΑΝΑ. Απέδωσε η συνεργασία του περιφερειάρχη που απέδειξε ότι εμπιστεύεται και συνεργάζεται με την πρόεδρο του Κέντρου που εμπνεύστηκε και υλοποίησε το πρόγραμμα. Και στη Λάρισα έλεγαν ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έχει αντανάκλαση ακόμη και στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές. Βλ. κοινωνικό πρόγραμμα κλπ.

***

*Ε, δεν ήταν όπως όταν προ εικοσαετίας Γιάννα Αγγελοπούλου και Κ. Λιάσκας είχαν κερδίσει την Ολυμπιάδα στη Λωζάννη. Δεν προέκυψαν ανάλογες εικόνες πανηγυρισμών στο Σταβάνγκερ της Νορβηγίας. Είναι και πιο ψύχραιμος ο Κ. Αγοραστός.

Ωστόσο οι Λαρισαίοι είχαν πάει λέει οργανωμένοι, είχαν διαπιστευτεί από νωρίς, έπιασαν τις θέσεις τους και περίμεναν υπομονετικά. Εν τω μεταξύ συζήτησαν με τους παριστάμενους δημοσιογράφους, οι οποίοι εξασφάλισαν πρόσκληση Αγοραστού να φιλοξενηθούν στην περιοχή. Απεξάρτηση και τουριστική προβολή. Γενικότερα, με τα βραβεία εδώ, βραβεία εκεί, ακόμη και παραπέρα, η Θεσσαλία, η Λάρισα αφήνουν αποτύπωμα στην Ευρώπη. Η γαλανόλευκη ανέμισε στην αίθουσα, στέλνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι εκεί και μπορεί, με τη συνέργεια, να απαντήσει στην κρίση.

***

*ΤΟ θερμό χειροκρότημα όλων ήρθε φυσικά στις βραβεύσεις. Εκτός από τη Λάρισα-Ελλάδα, βραβεία δόθηκαν και σε οργανώσεις-ΜΚΟ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Τα Βαλκάνια είχαν την τιμητική τους στη Σκανδιναβία. Μέχρι και ο παριστάμενος υπουργός Υγείας Α. Ξανθός χειροκρότησε, ο άνθρωπος που αποτελεί την επιτομή των χαμηλών τόνων. Φήμες λένε ότι χαμογέλασε πλατιά κιόλας.

***

*ΕΝΤΥΠΩΣΗ προκάλεσε η απουσία του δημάρχου Λάρισας από τη βράβευση. Του Δήμου, ο οποίος μετέχει εξαρχής στο Κέντρο Πρόληψης, άλλωστε αντιπρόεδρός του είναι ο αντιδήμαρχος Δημ. Δεληγιάννης. Κι ο περιφερειάρχης δεν είναι στη διοίκηση, εκπροσωπείται, ωστόσο είχε την ευελιξία να δώσει αυτοπροσώπως το «παρών».

***

* Η αποστολή Λαρίσης βρέθηκε πλαισιωμένη από τους Έλληνες που ζουν μόνιμα στο Σταβάνγκερ, περίπου 200 οι ‘’νεομετανάστες’’, σε μια πόλη μεγέθους Λαρίσης, στον νότο της χώρας, γνωστή ως η πρωτεύουσα των πετρελαιάδων της Νορβηγίας. Οι ομογενείς συναντήθηκαν με τον περιφερειάρχη και τους υπόλοιπους, δίνοντας πληροφορίες για τη ζωή τους, την καθημερινότητά τους, κουβέντιασαν φυσικά και για το brain drain.

***

*ΚΑΙ τώρα λέει, αφού γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σήμερα, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη θα κατευθυνθούν προς τη Λάρισα. Φήμες αποδεικνύονται ότι θα τους περιμένει λαμπρή υποδοχή στα διόδια Μοσχοχωρίου, πρυτανεύει η σεμνότης. Κι έτσι δεν θα του ανταποδώσει την υποδοχή ο μητροπολίτης Ιερώνυμος. Θα προκύψει άλλη ευκαιρία.

Ζ.

 

Διατροφή

*ΟΙ Λαρισαίες κουβέντιαζαν πάλι για τον πόνο τους, τη διατροφή.

- Τρώω μερέντα με το κουτάλι. Γιατί το ψωμί παχαίνει καλέ...

***

*Η άλλη, κορίτσια, είχε αδειάσει το μπολ με τις καραμέλες που έχει ο γιατρός στην αναμονή. Για γρίπη είχε πάει, με ζάχαρο θα έφυγε από το ιατρείο.

***

*- ΠΟΥ πας;

- Στην κουζίνα. Για νερό.

- Τα έχω μετρημένα τα μελομακάρονα, να ξέρεις.

Ζ.

 

Σαρανταήμερο

*ΚΑΝΟΝΙΚΟ σαρανταήμερο μνημόσυνο την Κυριακή στα Φάρσαλα. Με κολλημένα τα κλασικά ασπρόμαυρα χαρτιά σε τοίχους και στύλους. «Με τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από τον θάνατο του πολυαγαπημένου μας Εθνομάρτυρα Κων. Ιων. Κατσίφα… Παρακαλούμε τους συγγενείς και φίλους να παρευρεθούν και να ενώσουν μαζί μας τις δεήσεις τους υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του».

Το μνημόσυνο τελούν κάποιοι που υπογράφουν αορίστως ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, Έφεδροι Καταδρομείς και Φίλοι Βορειοηπειρώτες των Φαρσάλων.

Ζ.

 

Α καλά…

*ΔΙΑΒΑΖΕ ο Λαρισαίος τη δήλωση Κ. Σημίτη. «… οι σκοπιμότητες δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε περιπέτειες ανάλογες με αυτές που ζήσαμε και πληρώσαμε το 2015».

- Πότε πληρώσαμε; Τι πληρώσαμε; Ποιους πληρώσαμε;

Βροχή τα ερωτήματα στην παρέα. Η συζήτηση άνοιξε πάλι. Από τα αξιοσημείωτα η απορία για τα τηλεφωνήματα Χριστοφοράκου.

-Τι δουλειά είχε ο επιχειρηματίας να μιλάει διαρκώς με υπουργούς; Φιλαράκια ήταν, κουτσομπολιό έκαναν; Εκτός κι αν έλεγαν για τους διαγωνισμούς όπου μετείχε κι η εταιρεία του η Ζήμενς…

- Μα αυτά τα διαχειρίζονταν υπηρεσίες, οι επιτροπές…

Ζ.

 

Σ΄ωραίος…

*ΕΜΠΝΕΥΣΤΗΚΕ ο Λαρισαίος Κ. Μ. ταιριάζουν και τα αρχικά τους, μόνο αυτά όμως.

 -Είσαι ωραίος γκόμενος, μου λέει η άλλη.

-Ε δεν με λες και Μητσοτάκη, της απαντώ. Καλά δεν τα είπα;

Ζ.

 

Αντί επαγγέλματος

*ΜΕ αφορμή χθεσινό σχόλιο, σχετικά με τον νέο ‘’Μπουταρισμό’’, ότι δηλαδή «Το δημαρχιλίκι δεν είναι επάγγελμα», ο Λαρισαίος με την απέραντη μνήμη αναφέρθηκε στη δήλωση του Αχ. Νταβέλη και την αντανάκλασή της στη Λάρισα. Ήταν την περασμένη άνοιξη, όταν είχε βρεθεί στην πόλη ο Αδ. Γεωργιάδης, για να προετοιμάσει χρίσματα. Πού χάθηκε από τότε αυτή η ψυχή; Προκληθείς τότε, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ είχε ξεσπαθώσει μιλώντας για πρόσωπα της Λάρισας «που ψάχνουν επαγγελματικό ρόλο στην πολιτική χωρίς αιτία για την κοινωνία». (Ήταν σαφές τι εννοούσε, παρότι δεν είχε επεκταθεί.)

Ζ.

 

Κόντρες

*ΟΠΩΣ εξήγησαν εκ των υστέρων υπεραμυνόμενοι, οι δικαστές είχαν φυλακίσει τη δύστυχη Βολιώτισσα καθαρίστρια κινούμενοι σύμφωνα με τον νόμο. Τώρα την αποφυλάκισαν αποφασίζοντας σύμφωνα με τον νόμο. Και σύντομα θα την απαλλάξουν, πάλι σύμφωνα με τον νόμο. (Μαντήλι είναι αυτό που κλείνει τα μάτια της Θέμιδας ή λάστιχο;)

***

*ΚΙ αφού χθες δόθηκε άγρια μάχη για τηλεοπτικά πλάνα έξω από το Δικαστικό της Λάρισας, λες και δεν έφτανε για όλους το τεράστιο κτίριο, αφού ακολούθησε αναμέτρηση στο παρασκήνιο για το ποιο κανάλι θα έχει πρώτο ζωντανά την αποφυλακισθείσα καθαρίστρια, κέρδισε η ακαταμάχητη Τατιάνα, τώρα θα προκύψει σίγουρα αγώνας για το ποιος θα την εντάξει στο ψηφοδέλτιό του για τις επόμενες εκλογές. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρίστρια, την Κων. Κούνεβα που έχει εκλεγεί ευρωβουλευτής…

Ζ.

 

Υποψίες

*ΤΕΣΣΕΡΑ δέντρα καρατομήθηκαν στην πλατεία Ταχυδρομείου. Νόμιμα, από τη δημοτική υπηρεσία, σύμφωνα με όλους τους κανόνες όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Γ. Ζαούτσος, είχαν κριθεί άρρωστα, επικίνδυνα. Υποβλήθηκε σχετικό αίτημα, το Δημοτικό Συμβούλιο, ναι το συζήτησε κανονικά σε συνεδρίαση, έδωσε άδεια πιθανότατα ομοφώνως όπως συνηθίζεται σ΄ αυτές τις περιπτώσεις. Κι έπεσε πελέκι αμέσως. Στις 22 Νοεμβρίου αργά τη νύχτα ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, σε πέντε μόλις μέρες τα δέντρα είχαν κοπεί. Θα πρέπει να ήταν πολύ επικίνδυνα. Από τι γλίτωσαν να λένε οι Λαρισαίοι…

***

*ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ όμως ενστάσεις από Λαρισαίους. Η ερίτιμος κυρία Π. επί παραδείγματι, στενοχωρήθηκε πολύ. «Δεν είμαι γεωπόνος, ωστόσο είδα ότι οι κορμοί των κομμένων δέντρων ήταν λευκοί και έδειχναν υγιέστατοι, ίχνος σαπίλας δεν υπήρχε». Κι αναρωτιέται αν τα δέντρα πλήρωσαν την ατυχία τους να βρίσκονται μπροστά από μεγάλο καφε-μπάρ που κατασκευάζεται εκεί, αν εμπόδιζαν και γι’ αυτό τα ΄φαγε η μαρμάγκα. Κι άλλοι διαμαρτυρήθηκαν τηλεφωνώντας στην εφημερίδα. Τους πονήρεψε η σύμπτωση της καρατόμησης την ώρα που φτιάχνεται καινούργιο μαγαζί.

***

 *ΔΕΝ μπορεί να συνέβη κάτι τέτοιο. Με ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνωμοσία; Η αντιπολίτευση θα ξεσηκωνόταν. Άλλωστε όπως διαβεβαιώνει ο Γ. Ζαούτσος, στη θέση τους θα φυτευτούν νέα δέντρα. Λογικά με την ίδια ταχύτητα με την οποία κόπηκαν τα παλιά. Μονάχα έτσι θα πειστεί ο κόσμος.

Ζ.

 

Περί μεταναστών

* TΗ διαφωνία του σε όσα ανέφερε ο αρθρογράφος Δημ. Παπαχατζόπουλος, σε πρόσφατο άρθρο του στην «Ελευθερία» ότι «πριν από 100 χρόνια σε Σικάγο και Νέα Υόρκη οι καταστηματάρχες δεν επέτρεπαν με αναρτημένες πινακίδες την είσοδο σε σκυλιά και… Έλληνες, μετανάστες τότε, διότι σύμφωνα δε με τα αρχεία της αστυνομίας οι Έλληνες, την αντίστοιχη περίοδο, διέπρατταν τα περισσότερα αδικήματα από οποιαδήποτε άλλη εθνότητα» εκφράζει ο ομογενής από τη Νίκαια Λάρισας Αχιλλέας Λιγγέρας. Σύμφωνα με τον κ. Λιγγέρα «οι Έλληνες μετανάστες ποτέ δεν διέπρατταν τα περισσότερα αδικήματα από οποιαδήποτε άλλη εθνότητα στην Αμερική. Ακριβώς το αντίθετο. Ήταν και παραμένουν οι κορυφαίοι πολίτες της Αμερικής. Το ίδιο ισχύει και για τους απογόνους τους. Δεν το λέω εγώ. Οι σχετικές στατιστικές το αναδεικνύουν αδιαμφισβήτητα».

Γ.Ρ.

 

Επισήμανση

* ΝΑ βρεθεί μια λύση με τη στάθμευση στην οδό Γεωργιάδου, στο ύψος των Α΄Βοηθειών του ΓΝΛ ζητά συμπολίτης, με αφορμή το μπάχαλο που επικρατεί με την άναρχη στάθμευση οχημάτων, κάθε φορά που το Νοσοκομείο εφημερεύει, αλλά και το παρολίγο ατύχημα που πήγε να συμβεί με περαστικό-επισκέπτη στο ΣΑΒ. «Ο χώρος απέναντι από το Νοσοκομείο προσφέρεται για αξιοποίηση» αναφέρει χαρακτηριστικά και ζητά από Δήμο και την 5η ΥΠΕ «να βρούνε μια λύση».

Γ.Ρ.

 

Μάγκες

*Hταν τρία ποντίκια σ΄ ένα υπόγειο στη Λάρισα κι έλεγαν πόσο μάγκες ήταν. Εγώ, λέει το πρώτο, κάθε πρωί πίνω ένα σφηνάκι ποντικοφάρμακο για να έρθω στα ίσα μου. Χα, συνεχίζει το δεύτερο, εγώ κάνω έλξεις στην ποντικοπαγίδα για να γυμνάζομαι. Άντε μωρέ, σας έχω βαρεθεί με τις υπερβολές σας, είπε το τρίτο. Φεύγω, πάω να σκίσω τη γάτα.

Ζ.

 

 

 

H HUYNDAI STH LARISA NAI HHYUNDAI στη Λάρισα; Ναι, η ‘’Hyundai Aluminium’’. Με τους Κορεάτες να επισκέπτονται την ‘’Exalco’’, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία παραγωγής προφίλ αλουμινίου, η οποία προχωράει σε νέες συνεργασίες και αύξηση των εξαγωγών της. Τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν ο πρόεδρος Γιάννης Καντώνιας κι ο διευθυντής εξαγωγών Παν. Αργυρόπουλος.

Ζ.

 

 

O PROEDROS RIZOS MAROYDAS PAEI MPROSTA*Ο πρόεδρος Ρίζος Μαρούδας πάει μπροστά και τα σαλαγάει. Άνοιξε χθες πρόωρα σε οχήματα η Μ. Αλεξάνδρου. Πέρασαν τα τρακτέρ της διαμαρτυρίας των απεργών. Σε ήπιες ταχύτητες, από θόρυβο όμως όχι και τόσο. Δεν ήταν δοκιμαστικό του Δήμου για να μετρηθεί η αντοχή του δρόμου, παρότι δεν είναι και βαρύτερα από τα αστικά. Έρχονται από πίσω κι αυτά.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass