Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάξε Αντριά μ΄

Δημοσίευση: 30 Νοε 2018 19:45
*- ΚΙ άμα χρειαστεί σύντροφε Έξαρχε, βάζω και την γκλίτσα για να μπει μια τάξη στο Κίνημα.  Ζ. *- ΚΙ άμα χρειαστεί σύντροφε Έξαρχε, βάζω και την γκλίτσα για να μπει μια τάξη στο Κίνημα. Ζ.

*ΓΕΡΟ παιδί ο Αντρέας, άντρας θερίος, δυνατός στον καιρό του. Και φαγανός, δεν χάριζε ό, τι έβρισκε, σφούγγιζε ολάκερο το τραπέζι.

Εκείνα τα χρόνια τα παλιά, στα ψηλώματα της Λάρισας, ξεκίνησε και πήγε στο διπλανό χωριό ανήμερα της γιορτής του, του Αηαντριά σαν σήμερα 30 Νοεμβρίου, τον είχαν τραπέζι στο σπίτι της αρραβωνιαστικιάς του. Η μάνα του τού είχε βάλει στον τορβά για τον δρόμο ψωμί, ντομάτα, ελιές, κάμποσα μην πεινάσει ο κανακάρης της. Κι επειδή ήξερε τη λαιμαργία του τού έδωσε και μια συμβουλή. Να μη φάει πολύ στο τραπέζι, μην εκτεθούν στους συμπέθερους, δεν είχε γίνει κι ο γάμος ακόμη, καλύτερα για σιγουριά να μην έτρωγε καθόλου.

Κάθισαν στο τραπέζι με την αρραβωνιάρα και την οικογένειά της, χειμώνας καιρός, έξω είχε αρχίσει να χιονίζει. Και να μπροστά του τα κοψίδια, τα τυριά, οι πίτες και τα ψωμιά, τα σάλια να του τρέχουν αλλά ο Αντρέας τίποτε, σαν καλόγερος τη Σαρακοστή, η απόλυτη εγκράτεια. Φάε γαμπρέ, είχα φάει δεν πεινάω, φάε γαμπρέ, άρχισε να γουργουρίζει τ’ άντερό του, ωστόσο δικαίωμα δεν έδινε.

Κάποια στιγμή δεν άντεξε, ζήτησε συγγνώμη και βγήκε, μπήκε στο κατώι και πήγε στον τορβά του που τον είχε κρεμασμένο στο πάτερο. Όρμησε στο προσφάι της μάνας του κι άρχισε να κατεβάζει μπουκιές με βουλιμία. Εν τω μεταξύ είχε βγει στο χαγιάτι ο πεθερός του να δει τον καιρό, έριχνε χιόνι γερό, του Αηαντριά συνήθως χειμωνιάζει, αντριεύει το κρύο, σαν και φέτος καληώρα. Κοίταξε ψηλά τον ουρανό να ξεφορτώνει χιόνι κι είπε:

- Μπάξε Αντριά μ’ μπάξε…

Από κάτω ο Αντρέας αιφνιδιάστηκε, νόμισε ότι έλεγε για κείνον. Ντράπηκε λιγάκι αλλά αμέσως συνήλθε.

- Αν μπάζω κι αν δεν μπάζω, απ’ τον τορβά μ’ βγάζω…

Ζ.

 

Στον Τύρναβο

ο Αυγενάκης

* ΤΗ φιλοξενία που είχε πρόσφατα στην Κρήτη από τον γραμματέα της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, θα έχει την ευκαιρία να ανταποδώσει σήμερα ο πρόεδρος της ΝΔ Λάρισας Χρήστος Καπετάνος. Και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο, αφού ο Λαρισαίος δικηγόρος θα δείξει στον Κρητικό πώς βράζουν (και ταυτόχρονα πώς διασκεδάζουν) το τσίπουρο οι Τυρναβίτες αμβυκούχοι. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης θα βρίσκεται αύριο στον Βόλο για να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση για την πορεία προς τις εκλογές. Και επειδή η σημερινή κυβέρνηση τους ταλαιπώρησε με τη νομοθεσία, είναι σίγουροι ότι στο βραδινό τσιμπούσι θα τη …βράσουν κανονικά. Και σίγουρα σε τέτοιες χαλαρές στιγμές, οι ειδήσεις βγαίνουν πιο εύκολα. Οπότε «ες αύριον» τα σπουδαία…

Γ.Ρ.

 

Απεργία πείνας

*ΣΠΟΥΔΑΙΑ έμπνευση, μάλλον της μητέρας των παιδιών και κόρης του γνωστού Λαρισαίου Α. Πρ. Τα πιτσιρίκια λοιπόν ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε απεργία πείνας με σκοπό να κόψει ο παππούς τους το τσιγάρο. Προφανώς ενέδωσε μέσα σε λίγες ώρες. Αρκεί να το αντέξει, μην προδώσει τα εγγόνια του ο θεριακλής.

Ζ.

 

Διάλογοι

*ΛΑΡΙΣΙΝΟΙ διάλογοι. Με τον νεοσύλλεκτο αρχικά, την πρώτη μέρα στο στρατόπεδο.

- Σ’ έντσαν;

- Μ’ έντσαν…

- Τς έντσαν τσάλλι;

-Τς έντσαν.

***

*ΚΑΙ με την Ελένη.

- Πώς σι λεν;

- Λεν μι λεν.

- Ε; Πώς σι λεν, α;

- Λεν μι λεν σι λεν.

Ζ.

 

Άλλοι καιροί

*ΚΙ όμως, κάποιοι από τους μεσήλικες Λαρισαίους που τώρα ανατριχιάζουν επειδή ξεσηκώνονται μαθητές για τη Μακεδονία, ορισμένοι από αυτούς που καταγγέλλουν ότι οι φασίστες εκμεταλλεύονται την ορμή της νιότης και τα πατριωτικά αισθήματα των νέων παιδιών, αυτοί οι ίδιοι λοιπόν ήταν που πριν 40-50 χρόνια, όντας εκείνοι μαθητές, έβγαιναν στους δρόμους διαδηλώνοντας για την Κύπρο, λαμβάνοντας τότε το βάπτισμα του πυρός στην πολιτική τους εξέλιξη, μετείχαν τότε σε διαδηλώσεις που καμιά φορά εξελίσσονταν και άγρια, υποκινούμενοι ούτως ειπείν απ’ το Κέντρο και την Αριστερά, πολιτικοί χώροι που τώρα άφησαν κενό το οποίο τρέχει να καλύψει η Ακροδεξιά;

Ζ.

 

Χρυσός

*- ΚΑΛΟ παιδί ο Ριχάρδος;

- Χρυσό.

Η σύλληψη απασχόλησε τις συζητήσεις και των Λαρισαίων.

- Ριχάρδος στη Λάρισα, Ριχάρδος στα Τρίκαλα, Ριχάρδος στον Πειραιά, τώρα Ριχάρδος και στον Κορυδαλλό.

-Ποια φυλακή… Να δεις που στο τέλος ο Ριχάρδος θα αθωωθεί με χρυσόβουλο.

Ζ.

 

Προτεραιότητα

*ΤΙ υπερισχύει στον ΚΟΚ, στην κυκλοφορία μέσα στην πόλη; Το πράσινο φανάρι ή η διάβαση πεζών; Ποιος έχει προτεραιότητα, το λεωφορείο ή η γιαγιά που διασχίζει τον δρόμο; Οι πιο ενδεδειγμένοι ίσως να απαντήσουν είναι μερικοί από τους προσφάτως εκπαιδευθέντες στην ήπια κυκλοφορία πιλότους του Μ. Σακελλαρίου στα αστικά. ‘’Τρένο περνούν’’ τα ογκώδη λεωφορεία που οδηγούν στις τροχιές της διπλής οδού Κύπρου, ποιες διαβάσεις, στα Τρίκαλα είμαστε; Πεζοί μαζευτείτε.

Ζ.

 

Χάνει η μάνα

* ΩΣ στήριξη του Ποταμιού, στον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη ερμηνεύθηκαν χθεσινές δηλώσεις (στον ΣΚΑΪ) του επικεφαλής του κόμματος, Σταύρου Θεοδωράκη.

Το Ποτάμι πήρε διαζύγιο μετά από βραχύβιο έγγαμο βίο με το ΚΙΝΑΛ. Και προτού καλά – καλά χωρίσουν οι δρόμοι τους, στο «προχθεσινό» ας το πούμε συνέδριο του Ποταμιού, αρκετοί τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με τη ΝΔ, οι άλλοι μισοί τάχθηκαν υπέρ της αυτόνομης καθόδου στις εθνικές εκλογές και, ελάχιστοι τάχθηκαν υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενόψει των δημοτικών εκλογών ο κ. Θεοδωράκης, στηρίζει Μπακογιάννη λοιπόν. Κοινώς, χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα σε ό,τι αφορά στον ιδεολογικό προσανατολισμό του Ποταμιού, που κάποτε ως χείμαρρος θέλησε να παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του αλλά η ζωή το… στέρεψε ως ρυάκι.

Β.Κ.

 

Επικίνδυνοι

*Η επισήμανση από τον Σ.Μ. ο οποίος διέρχεται σε καθημερινή βάση από τον δρόμο που οδηγεί στα πολυκαταστήματα Leroy Merlin, IKEA κτλ. Και αναφέρει με έντονη ανησυχία πως βλέπει αρκετούς οδηγούς που θέλουν να πάνε στο Ιασώ, αντί να ακολουθήσουν την κανονική διαδρομή, να στρίβουν αντικανονικά επί της εθνικής οδού και να διασχίζουν στο αντίθετο ρεύμα στο ύψος του Πετζετάκι. Οι κίνδυνοι προφανείς. «Έχω γίνει αρκετές φορές μάρτυρας τέτοιων περιστατικών και χρειάζεται να δοθεί κάποια λύση» σημειώνει. (Οι ειδικοί της Τροχαίας ξέρουν τι…)

Ζ.

 

Ξενύχτησε

*«ΞΕΡΩ ότι ο κ. Χαρακόπουλος ξενύχτησε για να ετοιμάσει την εισήγηση και είναι πανέτοιμος, αλλά δεν είμαστε όλοι έτοιμοι». Τον έμμεσο έπαινο της προέδρου της Διακομματικής για το Δημογραφικό Σίας Αναγνωστοπούλου άκουσε ο Λαρισαίος βουλευτής. «Κυρία πρόεδρε, εμείς είμαστε έτοιμοι. Η συνέπεια είναι και μία άσκηση διακυβέρνησης για την επόμενη ημέρα για τη ΝΔ», βρήκε την ευκαιρία ο νεοδημοκράτης. Η συζήτηση αναβλήθηκε για την επόμενη αφού πλην της ΝΔ συνεπές ήταν μόνο το ΚΚΕ, ως συνήθως.

Ζ.

 

Μεταξύ τους;

*Ο Δήμος Λαρισαίων κόβει κλήσεις στον Δήμο Λαρισαίων; Για παράνομη στάθμευση, τι άλλο. Είναι σπουδαίο, κανείς δεν τυγχάνει ιδιαίτερης μεταχείρισης. Γεγονός… Η εντεταλμένη δημοτική υπηρεσία, του οικονομικού τμήματος, όπου προωθούνται τα αποτελέσματα δράσης της δημοτικής αστυνομίας στέλνει, από την Ι. Δραγούμη 1, το εισπρακτικό μπιλιετάκι στην αρμόδια να πληρώσει δημοτική υπηρεσία, στην Ι. Δραγούμη 1, δηλαδή στον εαυτό της. Σε δουλειά να βρισκόμαστε; Και πώς θα γίνει δηλαδή… Αν και οι κλήσεις κόβονται για να τιμωρηθεί κάποιος, να φοβάται να παρανομεί. Αν, εν προκειμένω, δεν πληρώνει κανείς, τότε τι τις κόβουν οι δημοτικοί αστυνόμοι στα δημοτικά οχήματα; Μήπως θα έπρεπε να τις χρεώνεται ο παρανομήσας οδηγός τους;

Ζ.

 

Κατάληψη

*Η Λαρισαία διαμαρτύρεται και μέσω της εφημερίδας αφού τα τηλεφωνήματα στην Τροχαία δεν φαίνεται να απέδωσαν. Άγνωστο αν και η Δημοτική Αστυνομία σπεύδει εκτός Κέντρου πόλεως. Πάντως, στο πεζοδρόμιο της οδού Καρδίτσης, εκεί λέει μεταξύ των οδών Μυτιλήνης και Λήμνου, ούτε οι τουρκικές παραβιάσεις τόσο έντονες στον χώρο ανάμεσα στα δυό νησιά, το πεζοδρόμιο πάντως είναι μονίμως κατειλημμένο από παρανόμως παρκαρισμένα οχήματα, δυσκολεύοντας τους πεζούς. Κάπως πρέπει να γίνει.

Ζ.

 

Μεγαλοστομίες

*ΜΕ την ομάδα να έχει σπρωχτεί ώστε να ακουμπήσει την πλάτη της στον τοίχο, ο Λαρισαίος θυμόταν τις μόλις πριν λίγο καιρό μεγαλοστομίες του ιδιοκτήτη της για Ευρώπη και τις υποσχέσεις του για 5η θέση στη βαθμολογία.

- Πέμπτη απ’ την αρχή ή απ’ το τέλος, δεν το είχε διευκρινίσει πάντως.

- Πέμπτος απ’ το τέλος είναι καλάαα… Δεν πέφτεις.

Ζ.

 

Χαζεύοντας

*ΟΙ μεσήλικες Λαρισαίοι είχαν διάθεση για πειράγματα.

- Δεν τον βλέπω καλά τον καιρό, πάμε τώρα για τρέξιμο γιατί θα αρχίσει να βρέχει.

- Κάτσε λίγο ακόμα μέχρι να αρχίσει.

***

*- ΕΧΕΤΕ βιβλία για ενοχλητικούς πελάτες;

- Σας το έχω πει 12 φορές έως τώρα κύριε... Όχι.

***

*- ΟΛΕΣ φροντίζουν το πρόσωπό τους αλλά αυτή το ‘χει παρατραβήξει. (Κυριολεκτούσε.)

Ζ.

 

Ντόπιο

*- ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος στη Λάρισα να πιάνουμε ‘’Christmas radio’’; Τέτοιο μωρέ που παίζει όλη τη μέρα χαζοχριστουγεννιάτικα και εσύ ακούς και ξεχνιέσαι και αισθάνεσαι ευτυχισμένος…

Έψαχνε ο περίεργος Χ. Κ. κι ο Β. Β. έδωσε απάντηση και λύση.

- Βάλε το ράδιο της Μελιβοίας, που παίζει «τι ήπιε και ο θεός…». Πάλι ευτυχισμένος θα ‘σαι.

Ζ.

 

Την Παρασκευή

το βράδυ…

*ΜΕ τον πολύ δυνατό σκιώδη υπουργό Άμυνας, τον ‘’αντικαμμένο’’ Βασ. Κικίλια, η χοροεσπερίδα της ΝΔ Φαρσάλων. Και με τη Σοφία Ζαχαράκη, αντ΄ αυτής ‘’Μαρία Σπυράκη’’, που φαίνεται να της άρεσε η Λάρισα και ξανάρχεται. Όλως παραδόξως απουσιάζει η Άννα Καραμανλή, η οποία ωστόσο μπορεί να παραστεί ανεπισήμως.

Οικοδέσποινα η πρόεδρος Μαργαρίτα Γκότη. Αλλά κι ο παραπάνω πρόεδρος Χρ. Καπετάνος δεν είναι ξένος, Φαρσαλινός κι αυτός. Λέγεται ότι αυτό το βράδυ, την απάνω Παρασκευή, θα ανακοινωθεί εκεί και ο γαλάζιος υποψήφιος δήμαρχος. (Ε γιατρέ;)

Ζ.

 

Προεορταστικά

*ΣΤΟ κλίμα των ημερών, οι κουβεντούλες των Λαρισαίων.

- Αφεντικό, δώρο φέτος;

- Πάρε μου ό, τι θες.

***

*- ΑΦΕΝΤΙΚΟ, δώρο;

- Νονό δεν έχετε;

***

*- ΣΤΟΛΙΣΑΤΕ;

- Τρεις απ’ το πρωί. Θες να είσαι ο τέταρτος;

Ζ.

 

Ανοίγματα

*ΑΜΕΣΩΣ προέκυψε ανταπόκριση στο προσκλητήριο της παράταξης Νασιώκα. Για την ακρίβεια αντιπροσκλητήριο, ιμπεριαλιστική κίνηση από τον πορτοκαλένιο αρχηγό, ποιoς θα τον εμποδίσει να λέει τα δικά του; «Καλούμε τον πατριωτικό χώρο της παράταξης του Νασιώκα να εισχωρήσει και να ενωθεί μαζί μας, με την δική μας παράταξη "Ταυτότητα πόλης-Πατρίδα" όπως θα έιναι το νέο όνομα μας και αθα εφράσουμε τον πατριωτικό χώρο, με ιδιαίτερο βάρος στα εθνικηα θέματα της Μακεδονίας και Βόρειο Ηπερου…» γράφει με τον δικό του τρόπο ο Van der Μπαρτζ. Ο οποίος λέει ότι έχει κάνει κίνηση συνεργασίας και προς την παράταξη Διαμάντου. (Είναι σαφές ότι μαυρίζει το πορτοκαλί του επιχειρώντας λεηλασία της χρυσαυγίτικης δεξαμενής. Ατρόμητος.)

***

*ΜΕ την ευκαιρία, ακούστηκε ότι και Δημ. Παπαδημόπουλος θα κινηθεί ως υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές, με την υποστήριξη του «πατριωτικού χώρου», ίσως και επισήμως. Όχι του Στ. Χάμου βέβαια, ο οποίος τον έχει αποκηρύξει ως συμβιβασμένο.

Ζ.

 

Υποψήφιος

* ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ για τη θέση του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Θεσσαλίας θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Γκόλτσος που υπηρετεί στο Δημοτικό Σχολείο Γιάννουλης, και όχι ο κ. Ν. Γκόλτσιος όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε στο χθεσινό φύλλο της «Ε» στο ρεπορτάζ για τις υποψηφιότητες.

Ο πατέρας

*ΧΤΥΠΑΕΙ το τηλέφωνο σε σπίτι λαρισαϊκής οικογένειας με τέσσερις κόρες.

- Έλα μπαρμπουνάκι μου, εσύ είσαι;

- Όχι, το αφεντικό του ενυδρείου είμαι.

Ζ.

 

 

PAREA ME TOY EPIKEFALHS TVN PARATAJEVN*ΠΑΡΕΑ με τους επικεφαλής των παρατάξεων που τον υποστηρίζουν, τον Ρ. Κομήτσα και τον Βασ. Μακατό, βρέθηκε στα γραφεία της εφημερίδας ο υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ.

Ο Θανάσης Μούσιος, καθηγητής μαθηματικός μα και αγρότης με ανησυχίες από το Ν. Περιβόλι, είχε ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους δημοσιογράφους.

Ζ.

 

 

APOMEINARIA TOY PARELUONTOS STHN AGIA PARASKEYH*ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ του παρελθόντος στην Αγία Παρασκευή Τεμπών. Με προφανή χρήση τότε που θα είχαν και σανίδες τριγύρω.

Ζ.