Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαξε

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2018 19:02
* ΣΤΗΝ οδό Βενιζέλου είχε εγκαταλειφθεί από διημέρου το τζιπ της φωτογραφίας, μπροστά σε βιτρίνα καταστήματος και σε τμήμα μάλιστα του δρόμου που δεν έχει παραδοθεί ακόμη στην κυκλοφορία. Όσοι πίστεψαν πως είχε σταθμεύσει προσωρινά, διαψεύσθηκαν αφού παρ’ ολίγον να συμπληρώσει και τρίτη ημέρα. Μάλιστα βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις (κλήσεις) από τροχονόμους της ΕΛ.ΑΣ. αλλά εκείνο που προκάλεσε ερωτηματικά είναι τι να συνέβη άραγε στον οδηγό του και το εγκατέλειψε ή το «ξέχασε». Χθες βράδυ η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε τελικά τη λύση προτού αναλάβει ο γερανός του Τμήματος Τροχαίας.  Β.Κ. * ΣΤΗΝ οδό Βενιζέλου είχε εγκαταλειφθεί από διημέρου το τζιπ της φωτογραφίας, μπροστά σε βιτρίνα καταστήματος και σε τμήμα μάλιστα του δρόμου που δεν έχει παραδοθεί ακόμη στην κυκλοφορία. Όσοι πίστεψαν πως είχε σταθμεύσει προσωρινά, διαψεύσθηκαν αφού παρ’ ολίγον να συμπληρώσει και τρίτη ημέρα. Μάλιστα βεβαιώθηκαν τρεις παραβάσεις (κλήσεις) από τροχονόμους της ΕΛ.ΑΣ. αλλά εκείνο που προκάλεσε ερωτηματικά είναι τι να συνέβη άραγε στον οδηγό του και το εγκατέλειψε ή το «ξέχασε». Χθες βράδυ η ΕΛ.ΑΣ. βρήκε τελικά τη λύση προτού αναλάβει ο γερανός του Τμήματος Τροχαίας. Β.Κ.

*ΖΑΒΟΛΙΑΡΗ χαρακτήριζε τον Νοέμβριο η Λαρισαία Ο.Κ. Μας αποχαιρέτησε κλέβοντας κρύο απ' τον Δεκέμβρη. Και καλό μήνα σήμερα…

***

*- ΑΝΤΕ μωρέ, επιτέλους κρύο, έβλεπε τη θετική πλευρά ο Λαρισαίος. Να ψοφήσουν και τα μικρόβια….

-Σιγά… Με τόσο κρύο, προς το παρόν απ’ τις μύγες μόνο θα ξεμπλέξουμε. Που δεν έλεγαν να χαθούν φέτος.

Ζ.

Παρόμοια

*ΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ πανταχόθεν ο Αλ. Τσίπρας ακόμη και για τα φιλολαϊκά μέτρα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης καταγγέλλει ξανά «τα πρόσθετα αχρείαστα μέτρα σε φόρους και εισφορές που τσάκισαν τη μεσαία τάξη για να έρθετε τώρα να επιστρέψετε 1 δισ. από αυτούς που πήρατε 10».

Την ίδια ώρα, παρόμοια λέει και το ΚΚΕ, υπερασπιζόμενο τους φτωχούς αυτό, σε πιο γλαφυρή περιγραφή. «Μας πήραν καρβέλια και μας επιστρέφουν ψίχουλα». (Κι οι υπόλοιποι της αντιπολίτευσης, όλοι τους σε ανάλογο μήκος κύματος.)

Ζ.

Χρυσή βροχή

*ΟΣΟ για τον αργυραμοιβό Ριχάρδο, στο ίντερνετ οι Λαρισαίοι άνοιξαν τον Μπαμπινιώτη και καταλογογραφούν τα ανευρεθέντα λένε από την αστυνομία, μεταξύ των οποίων τη χρυσή τομή, τη Χρυσή Ζύμη, το χρυσόμαλλο δέρας, τον Τέρη Χρυσό, τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή, το χρυσό κουφέτο της Αννίτας, το χρυσό παπούτσι του Αντωνιάδη που ήταν ασημένιο, τη δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά, η χρυσή αυγή δεν έλειπε, το ‘’γκόλντεν φλου’’ που το είχε για όταν αρρωσταίνει, το χρυσό ντέρμπι της Ίον που δεν μπορούσε να στερηθεί.

Ζ.

Είναι 85

*ΔΕΝ ήταν και λίγα, 11 σχολεία έκλεισαν για την ‘’Ελληνική Μακεδονία’’ με τους μαθητές τους να μετέχουν στις αμφιλεγόμενες καταλήψεις της Πέμπτης. Ούτε όμως και πολλά. Συγκέντρωση και πορεία δεν έγινε κατορθωτό να γίνουν στη Λάρισα, δεν προέκυψε η κρίσιμη μάζα, ωστόσο 11 Γυμνάσια-Λύκεια και ΕΠΑΛ σε όλο τον νομό είναι κάμποσα. Πρακτικά σε ποσοστό, όσο και στην υπόλοιπη χώρα. Αφού στον νομό Λάρισας λειτούργησαν κανονικά τα υπόλοιπα 74.

Ζ.

Μισοαδειογεμάτο

*ΠΑΝΤΟΤΕ μπορεί να δει κάποιος το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο, εξαρτάται τι σκοπό έχει. Γράφει η μια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο για καταλήψεις 500 σχολείων για τη Μακεδονία, αριθμός εντυπωσιακός. Γράφει η άλλη ότι κατάληψη έγινε μόλις στο 13% των σχολείων, πολύς καβγάς για το τίποτα. (Θα έπρεπε να προβληματίσει πάντως που στα περίφημα sms χρυσαυγίτικης προέλευσης, οι μαθητές παροτρύνονταν να επικοινωνήσουν με «τα δεκαπενταμελές» τους. Των δεκαπενταμελές που απουσίασαν…)

***

*ΠΑΡΟΜΟΙΩΣ και με τον ΕΝΦΙΑ. Μόλις 70 ευρώ μείωση, υποβάθμιζε το θέμα η αντιπολιτευόμενη. Η φιλοκυβερνητική έγραφε ότι από 230 θα πληρώσει φόρο 160 ευρώ. Γιάννη η μία, Γιαννάκη η άλλη.

Ζ.

 

1, 2, 3 διασκευές

*ΕΝΤΕΛΩΣ μέσα στη μόδα το ‘’Θεσσαλικό Θέατρο’’. Φέτος που στην Αθήνα ανεβαίνουν δύο παραστάσεις με διασκευές ταινιών της Φίνος Φιλμ από τη δεκαετία του ‘60, στη Λάρισα η διευθύντρια του Θεάτρου Κική Σπανού σκηνοθετεί η ίδια «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο».

Στην Αθήνα και στα μεσημεριανάδικα συζητούν που η Μαρία Κορινθίου έγινε ξανθιά εξεπιτούτου για να παίξει την Αλίκη Βουγιουκλάκη, ως Κατερινιώ, στο «Η νεράιδα και το παλικάρι», τη γνωστή ταινία του 1969 με τους Βροντάτσηδες και Φουρτουνάτσηδες.

***

*ΣΕ άλλη θεατρική σκηνή παίζεται η δημοφιλής κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου, «Χτυποκάρδια στο θρανίο», πάλι με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, στα 1962, όπου τώρα τη Λίζα Πετροβασίλη, κάνει η νέα ταλαντούχα ηθοποιός Κατερίνα Γερονικολού, σε σκηνοθεσία Λάκη Λαζόπουλου.

***

*ΚΑΙ στη Λάρισα, «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», το θρυλικό ελληνικό καουμπόικο του 1966 σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη, υποψήφια τότε για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.

Νίκος Κούρκουλος στον ρόλο του Οδυσσέα Χορμόβα, τώρα ο Όμηρος Πουλάκης και αντί του Μάνου Κατράκη στον ρόλο του τσιφλικά πατέρα του ο Αλεξ. Μούκανος.

Φιλόδοξο εγχείρημα και η αγωνία για το αποτέλεσμα συνίσταται στο πώς θα αποδοθεί το γουέστερν στο σανίδι, χωρίς άλογα, δίχως ποτάμια ούτε όπλα.

Ζ.

 

Εις βάθος

*ΓΙΑ βαθείς γνώστες του λαρισαϊκού ιδιώματος

- Μια λέξη με πέντε ‘’ου’’; Μουστουκούλουρου.

-Μια φράση με εφτά ‘’ου’’; Πουν’ του μουστουκούλουρου…

***

*ΚΑΙ μια φρασούλα με δεκαέξι ‘’ι’’; Πίγινι σπίτι Πιρικλί κι πιρίμινί μι ικί.

Ζ.

Άντε ντε…

*ΟΤΑΝ οι πικραγγουριές βρέθηκαν απέναντι, ρώτησε η μια Λαρισαία γειτόνισσα την άλλη.

- Άρρωστη ήσουν;

- Γιατί;

- Να είδα τον γιατρό που μπαινόβγαινε σπίτι σου.

- Κι εσένα όταν μπαινόβγαινε ο λοχαγός, πόλεμο είχαμε;

Ζ.

Σκυλιά

πλουσίων και…

*«Πίσω απ’ την ιστορία της Λένας και του Χρόνη η ιστορία του Χρόνη και της Λίνας και πίσω από την ιστορία του Χρόνη και της Λίνας, η ιστορία της Λίνας και του Αλέξη και πίσω απ’ αυτή μια άλλη ιστορία, μέχρι το τέλος του κόσμου».

Πρόλογος τα λέει όλα στο διήγημα του Χρήστου Οικονόμου, που συμπεριλαμβάνεται στη συλλογική έκδοση ‘’Ερωτικά Εγκλήματα’’. Μια ιστορία αρχικά συνηθισμένη, με παράνομα ζευγάρια και συζύγους που απατούν ο ένας τον άλλο, η οποία όμως εξελίσσεται σε ιδιαιτέρως σκληρή, «Χειροβομβίδα στην κιλότα» ο προκλητικός τίτλος. Σχήμα λόγου βέβαια.

***

*ΚΙ ο σαλταρισμένος, λόγω ερωτικής απογοήτευσης, αστυνομικός να μιλάει στη σκυλίτσα της: «Να ξέρεις ότι είσαι η πρώτη που τα λέω αυτά. Αλήθεια. Φαντάσου ότι μπερδεύτηκα και πήγα να πω ότι είσαι ο πρώτος άνθρωπος που τα λέω αυτά. Είναι που δεν έχω μάθει να μιλάω. Άσε που ένας μπάτσος δεν επιτρέπεται να μιλάει και να σκέφτεται έτσι. Ή μάλλον δεν επιτρέπεται να μιλάει και να σκέφτεται. Βέβαια. Ο κόσμος με βλέπει σαν και σένα, σαν σκυλί. Τις προάλλες γυρνάει ένας πιτσιρικάς και μου λέει εσείς, οι μπάτσοι είσαστε τα σκυλιά των πλουσίων. Άκου κουβέντα τώρα. Και του λέω, τότε γιατί δεν τα βάζετε με τους πλούσιους και τα βάζετε με τα σκυλιά τους;».

… Γάλλοι

φιλόλογοι

*«ΌΛΟ και λιγότεροι άνθρωποι κάνουν χειραψίες» σκέφτηκε ο Κριστιάν. «Μόνο οι αληθινά ευγενείς τείνουν το χέρι δηλώνοντας ότι είναι άοπλοι. Ο κόσμος έχει συνηθίσει να φιλιέται στο μάγουλο. Δύο και τρεις φορές». Σιχαινόταν τα φιλιά στο μάγουλο, ιδίως μεταξύ ανδρών.

Η κοσμοπολίτισσα και καθιερωμένη συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου συνεισφέρει στα εν λόγω ‘’Ερωτικά Εγκλήματα’’, με μια ιστορία στο Παρίσι «Η λατρεία του εγώ».

«Στο σχολείο ο Κριστιάν ανέλαβε τις δύο τελευταίες τάξεις, δεκαοκτώ ώρες την εβδομάδα, γαλλική γλώσσα, λογοτεχνία, φιλοσοφία». (Ουπς… Να λοιπόν που κι οι Γάλλοι φιλόλογοι το ίδιο ωράριο δουλεύουν…)

Ζ.

Και στο Αλκαζάρ

*ΜΑΛΛΟΝ είναι για εκτός έδρας ή έστω διπλή ταρίφα για μετακίνηση εκτός κέντρου, η Χαρούλα. Και για υπερωρίες. Έχοντας καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στο κυνήγι της καλλιακούδας στις πλατείες του Κέντρου, καλείται να σηκώσει τώρα στις φτερούγες της και το «Πάρκο των Ευχών». Στο Αλκαζάρ φαίνεται ότι κατέφυγαν τα μαύρα πουλιά. Και με τόσο κρα-κρα από πάνω τα βράδια και τόση κουτσουλιά να βρέχει από ψηλά, θα είναι πρόβλημα για το κοινό των εκδηλώσεων. Εκτός αν πάει η γερακίνα να διώξει τα καλιακούδια από κει ώστε να επιστρέψουν στις πλατείες. (Τα κυνηγάει είπαμε η Χαρούλα δεν τα κατασπαράζει.)

Ζ.

Βαρύ άρωμα

*ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας είχαν τα προβλήματά τους.

- Τι φακές ρε μάνα, με κοροϊδεύεις; Εσύ δεν είχες πει ότι θα φάμε γύρο στις 3;

***

*-ΡΕ σεις, ζυγίστηκα. Πρέπει ν' αλλάξω άρωμα, αυτό είναι πολύ βαρύ.

***

*- ΣΤΗΝ αρχή πίστευα ότι έφταιγε το πλυντήριο που μάζευαν τα ρούχα μου. Τώρα συνειδητοποιώ ότι φταίει το ψυγείο.

Ζ.

 

Ποιος καθαρίζει;

*ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ οδηγοί αναρωτιούνταν για τον ασφαλή δρόμο που έχει κατασκευάσει η Περιφέρεια προς τα Τρίκαλα, αν αυτός διαθέτει υπηρεσία, κάποιον μηχανισμό καθαριότητας. Όπως στην εθνική οδό, όπου είναι η ιδιωτική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα διόδια, αν και στον δρόμο Λάρισας-Τρικάλων λειτουργεί κάποια εργολαβία ή αν φροντίζει δημόσια υπηρεσία. Και ποιος εν τέλει υποχρεούται να μαζεύει σκοτωμένα σκυλιά από το οδόστρωμα, τα οποία παραμένοντας εκεί επί μέρες αποτελούν κίνδυνο για τους οδηγούς ακόμη και διαμελισμένα. Σημειωτέον ότι ο δρόμος είναι περιφραγμένος, εμποδίζοντας τη διέλευση ζώων καθώς αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες από τα οχήματα. Ωστόσο κάποια σκυλιά βρίσκουν τρόπο και μπαίνουν από τις διασταυρώσεις. Κι ύστερα τα καημένα παγιδεύονται, αδύνατο να βγουν…

Ζ.

Άκουσε στύβω

*ΝΕΟΙ Λαρισαίοι, άντρες και γυναίκες, σε φάσεις εμπλοκής.

- Κάνεις ντους μετά το σεξ;

- Βέβαια, πάντα.

- Καιρός νομίζω ν’ αρχίσεις να κάνεις σεξ πιο συχνά.

***

*- ΚΙ εσύ που έχεις κλίση κοπελιά;

- Στον στίβο...

- Ναι; Τι ακριβώς είπες ότι κάνεις; (Προσβλήθηκε ο πονηρόμυαλος.)

***

*- ‘’ΠOτε επιτέλους θα αναλάβεις τις συζυγικές σου υποχρεώσεις;’’ μου λέει η γυναίκα μου. ‘’Να κοιμηθούν πρώτα τα παιδιά, αγάπη μου’’ της απαντώ, ‘’χαζός είσαι ρε;’’ μου λέει, ‘’θα τα ξυπνήσεις με τη σκούπα’’.

Ζ.

Οδηγίες οδηγών

*ΥΠΕΡΜΑΧΟΣ των επιφυλάξεων γενικώς ο πρόεδρος της Αστικής «απ’ όσα άκουσες μην πιστεύεις τίποτα κι απ’ όσα είδες τα μισά», υπερασπίζεται τη συμπεριφορά των οδηγών του στο κέντρο της πόλης. Με αφορμή χθεσινό σχόλιο, αφού επισήμανε ότι σύμφωνα με τον ΚΟΚ άρθρο 7 κλπ κλπ, οι πεζοί υποχρεούνται να ακολουθούν τους φωτεινούς σηματοδότες, ο Μιχ. Σακελλαρίου αναφέρει ότι έχουν ρητές οδηγίες, οι οδηγοί, να οδηγούν παραχωρώντας προτεραιότητα στους πεζούς, διαβεβαιώνοντας πως την εφαρμογή τους «την έχω ελέγξει προσωπικά ο ίδιος, είναι τυπικότατοι».

Ζ.

Βλαβερά δέντρα

*-Α, τώρα κατάλαβα…

Ο Λαρισαίος διάβαζε χθες στην εφημερίδα για το μεγαλόπνοο σχέδιο του Δήμου στο κέντρο της πόλης, τις παρεμβάσεις ‘’open mall’’ που προχωρούν σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο.

-Τώρα βλέπω ότι βασικός στόχος είναι η βελτίωση του μικροκλίματος στην τσιμενταριά του Κέντρου, εμ δεν τα λένε κι αυτοί…

- Πού το πας τώρα, πες…

- Να, λέω ότι κατάλαβα γιατί κόβουν τα δέντρα. Επιβαρύνουν το μικροκλίμα, διότι και υγρασία κρατούν και ίσκιο δημιουργούν, κρύο φέρνουν, εκτός που ρίχνουν και φύλλα και λερώνουν. Τα δέντρα επηρεάζουν αρνητικά το μικροκλίμα στα τραπεζοκαθίσματα, στις βιτρίνες, τις ταμπέλες των καταστημάτων. Το καταλαβαίνετε;

-Ε ναι, βέβαια. Ενώ οι εξαιρετικές πλαστικές τέντες είναι το κλιματικά ενδεικνυόμενο.

Ζ.

 

Αλήθεια έλεγε

*ΕΙΧΕ πάει σε συνέντευξη για δουλειά ο νεαρός Λαρισαίος, δεν πολυγούσταρε τη φάση κιόλας.

- Ηλικία;

- 25…

- Επάγγελμα;

- Συνταξιούχος.

- Τόσο μικρός; Τι σύνταξη παίρνετε;

- Της γιαγιάς μου.

Ζ.

 

ME POLY GLYKO TROPO 

* ΜΕ πολύ γλυκό τρόπο ξεκίνησε η χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφού παιδιά από το τμήμα παραμυθιού του «Εργαστηρίου Ζωής» του ΟΚΑΝΑ, με αφορμή την πρόσφατη βράβευσή του στη Νορβηγία παρουσίασαν ένα δρώμενο και εν συνεχεία μοίρασαν βραβείο σε κάθε περιφερειακό σύμβουλο και γλυκά. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός χάρισε από μία μπάλα σε κάθε παιδί.

 

 

STA HRVIKA FARSALA

*ΣΤΑ ηρωικά Φάρσαλα, που έχουν κι αυτά την ιστορία τους, τις ρίζες τους, οι μαθητές που κινήθηκαν για τη Μακεδονία ήταν πολλοί, έκαναν και πορεία ως το Δημαρχείο. Ο Άρης Καραχάλιος κατέβηκε στην είσοδο, συνόδευσε μαθητική αντιπροσωπεία στο γραφείο του, όπου έκατσε και συζήτησε με τα παιδιά για τις ανησυχίες τους, μαζί με τον αντιδήμαρχο Δημ. Μπαμπανίκα, τον δάσκαλο.

Ζ.

 

 UA EISAI DHMARXOS APO THN PRVTH

* «ΘΑ είσαι δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και με ποσοστό ρεκόρ», προέβλεψε φωναχτά ο Χρ. Κέλλας για τον Κώστα Μπακογιάννη, κι εκείνος απάντησε με χαμόγελο. Ο βουλευτής της ΝΔ εκπροσώπησε τον πρόεδρο Κυρ. Μητσοτάκη στα εγκαίνια της νέας δομής της Στέγης Κατάκοιτων Γερόντων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που τέλεσε προχθές ο κ. Ιερώνυμος και είχε την ευκαιρία να τα πει από κοντά και με τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων. Με εμπειρία και σε αυτοδιοικητικές εκτός από βουλευτικές εκλογές, ο Λαρισαίος έκανε την πρόγνωσή του.

Ζ.

 

 H ANTIDHMARXOS GEVRGIA TSIOPA

*Η αντιδήμαρχος Γεωργία Τσιόπα μαζεύει ελιές στην περιοχή Γόννων, με το χέρι κιόλας, βρώσιμες. Όχι σαν τη Μαρέβα Μητσοτάκη που έκανε για τη φωτογραφία ότι τίναζε τις λαδίσιες στα Χανιά. Και τούτο το Σαββατοκύριακο, περιμένει κι αυτή τον κόσμο στην καθιερωμένη Γιορτή Ελιάς στους Γόννους.

Ζ.