Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κά-ντέ- υπό-μονή…

Δημοσίευση: 15 Δεκ 2018 19:30
*ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη και συνεργάτες της. Στο επίκεντρο της συζήτησης η υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας των χειμαζόμενων οικογενειών με τη διατήρηση και αναβάθμιση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη». Στη συζήτηση και ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Κ. Κουλιός.  Κ.Τσ. *ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο δήμαρχος Τυρνάβου Παναγιώτης Σαρχώσης με την πρώην υπουργό Λούκα Κατσέλη και συνεργάτες της. Στο επίκεντρο της συζήτησης η υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας των χειμαζόμενων οικογενειών με τη διατήρηση και αναβάθμιση του λεγόμενου «νόμου Κατσέλη». Στη συζήτηση και ο αντιδήμαρχος Τυρνάβου Κ. Κουλιός. Κ.Τσ.

*ΕΙΧΕ τις απορίες του ο Λαρισαίος απέναντι στην αυθεντία του ποιητή, στη βεβαιότητα του τραγουδιστή.

- Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να κάνω υπομονή επειδή μια λεμονιά ανθίζει στη γειτονιά. Ποια η κρυφή συσχέτιση των καθημερινών δυσκολιών με την ευδοκίμηση των εσπεριδοειδών; Πόθεν προκύπτει…

Ζ.

 

Εκ των προτέρων

*ΑΡΧΙΖΕΙ να ξεδιπλώνεται λέει η ‘’πρωτοβουλία πολιτών για προοδευτική συμμαχία στη Θεσσαλία’’. Είχε εμφανιστεί πριν λίγο καιρό με κείμενο για τις περιφερειακές εκλογές, με καμιά τριανταριά υπογραφές Θεσσαλών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ανένταχτων αριστερών, οι 11 εξ αυτών Λαρισαίοι. Με βάση αυτή τη μαγιά, ετοιμάζεται τώρα να ιδρυθεί αυτοδιοικητική περιφερειακή παράταξη. Με σκοπό να μετάσχει στον συνδυασμό Τσιλιμίγκα. Την υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζει, η συγκεκριμένη παράταξη, πριν ακόμη ιδρυθεί. Επιλογή με αυστηρά αυτοδιοικητικά κριτήρια. Αλλόκοτα πράγματα.

Ζ.

 

Αλλαγές και ίδιοι

*ΜΠΟΡΕΙ να μην ανακοινώθηκαν ακόμη επισήμως, όμως ακούγεται ότι το ΚΚΕ θα κάνει αλλαγές στους επικεφαλής κάποιων λαϊκοσυσπειρωτικών συνδυασμών του στους περιφερειακούς δήμους. Ανανέωση δεν το λες, ωστόσο ένα ροτέισιον γίνεται, είναι και η κατανομή δυνάμεων και καθηκόντων από το κόμμα, αλλάζουν κι οι καιροί κι οι ηγεσίες…

***

*ΣΤΗΝ Ελασσόνα αντί του οδοντιάτρου Δημ. Αβρανά, αυτή τη φορά υποψήφιος δήμαρχος θα είναι ο αγροτοσυνδικαλιστής απ’ το Πύθιο Β. Κατής.

Και στον Δήμο Τεμπών αντί του δασκάλου Χρ. Μπίκα θα ηγηθεί ο παλιός πρόεδρος των Γόννων Τάκης Δημεράς.

***

*ΣΤΟΝ Τύρναβο ξανά υποψήφιος ο Στέλιος Χατζηκράχτης ελπίζοντας βάσιμα, στις συνθήκες που διαμορφώνονται με 5 υποψήφιους δημάρχους, να καταφέρει να περάσει στον β’ γύρο.

Κι αν τυχόν συμβεί αυτό, επειδή όλοι οι υπόλοιποι αλληλοσκοτώνονται, θα έχει τη Δημαρχία στο τσεπάκι. Στον μοναδικό δήμο όπου το ΚΚΕ κατεβαίνει με ελπίδες κι όχι έτσι, επειδή πρέπει.

Τίποτε δεν αλλάζει και στον Δήμο Κιλελέρ. Πάλι ο έμπορος Βασ. Σταμουλάκης, από τους Αγ. Αναργύρους, θα φορέσει τα παπούτσια του και θα τρέξει, παρέα με τον παλιό της ΕΑΣ, τον γαλήνιο Κώστα Πράττο απ’ τη Γαλήνη.

Ζ.

 

Πολύφημοι;

*ΣΤΟ ψηφοδέλτιο Διαμάντου στις προηγούμενες εκλογές μετείχαν συνολικά 159 υποψήφιοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Εξ αυτών 16+2, Ξηρομερίτης-Αγορίτσας απέδρασαν προς το στρατόπεδο Καραλαριώτου. Και 49 εμφανίστηκαν ψηλά στα τείχη της παράταξης δίπλα στον αρχηγό.

Άρα οι περισσότεροι, 92 άτομα, οι οποίοι οπωσδήποτε και προσεγγίστηκαν αμφιπλεύρως κι από το κόμμα φυσικά, η ΝΔ δεν έμεινε αμέτοχη, οι πολλοί δεν ενέδωσαν. Κάτι δεν θα τους άρεσε μάλλον σ’ αυτή την ιστορία με τις παρατάξεις που συμπεριφέρονται σαν ματριόσκες, μία μέσα στην άλλη σαν τις ρώσικες κουκλίτσες, και οι οποίες λειτουργούν με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά.

***

*ΑΝ και η πλευρά Διαμάντου αφήνει να εννοηθεί ότι εμφάνισε 49 ονόματα εντελώς συμβολικά. Τόσοι χρειάζονται, το ελάχιστο για τη συγκρότηση ψηφοδελτίου σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν στις επόμενες δημοτικές.

Βέβαια, όλοι αυτοί δεν είναι και τόσο Πολύφημοι. Οι περισσότεροι τουλάχιστον, δεν είναι παράγοντες πρώτης γραμμής. Υπ’ αυτή την έννοια και όχι την ομηρική, του μονόφθαλμου κύκλωπα δηλαδή, καθότι ο αρχηγός αρέσκεται στην Οδύσσεια.

***

*ΣΤΗΝ κοινή επιστολή τους οι 49 επαναβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους στον επικεφαλής της παράταξής τους. Μέσα σε ελάχιστες παραγράφους καταφέρνουν να αφιερώσουν μία ολόκληρη στη Ρ. Καραλαριώτου με απέραντη αγάπη: Αποφεύγοντας τα φληναφήματα και τις πομφόλυγες μίας στείρας και γνωστής από το παρελθόν καθαρά επικοινωνιακής και αντιπολιτευτικής τακτικής που η μείζονα αντιπολίτευση ακολούθησε πιστά κατά κόρον. Σε αντίθεση και με τις άλλες δύο παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης (Τζανακούλη και Νασιώκα) που η στάση τους κατά κανόνα προσιδίαζε με τη δική μας στάση».

***

*ΚΑΙ να αφήσουν σαφές υπονοούμενο για τη στάση τους στις επόμενες εκλογές: «Πιστεύουμε ότι η Λάρισα αξίζει μία νέα δημοτική περίοδο… και απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα για διάλογο ενότητας και συμπόρευσης». Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το ‘’νέα δημοτική περίοδος’’ από το ‘’νέα δημοτική αρχή’’.

Ζ.

 

Όσμωση

*ΝΑ επιμείνει το Κίνημα Αλλαγής «σταθερά στην όσμωση των δυνάμεων της Σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής Αριστεράς και του προοδευτικού Κέντρου, που συνέπραξαν στη συγκρότησή του, από το 2015» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Ε με το ΠΑΣΟΚ, συγγνώμη το ΚΙΝΑΛ, που κάνουν παρέα οι της ΔΗΜΑΡ, την ίδια «ακατανόητη» γλώσσα θα μιλάνε, κατά το «πες μου τους (πολιτικούς) φίλους σου να σου πω ποιος είσαι».

Η τελευταία διαφωνία ΚΙΝΑΛ και ΔΗΜΑΡ προέκυψε με αφορμή και τις επιλογές υποψηφίων στις εκλογές. Γκρινιάζουν τα κόμματα για τη μοιρασιά, «τρώγονται» τα στελέχη μεταξύ τους για να δικαιολογήσουν τον ρόλο τους και τη θέση τους. Οι πολίτες ωστόσο όχι μόνο απέχουν αλλά έχουν απαξιώσει και το πολιτικό προσωπικό.

Β.Κ.

 

Άκου, μάθε…

*ΤΟ φιλοσοφούσαν χθες στον καφέ οι νεαροί Λαρισαίοι.

- Σε λίγο ρε παιδιά, στις αγγελίες για ντελιβεράδες θα ζητάνε εκτός από δικό τους μηχανάκι να έχουν και δικό τους φούρνο με ξύλα για να ψήνουν την πίτσα.

***

*- ΑΝ θες να μάθεις ρε φίλε, πώς μιλούν κάποιοι για σένα όταν δεν είσαι εκεί, άκουσέ τους πώς μιλάνε για άλλους που απουσιάζουν εκείνη την ώρα.

***

*- ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ παρατηρώ πως σπανίζει όλο και περισσότερο η απάντηση «δεν ξέρω». Όλοι ξέρουν πια. Τα πάντα.

Ζ.

 

Δημοτικό

Συμβούλιο

*ΣΕ ένα συμφώνησαν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην προχθεσινή συνεδρίασή του, σχετικά με το θέμα των καταλήψεων και κινητοποιήσεων μαθητών για το Μακεδονικό: ότι οι μαθητές παρακινήθηκαν από εξωσχολικές εθνικιστικές ομάδες και ότι τους χρησιμοποίησαν.

Οι περισσότερες προτάσεις που ακούστηκαν, αφορούσαν στην ανάγκη για δημοκρατική διαπαιδαγώγηση της νεολαίας. Αλλά πώς;

Πώς μπορεί να αλλάξει ένα Δημοτικό Συμβούλιο τη «στείρα» εκπαίδευση στα σχολεία, που χρόνια τώρα το μόνο που καταφέρνει είναι να μαθαίνει (να αναγκάζει, θα λέγαμε) στα παιδιά την παπαγαλία, αντί την κριτική σκέψη;

Συμφώνησαν όλοι, ότι σίγουρα δεν φταίνε τα παιδιά που παρασύρονται και ότι οι αντιδράσεις τους ήταν υποκινούμενες.

Σαν να λέμε ότι σήμερα οι έφηβοι δεν έχουν δική τους άποψη και ότι ακολουθούν εύκολα ένα ρεύμα νεοφασισμού που εξαπλώνεται σταδιακά όλο και περισσότερο.

Σίγουρα το να δεις το πρόβλημα είναι το πρώτο βήμα. Αλλά εμείς, σήμερα, με ποιες αντιστάσεις τούς ενισχύουμε να μην παρασυρθούν;

Λ.Κ.

 

Νέος ο παλιός

*ΤΟΝ είδαν πάλι στην εφημερίδα, αυτή τη φορά να ταξιδεύει στις Βρυξέλλες κι άρχισαν τα σχόλια οι ‘’πικραγγουριές’’ για τον Ν. Παυλονάσιο, τον Φαρσαλινό πρόεδρο της τοπικής Ένωσης Νέων Αγροτών.

-Πόσα χρόνια πρόεδρος…

-Και τι σε πειράζει εσένα, τόσοι εκλέγονται σε προεδρίες επί σειρά θητειών…

-Ναι αλλά όχι των νέων αγροτών… Ηλικιακό όριο δεν έχουν αυτοί οι νέοι;

-Νέος μπορεί να δηλώνει κάποιος όσο το νιώθει.

-Νέος φυσικά, νέος αγρότης όμως πόσο; Για τρία, πέντε χρόνια; Μετά παλιώνεις.

Ζ.

 

Γάτα

*ΟΤΑΝ η αντιπολίτευση ποντάρει στο κακό της κυβέρνησης αυτά παθαίνει. Το «Ποντίκι» λοιπόν, έγραψε χθες ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Παν. Καμμένος συμφώνησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα «στεγάσει» στα ψηφοδέλτιά του στελέχη των ΑΝΕΛ.

Και δη τους βουλευτές εκείνους (π.χ. των ΑΝΕΛ) που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με «αντάλλαγμα» μια θέση στο ψηφοδέλτιο (ευρωεκλογών ή εθνικών εκλογών). Τα πάνω – κάτω στους συσχετισμούς… λεβέντικων και μη κομμάτων.

Οι ΗΠΑ συγχαίρουν την Ελλάδα γιατί με τη Συμφωνία των Πρεσπών βάζει «τέλος» στην επεκτατικότητα των Ρώσων στα Βαλκάνια, άλλοι ανακατεύουν τη γείτονα Αλβανία και τη σχέση της με την Ελλάδα και στη ΝΔ πιστεύουν (ακόμη) ότι θα περάσουν απέναντι χωρίς να βραχούν, με αφορμή και τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αντιπρόεδρος του οποίου είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Όταν το ΕΚΛ εγκρίνει τη Συμφωνία. Στη ΝΔ λοιπόν ελπίζουν ακόμη πως, Τσίπρας και Καμμένος θα τα σπάσουν. Χειμώνα καιρό δικαιολογούνται όνειρα θερινής νυκτός;

Β.Κ.

 

Ελευθέρας

*ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ με την παρούσα κυβέρνηση, η διευκόλυνση στους ένστολους. Τζάμπα επιβάτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς οι αστυνομικοί. Λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος, λέει. Κι οι πυροσβέστες; Κι οι λιμενικοί;

Ιδιαιτερότητα. Δηλαδή; Θα κυνηγάει ο άλλος τον διαρρήκτη με το αστικό; Θα σβήνει τη φωτιά με το τρένο; Οι νοσηλεύτριες επί παραδείγματι δεν κάνουν μια πολύ ιδιαίτερη και χρήσιμη δουλειά; Δεν θα έπρεπε να πηγαινοέρχονται τζάμπα στο νοσοκομείο; Κι ένα σωρό άλλοι επαγγελματίες…

Ζ.

 

Προβληματισμένοι

*ΑΠΟΡΙΕΣ και προβληματισμοί στη συντροφιά των Λαρισαίων φοιτητών.

- Μου είπαν να πάμε για χειμερινά μπάνια. Εμένα, που για να πλύνω τα δόντια μου τέτοιο καιρό ανάβω τον θερμοσίφωνα.

***

*- ΗΘΕΛΑ να ξέρω ρε σεις, ποιος βλάκας βάζει τις βιταμίνες στις φακές και το σπανάκι και δεν τις βάζει στον γύρο και τις σοκολάτες.

***

*- ΜΑΝΑ, μου χύθηκε ο καφές...

- Δεν πειράζει παιδάκι μου, λεφτά θα πάρεις.

-... πάνω στον καναπέ και το χαλί.

- Είσαι ηλίθιο, παιδάκι μου;

Ζ.

 

Κι αριστερά, τι;

*Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει Ν. Τσιλιμίγκα συμμαχώντας με το ΠΑΣΟΚ στις περιφερειακές εκλογές της Θεσσαλίας. Θυσία είπαν κάποιοι ώστε να εξευμενιστούν οι πράσινοι άνεμοι και να πνεύσουν υπέρ Καλογιάννη στη Δημαρχία.

Όπως και να ‘χει όμως, προέκυψε κενό στον αριστερό χώρο της περιφερειακής κάλπης. Το οποίο δυσκολεύεται να καλύψει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, δίχως αυτή τη φορά τον χαρισματικό και διεισδυτικό Βαγγέλη Μπούτα.

- Οι τωρινοί, σχολίαζε παλιός αριστερός, έχουν εξειδικευτεί στο να φτιάχνουν τείχη για να προστατεύουν το κόμμα. Τόσο ψηλά όμως που δεν μπορεί να μπει κόσμος μέσα, προτιμούν να μένουν μοναχοί τους.

***

*ΑΛΛΑ και η ΛΑΕ δεν δείχνει να μπορεί. Αν καταφέρουν τελικά οι λαφαζανίστας να φτιάξουν ψηφοδέλτιο. Δεν τους περισσεύουν δα και στελέχη, ενώ έχουν να στελεχώσουν και ανά τη Θεσσαλία συμμαχικούς δημοτικούς συνδυασμούς.

Απομένει πρακτικά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που διαθέτει μεν το know how από τις προηγούμενες εκλογές αλλά και έμπειρα πλέον στελέχη, Αντ. Αδάμου, Στ. Ντούρος και άλλοι, ωστόσο στον δρόμο πλήθυναν τα εσωτερικά της προβλήματα. Αν τα λύσει εγκαίρως, ενδεχομένως να καταφέρει να καβαλήσει το κύμα.

***

Κάτι άλλοι, μεμονωμένοι που ελπίζουν να πληθύνουν κι οι οποίοι εμφανίζονται και ως αριστεροί, εκτός από κεντρώοι και δεξιοί και οικολόγοι και μεταρρυθμιστές και αναρχικοί και φιλελεύθεροι κι Όπως Φυσάει ο Άνεμος. Κουρέλιασαν τα πανιά τους μετακινούμενοι περαδώθε επί δεκαετίες τώρα, μάλλον έχουν εξαντλήσει τα πολιτικά καύσιμα και την όποια αξιοπιστία τους.

Ζ.

 

Και στο παραβάν

*ΑΓΑΠΗΤΕ «Ζ»,

Σημειώνει ο Κ. Σάββας μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, «βεβαίως όσοι παρευρέθηκαν στη σύσκεψη αλλά και όσοι απεικονίζονται στις φωτογραφίες είναι ΠΑΣΟΚ. Υπό μια προϋπόθεση για κάποιους να είναι ΠΑΣΟΚ και πίσω από το παραβάν». (Ποιων εκλογών, δεν λέει. Μάλλον των βουλευτικών αλλά προφανώς το ίδιο θα ισχύει και για τις δημοτικές.)

 

Μέριμνα

*Η Λαρισαία στη δανειστική Βιβλιοθήκη.

- Έχετε βιβλία για την αυτοκτονία;

- Μάλιστα.

- Δώστε μου ένα.

- Μμμ… Ποιος θα το επιστρέψει;

Ζ.

 

 

KAI STH LAA ALLIVS EDV TA MALLINA*ΚΑΙ στη Λαά αλλιώς, εδώ τα ‘’Μάλλινα Γιλέκα’’, κίτρινα αλλά και σε άλλα χρώματα ζιλεδάκια και καζάκες.

Ζ.

 

 

 

PERASAN MEGALO KABO OI DYO TOYS*ΠΕΡΑΣΑΝ μεγάλο κάβο οι δυό τους με το νέο Πανεπιστήμιο, παρότι και πολιτικά αντίπαλοι, Καλογιάννης-Σπηλιώτης δεν έπαψαν ποτέ να συζητούν και να προωθούν από κοινού.

Ζ.

 

 

 

PANV APO DEKA MERES POY ESKACAN*ΠΑΝΩ από δέκα μέρες που έσκαψαν, την περασμένη Τρίτη είχε πάει το συνεργείο του φυσικού αερίου στη Β’ Σώματος Στρατού, άφησαν μετά το όρυγμα κι έφυγαν. Λογικό να ανησυχούν οι παρόδιοι, μην έπαθαν τίποτε…

Ζ.

 

 

 

 TI PIO LOGIKO APO TO NA BGEI*ΤΙ πιο… λογικό από το να βγει ο κάδος στη μέση της οδού Αγίας Μαρίνης για να παρκάρει κάποιος μέσα στη νύχτα το αυτοκίνητό του;

Ζ.Π.