Δυσκολίες

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2018 19:00
*H ζωντανή ιστορία του τόπου, στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας για την έκθεση του Τύπου στη γιορτή της ‘’Ε’’. Ο ιστοριοδίφης Νίκος Παπαθεοδώρου, ο Βασ. Καραβιδές του Λαογραφικού Μουσείου των Γόννων κι ο Κων. Συρμακέζης του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής της Ελάτειας. Απίστευτα πράγματα έχουν στο μυαλό τους.  Ζ. *H ζωντανή ιστορία του τόπου, στο Λαογραφικό Μουσείο της Λάρισας για την έκθεση του Τύπου στη γιορτή της ‘’Ε’’. Ο ιστοριοδίφης Νίκος Παπαθεοδώρου, ο Βασ. Καραβιδές του Λαογραφικού Μουσείου των Γόννων κι ο Κων. Συρμακέζης του Μουσείου Θεσσαλικής Ζωής της Ελάτειας. Απίστευτα πράγματα έχουν στο μυαλό τους. Ζ.

*ΣΤΟ κλίμα των ημερών οι Λαρισαίοι γιωταχήδες.

- Κορόιδευα ρε συ κάτι πιτσιρικάδες που θα πάνε για κάλαντα για το χαρτζιλίκι. Και τώρα που μου ήρθαν τα τέλη κυκλοφορίας, σκέφτομαι να πάω κι εγώ μαζί τους…

***

*- ΕΔΩ βρε, εδώ κοίτα. Διαβάστε λέει πόσα χιλιόμετρα μπορείτε να κάνετε με άδειο ρεζερβουάρ. Να, επιτέλους ένα σοβαρό και χρήσιμο άρθρο.

Ζ.

 

Σημάδια

*ΜΕ αφορμή την τροπολογία για το ακατάσχετο των αγροτών, που θα επιτρέψει να πάρουν τις επιδοτήσεις κι οι μικροπαραγωγοί που χρωστάνε, μια ρύθμιση που θα ψηφιστεί σήμερα και την οποία ο ίδιος γνώριζε ως υφυπουργός, όχι όμως και ο αγρότης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παπαδόπουλος, κάνοντας λοιπόν πανηγυρικά τη σχετική ανακοίνωση ‘’ήταν δίκαιο κι έγινε πράξη’’, ο Βασ. Κόκκαλης φρόντισε στη λακωνική δήλωσή του να συμπεριλάβει και τη φράση «αποδεικνύουμε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να σταθεί δίπλα στην αγροτιά…».

***

*ΚΑΤΟΠΙΝ τούτου, ο πονηρεμένος Λαρισαίος αναρωτήθηκε.

-Τον βλέπεις ως άνθρωπο που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα;

- Μα γιατί να το κάνει, θα έχουμε ανασχηματισμό;

- Όχι, αλλά τον άλλο μήνα ο Καμμένος λέει ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση λόγω του Σκοπιανού.

- Όλους; Θα φύγει φερειπείν κι η Έλενα Κουντουρά; Ο Τέρενς Κουίκ ήδη του έφυγε αλλά αυτός δεν είναι βουλευτής. Ο Θαν. Παπαχριστόπουλος του το ξέκοψε. Πού ξέρεις τι θα κάνει ο Κόκκαλης…

- Α, γι’ αυτό ο Καμμένος ήταν τόσο στοργικός με τον αδερφέεε-Ακριβούλη στη Λάρισα;

Ζ.

Όπως λάχει

*ΣΤΟ ΚΙΝΑΛ πάλι, ο Θαν. Θεοχαρόπουλος θα παραμείνει λένε στο κόμμα μαζί με τη ΔΗΜΑΡ, αν τοποθετηθεί σε εκλόγιμη θέση στα βουλευτικά ψηφοδέλτια. Οπότε και θα καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αν όμως τον ρίξουν, τότε θα την υπερψηφίσει ακολουθώντας την πάγια άποψη της ανανεωτικής αριστεράς επί του ζητήματος των Σκοπίων. Τόσο απλά…

Ζ.

 

Ευθύνες

*ΚΙ ενώ καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει ακόμη την ευθύνη, όχι για τη φονική βόμβα στον Σκάι αλλά για την εξωφρενική επίθεση στον Λαρισαίο διαιτητή, εκεί στην οδό Θυμάτων της Παράγκας, επίσης εκκρεμεί η ανάληψη της ευθύνης για το ποιος φταίει για τους τραυματισμούς των ποδοσφαιριστών στο χωράφι της Λάρισας, που όταν μεγαλώσει θέλει να ξαναγίνει γήπεδο.

Ζ.

Φουρνίζουν

*ΤΕΛΙΚΑ θα προκύψει ζήτημα με την ελληνική διαιτησία και τη συντεχνία αρτοποιών; Πριν χρόνια είχαν ανατινάξει τον φούρνο του Καλαματιανού διαιτητή, ο οποίος αργότερα εκλέχθηκε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πρωτοφανής επίθεση στον Λαρισαίο διαιτητή, ο οποίος πήγαινε λένε στον φούρνο της γειτονιάς του, στη Νεράιδα. Τι ψήνεται τελικά στο ποδόσφαιρο;

Ζ.

Στηλιτεύουν

*ΕΚΠΛΗΞΗ στη συνεδρίαση, χθες όμως από τη Δημαρχία στηλίτευσαν δημοσίως τη στάση της Ρ. Καραλαριώτου. Επειδή η αρχηγός της αντιπολίτευσης «αποχώρησε μετά την πρωτολογία της από την κορυφαία διαδικασία συζήτησης του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου. Την ακολούθησαν και σύμβουλοί της, οπότε στη συζήτηση μετείχαν άδεια έδρανα. Δεν έμεινε ούτε να δευτερολογήσει. Ούτε καν να καταψηφίσουν».

Κατά μία εκδοχή, που ακούστηκε στα έδρανα της πλειοψηφίας «έφυγε όχι διότι απαξιώνει τη διαδικασία αλλά επειδή δεν την άντεχε. Όλα αυτά που άκουγε με τα έργα και τα οικονομικά του δήμου, την έκαναν να καταπίνει γκουστέρες, κατά το κοινώς λεγόμενο. Οπότε...».

Ζ.

 

Ξεκίνησε

*ΛΕΝΕ οι αντίπαλοι, όμως η Ρ. Καραλαριώτου ξεκίνησε κανονικά την προεκλογική της καμπάνια. Και μάλιστα από το Δημοτικό Γηροκομείο, όπου επισκέφθηκε τους ανθρώπους που περνώντας τα χρόνια βρέθηκαν μόνοι στη ζωή, οπότε ήρθε η κοινωνία να τους σταθεί στα γηρατειά. Κίνηση με υψηλό συμβολισμό για το πώς βλέπει τη λειτουργία του Δήμου και τις προτεραιότητες της κοινωνικής πολιτικής του.

Ζ.

Διάλεκτοι

*- ΘΑ πουντιάις μαρί. Πού παέντς ξεμπλέτσωτ΄ι…

Ο Ν. Χ. συνεισφέρει στην καταγραφή της τοπικής διαλέκτου.

***

*ΚΙ ένα ακόμη λήμμα για το Λεξικό.

- Στα γυμναστήρια της Λάρισας, οι πιλάτες έχουν πάντα δίκιο.

***

*ΜΕ τους ξένους να πληθαίνουν, αυξάνονται κι οι τοπικές διάλεκτοι. Καθώς και τα μπερδέματα.

- Θα πάω διακοπές Μονακό.

-Καημένο ντεν έκει παρέα, α;

Ζ.

Στο ίσιωμα

*ΑΡΧΙΣΑΝ να πληθαίνουν οι υποψήφιοι. Υποψήφιοι δήμαρχοι, περιφερειάρχες αλλά και βουλευτές μα και ευρωβουλευτές καθώς και εκατοσταριές υποψηφίων συμβούλων σε δημοτικούς και περιφερειακούς συνδυασμούς. Περισσότεροι υποψήφιοι απ΄ όσους μπορεί να καταναλώσει ο μέσος Λαρισαίος. Συν κι όλοι εκείνοι που θέλουν αλλά δεν, οι υποψήφιοι για υποψηφιότητα, χαμός κυριολεκτικά στο ίσιωμα της Λάρισας.

Ζ.

Κι άλλος

*ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ το κόμμα Βελόπουλου και στη Λάρισα. Εκτός από τον έμπειρο πλέον πολιτικό, τον εκ μεταγραφής απ΄ τους ‘’λεβέντηδες’’, τον παραλίγο βουλευτή Δαμιανό Ζώκα, να κι άλλος υποψήφιος βουλευτής της ‘’Ελληνικής Λύσης’’. Ο απόστρατος Νικόλαος Μπαλάτσας υπό τη σκέπη του συνθήματος ‘’Έθνος - Ορθοδοξία - Οικογένεια’’. Όταν όλα εκβαθύνονται και συγκεκριμενοποιούνται. Ο Λαρισαίος πολιτευόμενος υπόσχεται «Ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα - Κράτος δικαίου - Κράτος πρόνοιας». Κι εφορμά προς την κάλπη.

Ζ.

Φωτισμένα

*ΟΧΙ, δεν πρόκειται για εορταστικό διάκοσμο. Αλλά για φωτιστικά που τοποθετήθηκαν σε πυλώνες στην ανακατασκευασμένη οδό Μανδηλαρά. Οι εργασίες έγιναν Κυριακή, με τα συνεργεία να εκμεταλλεύονται την αργία.

Το έργο της οδού Μανδηλαρά έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, με εξαίρεση το τελευταίο τμήμα στο ύψος του Αγίου Κωνσταντίνου. Εργασίες που θα συνεχισθούν μετά τις γιορτές. Με τους πολίτες να απολαμβάνουν, καταρχάς τα μεγάλα πεζοδρόμια…

Β.Κ.

Τράπεζα Ελλάδος

*ΟΤΑΝ γκρεμίστηκε το σπίτι του διευθυντή της, εκεί κολλητά στην Τράπεζα Ελλάδος, αρκετοί είχαν διαμαρτυρηθεί. Και είχε προβληθεί ως επιχείρημα ότι η κατεδάφιση έγινε προκειμένου να παρκάρουν με ασφάλεια τα οχήματα των χρηματαποστολών. Απίστευτα πολύ καθυστερεί αυτή η διαμόρφωση του πάρκινγκ, άγνωστο αν ασχολείται κάποιος στην τράπεζα ή αν τους παρενόχλησαν στοιχειωδώς από τον Δήμο. Διότι οι χρηματαποστολές εξακολουθούν να παρεμποδίζουν την κυκλοφορία στην Κύπρου. Κι ούτε την ασφάλειά τους βελτίωσαν.

Ζ.

Απερίγραπτη

*ΜΟΝΑΔΙΚΗ εικόνα, λέει η διαμαρτυρόμενη Λαρισαία Α. Β., απερίγραπτη κατάσταση στον προθάλαμο του κτιρίου όπου στεγάζεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και το Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης, το ΚΕΔΔΥ, εκεί στην οδό Φαρσάλων και Καστοριάς. Ό,τι αφήνουν πίσω τους μάλλον οι επισκεπτόμενοι τον Οργανισμό αγρότες και τα οποία ουδείς καθαρίζει. Αποτσίγαρα σωροί, χαρτιά, σκουπίδια, χαμός. Επιτρέπεται;

Ζ.

Φορτσάτος

*ΜΕ φόρα ο Γ. Μότσιος υπενθυμίζει ότι είχε προβλέψει πως λόγω του νόμου Σκουρλέτη και της απλής αναλογικής θα είναι πολλοί οι συνδυασμοί στον Δήμο, όπως «προέβλεψα εδώ και 35 χρόνια τη μετατόπιση της αγοράς από τη Βενιζέλου στη Ρούσβελτ», συμπληρώνει.

Ο πρόεδρος του συλλόγου του, των ‘’εμπόρων ιστορικού κέντρου’’, ενημερώνει: «θα κάνω προσπάθεια να ενώσω τους εμπόρους, τους πραγματικούς εμπόρους και όχι αυτούς που κυκλοφορούν με γραβάτα, αλλάζουν κάθε μέρα παντελόνια και αναζητούν καμία φωτογράφηση. Εάν οι έμποροι - επαγγελματοβιοτέχνες δεν διεκδικήσουν θέση στον Δήμο με δικό τους ψηφοδέλτιο, να συνταχτούν συντεταγμένα σε άλλο ψηφοδέλτιο που θα τους ικανοποιεί. Αρκετή περιφρόνηση δέχτηκαν τα χρόνια αυτά από συνταξιούχους αντιδημάρχους και επαγγελματίες πολιτικάντηδες». (Έχει αποκαταστήσει πια και τις σχέσεις με τον πορτοκαλένιο αρχηγό, τον άλλο ιστορικό πρόεδρο, οπότε τίποτε δεν αποκλείεται.)

***

*ΑΚΑΘΕΚΤΟΣ ο Γ. Μότσιος, καταφέρεται και κατά της Ρ. Καραλαριώτου, εγκαλώντας την ότι τον σνομπάρει και προειδοποιώντας την ότι «αν θέλει σκυλοκαβγά θα τον έχει». Προαναγγέλλει δε ότι: «παραμονές των εκλογών θα σε καλέσω να τοποθετηθείς δημόσια για το τι θα κάνεις με τη Δημοτική Αστυνομία, θα τη χρησιμοποιήσεις και εσύ όπως και ο Καλογιάννης για την προστασία των υπότροπων παρανόμων και ψηφοθηρία;».

Ζ.

Των καιρών…

*ΕΙΧΑΝ τα προβλήματά τους στη συντροφιά των νεαρών Λαρισαίων. Κι όλα σοβαρά.

- Τρελαινόμαστε κι εμείς όταν κόβεται το ίντερνετ. Δεν σκεφτόμαστε τι τραβούσαν οι Ινδιάνοι όταν ήθελαν να στείλουν με σήματα καπνού, και φυσούσε ανάποδα.

***

*- ΖΗΤΕΙΤΑΙ νεαρός έως 25 ετών, με πτυχίο και PhD, αγγλικά και γερμανικά, απαραίτητα βραβεία Νόμπελ και Πούλιτζερ, καθώς και χρυσό σε Ολυμπιάδα, για εργασία σε ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία της Θεσσαλίας. Μηχανάκι απαραίτητο, ημιαπασχόληση.

***

*- ΖΗΤΕΙΤΑΙ υπάλληλος, να γνωρίζει αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και ρώσικα, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η ικανότητά του να εκπέμπει υπερήχους ώστε να επικοινωνεί και με δελφίνια.

Ζ.

Ο ευρωβουλευτής

κι ο διευθυντής

*ΚΙ ένας Λαρισαίος υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ‘’Δημοκρατική Ευθύνη’’ το κόμμα του πρώην υπουργού Αλέκου Παπαδόπουλου. Πρόκειται για τον καθηγητή Χρ. Ζηλίδη, ο οποίος είχε διατελέσει παλιά διοικητής ΥΠΕ, στέλεχος κατά διαστήματα του δημόσιου τομέα της Υγείας. Χώρο στον οποίο έχει θητεύσει ως υπουργός και ο Αλ. Παπαδόπουλος.

***

*- ΚΙ όμως, έλεγε παρατηρητής της τοπικής ανθρωπογεωγραφίας, το βαρύ όνομα του ψηφοδελτίου στη Λάρισα δεν είναι ο γεν. γραμματέας και επικεφαλής του κόμματος Θ. Παπαλιάγκας. Το ισχυρό ατού του συνδυασμού είναι ο Σοφοκλής Λέντζας. Ναι, ο παλιός διευθυντής τραπέζης. Με απίστευτη διεισδυτικότητα παντού.

Ζ.

Όχι αλλά ναι

*ΤΙ θα πει ‘’πάει και τελείωσε’’, όπως κατέληγε το χθεσινό σχόλιο... Τρίτη διευκρινιστική για τη στάση της Κατερίνας Σταγιάννη στις επόμενες δημοτικές, ούτε ο Τζανακούλης δεν συζητήθηκε τόσο πολύ. Λοιπόν, με τη χθεσινή ανοιχτή επιστολή της ξεκαθαρίζει ότι δεν κατεβαίνει στις εκλογές, ωστόσο επιβεβαιώνει την προς Διαμάντο υποστήριξή της, την οποία είχε εκφράσει στην πρώτη της επιστολή, που είχε ακολουθήσει την εμφάνιση του ονόματός της στην ανακοίνωση των 16 που τον είχαν απαρνηθεί. (Πίεση από δω, πίεση από κει, μπερδεύτηκαν κάπως τα πράγματα.)

Ζ.

Ανακυκλωμένα

*ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ λέει στα Τρίκαλα, όπου «οι αντιδήμαρχοι παρέλαβαν έναν τόνο ανακυκλωμένα ρούχα», από την ιδιωτική εταιρεία που είχε συμφωνήσει με τον Δήμο και τοποθέτησε στην πόλη τους γνωστούς κάδους ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών και θα τα διαθέσουν μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Σιγά… στη Λάρισα, μέσω της ίδιας σύμβασης, ο αντιδήμαρχος Απ. Σουρλαντζής είχε παραλάβει ενάμιση τόνο ρούχα που παρέδωσε για τις ανάγκες των κρατουμένων στις φυλακές. Ενώ εγγυάται ότι η συμφωνία με την εταιρεία είναι έντιμη για την τοπική κοινωνία.

Ζ.

Τακτοποιημένα

*«Η ανάπτυξη θα έρθει, απλώς δεν ξέρουμε ποιος θα είναι στα πράγματα για να καμαρώνει ότι την έφερε εκείνος, η ανάκαμψη θα έρθει όπως η άνοιξη ακολουθεί τον χειμώνα…». Τα είχε τακτοποιημένα στο μυαλό του, αυτό δα έλειπε, ο διάσημος καθηγητής υπολογιστών Χρ. Παπαδημητρίου, καθηγητής τιμητικά πλέον στο Μπέρκλεϊ ο εβδομηντάχρονος σπουδαίος επιστήμονας, που μιλούσε στην τηλεοπτική εκπομπή του Κων. Μαρκουλάκη.

***

*ΡΩΤΗΘΗΚΕ φυσικά, ο ιδιοφυής κομπιουτεράς, αν φοβάται την τεχνολογία και τον τρόπο που επηρεάζει την κοινωνία. Κι αφού χαρακτήρισε το ίντερνετ μια από τις σπουδαιότερες ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, παρέθεσε εύστοχα εδάφιο από τον Πλάτωνα. Όπου αναφέρονται ανησυχίες για τη γραφή και την ανάγνωση, καθώς εκείνη την εποχή από κάποιους θεωρούνταν επικίνδυνη ανακάλυψη. Επειδή έτσι ο άνθρωπος θα χρησιμοποιούσε λιγότερο τη μνήμη του και θα κινδύνευε να τη χάσει ενώ θα άλλαζε ριζικά ο τρόπος επικοινωνίας. Και τότε.

Ζ.

Αντιγραφέας

*Ο Γιωργάκης κι ο Νικολάκης τα κανόνια της εκπαίδευσης στη Λάρισα είχαν μείνει μετεξεταστέοι στην Ιστορία. Πηγαίνουν για εξέταση τον Σεπτέμβρη, μπαίνει ο Γιωργάκης που ήταν έξυπνος μεν αλλά δεν διάβαζε, βγαίνει καταϊδρωμένος, πλησιάζει τον ανήσυχο Νικολάκη που δεν τα ‘παιρνε τα γράμματα.

- Τρία πράγματα ρωτάνε. Οι σωστές απαντήσεις είναι ‘’1821’’ η πρώτη, η δεύτερη ‘’Θεόδωρος Κολοκοτρώνης’’ και η τρίτη ‘’δεν ξέρουμε, ερευνάται ακόμα’’.

-Φχαριστώ, ψιθυρίζει ο άλλος, παίρνει βαθιά ανάσα και μπαίνει στην αίθουσα.

***

*-ΠOτε γεννήθηκες; Τον ρωτά ο δάσκαλος.

-Το 1821, κύριε…

-Ε; Πώς σε λένε, είπαμε;

-Θεόδωρο Κολοκοτρώνη…

-Μα, καλά, το έχεις χαμένο παιδάκι μου;

- Δεν ξέρουμε, ερευνάται ακόμα.

Ζ.

 

 

 

ME TIS EKLOGES MPROSTA TOYS TI KALYTERH

*ME τις εκλογές μπροστά τους, τι καλύτερη επιλογή από το καφέ ‘’Θέα’’. Σύνθετη ωστόσο η σύνθεση της συντροφιάς. Πού μπορεί να τα βρίσκουν Κ. Αγοραστός, Π. Σαρχώσης, Μ. Ξηρομερίτης και Χρ. Τσιόπας;

Κ. Τσ.

 

 

 

 OPVS PANTOY KAI PANTA E4TSI

*ΟΠΩΣ παντού και πάντα, έτσι και στην αγροτική συγκέντρωση των Φαρσάλων. Η «Ε» παρούσα αμφιπλεύρως. Και για να το αναδείξει αλλά και για να διαβαστεί.

Ζ.

 

 

MPOREI PRIN LIGES HMERES

* ΜΠΟΡΕΙ πριν λίγες ημέρες η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Λαρισαίων να έκοψε δέντρα στην πλατεία Ταχυδρομείου, μιας και κρίθηκαν ακατάλληλα, χθες όμως προχώρησε στη φύτευση νέων. Η πόλη έχει ανάγκη από πράσινο.

Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass