Αϊ Βασίληδες

Δημοσίευση: 21 Δεκ 2018 19:06
*ΤΙ συνέβη, έφερε ο Αγοραστός τις προκαταβολές; Για ένα τρισεκατομμύριο είχε μιλήσει στις Βρυξέλλες απ’ αυτό το πρόγραμμα, το ‘’Invest EU’’, για όλη την Ευρώπη βέβαια, όμως πρόκειται για το μεγαλύτερο μακράν κονδύλι στο οποίο έχει αναφερθεί ποτέ Έλληνας πολιτικός. Χίλια δισεκατομμύρια, τέσσερις- πέντε φορές όσο το ελληνικό χρέος. (Πάνω στο γραφείο του περιφερειάρχη ο φάκελος.)  Ζ. *ΤΙ συνέβη, έφερε ο Αγοραστός τις προκαταβολές; Για ένα τρισεκατομμύριο είχε μιλήσει στις Βρυξέλλες απ’ αυτό το πρόγραμμα, το ‘’Invest EU’’, για όλη την Ευρώπη βέβαια, όμως πρόκειται για το μεγαλύτερο μακράν κονδύλι στο οποίο έχει αναφερθεί ποτέ Έλληνας πολιτικός. Χίλια δισεκατομμύρια, τέσσερις- πέντε φορές όσο το ελληνικό χρέος. (Πάνω στο γραφείο του περιφερειάρχη ο φάκελος.) Ζ.

*- Η ζωή χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους, έλεγε ο παλιός Λαρισαίος. Στην πρώτη πιστεύεις στον Αϊ Βασίλη, στη δεύτερη δεν πιστεύεις στον Αϊ Βασίλη, την τρίτη περίοδο ντύνεσαι Αϊ Βασίλης και στην τέταρτη μοιάζεις με τον Αϊ Βασίλη.

- Μη σου πω ότι υπάρχει και πέμπτη, η περίοδος που συναντάς τον Αϊ Βασίλη. Αλλά τότε, δεν είναι ζωή…

***

*Η γιαγιά από δίπλα όμως είχε τη δικιά της έννοια.

- Ο Αϊ Βασίλης μπαίνει και από ενεργειακό τζάκι;

Ζ.

Και νωρίτερα

*- ΟΧΙ μονάχα όμορφα, παραδίδονται και εγκαίρως…

Οι Λαρισαίοι εξακολουθούν να σχολιάζουν πολύ θετικά τα έργα στο κέντρο της πόλης. Το οποίο αλλάζει μορφή θεαματικά. Ακόμη και ειδικοί στο αντικείμενο εμφανίζονται με ενθουσιώδη σχόλια.

***

*- ΕΠΙΠΛΕΟΝ, η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς. Παρότι ο Λαρισαίος αντιδρούσε.

- Ό, τι άλλο θες αλλά όχι και τολμηρός ο Καλογιάννης…

Ωστόσο παραδεχόταν ότι τα έργα τελείωσαν πολύ γρήγορα, νωρίτερα απ΄ ό,τι προγραμματιζόταν, πριν ακόμα και από τον χρόνο που είχαν υπογράψει στις συμβάσεις τους οι εργολάβοι. Παραδίδονται και η Βενιζέλου με τη Φιλελλήνων, επανέρχεται χαλαρή η Κύπρου.

- Αυτό είναι η τύχη. Βάσταξε ο καιρός φέτος, σαν να ήταν συνεννοημένος με τον δήμαρχο. Τέλειος εργολαβικός χειμώνας.

Ζ.

Στλάρσα

*ΔΙΑΡΚΩΣ προστίθενται λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Τότης το γνωστό μαγαζί στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα το χρονικό επίρρημα που προσδιορίζει το πότε συνέβη κάτι.

***

*- Τι θα πει ‘’Σύρατε’’ που γράφουν στις πόρτες και μας μπερδεύουν. Ας γράψουν ‘’Σβαρνάτι σα δώθι’’ να συνεννοηθούμε. Ή και ‘’σα κείθι’’.

Ζ.

Θα, θα…

*«ΕΝΑ χιλιοστό κίνησης αν κάνουνε, θα τους τσακίσουμε, θα τους συντρίψουμε».

ΚΙ ο Λαρισαίος τσουτσούρωσε ακούγοντας χθες τον Π. Καμμένο.

-Είναι αυτός υπουργός Άμυνας; Ή μήπως Επίθεσης…

Ζ.

Σκίσαν το μνημόνιο

*ΟΙ στρατιωτικοί εν ενεργεία και απόστρατοι πήραν τα λεφτά τους. Κι έρχεται τώρα το Συμβούλιο Επικρατείας και ‘’σκίζει το μνημόνιο’’ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οι οποίοι τώρα καρτερούν από την τωρινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει ό,τι τους είχαν κόψει οι προηγούμενες. Όχι μόνο να συνέλθουν ‘’τα μιστά’’ αλλά να πέσουν και τα αναδρομικά. Κι επειδή ο Αλ. Τσίπρας ήταν και τότε μαζί τους, μάλλον οφείλει να κόψει τώρα ‘’τον σβέρκο του’’, αλλιώς θα έχει κι εκείνο το ανάθεμα των περικοπών.

***

*ΑΛΛΑΖΟΥΝ οι ρόλοι. Όχι μόνο για τους νυν κυβερνητικούς που αλλάζουν τώρα τροπάρι, ‘’μα δεν αντέχει η Οικονομία’’ αλλά και για τους τωρινούς αντιπολιτευόμενους ‘’όχι στις αντιλαϊκές περικοπές’’ επιμένουν εκείνοι που έφεραν το μνημόνιο. Τα μέσα ενημέρωσης επίσης σε ανταλλαγή θέσεων, πήραν ο ένας τη θέση του αλλουνού στα χαρακώματα.

***

*ΕΠΙΣΗΣ οι λαϊκές δυνάμεις κατήγαγαν περιφανή νίκη καταλαμβάνοντας την πλειοψηφία του ΣτΕ. Αυτό δεν το περίμενε κανείς. Κάποιοι πονηροί αναρωτιούνται τι απόφαση θα εξέδιδε το δικαστήριο αν ήταν άλλη η κυβέρνηση. (Σημειωτέον ότι το μπιλιετάκι για τα Δώρα γράφει κοντά 3 δισ. ευρώ κι αν συνυπολογιστούν όλες οι δίκαιες διεκδικήσεις το κοντέρ γράφει 13-14 δισ. Και σε καλή μεριά.)

Ζ.

 

Ζούγκλα Λαρίσης

*ΕΙΝΑΙ ζήτημα τιμής για την αστυνομία της Λάρισας να διαλευκάνει την υπόθεση του άγριου ξυλοδαρμού του νεαρού διαιτητή. Όχι μονάχα για να σώσει την τιμή του ελληνικού ποδοσφαίρου αλλά να αποκαταστήσει την ηρεμία στην πόλη.

Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι δεν πρόκειται για κάποια ιδιωτική διαφορά που λύθηκε με τον τρόπο της ζούγκλας αλλά για πληρωμένους που έφτασαν στην πόλη για να εκτελέσουν συμβόλαιο. Δεν είναι ένας καβγάς με ελαφρές ή βαριές σωματικές βλάβες, οι πάντες μιλούν για μαφιόζικο χτύπημα.

***

*ΣΕ μια ήσυχη γειτονιά της Λάρισας, απ΄ αυτές όπου ποτέ δεν συμβαίνει τίποτε σε μια ώρα κανονική στο φως της μέρας, στον δρόμο δίπλα στο σχολείο με κίνηση συγκριτικά αυξημένη καθώς δίπλα είχε και λαϊκή, 3+1 μάγκες την έστησαν σε κάποιον γνωστό παράγοντα, έτσι κι αλλιώς είναι τέτοιος ένας διεθνής διαιτητής, του την πέσαν και τον σακάτεψαν. Εφαρμόζοντας στην πράξη το γνωστό μάλλον ως αστείο ‘’πρόσεξε, ξέρουμε πού μένεις’’.

Μπήκαν στο αυτοκίνητό τους, με πινακίδες κανονικά κι έφυγαν σαν κύριοι.

***

*ΚΑΙ γέμισε ο κόσμος ανασφάλεια. Δηλαδή γιατί να μην ανησυχεί βγαίνοντας απ΄ το σπίτι του ο κάθε Λαρισαίος παράγοντας, πολιτικός ή κοινωνικός, γιατί να είναι ήρεμος ο κάθε επιχειρηματίας ή οι άνθρωποι που χειρίζονται σημαντικά ζητήματα; Να έμεναν στο Σικάγο, θα ήξεραν να φυλάγονται.

Ζ.

 

Οδηγώντας

*ΠΑΛΙ τα φαλλοκρατικά τους στην αντροπαρέα των μεσηλίκων Λαρισαίων.

Είδαμε στο σινεμά τον Τζέημς Μποντ και πολύ της άρεσε.

- Θα ήθελα να είχα κι εγώ άδεια να σκοτώνω…

- Μα έχεις χρυσό μου. Δεν έχεις άδεια οδήγησης;

***

*- Εβαλα στο αυτοκίνητο μπαγκαζιέρα για να είμαστε άνετα στο ταξίδι κι η πεθερά δεν θέλει να ανέβει. Μα να μην μπορούμε να συνεννοηθούμε ποτέ μ΄ αυτή τη γυναίκα τελικά…

Ζ.

Προετοιμασία

*Η κυβέρνηση μιλάει κάθε φορά για εκλογές στο τέλος, τον Οκτώβριο του 2019. Και ο αρμόδιος υπουργός Χαρίτσης προχωρά σε κατεπείγουσα τροπολογία για προμήθεια εκλογικού υλικού, κάλπες, σφραγίδες, φακέλους βουλοκέρια. Απ΄ τον Γενάρη όλα θα είναι έτοιμα. Να περιμένουν εννιά μήνες, καθότι οι κάλπες γκαστρωμένες;

***

*ΚΑΝΟΝΙΚΑ αυτό δεν θα έπρεπε να ενοχλεί την αντιπολίτευση. Η χαρά του Μητσοτάκη. Τρία χρόνια έχει που ζητάει εκλογές ο άνθρωπος, μάλλιασε η γλώσσα του. Και να που ο Χαρίτσης του κάνει τη χάρη. (Τα υπόλοιπα, ότι πάντοτε έτσι έκαναν όλες οι κυβερνήσεις για την προμήθεια του εκλογικού υλικού, δικαιολογίες.)

Ζ.

Πάλι;

*ΑΠΟ πιτσιρικάδες όταν έλεγαν «εφτάρα» όλοι εννοούσαν συντριβή στην μπάλα.

- Πάλι 7 γκολ στο ματς του Απόλλωνα; Αλλού το πήγαινε ο Λαρισαίος μετά το χθεσινό από τη Λαμία.

- Λες που είχε φάει 7 κι από την ΑΕΚ πέρυσι, πάλι στο κύπελλο;

- Λέω απλώς ότι το ‘’πάνω από 6 γκολ’’ αλλάζει στοιχηματική κατηγορία.

Ζ.

Κάλαντα Τυρναβίσια

*ΩΣ δημότης Τυρνάβου, ο Παύλος Λάλος εμπνέεται από τις εξελίξεις με τον προϋπολογισμό του Δήμου αλλά και το πνεύμα των ημερών.

Καλήν ημέραν άρχοντες, του Δήμου του Τυρνάβου

λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θέλοντας να προλάβω,

θα πω, με το συμπάθιο, μασλάτια αγάλι- αγάλι.

***

*ΣΤΟΥ Δήμου το Συμβούλιο στο ίδιο έργο πάλι

παίζουνε κάποιοι Σύμβουλοι, ωσάν έργο με δόση,

για να πικάρουν πονηρά τον Δήμαρχο Σαρχώση.

Τι έναν προγραμματισμό τους έφερε για ψήφος

μα τρεις καταψηφίζουνε με πάθος και με μίσος,

κι ας εκλεγήκανε μαζί, στο ίδιο μετερίζι.

Θα φταίει, ως λένε, φαίνεται δεν είχε πέσει ρύζι.

***

*ΕΜΕΙΣ όλους ψηφίσαμε, να είναι μια ομάδα,

μα έλα που προέκυψαν προβλήματα αράδα,

που είναι εισαγόμενα, απ’ τους Λαφαζανίστας,

που στην Αθήνα πείσμωσαν μ’ αυτά που κάνει ο Τσίπρας,

και τα τσανάκια χώρισαν το έρμο δεκαπέντε

κι έκτοτε αγρίεψαν κι ας μείναν εικοσπέντε.

Να την πληρώσει ο Τύρναβος, διατάσσει το φιρμάνι

της «άτιμης» πολιτικής, και τούτοι μάνι- μάνι

οι τρεις οι φίλοι, γκαρδιακοί τ’ άρχοντα Παναγιώτη,

την πλάτη του γυρίσανε κάνοντας το Δεσπότη.

***

*ΔΕ θέλουν ούτε να τον δουν κι ας ήταν όλοι φίλοι

που πίνανε και τσίπουρο και τρώγαν το σταφύλι.

Μαζί νομίζω κάνανε του Δήμου τα προγράμματα

στις εκλογές που εκλέχτηκαν, τώρα αλλάζ’ν τα γράμματα,

και βρίσκουνε διαφορές στις λάμπες στις κολώνες,

στα λάχανα του Μπουρανί, των σκουπιδιών κανόνες.

Ροντούλης τους χειροκροτεί, Νασίκας τους χτυπάει

την πλάτη με συμπάθεια, Στέλιος χαμογελάει

κάτω απ’ το μουστάκι του, κι άλλοι φωνάζουν βίρα,

τη λύση ως φαίνεται ξανά θα την εδώσει η Ψύρρα.

Καλή σας μέρα άρχοντες για φέτος μονιαστείτε

Χριστού τη θεία γέννηση στον Τύρναβο να δείτε. (Και του χρόνου… Και του χρόνου; Ε, δεν…)

Ζ.

Λύθηκε

*«ΤΑ μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε…» όχι, δεν ζητάει συγγνώμη από τη Ρ. Καραλαριώτου, από κανένα δεν το κάνει άλλωστε ο Γ. Μότσιος. Ωστόσο αποσύρει όσα τις είχε σύρει σε επιστολή του ως ιστορικός πρόεδρος, τμήμα μόνο της οποίας φιλοξενήθηκε χθες. «Με πήρε τηλέφωνο, όλα εντάξει, λύθηκε η παρεξήγηση».

Ζ.

Μάχη Φαρσάλων

*ΚΑΙ ναι μεν ο Κ. Τύμπας επιβεβαιώνει όλα τα περσινά σενάρια και κατεβαίνει υποψήφιος δήμαρχος Φαρσάλων. Κόντρα στον σύντροφό του και υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ νυν δήμαρχο Α. Καραχάλιο.

Τα δύσκολα τώρα στο κόμμα. Τι θα κάνει ο γραμματέας της τοπικής οργάνωσης Γρ. Γκουντόπουλος και φίλος του Κ. Τύμπα. Τελικά υπήρχε σχέδιο, γι’ αυτό και η άγρια κόντρα στις εσωκομματικές πέρυσι; Οι καταγγελίες δείχνουν να είχαν αντίκρισμα. Ο γραμματέας της Νομαρχιακής πάντως, ο Στέλιος Τσιάκαλος επισήμως θα ακολουθήσει την εγκύκλιο του ΚΙΝΑΛ για τους εν ενεργεία δημάρχους, δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς.

***

*ΚΑΙ να που το ΠΑΣΟΚ στα Φάρσαλα αντιγράφει τη ΝΔ. Τους είδαν τους γαλάζιους συμπατριώτες τους και τα χαΐρια τους, άρα ξέρουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν για να χάσουν τη Δημαρχία. Εμφύλιος Καραχάλιου-Τύμπα, όπως Καπετάνος-Μπαλατσός κλπ.

Το ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον προκύπτει επειδή η εσωκομματική μάχη των Φαρσάλων φαίνεται να αποτελεί έκφραση της εξελισσόμενης κόντρας προέδρου Φώφης-παρολίγον προέδρου Ανδρουλάκη. Ο εμφύλιος σιγοκαίει.

***

*ΤΗΝ ίδια στιγμή η ΝΔ δείχνει να έχει επουλώσει τις πληγές της, οι φιλοδοξίες διπλώθηκαν και μπήκαν στο συρτάρι. Και με υποψήφιο τώρα τον Μάκη Εσκίογλου, πάει πλησίστια για επικράτηση. Ενώ ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ ευνοεί και τον υποψήφιο δήμαρχο που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο Βαγγ. Δημητρακόπουλος ελπίζει περισσότερο να είναι εκείνος στον β΄ γύρο.

Ζ.

Τα παράδοξα

*«ΘΡΙΑΜΒΟΣ της ΔΑΚΕ στους καθηγητές», ο επικεφαλής της όμως Στ. Μαλάκος ξέρει, οπότε φυλάγεται συμπληρώνοντας «με 37,55 και 4 έδρες ξανά μετά από πολλά χρόνια».

Κερδισμένοι οι νεοδημοκράτες, επειδή έχασαν λιγότερες ψήφους από τους υπόλοιπους. Και με τα ‘’υπόλοιπα’’ πήραν την επιπλέον έδρα, αφαιρώντας την από την παράταξη του ΚΚΕ. Η οποία παρότι ήταν η μοναδική που αύξησε τον αριθμό ψήφων της, εντούτοις απώλεσε την έδρα και την παρουσία της στη διοίκηση της ΕΛΜΕ. Παραδοξότητες.

***

*ΣΤΙΣ μεγάλες παρατάξεις συγκαταλέγονται πλέον τα άκυρα-λευκά ψηφοδέλτια. Ακόμη περισσότερα φέτος.

Ενώ εντυπωσιακή παραμένει η παρέμβαση των Παρεμβάσεων. Ελαφρώς παράδοξο να εξασφαλίζει πάνω από 20% στους Λαρισαίους καθηγητές το συνδικαλιστικό σχήμα που υποστηρίζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Κι ο επικεφαλής Δημ. Παπαδόπουλος να εκλέγεται πρώτος προ πάντων των υπολοίπων συνδικαλιστών σε σταυρούς. Κι ύστερα, αφού ψηφίσουν, οι καθηγητές επιστρέφουν ήσυχα-ήσυχα στον καναπέ τους.

Ζ.

Εμπεριέχονται

*-ΜΙΑ χαρά μάνα, πέρασα Υπολογιστές, πανηγύριζε ο νεαρός Λαρισαίος.

Εκείνη όμως δεν ήξερε και πολλά από σχολές.

-Ε παιδάκι μου… Να περνούσες τουλάχιστον στους Λογιστές.

-Ναι; Άκου, μάνα; Οι λογιστές είναι μέσα στους υπολογιστές, όχι όμως και το αντίστροφο. Γι’ αυτό σου λέω, μια χαρά…

Ζ.

Διεθνώς

*ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ακουστική γλωσσολογία από τον Λαρισαίο φοιτητή Γ. Κ.

- Πώς λέγεται ο Λατινοαμερικάνος ιδιοκτήτης μπαρ;

- Κάρλος Εχομπάρ.

***

*- ΠΩΣ λέγεται ο Νικαραγουανός τεμπέλης;

- Σαντινίστα Πούχο.

***

*- ΠΩΣ λέγεται η τηλεφωνήτρια από τη Ζιμπάμπουε;

- Νενέ Μακούτε.

***

*- ΠΩΣ λέγεται ο Ισπανός φοβητσιάρης;

- Αντόνιο Εκλασαμέντες.

***

*- ΠΩΣ λέγεται στα ισπανικά το νεκροταφείο;

- Ξάπλας Κοκαλιέρος.

***

*- ΠΩΣ λέγεται ο Ρουμάνος χειρούργος;

- Κάκοσι Μηνίσκου.

Ζ.

Κουμανταδόροι

*ΟΙ Λαρισαίοι μεσήλικες παραδέχονταν πως είχαν κάνει τους συμβιβασμούς τους πριν από πολλά χρόνια.

- Στο σπίτι γίνεται πάντα το δικό μου. Πρακτικά γίνεται το δικό της αλλά ό,τι είναι δικό της είναι και δικό μου. Οπότε γίνεται πάντα το δικό μου.

***

*- ΡΩΤΗΣΑΜΕ 100 άντρες και μας απάντησαν οι γυναίκες τους.

***

* - Αμα δεν έχουν φτάσει τα νερά ως το σαλόνι, τότε δεν έχεις πλύνει τα πιάτα σαν σωστός άντρας.

Ζ.

 

 

OTAN H ETAIREIA EINAI MANTRI

*ΟΤΑΝ η εταιρεία είναι μαντρί, δικαιολογείται απολύτως. (Κάπου στα περίχωρα της Λάρισας.)

Ζ.

 

OTAN OI ANAPHROI ANTAPEDVSAN*ΟΤΑΝ οι ανάπηροι ανταπέδωσαν. Αφήνοντας τα καροτσάκια τους σε κανονικές θέσεις πάρκινγκ μ΄ ένα σημείωμα πάνω ‘’Επιστρέφω σε 2 λεπτά’’.

Ζ.

 

H PEUERA ME TH DIXALVTH1

H PEUERA ME TH DIXALVTH2

*Η πεθερά, με τη διχαλωτή. Έργο λαϊκής τέχνης ανακάλυψε ο Λαρισαίος Γ. Γ. πίσω από το ιερό της Αγ. Τριάδας εκεί ψηλά στο χωριό Τρίκερι.

Ζ.

 

 

SIGA SIGA PRAJH THN PRAJH

*ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ, πράξη την πράξη και με τις κατάλληλες απλοποιήσεις, ο Λαρισαίος μαθηματικός οδηγείται σταδιακά να πει τις ευχές του, τα δικά του Μέρι Κρίστμας. (Τώρα που θα καταργηθούν κι οι Πανελλήνιες, κάπως πρέπει να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των μαθητών.)

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass