Νύχτα βαθιά

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2018 19:00
*Η θρυλική νεοδημοκρατική τετράς Λαρίσης. Τσιλιάκος-Γερογιώκας-Νινίκας, οι τρεις σωματοφύλακες πλαισιώνουν τον Ντ΄ Αρτανιάν πρόεδρο Καπετάνο. Η Λάρισα πανίσχυρη μέσα στο κόμμα, με τις ευλογίες Μητσοτάκη-Αυγενάκη αλλά και τα εύσημά τους πλέον.  Ζ. *Η θρυλική νεοδημοκρατική τετράς Λαρίσης. Τσιλιάκος-Γερογιώκας-Νινίκας, οι τρεις σωματοφύλακες πλαισιώνουν τον Ντ΄ Αρτανιάν πρόεδρο Καπετάνο. Η Λάρισα πανίσχυρη μέσα στο κόμμα, με τις ευλογίες Μητσοτάκη-Αυγενάκη αλλά και τα εύσημά τους πλέον. Ζ.

*ΝΑΤΟ λοιπόν το χειμερινό ηλιοστάσιο. Σχήμα λόγου το ‘’νάτο’’, πού να το δεις μέσα στη μεγάλη νύχτα, τη μεγαλύτερη του χρόνου. Τώρα λένε ξεκινάει επισήμως ο χειμώνας αν και σχετικά είναι τα πράγματα, καθότι αμέσως μετά αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα, άρα οδεύουμε προς το καλοκαίρι.

Έτσι κι αλλιώς η σχετικότητα εντοπίζεται και στο γεγονός πως το χειμερινό ηλιοστάσιο ισχύει για το βόρειο ημισφαίριο. Σήμερα επίσης στους αντίποδες έχουν το θερινό, στην Αυστραλία φερειπείν, η διάρκεια της μέρας βρίσκεται σήμερα στο αποκορύφωμά της.

Ζ.

Μεθοδικά

*- ΤΙ κάνεις εκεί παιδάκι μου; Η Λαρισαία μάνα ενδιαφερόταν για το βλαστάρι της.

- Διαβάζω ρε μάνα, ώστε να μπορώ να βγάλω λεφτά αύριο-μεθαύριο.

- Μπράβο, μπράβο. Και τι διαβάζεις;

- Κάνω επανάληψη τα κάλαντα.

Ζ.

Γνωμάτευση

*ΠΟΛΥΧΡΩΜΙΑ στις επιλογές του Ποταμιού. Στην Καρδίτσα τον εκ ΠΑΣΟΚ ορμώμενο Φ. Αλεξάκο, στα Τρίκαλα τον νεοδημοκράτη Δημ. Παπαστεργίου και στη Λάρισα τον εκ του ΣΥΡΙΖΑ εκπορευόμενο και υπό του ΠΑΣΟΚ μα και άλλων υποστηριζόμενο Απ. Καλογιάννη. ‘’Οι δήμαρχοι που αξίζουν να συνεχίσουν’’, γνωμάτευσε ο πρόεδρος Σταύρος. Για τον Βόλο προφανώς και έχουν κι αυτοί πολύ σοβαρές επιφυλάξεις, δεν είναι που η πόλη δεν έχει ποτάμι.

Ζ.

Επιδοτήσεις

*ΠΑΝΙΚΟΣ χθες από νωρίς το πρωί έξω στα ΑΤΜ αλλά αργότερα μέσα στα γκισέ στα υποκαταστήματα της Πειραιώς. Δεν ήταν μονάχα οι μέρες αναλήψεων για τα γιορτινά έξοδα, ούτε επειδή μπήκαν στους λογαριασμούς συντάξεις, επιδόματα, αναδρομικά και μερίσματα. Αυτά ίσχυαν για όλες τις τράπεζες. Ειδικά στην Πειραιώς όμως, με την κληρονομιά της Αγροτικής τράπεζας, ο κόσμος συνέρρεε επειδή είχαν μπει τα λεφτά των επιδοτήσεων. Το περίφημο τσεκ με τα Δικαιώματα, το οποίο λαμβάνουν αγρότες μα και μη αγρότες αρκεί να έχουν χωράφια να δηλώσουν. Και στη Λάρισα, άλλο τίποτα από κτηματίες. Η γη πληρώνει ποικιλοτρόπως στους ιδιοκτήτες της. Όχι μονάχα με παραγωγή.

***

*ΤΟ ενδιαφέρον στοιχείο στις χθεσινές συναλλαγές δικαιούχων αγροτικής επιδότησης, το ότι κανείς δεν πετούσε μετά στο διπλανό καλάθι αχρήστων την απόδειξη του ΑΤΜ. Όλοι την ενθυλάκωναν να δουν μετά πόσα χρήματα μπήκαν στον λογαριασμό τους, καθώς ποτέ κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει ακριβώς. Συνολικά έρρευσαν κάμποσα εκατομμύρια στην πόλη και τα χωριά της Λάρισας, που ήδη άρχισαν να διοχετεύονται στην τοπική αγορά.

Ζ.

«Σαμαρισμός»

*«ΕΙΝΑΙ όμως εντελώς διαφορετικό να είναι κάποιος, αυτό που λέμε, «δεξιός» από το να είναι «Σαμαράς». Ναι ο «Σαμαράς» είναι πλέον ορισμός, πολιτικός ορισμός που περιγράφεται ως εξής: Απεγνωσμένος πρώην που θέλει να παίξει τον ρόλο του νυν, δεν τον αφήνουν φανερά, αλλά κάνει ό, τι μπορεί για να περάσει το δικό του», σημειώνει ο Γ. Καφάτος: «Οι πολιτικοί έχουν ευθύνη για όλες τις παρενέργειες των ενεργειών τους και των παραλείψεών τους. Ο Σαμαρισμός είναι το τελευταίο βήμα πριν τον επίσημο χρυσαυγιτισμό. Είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία αλλά και τη Νέα Δημοκρατία...» (Είναι κι αυτή μια προσέγγιση.)

Ζ.

Μαύρο πρόβατο

*ΣΕ φάση διακοπών άρα κεφάτοι, με έμπνευση οι Λαρισαίοι μαθητές.

- Μ΄ αρέσει ρε παιδιά να είμαι το μαύρο πρόβατο. Με αδυνατίζει.

***

*- Αυτοί που με 3 ώρες διάβασμα τη μέρα μπήκαν πρώτοι στο πανεπιστήμιο, να το ξέρετε είναι οι ίδιοι με τους άλλους που με δύο σταγόνες Fairy πλένουν 40 πιάτα.

***

*- ‘’Eίμαι από μεγάλο τζάκι, εγώ’’, καμάρωνε η άλλη. ‘’Εμ βέβαια, τέτοιο κούτσουρο που είσαι, πού να χωρέσεις σε μικρό…’’.

Ζ.

Αυτονόητο

*ΣΑΝ να βρήκε κουκούτσι που δεν μπορούσε να το καταπιεί, ο Γιάννης Κουκούτσης. Το ένα βράδυ συνέφαγε με τον πρόεδρο Καμμένο στο δείπνο των ανελίστας, και μάλιστα στην έδρα του στον Πλατύκαμπο, την επομένη ανακοίνωσε ότι φεύγει από το κόμμα. Σύμπτωση;

***

*ΜΑ το είπε κιόλας ο αντιδήμαρχος, ότι παραμένει με τον δήμαρχό του Θαν. Νασιακόπουλο και τους υπόλοιπους της ομάδας στον Δήμο Κιλελέρ. Άρα η απόπειρα του προέδρου των ΑΝΕΛ να εκβιάσει δημοσίως τους συριζαίους «ή στηρίζετε τον δικό μου τον Ακριβούλη για δήμαρχο ή δεν υποστηρίζω κανέναν δικό σας», τελικά είχε παρενέργειες στο ίδιο του το κόμμα. Με τέτοια ντιρέκτ στάση του προέδρου, ο Γ. Κουκούτσης δεν μπορούσε πια να μείνει σ΄ αυτό. Αφού ούτε ο ίδιος ήταν με τον αδερφέεε-Γ. Ακριβούλη. Μυαλό κουκούτσι χρειαζόταν για να το προβλέψει κάποιος.

***

*- ΚΑΙ τώρα ο Κουκούτσης θα πάει ΝΔ;

- Όχι απαραιτήτως. Άλλωστε είναι και αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας, διαρκώς με τον αγροτοσυνδικαλιστή του ΚΚΕ βρίσκεται, συνέχεια αγκαλιά με τον Ρίζο Μαρούδα. Αυτό σημαίνει ότι θα πάει στο ΚΚΕ;

Ζ.

Για τσίπρα

*ΦΑΝΗΚΕ κακόηχη η ερώτηση ‘’αρά πούτσ΄ πήγις, α;’’, όμως ο άλλος δεν παρεξηγήθηκε, ήξερε ότι μιλούσε με Τυρναβίτη.

Ζ.

Θα περνούν;

*«ΔΙΑΤΗΡΩ τις επιφυλάξεις μου…» είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο για το έργο της Μ. Αλεξάνδρου η Ρ. Καραλαριώτου. Απαξιώνοντας περαιτέρω την προσπάθεια του δημάρχου επανήλθε κάνοντας λόγο για «ανακατασκευή, λίγο πριν τις εκλογές, 3-4 δρόμων στο κέντρο της Λάρισας και κάποιες ασφαλτοστρώσεις». Λογικό, νορμάλ τοποθέτηση για κάθε αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της. Και μάλιστα όταν βρίσκεται πολύ κοντά στις κάλπες.

Το ερώτημα πάντως που τέθηκε στους επιτελείς της ήταν αν τον επόμενο καιρό θα περνούν από τη Μ. Αλεξάνδρου, τη Βενιζέλου και γενικώς το κέντρο ή θα το αποφεύγουν για να μην αναδεικνύουν το έργο Καλογιάννη. Κι αν θα χρησιμοποιούν τους ασφαλτοστρωμένους μετά από πολλά χρόνια δρόμους στις εισόδους της πόλης ή θα πηγαίνουν από γύρω…

Ζ.

Ενδελεχώς

*ΣΤΗΝ αρχή φούντωσαν οι συζητήσεις, πλήθυναν και τα τηλεφωνήματα σε υποτίθεται ειδικούς για πληροφορίες. Ύστερα αυξήθηκε η τηλεθέαση των ριάλιτι ενώ πύκνωσε και η ιντερνετική έρευνα για παλιότερα επεισόδια. Λαρισαίες και Λαρισαίοι επιδόθηκαν σε ενδελεχείς έρευνες για την ‘’κυρία 450’’, μετά το δημοσίευμα για την επ΄ αυτοφώρω σύλληψή της εν ώρα εργασίας, ξεσκονίζοντας σελέμπριτις και τιβιπερσόνες.

Ζ.

Τα μπαρμπάδια

*ΣΙΓΟΥΡΑ δεν είμαστε πια στην πρώτη νιότη. Άλλοι στο άνθος της μεσηλικίας μας, άλλοι και λίγο μεγαλύτεροι, στον προθάλαμο που χωρίζει τον άνθρωπο από τον Θεό.

Ο γνωστός Λαρισαίος αναπαρήγαγε τον ύμνο του George Carlin στην μπαρμπαδοσύνη: Μέσα από το πουκάμισο μπορεί να φοράμε φανελάκι που προστατεύει από τους ιούς και τα κρυώματα. Πάνω από το πουκάμισο, μάλλινο ζιλεδάκι, αμάνικο, που κρατάει τη ζέστη, χωρίς να βαραίνει τους ώμους, αφήνοντας τα χέρια ελεύθερα και χαλαρά. Τα βράδια μπορεί να σηκωνόμαστε για κατούρημα με συχνότητα σκύλου σε βόλτα μετά από βροχή, αλλά γυρνώντας στο κρεβάτι ξεραινόμαστε στο δευτερόλεπτο με έναν βαθύ αναστεναγμό ανακούφισης. Μπορεί να καταναλώνουμε χάπια και αλοιφές σε θηριώδεις ποσότητες, αλλά και η φαρμακοβιομηχανία κάπως πρέπει να ζήσει, και το ίδιο και εμείς. Μπορεί πλέον να επιτρέπεται στην έξοδο μόνο ένα ουισκάκι κι ένα μικρό γλυκό, για το καλό, αλλά εμείς έχουμε πιει μέχρι τώρα ολόκληρο τον Κάτι σαρκ κι έχουμε γονατίσει και τον Κωνσταντινίδη και συνεχίζουμε.

***

*ΟΣΟΙ δουλεύουμε ακόμα εντατικά, είμαστε ξεκάθαρα στο στόχαστρο. Οι ακόμα μεγαλύτεροί μας, που επίσης δουλεύουν, φοβούνται ότι θα τους πάρουμε τις δουλειές ή τις θέσεις, οι δε μικρότεροι πιστεύουν ότι είμαστε πολύ γέροι για όλο αυτό, κάποιος νεότερος θα το έκανε σίγουρα καλύτερα, ταχύτερα, φτηνότερα. Όσοι βγήκαν σε σύνταξη είναι κι αυτοί εξίσου στο στόχαστρο. Η πρόοδος της ιατρικής, που τους κρατά ζωντανούς, ακμαίους και δικαιούχους συντάξεως, αποδεικνύεται μπούμερανγκ. Επιβάρυνση στο ασφαλιστικό, χαμηλότερα μισθά, μεγαλύτερες εισφορές σε αυτούς που δουλεύουν. Η ύπαρξή τους είναι ασύμφορη και αντιαναπτυξιακή.

***

*ΑΠΟ την άλλη, υπάρχει και η φωτεινή πλευρά: Μπορεί να είμαστε σκράπες στο ιντερνέτ, αλλά αν μας δώσεις ένα ΑΦΜ, μπορούμε σε ένα μισαωράκι να σου βρούμε από βεβαιωμένες οφειλές, μέχρι Ε9. Αν δεν ξέρεις από πού κρατάει η σκούφια του φίλου της κόρης σου, χαλάρωσε. Δώσε μας ένα όνομα, και τα υπόλοιπα άστα επάνω μας.

Έχουμε κολλητό στο “Συγκοινωνιών”, που σου ανανεώνει το δίπλωμα, ακόμα κι αν η πρεσβυωπία σου έχει ανέβει στο 8 και έχεις τερματίσει το πάρκινσον. Έχουμε κι ένα φίλο γιατρό, να μας γράφει την αντιβίωση που δεν χρειαζόμαστε, ένα χωροφύλακα να μας σβήνει τις κλήσεις, ένα στρατηγό ε.α. να μας ενημερώνει για την πορεία της μετάθεσης του βαφτισιμιού μας. Αν εσύ έμαθες πρόσφατα σε ποιον θα πας για να ψωνίσεις φαρμακευτική κάνναβη, εμείς ξέρουμε πού είναι η φυτεία. Συμμαθητής μας.

***

*ΑΛΛΑ τώρα τελευταία, αυτό το σύστημα, έχει αρχίσει να μας κάνει νερά και να μας σκίζει κι εμάς, μεγάλους ανθρώπους. Απολύσεις ηλικιωμένων, μειώσεις συντάξεων, κλοπές και διαρρήξεις, δυσκολότερη συνταγογράφηση, νέα μέτρα, διακοπτόμενη ούρηση, αυστηρότερες ιατρικές οδηγίες και απαγορεύσεις, χαμηλότερα όρια για τη χοληστερίνη, έχει αρχίσει το πράμα να ξεφεύγει.

Να θυμάστε όμως ότι είμαστε πολλοί. Πάρα πολλοί. Γιατί είναι έτσι το σύστημα, ώστε οι νεότεροι να μη θέλετε, να μην προλαβαίνετε ή να μην μπορείτε να κάνετε παιδιά. Ώστε να είμαστε πάντα εμείς η πλειοψηφία. Είμαστε γέροι, είμαστε πολλοί, είμαστε περισσότεροι και είμαστε θυμωμένοι.

Ζ.

 

Ιαπωνικές

ειδικότητες

*ΚΑΙ λίστα Γιαπωνέζων γιατρών από τον Λαρισαίο μαθητή:

Δερματολόγος Γιαφαγούρα.

Πλαστικός χειρουργός Γιαφιγούρα.

Οφθαλμίατρος Γιαθολούρα.

Λογοθεραπευτής Γιαμουρμούρα.

Διαιτολόγος Γιαλιγούρα.

Γαστρεντερολόγος Γιακαούρα.

Ορθοπεδικός Γιακαμπούρα.

Ουρολόγος Γιακατούρα.

Αναισθησιολόγος Γιανανάκια.

Ζ.

Καλοκαιρινός

*ΜΠΟΡΕΙ να είναι Μάιος αλλά στον Τύρναβο λέει θα έχουν Σάμερ. Στις δημοτικές εκλογές θα υπάρχει όπως όλα δείχνουν και Καλοκαιρινός υποψήφιος. Άλλωστε εκεί εντρυφούν στην αγγλομάθεια, ποιος ξεχνά τα ‘’Heisnogood’’ και τα ‘’They are dirty’’.

Στον χώρο του ΠΑΣΟΚ λοιπόν προετοιμάζονται για την υποψηφιότητα του Σάμερ Θανάση Αμάρι. Τώρα που ολοκλήρωσε με επιτυχία τη σημαντική ιατρική εκδήλωση που διοργάνωνε, τώρα είναι που θα βγουν όλα στην επιφάνεια.

Ζ.

 

Επιμένουν

*ΕΣ Ιανουάριον τα σπουδαία… Στα μέσα του επόμενου μήνα η τελική συνέλευση της παράταξης Νασιώκα, όπου θα αποφασίσουν τη στάση που θα κρατήσουν στις επόμενες δημοτικές εκλογές, με γνώμονα «το καλό της πόλης και μόνο», τι άλλο...

Η κατεύθυνση είναι, λένε, η συνεργασία. Πέραν όμως «των παρατάξεων που στηρίζονται, είτε στο κυβερνητικό κόμμα, είτε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Όχι στον Καλογιάννη, αυτό ήταν γνωστό μετά και τις πολύ σκληρές τοποθετήσεις Νασιώκα κατά του νυν δημάρχου, όχι και στην Καραλαριώτου, ξεκάθαρα.

***

*ΔΗΛΩΝΕΤΑΙ η υποστήριξη σε «ανεξάρτητη υπερκομματική έκφραση στις εκλογές, με άξονα τον χώρο του δημοκρατικού κέντρου». Υπερκομματική, άρα όχι και σε Γαμβρούλα του κόμματος Παπαλιάγκα-Αλ. Παπαδόπουλου. Πιθανότατα λοιπόν με υποψήφιο της παράταξης, λιγάκι δύσκολο αλλά η επιμονή φέρνει συνήθως αποτελέσματα. Αξιοσημείωτο ότι φροντίζουν να υπενθυμίσουν πως «οι εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή μιλάμε αναγκαστικά για μετεκλογικές προγραμματικές συνεργασίες» όπου χρειάζονται και οι μικροί. (Κι από τους τρεις, η Λάρισα μπορεί να φτάσει αισίως στους έξι υποψηφίους δημάρχους.)

Ζ.

Κι από ΠΑΣΟΚ

*«ΕΧΟΥΜΕ καλό περιφερειάρχη και ειδικά αντιπεριφερειάρχη και μακάρι να ξαναβγούν». Ένας ακόμη δημόσιος έπαινος για τον Κ. Αγοραστό και τον Τρικαλινό στενό του συνεργάτη Χρ. Μιχαλάκη. Χθες στην ευρωπαϊκή εκδήλωση στα Τρίκαλα για τις ευρωεκλογές. Πού το αξιοσημείωτο; Μα διατυπώθηκε από τον Θαν. Βαβύλη, τον πασοκτζή δημοτικό σύμβουλο. Ο οποίος εκτόνωσε την έκπληξη που προκάλεσε στους ακροατές του συμπληρώνοντας: «Άσχετα που εμείς έχουμε άλλο υποψήφιο…» (Ηχηρά τα γέλια που ακολούθησαν.)

Ζ.

Ευέλικτος

*Ο νεαρός Λαρισαίος άνεργος είχε πάει για συνέντευξη μπας και βρει δουλειά.

-Ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο προσόν σου, τον ρώτησε κάποια στιγμή ο διευθυντής που τον εξέταζε.

-Το ότι είμαι πολύ ευέλικτος.

-Ευέλικτος; Μμμ… Ωραία. Μου εξηγείς σε παρακαλώ μ΄ ένα παράδειγμα τι εννοείς;

- Βεβαίως. Να τώρα που συζητάμε για τη δουλειά και αν θα προσληφθώ. Ε λοιπόν, να κι αν με πάρετε, να κι αν δεν με πάρετε.

Ζ.

 

 

 

 MELH THS XORVDIAS TOY AGIOY DHMHTRIOY

* ΜΕΛΗ της χορωδίας του Αγίου Δημητρίου στη Νέα Σμύρνη χθες το πρωί βρέθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και μαζί με τον ιερέα π. Γεώργιο Βρούζο έψαλαν τα κάλαντα στους νοσηλευόμενους.

Ζ.Π.

 

 DEN EINAI GNVSTO AN O KLADOS

*ΔΕΝ είναι γνωστό αν σύμπας ο κλάδος τάσσεται υπέρ του Κ. Αγοραστού. O Τυρναβίτης καφετζής Δημήτρης Γκανής όμως είναι ένθερμος υποστηρικτής του περιφερειάρχη o οποίος τον ‘’εξαγόρασε’’ υποσχόμενος ότι θα του φέρει    δώρο κούπες από το εξωτερικό. Ήξερε ότι ο Τυρναβίτης είναι μανιώδης συλλέκτης του είδους.

Κ.Τσ.

 

 

 UELHSE NA DEI TON KOSMO APO CHLA

* ΘΕΛΗΣΕ να δει τον κόσμο από ψηλά, αλλά μάλλον δεν υπολόγισε ότι το δέντρο κλαδεύτηκε πρόσφατα και δεν είχε τρόπο να κατέβει. Ο λόγος για τη γάτα στον πεζόδρομο της Παπασταύρου όπου κλήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία για χάρη της.

Ζ.Π.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass