Χειμώνας

Δημοσίευση: 27 Δεκ 2018 19:45
*Ο Αρκάς αποτύπωσε στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη διαδήλωση.  Ζ. *Ο Αρκάς αποτύπωσε στιγμιότυπο από τη χριστουγεννιάτικη διαδήλωση. Ζ.

*ΚΑΙ Χιόνια Πολλά… Ο ουρανός έστειλε τις δικές του ευχές απ΄ τα τριγύρω ψηλώματα.

Με έντονη, κοφτή μουσική ως χαλί κάτω από στακάτες φράσεις, ο κόσμος πληροφορήθηκε σοκαρισμένος ότι χιόνισε χριστουγεννιάτικα στο Περτούλι, πως το έστρωσε στην Αράχωβα, στην Πάρνηθα και ψηλά στο Καϊμακτσαλάν, πρωτοφανές. Ενώ οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ, πρότειναν το μικρόφωνο στα πιτσιρίκια που συναντούσαν σε χειμερινούς προορισμούς.

- Σου αρέσει το χιόνι; (Όχι, τιμωρία τα είχαν για χιονοπόλεμο.)

***

*ΜΕ την ευκαιρία ο φιλόσοφος της συντροφιάς επανέλαβε.

-Χρειάζεται μεγάλη δύναμη να τινάξεις το χιόνι που σκεπάζει το μυαλό. Θέλει λιγότερη να ξεχιονίσεις το μονοπάτι ως τον δρόμο, πιο πολύ για να καθαρίσεις το μυαλό.

Ζ.

 

Τα σκόρπισε

*ΚΑΙ γέμισε ο τόπος φύλλα. Τα κατέβασε ο χειμωνιάτικος αέρας απ΄ τα δέντρα. Αποδεικνύοντας ότι η Λάρισα έχει δέντρα. Παντού καφέ κατσαρωμένα φύλλα. Κι ύστερα άδειασε ο τόπος, ο αέρας έπαιξε και ρόλο οδοκαθαριστή εν μέσω αργιών.

Ζ.

 

Συγχώνευση

* ΚΑΙ ενώ όλοι περίμεναν ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα είχε ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τη συνένωση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφού τα πάντα είχαν δρομολογηθεί και το περιβόητο Σχέδιο Νόμου έφτασε στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, όμως τελικά έμεινε εκεί. Αντ ΄ αυτού από το Υπουργείο Παιδείας βάλαν πλώρη για τη συνένωση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση στις 10 Ιανουαρίου και να ψηφιστεί τον Φλεβάρη. Τι να συνέβη άραγε; Μάλιστα είναι γεγονός ότι το Υπουργείο ζήτησε και τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το 2019, όταν υποτίθεται ότι το 2019 δεν θα υπάρχει ΤΕΙ αλλά Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Περίεργα πράγματα…

Ν.Π.

 

Των ημερών

*Η υπόμνηση από γνωστό Λαρισαίο.

- Για να μην τους θυμόμαστε μόνο όταν και καλά φεύγουν. Χθες προχθές ήρθαν οι καλικάντζαροι κι εγκαταστάθηκαν.

***

*-ΒΑΣΙΛΗ, με απατάς;

-Χο χο χο χο…

-Βρε μη μου κάνεις τον Άγιο…

Ζ.

 

Σαν από παλιά

*ΕΥΧΕΣ και από τον Κ. Ι. Π. με την ιδιαιτερότητα του παλιού δασκάλου.

Εύχομαί σοι ευοδούσθαι περί πάντων και εσαεί μετ΄ οικείων υγιαίνειν και ευτυχείν.

Και κλείνει μεταμοντέρνα, μ΄ ένα μεγαλοπρεπές Merry Christmas.

Z.

 

Φιλοξενία

*- «ΞEΝΟΣ και φτωχός γέννημα Διός», γράψτε το επιτέλους να το καταλάβουν όλοι.

Χρονιάρες μέρες, ο νους του στους αποδιωγμένους πρόσφυγες κι ο δικηγόρος Γιάννης Διαμαντής επικαλούνταν τον Εύμαιο, τον χοιροβοσκό, που είχε υποδεχτεί τον βασιλιά του ως άγνωστο ταλαίπωρο, δεν είχε αναγνωρίσει τον μεταμφιεσμένο Οδυσσέα. Ελληνική ιδέα ο Ξένιος Ζευς και συνήθειά τους ιερή η φιλοξενία.

 «… πρὸς γὰρ Διός εἰσιν ἅπαντες ξεῖνοί τε πτωχοί τε», εξηγεί ο Εύμαιος στην Οδύσσεια. «Όλοι οι φτωχοί κι οι ξένοι είναι του Δία αποσταλμένοι».

***

 *ΑΛΛΑ κι οι Χριστιανοί εγκωμιάζουν τη φιλοξενία. Το έχει πει κι ο Αρχιεπίσκοπος ευθέως. «Δος μοι τούτον τον ξένον», εφτά φορές το επαναλαμβάνει ο από Αριμαθαίας Ιωσήφ προς τον Πιλάτο, τη Μ. Παρασκευή ακούγεται η έκκληση για τον Μεγάλο Ξένο. «Δος μοι τούτον τον ξένον, όστις οίδε ξενίζειν τους πτωχούς και τους ξένους…»

Ζ.

 

Κόντρα στη

γυναίκα του;

* ΟΠΩΣ όλοι και όλες γνωρίζουμε, οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πράγμα το οποίον σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να είναι ‘’γκιουλέκας’’ ο Δήμαρχος και να κάνει κουμάντο ‘’γράφοντας’’ την αντιπολίτευση. Θα χρειαστούν συνεργασίες.

Και ο Χ. Ξ. συστήνει: Πώς τις αποφεύγεις αυτές τις συνεργασίες; Διά της μεθόδου Πατούλη. Διότι, τρελάθηκε ο Πατούλης και δεν υποστηρίζει τη γυναίκα του; Μην είστε κορόιδα, είναι στημένο το παιχνίδι. Δηλαδή, αν κατεβαίνουν δέκα υποψήφιοι δήμαρχοι στο Μαρούσι, οι πέντε είναι του Πατούλη. Η γυναίκα του, ο κολλητός του, ο συνεργάτης του, ο κηπουρός του και πάει λέγοντας. Έτσι μαζεύονται δημοτικοί σύμβουλοι για μαγιά και όποιος πατουλάνθρωπος περάσει στον δεύτερο γύρο, θα τον στηρίξουν όλοι οι υπόλοιποι πατουλάνθρωποι.

Ζ.

 

Πρωτοφανές;

*ΚΕΦΑΤΟΙ στη συντροφιά των Λαρισαίων μεσηλίκων.

- Πολύ χαρούμενο σε βλέπω σήμερα…

- Χθες μαλώσαμε με τη γυναίκα μου…

- Και χαίρεσαι γι’a αυτό;

- Όχι, αλλά σήμερα μου ζήτησε συγγνώμη.

- Άντε ρε; Σοβαρά;

- Βεβαίως. Και πιο συγκεκριμένα μου είπε ‘’Συγγνώμη, αλλά δεν φταίω εγώ που είσαι ηλίθιος’’.

Ζ.

 

Πασοκικά μαχαίρια

*ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ κλίμα στο ΚΙΝΑΛ, δημόσια η πασοκική αντιπαράθεση, συνοδευόμενη πάντοτε κι από ευχές. Ο εμφύλιος των Φαρσάλων πηγάζει από ψηλά, λογικό να διαχέεται παντού στο κόμμα.

Κώστας Σάββας: … οφείλω να υπενθυμίσω στον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ της Λάρισας που παρευρέθηκε σε ανακήρυξη υποψηφιότητας για τον Δήμο Φαρσάλων, πως η πολιτική συμπεριφορά πρέπει γενικά να υπακούει σε αρχές, κανόνες και αξίες. Ιδιαίτερα όταν κάποιοι κανόνες και αρχές διατυπώνονται και σε πρόσφατη εγκύκλιο του Κινήματος Αλλαγής για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές.

Στέλιος Τσιάκαλος: Πάλι βιάστηκες σύντροφε. Καλό θα ήταν να ενημερωθείς πρώτα από τους εμπλεκομένους και όχι να δημιουργείς εντυπώσεις. Εν αναμονή λοιπόν επισήμων ανακοινώσεων.

Κώστας Σάββας: Τι θα πει επίσημες ανακοινώσεις; Εσύ σε ανεπίσημη εκδήλωση πήγες;

Στέλιος Τσιάκαλος: Η συνέχεια της συζήτησης σε συνεδρίαση της Ν.Ε. και όχι στο fb.

***

*ΦΥΣΙΚΑ μπήκαν κι άλλοι στο ιντερνετικό παιχνίδι.

Λεωνίδας Αλατάς: Οι εσωκομματικές-συντροφικές διαφωνίες και ενημερώσεις γίνονται και με τηλέφωνο, messenger, e-mail κλπ. Όχι δημόσια στο fb.

Κων. Τσουλούφας: Δηλαδή όταν γίνονται μέσω φεϊσμπούκ είναι αντιδημοκρατικό Λεωνίδα; Για να μας μάθετε εσείς από τις Κινήσεις Πολιτών τι είναι δημοκρατία. Μήπως το να κουβαλάτε μόνο τον εαυτό σας και να απαιτείτε περισσότερα από αυτούς που κουβαλάνε ένα ολόκληρο κόμμα;

Γρηγόρης Κουτσομάρκος: Κώστα δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο. Απλά πήγαν σε εκδήλωση υποψηφίου δημάρχου κόντρα στον νυν δήμαρχο μαζί με εκπροσώπους της δεξιάς. Εσύ δεν ξέρεις. Έτσι πετυχαίνουν τη συσπείρωση. Νέο ήθος. Με αρχές. Αυτά βλέπουν οι πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και επανακάμπτουν κάθε μέρα. (Κι επί Γης ειρήνη εν πασόκοις ευδοκία.)

Ζ.

 

Εύκολα/δύσκολα

*Η πολυφαγία των ημερών και οι παγωνιές των Χριστουγέννων, έφεραν τον παλιό Λαρισαίο να νουθετεί για εγκράτεια και ζεστό ντύσιμο. Γλαφυρή η προτροπή του: Το πάχος και το κρύωμα μπαίνουν με το καρδάρι και βγαίνουν με το βελόνι.

Ζ.

 

Διευκρινίσεις

*ΔΙΑΒAΖΟΝΤΑΣ στην εφημερίδα για τις μειώσεις τελών στον Δήμο Τεμπών και σε τρίτεκνες οικογένειες, «μετά από πρόταση του δημάρχου κ. Κολλάτου», αντέδρασε ο Γ. Μανώλης: «Θέλουμε να πούμε ότι σαν αντιπολίτευση από καιρό πριν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είχαμε προτείνει την περαιτέρω μείωση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε όλες τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σαν Δημοτικό Συμβούλιο εγκρίναμε σχετική απόφαση της οικονομικής επιτροπής και όχι του δημάρχου» σημειώνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης. «Φυσικά χαιρόμαστε που η συμπολίτευση του Δήμου Τεμπών βαδίζει πάνω στις προτάσεις μας και τις υλοποιεί. Αλλά διαφωνούμε με τον προεκλογικό λαϊκισμό του εγώ».

Κ.Τσ.

 

Για μια χούφτα

*Η Λάρισα σε ένταση, η ‘’never sleeps’’ πόλη φούντωσε αυτές τις μέρες αλλά ούτε κι η αστυνομία κοιμάται. Αργά το βράδυ αρπάζει κι από κανένα καταστηματάρχη για αυτόφωρο, ένεκα τα ντεσιμπέλ. Ακόμα και σε περιοχές όπου δεν κυριαρχεί η κατοικία. Περιδιαβαίνουν, μετρούν και άμα δείξει παραπάνω, στην μπουζού. Για μια χούφτα ντεσιμπέλ. Γιορτές ξεγιορτές, ο νόμος είναι νόμος. Άμα έμπαινε και τάξη πάντως…

Ζ.

 

Κοσμοπλημμύρα

* Ή πολύ μεγάλη πόλη είναι η Λάρισα ή το γλεντάει μέχρις εξαντλήσεως. Οι κοινωνικοί παρατηρητές διαπιστώνουν ότι η πόλη μπήκε σε ρυθμούς διασκέδασης από την περασμένη Παρασκευή, συνέχισε αδιαλείπτως μέχρι το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, πήρε μια ανάσα ανήμερα κι από χθες συνέχισε αποφασισμένη να φτάσει ως τον καινούργιο χρόνο. Οι αργίες σε συνδυασμό με τα παρασκευοσαββατοκύριακα δημιουργούν μια ατέλειωτη γέφυρα, δέκα μέρες σερί. Προφανώς και δεν είναι διαρκώς οι ίδιοι άνθρωποι έξω, γίνεται ένα κάποιο ροτέισιον. Που όμως φτάνει να καλύψει όλα τα μαγαζιά, κάθε είδους, όλες τις ημέρες και ώρες. Το αδιαχώρητο παντού και πάντοτε.

Ζ.

 

Πρώτος-πρώτος;

*ΜΠΟΡΕΙ να είναι και η πρώτη επίσκεψη πρωτοκλασάτου πολιτικού παράγοντα τη νέα χρονιά στη Λάρισα. Την Παρασκευή μετά τα Φώτα, στις 11 Ιανουαρίου, ο Ευάγ. Βενιζέλος στη Λάρισα. Θα μιλήσει σε προσωπική εκδήλωση αλλά το τοπικό ΚΙΝΑΛ θα είναι εκεί. Ο πρώην πρόεδρος θα βρεθεί στην πόλη για την παρουσίαση του βιβλίου, για τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα η ομιλία του.

Ζ.

 

Χωρίς κατάταξη

*ΤΟ γαλάζιο αθηναϊκό ρεπορτάζ έκανε φυσικά την κατάταξη στην εκλεγείσα από το συνέδριο 150μελή πολιτική επιτροπή της ΝΔ, κατέγραψαν την ‘’ανθρωπογεωγραφία του Κυριάκου’’, ανάλογα με την πορεία του κάθε στελέχους, τις επαφές και την προϊστορία του, τοποθετήθηκε στις λίστες των μητσοτακικών, των ντορικών, των σαμαρικών, των καραμανλικών ή και των αδωνικών.

Αχαρακτήριστοι οι τρεις Λαρισαίοι κεντροεπίτροποι, σε καμιά λίστα οι Νινίκας-Γερογιώκας-Τσιλιάκος. Το δικό τους ‘’καπετανάτο’’. Άλλωστε δεν υπήρχε ομάδα αυγενακικών, ο γραμματέας του κόμματος δεν έδωσε στόχο.

Ζ.

 

Εκτός ορίων

*ΒΕΛΟΣ για χάρη του αρχηγού Βελόπουλου, ο υποψήφιος βουλευτής Δαμ. Ζώκας. Μέχρι και στα Τρίκαλα τρέχει να δώσει ‘’Ελληνική Λύση’’, μεταλαμπαδεύοντας τις ρηξικέλευθες προτάσεις, τις πρωτογενείς σκέψεις του εθνικού ηγέτη.

Ζ.

 

Και μέσα

*-Ε, δεν πάμε και για δήμαρχοι, να σας χαιρετάμε κι όλους…

Έβλεπε ο Λαρισαίος, συνέκρινε και κορόιδευε.

Οι πολιτικοί παράγοντες μονίμως με το χέρι προτεταμένο και το χαμόγελο καρφιτσωμένο.

***

*ΣΥΜΦΩΝΑ με το έθιμο κυκλοφορούν στην αγορά αυτές τις μέρες, τριγυρνούν στο πολύβουο κέντρο, στέκονται στις πολυσύχναστες διασταυρώσεις. Φέτος άρχισαν λέει να μπαίνουν και σε μαγαζιά, σ΄ αυτά των αλυσίδων προτιμούν, με την πολυκοσμία. Το συνδυάζουν λένε με τα δικά τους ψώνια για τις Γιορτές, χαιρετώντας ταυτόχρονα μαγαζάτορες, εμποροϋπαλλήλους και βασικά τους πελάτες.

Την τιμητική του είχε λέει φέτος το ‘’Public’’ στην Κεντρική πλατεία, ίσως και λόγω ονόματος. Δημοσίως τα δημόσια πρόσωπα.

Ζ.

 

Μαγαζί του Θεού

*Ο Λαρισαίος Ν. Σ. άρχισε να διηγείται.

- Μια μέρα ο Θεός, αποφάσισε να "ανοίξει" ένα "μαγαζί" πάνω στη Γη. Φώναξε τον πιο όμορφο και πιο ευγενικό Άγγελο και του είπε: "Θα είσαι ο υπάλληλός μου. Εσύ θα πουλάς τα προϊόντα μου".

Μόλις μαθεύτηκε το νέο ότι άνοιξε το "Κατάστημα του Θεού" όλοι έτρεξαν να αγοράσουν. "Τι πουλάς όμορφε Άγγελε;" τον ρώτησε ο πρώτος πελάτης που έφτασε. "Κάθε καλό του Θεού."

"Και κοστίζει ακριβά;’’

"Όχι καθόλου. Τα Αγαθά του Θεού είναι όλα δωρεάν."

***

*Ο πελάτης έκπληκτος, δεν μπορούσε να το εξηγήσει. Κοίταζε με θαυμασμό το μεγάλο ράφι με τα "μπουκάλια της αγάπης", τα πακέτα της ελπίδας", τα κουτιά της ειρήνης", τα ‘’βάζα της ευτυχίας’’ και τις ‘’σακούλες της χαράς" και άλλα πολλά.

Κάποια στιγμή αποφασισμένος και αφού είχε ανάγκη πάρα πολύ από όλα εκείνα που έβλεπε μπροστά του είπε στον Άγγελο: "Δώσε μου σε παρακαλώ ένα κομμάτι από τη "Συγχώρεση", ένα κομμάτι από το "Ο Θεός της Αγάπης", ένα πακέτο "Ευτυχίας", ένα βαζάκι "Υπομονής", μια κουταλιά "Χιούμορ", ένα βάζο " Κουράγιο και Ελπίδα".

***

*Ο Άγγελος ευγενικός, άρχισε να ετοιμάζει όλα εκείνα που του ζήτησε ο πελάτης. Μετά από λίγο επιστρέφει στον πάγκο με ένα μικρό, πολύ μικρό πακετάκι τόσο όσο είναι και η καρδιά ενός ανθρώπου. Ο άλλος παραξενεύτηκε. "Πώς είναι δυνατόν; Όλα αυτά που ζήτησα είναι μέσα σε ένα τόσο μικρό πακετάκι;"

Ο Άγγελος με γλυκιά φωνή του εξηγεί: "Βεβαίως αγαπητέ μου. Στο Μαγαζί του Θεού δεν πουλάμε "έτοιμα και ώριμα φρούτα" αλλά μονάχα "μικρούς σπόρους’’ για να καλλιεργήσεις.

Ζ.

 

PISTEYETE OTI H AJIOLOGHSH

*- ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ότι η αξιολόγηση στο Δημόσιο είναι απαραίτητη;

Ζ.

 

 

O LARISAIOS ZHTHSE EPITAKTIKA*O Λαρισαίος ζήτησε επιτακτικά ένα σημάδι τ’ ουρανού για το αν γενικώς πάμε καλά.

Ζ.

 

 

YAMAHA BLEPEI O ENAS*YAMAHA βλέπει ο ένας, YAMASA ο άλλος. Βολιδάτοι κι οι δυό τους.

Ζ.

 

 

XEIMVNIATIKH LIAKADA XUES* ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΗ λιακάδα χθες στην Κεντρική πλατεία του Τυρνάβου και οι καλοζωισμένοι αδέσποτοι σκύλοι την απολαμβάνουν χωρίς να τους πειράζει κανείς ή να πειράζουν κανένα.

Είναι αυτό που λέμε: σκυλίσια ζωή αλλά… στην πράξη.

Κ.Τσ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass