Χιονιάς

Δημοσίευση: 01 Ιαν 2019 19:45
* ΕΙΚΟΝΑ μιας άλλης εποχής. Τότε που οι τροχονόμοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία σε κεντρικές διασταυρώσεις μέσα από ένα βαρέλι. Οι παλιότεροι Λαρισαίοι θα θυμούνται τέτοιες σκηνές στη διασταύρωση Κύπρου και Παπαναστασίου, αλλά και Κύπρου και Παναγούλη. Με τους πολίτες να προσφέρουν δώρα τέτοιες μέρες. Το τροχονομικό βάθρο αναβίωσε χθες στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης αλλά και στην πλ. Συντάγματος στην Αθήνα.   * ΕΙΚΟΝΑ μιας άλλης εποχής. Τότε που οι τροχονόμοι ρύθμιζαν την κυκλοφορία σε κεντρικές διασταυρώσεις μέσα από ένα βαρέλι. Οι παλιότεροι Λαρισαίοι θα θυμούνται τέτοιες σκηνές στη διασταύρωση Κύπρου και Παπαναστασίου, αλλά και Κύπρου και Παναγούλη. Με τους πολίτες να προσφέρουν δώρα τέτοιες μέρες. Το τροχονομικό βάθρο αναβίωσε χθες στον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης αλλά και στην πλ. Συντάγματος στην Αθήνα.

* ΟΧΙ μόνο χιονόπτωση αλλά και... χιονόστρωση προβλέπεται για την ερχόμενη Πέμπτη και στην πόλη της Λάρισας.

Η χθεσινή πρόβλεψη θέλει έντονες βροχοπτώσεις από το βράδυ της Τετάρτης και έντονη χιονόπτωση (μέσα στην πόλη) από το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ την Παρασκευή οι χιονοπτώσεις θα είναι διαλείπουσες.

Με βάση λοιπόν την πρόβλεψη, αυτή τη βδομάδα θα πάμε στο... σαλέ του Αλκαζάρ ή στου Χατζηχαλάρ (σ.σ. δεν έχουμε αποφασίσει) ή ακόμη καλύτερα για σκι στο χιονοδρομικό του Μεζούρλου. Χειμώνας καιρός είναι, χιόνια θα ρίξει και όσο μεγαλώνει η Κάρλα άλλο τόσο συχνότερα θα βλέπουμε χιόνια και σε πεδινά. ‘Η αλλιώς η άσπρη μέρα που περιμένουμε.

Πληροφορίες που θέλουν τους μαθητές να ζητούν εκτάκτως από τον Αϊ Βασίλη αντί για καινούργιο tablet να μεταθέτει την έλευση του κύματος κακοκαιρίας από Δευτέρα του Αϊγιαννιού, διαψεύδονται ως ανακριβείς…

Β.Κ.

 

Ανελαστική

* ΚΑΘΕ χρόνο, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του έτους το Υπουργείο Οικονομικών, πάντα προς… «διευκόλυνση των πολιτών» ανακοινώνει ότι παρατείνεται για κάποιες ημέρες η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας του 2019.

Παράταση της ανελαστικής υποτίθεται προθεσμίας για την εξόφλησής τους. Όταν το ίδιο το «κράτος» αυτογελιοποιείται.

Όχι πως περισσεύουν χρήματα δηλαδή στους εργαζόμενους που, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, πληρώνουν άδικους φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ για παράδειγμα. Όλα άλλαξαν με την κρίση, με εξαίρεση την υπέρμετρη φορολογία σε βάρος των μισθωτών.

Άκυρον το μεσούσης της κρίσης, ξεχαστήκαμε, έχουμε βγει από τα μνημόνια και ρέει το χρήμα από τα μπατζάκια. Φέρτε φόρους και τα τέλη προκαταβολικά για την επόμενη δεκαετία...

Β.Κ.

 

Ευχή

* ΕΥΧΕΣ, ευχές, ευχές παντού ευχές. Αν κάνεις να μπεις στο Facebook δεν βλέπεις και τίποτα άλλο. Μόνο ευχές. Αν ανοίξεις και το μέιλ κι αυτό «βομβαρδισμένο» από δαύτες.

Καλή χρονιά, χρόνια πολλά, υγεία, ευτυχία, ευημερία. Ευχές πασπαλισμένες από το λευκό της χαράς και της αγνότητας, με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων του διαδικτύου. Φαίνονται σαν να έγιναν ειδικά για τον καθένα.

* * *

* Ο ΚΑΘΕΝΑΣ από πάνω προσθέτει και τη φωτογραφία του. Εκεί που τρώει, εκεί που πίνει, εκεί που κάνει σκι, εκεί που χορεύει, εκεί που ψήνει, εκεί που κάνει ό,τι θέλει. Δώσ’ του και τα σχόλια από κάτω, μέσω των οποίων αντεύχονται οι φίλοι που κι αυτοί με τη σειρά τους είχαν ευχηθεί μέσω του δικού τους λογαριασμού. Μια ανακύκλωση ευχών ένα πράμα γεμάτο χαρά αλλά σαν κοιτάξεις καλύτερα στα τραπέζια δεν βλέπεις χαμόγελα, παρά μόνο κεφάλια σκυμμένα πάνω από οθόνες κινητών τηλεφώνων.

* * *

* ΑΝΑΜΕΣΑ στις ευχές του διαδικτύου, βρίσκονται μπερδεμένες και οι πρώτες προεκλογικές επισκέψεις που είναι καμουφλαρισμένες από τη χρυσόσκονη των ημερών. Επίσκεψη εδώ, επίσκεψη παραπέρα, χειραψίες πιο κει. Τόση ευαισθησία πια;

Έτος εκλογών και ποιος να πρωτοπρολάβει; Ο υποψήφιος που θα πρέπει να τρέξει σε χίλιες δυο μεριές ή ο ψηφοφόρος που θα πρέπει να αφιερώνει τη μισή του μέρα καθημερινά για να βλέπει την κίνηση των υποψηφίων, για την Περιφέρεια, τον Δήμο, τις Εθνικές αλλά και τις Ευρωεκλογές.

Κι άντε οι γιορτές θα περάσουν; Οι εκλογές αργούν ακόμα. Μόνο μια ευχή λοιπόν. Καλή υπομονή…

Κ.Γ.

 

Αποκλεισμός

* ΜΕΡΕΣ γιορτών, η αγορά έσφυζε από ζωή και πολλοί Λαρισαίοι -όχι μόνο - συνδύασαν την έξοδό τους για αγορές, με μία στάση για καφεδάκι σε κάποια από τις καφετέριες του κέντρου.

Ζευγάρι συνταξιούχων- όπως καταγγέλλει στην «Ε»- μπαίνει σε μια καφετέρια και επιλέγει ένα από τα άδεια τραπέζια για να καθίσει.

Δεν πρόλαβε. Τους πλησιάζει ο σερβιτόρος και τους πληροφορεί ότι το τραπέζι είναι «κλεισμένο». Αυτοί προχωρούν να καθίσουν στο διπλανό, όταν ο ίδιος τους πληροφορεί ότι και εκείνο είναι «κλεισμένο», ακυρώνοντας στην ουσία κάθε περίπτωση το ζευγάρι να καθίσει στον κατάστημα.

Εξαγριώθηκε ο άντρας και –μέσω της «Ε»- καταγγέλλει τον σερβιτόρο για ρατσιστική αντιμετώπιση καθώς αντιλαμβάνεται ότι η «πολιτική ορισμένων καταστημάτων της Λάρισας είναι να διατηρήσουν πελάτες μόνο νεαρής ηλικίας, αποκλείοντας με θράσος τους υπόλοιπους».

Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ένα τέτοιο φαινόμενο ρατσισμού.

Λ.Κ.

 

Εμπόδια

* ΣΤΗ συμβολή των οδών Κύπρου και Νεοφύτου εδρεύει ντελικατέσεν. Τόσο περιζήτητα φαίνεται ότι είναι τα διάφορα είδη τουρσί που διαθέτει που βγήκαν μέχρι και στο πεζοδρόμιο, και όχι απλά τοποθετήθηκαν εκεί οι κουβάδες με το λάχανο αλλά απέκλεισαν την όδευση τυφλών. Έχει γραφτεί πολλές φορές πως αυτές οι κίτρινες πλάκες δεν είναι διακοσμητικές στα πεζοδρόμια, είναι για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

* * *

* ΑΝΑΛΟΓΗ κατάσταση και στον πεζόδρομο της Βενιζέλου. Η όδευση τυφλών περνά μέσα από τα καταστήματα! Προφανώς ο Δήμος ενέκρινε τα τραπεζοκαθίσματα έξω από τα καταστήματα εστίασης στην περιοχή, και οι ιδιοκτήτες με τη σειρά τους έκλεισαν με γυάλινα προστατευτικά για το κρύο αλλά κανείς δεν πρόσεξε ότι η όδευση τυφλών περνά ανάμεσα σε τραπέζια, καρέκλες, ποτά, καφέδες και τζατζίκια.

Ζ.Π.

 

5.55

* ΚΥΡΙΑΚΗ, ώρα 5.55 το απόγευμα και τα καταστήματα στην εμπορική αγορά της Λάρισας, αρχίζουν να κατεβάζουν ρολά. Ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι ετοιμάζονται να πάνε στα σπίτια τους και η κίνηση των καταναλωτών έχει μεταφερθεί στις καφετέριες, στις ταβέρνες και στα τσιπουράδικα.

Καταστηματάρχης έβαζε το κλειδί στην πόρτα όταν βλέπει έναν βιαστικό άντρα να τρέχει προς το μέρος του και να χτυπά το τζάμι της βιτρίνας.

Ανοίγει απορημένος και τον ακούει να του ζητά να μπει μέσα για να ψωνίσει. Χωρίς άλλο, του επιτρέπει την είσοδο και τον εξυπηρετεί.

Η όλη διαδικασία της πώλησης ενός προϊόντος κράτησε πάνω από μισή ώρα! Είναι ένα παράδειγμα της κατηγορίας των καταναλωτών της τελευταίας στιγμής, που αδιαφορούν για τους εργαζόμενους στα καταστήματα και θεωρούν δεδομένο ότι οι κανόνες του ωραρίου είναι για να καταρρίπτονται από κάποιους σαν αυτούς.

Λ.Κ.

 

Απόφαση

* ΤΡΙΒΕΙ τα χέρια του με τον «Κλεισθένη» ο Γρηγόρης Καλαγιάς στον Δήμο Αγιάς. Και πώς να μην τα τρίβει όταν ο νόμος έχει απεμπλέξει τους υποψήφιους δημάρχους και τα ψηφοδέλτια για τα δημοτικά συμβούλια από τα τοπικά συμβούλια, ελαχιστοποιώντας έτσι τη δυνατότητα να ελεγχθούν οι ψήφοι μέσω δεκάδων καλών υποψηφίων –τουλάχιστον στους μικρούς δήμους.

Τώρα ο υποψήφιος και οι συνεργάτες του πρέπει να τρέχουν μόνοι τους και όσο καλύτερα το κάνουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Αυτό έχει αποφασίσει να κάνει και στις εκλογές του Μαΐου ελπίζοντας πως αυτή τη φορά θα σταθεί πιο αποτελεσματικός συγκριτικά με τις προηγούμενες αναμετρήσεις.

Δ.Κ.

 

Ψηφοπαγίδες

* ΔΥΝΑΜΙΚΗ η παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Λαδόπουλου στη φετινή γιορταστική αγορά της Λάρισας.

Όταν δεν περιόδευε έπιανε τις γωνιές στα καλύτερα στέκια για να έχει καλύτερη εποπτεία στα περάσματα.

Στήνω ...ψηφοπαγίδες μέρες που έρχονται, απαντούσε με πολύ χιούμορ σε όσους παρατηρούσαν τη στάση του. Και όσοι τον ρωτούσαν για ποιες εκλογές, ήταν περισσότερο κατηγορηματικός: Μα για την Περιφέρεια φυσικά και τον Κώστα Αγοραστό.

Όχι σαν μερικούς που μυρίστηκαν εξουσία και βλέπουν βουλευτιλίκι, συμπλήρωνε ρίχνοντας τα καρφάκια του.

Μα, υπάρχουν σύμβουλοι από το ψηφοδέλτιο Αγοραστού που βλέπουν εθνικό ψηφοδέλτιο; Αν δεχθούμε τις εκτιμήσεις του αντιπεριφερειάρχη είναι καμιά δεκαριά…

Δ.Κ.

 

Ανοχή

* «ΝΑ αγωνιστούμε από κοινού υπέρ της ανοικτής κοινωνίας, της ανοχής και του αλληλοσεβασμού», τονίζει στο πρωτοχρονιάτικο διάγγελμά της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.

Προς στιγμήν απορήσαμε με το... αλληλέγγυο πνεύμα της κ. Μέρκελ αλλά διαβάζοντας ξανά προσέξαμε την κατάληξη του μηνύματος ότι δηλαδή «αξίες όπως η ανοικτή κοινωνία, η ανοχή και ο σεβασμός προς τους άλλους έχουν κάνει τη χώρα μας ισχυρή. Γι’ αυτές πρέπει να αγωνιστούμε από κοινού». Για τη χώρα της μιλάει, έτσι εξηγείται.

Για το πώς οι πολιτικές των ισχυρών σε βάρος των αδυνάτων ενισχύουν την ανάδειξη του εθνικισμού και του φασισμού – με το κόμματά τους να εκλέγουν μάλιστα βουλευτές – κουβέντα.

Σε καμιά χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχει αισιοδοξία για τον μέλλον της Ένωσης και οι ηγέτες τους στρουθοκαμηλίζουν...

Β.Κ.

 

Αυτονόμηση

* ΑΛΛΑΓΕΣ έρχονται στα νοσοκομεία με το νέο έτος καθώς η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αναμένεται να προωθήσει το νομοσχέδιο «σκούπα» με όλες τις τροποποιήσεις στο ΕΣΥ, το οποίο έχει προαναγγελθεί εδώ και πάνω από έξι μήνες αλλά ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες με το νομοσχέδιο «σκούπα» το Υπουργείο Υγείας σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι ίδιες πληροφορίες μιλούν για μια ακόμα φορά για αποσύνδεση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων που είχαν γίνει επί κυβερνήσεως ΝΔ, αλλά και την ενοποίηση άλλων, προκειμένου να τροποποιηθεί η λειτουργία τους και να εξοικονομηθούν πόροι.

Οι πληροφορίες αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον της Λάρισας καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τοπικοί υγειονομικοί φορείς επιθυμούν την αποσύνδεση, με τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Νέστορα Αντωνίου να προετοιμάζεται θεωρώντας ότι αυτή τη φορά η αποσύνδεση είναι περισσότερο από βέβαιη.

Δ.Κ.

 

Κοιμητήριο

* ΓΙΟΡΤΕΣ στο Δημοτικό Κοιμητήριο έκανε ο μικρόσωμος σκύλος που τριγυρίζει εδώ και μήνες ανάμεσα στα μνήματα.

Ούτε υιοθετήθηκε, ούτε τον περισυνέλεξαν από το Δημοτικό Κυνοκομείο, είναι ακόμα εκεί και περιμένει καρτερικά κάθε μέρα τους πολίτες που του πηγαίνουν λίγο φαγητό.

Ζ.Π.

 

Σκύλος

* ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ πολίτης αν επιτρέπονται ή όχι τα τετράποδα σε καταστήματα εστίασης, και η απάντηση είναι πως εξαρτάται από το κατάστημα και πως δεν απαγορεύονται.

Ο σκύλος μπορεί να μπει παντού, αρκεί να είναι με λουρί, δίπλα στον ιδιοκτήτη και να μην ενοχλεί τους άλλους θαμώνες.

Ζ.Π.

 

Με τακτ

* ΕΤΣΙ γίνονται οι δουλειές, με τακτ και απόλυτο επαγγελματισμό. Στο καναδέζικο αριστούργημά του, ‘’Ο Σόλομον Γκάρσκυ ήταν εδώ’’, ο Μοντερκάι Ρίχλερ περιγράφει γλαφυρά πως την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης ο λαθρέμπορος βρήκε την άκρη του με τον αρμόδιο της υπηρεσίας, κομψά και ήσυχα.

...Ο Λόυντ Κορμπέτ, ο παχουλός περιποιητικός τελωνειακός υπάλληλος του Γουίνιπεγκ, τους ανέλυσε πώς είχε το ζήτημα.

«Τι ώρα είναι, καλέ μου φίλε;» ρώτησε ο Μπέρναρντ.

«Έντεκα και είκοσι τρία».

«Έλα να σου πω», είπε ο Μπέρναρντ και, παίρνοντάς τον από το μπράτσο, τον οδήγησε στο παράθυρο και του έδειξε τον απέραντο καταγάλανο ουρανό της πεδιάδας που δεν τον σκίαζε ούτε ένα συννεφάκι.

«Άκου ένα πράγμα, είμαι τέτοιος τρελάρας που πάω στοίχημα, εδώ επιτόπου, χίλια δολάρια ότι θα βρέξει πριν το μεσημέρι».

Ο Λόυντ Κορμπέτ ξανάκατσε στη θέση του, τακτοποίησε πρώτα τον καβάλο του κι ύστερα άναψε την πίπα του. «Μα τον Θεό, Μπέρνυ, εγώ είμαι πιο τρελάρας από σένα. Στοιχηματίζω δύο χιλιάδες δολάρια ότι δεν θα ρίξει ψιχάλα. Μέχρι τη μία η ώρα, και τότε στα δίνω αμέσως».

Όσο περίμεναν, ο Μπέρναρντ ξέθαψε ένα μπουκάλι ουίσκι από το συρτάρι του γραφείου του και έβαλε μια γερή δόση στον Κορμπέτ. Μεταξύ τους, δεν ήταν ποτέ πολύ νωρίς. (Φυσικά το στοίχημα πληρώθηκε κανονικά, ποιος μίλησε για λάδωμα…)

* * *

* ΚΑΙ τι λέει για τον Καναδά ο συγγραφέας; Τι είν’ η πατρίδα του; Μην είναι το κατακόκκινο φύλλο του σφενταμιού, μην είν’ οι λίμνες του που χρυσολάμπουν; Ειλικρίνεια απίστευτη από τον συγγραφέα και τον ήρωά του:

«Ας δούμε τα πράγματα κατάφατσα. Ο Καναδάς δεν είναι χώρα αλλά μάλλον μια δεξαμενή γεμάτη τα απογοητευμένα τέκνα διαφόρων ηττημένων λαών.

Γαλλοκαναδοί βουτηγμένοι στη μεμψιμοιρία απόγονοι των Σκωτσέζων που ξέφυγαν από τον Δούκα του Κάμπερλαντ, Ιρλανδοί που γλίτωσαν από τον λιμό και Εβραίοι που επέζησαν από τα πογκρόμ.

Ύστερα, έχουμε όλους αυτούς τους χωρικούς από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ελλάδα, που είναι ό, τι πρέπει για να καλλιεργούν το στάρι, να ξεθάβουν τα ορυκτά, να δουλεύουν στα γιαπιά και να κάνουν τους εστιάτορες, κατά τα άλλα όμως καλύτερα να κάθονται στ' αυγά τους.

Δεν πάει πολύς καιρός που οι περισσότεροι από εμάς συνωστιζόμασταν ακόμα στα σύνορα, βουτηγμένοι μες στον φόβο, καθώς από τη μια αντικρίζαμε τους Αμερικάνους και από την άλλη τους αγριότοπους.

Και σήμερα, που βρισκόμαστε εγκατεστημένοι εδώ κι έχουμε πιάσει πια την καλή, κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να εμποδίσουμε την έλευση των άξεστων νεοφερμένων, γιατί μας θυμίζουν τη δική μας ταπεινή καταγωγή».

Ζ.

 

 

GEMATH APO PHDHXTOYS XOROYS H ELLHNIKH PARADOSH* ΓΕΜΑΤΗ από πηδηχτούς χορούς η ελληνική παράδοση. Κάθε τόπος, από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και από τον Μοριά ως τα Δωδεκάνησα έχει και τον δικό του. Ένα πήδημα (άλμα) θέλει και ο τόπος. Θα’ρθει το 2019;

 

 

XMOGELASTOS KAI DIKAIOLOGHMENA* ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΣ –και δικαιολογημένα- ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας  κ. Χαρ. Παπαδόπουλος (δεξιά) για τη «γιορτή στην Ερμού», η οποία κάθε χρόνο γίνεται καλύτερη και αγκαλιάζεται από τον κόσμο…

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass