Βεγγαλικά

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2019 19:07
*ΜΠΟΡΕΙ ο περιφερειάρχης να κοιτά τις σημειώσεις του στην ατζέντα και ο δήμαρχος το τηλέφωνό του, αμφότεροι όμως συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν με… σοφία και αποτελεσματικότητα τον χιονιά που αναμένεται στην πόλη μας και το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Σοφία»! *ΜΠΟΡΕΙ ο περιφερειάρχης να κοιτά τις σημειώσεις του στην ατζέντα και ο δήμαρχος το τηλέφωνό του, αμφότεροι όμως συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν με… σοφία και αποτελεσματικότητα τον χιονιά που αναμένεται στην πόλη μας και το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας που ονομάστηκε «Σοφία»!

*ΠΑΡΑ το γεγονός ότι ο καιρός δεν στάθηκε σύμμαχος της διοργάνωσης, αρκετές εκατοντάδες Λαρισαίων άλλαξαν τον χρόνο στην πλατεία Λαμπρούλη. Τουλάχιστον τα βεγγαλικά αποζημίωσαν και με το παραπάνω το καρτέρι τους για το «5-4-3-2-1 καλή χρονιά».

***

*ΟΙ περισσότεροι βέβαια, ως γνήσιοι Έλληνες, έφτασαν εκεί λίγο πριν ξεκινήσει ο δήμαρχος την αντίστροφη μέτρηση. Η γυναίκα να φοράει το κραγιόν και να διαμαρτύρεται για το φρένο που πατάει ο σύζυγος, τα παιδιά να μαλώνουν στο πίσω κάθισμα και ο άνδρας να ψάχνει πιθαμή προς πιθαμή κάθε πεζόδρομο να παρατήσει το ΙΧ και να τρέξουν όλοι μαζί προς το Φρούριο. Αφού μαλώσαν 5-6 φορές από το σπίτι ως εκεί, στο τέλος όλοι αγκαλιάστηκαν και αντάλλαξαν ευχές.

***

*ΟΙ Bailemos βέβαια από τις 12.40 και μετά έπαιζαν μεταξύ συγγενών και φίλων αλλά μικρό το κακό. Διατήρησαν το κέφι τους μέχρι το τέλος. Ευτυχώς που κάποιοι φρόντισαν για ζεστό κρασί και κονιάκ.

Κ.Γ.

Νομοσχέδιο

*ΧΩΡΙΣ αλλαγές για τη Λάρισα, περνά από βδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Χωρίς αλλαγές εννοείται σε σχέση με τα όσα συμφωνήθηκαν στην τελευταία σύσκεψη του υπουργού Παιδείας Κων. Γαβρόγλου με τους Θεσσαλούς αιρετούς, παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αντίθετα στον Βόλο προστίθεται το Τμήμα Ψυχολογίας και την Καρδίτσα το Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία. Όταν δηλαδή, ο πολιτικός σχεδιασμός διακρίνεται για τα… εκπαιδευτικά του κριτήρια.

Δεν ικανοποιείται τελικά το αίτημα φορέων της Λάρισας να διατηρηθεί το Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων, οι σπουδαστές του οποίου μάλλον θα αποφοιτήσουν ως… νοσηλευτές. Ούτε της Ιατρικής Λάρισας, από Τμήμα να λειτουργήσει ως Σχολή.

Β.Κ.

Μια ζωή

*ΤΟ ΤΕΙ Θεσσαλίας θα συμπληρώσει φέτος 36 χρόνια από την ίδρυσή του ως ΤΕΙ Λάρισας. Είναι δηλαδή το αρχαιότερο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Θεσσαλίας (χωρίς να υπολογισθούν τα χρόνια λειτουργίας του, νωρίτερα ως ΚΑΤΕΕ και ΚΑΤΕ) ενώ 30 χρόνια λειτουργίας συμπλήρωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Από το νέο ακαδημαϊκό έτος λοιπόν, το ΤΕΙ Θεσσαλίας δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό καθώς θα μετονομασθεί σε Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά και την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα τεχνολογικά ιδρύματα. Η οποία τεχνολογική εκπαίδευση παρά την πολυτιμότητά της, αποτέλεσε τον φτωχό συγγενή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έτσι εγκαταλείφθηκε στην τύχη της. Ενώ οι όποιες κατά καιρούς προσπάθειες ουσιαστικής αναβάθμισης έμειναν στα χαρτιά (ΑΤΕΙ κ.λπ.).

Σήμερα καταργείται και η ΣΤΕΦ, οι απόφοιτοι της οποίας βρίσκονταν σε διαρκή αντιπαράθεση με τους αποφοίτους των πανεπιστημίων, καθώς η Πολιτεία έφτιαξε στα ΤΕΙ τα Τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.ά. αλλά ουδέποτε εξέδωσε επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους αυτών των Τμημάτων.

Στην «αιώνια» αντιπαράθεση κέρδισε τελικά το Τεχνικό Επιμελητήριο και στη συζήτηση για τη σημερινή συγχώνευση, η Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας…

Β.Κ.

Φαναράκια

*«ΆΝΤΕ βρε παιδιά με τα φαναράκια θα πάρουμε και καμιά φωτιά» διαμαρτύρονταν κάποιοι επαγγελματίες της περιοχής καθώς ο δυνατός αέρας παρέσυρε κάποια φαναράκια στα πλάγια και όχι ψηλά με αποτέλεσμα να φοβηθούν από τη φωτιά. «Εάν αυτά πέσουν στις πλαστικές τέντες θα έχουμε πρόβλημα» σημείωναν.

Κ.Γ.

Κρύο

*ΠΑΓΕΤΟΣ, χιονιάς, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, φεύγει ο Ραφαήλ μα ακολουθεί η Σοφία. Τέτοια και άλλα διάφορα διάβαζαν οι Λαρισαίοι χθες το πρωί την ώρα που έπιναν τον καφέ τους στον ήλιο…

Βέβαια οι προβλέψεις αφορούσαν στη σημερινή ημέρα, μα με όλα αυτά που έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια δεν ξέρεις σε τι να δώσεις βάση. Έχουμε ακούσει και για κακοκαιρίες που δεν ήρθαν ποτέ, μα έχουμε ζήσει και κακοκαιρίες που δεν είχαμε ξαναζήσει ποτέ ως γενιά… Οπότε περιμένουμε.

Κ.Γ.

Χάπια

*ΗΤΑΝ στην προ μνημονίων εποχή, όπου η ετήσια φαρμακευτική δαπάνη ανερχόταν στα 5 δισ. ευρώ, δαπάνη που στα χρόνια της κρίσης μειώθηκε στα 2 δισ. ευρώ. Αφού όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών, στην πραγματικότητα μετακύλησαν το κόστος στην τσέπη του ασφαλισμένου. Το ίδιο έπραξαν και με τη δαπάνη για την ιατρική περίθαλψη αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.

Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα με τη σύλληψη στο αεροδρόμιο – ενώ θα… μετακόμιζε λέει στο εξωτερικό – ενός πρώην προστατευόμενου μάρτυρα (για την πολυσυζητημένη υπόθεση της φαρμακευτικής εταιρείας) που υπήρξε άτυπος σύμβουλος υπουργού Υγείας.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης εστιάζει στα πολιτικά πρόσωπα, καλά κάνουν και αγωνιούν όσοι έχουν λόγους…

Β.Κ.

Εις υγείαν

των κορόιδων

*«Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο». Με σαφή ειρωνική διάθεση ελληνοαμερικανός που μένει στη Νέα Υόρκη στέλνει ανταπόκριση στην «Ε» και αναρωτιέται «πώς γίνεται, αφού δεν υπάρχει ευημερία στην Ελλάδα, το πανάκριβο Μανχάταν να είναι γεμάτο από "ρετιρέ" συνταξιούχους συνέλληνες τουρίστες, οι οποίοι πίνουν ανέμελα συλλεκτικά κρασιά μέσα στα καλύτερα εστιατόρια. Εννοείται πως τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους στην υγεία των κορόιδων φορολογουμένων κι όσων περιμένουν να πάρουν το κοινωνικό επίδομα. Ανεξήγητο αυτό το γεγονός τουλάχιστον για μένα, μάλλον γιατί ποτέ δεν διάβασα τον οδηγό καλοπέρασης (σε εποχές ισχνών αγελάδων) με ατελείωτο "κρατικό λίπος". Ελλάς το μεγαλείο σου» καταλήγει.

 Γ.Ρ.

 

Καρέλιας

*ΣΤΗΝ παρέα των Λαρισαίων χθες το πρωί το θέμα που κυριαρχούσε ήταν αυτό της δουλειάς φυσικά. «Εγώ έχω έναν ξάδερφο που δουλεύει προγραμματιστής στην Αμερική» έλεγε ο ένας και οι υπόλοιποι κουνούσαν τα κεφάλια τους. «Εγώ έχω έναν ανιψιό που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Ένωση στις Βρυξέλλες» έλεγε ο άλλος αλλά και πάλι οι υπόλοιποι κουνούσαν τα κεφάλια. «Εγώ έχω έναν μπάρμπα που δουλεύει στον Καρέλια» έλεγε ο τρίτος και όλοι άφησαν ό,τι έκαναν και άναψαν τσιγάρο. Αυτός ναι. Είναι καημός…

Κ.Γ.

Παγετός

*ΜΕ -4,5 βαθμούς Κελσίου, τις πρωινές ώρες, ξεκίνησε χθες η μέρα στη Λάρισα -σύμφωνα με την ΕΜΥ- και ήταν ένα προμήνυμα του τι θα ακολουθήσει.

Αν κάποιοι νόμισαν ότι έκανε πολύ κρύο χθες, τότε ας προετοιμαστούν για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο με τους -10 βαθμούς Κελσίου!

Μπουφάν, κασκόλ, γάντια… ή καναπές και πάπλωμα!

***

ΟΙ πεζοί, προσοχή στους δρόμους. Επειδή πολλοί θα αψηφήσουν την επικινδυνότητα των συνθηκών, οι ορθοπεδικοί είναι σε ετοιμότητα!

Λ.Κ.

Η αγορά…

*ΤΕΛΟΣ και η φετινή εορταστική περίοδος για την αγορά… Πέρασε και αυτή στην ιστορία. Αν και έχει μείνει ένα "υπόλοιπο", μια "εφεδρεία", με τις γιορτές των Θεοφανείων και του Αγ. Ιωάννου, ωστόσο η αγορά, τυπικά τουλάχιστον, μπαίνει από σήμερα σε κανονικούς ρυθμούς. Τέλος το διευρυμένο ωράριο, τέλος οι συνεχόμενες Κυριακές με ανοικτά καταστήματα, τέλος οι "ουρές" και η πολυκοσμία…

Το άρωμα των γιορτών, έστω και αν η ατμόσφαιρα είναι ακόμη πολύχρωμη, αρχίζει να ξεθυμαίνει και η αγορά -ως είθισται- κάνει τον απολογισμό της, ξαποσταίνει. Για λίγες ημέρες βέβαια, καθώς από τούδε και στο εξής ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων. Της επόμενης γιορτής του λιανεμπορίου δηλαδή, που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Ιανουαρίου. Εκεί προσβλέπουν πλέον οι έμποροι, εκεί έχουν στραμμένα τα βλέμματα και οι καταναλωτές. Το επόμενο στοίχημα και για τους μεν και για τους δε…

Γ.Ν.

Υποκατώτατοι

* ΑΥΤΟ που όλοι υποψιαζόμασταν είναι κι επισήμως γεγονός. Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωταθλητριών… κόσμου στους χαμηλούς κατώτατους μισθούς. Άλλωστε σε ό,τι έχει σχέση με οικονομικούς δείκτες, ως χώρα πάντα έχουμε τα "πρωτεία", τα αρνητικά βεβαίως, βεβαίως. Υποκατώτατοι είμαστε, της ανωτάτης υποστάθμης…

Οπότε λογικό είναι. Η όποια κατάληξη των συζητήσεων για το ποσοστό της αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, να αναμένεται με αδημονία. Όχι μόνο γιατί θα διαμορφώσει ένα νέο τοπίο στους μισθούς και στα επιδόματα χιλιάδων μισθωτών αλλά γιατί θα διαμορφώσει ένα θετικό κλίμα στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες αλλά και εκτιμήσεις ειδικών, η αύξηση του κατώτατου μισθού, που σήμερα είναι 586 ευρώ μεικτά, για άγαμο νεοπροσλαμβανόμενο εργαζόμενο, χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, θα οριστεί στα 50 ευρώ περίπου, πέριξ του 8% δηλαδή, συμπαρασύροντας τόσο τους μισθούς όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης και καθορίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο, όσο και τα επιδόματα που λαμβάνουν άνεργοι από τον ΟΑΕΔ αλλά και όσοι εντάσσονται σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης.

Εν ολίγοις, ο νέος κατώτατος μισθός που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση και που προφανώς θα ισχύσει από το δεύτερο κιόλας 15νθήμερο του Ιανουαρίου, θα διαμορφωθεί περίπου στα 630 ευρώ τον μήνα και θα ισχύσει όχι μόνο για όσους λαμβάνουν σήμερα τον κατώτατο, αλλά και για τους νέους, ηλικίας κάτω των 25 ετών, που σήμερα λαμβάνουν τον λεγόμενο «υποκατώτατο» μισθό, δηλαδή 510 ευρώ μεικτά.

Αυτό θα έχει συνέπεια ανάλογα πάντα με την τελική απόφαση, οι νέοι να λάβουν αύξηση του 15% με 20%. Καθόλου άσχημα, σε μια αγορά που ακόμη προσπαθεί να βρει τα πατήματά της και να κρατηθεί ζωντανή έχοντας ως προτεραιότητα τις ευέλικτες μορφές εργασίας…

 Γ.Ν.

Επιδοτήσεις

*ΤΟ 2019 μπαίνει με επιδοτήσεις σε επιχειρήσεις. Την καλή είδηση ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, με επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Εντάσσονται όσες δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, στον αγροτοδιατροφικό κλάδο, στην ενέργεια, στο περιβάλλον στις υπηρεσίες υγείας, στα μέταλλα και στα δομικά υλικά.

Αντί επιδομάτων κατά της φτώχειας, θέσεις εργασίας. Είναι μια θετική αρχή.

Λ.Κ.

Καλύτερα

Ιουλιέτα…

*ΡΑΦΑΗΛ και Σοφία τα ονόματα των δύο κυμάτων κακοκαιρίας που «επισκέπτονται» αυτές τις μέρες τη χώρα μας… Δηλαδή γιατί δεν τα βαφτίσαμε Ρωμαίο και Ιουλιέτα να είναι και πιο ρομαντικό; Θα εξυπηρετούσε έτι περαιτέρω και την κλικοθηρική «ειδησεογραφική» φωνασκία. «Σοκ», «Δέος», «Δείτε πού θα χτυπήσει η Σοφία», «η Ελλάδα σε λευκό κλοιό» και άλλα τέτοια… χειμωνιάτικα κλισέ κυριαρχούν για άλλη μια φορά. Αλλά τι να περιμένεις όταν έχουμε ανακαλύψει χιόνια καλοκαιριάτικα στο Λιβάδι Ελασσόνας…

ΘΑ.

Αγόρι

*ΑΓΟΡΙ το πρώτο μωρό που γεννήθηκε φέτος και μάλιστα με φυσιολογικό τοκετό σε δημόσιο νοσοκομείο της Λάρισας. Αγόρι υγιές, βάρους 3720 γραμμαρίων στη γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, τέσσερις και πλέον ώρες μετά την έλευση του νέου χρόνου. Με το προσωπικό της κλινικής και τον καθηγητή Κώστα Νταφόπουλο να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας μαζί με τους γονείς του νεογέννητου μωρού.

Ομόφωνα

*«ΜΠΗΚΕ το νερό στ’ αυλάκι» αναφορικά με το τι θα κάνει στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου η δημοτική παράταξη «ΜΠΡΟΣΤΑ» του τέως δημάρχου Τυρνάβου Νίκου Μαλάκου. Χθες βράδυ τα μέλη που συμμετείχαν στον συνδυασμό στις εκλογές του 2014 παρευρέθηκαν σε κλειστή σύσκεψη στο «Εμμανουήλειο» Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου και μετά την ξεκάθαρη θέση του κ. Μαλάκου εδώ και καιρό να αποχωρήσει από την ηγεσία της παράταξης, ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις. Στη συνάντηση τέθηκαν σε συζήτηση θέματα που αφορούν στον χώρο καθώς και ποιος θα είναι εκείνος που σ’ αυτές τις εκλογές θα ηγηθεί ως υποψήφιος Δήμαρχος Τυρνάβου.

***

*ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες της στήλης, οι παρευρισκόμενοι πρότειναν για νέο υποψήφιο Δήμαρχο Τυρνάβου τον γιατρό ακτινολόγο Σάμερ – Αθανάσιο Αμάρι. Πρόκειται για έμπειρο άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που σήμερα κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου.

***

*Η πρόταση για τον κ. Αμάρι ήταν ομόφωνη και ενθουσιώδης. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, ωστόσο ζήτησε ένα μικρό χρονικό διάστημα ώστε να έρθει σε προσωπική επαφή με στελέχη και συνδημότες γενικότερα και σύντομα θα δώσει την τελική του απάντηση στην ομόφωνη πρόταση της παράταξης. Αναμένουμε…

Κ.Τσ.

 

 

 PRAGMATIKOS STYLOBATHS STA KAUHMERINA

*ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ στυλοβάτης στα καθημερινά θέματα της κωμόπολης της Αγιάς ο πρόεδρός της Ζάχος Μπατζιόλας, ένας μάχιμος κι αξιόπιστος συνεργάτης για τον δήμαρχο Αντώνη Γκουντάρα όλη την τετραετία που πέρασε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο δήμαρχος πολλές φορές τον έχει επαινέσει δημόσια κι άλλες τόσες έχει πει πως θα ήταν ευχής έργο να είχε κι άλλους τόσο δυναμικούς συνοδοιπόρους στο δύσκολο έργο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

 

MAGECAN TO LARISAIKO KOINO THE QUEENS

*ΜΑΓΕΨΑΝ το λαρισαϊκό κοινό οι The Queens Six στη συναυλία τους στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης μας. Θέαμα και ακούσματα εντελώς έξω από τα συνηθισμένα, με τους Λαρισαίους να δείχνουν την κουλτούρα τους και την «εκπαίδευσή» τους, αφού παρά το γεγονός ότι το ΔΩΛ ήταν κατάμεστο, με πολλούς να παρακολουθούν τη συναυλία όρθιοι, δεν ακούστηκε ο παραμικρός ψίθυρος… Εντυπωσιασμένα τα μέλη του διάσημου βρετανικού φωνητικού συνόλου εκθείαζαν το κοινό, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού που φρόντισε η συναυλία να είναι δωρεάν αλλά και τη ζωή και την κίνηση της πόλης. Η Λάρισα και κατ’ επέκταση η Ελλάδα απέκτησε άλλους 6 πρεσβευτές του πολιτισμού της…

 

 TIS EYXES TOY GIA MIA KALH MAJIMOS

*ΤΙΣ ευχές του για μια «καλή και δημιουργική χρονιά, με υγεία και καλές ειδήσεις» μετέφερε στον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ε» Γιώργο Μιχαλόπουλο και στο προσωπικό της εφημερίδας, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Στο περιθώριο της επίσκεψης έγινε και συζήτηση για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα και για τα μελλούμενα της εκλογικής χρονιάς που διανύουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass