Χιόντσι

Δημοσίευση: 04 Ιαν 2019 19:45
• ΤΟ πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη Αγοραστού στις Παιδιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, και το πόσο το χάρηκαν ασθενείς και περιφερειάρχης, με τα φιλιά να έχουν την τιμητική τους. • ΤΟ πιο χαρακτηριστικό στιγμιότυπο από την επίσκεψη Αγοραστού στις Παιδιατρικές κλινικές των Νοσοκομείων, ανήμερα την Πρωτοχρονιά, και το πόσο το χάρηκαν ασθενείς και περιφερειάρχης, με τα φιλιά να έχουν την τιμητική τους.

* ΜΟΝΑΔΕΣ μέτρησης χιονιού στη Θεσσαλία: Δυό δάχ’λα, μια απαλάμ’ ή μια π’θαμή, ένα γόνα, ένα ζ’ναρ’. Ούιιι, θάφκαμαν.

Ζ.

 

Αρχές

Φεβρουαρίου

* «ΈΝΑΣ όρος της Συμφωνίας των Πρεσπών» είναι αυτό στο οποίο επικεντρώνει ο Νίκος Κατσαρός: «Έχω την εντύπωση ότι όσοι πιθανολογούν τον χρόνο κύρωσης από την Ελληνική Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών και ομιλούν για Μάρτιο του ’19 ή αργότερα, δεν έχουν διαβάσει το άρθρο 1. παρ. 4 περίπτωση 3 της συμφωνίας. Σ’ αυτό ορίζεται ότι: «Μόλις το Δεύτερο Μέρος (Σκόπια) γνωστοποιήσει την ολοκλήρωση»… των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων… «το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα) θα κυρώσει χωρίς καθυστέρηση την παρούσα συμφωνία».

* * *

* ΚΑΙ ο Λαρισαίος πρ. αντιπρόεδρος της Βουλής συμπεραίνει: «Αν λοιπόν λήξουν στα Σκόπια οι μεταρρυθμίσεις εντός του Ιανουαρίου τότε δεσμεύτηκαν οι κ. Τσίπρας-Κοτζιάς να ενεργήσουν αμέσως. Αυτό σημαίνουν τα «μόλις» και τα «χωρίς καθυστέρηση». Και με δεδομένη την πρόθεση του κ. Τσίπρα να κυρωθεί οπωσδήποτε η συμφωνία, η τήρηση των συμβατικών του δεσμεύσεων οδηγεί στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου, αν έχει εξασφαλισμένη βέβαια την πλειοψηφία της Βουλής, χωρίς τους ΑΝΕΛ, όπως, ισχυρίζεται.

Τέτοιος δεσμευτικός όρος είναι ανύπαρκτος σε όλες τις παρόμοιες συμβάσεις, εκτός από εκείνες που υπογράφουν οι ηττημένοι πολεμικών συρράξεων. Δυστυχώς με αυτούς εξομοιώνονται οι ανωτέρω κύριοι! Το επιτρέπει στον κ. Τσίπρα ο «υπερπατριώτης» Καμμένος διατηρώντας τον στην εξουσία!».

 

Καμώματα

* «Ν’ ΑΦΗΣΟΥΝ τα καμώματα», συστήνουν από το Δημαρχείο Τυρνάβου στους αντιπολιτευόμενους του δημοτικού συμβουλίου. Προτρέποντας να ρίξουν το βλέμμα σε γειτονικούς δήμους, όπου ο προϋπολογισμός εγκρίνεται με ευρεία πλειοψηφία ή και ομόφωνα. «Δεν γίνονται προεκλογικά παιχνίδια με τέτοια θέματα», τονίζουν συνεργάτες του Παν. Σαρχώση «θέματα που δεν ενδιαφέρουν τους δημότες». Συμπληρώνοντας πως «ωστόσο οι συμπεριφορές όλων κρίνονται. Και ο κόσμος απονέμει εύσημα σε κάποιους ενώ επικρίνει άλλους».

 

«Εγγύηση»

* «ΟΙ επόμενες εκλογές δεν θα αφορούν μόνο στην οικονομία, αλλά και στην ίδια τη δημοκρατία και την ποιότητά της» τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή δήλωση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή και την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, με φόντο τη Δικαιοσύνη.

Σου λέει δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης (σ.σ. ή θέλει να πει) πως τώρα με την «Αριστερά», εννοώντας την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καταλύθηκε η Δημοκρατία. Άρα πρέπει να επανέλθει η ΝΔ για να αποκαταστήσει την τάξη. Επικίνδυνα πράγματα.

Όχι το να αναλάβει η κυβέρνηση της ΝΔ τη διακυβέρνηση της χώρας, κάτι που θα αποφασίσουν (ή όχι) οι πολίτες στις εκλογές. Αλλά να ταυτίζουν την αριστερά με την κατάλυση της Δημοκρατίας. Πολιτικοί, όπως ο κ. Μητσοτάκης, που ευαγγελίζονται υποτίθεται το νέο ενώ ακολουθούν παλιές και προπαντός επικίνδυνες συνταγές…

Β.Κ.

 

Στην παρέα...

* ΧΡΟΝΙΑΡΕΣ μέρες έχουμε και λογικό είναι στην παρέα οι διαδικτυακές συζητήσεις να επικεντρώνονται στο «φαγοπότι» της εορταστικής περιόδου, στις βασιλόπιτες και στην έλευση του χιονιά.

- Μέχρι να χωνέψουμε θα αρχίσει ο Γαϊτάνος το «ω γλυκύ μου έαρ»…

- Ανέβηκα στη ζυγαριά και άρχισε να μου τραγουδάει; Τώρα κλαις γιατί κλαις εσύ δεν ήσουν που έτρωγες χθες;

Και η συζήτηση ήρθε και στη βασιλόπιτα...

- Ε, ναι το βρήκα το φλουρί, φέτος. Έφαγα βέβαια οκτώ κομμάτια αλλά χαλάλι του.

- Βασιλόπιτα τρως μέχρι να καταλάβεις ότι το φλουρί δεν είναι στο κομμάτι σου...

- Εσείς την κόψατε τη βασιλόπιτα; Ναι, την κόψαμε. Έχουμε να πάρουμε δύο χρόνια...

- Φέτος μας έκανε ποδαρικό ένας γκαντέμης... Γιατί; Την είδαμε την προκοπή, από τους τυχερούς...

- Τι σου έμεινε από το 2018; Ένα ευρώ...

- Κακοκαιρία, παγωνιά, δριμύ ψύχος... Σιγά, αν κάποιοι είχατε καλοπαντρευτεί, τώρα θα ήσασταν στα χιονοδρομικά ή για τουρισμό…

 

Ζυμώσεις

* ΧΡΟΝΙΑ Δημοτικών εκλογών το 2019 και κάποιοι δεν αφήνουν μέρα να πάει χαμένη. Έτσι χθες στην Ελάτεια, μπροστά στο τζάκι στο σπίτι του συνεργάτη του δημάρχου και προέδρου του Κοινωνικού Παντοπωλείου Λάμπρου Ζάρρα. Εκεί ο δήμαρχος Κώστας Κολλάτος και στελέχη του συνδυασμού και της δημοτικής αρχής είχαν συζητήσεις αλλά έγιναν και ζυμώσεις. Συντροφιά με καλό αλλά λιτό μεζέ στο τζάκι και κρασί Ραψάνης μπήκαν τα αρχικά πλάνα του προεκλογικού αγώνα. Και είναι ακόμα η αρχή.

Κ.Τσ.

 

«Θέατρο»

* «Η κυβέρνηση, υιοθετώντας τακτικές που παραπέμπουν σε πολιτική εξαπάτηση, αρνείται να παρουσιάσει τα έγγραφα που ζητά η Σύλλογος Αρχαιολόγων σε σχέση με την εκχώρηση μνημείων μείζονος πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Υπερταμείο, επιβεβαιώνοντας ότι η βούλησή της να παραδώσει στους δανειστές ακόμη και τα πιο σπουδαία κομμάτια της ιστορίας μας είναι ξεκάθαρη, κρυφά από τον ελληνικό λαό».

Τονίζει η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ) κατηγορώντας την κυβέρνηση για το πολυσυζητημένο θέμα του Υπερταμείου. Άσχετα με την κριτική της ΛΑΕ στους πρώην συντρόφους τους, του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα ενδιαφέρει τη Λάρισα με αφορμή και το Αρχαίο Θέατρο. Υπενθυμίζεται πως με την ανάδειξη του θέματος η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί ότι δεν τίθεται θέμα με τα μνημεία πολιτισμού.

Αλλά τις κυβερνήσεις ουδείς πλέον εμπιστεύεται. Επί της ουσίας ωστόσο και σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ακίνητα αυτά προφανώς έχουν μπει υποθήκη...

Β.Κ.

 

Χρέη...

* ΣΤΕΓΝΩΣΑΝ στη κυριολεξία τα νοικοκυριά... Τα νεότερα στοιχεία της ΑΑΔΕ για τα χρέη έρχονται να επιβεβαιώσουν για μία ακόμα φορά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες τα νοικοκυριά προσπαθούν, χωρίς να τα καταφέρνουν σε πολλές περιπτώσεις, να ικανοποιήσουν εμπρόθεσμα τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Την ώρα που οι φορολογούμενοι άφηναν εκ νέου απλήρωτους φόρους 801 εκατ. ευρώ, με τα ληξιπρόθεσμα χρέη να σπάνε το φράγμα των 5 δισ. ευρώ, χιλιάδες οφειλέτες έμπαιναν στη μακρά λίστα των προσώπων που έχουν υποστεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης...

Και όσο αυξάνονται οι οφειλές τόσο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πατάει το γκάζι των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και δεσμεύσεων σε περιουσιακά στοιχεία. Υπερφορολόγηση από τη μία, κατασχέσεις από την άλλη… Εκρηκτικό το μίγμα, δεν υπάρχει σωτηρία…

Γ.Ν.

 

Αναδρομικά

* ΣΤΑ αναδρομικά των αποστράτων αναφέρεται χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η πολιτική ηγεσία του οποίου έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση της.

Τονίζοντας ότι «σε σχέση με τα αναδρομικά των αποστράτων και παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν είναι ο υπεύθυνος φορέας, με εντολή του υπ. Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε συνεννόηση με τον ΕΦΚΑ, δόθηκαν οδηγίες για να διερευνηθούν και να αποκατασταθούν τυχόν αδικίες οι οποίες μας καταγγέλθηκαν».

Σε ρόλο... αεράμυνας ο κ. ΥΕΘΑ μάχεται υπέρ πάντων (ε.ε. και ε.α.) παρότι το ΕΦΚΑ αλώθηκε από «εχθρικές» δυνάμεις άλλων υπουργείων της ιδίας κυβερνήσεως. Ε;

Β.Κ.

 

Περί μαρτυρίας

* ΕΙΝΑΙ ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και σύμβουλος υπουργών Υγείας που σήμερα δηλώνει ότι δέχθηκε πιέσεις για να κατονομάσει υπουργούς, πως αρνήθηκε να το πράξει και γι’ αυτό τον συνέλαβαν στο αεροδρόμιο.

Στην πρώτη κατάθεσή του ωστόσο, ακριβώς πριν έναν χρόνο, στις 3 Ιανουαρίου 2018 ο «μάρτυρας Ιωάννης Αναστασίου» κατονομάζει ευθέως πρώην υπουργό της ΝΔ λέγοντας πως «ήταν ευρέως γνωστό ότι ελάμβανε παρανόμως χρήματα για να εξυπηρετεί συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών».

Είχε μάλιστα αναφερθεί σε συγκεκριμένη περίπτωση «αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπους φαρμακευτικής επιχείρησης» λέγοντας πως «στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισμάτων των 50 ευρώ».

Δεν ήθελε να διαφύγει στο εξωτερικό ο μάρτυς, να περάσει στην αντίσταση ήθελε, να βγει στο βουνό...

Β.Κ.

 

Επιδότηση

* ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ και για το φυσικό αέριο, εδώ και τώρα...

Όλο και πολλαπλασιάζονται οι φωνές που απαιτούν ανάλογη αντιμετώπιση με τους χρήστες πετρελαίου θέρμανσης. Έσφιξαν τα κρύα, η θέρμανση δουλεύει στο φουλ και οι λέβητες αερίου πήραν «φωτιά»… Άρχισαν οι υπολογισμοί για το κόστος και το αίτημα για ένα ακόμη προνοιακό επίδομα ξαναβγαίνει στην επικαιρότητα. Άλλωστε τόσα και τόσα δίνονται, ένα ακόμη θα ήταν υπερβολή; Εκλογές έρχονται…

 Γ.Ν.

 

Ανάγκη

* ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ έλλειψη σε αίμα καταγράφεται τις τελευταίες μέρες στη Λάρισα. Όπως κάθε χρόνο την περίοδο μετά τις εορτές, έτσι και φέτος υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε όλες τις ομάδες αίματος. Ακόμη, δεδομένων των έντονων καιρικών φαινομένων, μπορεί να ενταθεί περισσότερο το πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Οπότε, αυξάνονται οι ανάγκες για προσφορά αίματος. Μην το ξεχνάμε…

 

Πεντάδα

* «ΕΙΜΑΣΤΑΝ δυο, ήμασταν τρεις γίναμε… πέντε» παράφραση του στίχου γνωστού τραγουδιού για τις παρατάξεις που θα κατέλθουν στις Δημοτικές εκλογές στον Δήμο Τυρνάβου. Τα νέφη έφυγαν και το δημοτικό – πολιτικό τοπίο ξεκαθάρισε, μετά την προχθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση των στελεχών του συνδυασμού της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο «ΜΠΡΟΣΤΑ» του πρώην δημάρχου Νίκου Μαλάκου. Έτσι αν ο Σάμερ Αμάρι πει το «ναι» τότε οι συνδυασμοί είναι πέντε (μέχρι τώρα δηλαδή).

Αναλυτικότερα: Oι παρατάξεις με επικεφαλής τον νυν δήμαρχο Παναγιώτη Σαρχώση, του Σάμερ – Aθανασίου Αμάρι, του Στέλιου Ροντούλη, του Στέλιου Χατζηκράχτη και του Γιάννη Κόκουρα.

Δουλειά δύσκολη για τους ψηφοφόρους του Δήμου Τυρνάβου να διαλέξουν, οι οποίοι ψιθυρίζουν τώρα άλλο γνωστό τραγούδι: «Μα θαρρώ πως θα μπλέξω...».

Κ.Τσ.

 

Σοφία

* ΙΔΑΝΙΚΟ ξύπνημα είχαν χθες όσοι «πλακώθηκαν» από το στρώμα τους. Αν και αργοπορημένοι –σε ό,τι είχαν και να κάνουν- σηκώθηκαν βλέποντας ένα λευκό πέπλο να απλώνεται σιγά – σιγά σε όλη την πόλη. Με έναν ωραίο ελληνικό καφέ, δίπλα στο τζάκι και μπροστά στο παράθυρο σίγουρα θα βρήκαν μια καλή δικαιολογία να αναβάλουν ό,τι κι αν είχαν ή δεν είχαν να κάνουν… Αυτές είναι στιγμές.

* * *

* ΜΑ έλα που δεν κράτησε και πολύ μέσα στην πόλη. Ίσα που το χάζεψαν μικροί – μεγάλοι και μετά πάει. Έλιωσε και χάθηκε. Δεν ξέρουμε βέβαια σήμερα τις ορέξεις της Σοφίας.

Γιατί από καιρικό φαινόμενο με γυναικείο όνομα δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις. Αφήστε τους μετεωρολόγους να λένε…

Κ.Γ.

 

Αλυσίδες

* ΚΙ ενώ όλοι γνώριζαν πως αυτές τις ημέρες περιμένουμε χιόνια, χθες το πρωί πολλοί, ως γνήσιοι Έλληνες, έψαξαν να δουν: αν έχουν αλυσίδες, σε τι κατάσταση είναι, αν έχουν φτυάρι στην αποθήκη, αν έχουν αλάτι να ρίξουν και όλα τα σχετικά. Τι; Α ναι, οι περισσότεροι ούτε καν χθες τα έλεγξαν. Περιμένουν το πιο μεγάλο κύμα κακοκαιρίας. Γιατί σου λέει αν έρθει θα τα χρειαστούμε. Αν δεν έρθει τι να τα κάνουμε; Για έξοδα είμαστε...;

 

Ιωσήφ

* ΜΙΑ παράσταση που παιζόταν για τρία χρόνια στην Αθήνα και έλαβε εγκωμιαστικές κριτικές από κοινό και κριτικούς θα ανέβει την επόμενη Τετάρτη στο «Stage». Ο λόγος για το «Μάρτυς μου ο Θεός» με πρωταγωνιστή τον… Ρήγα Χορμόβα του Θεσσαλικού, Ιωσήφ Ιωσηφίδη.

Η παράσταση που βασίζεται στο βιβλίο του Μάκη Τσίτα, ανατέμνει τον ψυχισμό του Έλληνα σε μια άκρως ανθηρή περίοδο για τη χώρα λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, αν και παρά την επιφανειακή ευμάρεια αρχίζουν και αχνοφαίνονται σημάδια της επερχόμενης παρακμής. Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης αποδεικνύει σε κάθε παράσταση στο σανίδι της σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου ότι είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του. Ευκαιρία να τον απολαύσει το θεατρόφιλο κοινό της πόλης και σε ένα διαφορετικό ρόλο… (Δυστυχώς έχει προγραμματιστεί μόνο μία παράσταση, αλλά… μάρτυς μου ο Θεός πως όταν δούνε την ανταπόκριση του κοινού θα προγραμματίσουν κι άλλες.)

ΘΑ.

 

Τζήλος

* ΣΤΕΝΕΥΕΙ ο κλοιός γύρω από τους δράστες της επίθεσης του διαιτητή Τζήλου στη Λάρισα προ ημερών. Το ζήτημα βέβαια είναι να υπάρξει η διάθεση να ξετυλιχθεί ολόκληρο το κουβάρι της αλητείας έτσι ώστε να σπάσει πραγματικά το απόστημα. Σε διαφορετική περίπτωση το περιστατικό θα ξεχαστεί με τον καιρό και ο μόνος που θα το θυμάται θα είναι ο ίδιος ο διαιτητής και τα συγγενικά του πρόσωπα. Ας είναι αυτό το περιστατικό η αφορμή να ξεκινήσει ουσιαστική έρευνα σε έναν τόσο ταλαιπωρημένο χώρο όπως αυτός του αθλητισμού και ειδικά του ποδοσφαίρου.

Κ.Γ.

 

UEMATA POY AFOROYN STHN TOPIKH AYTODIOIKHSH• ΘΕΜΑΤΑ που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα, αλλά και ιδιαίτερα τον Δήμο Τυρνάβου συζήτησαν στο περιθώριο των εορταστικών εκδηλώσεων για τη μνήμη του πολιούχου Αγίου Γεδεών προχθές στον Τύρναβο ο διευθύνων σύμβουλος της «Ε» κ. Γεώργιος Μιχαλόπουλος και ο δήμαρχος Τυρνάβου κ. Παναγιώτης Σαρχώσης. Ειδική αναφορά έγινε στα έργα που έχουν γίνει ή έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Κ. Τσ.

 

 

 

TAJITZHDES SXOLIZON THN KAIRIKH EPIKAIROTHTA STA FARSALA• ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ σχολιάζουν την καιρική επικαιρότητα στα Φάρσαλα, πάντα ετοιμοπόλεμοι και προετοιμασμένοι για κάθε αποστολή. Από νωρίς το πρωί είχαν τοποθετήσει αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητά τους.

Γ.Γ.

 

 

 

 META TA EGKAINIA STH UESSALONIKH O JODIMETA τα εγκαίνια στη Θεσσαλονίκη, ο Jodi σχεδίασε και το Μετρό της Λάρισας. Γραμμή σε σχήμα αλόγου και φυσικά βυσσινί.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass