Κεφάτοι

Δημοσίευση: 11 Ιαν 2019 19:11
*ΜΕ τέτοιο παλιόκαιρο, ποιο είναι το σωστό; Γενναίο πουρμπουάρ στους ντιλιβεράδες που δουλεύουν σκληρά να εξυπηρετήσουν ή ‘’Δεν παραγγέλνουμε’’ τέτοια βράδια, γιατί είναι επικίνδυνο να τρέχουν τα παιδιά με τα μηχανάκια;  Ζ. *ΜΕ τέτοιο παλιόκαιρο, ποιο είναι το σωστό; Γενναίο πουρμπουάρ στους ντιλιβεράδες που δουλεύουν σκληρά να εξυπηρετήσουν ή ‘’Δεν παραγγέλνουμε’’ τέτοια βράδια, γιατί είναι επικίνδυνο να τρέχουν τα παιδιά με τα μηχανάκια; Ζ.

* ΕΙΧΕ σκοπό να ξυπνήσει με κέφια σήμερα ο νεαρός Λαρισαίος.

 - Παρασκευάρα ρε φίλε… Η Μόνικα Μπελούτσι της εβδομάδας.

* * *

* - Α ρε, αυτά είναι Χριστούγεννα… Τα φετινά.

Είχε να το λέει ο Λαρισαίος εκπαιδευτικός. Καθώς με χιόνια ή χωρίς, οι διακοπές κοντεύουν να κλείσουν μήνα.

Ζ.

Ατραξιόν

* ΟΙ θερμές αέριες μάζες οι οποίες ως ελαφρύτερες καταλαμβάνουν χώρο πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής.

Μετατρέπουν το χιόνι σε βροχή η οποία όμως παγώνει αμέσως μόλις έρθει σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια, καθώς χαμηλά η θερμοκρασίες ελέγχονται από τις εγκλωβισμένες ψυχρές αέριες μάζες.

(Κι αρχίζει το πατινάζ.)

* * *

* ΑΠΟ προχθές το βράδυ, οι Λαρισαίοι εμπεδώνουν απλά μαθήματα Φυσικής και Μετεωρολογίας, αναλογιζόμενοι τις πτώσεις στα γυαλισμένα τσιμέντα.

-Ρε σεις μεράκι το είχα που δεν έκανα πατίνια στο Πάρκο των Ευχών στο Αλκαζάρ, τελικά έκανα με τα παπούτσια στην Κεντρική πλατεία. (Ολόκληρη η πόλη ένα παγοδρόμιο. Πόσα λεφτά θα κόστιζε αλλιώς μια τέτοια ατραξιόν; Πού να εκτιμηθεί όμως…)

* * *

* ΟΙ ισχυροί νοτιάδες έφεραν σκληρό παγετό. Παράξενα πράγματα. Σάμπως δεν χιόνιζε προχθές στα Τρίκαλα με αστραπόβροντα; Πρωτοφανές.

Μέσα σε λίγες ώρες οι Λαρισαίοι είδαν να πέφτει απ’ τον ουρανό χιόνι, βροχή, χιονόνερο, βροχόχιονο, ψιλό χαλάζι κι εν τέλει και παγάκια. Μόνο ο ουρανός στο κεφάλι τους δεν έπεσε.

Ζ.

Πάντα λειτουργούν

* ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΙ οι νηπιαγωγοί και οι άλλοι εργαζόμενοι των παιδικών σταθμών αφού έκλεισαν μεν τα σχολεία όλων των βαθμίδων, μέχρι και τα πανεπιστήμια, όχι όμως και οι δομές που φιλοξενούν βρέφη και νήπια. Όχι βέβαια επειδή είναι πιο αντοχής τα πιτσιρίκια.

Τα παιδιά που φοιτούν στα σχολεία είναι υποχρεωμένα να πάνε όταν λειτουργούν, διότι χάνουν μαθήματα, παίρνουν απουσίες. Και δεν χρειάζεται να πιεστούν άμα ο καιρός δεν το επιτρέπει, ούτε να ρισκάρουν πηγαινοερχόμενα στον χιονιά και τον πάγο.

* * *

* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ τα νήπια, δεν θα μείνουν στην ίδια τάξη, αν θέλουν οι γονείς τους και εφόσον μπορούν, τότε πηγαίνουν στον παιδικό. Τα πηγαίνουν δηλαδή οι ίδιοι, πριν πάνε για δουλειά, στην οποία δεν μπορούν να μην προσέλθουν λόγω χιόνος, σωστά;

Κι επιπλέον πού θα τα αφήσουν αν δεν δουλέψει ο παιδικός;

Όπου δεν κινδυνεύουν απ’ τον παλιόκαιρο, μέσα είναι, διάλειμμα δεν βγαίνουν καν τον χειμώνα τα μωρά. Επομένως...

Ζ.

Όχι το κινητό

* Η Λαρισαία το ομολογούσε.

- Δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω σπαγκάτο σ’ αυτή την ηλικία. Ούτε στα επείγοντα το πίστεψαν.

* * *

* ΚΙ ο άλλος από δίπλα, αποκαλύφθηκε.

- Ρε σεις δεν ήθελε η πεθερά μου να έρθει χθες το βράδυ να μας κάνει επίσκεψη… Άλλο βράδυ, τι να την κάνουμε;

* * *

* -ΜΗΝ περπατάτε με τα κινητά στα χέρια, προέτρεπε ο Μ. Κ. Γλιστράει και εντάξει μπορεί να σπάσετε κανένα χέρι ή πόδι αλλά , φευ, μπορεί να σπάσει και το κινητό. Δύο μπροστά στα μάτια μου έπεσαν σήμερα με το δεξί χέρι ψηλά.

Ζ.

Αντιπολιτευόμενοι

* ΚΙ όμως υπάρχουν υποψήφιοι δήμαρχοι που βάζουν αποφασισμένοι εξαρχής να χάσουν. Και το λένε κιόλας...

- Μα τι λες... Δεν γίνονται αυτά.

- Διάβασε εδώ, τι γράφει η εφημερίδα ότι τους είπε η καθοδήγηση του ΚΚΕ στέλνοντάς τους στη μάχη: Να είναι «...η Λαϊκή Αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική». Πώς το βλέπεις εσύ, νικηφόρο μήνυμα;

- Ο ρόλος της αντιπολίτευσης έχει περάσει άραγε στο DNA του κόμματος;

* * *

* ΞΕΨΑΧΝΙΖΟΝΤΑΣ λοιπόν την εφημερίδα, στη συντροφιά των Λαρισαίων διαπίστωσαν ότι οι εννιά στους δέκα υποστηριζόμενους είναι κομματικά στελέχη. Και στο ΚΚΕ ο όρος «στέλεχος» δεν αποδίδεται τυπικά, όπως συχνά συμβαίνει στα άλλα κόμματα, αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο ρόλο στην κομματική πυραμίδα.

Επίσης διαπίστωσαν ότι το ΚΚΕ ανακοίνωσε 22 δημάρχους ενώ οι δήμοι στη Θεσσαλία είναι 25.

Χωρίς κόκκινο υποψήφιο ακόμα οι Δήμοι Μετεώρων - Καλαμπάκας, Αργιθέας στην Καρδίτσα και Αλοννήσου στη Μαγνησία.

-Κρύβουν κάποιο άσο στο μανίκι ή απλώς δεν βρίσκουν;

Ζ.

Ζώα

* ΤΟ φιλοσοφούσαν χθες οι μεσήλικες Λαρισαίοι, όσοι τόλμησαν να βγουν για καφέ.

- Έβαλα ρε σεις το χέρι στην τσέπη χθες κι έβγαλα 200 ευρώ. Μέχρι τώρα ψάχνω να βρω τίνος είναι το παντελόνι.

* * *

* - ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ σαν σκυλί, τρως σαν βόδι, κάνεις γαϊδουρινή υπομονή, νιαουρίζεις στη γυναίκα σου, κοιμάσαι με τις κότες κι αν σε πούνε ζώο, παρεξηγιέσαι...

* * *

* - ΤΟ έχετε καταλάβει; Συνηθίσαμε τις λακκούβες και μας παραξενεύει το ίσωμα.

Ζ.

Κρύωσαν

* «ΓΙΑ λόγους ανωτέρας βίας» είπε ο Έκτ. Νασιώκας αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη συνέλευση της δημοτικής του παράταξης, εκεί θα ανακοίνωναν επιτέλους τον υποψήφιο δήμαρχο. Η νέα ημερομηνία δεν ορίστηκε.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι; Η παράταξη λέει έπαθε Παναθηναϊκό.

Όπως ο προπονητής Δώνης κι έξι ποδοσφαιριστές των πρασίνων έτσι κι ο επικεφαλής μα και άλλοι της παράταξης προσβλήθηκαν από ίωση.

Η οποία προβλέπεται ότι θα διαρκέσει και την επόμενη εβδομάδα, γιατρός είναι ο αρχηγός κάτι παραπάνω θα ξέρει.

(Είναι μάλλον φανερό ότι κρύωσαν περιμένοντας.)

* * *

* ΚΑΤΑ τα άλλα, η παράταξη Νασιώκα εξακολουθεί να βρίσκεται στη φάση της επώασης, δεν έχουν καταλήξει σε κάτι ή σε κάποιον.

Απίθανο δείχνει να συμπράξουν με Ν. Γαμβρούλα, υποψήφιο δήμαρχο της Δημοκρατικής Ευθύνης του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος άλλωστε διατρανώνει ότι δεν θέλει ανθρώπους που ήταν υποψήφιοι σε κόμματα.

* * *

* ΕΝ προκειμένω πάντως έχει τεθεί το ζήτημα και στον επικεφαλής του κόμματος, τον Λαρισαίο Θ. Παπαλιάγκα.

Γιατί απέφυγε να εκτεθεί εκείνος ως υποψήφιος δήμαρχος;

Που ως πιο γνωστός και έμπειρος, θα μπορούσε να συσπειρώσει κόσμο από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.

(Μα μάλλον αυτό ήταν που δεν ήθελαν.)

Ζ.

Απορία

* ΝΑ και μια έξυπνη απορία από τον Λαρισαίο Ν. Λ.

- Τελικά αυτή τη χώρα θα τη λένε Βόρεια Μακεδονία ή βόρεια από τη Μακεδονία; (Κάπως έτσι θα μπορούσε να πολιτεύεται η χώρα και να κερδίζει.)

Ζ.

Για τα σκάνδαλα

* Την μεθεπόμενη Δευτέρα, όταν το πολιτικό σκηνικό μάλλον θα φλέγεται, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας οργανώνει εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο».

Στις 21 Ιανουαρίου, με ομιλητές έναν δικό του βουλευτή, τον Καρδιτσιώτη Σπύρο Λάππα κι έναν των ΑΝΕΛ, αν εξακολουθεί ακόμη τότε να βρίσκεται στο κόμμα Καμμένου ο πολυθρύλητος Θαν. Παπαχριστόπουλος.

Θέμα της συζήτησης τα σκάνδαλα, η διαφθορά, Novartis κ.λπ. Αμφότεροι με καίριο λόγο στην Επιτροπή της Βουλής για τα σκάνδαλα στην Υγεία, θα έχουν πολλά και ενδιαφέροντα να πουν.

Ζ.

Κατεπείγουσα

* ΠΗΓΕ να τους «αλλάξει τα πετρέλαια» ο αδερφέεε - Γ. Ακριβούλης, ως υποψήφιος δήμαρχος πια, δεν αφήνει σε χλωρό κλαρί τον Θαν. Νασιακόπουλο.

Έκανε λοιπόν παντιέρα την απόφαση του δημάρχου για κατεπείγουσα ανάθεση προμήθειας καυσίμων ώστε «να κινηθούν τα μηχανήματα και τα αυτοκίνητα των υπηρεσιών μα και των εθελοντών» για τον αποχιονισμό στις περιοχές του Δήμου. «Μα 43.000 ευρώ καύσιμα για μια μέρα;»

Βέβαια ο δήμαρχος εξήγησε ότι είναι καύσιμα για καιρό, αφού υπάρχει το γνωστό πρόβλημα με τις διαδικασίες στις προμήθειες των δήμων που εμποδίζουν τη φυσιολογική τους λειτουργία.

Όμως προκάλεσε συζητήσεις το γεγονός ότι αξιοποιήθηκε η δυσκολία του χιονιά για την ανάθεση αλλά και που αυτή έγινε στον συνεταιρισμό της Νίκαιας, δεν ήταν δα και ιδιώτης, όπου πρόεδρος είναι αντιδήμαρχος του Νασιακόπουλου.

(Όλα νόμιμα και συνήθη, λήξις συναγερμού.)

Ζ.

Ιέρεια

* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές είχαν μπει σε προσωπικά ζητήματα.

- Είσαι βίαιος στο σεξ;

- Τρία κινητά και ένα τάμπλετ έχω σπάσει.

* * *

* «ΕΙΜΑΙ ιέρεια του σεξ» λέει η άλλη. «Σε ποια ενορία;» τη ρώτησα.

* * *

* - ΟΧΙ, πες μου δηλαδή κάποιο ελάττωμά μου, που θες να χωρίσουμε...

- Πρώτον έχεις παρά πολύ μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σου.

- Αντιθέτως, την έχω πάρα πολύ μικρή.

- Αυτό είναι το δεύτερο.

Ζ.

Όλοι εκεί

* ΧΑΜΟΣ στον Τύρναβο, πλήθος για τον υπουργό Γεωργίας που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Σαρχώση και βρέθηκε στο Δημαρχείο να συζητήσει για τα αγροτικά προβλήματα.

Όλοι οι τοπικοί φορείς εκπροσωπήθηκαν, όλοι οι τοπικοί παράγοντες εκεί, δεξιοί, αριστεροί όλων των αποχρώσεων, μηδεμιάς εξαίρεσης.

Έντονος μα χρήσιμος για όλους, όπως είναι εκ φύσεως άλλωστε, ο διάλογος.

* * *

* ΠΑΡΩΝ στην αρχή και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας. Ο οποίος έφυγε νωρίς καθώς έπρεπε να πάει σε εκδήλωση του κόμματος στη Λάρισα, πρυτάνευσε η ιδιότητα του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Κι έστειλε χαιρετίσματα φεύγοντας. «Πείτε στον υπουργό ότι πρώτον ο Σαρχώσης δεν θα είναι ξανά δήμαρχος και δεύτερον ότι τα μπλόκα δεν τα γλιτώνει. Άντε γεια...» (Οι αποφάσεις έχουν ληφθεί;)

Ζ.

Παράξενα...

* ΑΦΟΥ ο συσχετισμός μεταξύ των βουλευτών στους ΑΝΕΛ φαίνεται να είναι 4-2, συν ο αρχηγός 3, τότε πώς ο Π. Καμμένος μπορεί να διαγράψει τους περισσότερους; Παράξενα πράγματα.

* * *

* ΣΤΟ ίδιο σκορ, 4-2 και μεταξύ των βουλευτών στο Ποτάμι, 6 αυτοί μαζί με τον αρχηγό, ο οποίος εδώ βρίσκεται από την πλειοψηφούσα πλευρά. Τόσοι έχουν απομείνει αλλά οι προηγούμενοι που έφυγαν προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το έπραξαν δόξη και τιμή, δεν θεωρήθηκαν αποστάτες μήτε κουρέλια.

Ζ.

Πρόθυμος

* ΝΕΑΡΟΣ και άρα άφραγκος Λαρισαίος απευθυνόταν σε πιο ηλικιωμένο και πιασμένο φίλο του.

-  Ρε συ, βάλε ένα χεράκι. Αύριο λέω να πάω τη Μαρία για φαγητό αλλά δεν μου φτάνουν τα λεφτά να την πάω μετά και σε ξενοδοχείο.

- Μη σε νοιάζει φιλαράκι. Μπορώ να την πάω εγώ στο ξενοδοχείο.

Ζ.

Ντράγκα

ντρουγκ

* «ΟΠΩΣ εύστοχα τονίζεται και στο φιλοξενηθέν σχόλιο του Ε.Ρ. στα ‘’Ψιθυριστά’’, δεκαέξι χρόνια δεν έφτασαν για την υλοποίηση της ιδέας του τραμ στην πόλη μας».  Στο θέμα παρεμβαίνει και ο  Λαρισαίος Σ.Α.Β., ντράγκα ντρουγκ το καμπανάκι: «Καιρός είναι να μπει το θέμα για τα καλά στο τραπέζι, καθώς χωρίς σταθερής τροχιάς αξιόπιστη δημόσια συγκοινωνία, όσους πεζόδρομους και αν φτιάξουμε (όχι ότι δεν είναι θεμιτό αυτό) θα είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, καθώς το κέντρο της πόλης χρειάζεται σοβαρές μεταφορικές υποδομές για να περάσει στην επόμενη φάση ανάπτυξής του.

Και με ένα τέτοιο έργο υποδομής, οι δυνατότητες ανάπτυξης του αστικού τουρισμού θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.

* * *

* ΟΙ υπάρχοντες περιορισμοί μπορούν και πρέπει να ξεπερασθούν με τη σωστή χάραξη επί κάποιων συγκεκριμένων δρόμων. Επίσης, το τραμ είναι το μόνο ΜΜΜ το οποίο μπορεί να συνυπάρχει αρμονικά με τους πεζούς. Η συνύπαρξη λεωφορείων με πεζούς στους νέους πεζόδρομους, όπως γίνεται σήμερα στη Λάρισα, αποτελεί μάλλον μια ευρωπαϊκή πρωτοτυπία.

Προς το παρόν δουλεύει, καθώς μάλλον το σύστημα μεταφορών δεν έχει και τόσο μεγάλη πυκνότητα. Εν τέλει, να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν ήδη μελέτες για το τραμ στη Λάρισα με συγκεκριμένες προτάσεις και γραμμές».

 (Κι αυτό δεν θα είναι μάλλον, για το τραμ, το τελευταίο.)

Ζ.

Καβαφική

λιτότητα;

* «ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία ότι ο Θεσσαλός ποιητής αποτελεί μια από τις πιο ώριμες φωνές που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στον στίχο σήμερα και ότι η συλλογή είναι από τις σημαντικότερες που εκδόθηκαν το 2018».  Είναι ο Θεσσαλονικιός Σταύρος Γκιργκένης, δρ. φιλολογίας, ποιητής και κριτικός που εξυμνεί τη ‘’Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς’’ του Δ. Π. Κρανιώτη. Γράφοντας στο λογοτεχνικό περιοδικό ‘’Φρέαρ’’ σημειώνει: «Τα ποιήματα χαρακτηρίζονται συνολικά από λιτότητα στο λόγο, πυκνότητα και βραχύτητα στην έκφραση. Είναι χαρακτηριστική η συντομία που τα διακρίνει. Η καβαφικού τύπου λιτότητα στο λόγο του ποιητή δημιουργείται επίσης από την πληθωρική χρήση των επιρρηματικών μετοχών: πίνοντας, κάνοντας, σκουπίζοντας τα φύλλα, φωνάζοντας σε μία γλώσσα άγνωστη, υφαίνοντας αυταπάτες, γεμίζοντας με -1 αύριο...

Ομόλογο υφολογικό χαρακτηριστικό είναι η κυριαρχία των ουσιαστικών και των ρημάτων με την αντίστοιχη μειωμένη παρουσία επιθέτων. Όπου εμφανίζονται ίχνη επιθέτων είναι κυρίως μέσω της μεταμόρφωσής τους στα αντίστοιχα επιρρήματα.

Για παράδειγμα: αφοπλιστικά και αναίμακτα, μην μου απαντήσεις βιαστικά, υπόγειο αορίστως κι εντόκως με θυμό. Όλα αυτά σε ένα και μοναδικό ποίημα, το «Μείον ένα»».                   Ζ.

 

 

ME TIS KALYTERES ENTYPVSEIS EPSETRECE

* ΜΕ τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε η λαρισινή γαλάζια τριάδα της Πολιτικής Επιτροπής από τις εργασίες ανάδειξης-επανεκλογής του Λευτέρη Αυγενάκη στη θέση του γραμματέα. Γερογιώκας, Νινίκας και Τσιλιάκος στην παρθενική τους εμφάνιση στα κεντρικά της Αθήνας είχαν διαδοχικές επαφές με πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ. 

 

 

 

TI EGINE TVRA ME TO XIONI

*-Τι έγινε; Τώρα με το χιόνι έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Τσιλιμίγκα; Αυτό είναι πολύ σοβαρό…

Ζ.

 

 

 

 STHN KERKIDA COFOS KRYO

*ΣΤΗΝ κερκίδα ψόφος, κρύο. Όσο καλό και να ήταν το ματς της ΑΕΛ. Οπότε κάποιοι είπαν να μπουν στο πρώην μπαρ του γηπέδου να προφυλαχτούν. Αλλά και κει παγωνιά. Οπότε είδαν το παιχνίδι εν κινήσει, περπατώντας για να ζεσταθούν.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass