Μαντεψιά;

Δημοσίευση: 15 Ιαν 2019 19:45
*ΜΕ το που τον είδαν τον πλαισίωσαν αμέσως. Έχει πέραση στο ΠΑΣΟΚ ο Ν. Τσιλιμίγκας.  Ζ. *ΜΕ το που τον είδαν τον πλαισίωσαν αμέσως. Έχει πέραση στο ΠΑΣΟΚ ο Ν. Τσιλιμίγκας. Ζ.

*ΑΠΟ πολύ-πολύ πριν τα ‘’Ψ’’ είχαν προϊδεάσει για το τι θα έπραττε ο Β. Κόκκαλης. Πριν δρομολογηθούν εξελίξεις, όταν ακόμη αυτές προδιαγράφονταν.

Δεν ήθελε δα και σοφία για την πρόβλεψη, που επαναλήφθηκε ως σχόλιο και ποτέ δεν διαψεύστηκε. Δεν ήταν μαντεψιά αλλά εκτίμηση με βάση τη γενικότερη συμπεριφορά του.

Αλλά και πριν κάνει δηλώσεις ο υφυπουργός, πριν προκύψει το διαζύγιο στην κυβέρνηση είχε δημοσιευτεί επαναληπτική πρόβλεψη, ότι ο Λαρισαίος θα κάνει μάλλον ό,τι πει ο Τσίπρας παρά ό,τι ορίσει ο πρόεδρός του. (Όπερ και εγένετο.)

Ζ.

 

Εθνόσημο

* ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ – και μόνο – της ξενόφερτης συνήθειας αποτελεί το πολιτικό προσωπικό να χαιρετά στρατιωτικά. Στη χώρα μας χαιρετισμό πρέπει και οφείλει να απευθύνει το ένστολο προσωπικό μπροστά και μόνο στο εθνόσημο.

Ο σεβασμός στους πεσόντες και η απόδοση τιμών ουδεμία σχέση έχει με την «αμερικανιά», του στρατιωτικού χαιρετισμού δηλαδή από τον πολίτη ακόμη και αν αυτός είναι ο υπουργός Άμυνας.

Β.Κ.

 

Κουβεντούλα

*-ΤΙ α γεν, α; Ετς α πάει; Προυί, μισμέρ, βράδ, ψουφόκρυου;

Κλασικά είχε ανοίξει η κουβεντούλα το πρωί στη Λάρσα. Κι ο Καρδιτσιώτης ήταν κεφάτος.

-Σαν Ντγκαρδίτσα πθινά, α…

-Α καλά…

Ιμίς α, απντγκαρδίτσα ίμαστι πχιό σέκσι απτσιτρικαλινοί κι απτσιλαρσινοί.

-Μωρ’ τι μας λες… Οι πιο τσαχπίνδις είμιστι οι Μακεδόνις. Ισείς οι Θισσαλοί είστι πιο φαρμακουμέν κι απ' τα φίδια. Απού καλό ιέλιγαν οι παλιοί πως του φίδ τσίμπ'σι ιέναν Θισσαλό κι ψόφ'σι του φίδ; (Συμφώνησε κι ο φιλόλογος, ‘’Όφις έδηξε Θετταλόν…’’)

Ζ.

 

Πρέσινγκ

*ΑΓΝΩΣΤΟ πάντως αν θ’ αντέξει στην πίεση ο Β. Κόκκαλης. Ξεκίνησε να ασκείται και θα είναι αφόρητη. Κυρίως μέσα απ’ το σινάφι. Το προσπάθησε κι ο εύστροφος Θαν. Κοκκινούλης, να ξεσηκώσει τους σαρακατσαναίους αλλά η μπάλα χάθηκε όταν ενεπλάκη στο F/B ο πορτοκαλένιος αρχηγός, πήγε σε άλλα ύψη. (Αναμενόταν όμως και συνέχεια.)

***

*ΜΕ την Έλενα Κουντουρά του θεάματος είναι αλλιώς. Πολύ διαφορετικά για τους πρωτευουσιάνους, τον Τέρενς και τους λοιπούς της αχανούς. Στα στενά όρια της επαρχιακής πόλης όμως, η πίεση πολλαπλασιάζεται.

Όμως κι ο Λαρισαίος υφυπουργός βρίσκεται καλά οχυρωμένος στο Σινικό Τείχος, η απόσταση μειώνει το πρέσινγκ.

***

*ΔΕΝ είναι μονάχα οι σαρακατσαναίοι, «εμείς είμαστε η αφριά» που λέει και το γνωστό ανεκδοτάκι το οποίο καμαρώνουν να διηγούνται. Δεν μπορούν να το επιτρέψουν ένας δικός τους να συμπορευτεί με τα κομμούνια. Είναι εν γένει η ΝΔ στη Λάρισα που δεν μπορεί να δεχτεί ότι δεν θα κάνει το παν μπας και πέσει η κυβέρνηση.

***

*ΕΙΝΑΙ κι οι μακεδονομάχοι της Τετάρτης, που χθες αποφάσισαν να δράσουν εκτάκτως Δευτέρα. Άγνωστο πώς θα εξελισσόταν το βράδυ το ‘’πέσιμο’’ στο γραφείο Κόκκαλη, όμως δεν θα πήγαιναν για τη Μακεδονία αλλά για την ψήφο εμπιστοσύνης και τη Νέα Δημοκρατία. Την Τετάρτη το βράδυ θα ήταν αργά για το δεύτερο, οπότε παρέβησαν τις αρχές και τους ρυθμούς τους. (Αρκεί να μην τα έβαζαν με το γειτονικό κινέζικο μαγαζί.)

Ζ.

 

Scripta manent

*ΑΠ’ ΤΟ Σάββατο, πριν δρομολογηθούν οι εξελίξεις, τα είχε προβλέψει ο Απ. Παπαπαρίσης. «Μη μας περνάτε για ηλίθιους», είχε γράψει απευθυνόμενος προς υφυπουργό Β. Κόκκαλη ο γνωστός απόστρατος της ΝΔ και της ‘’μακεδονομαχίας’’. Προαναγγέλλοντας πως «ορισμένοι πρόθυμοι από το Ποτάμι θα ψηφίσουν τη Συμφωνία χωρίς να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης ενώ ορισμένοι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης αλλά δεν θα ψηφίσουν τη Συμφωνία». (Αυτό ακριβώς και μοντάρεται. Κι άλλοι μπορεί να το σκέφτηκαν, αυτός όμως το έγραψε.)

Ζ.

 

Ευελιξία

*Ο Αρκάς, αυτός κι αν τα έχει προβλέψει όλα, άλλωστε πρόκειται για διαχρονικές τακτικές.

- Μα κύριε υπουργέ, μόλις χθες λέγατε τα αντίθετα απ’ ό,τι μας λέτε σήμερα.

-Αν έλεγα τα ίδια θα ήμουν μονότονος και θα γινόμουν κουραστικός.

Ζ.

 

Της Αμύνης

* ΤΑ τελευταία χρόνια, γίνεται «συνήθεια» των κυβερνήσεων να αξιοποιεί την (πρώην) ηγεσία του στρατεύματος σε πολιτικές θέσεις. Επί πρωθυπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου μετά τη «μεγάλη σφαγή» στη Σύνοδο των Καννών, εν μια νυκτί καθαιρέθηκαν όλοι οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τον «ψίθυρο» του πραξικοπήματος.

Λίγο καιρό αργότερα, το ίδιο πολιτικό προσωπικό και στις κυβερνήσεις συνεργασίας που ακολούθησαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ κλπ) αξιοποίησε τους δύο από τους τέσσερις (πρώην) Αρχηγούς τοποθετώντας τους διαδοχικά στη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας. Έβαλαν δηλαδή υπουργούς Άμυνας αυτούς που νωρίτερα αποστράτευσαν για να μην κάνουν… πραξικόπημα.

Τώρα και η κυβέρνηση Τσίπρα, αποστράτευσε τον Α/ΓΕΕΘΑ για να τον τοποθετήσει υπουργό Άμυνας. Ευτυχώς τον έκανε υπουργό εν αποστρατεία και όχι εν ενεργεία. Οπότε αν η κυβέρνηση λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μεθαύριο, εκτιμάται πως στον επικείμενο ανασχηματισμό θα διατηρήσει τον ε.α. ναύαρχο, υπουργό. Άρα πρέπει να προχωρήσει και σε κρίσεις αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Κοντός ψαλμός…

Β.Κ.

 

Πείθει;

*ΜΕΤΑ από 4 χρόνια στην κυβέρνηση, το ότι παραβαίνουν τη συνείδησή τους για να μείνουν άλλους 4 μήνες στο υπουργείο, δεν αποτελεί πειστικό επιχείρημα. Κοινή λογική. Το να πιστεύουν ως σωστό αυτό που ψηφίζουν δεν παίζει; (Για την ψήφο εμπιστοσύνης.)

***

ΓΙΑ να θεωρηθεί κάποιος ξεπουλημένος και υποταγμένος θα πρέπει να πιστεύει το ‘’άλφα’’ και να υποχρεωθεί από τον ισχυρό να κάνει το ‘’βήτα’’. Ποιος είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρας πίστευαν ποτέ κάτι διαφορετικό για το Σκοπιανό απ’ αυτό που κατάφεραν στις Πρέσπες; Αυτοί με το ‘’βήτα’’ ήταν πάντοτε. Όσοι ήταν με το ‘’άλφα’’ μπορούν απλώς να νιώθουν προδομένοι, από τις εξελίξεις.

Ζ.

 

Τα είπαν

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ υπήρξε λέει συνάντηση Απ. Καλογιάννη-Εκτ. Νασιώκα. Διακριτικά και με πρωτοβουλία του δημάρχου. Για τις δημοτικές εκλογές συζήτησαν, όχι για τον καιρό. Περί του αποτελέσματος, άγνωστο.

Ζ.

 

Δήμος Αγιάς

* Ο ΔΗΜΟΣ με τους περισσότερους υποψήφιους δημάρχους και παρατάξεις στις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση θα είναι αυτός της Αγιάς, καθώς τα σενάρια αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχουν κλειδώσει τουλάχιστον 4 σχήματα από τον κεντροδεξιό χώρο. Από τον πολιτικό χώρο του δημάρχου Αντ. Γκουντάρα, ήδη είναι στα σκαριά ένας ακόμη συνδυασμός, ενώ στη «δεξιά πολυκατοικία», λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, όλοι συμφωνούν ότι θα υπάρχουν σίγουρα δύο συνδυασμοί κι αν δεν κυριαρχήσουν οι προσωπικές φιλοδοξίες ίσως και τρεις. Ελέω απλής αναλογικής, όλοι ελπίζουν σε κάτι θετικό, την επόμενη των εκλογών. Όπως φαίνεται το «Δώτιο Πεδίο» θα είναι παρών στις εκλογές του Μαΐου με τον επικεφαλής του, Γρ. Καλαγιά, ενώ και το Κόκκινο Νερό με τους κ.κ. Ηλ. Ευσταθίου, Αντ. Μπεϊνά (όχι κατ΄ανάγκη μαζί) θέλει να προκαλέσει τρικυμία στον παραλιακό δήμο.

Γ.Ρ.

 

Εξελίσσεται

*- ΟΤΑΝ παντρευτήκαμε ήμουν δυο χρόνια μεγαλύτερος από τη γυναίκα μου, αναλογιζόταν φωναχτά ο μεσήλικος Λαρισαίος.

- Τώρα είμαι οχτώ. (Τι θέλει κι αυτός και κάνει τον ληξίαρχο;)

Ζ.

 

Και τώρα;

*- ΗΤΑΝ κάτι σαν τα εικονικά διαζύγια που γίνονται για φορολογικούς λόγους. Η συγκυβέρνηση έβλαπτε και τους δύο.

Η συζήτηση συνεχιζόταν στη συντροφιά των Λαρισαίων.

-Δεν είναι υπονοούμενο αυτό για τη διάσταση Μαρέβας - Κυριάκου και τη μη υποβολή πόθεν έσχες, ε;

- Άσε την πλάκα. Κι ο ένας θα έχει 151 και μετά πάλι 151 διαφορετικούς στην άλλη ψηφοφορία κι ο άλλος πεντάδα κι ύστερα ξανά 5 λιγάκι αλλιώτικους. Ελεγχόμενο.

- Αν και με τον Καμμένο ποτέ δεν ξέρεις. Πότε θα απασφαλίσει και θα λέει τα δικά του, πότε θ’ αρχίσει να πετάει πολιτικές τερατολογίες, που όμως θα γίνονται πιστευτές και θα αξιοποιούνται δεόντως.

***

*- ΚΑΙ το πολιτικό μέλλον του Β. Κόκκαλη στη Λάρισα;

- Μα δεν είχε και κάνα παρελθόν… Το ‘15 βγήκε βουλευτής κι έγινε αμέσως υπουργός.

-Πάντως δεν μπορεί να τα παρατήσει. Να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ; Άγονο το τοπίο για κείνον εκεί, μοναξιά, έρημος. Σε κάποιο νέο κόμμα ίσως…

Ζ.

 

Όχι παράταση

*«ΚΑΙ το ερώτημα που προκύπτει είναι ένα: Ποιοι, πώς και γιατί θα δώσουν παράταση ζωής στην πιο καταστροφική κυβέρνηση όλων των εποχών;». Το είπε ο Α. Λοβέρδος, ο οποίος όμως έχει να δώσει λογαριασμό. Κι αν πέσει η κυβέρνηση, αυτός διαγράφεται.

Ζ.

 

4ος

*«ΘΕΛΩ να ευχαριστήσω από καρδιάς τους φίλους που με την ψήφο τους με εξέλεξαν στην Κεντρική Επιτροπή της Δράσης 4ο σε ψήφους εκτός του Προεδρείου», είπε ο Λαρισαίος ‘’δραστήριος’’ Γ. Καραβάνας. Ο οποίος είναι τώρα πια ΝΔ, θα πολιτευτεί κιόλας. Το ίδιο κι ολόκληρη η Δράση, στο συνέδριό τους βασικός ομιλητής ήταν ο Κυρ. Μητσοτάκης. Ωστόσο εξέλεξαν κομματικό όργανο. «Η Κ. Ε. θα είναι ο θεματοφύλακας των ιδεών μας» εξήγησε ο πρόεδρος του κόμματος Θεοδ. Σκυλακάκης. (Κόμμα μέσα στο κόμμα.)

Ζ.

 

Εθνικής σημασίας

*ΣΕ μια άλλη φράση της Μέρκελ, που πέρασε μάλλον απαρατήρητη, επικεντρώνεται ο Στέλιος Κούλογλου: «Υπάρχει ένας καλός κανόνας: ακόμα και σε περιόδους αντιπολίτευσης και κυβέρνησης -και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο στις Δημοκρατίες- σε θέματα μεγάλης εθνικής σημασίας θα πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μία κοινή θέση». H Γερμανίδα καγκελάριος είπε δηλαδή στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η δημαγωγία και ο λαϊκισμός έχουν όρια και ότι σε κρίσιμα θέματα πρέπει να προέχει το εθνικό συμφέρον.

***

*ΚΑΙ συνεχίζει ο ευρωβουλευτής δημοσιογράφος: «Δεν υπάρχει ίσως προηγούμενο στην παγκόσμια διπλωματική ιστορία, ένας ξένος ηγέτης να διαψεύδει τόσο πανηγυρικά έναν πολιτικό, με τον οποίο ανήκουν μάλιστα στο ίδιο κόμμα. Τι βρήκε να απαντήσει η ΝΔ; Δήλωσε ικανοποιημένη από τις δηλώσεις της κυρίας Μέρκελ. Χρειάζονται πράγματι μεγάλες ικανότητες για να σε φτύνουν και να παριστάνεις ότι ψιχαλίζει».

Ζ.

 

Μα χωρίς;

*Ο Λαρισαίος N. X. το έριξε κλασικά στα στιχάκια.

- Κυριακή σε γνώρισα, Κυριακή σε χώρισα. (Θυμόταν τα κυριακάτικα σφιχταγκαλιάσματα μετά τις εκλογές.)

***

*- ΜΑ το ‘χουμε χαμένο; Πού πάμε βρε χωρίς Καμμένο;

Ζ.

 

Οι ωφελούμενοι

*ΓΙΑ την επίσκεψη Μέρκελ όμως έγραψε κι ο Στάθης:

Ήταν η παρέλαση των κλισέ. Με επικεφαλής το αναθεματισμένο εκείνο: «η Ελλάδα ήταν μέρος του προβλήματος κι έγινε μέρος της λύσης». Περίσσεψαν επίσης τα στερεότυπα ότι «δεν ωφελείται μόνον η Ελλάδα αλλά και η Ευρώπη», «δεν ωφελείται μόνον η Ευρώπη αλλά και τα Σκόπια», γενικώς όλοι ωφελούμε ο ένας τον άλλον ακαταπαύστως – μόνον ο Μήτσος έχει χάσει τη δουλειά του και το 25% του ΑΕΠ της χώρας του, μόνον τα παιδιά του Μήτσου θα είναι χρεωμένα έως τας ειδούς του Μαρτίου του 2115 και η χώρα τους υποθηκευμένη έως το Ε’ Ράιχ.

***

*ΚΑΙ συνέχισε ο σκιτσογράφος: «… με την «καλή έννοια», τη φιλοευρωπαϊκή. Διότι όπως είπαμε, στην Ευρώπη ωφελούμε ο ένας τον άλλον κι όλοι μαζί τη Γερμανία… Πάντως, ο Άγνωστος Στρατιώτης επέδειξε αξιοθαύμαστη ψυχραιμία, όταν η κλέφτρα των Γερμανικών Πολεμικών Αποζημιώσεων του κατέθετε στεφάνι, κατ’ αντιστοιχίαν με τον στέφανο εξ ακάνθων που κατέθεταν οι ναζιστές στην πατρίδα μας κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Ευγενής ο Άγνωστος Στρατιώτης, ούτε βόγκηξε, ούτε έβρισε, ούτε καταράσθηκε κι ας τον έπνιγε η οσμή από το αρχαίο θειάφι των θηρίων».

Ζ.

 

Μα στην Κίνα;

*ΜΟΛΙΣ άκουσε ότι η άλλη, η Έλενα, ήταν Κίνα κι άρα δεν γινόταν ούτε να μιλήσει κανείς μαζί της, καθώς δεν πιάνουν εύκολα τα κινητά των δυτικών, μήτε να πιεστεί απ’ τον Καμμένο και θεωρήθηκε και φυσιολογικό να λείπει αφού ‘’δεν έτρεξε και τίποτε’’, να κι ο Λαρισαίος. ‘’Κι εγώ, κι εγώ Κίνα, έχω πρόσκληση κι εγώ…’’ (Είναι και σπουδαίο ταξίδι…)

Ζ.

 

Ζημιές

* ΝΕΕΣ ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Αυτή τη φορά έβαλαν φωτιά στο κιόσκι του σχολικού συγκροτήματος του 11ου Γυμνασίου - Λυκείου. Ευτυχώς πρόλαβαν οι γείτονες και δεν επεκτάθηκε η φωτιά, αλλά η ζημιά είναι ζημιά…

Β.Κ.

 

Λογικό

*- ΔΕΝ μου λες; Το Πακιστάν είναι μακριά;

Και απαντάει η Λαρισαία ξανθιά.

- Δεν νομίζω. Έχουμε έναν Πακιστανό στη δουλειά που πηγαινοέρχεται με ποδήλατο.

Ζ.

 

NA SI KOCV MIA UANOYLI UIAS*- ΝΑ σι κόψω μιά....Θαν’ ούλι θκιάσ’... (Βλοσυρός ο Ευάγ. Βενιζέλος στην πόλη κι ο Λαρισαίος Β. Β. πρότεινε τη λεζάντα.)

Ζ.

 


MALAKIA FETA AAA*ΕΝΤΕΛΩΣ… Ο Λαρισαίος χαμογελούσε πονηρά μπροστά στην πινακίδα με τα κεφαλαία.

Ζ.

 

EGKARDIA SYNOMILIA TOY MHTROPOLITH* ΕΓΚΑΡΔΙΑ συνομιλία του Μητροπολίτη Λάρισας και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμου, με τον δήμαρχο Κιλελέρ Θανάση Νασιακόπουλο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κιλελέρ Αχιλλέα Βαρδακούλη, στο πλαίσιο των εγκαινίων του Περιφερειακού Ιατρείου Αρμενίου.

Οι δύο άντρες ήταν παρόντες στη χειροτονία του Σεβασμιότατου στην Αθήνα και από τους πρώτους που τον συγχάρηκαν για τη θέση του.

Κοινό σημείο του Ιερώνυμου και του Αχ. Βαρδακούλη, εκτός άλλων, ήταν οι σπουδές στη Νομική επιστήμη την ίδια περίπου εποχή, στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Ο δε δήμαρχος, πρότεινε στον Μητροπολίτη να επισκεφθεί κάποια μέρα το Δημαρχείο στη Νίκαια, και φυσικά ο Σεβασμιότατος αποδέχθηκε την πρότασή του.

Άλλωστε, στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που έχει στη Λάρισα, έχει αποδείξει και με το παραπάνω, ότι ανταποκρίνεται στις προσκλήσεις των αρχών και της κοινωνίας γενικότερα, χωρίς δισταγμό και πάντα με χαρούμενη διάθεση.

Κατακτά τις καρδιές όλων…

 Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass