Ομαλό πρωινό

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2019 19:02
*ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ μπρα ντε φερ Τσιλιμίγκα –Αγοραστού.  Ζ. *ΔΟΚΙΜΑΣΤΙΚΟ μπρα ντε φερ Τσιλιμίγκα –Αγοραστού. Ζ.

*ΑΥΤΟ το κυκλοφοριακό κομφούζιο στη Φαρσάλων, την Ηρώων Πολυτεχνείου μα κι αλλού στην πόλη… Πρωί ώρα εφτά, εφτά παρά, όλοι σταματημένοι να αγοράσουν καφέ, με τα αλάρμ αναμμένα να αστράφτουν ως πέρα, δεν τα λένε τυχαία street cafe τα μαγαζιά…

Άλλος μπαίνει εκεί που βγαίνει ο προηγούμενος απ’ το διπλοπαρκάρισμα, τα λεωφορεία και τα υπόλοιπα μεγάλα οχήματα να ζορίζονται στη διέλευση, οι πάντες με την τσίμπλα στο μάτι, ευερέθιστοι κοιτούν στραβά όλους τους υπόλοιπους. Σκηνές αλλόκοτες σε ένα απολύτως ομαλό πρωινό της μεγαλούπολης.

Ζ.

Οκτάδα πάλι;

*ΕΙΠΕ να συμμαζέψει το σχήμα των αντιδημάρχων ο Απ. Καλογιάννης, να κρατήσει μόνο τους μισούς, ώστε οι υπόλοιποι να αφοσιωθούν στον σχεδιασμό της παράταξης για τις επικείμενες εκλογές. ‘’Άλλαι μεν αι βουλαί δημάρχου, άλλα δε ο σταυρός κελεύει’’. Είναι αλλιώς να πάει κάποιος ως αντιδήμαρχος στις εκλογές κι άλλο ως υπεύθυνος προγράμματος ή συντονιστής προτάσεων της παράταξης, σιγά τα ωά. Οπότε είναι πιθανόν να παραμείνει σε πλήρη οκταμελή ομάδα, με μικροαλλαγές. Τότε όμως θα προκύψουν παράπονα από όσους χάσουν την αντιδημαρχία παραμονές εκλογών αλλά και από εκείνους που ποτέ δεν έγιναν μέσα σε μια ολόκληρη πενταετία. (Καμιά φορά οι ανασχηματισμοί φρενάρουν αντί να αναζωογονήσουν.)

Ζ.

Αντιστροφή ρόλων

*ΕΙΝΑΙ απλό να το συλλάβει ο καθείς, ακόμη και μέσα στον κουρνιαχτό και τους καπνούς. Επεισόδια, ΜΑΤ, χημικά και ο Σ. Μ. επισημαίνει για τους πάσης φύσεως δημοσιολογούντες. «Έχουν διαγράψει όσα υποστήριζαν για τα ίδια επεισόδια που γίνονταν σε άλλες εποχές. Και τώρα, κάθε πτέρυγα υποστηρίζει ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που υποστήριζε λίγα χρόνια πριν, από άλλη θέση».

***

*ΚΑΙ συμπληρώνει ειδικά για τους δημοσιογράφους που ταΐζουν την τεχνητή πόλωση. «Εμπλουτίζουν το όποιο ρεπορτάζ τους με την ιδεολογική τους κατεύθυνση. Όχι, δεν κάνουν το σχόλιό τους, την κριτική τους. Δεν καταθέτουν την άποψή τους. Μετατρέπουν την άποψή τους σε ρεπορτάζ κι επιχειρούν να πείσουν ότι αυτή είναι και η πραγματικότητα…» (Κι αυτά δεν είναι τζάμπα, πληρώνονται.)

Ζ.

Αρνείται

*ΩΣ γνωστόν, στην επιτροπή που είχε συστήσει το Yπουργείο Παιδείας για την υπόθεση του ΤΕΙ Κρήτης και πώς κι αυτό θα αναβαθμιστεί, μετέχει και μια Λαρισαία. Για την ακρίβεια μετείχε. Διότι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καθηγήτρια του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ελένη Βογιατζή, ανακοίνωσε ότι θα απέχει από τούδε. Από τότε δηλαδή που προέκυψε με σαφήνεια η προοπτική ότι το ΤΕΙ Κρήτης θα αναβαθμιστεί αυτόνομα ως ένα επιπλέον ΑΕΙ. (Όταν έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν διαφορετικά μέτρα και σταθμά.)

Ζ.

Μην ξεφύγει

*«ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν, για να μην έχουμε κακά ξεμπερδέματα», ανησυχεί ο Χ. Ξ. «Δεν πειράζει να λένε κάποια κόμματα πως θα κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να εμποδίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, αυτά είναι μέσα στη Βουλή και μέσα στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι. Έξω απ’ τη Βουλή, ωστόσο, άλλο είναι το στόρι και άλλο το διακύβευμα. Και καλό είναι να έχουν άπαντες το νου τους, για να μην επαναληφθεί εν έτει 2019 η υπόθεση Λαμπράκη...» Και εξηγείται. «Πολύ θα βόλευε κάποιος σοβαρός τραυματισμός ή και κάποιος νεκρός ακόμη, στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Δεν είναι καινούρια αυτά τα κόλπα στην Ελλάδα. Η μέθοδος του τρίκυκλου, δεν είναι κάτι πρωτοφανέρωτο».

Ζ.

Φιλοσοφούντες

*ΤΟ φιλοσοφούσαν στη συντροφιά των Λαρισαίων, είχαν εμβαθύνει ξανά.

- Τα ρεπό είναι ωραία βρε παιδιά όταν και την επόμενη μέρα έχεις ρεπό.

***

*- ΓΙΑΤΡΕ, τον ρώτησα, πώς λέγεται η πάθηση που όταν ξυπνάς πονάνε όλα;

- Πενηντάρης, μου εξήγησε.

***

*- ΒΡΕΘΗΚΕ ρε σεις άνθρωπος που έκλεισε τον απορροφητήρα και δεν είπε ‘’άστοδιάολο μας πήρες τα αυτιά…’’.

Ζ.

Τα καθημερινά

*ΠΕΡΑΣΕ σχεδόν πενταετία με τον νυν δήμαρχο, δεκαπενταετία καθώς το είχε υποσχεθεί κι ο προηγούμενος και να που γίνεται επιτέλους πράξη το Γραφείο Πολιτών, Παραπόνων ή όπως αλλιώς. Μπορεί να φάει τη δουλειά των δημοσιογράφων, που μακάρι δηλαδή, να καταργήσει το ‘’κυτίο παραπόνων’’, τις ‘’επισημάνσεις’’ ή τα ‘’κακώς κείμενα’’ της εφημερίδας αλλά χαλάλι…

***

*ΛΙΓΑΚΙ προεκλογικά αλλά δεόντως πανηγυρικά ανακοινώθηκε από τον Δήμο Λάρισας η λειτουργία μηχανισμού υποδοχής παραπόνων, επισημάνσεων, βλαβών, καταγγελιών, ελλείψεων, καθυστερήσεων κλπ κλπ, που θα διανέμονται εν συνεχεία αρμοδίως στις δημοτικές υπηρεσίες. (Την προηγούμενη μέρα κάτι ανάλογο είχε ανακοινώσει κι ο Δήμος Τυρνάβου. Είναι κι η τεχνολογία που προχωράει κι άρα μπορεί να αξιοποιηθεί.)

***

*ΥΠΟΔΟΧΗ λοιπόν ολημερίς στο Γραφείο Πολιτών, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Τηλεφωνικά στο 2413-500-400 με αστική χρέωση, ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας αιτημάτων στο site του Δήμου Λαρισαίων, μέσω της εφαρμογής ‘’novoville’’ που μπορεί να κατεβάσει κάποιος δωρεάν στο κινητό του, εκεί μπορεί λέει να επισυνάψει και φωτογραφία με το πρόβλημα. Ή εν τέλει και αυτοπροσώπως στο ισόγειο του Δημαρχείου αλλά και εγγράφως στο πρωτόκολλο για τους τυπολάτρες. (Τα ‘’Ψ’’ μπορούν να καμαρώνουν ότι είχαν πληροφορήσει σχετικά πριν τις Γιορτές, υπογραμμίζοντας ότι υπεύθυνος για το σκηνικό, για την επίλυση των θεμάτων καθημερινότητας, θα είναι με εντολή δημάρχου ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Γιαννακόπουλος).

Ζ.

Έφυγε νέος

*ΚΡΙΜΑ για τον καημένο τον Θέμο, που έφυγε νέος. Ένας άνθρωπος ιδιαιτέρως ευφυής, με ικανότητες, με σπουδαίο χιούμορ, άφησε το αποτύπωμά του, έγινε πρώτο θέμα. Απέκτησε φίλους πολλούς μα και εχθρούς. Κρίμα όμως και για όσους εκ των τελευταίων βρήκαν να πουν κουβέντες, τώρα. «Άσε την πλάκα, Θέμο» το πρωτοσέλιδο με το οποίο τον τίμησε ο ‘’Πρωταθλητής’’ του.

Ζ.

Έσβησε

*ΣΤΗ Λάρισα συζητήθηκε και ο Δημήτρης Σταθόπουλος, που έφυγε προ ημερών, επίσης κοντά στα 60 του. Η τελευταία του κατοικία, όπου τον κήδεψαν ξαδέρφια του, στα Καστέλλια Φωκίδας όπου είχε μετακομίσει η οικογένεια πριν αρκετά χρόνια. Μια οικογένεια που έσβησε καθώς μετά τη μάνα, προ δεκαετίας είχε αποβιώσει ο πατέρας Ευριπίδης Σταθόπουλος γνωστός εργολάβος της Λάρισας. Πριν πέντε περίπου χρόνια χάθηκε κι ο άλλος αδελφός, ο Ηλίας, σε ηλικία παρόμοια με τον Δημήτρη. Χωρίς απογόνους αμφότεροι. Σημειωτέον, ότι η οικογένεια Σταθόπουλου ήταν η μία από τις δύο πλευρές των ιδιοκτητών του νεοκλασικού στην Παλαιστίνης που απέκτησε πέρυσι ο Δήμος.

Ζ.

Τα δοκάρια

και οι άλλοι…

*«ΜΑΣ γεμίζουν υπερηφάνεια σε μια περίοδο που ψάχνουμε να βρούμε «δοκάρια» για να νιώσουμε ότι ακουμπάμε κάπου. Λάνθιμος, Τσιτσιπάς, Αντετοκούνμπo, Δασκαλάκης και πολλοί ακόμη, μια γενιά Ελλήνων που πάλεψαν, προετοιμάσθηκαν σκληρά, αντίκρισαν τον υπόλοιπο κόσμο χωρίς φόβο και δέος και πέτυχαν». Τι καλά που τα γράφει ο Αλέξης Παπαχελάς… «Είναι όμως καλά να θυμόμαστε για σύγχρονα είδωλά μας… ότι προφανώς κανείς δεν τους διόρισε στην κορυφή. Κανείς δεν ρώτησε τι ψηφίζουν ή «ποιανού γιος είσαι;». Δεν βγήκαν από τις τάξεις της ελληνικής ψευτοελίτ, ούτε όμως και οπό κανένα κομματικό θερμοκήπιο».

***

*ΠΟΙΟΣ να διαφωνήσει: «Έχουμε πάρα πολλά ταλέντα, εντός και εκτός Ελλάδος. Σε κάθε τομέα. Όσοι έχουν αποφασίσει να μείνουν στη χώρα το παλεύουν, έχοντας να αντιμετωπίσουν απίστευτα εμπόδια. Όσοι είναι έξω λατρεύουν τον τρόπο που μπορούν και λειτουργούν, αλλά θα ήθελαν πολύ να είναι εδώ, στον τόπο τους, τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα. Χρειαζόμαστε τον επαγγελματισμό τους, την αντιβίωση στη μιζέρια, το εργασιακό τους ήθος».

***

*ΚΑΙ καταλήγει. «Προς το παρόν πάντως, εκτός από εκείνους που μας κάνουν υπερήφανους διεθνώς, ομολογώ πως θαυμάζω ακόμη περισσότερο όλους εκείνους που έμειναν στην Ελλάδα και κάνουν σπουδαία πράγματα στις πολλές νησίδες αριστείας που άντεξαν την κρίση και την παρακμή. Είναι όλοι αυτοί που όταν ακούν εκείνο τον στίχο του Πορτοκάλογλου που λέει ‘’από πείσμα και τρέλα θα ζω στην έρημη χώρα, ώσπου να βρω νερό γιατί ανήκω εδώ’’, νιώθουν ότι τους αφορά».

Ζ.

Η αναπνοή;

*ΓΙΑ βάσανά τους έλεγαν πάλι στην παρέα των νεαρών Λαρισαίων.

- Ρε συ, δεν αντέχω, περνάω μεγάλο ζόρι. Η γυναίκα μου έφυγε.

- Φιλαράκι, τι να σου πω… Υπάρχουν και χειρότερα. Η δικιά μου γύρισε.

***

*- ΘΑ έρθεις να δούμε το ματσάκι ρε;

- Δεν γίνεται ρε φίλε.

- Παντόφλα η γυναίκα, ρε;

- Τι λε ρε… Ποιος ασχολείται μ’ αυτή... Να σιδερώσω έχω.

***

*- ΤΩΡΑ γιατί θύμωσε, τι της έφταιξε πάλι; Δεν καταλαβαίνω… Μήπως είναι λάθος ο τρόπος που αναπνέω;

Ζ.

Συνυπογράφουν

*«ΟΧΙ στην Ελλάδα του μίσους και του σκοταδισμού». Κείμενο υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράφουν άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού, ανάμεσά τους και Λαρισαίοι. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, συνθέτης-στιχουργός, ο Όμηρος Πουλάκης, ηθοποιός στην παράσταση του ‘’Θεσσαλικού’’, η Άννα Χατζησοφιά, συγγραφέας-ηθοποιός, η Χρυσούλα Χρήστου, σκηνοθέτης – ηθοποιός και η Άννυ Ψάρρα, αντιπρόεδρος Δ. Π. Λ.-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα.

***

*«ΕΙΝΑΙ μια έντιμη Συμφωνία και ένας προωθητικός συμβιβασμός που προασπίζεται το μέλλον των λαών των δύο χωρών με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη». Με ένα δεύτερο κείμενο άνθρωποι των Γραμμάτων στηρίζουν τις Πρέσπες. Ανάμεσά τους και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας: Βόγλης Πολυμέρης, Βραχνάκης Μιχάλης, Λαζαρίδης Θεμιστοκλής, Λασπίδου Χρυσή, Μυλόπουλος Νικήτας και Σαντουρίδης Ηλίας.

Ζ.

Τα βρόντηξε

*ΤΗ στιγμή που γραφόταν χθες ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση υπέρ Καμμένου στις τάξεις των ΑΝΕΛ της Λάρισας, ο Παν. Ντουρουντάκης δημοσιοποιούσε την απανταχούσα του. Εναντίον της ηγεσίας του κόμματος όμως, κακώς πολιτεύτηκε ο Παν. Καμμένος «με το Μακεδονικό, πολύ κακώς δεν στήριξε την κυβέρνηση σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας». Είπε και ελάλησε ο ταμίας της τοπικής οργάνωσης, ο οποίος τα βρόντηξε κι αποχώρησε απ’ το κόμμα. Κι αυτός.

Ζ.

Με όλους

*ΧΘΕΣ το μεσημέρι στην πίτα της Ιατρικής. Στην πρώτη σειρά κάθεται ήδη ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος έχοντας εκ δεξιών και εξ ευωνύμων τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό και τον αντίπαλό του στις εκλογές Ν. Τσιλιμίγκα. Τη σκάλα κατεβαίνει ο κοσμήτορας Γιαν. Στεφανίδης. Βλέπει τον Κ. Αγοραστό, σκύβει, τον χαιρετάει θερμά «Κώστα, εγώ εσένα στηρίζω», ανασηκώνει το βλέμμα, τότε αντιλαμβάνεται την παρουσία Τσιλιμίγκα. Εύστροφος ο Λαρισαίος καθηγητής, τον πλησιάζει, τον χαιρετάει εξίσου θερμά, σκύβει, «Νίκο εγώ μαζί σου είμαι». Οπότε παρεμβαίνει ο δεσπότης που τα είχε ακούσει όλα. «Βρε αθεόφοβε, μπροστά μου;» (Κι όλοι γέλασαν.)

Ζ.

Ζημιές

* ΤΗΝ αντίδραση του διευθυντή του ΕΑΚ, Δημ. Μαυρίδη, προκάλεσε διαμαρτυρία γονέα – μέσω της στήλης - για την κατάσταση των λουτρών στο Κολυμβητήριο.

«Καθημερινά επιδιορθώνουμε τις βλάβες και καθημερινά επίσης προκαλούνται νέες ζημιές προφανώς από μερίδα γονέων» σημειώνει ο κ. Μαυρίδης υπογραμμίζοντας ότι «αρνητικά σχόλια» δεν ανταποκρίνονται στην κατάσταση του Κολυμβητηρίου που καθημερινά φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά.

Ουδείς αμφισβήτησε το έργο ή την πρόθεση της διοίκησης του ΕΑΚ να έχουν περιποιημένο το Κολυμβητήριο ή τις ντουζιέρες για την κατάσταση των οποίων διαμαρτυρήθηκε η μητέρα. Αλλά οι γονείς που δεν φταίνε σε τίποτα γιατί να εξοικειωθούν με την πρακτική κάποιων να κάνουν ζημιές ή να μην σέβονται τη δημόσια περιουσία. Η κριτική δεν αφορά στη διοίκηση η οποία ωστόσο έχει επωμισθεί την ευθύνη (και) να βρει λύση…

Β.Κ.

Καλά νέα

*ΚΑΘΩΣ η ταινία του Γ. Λάνθιμου έφερε τα βραβεία του Χόλιγουντ στην επικαιρότητα, ο Λαρισαίος έκανε μπλακ χιούμορ.

- Σας ομιλεί ο καπετάνιος του Τιτανικού. Αγαπητοί μου επιβάτες, σας έχω ένα καλό κι ένα κακό νέο. Ποιο να σας πω πρώτα;

- Το καλό, το καλό....

- Πάμε για 14 Όσκαρ.

Ζ.

 

 

---------------------------------------------------

 

 TREIS MERES LEEI BRISKETAI

*ΤΡΕΙΣ μέρες λέει βρίσκεται στο ίδιο κεντρικό σημείο της πόλης, επί της οδού Κύπρου, κανείς δεν συγκινήθηκε με τον άστεγο Βούλγαρο. Ο αντιπολιτευόμενος δημοτικός σύμβουλος Δημ. Γεωργάκης, περνάει βλέπει και ρωτάει: «Πού είναι το κοινωνικό πρόσωπο της δημοτικής αρχής;»

Ζ.

 

 

JEKAUARH H EPIRROH TSITSIPA

*ΞΕΚΑΘΑΡΗ η επιρροή Τσιτσιπά στην τρέχουσα ελληνική πραγματικότητα.

Ζ.

 

 

TH FTVXEIA THS SYGXRONHS LARISAS

*ΤΗ φτώχεια της σύγχρονης Λάρισας οίκτιρε ο Φ. Μπ. στο Φουμπού.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass