Με το καλημέρα

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2019 19:45
*ΔΙΑΤΗΡΕΙ σχέσεις με τον κεντροδεξιό χώρο ο Απ. Καλογιάννης, βοηθάει κι η παρουσία του διεισδυτικού Πάνου Σάπκα στο πλευρό του. Να, με τον παλιό αντιδήμαρχο Βάιο Καραΐσκο τα λένε μια χαρά.  Ζ. *ΔΙΑΤΗΡΕΙ σχέσεις με τον κεντροδεξιό χώρο ο Απ. Καλογιάννης, βοηθάει κι η παρουσία του διεισδυτικού Πάνου Σάπκα στο πλευρό του. Να, με τον παλιό αντιδήμαρχο Βάιο Καραΐσκο τα λένε μια χαρά. Ζ.

*- Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει…

- Μη βιάζεσαιαιαι…

***

*ΟΙ Λαρισαίοι είχαν θέμα χθες με την πρωτομηνιά.

- Άλλοι τριάντα έχουνε κι άλλοι τριανταμία, μα εγώ με τις 28 έσπασα τα ταμεία. Έχω τσίκνα κι αποκριές, έχω και Βαλεντίνο και όλα τα προβλήματα Καρνάβαλο τα ντύνω.

***

*ΕΙΝΑΙ να μην προκύψει έμπνευση.

- Φλεβάρη Κουτσοφλέβαρε με τις πολλές βροχές σου, γλυκά μυρίζουν άνοιξη οι παγερές αυγές σου.

Ζ.

 

Πώς να περάσει

*- ΑΝ αγαπάς κάποιον άστον να φύγει…

Η Λαρισαία ενίσχυσε τη γνωστή κοινωνική ρήση.

- Δεν θα πάει μακριά. Άρχισαν τα μπλόκα οι αγρότες.

Ζ.

 

Πίτες

*ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ βραδάκι χθες ο Λαρισαίος είχε αναλάβει να κλείσει τραπέζι για λογαριασμό της παρέας. Δυσκολεύτηκε αρκετά, το αδιαχώρητο στα μαγαζιά της Λάρισας. Σε έξαρση οι εκδηλώσεις κοπής πίτας. Μία εδώ, δύο πίτες εκεί, τρεις παραπέρα, πού να βρει τραπέζι. Τι είπε στους υπόλοιπους;

-Πίτα ρε σεις το μαγαζί από την πίτα.

***

*ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ η απόλυτη πληρότητα στα ξενοδοχεία της Λάρισας. Ούτε σοφίτα ελεύθερη. Αφού η Λάρισα φιλοξενεί το πανελλήνιο νεανικό πρωτάθλημα τζούντο, με συμμετοχή άνω των χιλίων αθλητών. Και δεν είναι και να αστειεύεσαι με τους τζουντόκα.

Ζ.

 

Περσινό Πάρκο

*ΠΡΩΤΟ θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη: «Ενημέρωση-Απολογισμός για το Πάρκο των Ευχών». Επιτέλους ο Παν. Νταής, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, θα δώσει λογαριασμό και για την περσινή διοργάνωση. Για να πάψουν να πλανώνται σκιές. Εν αναμονή…

***

*ΩΣΤΟΣΟ από σύμπτωση, τι άλλο, το ακριβώς επόμενο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι «Έγκριση συνδιοργάνωσης του Φεστιβάλ Αλληλεγγύης “Ο Αη Βασίλης άργησε μια μέρα”...». Ο περσινός απολογισμός για το Πάρκο, έναν χρόνο.

Ζ.

 

Ραντεβού

*ΑΛΛΑΞΑΝ κάπως τα γράμματα με την αναδιάταξη του κεντρικού πολιτικού σκηνικού. Οπότε μπορεί να είχε και νόημα η συνάντηση του Ψηλού με τον Αδερφέεε… Η αντικατασκοπεία του Θαν. Νασιακόπουλου εντόπισε ραντεβού Ρ. Κομήτσα-Γ. Ακριβούλη. Τα νεότερα οσονούπω.

Ζ.

 

Υπομονή…

*ΣΟΥΣΟΥΡΟ στον δικηγορικό σύλλογο καθώς ο Αντ. Γραβάνης ζήτησε την παραίτηση της προέδρου. Αίτημα που συνυπέγραψαν οι 5 σύμβουλοι που εκλέχθηκαν με την παράταξή του τις εκλογές. Και κανείς άλλος. Ούτε οι 5 που είχαν εκλεγεί με τη Νικολέττα Μπασδέκη, μα ούτε κάποιος από τους υπόλοιπους 5 του συμβουλίου. Ψύχραιμη η πρόεδρος του συνέστησε υπομονή. «Μόλις πέρυσι έγιναν οι εκλογές στον σύλλογο…» (Σαδίστρια; Δηλαδή πρέπει να περιμένει άλλα δύο χρόνια;)

Ζ.

 

Πολιτευόμενοι

*ΑΝΑΔΕΥΟΝΤΑΙ στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, διάθεση για προσφορά λένε κάποιοι, προσωπικές φιλοδοξίες θεωρούν άλλοι, συχνές επισημάνσεις από πολλούς για κενό εκπροσώπησης, πληθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι να διεκδικήσουν θέση στης Βουλής τα έδρανα. Και στη Νομαρχιακή είπαν να αναδείξουν και αυτοί τον ρόλο τους, «είναι νωρίς ακόμα, εμείς θα σας πούμε πότε οι υποψήφιοι βουλευτές και κυρίως ποιοι». Ανακοίνωση που μάλλον θα φουντώσει τις παρασκηνιακές διεργασίες. Αν μη τι άλλο το έντονο ενδιαφέρον δείχνει ότι δεν θεωρούν τελειωμένη υπόθεση την εκλογική αναμέτρηση.

***

*ΣΤΗ ΝΔ ανάλογη κατάσταση, φυσικά πιο έντονο το ενδιαφέρον μυρίζοντας εξουσία αλλά εκεί όλοι οι φερέλπιδες εμφανίζονται πολύ προσεκτικοί, ξέρουν ότι όποιος βιαστεί να καμαρώσει με κοστουμάκι πολιτευτή μπορεί να φάει το κεφάλι του και να τον τελειώσουν απ’ τα κεντρικά, προς παραδειγματισμό. Προς το παρόν, υποψήφιοι μόνο οι δύο νυν βουλευτές κι όπως δημοσιοποιήθηκε χθες και ο εκ μεταγραφής πρώην λεβεντοκεντρώος, ο Ελλασονοαμερικάνος βουλευτής Γ. Κατσιαντώνης. Τρεις με πλεονέκτημα κι οι υπόλοιποι να περιμένουν στη γωνία. Ακριβέστερα, πίσω από τη γωνία.

Ζ.

 

Λεξικό

*ΝΕΑ λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Πάρεση είναι νευρολογική πάθηση αλλά κι αυτό που λέει ένας Λαρισαίος όταν μείνει ο τελευταίος μεζές στο πιάτο.

***

*- ΣΤΗΒ είναι το χαϊδευτικό του Στήβεν στα αγγλικά, στη Λάρισα είναι η απάντηση όταν ρωτάς "τι έπαθε το πλυντήριο και κουνιέται σαν τρελό;"

Ζ.

 

Κατέρχεται

*ΕΙΝΑΙ οριστικό, η Βάσω Αλεξανδρίδου κατεβαίνει για δήμαρχος Αγιάς. Το αποφάσισε και κινείται δραστήρια συγκροτώντας ψηφοδέλτιο, του οποίου ο βασικός πυρήνας είναι έτοιμος. Δεν πρόκειται λέει για αντάρτικη υποψηφιότητα στον χώρο της το ΠΑΣΟΚ αλλά για υπερκομματική προσπάθεια, ανεξάρτητη χωρίς χρίσματα, θεωρώντας ότι αυτό θέλει και ο κόσμος. (Είναι κι η απλή αναλογική που βοηθάει…)

Ζ.

 

Άλλες τάσεις

*ΣΦΟΔΡΑ αντικυβερνητικοί και οι δύο. Αμφότεροι εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ωστόσο η γλώσσα που χρησιμοποιούν στις ομιλίες και τις ανακοινώσεις είναι πολύ διαφορετική. Καμία σχέση. Οι όροι, η φρασεολογία του ενός, απέχουν παρασάγγας από του αλλουνού. Και δεν είναι μονάχα ζήτημα ιδιοσυγκρασίας. Ο Μ. Χαρακόπουλος κι ο Χρ. Κέλλας ωστόσο ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Πολυσυλλεκτικό μεν, με τις τάσεις του δε να ξεχωρίζουν ανάγλυφα κάποιες φορές.

Ζ.

 

Όπως παλιά

*ΤΟ ΠΑΣΟΚ του παλιού καλού καιρού θυμίζει λένε η Μαρία Γαλλιού. Λένε τα παλιά μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη στους οποίους η υποψήφια βουλευτίνα του ΚΙΝΑΛ τους θυμίζει τα νιάτα τους. Από τη μια σκληρή δουλειά, τρέξιμο και επαγγελματική καταξίωση για τη δυναμική δικηγορίνα. Και παράλληλα δράση στην κοινωνία και εμπλοκή με την πολιτική.

Ζ.

 

Κοινοτιστές

*ΟΝΤΩΣ υπάρχει στα σκαριά κι άλλη δημοτική κίνηση με διακήρυξη την οποία υπογράφουν πάνω από πενήντα Λαρισαίοι, ορισμένοι αρκετά γνωστοί, λιγάκι υπομονή για τη δημοσίευσή της. Είναι κι η απλή αναλογική που βοηθάει… Καλά τα έγραφε χθες η εφημερίδα, όμως δεν υπάρχει ακόμη επικεφαλής υποψήφιος δήμαρχος, θα αναδειχθεί λέει από διαδικασίες, ο τεχνολόγος μηχανικός Δημ. Τσιάρας τα θέματα δημοσιότητας χειρίζεται. Παρέχεται επίσης η διαβεβαίωση ότι δεν έχουν καμιά χρυσαυγίτικη σχέση και αναφορά, δεν είναι εθνικιστές, δεν τους καλύπτει ο όρος του ‘’πατριωτικού χώρου’’, είναι λέει κοινοτιστές. Όπου Κοινοτισμός, τρόπος διοίκησης που είχε εισάγει ο Ίων Δραγούμης. Ωστόσο τα αναφερόμενα κατά των «συστημικών κομμάτων», κατά του επιχειρούμενου «αφελληνισμού» και εναντίον της «πολυπολιτισμικής» πόλης, προϊδεάζουν σχετικά. Ότι δεν πρόκειται δα και για κεντρώους…

Ζ.

 

Πολιτικολογίες

*Η συζήτηση των μεσηλίκων Λαρισαίων σε καθαρά πολιτικό επίπεδο χθες.

- Σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη. Το διαβάσατε;

-Βρε σεις, προκύπτει αμέσως η απορία. Ποιος μπαγάσας κατάφερε να μας περάσει;

***

*- ΠΑΝΩ που είχαμε στρώσει τις ζωές μας ανακοίνωσαν αύξηση στον μισθό και μας έκαναν άνω- κάτω. Δεν αντέχονται αυτά ρε παιδιά…

***

*-ΤΟΝ έχετε αντιληφθεί; Νέος ιός στο facebook μετατρέπει τους φίλους σας σε υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους…

Ζ.

 

Οι δίγλωσσοι

*«ΕΚΕΙ που οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τραβάνε τα μαλλιά τους είναι οι θέσεις της αντιπολίτευσης για τη μακεδονική γλώσσα. Προφανώς πιστεύουν ότι όλοι εμείς που ζούμε στη Βόρεια Ελλάδα, δεν πήγαμε ποτέ στη Φλώρινα, στο Ξινό Νερό, στον Άγιο Παντελεήμονα, στην Αριδαία, στην Έδεσσα αλλά και σε χωριά που απέχουν λίγα χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη» επισημαίνει ο παλιός Κλέαρχος Τσαουσίδης. «Προφανώς και η γλώσσα είναι σλαβική (όπως και το νέο σύνταγμα της γειτονικής χώρας ορίζει), προφανώς και έχει πολλά κοινά με τη βουλγαρική, αλλά έπειτα από την υιοθέτησή της από την κυβέρνηση του Τίτο απέκτησε αρκετά νέα στοιχεία. Οι Έλληνες υπήκοοι, όχι μόνο οι σλαβόφωνοι, αποκαλούσαν τη γλώσσα μακεδόνικα και κατόπιν, όταν η κρατική βία σε βάρος των σλαβομακεδόνων κορυφώθηκε, η γλώσσα τους έγινε «ντόπια».

***

*ΚΑΙ το τραβάει ο Πόντιος δημοσιογράφος. «Κάποιοι δεξιοί και πασόκοι βουλευτές της Μακεδονίας, αλλά και παλιότεροι -που ήταν και περισσότεροι- σε ποια γλώσσα μίλαγαν στα χωριά με σχεδόν αμιγή σλαβόφωνο πληθυσμό; Στην ανύπαρκτη, όπως λένε τώρα; Δεν θέλω να ονοματίσω βουλευτίνες και βουλευτές από τη Βόρεια Ελλάδα που ήταν ή είναι δίγλωσσοι ή κατάγονταν από οικογένειες σλαβόφωνων. Αν έχουν το κουράγιο, αν σέβονται αυτό που για όλους μας είναι ιερό, τη λαλιά δηλαδή και τις παραδόσεις τους, έπρεπε να το δηλώνουν όταν κατακεραυνώνουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Λιάνης το τόλμησε… Υπάρχουν κι άλλοι και γνωρίζουμε καλά πώς μοιράζονταν οι ψήφοι επί πολλά χρόνια από τους γηγενείς και τους πρόσφυγες, που οι «ντόπιοι» αποκαλούσαν συλλήβδην Πόντιους… Όμως οι άνθρωποι που είναι σήμερα δίγλωσσοι στη Μακεδονία είναι λίγοι. Το δείχνουν και τα ελάχιστα ποσοστά που συγκέντρωσε το κόμμα που είχαν συγκροτήσει οι καταγγελλόμενοι σαν αυτονομιστές όταν άρχισε το ’92 η νέα φάση όξυνσης του ‘’Μακεδονικού’’».

Ζ.

 

Τα πετρέλαια

*«Η προηγούμενη κυβέρνηση, παρότι βρέθηκε στο μέσον της μνημονιακής περιόδου, κατάφερε να κρατήσει σταθερά την επιστροφή του ΕΦΚ στους αγρότες κατά την περίοδο της διακυβέρνησής της, αποδεικνύοντας έτσι τη βαρύτητα που απέδιδε στην αναπτυξιακή χροιά του μέτρου αυτού και τα οφέλη του στους αγρότες». Ο Μ. Χαρακόπουλος επιμένει για την επιστροφή φόρου του αγροτικού πετρελαίου και τους αλλάζει τα πετρέλαια. «Αντιθέτως, η σημερινή κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, αρχικά μείωσε δραματικά το συνολικό ποσό επιστροφής και μέσα σε δύο χρόνια κατάφερε να το καταργήσει εντελώς, στερώντας έτσι τον αγροτικό κόσμο από τη φθηνότερη ενέργεια που τόσο έχει ανάγκη». (Ενόψει εκλογών όμως μπορεί και να σπεύσουν να φουλάρουν…)

Ζ.

 

Μπα, δεν…

*ΤΖΑΜΠΑ μάλλον έχασε ο δήμαρχος το Μάτσου Πίτσου κι όλα τα άλλα ‘’ου’’ στο Περού. Ο Απ. Καλογιάννης ματαίωσε τη συμμετοχή του στο σπουδαίο υπερατλαντικό ταξίδι για χάρη σημαντικών συναντήσεων που θα είχε στην Αθήνα με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς παράγοντες. Η υπόθεση μύριζε παραχώρηση στρατοπέδων στην πόλη, χωρίς Καμμένο πια στο Υπουργείο φαινόταν να διευκολύνονται τα πράγματα. Ωστόσο ουδέν φαίνεται να προέκυψε. (Είναι και οι γνωστοί ρυθμοί ‘’φέεετα’’ του συριζαϊκού συστήματος.)

Ζ.

 

Στην ντουλάπα

*Η Λαρισαία είχε πάει στο πολυκατάστημα κι αγόρασε μια ντουλάπα. Την τοποθέτησε στην κρεβατοκάμαρά τους. Έλα όμως που έμεναν δίπλα στον σιδηροδρομικό σταθμό. Κι αυτά τα καινούργια γρήγορα τρένα περνούν και τραντάζεται ο τόπος. Έστησε την ντουλάπα αλλά μόλις πέρασε το πρώτο τρένο, τραντάχτηκε λίγο το σπίτι και πάρτην κάτω. Την ξαναστήνει και μόλις περνάει το επόμενο τρένο, η ντουλάπα ξαναχαλάει.

***

*ΤΙ να κάνει κι αυτή, τηλεφωνάει σε έναν μαραγκό ο οποίος έρχεται σε λίγη ώρα. Ξαναστήνει αυτός την ντουλάπα και μόλις περνάει το τρένο αυτή ξαναπέφτει. Κοιτάει ο άνθρωπος τις συνδέσεις, αν έχουν γίνει καλά, τις βίδες και λοιπά και την ξαναστήνει. Μόλις όμως περνάει το επόμενο τρένο πάλι διαλύεται. Οπότε λέει στην ιδιοκτήτρια πως απ’ έξω η ντουλάπα είναι μια χαρά και ίσως κάπου μέσα να έχει το πρόβλημα, κάνα καρφί που "παίζει", καμιά χαλαρή επαφή ή κάτι τέτοιο. Της εξήγησε ότι θα μπει μέσα στην ντουλάπα να δει τι γίνεται όταν περνάει το τρένο, μπας και εντοπίσει το πρόβλημα. Όντως μπαίνει. Και περιμένει.

***

*ΕΚΕΙΝΗ την ώρα έρχεται σπίτι ο άντρας της. Πάει στην κρεβατοκάμαρα και βλέπει τη γυναίκα να κοιτάει την ντουλάπα με ανησυχία. Πάει προς τα κει παραξενεμένος. Αυτή αλαφιάζεται ξαφνικά.

- Όχι Μήτσο, δεν είναι αυτό που νομίζεις…

Αυτός ανοίγει αποφασιστικά την ντουλάπα και βλέπει μέσα τον μαραγκό.

- Τι κάνεις εσύ εδώ ρε αλήτη;

- Τώρα ρε φιλαράκι, αν σου πω ότι περιμένω να περάσει το τρένο, θα με πιστέψεις;

Ζ.

 

 

FOYL EPIUESH H RENA KARALARIVTOY ME TON ARXISKORER*ΦΟΥΛ επίθεση η Ρ. Καραλαριώτου, με τον αρχισκόρερ στο πλευρό της πάει για πολλά γκολ.

Ζ.

 

 

 

STH LARISA PANTA OMONOOYSAN XRISTIANOI KAI EBRAIOI*ΣΤΗ Λάρισα πάντα ομονοούσαν χριστιανοί κι εβραίοι, ακόμα και σε πολύ ζόρικους καιρούς. Λογικό να βρίσκονται τώρα κοντά το καλυμμαύκι του δεσπότη και το κιπά του ραβίνου.

Ζ.

 

 

 

OLOKLHRES ALYSIDES LEYKVN MYKHTVN*ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ αλυσίδες λευκών μυκήτων έχουν καλύψει τον κορμό του δέντρου στην οδό Πλαστήρα, ένα παράξενο θέαμα. Μανιτάρια δεν είναι, ας μη σπεύσει κανείς με το τηγάνι…

Ζ.

 

 

OXI DEN BRABEYSAN TON AXILLEA XATZOYLH GIA THN PROSFORA TOY*ΌΧΙ δεν βράβευσαν τον Αχιλλέα Χατζούλη για την προσφορά του στον Δήμο Κιλελέρ ως αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής. Είναι το δώρο του για το φλουρί που κέρδισε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξάλλου ως συνοδοιπόρος του δημάρχου Θανάση Νασιακόπουλου είναι δεδομένο ότι θα είναι ξανά στην πρώτη γραμμή για νίκη του συνδυασμού και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές.

Λ.Κ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass