Λαρισοκινέζικα

Δημοσίευση: 09 Φεβ 2019 19:09
*ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το συνέδριο για τον Αχιλλέα, στα Φάρσαλα και η έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Κι ο Κ. Δερλός, ξεναγώντας, προτείνει στους δημάρχους την κούπα του Πυθαγόρα. Όχι να πιούν αλλά να δουν. Ο ένας καθότι και οινοπαραγωγός γελάει, ο Φαρσαλινός προβληματίζεται. (Ένα έξυπνο κύπελλο το εφεύρημα του Σάμιου φιλοσόφου και μαθηματικού. Με εσωτερικό σιφώνιο που το άδειαζε αυτόματα έτσι και η στάθμη του υγρού ξεπερνούσε το προκαθορισμένο όριο. Διδάσκει την τήρηση του μέτρου, στην οινοποσία αλλά και στη ζωή. Όταν αυτό ξεπεραστεί δεν χάνονται μόνο τα υπεράνω αλλά και τα ήδη αποκτηθέντα.)  Ζ. *ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ με το συνέδριο για τον Αχιλλέα, στα Φάρσαλα και η έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Κι ο Κ. Δερλός, ξεναγώντας, προτείνει στους δημάρχους την κούπα του Πυθαγόρα. Όχι να πιούν αλλά να δουν. Ο ένας καθότι και οινοπαραγωγός γελάει, ο Φαρσαλινός προβληματίζεται. (Ένα έξυπνο κύπελλο το εφεύρημα του Σάμιου φιλοσόφου και μαθηματικού. Με εσωτερικό σιφώνιο που το άδειαζε αυτόματα έτσι και η στάθμη του υγρού ξεπερνούσε το προκαθορισμένο όριο. Διδάσκει την τήρηση του μέτρου, στην οινοποσία αλλά και στη ζωή. Όταν αυτό ξεπεραστεί δεν χάνονται μόνο τα υπεράνω αλλά και τα ήδη αποκτηθέντα.) Ζ.

*ΨΙΛΟΚΟΥΒΕΝΤΙΑΖΑΝ μάνα και κόρη στο σαλόνι του σπιτιού στο χωριό.

- Άνοιξη…

- Η πιο ωραία εποχή…

- Άνοιξη μαρί, κάποιος βαράει την πόρτα.

***

*ΚΙ όμως οι Λαρισαίοι μιλούν κορεάτικα, τουλάχιστον οι προς κατάταξη φαντάροι.

- Τ΄ς εν΄τσαν΄ τ΄ς άλλ΄ ;

***

*ΕΝΩ μια μυστήρια κινεζική διάλεκτος χρησιμοποιείται στην πρέφα στο καφενείο.

-Τ΄ς εχ΄ς τ΄ς άσς΄ ;

- Τ΄ς έχου.

-Πούντ΄ι;

-Νατ΄ ι.

-Φερτ΄ς.

-Παρτ΄ς.

Ζ.

 

Τριγύρω

*ΧΘΕΣ στον Βόλο, σήμερα στην Καρδίτσα η Φ. Γεννηματά, η οποία για χάρη της προγραμματισμένης περιοδείας στη Θεσσαλία δεν έμεινε να καταψηφίσει στη Βουλή την είσοδο των γειτόνων στο ΝΑΤΟ. Και δεν είναι ότι γυροφέρνει τη Λάρισα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αλλά δεν την επισκέπτεται για να αποφύγει γκρίνιες σχετικά με την επιλογή υποστήριξης του Απ. Καλογιάννη. Ίσα-ίσα που θα επωφελούνταν συναντώμενη με τον δήμαρχο μιας μεγάλης πόλης. Και δεν υπάρχει πρόβλημα συριζαϊκού τύπου καθότι και στην Καρδίτσα ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν από κοινού τον δήμαρχο Φώτη Αλεξάκο. (Στον Βόλο τα έχουν χωρίσει τα τσανάκια τους. Στον α΄ γύρο.)

Ζ.

 

Πού να είναι;

*ΚΑΙ είπε ο αρχηγός κόμματος Γ. Βαρουφάκης: «Το ΜέΡΑ25, το νέο κόμμα μας στην Ελλάδα, έχει ζωή μόλις δέκα μηνών αλλά ήδη μετρά 10.000 μέλη, οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα και το μοναδικό ολοκληρωμένο εκλογικό πρόγραμμα για τις εθνικές εκλογές, στις οποίες θα κατέβει όποτε και να γίνουν». Συμπέρασμα; Εφόσον αληθεύουν αυτά, αναλογικά στη Λάρισα το κόμμα Βαρουφάκη θα πρέπει να μετρά 200 με 300 μέλη. Ε; (Μήπως είναι κρυφοί, προφυλαγμένοι απ΄ το καθεστώς; Κι απ΄ το κακό το μάτι.)

Ζ.

 

Ευρωπίτα

*ΕΚΔΗΛΩΣΗ κοπής της πίτας του δικτύου Λαρισαίων των Βρυξελλών, βλ. Δημοσθένης Μαμμωνάς. Με εκλεκτό προσκεκλημένο άλλη μια φορά τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό, που βρισκόταν στην καρδιά της Ευρώπης.

Ζ.

 

11-3

*ΜΟΙΡΑΖΕΙ παιχνίδι ο πρόεδρος της γαλάζιας Νομαρχιακής Χρ. Καπετάνος. Ενόψει των «πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων», για να βγει καλύτερα η κομματική δουλειά όρισε ακόμη καμιά δεκαπενταριά τομεάρχες και αναπληρωτές. Τομείς υπάρχουν άφθονοι στην πολύπλοκη κοινωνική λειτουργία, ατέλειωτη λίστα. Ενδιαφέρον να προκύπτει. Κι επειδή αξιώματα θέλουν όλοι, ιδίως αυτή την εποχή που στη ΝΔ μυρίζονται εξουσία αλλά κι επειδή πλήθος είναι οι υποψήφιοι στα διάφορά ψηφοδέλτια οι οποίοι θεωρούν ότι ευνοούνται ως κομματικοί αξιωματούχοι, ο πρόεδρος «δεν έχει χέρια» να μοιράζει οφίτσια. Χαρακτηριστικό ότι αυτή τη φορά προτιμήθηκαν γυναίκες, οι οποίες προηγήθηκαν 11-3 των ανδρών σε αριθμό τομεαρχών. Με 4-2 στις θέσεις υπευθύνων και 7-1 στους αναπληρωτές. Μάλλον συμπτωματικό αλλά οπωσδήποτε ενδιαφέρον.

Ζ.

 

Τέταρτη

*ΓΛΥΚΑ κερνούσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Έκτ. Νασιώκας. Όχι, δεν γιόρταζε την υποψηφιότητα του Παν. Γούλα αλλά τη γέννηση της εγγονής του. Τέταρτο εγγόνι πια, παλιοπαππούς, 3-1 προηγούνται τ΄ αγόρια. «Κι έρχεται και πέμπτο», προανήγγειλε. «Ζάχαρο θα πάθουμε απ΄ τον Νασιώκα», αστειευόταν ο άλλος ευχόμενος να του ζήσουν.

Ζ.

 

Αλά Φρανσέ

*- ΠΟΥ δουλεύεις;

- Σε ζαχαροπλαστείο…

- Πατισερί;

Ρωτούσε Λαρισαίο όμως, τον μπέρδεψε.

- Όχι, Κυριακές είμαστε κλειστά.

Ζ.

 

100 για 100

*ΕΚΑΤΟ φωτογραφίες σε μεγάλο μέγεθος στο Αίθριο της Πινακοθήκης, θα ταξιδέψουν τους Λαρισαίους εκατό χρόνια πριν. Σε κτίρια και χώρους μιας άλλης εποχής, της πόλης αλλά και των γειτονικών κωμοπόλεων. Είναι τα ‘’παιδιά’’ της Φωτοθήκης που συνεργάστηκαν αναδεικνύοντας έναν από τους πολύτιμους θησαυρούς του αρχείου Γαλερίδη. Ο αείμνηστος Αντώνης του υπονοούμενου με το υφέρπον χαμόγελο, ο μεθοδικός μηχανικός που διέσωσε μνήμες και ιστορία, ο άνθρωπος των παλιών γεφυριών όπως έγινε περισσότερο γνωστός με το σπουδαίο έργο του στην καταγραφή αλλά και τη διάσωση των θρυλικών αυτών κατασκευών.

Ζ.

 

Είναι ΠΑΣΟΚ

*ΤΟ ΙΣΧΥΡΟ επιχείρημα των υποστηρικτών του: «Ο Παν. Γούλας είναι μέλος του ΚΙΝΑΛ και ολόκληρη τη ζωή του ΠΑΣΟΚ. Επίσης συνυπέγραψε το κείμενο όσων αντιδρούσαν στη σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο». Άλλο που αυτή η άποψη μειοψήφησε στην τοπική οργάνωση. Το αν αυτά τα στοιχεία τον κάνουν κατάλληλο για δήμαρχο, θα φανεί στις εκλογές. Αν τον πλαισιώσει ικανός αριθμός συντρόφων του ώστε να συγκροτήσει αξιόμαχο ψηφοδέλτιο.

Ζ.

 

Βαμβάκι - ΔΕΗ

ΝΑ προσκομίσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, προκειμένου να αποδείξουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος που επιβαρύνονται για να παράξουν ένα ποιοτικό βαμβάκι, καλεί τους αγρότες ο μηχανολόγος-μηχανικός με εξειδίκευση στα μοτέρ-αντλίες Κώστας Κυριακόπουλος, τονίζοντας πως «γνωρίζει πολύ καλά ότι απαιτείται πολύωρο πότισμα και κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για να βγει καλής ποιότητας βαμβάκι. Γι΄ αυτό στην τιμή πώλησής του, πρέπει να συμπεριληφθεί το κόστος της ενέργειας που απεικονίζεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ» καταλήγει.

Γ.Ρ.

 

Ξεμάτιασμα

*- ΚΙ όμως… Η πρώτη εφαρμογή της Τηλεϊατρικής προέκυψε στην Ελλάδα, πριν πολλά-πολλά χρόνια. Και ήταν το ξεμάτιασμα απ΄ το τηλέφωνο.

***

*ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές επιδίδονταν σε λεκτικούς αστεϊσμούς.

- Γραμμή στήριξης αλκοολικών, λέγεται παρακαλώ…

- Ναι, έχω πάρει 8 φιάλες ουίσκι, 5 κιλά τσίπουρο, 48 μπύρες και είμαι στο ταμείο. Πληρώνω με κάρτα ή με μετρητά;

***

*- ΓΙΩΡΓΟ, νομίζεις πως είμαι κακή μητέρα;

- Γιάννη με λένε μαμά…

Ζ.

 

Οριστικά

*ΣΧΕΔΟΝ πανηγυρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας, καθώς τις τελευταίες μέρες βεβαιώνονται ότι ο Ν. Τσιλιμίγκας θα κατέβει τελικά για περιφερειάρχης. Δεν έγιναν και τίποτε ιδιαίτερες προεκλογικές κινήσεις, ωστόσο νιώθουν ότι δεν θα κάνει πίσω, μέχρι και συναντήσεις γίνονται μαζί του, ανάσαναν με ανακούφιση τα τοπικά στελέχη. Πού να έτρεχαν να βρουν άλλον τελευταία ώρα. Στο ΠΑΣΟΚ είναι πιο χαλαροί, δεν είχαν ανησυχήσει και τόσο πολύ. Τον ήξεραν πολύ καλύτερα αυτοί. (Όσο για την προεκλογική προετοιμασία, έχουν καιρό μπροστά τους. Περίπου 105 μέρες, ο Μητσοτάκης μετράει.)

Ζ.

 

Κομμένα δέντρα

*ΣΑΝ τα μάτια τους φυλάνε οι Λαρισαίοι το πράσινο στον ζωτικό τους χώρο. Καμιά φορά υπερβάλλουν κιόλας, υποψιάζονται διάφορα, αντιδρούν ακόμη και απέναντι στη δημοτική υπηρεσία, η οποία είναι εκείνη που φροντίζει τα δέντρα, τα έχει φυτέψει και κατά τεκμήριο είναι εκείνη που τα αγαπά περισσότερο απ΄ τον καθένα.

***

*ΔΙΠΛΟ παράδειγμα ανησυχίας χθες. Αναστατωμένη Λαρισαία διαμαρτυρόταν για την κοπή τεσσάρων μεγάλων και υγιών κατά τη γνώμη της δέντρων στην πλατεία Φιλιππουπόλεως. Λογικά θα υπήρχε σοβαρή αιτία και σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και τώρα πρόσφατα δεν φαίνεται να υπάρχει τέτοια.

Γιατροί του Πανεπιστημιακού φώναζαν για το πετσόκομμα που υπέστησαν από ιδιωτικό συνεργείο έξι μεγάλες λεύκες στο προαύλιο του νοσοκομείου. Ένα σύριζα κλάδεμα ως τον κορμό χαμηλά, να μάθουν άλλη φορά. Κι εκεί κάποιος ειδικός θα αποφάσισε, δεν μπορεί…

Ζ.

 

Τζήλος

*Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων τοποθετήθηκε για το θέμα των πληροφοριών που γίνονται γνωστές γύρω από την υπόθεση του Τζήλου. Στάθηκε στο ότι μέσω μιας αθλητικής ιστοσελίδας καταλογίστηκε ευθύνη καθυστέρησης στην προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Λάρισας κ. Δέσποινα Ρασιδάκη με αποτέλεσμα τη διαφυγή ενός φερόμενου ως εμπλεκόμενου στο εξωτερικό. Διαψεύδοντας όλα τα παραπάνω η ΕνΔΕ επιβεβαίωσε σε απόλυτο βαθμό το προχθεσινό ρεπορτάζ της «Ε».

***

*«Η συγκεκριμένη δικογραφία διαβιβάστηκε από την Ασφάλεια Λάρισας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στις 25.1.2019. Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας άσκησε ποινική δίωξη στις 28.1.2019 παραγγέλλοντας κύρια ανάκριση και την επόμενη ημέρα διαβίβασε τη δικογραφία στην Πρόεδρο Πρωτοδικών Λάρισας. Την 1.2.2019, μέσα σε 3 ημέρες, η Πρόεδρος Πρωτοδικών Λάρισας χρέωσε την υπόθεση σε Τακτικό Ανακριτή».

Αναφέρει η ανακοίνωση υπογραμμίζοντας πως δεν υπήρξε καμία ολιγωρία και καμία καθυστέρηση. Όπως ακριβώς και το ρεπορτάζ της «Ε».

Κ.Γ.

 

Για σιγουριά

*ΤO περσινό πάθημα φαίνεται πως έγινε μάθημα στη διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, η οποία προχώρησε σε μια άκρως ρηξικέλευθη απόφαση, αποκαλύπτει το Κουλούρι, Θεσσαλονίκης εν προκειμένω. Έτσι, όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Δικεφάλου, προς αποφυγή εκτρόπων τα οποία μπορούν να στοιχίσουν πολύτιμους βαθμούς στην κούρσα για τον φετινό τίτλο, όσοι βρεθούν στις εξέδρες της Τούμπας στο μεγάλο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την Κυριακή, θα πρέπει να είναι εντελώς γυμνοί, ώστε να εξασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα φέρει πάνω του αντικείμενα ικανά να προκαλέσουν νέα διακοπή αγώνα και τιμωρία του ΠΑΟΚ.

***

*ΜΕ την ευκαιρία, όπως θυμίζει η Λαρισαία Β. Κ., η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη πόλη που γράφεται με δύο σίγμα και προφέρεται με δύο λάμδα.

Ζ.

 

Ασυναγώνιστη

*ΤHN ίδια στιγμή το Βατράχι κοάζει τη μεγάλη είδηση ότι το γνωστό ιταλικό τσίρκο Μεντράνο ανακοίνωσε τη διακοπή των παραστάσεών του στην Ελλάδα μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, τονίζοντας ότι είναι πλέον ασύμφορο να έρχεται καθώς δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις συνεδριάσεις της Βουλής. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπός του, «δυστυχώς, παρότι έχουμε πολύ καλούς ακροβάτες, κανένας τους δεν μπορεί να εκτελέσει τις συναρπαστικές κωλοτούμπες βουλευτών που παρακολουθεί το ελληνικό κοινό τις τελευταίες μέρες, ενώ κανένας μάγος μας δεν μπορεί να κάνει κόλπα όπως το να εξαφανίζει βουλευτές από το ένα κόμμα και να τους εμφανίζει σε άλλο».

***

*ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ αναδεικνύει την οργή Τσίπρα στη Βουλή. «Έτσι μου ΄ρχεται να μην κερδίσω τις εκλογές και να σας ταράξω στην αντιπολίτευση».

Ζ.

 

Μονομαχία

*- ΣΑΣ παρακαλώ…

- Εγώ σας παρακαλώ…

Σε ρυθμούς Ρ. Καραλαριώτου, σε έντονο αντιπολιτευτικό ροκ και ο Κ. Καλαμπαλίκης, τώρα που ενοποιήθηκαν οι παρατάξεις, άλλωστε και λόγω ιεραρχίας μα και ιστορίας ο στρατηγός ξεχωρίζει πλέον ως υπαρχηγός, λοιπόν αρπάχτηκαν άγρια με τον δήμαρχο, ο οποίος επέμεινε να απαντήσει ειδικά στον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης, που όμως καθόλου δεν ψάρωσε. Υπερασπιζόμενος την προηγούμενη δημοτική αρχή, απόντος του Κ. Τζανακούλη. Έντονη συζήτηση επί προσωπικού αργά το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο.

- Είστε ψεύτης… Είστε ψεύτης… Είστε ψεύτης…

- Λυπάμαι ειλικρινά.

***

*ΚΑΠΟΙΑ στιγμή χαλάρωσαν τα πράγματα. Κι ο Απ. Καλογιάννης παρουσίασε ως πάγια θέση του ότι «κάθε δημοτική αρχή χτίζει σ΄ αυτό που άφησε η προηγούμενη. Τίποτε δεν πρέπει να μηδενίζεται. Άφησαν έργο κι ο Καφφές κι ο Λαμπρούλης παλιότερα κι ο Τζανακούλης φυσικά, κάτι θα έχει αφήσει κι ο Καλογιάννης, έτσι χτίζονται τα πράγματα στην πόλη…» (Ποιος μπορεί να διαφωνήσει;)

Ζ.

 

Ο πολίτης

* ΜΕ πρωτοβουλία αγνώστων, προφανώς πολιτών οι κάδοι απορριμμάτων μετακινήθηκαν, διευκρινίζεται από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων με αφορμή χθεσινό σχόλιο της στήλης.

Ο λόγος για κάδους απορριμμάτων στη συμβολή των πεζοδρόμων Φιλελλήνων και Πανός όπου κάποιος, όχι απλά τους μετακίνησε από τη θέση τους αλλά τους άφησε πάνω στις πλάκες όδευσης τυφλών. Εξέλιξη που προκάλεσε την αντίδραση συμπολιτών που το κατήγγειλαν στην εφημερίδα, με την Υπηρεσία Καθαριότητας να παρεμβαίνει τις επόμενες ημέρες.

Λίγη υπομονή για τους πολίτες που ενοχλούνται αν και το σωστό είναι να ζητηθεί συγγνώμη που με τις πράξεις, ευτυχώς ελαχίστων, εμποδίζουν τυφλούς, άτομα με αναπηρίες.

Β.Κ.

 

Τουλάχιστον…

*Ο Λαρισαίος έπαιζε πρέφα στο καφενείο. Ξαφνικά καταφτάνει ένα παιδί και του φωνάζει.

- Κύριε Γιώργο, έλα γρήγορα στο σπίτι σου. Γεννάει η γυναίκα σου.

Σηκώνεται αυτός να φύγει, οπότε οι άλλοι προσπαθούν να τον κρατήσουν λίγο.

- Κάτσε ρε Γιώργη, να τελειώσουμε την παρτίδα και μετά φεύγεις.

- Τι λέτε ρε παιδιά; Όχι, θα φύγω. Φτάνει που δεν ήμουνα εκεί όταν γκαστρώθηκε, να μην είμαι και όταν γεννήσει;

Ζ.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

STHN E XUES O STRATHGOS

*ΣΤΗΝ «Ε» χθες ο στρατηγός. Ο νέος διοικητής Στρατιάς Κων. Φλώρος επισκέφθηκε την εφημερίδα με την ανάληψη των καθηκόντων του και συζήτησε με τον Γ. Μιχαλόπουλο, παραδίδοντάς του ως αναμνηστικό το έμβλημα του Σχηματισμού.

Ζ.

 

 

ENAN KAFE THN EIXE KERASEI STHN KARLA

*ΕΝΑΝ καφέ την είχε κεράσει στην Κάρλα κι η Ρουμάνα επίτροπος Κορίνα δεν τον ξεχνάει τον Λαρισαίο περιφερειάρχη, τα καλύτερα λέει για κείνον.

Ζ.

 

 

ETSI OPVS PAEI O ENDEIKNYOMENOS XORHGOS

* ΕΤΣΙ όπως πάει, ο ενδεικνυόμενος χορηγός. Άντε βρε αρρώστια...

Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass