Πολύ νωρίς

Δημοσίευση: 14 Φεβ 2019 19:07
• ME τα νέα όπλα της συστοιχίας Καραλαριώτου: Χριστίνα Κοντογιάννη και Απ. Παπαπαρίσης.  Ζ. • ME τα νέα όπλα της συστοιχίας Καραλαριώτου: Χριστίνα Κοντογιάννη και Απ. Παπαπαρίσης. Ζ.

* ΚΑΙ κει πάνω που πήγαν να ξεμυτίσουν τα κοντομάνικα, ξανά οι Λαρισαίοι με τα χέρια στις τσέπες και τους γιακάδες σηκωμένους.

Είναι όμως και πολύ νωρίς για άνοιξη. Αν δεν ξαναρχόταν το κρύο δεν θα είναι καθόλου σασπένς, δεν θα άξιζε η αναμονή. Όλοι το ξέρουν αυτό. Μονάχα καμιά άμυαλη αμυγδαλιά ξεγελιέται τέτοιο καιρό, ντύνεται νυφούλα και την πατάει.                       Ζ.

 

Φτερά και βέλη

* - ΕΓΩ πάντως γιορτάζω του Αγίου Βαλεντίνου.

- Ερωτευμένος;

- Ανθοπωλείο.

* * *

* ΕΜΠΝΕΕΙ πολλούς και στη Λάρισα η γιορτή.

- Κάποιος να πει επιτέλους ρε παιδιά, σ’ αυτό το βλαμμένο με τα φτερά και τα βέλη, όταν χτυπάει να πετυχαίνει και τους δύο.

* * *

* - ΣΗΜΕΡΑ του Αγίου Βαλεντίνου στείλε λουλούδια στη δικιά σου ανώνυμα. Αν σου πει ότι τα έλαβε, έχει καλώς. Αλλιώς... (Πολύ επικίνδυνη ιδέα.)

Ζ.

 

Διαφυγή

* ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, με λαμπρές ιδέες προσήλθαν στον χθεσινό καφέ οι μεσήλικοι Λαρισαίοι.

- Πού θα με πας του Αγίου Βαλεντίνου;

- Α, δεν βγαίνω με παντρεμένες.

- Μα, είμαι η γυναίκα σου.

- Δεν κάνω εξαιρέσεις, λέμε.

* * *

* - ΤΙ θα μου πάρεις για του Αγίου Βαλεντίνου;

- Λέω κάτι για τoν λαιμό.

- Αχ, τι;

- Καραμέλες χωλς.

Ζ.

 

Εσωτερικό θέμα

* ΕΦΤΑΣΑΝ λέει τους 12 οι νεκροί, μέτρησαν 3.200 τραυματίες, 8.300 συλληφθέντες και 1.100 καταδικασθέντες. Είναι ο τραγικός απολογισμός 13 εβδομάδων κινητοποιήσεων στην... Ο-χι δεν είναι η Βενεζουέλα. Εν προκειμένω, καθόλου δεν εμπλέκονται οι ΗΠΑ, ούτε κανένας άλλος. Είναι που δεν έχει πετρέλαια η Γαλλία; Μπα... Είναι που εκεί έχουν δημοκρατία.                             Ζ.

 

Δεν τον

εφαρμόζουν

* ΣΤΟ χέρι του δημάρχου είναι να ισχύσει ο αντικαπνιστικός νόμος, λένε ενοχλημένοι έως εξοργισμένοι Λαρισαίοι από τη στάση ορισμένων καταστηματαρχών και θαμώνων. Θα μπορούσε, λένε, να στείλει τα αρμόδια όργανα για έλεγχο. Δεν χρειάζεται να τρέχουν παντού και να κυνηγούν. Σε δυο-τρεις περιπτώσεις αν επενέβαιναν, τότε οι αυστηρές ποινές θα λειτουργούσαν παραδειγματικά και στους υπόλοιπους.

- Και καλά ο δήμαρχος, να τον καταλάβουμε φέτος. Ο αστυνομικός διευθυντής δεν έχει εκλογές μπροστά αυτός, έτσι; Ούτε ο εισαγγελέας... (Παρήγορο πάντως ότι τελευταία σε πολλά μαγαζιά της πόλης, ιδίως εστιατόρια-ταβέρνες-ουζερί, έχει επιβληθεί απαγόρευση κι οι καπνιστές βγαίνουν για λίγο έξω.)

Ζ.

 

Μαζί του

* ΣΤΟΝ πασοκικό χώρο συνεχίζουν να ταλανίζονται. Ενδιαφέρον αν μη τι άλλο, που οι Ναπ. Παλάντζας και Γρ. Κουτσομάρκος εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των 65 μελών που είχαν υπογράψει κατά της Συμπαράταξης με Καλογιάννη, για να υποστηρίξουν Παν. Γούλα. Ως εκπρόσωποι μίλησαν, δεν έβγαλαν καινούργια ανακοίνωση με 65 υπογραφές.

Σημειωτέον ότι, όπως είχε γραφτεί τότε και στα «Ψ» και καμάρωναν, οι δύο προαναφερθέντες ήταν εκείνοι που είχαν ωθήσει τον Παν. Γούλα να ανακοινώσει υποψηφιότητα. Τώρα τι πιο φυσιολογικό από το να βγουν να τον υποστηρίξουν. Αυτοεκπληρούμενη προφητεία λέγεται αυτό;                  Ζ.

 

Βήχας κι αέρας

* ΤΟ «ταγέρ» είναι γυναικείο ρούχο, ειδικά στα χωριά της Λάρισας όμως είναι και το αεράκι.

* * *

* ΔΙΑΡΚΩΣ προστίθενται νέα λήμματα στο Ελληνολαρισαϊκό Λεξικό.

- Το «βιξ» είναι φαρμακευτική αλοιφή που προλαμβάνει τον βήχα, επιπλέον στη Λάρισα το «θα βιξ» ή το «δεν θα βιξ» είναι ρήμα που έχει σχέση με τον βήχα.

* * *

* - ΓΙΑΤΙ στη Λάρισα γράφουν στις πινακίδες ΡΙΖ;

 - Διότι δεν χωρούσε το ΠΙΛΑΦ’Ι...                                Ζ.

 

Βρέθηκε ο τρόπος

* ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ αμέσως μεταξύ των μηχανικών, δεν χρειαζόταν δα να εφαρμοστεί η διανυσματική θεωρία για να καταλήξουν σε συμπέρασμα. Το ΤΕΕ στη μεγάλη ετήσια εκδήλωσή του θα βραβεύσει φέτος, χρονιά εκλογών, μηχανικούς «για τη συνεισφορά τους από θέσεις ευθύνης, στην Καλλικρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση». Τα μέτρησε καλά ο πρόεδρος Ν. Παπαγεωργίου. Αν έβαζε «με προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση» γενικώς θα μαζεύονταν πάρα πολλοί, δεν λέει. Να βραβευτούν οι νυν, αυτοί που υπηρετούν τώρα «σε θέσεις ευθύνης», μμμ, δεν εξυπηρετείται ο στόχος. Όρισε λοιπόν κι εκείνος «στην Καλλικρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση», να είχαν πόστο δηλαδή στην τρέχουσα ή στην προηγούμενη τετραετία, από το 2010 δηλαδή, οπότε πέτυχε το επιδιωκόμενο. Ποιο είναι αυτό; Ε, όχι όλα μασημένη τροφή, θα φανεί στη λίστα των βραβευομένων. Αν και οι μηχανικοί κατάλαβαν πριν τη δουν.

Ζ.

 

Ταξιδευτές

* ΚΑΙ τον λένε Φιλέα Φογκ, υποτιμητικά αποδίδουν το όνομα του κοσμογυρισμένου ήρωα του Ιουλίου Βερν στον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ επειδή ταξιδεύει ανά την υφήλιο. Λες και οι προκάτοχοί του υφυπουργοί Απόδημου Ελληνισμού σε προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν γράψει εκατομμύρια μίλια τριγυρνώντας στις πέντε ηπείρους. Ας μην αναφερθούν ονόματα όσων θήτευσαν στο πιο περιζήτητο υπουργείο. Δεν τους θυμούνται άλλωστε και πολλοί στη χώρα, αφού συνήθως έλειπαν σε άλλες χώρες για δουλειές. (Αυτοί απλώς προωθούσαν το πνεύμα του Ελληνισμού στα πέρατα της Γης.)

Ζ.

 

Μετά 20 έτη

* ΜΕΧΡΙ τέλους δείχνει ότι θα το πάει ο διοικητής του Πανεπιστημιακού. Πιστός στο καθήκον που του ανατέθηκε από την κυβέρνηση, μέχρι ο κυρίαρχος λαός να του αναθέσει, αν τον επιλέξει, δημαρχιακό αξίωμα στα υψίπεδα της λίμνης Πλαστήρα. Νέα παραγωγική προσπάθεια από τον Παν. Νάνο στα σκαριά, μέχρι την τελευταία ώρα. Θα εκδώσει λένε Λεύκωμα με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας. Αναζητούνται λοιπόν κείμενα, στοιχεία κ.λπ. από όλες τις κλινικές και τα τμήματα του Πανεπιστημιακού. Και φωτογραφίες φυσικά. Να φανεί το έργο. Ο έχων την πρωτοβουλία θα φανεί κλασικά στην τρίτη σελίδα, στον πρόλογο μετά φωτογραφίας.

* * *

* ΕΠΟΜΕΝΩΣ, πού να προλάβει ο κ. διοικητής και υποψήφιος δήμαρχος να απαντήσει στον πρόεδρο της Ιατρικής. Την Κυριακή είχε δημοσιευτεί στην εφημερίδα η συνέντευξη καταπέλτης του Θαν. Γιαννούκα στον Δημ. Κατσανάκη. Με σοβαρές καταγγελίες κατά της διοίκησης ότι φρενάρει την ανάπτυξη κλινικών στο Πανεπιστημιακό. (Μήπως δεν θα χωρούσαν στο Λεύκωμα...)

* * *

* - ΜΑ, λεύκωμα σ’ ένα νοσοκομείο που οι τουαλέτες δεν έχουν χαρτί υγείας και σαπούνι;

Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από γκρινιάρηδες. Που όμως υπερκεράστηκαν εύκολα.

- Χαρτί υγείας; Σιγά μωρέ... Άμα χρειαστεί θα κρεμάσουμε το λεύκωμα...

- Ναι, αλλά θα είναι μάλλον με ιλουστρασιόν χαρτί.

Ζ.

 

Επανέρχεται

* ΤΟ 15ο βιβλίο της κυκλοφόρησε η γνωστή Λαρισαία Βασιλική Πουλιάρη, «Ξένη στο χωριό μου, Μάνα...», μετά από εξαετή απουσία, μετά που αποβίωσε η μητέρα της σταμάτησε να γράφει και τώρα επανέρχεται με ένα ποίημα, ένα βιβλίο, αφιερωμένο σε κείνη, ως μνημόσυνο, γραμμένο λέει σε λιγότερο από μήνα, μέσα στον περασμένο Νοέμβριο, για τη Σφάκα Λοκρίδος τα γραφόμενα σ’ αυτό:

Η ξαδέλφη μου κεφάτη και στο βουνό γυρίζαμε.

Η κορομηλιά γεμάτη κι όλο την ξετινάζαμε.

Το καλάθι μας στην πλάτη μες το ταψί τ’ αδειάζαμε.

Ζ.

 

Τρίτη ροπαλιά

* ΤΡΙΤΗ συνεχόμενη ημέρα που με αναρτήσεις του στο φβ, το μέλος της ΠΕ της ΝΔ Ηρακλής Γερογιώκας βάζει στο στόχαστρο τον πρώην αντιδήμαρχο Λαρισαίων Παν. Νταή. Θεωρώντας τον ως «τον πιο αδύναμο κρίκο της δημοτικής αρχής», τόσο για τη διαμάχη με το Πάρκο των Ευχών, όσο και για την άρρηκτη σχέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, έγραψε σχετικώς: Οι λαρισαίοι γνωρίζουν ότι, νωρίτερα από την υπόλοιπη Ελλάδα, το Ποτάμι Λάρισας έπαψε να υφίσταται σαν κομματικός μηχανισμός, πέραν μιας αγαπητής και καθόλα σεβαστής παρέας που τα λένε σε γνωστό καφέ της πόλης. Γνωρίζουν ακόμη ότι η παράταξη Καλογιάννη στηρίζεται μόνο από τον Σύριζα και κάποια στελέχη του παλαιού ΠΑΣΟΚ που κατέχουν ή τους έχουν υποσχεθεί θέσεις. Αντί να κάνει η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ χορηγούμενες διαφημίσεις στα κοινωνικά δίκτυα περί «διεύρυνσης», ας μας πει ο κ. Νταής επιτέλους πόσο κάνανε τα λαμπιόνια στο Πάρκο των Ευχών».

Γ.Ρ.

 

Επιλέγουν

* ΜΕ ψηφοφορία, δι’ ανατάσεως της χειρός λέει θα αναδειχθεί ο υποψήφιος δήμαρχος της νεότευκτης παράταξης «Λαρισαίων Κοινόν». Και θα είναι κατά τα φαινόμενα ο τεχνολόγος μηχανικός Δημ. Τσιάρας, σ’ αυτόν συγκλίνουν. Και θα είναι ο όγδοος, άλλοι εφτά έχουν ήδη ανακοινώσει ότι τρέχουν στην κούρσα. Κανονικός πλήρης τελικός, όλα τα κουλουάρ γεμάτα. Που πάει να προκύψει κι ένατος, δηλαδή, πού να χωρέσει. (Με 49 ονόματα λέει φτιάχνεις ψηφοδέλτιο και πας κάλπη. Άλλο αν βρεθείς τελικά στον «κουβά». Είναι όμως κι η απλή αναλογική που μπορεί να σε κάνει μάγκα.)

* * *

* ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ τελικά στον λεγόμενο πατριωτικό χώρο. Εκείνοι που τους λένε εθνικιστές, αλλά δεν τους αρέσει, ούτε χρυσαυγίτες θέλουν να τους λένε, άλλωστε πολλοί είναι αλλού. Ήδη περισσότερες από 49 οι υπογραφές που δημοσιοποιήθηκαν. Η πρώην χρυσαυγίτισα βουλευτής Δέσποινα Σβερώνη δεν ενδιαφέρεται -λένε- να πάει για δήμαρχος. Ούτε ο Λαοτινός Δημ. Μητσιούλης, σταθερά προσανατολισμένος λέει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Είναι δηλαδή καλύτεροί του οι άλλοι υπουργοί, που είχαν πάει χέρι-χέρι;

Ζ.

 

Ο ειλικρινής

- ΕΙΣΑΙ μόνος αυτόν τον καιρό;

Η Λαρισαία επιχείρησε άνοιγμα.

- Ναι... Ε, ναι.

- Δηλαδή;

- Μέχρι τις 5 που γυρίζει η γυναίκα μου.                Ζ.

 

Κινούμενη άμμος

* Ο Ν.Λ. ιχνογραφεί την πολιτική τοπογραφία: «Η μετατόπιση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προς τα δεξιά, υπό τον πρόσχημα του “πατριωτισμού”, όχι μόνο δεν ωφέλησε τους αρχηγούς των δύο κομμάτων, αλλά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου σε δυνάμεις που επωφελούμενες από τα συλλαλητήρια διαμορφώνουν ένα σκηνικό που μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις».

Αλλά και απέναντι η άμμος δεν είναι τόσο σταθερή: «Αν και στις προηγούμενες εκλογές το 45% των κομμάτων επέλεγε κόμματα της Αριστεράς, τώρα πια για πρώτη φορά η Δεξιά με πολλές παραλλαγές της διεκδικεί αντίστοιχα ποσοστά ανατρέποντας τη συντριπτική υπεροχή της “δημοκρατικής παράταξης”». (Κοντά σιμά το σκοτάδι...)                Ζ.

 

Και το erga omnes;

* ΑΡΧΙΣΑΝ λοιπόν να πορεύονται ως Σεβέρνα Ματσεντόνια στη γλώσσα τους, Βόρεια Μακεδονία στη δικιά μας, North Macedonia για όλους τους υπόλοιπους. Πλην Λακεδαιμονίων, φαίνεται ότι έπρεπε να οριστεί και μια ονομασία για καμπόσους εθνικοπατριώτες στο εσωτερικό της ΝΔ. Αυτό το erga omnes αποδείχθηκε ψευδώς αληθές.                      Ζ.

 

Δια και συν

* ΝΑ, η λεγόμενη εξωκοινοβουλευτική αλλά διόλου αντικοινοβουλευτική Αριστερά, εξακολουθεί να διαιρείται αλλά και να συγκολλείται αενάως. Στη Ριζοσπαστική, όπως την ονόμασαν, περιφερειακή παράταξη της ΛΑΕ, βλ. Τάκης Γιαλαμάς κι άλλοι που είχαν φύγει από ΣΥΡΙΖΑ, μαζί τους συνέκλινε και ο αρχιτέκτονας Βάιος Ζησόπουλος προερχόμενος από το ΕΠΑΜ. («Ε, πάμε...», θα είπαν.)

* * *

* ΣΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΙΑ πάλι, ο Στ. Ντούρος ξανά επικεφαλής, ο Βολιώτης. Στο σχήμα από τη Λάρισα σταθερά ο Φάνης Γενηκομσίου κι ο Νίκος Ταλαχούπης. Αντιθέτως, αποχώρησε ο Ελασσονίτης Αντ. Αδάμου, ο νυν περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, καθώς δεν συμφώνησε με την επικρατήσασα τακτική των μη συνεργασιών.                                     Ζ.

 

Αναγνώριση

* ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ οι Εθελοντές Διασώστες της Λάρισας πέρα για πέρα, προχθές στη φιλανθρωπική εκδήλωση της Μητρόπολης, αφού είχαν την τιμητική τους. Τα θερμά λόγια του σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου για το έργο τους και την προσφορά τους στην κοινωνία, αλλά και η ευγενική χειρονομία προσφοράς στολών και υλικού, τους αντάμειψαν και με το παραπάνω. Η Εθελοντική Ομάδα Διάσωσης και Υγειονομικών Αποστολών Λάρισας (ΕΟΔΥΑ), θέλησε να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της και ανακήρυξε τον κ. Ιερώνυμο επίτιμο μέλος της Ομάδας, προσφέροντάς του μια τιμητική πλακέτα. Ο μητροπολίτης απέδειξε, με τη συγκεκριμένη επιλογή, ότι ο εθελοντισμός βρίσκεται στην κορυφή του «πλάνου» δράσης του.

Ν.Π.

 

Τι το θες...

* ΜΕΡΑ που ‘ναι σήμερα, η Λαρισαία έριχνε ιδέες.

- Κοπελιά, θες να τα φτιάξουμε;

- Έχεις κουτάλι;

- Ε, τι το θες το κουταλάκι; Αυτό πού κολλάει τώρα...

- Και τι, με το χέρι θα τη φας τη χυλόπιτα;

Ζ.

 

 

 ------------------------------------------------------------------------

 

 

MH GELAS PALI GEROGIANNHS• - ΜΗ γελάς πάλι... Κι αν είσαι συ δήμαρχε ο Γερογιάννης, εγώ είμαι ο Μπαρμπαθανάσης...

Ζ.

 

 

 H MARIA GALLIOY STA FARSALA

• Η Μαρία Γαλλιού στα Φάρσαλα και στο 2ο Διεθνές Συνέδριο του Ομηρικού Αχιλλέα, δείχνοντας αληθινό ενδιαφέρον για την πολιτιστική κληρονομιά της επαρχίας Φαρσάλων.

 

 

 LOGIKO NA KLEISEI TO ENA PEZODROMIO STH ROYSBELT

• ΛΟΓΙΚΟ να κλείσει το ένα πεζοδρόμιο στη Ρούσβελτ, αφού πρέπει να ανακατασκευαστεί μπροστά στην καινούργια οικοδομή. Αυτό όμως ουδόλως επηρεάζει τον φορτηγατζή που συνεχίζει να αποκλείει και το απέναντι πεζοδρόμιο, για να κάνει τη δουλειά του. Οι πεζοί υποχρεωτικά στον δρόμο. Το γεγονός δε ότι αυτό συμβαίνει συστηματικά πενήντα μόλις μέτρα από τη Δημοτική Αστυνομία κανέναν δεν φαίνεται να ενοχλεί.                                     

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass