Σαν Άνοιξη

Δημοσίευση: 18 Φεβ 2019 19:45
* Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά είχε την τιμή να πατήσει το κόκκινο κουμπί εκκίνησης των διαδραστικών εκθεμάτων του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων. Εντυπωσιάστηκε πάντως από την έξυπνη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο μουσείο, αλλά και από την ξενάγηση της Κωνσταντίνας Κόντσα, καθώς περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία και τη χρήση των εκθεμάτων όταν ο Μύλος λειτουργούσε ως αλευρόμυλος.                                                                            Ν.Π. * Η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά είχε την τιμή να πατήσει το κόκκινο κουμπί εκκίνησης των διαδραστικών εκθεμάτων του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων. Εντυπωσιάστηκε πάντως από την έξυπνη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας στο μουσείο, αλλά και από την ξενάγηση της Κωνσταντίνας Κόντσα, καθώς περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια την ιστορία και τη χρήση των εκθεμάτων όταν ο Μύλος λειτουργούσε ως αλευρόμυλος. Ν.Π.

* ΜΙΑ η Άνοιξη, ένα το σύννεφο…

Μήπως βιάζομαι γιατρέ μου; Η αλήθεια είναι πως βαρεθήκαμε πια τούτον τον κρύο χειμώνα και χτες που «ο ήλιος ο ηλιάτορας» ξεμύτισε άνευ οδόντων, βγήκαμε για καφέ σε πλατείες και πεζόδρομους σαν σαλιγκάρια μετά από βροχή.

Οι αμυγδαλιές τείνουν να ανθίσουν, Καλλιάνοι και Αρναουτογλαίοι προαναγγέλλουν καλύτερες μέρες (γι’ αυτούς σίγουρα έτσι και εκλεγούν στις προσεχείς εκλογές), και ο Τσίπρας μαζεύει διεθνή βραβεία για τις «Πρέσπες» (μέσα λαμβάνει ανοιχτές παλάμες πάντως).

Και η ζωή –με εκλογές ή όχι– συνεχίζεται, έτοιμη να μασκαρευτεί για τις «Τρανές τσ’ Αποκριές» καθώς από χτες άρχισε το Τριώδιο - άλλη εθνική γιορτή κι αυτή.

 

Παραίτηση

* ΑΓΩΝΙΑ με λαχτάρα να σε νοιάζομαι για την ΑΕΛ που φανερά αγχωμένη δεν κέρδισε ούτε και χτες (την Ξάνθη στο «Χωράφι F.C»).

 Τα πολλά τελευταία χρόνια η ομάδα αυτή το μόνο που σου προσφέρει είναι δράμα, αγωνία και μια μικρή ανακούφιση καθώς σώζει την παρτίδα στο παρά 5’. Πόσο να αντέξεις όμως κι εσύ ο φίλαθλος που αλλιώς ήσουνα μαθημένος; Ποιος αποφάσισε ότι οι στόχοι σου θα περιορίζονται εδώ και χρόνια στη... σωτηρία; Οπότε, τραβάς μια «παραίτηση» κι αφήνεις το «αφεντικό» να κοιτάει τις άδειες κερκίδες και να βγάζει ανακοινώσεις μόνος του. Και δεν ασχολείσαι.

 

Για τα πανηγύρια

* ΟΚΤΩ έως δέκα μνηστήρες για τον Δήμο Λαρισαίων. Έξι στον Δήμο Φαρσάλων. Άλλοι τόσοι σε Τύρναβο και Αγιά. Η απλή αναλογική άνοιξε την όρεξη και στους πιο... απίθανους.

Θεωρητικώς, η απλή αναλογική είναι ένα καλό και δίκαιο σύστημα. Στην πράξη όμως, και όπως διεξάγεται η πολιτική αλά ελληνικά, θα μετατρέψει τους ήδη ξεχαρβαλωμένους Δήμους σε γιαλαντζί πανηγυράκια. Κάτι σαν την αυλή τής... Πηνελόπης. Δηλαδή σε μικρές αρένες σύγκρουσης μικροσυμφερόντων και μικροσυναλλαγών, αφού δεν θα υπάρχουν πια ισχυροί δήμαρχοι (Οδυσσείς) αλλά μαριονέτες εξαρτώμενες από τον πρώτο τυχόντα σύμβουλο.  Τα δε Δημοτικά Συμβούλια θα χάσουν πια κάθε σοβαρότητα και θα καταντήσουν να θυμίζουν τα παλιά φοιτητικά... αμφιθέατρα. Εδώ θα ’μαστε και θα δούμε…Και μακάρι εμείς οι... Κασσάνδρες να διαψευστούμε.

 

Pasok is dead

* ΠΟΙΟ ΠΑΣΟΚ; Το ΠΑΣΟΚ απλά πέθανε και δεν το ξέρει. Απλό παράδειγμα: Βγαίνει ο Τσουκάτος και παραδέχεται ενώπιον δικαστηρίου μια καταχρησάρα (με πολύ χρήμα που πήγε στο κόμμα).

Σκανδαλάρα δηλαδή. Ασχολήθηκε κανείς στα σοβαρά; Όχι. Λες και είναι κάτι το... ανύπαρκτο…

 

Με χιούμορ

* ΑΦΟΥ βρε Τσίπρα, χαμένος για χαμένος είσαι, γιατί δεν το διασκεδάζεις με τον ανασχηματισμό;

Ρίξε Πολάκη στο Υπουργείο... Τύπου, να γίνει της εκδιδόμενης...

Ένας αυτός κι όλοι άλλοι απέναντι και πάλι «να τους έχει».

 

Αισθητικό

* ΤΟ πρόβλημα με τους ανασχηματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ παύει να είναι απλά πολιτικό.

Υπάρχει πλέον σοβαρό ζήτημα... αισθητικής. Πρώην ταγάρια που δεν... αποταγαροποιήθηκαν στο μυαλό, ιμιτασιόν γιάπηδες (ή... . ΓΑΠηδες) που άλλο δεν ξέρουν παρά να συνωθούνται σε κομματικούς διαδρόμους και λείχοντας να καταλαμβάνουν θέσεις υπουργών.

Τι πολιτική να περιμένεις από τέτοιες «προσωπικότητες;» «Κει που κρεμούσαν οι καπεταναίοι τ’ άρματα κρεμούν οι γύφτοι τα νταούλια…» που λέει ο λαός.

 

Ποιος μιλάει

* ΟΤΑΝ η ιστορία έχει κέφια…

Διαδηλώσεις και επεισόδια στα Τίρανα εναντίον του πρωθυπουργού Έντι Ράμα που κατηγορείται για... διαφθορά. Ποιοι τον κατηγορούν; Ο... Μπερίσα και οι οπαδοί του…

(Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα… Ή αλλιώς, να γελάς και να κλαις με τα βαλκανικά μας καμώματα).

 

Ρεκόρ

* ΥΠΑΡΧΕΙ ένα βλαχοχώρι που σ’ αυτές τις εκλογές ίσως και να σημειώσει... ρεκόρ υποψηφίων βουλευτών αναλογικά με τον πληθυσμό του. Ο λόγος για την Αβδέλλα Γρεβενών, όπου τρία τουλάχιστον πρόσωπα διεκδικούν μία θέση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Κατ’ αρχάς ο παλιός, ο κ. Θάνος Πλεύρης (Αβδελιώτης εκ μητρός, το γένος Λύτρα), που διεκδικεί θέση στο ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών.

Δεύτερος, ο πρώην ιπτάμενος της Αεροπορίας κ. Αποστόλης Τσένης, που πιθανότατα θα... «προσγειωθεί» στο ψηφοδέλτιο των Γρεβενών.

Και τρίτη, (last but not least που λένε και στην εύανδρο Αβδέλλα) η νεαρά δικηγόρος Αθηνά Σιαφαρίκα, που θεωρείται ότι θα ανακοινωθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ Λάρισας.

(Κατόπιν αυτού, περιττό να έρθουν καλοκαίρι οι άλλοι πολιτευόμενοι στην Αβδέλλα για ψήφο. Για κανένα τσίπουρο κάτω από τον πλάτανο, ίσως).

 

Ίδιο έργο

* «Η ΑΛΛΑΓΗ της Λάρισας θα έρθει από τις συνοικίες…».

Σωστή η επισήμανση του καθηγητή – και υποψηφίου δημάρχου Λάρισας κ. Παν. Γούλα στη χτεσινή «Ε».

 Είναι η επισήμανση που κάνει κάθε υποψήφιος δήμαρχος προεκλογικά.

(Και αμέσως μετά σπεύδει να ξαναματαφτιάξει τη... Μεγάλου Αλεξάνδρου και τους πέριξ αυτής δρόμους).

 

Μια νέα κινητοποίηση

* «- ΜΑΚΑΡΙ, αλλά…».

Κάπως έτσι σκέφτονται οι περισσότεροι Λαρισαίοι ακούγοντας την υπουργό Πολιτισμού κα Μυρσίνη Ζορμπά να προαναγγέλλει από τη Λάρισα την έναρξη λειτουργίας του Αρχαίου Θεάτρου από το 2022.

Μαθημένοι από προθεσμίες που συνήθως δεν τηρούνται, οι Λαρισαίοι έχουν κάνει ήδη αρκετή υπομονή γύρω από αυτήν την υπόθεση και έδειξαν υπερβολική... ευγένεια έναντι κάποιων που στο παρελθόν την υπονόμευσαν.

Κάπως έτσι, η αποκάλυψη πήγε πίσω. Κι όχι μόνο η αποκάλυψη.

Αλλά η εν γένει ανάδειξη και προβολή του μνημείου (Ποιος στην Ελλάδα ξέρει π.χ. ότι στο Κέντρο της Λάρισας υπάρχει Αρχαίο Θέατρο; Πολύ λίγοι σίγουρα, κι αυτό γιατί το Θέατρο δεν λειτουργεί, ώστε όλη η Ελλάδα να πληροφορείται για τις παραστάσεις, όπως στην Επίδαυρο, κι έτσι εμμέσως να διαφημίζεται και το μνημείο και η πόλη.

Νομίζουμε πως ο καιρός ήρθε για μια νέα σοβαρή κινητοποίηση της πόλης σχετικά με το Θέατρό της. Να μην σταθεί στις υποσχέσεις του εκάστοτε Υπουργού Πολιτισμού που έρχεται εδώ, ανακαλύπτει το Θέατρο και μας φλομώνει σε φιλοφρονήσεις και ωραία λόγια, άνευ πρακτικής αξίας…

 

Καιρός

* ΣΥΜΜΑΧΟΣ και ο καλός καιρός στα εγκαίνια του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων του Μύλου του Παππά. Η ηλιόλουστη μέρα γέμισε με μικρούς και μεγάλους το προαύλιο του Μύλου από νωρίς το πρωί. Οταν λοιπόν έφτασε η ώρα των εγκαινίων, το Μουσείο κατακλύστηκε από κόσμο που βρήκε την ευκαιρία να το επισκεφτεί.

Ν.Π.

 

Ηρεμη έφοδος από τον ουρανό

* ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΗΣ, οραματιστής και άκρως πολιτικό ον ο μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος, όπως προκύπτει απ’ τη σημερινή συνέντευξή του στην «ΕτΔ» με αφορμή τις 100 μέρες της ποιμαντορίας του. Μιλά για τη θετική υποδοχή που του επεφυλάχθη στην εβραϊκή Συναγωγή, τις «ουρές» του σκανδάλου στην Παναγία Φανερωμένη Τυρνάβου, τις αλλαγές που σχεδιάζει -και κάποιες ήδη υλοποιεί- στην οργανωτική διάρθρωση και το ποιμαντορικό μέλλον της Μητρόπολης.

Χωρίς να πολιτεύεται, έχει τεκμηριωμένη άποψη για μεγάλα ζητήματα θρησκευτικής διπλωματίας (όπως το Ουκρανικό, τις διαφορές Μόσχας - Φαναριου, αλλά και τις λεπτές ισορροπίες στις σχέσεις του τελευταίου με την Εκκλησία της Ελλάδας) αλλά και για ευρύτερα προβλήματα, όπως το προσφυγικό, για το οποίο επισημαίνει την ολιγωρία των ηγετών της Ε.Ε. να το αντιμετωπίσουν ανθρώπινα και αποτελεσματικά. Τονίζοντας με τον τρόπο του την προσήλωσή του στην ευρωπαϊκή οικογένεια και το ανοιχτό μέλλον της.

Παράλληλα, δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει πραγματική λαϊκή απαίτηση επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας, ενώ δείχνει ενδιαφέρον για προγράμματα και ανθρώπους που πολιτεύονται στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, με κάποιους εκ των οποίων -εξηγεί- η Εκκλησία θα κληθεί να συνεργαστεί στην επόμενη 5ετία, στη μάχη της καθημερινότητας για μια πιο αξιοπρεπή ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας, που έχουν περισσότερη ανάγκη.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου περνά ήδη σε μια νέα εποχή, με άλλες ταχύτητες, όραμα και προσδοκίες για το ποίμνιό της αλλά και ευρύτερα για τα δημόσια πράγματα.

Και το άρωμα αυτής της προοπτικής διαπερνά ολόκληρη τη συνέντευξη, που θα συζητηθεί πολύ και σε πολλά επίπεδα -όπως θα ‘λεγε κι ο ποιητής- ως μια «ήρεμη έφοδος από τον Ουρανό, που ίσως σφραγίσει τους άνυδρους και χαλεπούς καιρούς μας»...

 

Γράφει ο ΕΛΕΥΘΕΡιός

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass