Προστατευμένοι

Δημοσίευση: 26 Φεβ 2019 19:45
• ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στο Λαογραφικό-Sleepover για εντεκάχρονους μαθητές το Σάββατο κι αφού εκεί φιλοξενείται η έκθεση του Τύπου και της «Ε», τα παιδιά μεταφέρθηκαν και στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας παρακολουθώντας την εκτύπωση σε real time. Ακούγοντας για τον ζόρικο καιρό όμως, ο αντιδήμαρχος Πάνος Σάπκας έσπευσε κι αυτός επιτόπου μέσα στη νύχτα, ώστε να σιγουρευτεί ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά και με ασφάλεια στη μετακίνηση.  Ζ. • ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ στο Λαογραφικό-Sleepover για εντεκάχρονους μαθητές το Σάββατο κι αφού εκεί φιλοξενείται η έκθεση του Τύπου και της «Ε», τα παιδιά μεταφέρθηκαν και στις εγκαταστάσεις της εφημερίδας παρακολουθώντας την εκτύπωση σε real time. Ακούγοντας για τον ζόρικο καιρό όμως, ο αντιδήμαρχος Πάνος Σάπκας έσπευσε κι αυτός επιτόπου μέσα στη νύχτα, ώστε να σιγουρευτεί ότι όλα θα κυλούσαν ομαλά και με ασφάλεια στη μετακίνηση. Ζ.

* ΕΙΧΕ κάνει τη δική του πρόγνωση ο Λαρισαίος κι έπεσε εντελώς μέσα. Κόντρα στους μετεωρολόγους, εκείνος προέβλεπε ότι ο πολυθρύλητος χιονιάς δεν θα επηρέαζε ιδιαιτέρως τη Λάρισα.

Δεν ήταν ειδικός ο άνθρωπος ούτε δικό του σταθμό με όργανα και υπολογιστές είχε. Απλώς μιλούσε η πείρα, η παρατηρητικότητα. «Άκουγα», εξηγούσε, «ότι έρχεται βαρύ κύμα κακοκαιρίας από βορρά. Αυτά, συνήθως δεν μας πιάνουν εμάς στη Λάρισα. Αφού από βορρά μας προστατεύουν οι ορεινοί όγκοι, ο Όλυμπος, ο Κίσσαβος μας κάνουν κάπως απάγκιο. Στη Λάρισα η κακοκαιρία μας έρχεται από βορειοδυτικά, από την πλευρά της Καλαμπάκας...».

Και προς επίρρωση των λεγομένων του πρόσθετε. «Να, όταν μιλάς με κάποιον στα Τρίκαλα και σου λέει ότι έπιασε δυνατή βροχή εκεί, ξέρεις ότι σε μισή - μία ώρα θα βρέχει και στη Λάρισα...».

Ζ.

 

Πάλι λάθος;

* ΣΤΟΝ τομέα της Μετεωρολογίας η επωδός είναι μία και μόνιμη: Θα πεθάνουμε όλοι! Καύσωνας έρχεται; Θα πεθάνουμε όλοι! Νεροποντή έρχεται; Θα πεθάνουμε όλοι! Ψύχος έρχεται; Θα πεθάνουμε όλοι!

Το επισημαίνει γλαφυρά ο Χ. Ξ.: Τους βλέπεις τους μετεωρολόγους στη μικρή οθόνη και νομίζεις ότι βλέπεις προφήτες που ευαγγελίζονται το τέλος του κόσμου. Κάπως πρέπει να την πουλήσουν κι αυτοί την πραμάτεια τους και την πουλάνε με τρόμο, φόβο, φρίκη. Ρε, δεν θα ζήσει ούτε ένας σου λέω!

Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα αυτά, όπου συμβαίνει μια Μάνδρα κάθε πενήντα χρόνια. Κι ας μη βγαίνουν και τόσο σωστοί οι μετεωρολόγοι, κι ας τους διαψεύδουν συχνά πυκνά τα φαινόμενα... (Έφτασαν να ανταγωνίζονται τους δημοσκόπους σε λάθος προβλέψεις.)

* * *

* Ο Λαρισαίος Τ. Ζ. έκανε τον απολογισμό.

- Οι μετεωρολόγοι μόνο καταφύγιο δεν μας είπαν να φτιάξουμε και με τη ψιχάλα που έριξε ούτε το γλαστράκι στο μπαλκόνι δεν ποτίστηκε.

Ζ.

 

Με Φάμελλο

ο Κ. Αγοραστός

* ΛΥΣΗ στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την επιβολή περιβαλλοντικού τέλους στους Θεσσαλούς αγρότες που αρδεύουν από επιφανειακά ύδατα θα αναζητήσουν στη μεταξύ τους συνάντηση, σήμερα το μεσημέρι, ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλο. «Με καλή διάθεση, συνέργεια και πρακτικές λύσεις ελπίζω να βρεθεί λύση σε ένα καίριο πρόβλημα για την παραγωγή του κάμπου, ώστε να μην αδικηθούν οι Θεσσαλοί αγρότες» σημειώνει ο Κ. Αγοραστός.

Στο ραντεβού με τον υπουργό, ο περιφερειάρχης προσέρχεται με αισιοδοξία, καθώς όλα δείχνουν ότι η κυβέρνηση φέρεται διατεθειμένη, εν μέσω πιέσεων και ενόψει εκλογών, να μεταθέσει χρονικά την επιβολή του τέλους για το 2020 ή το 2021, ταυτόχρονα με το νέο τέλος που θα θεσπιστεί για τις πομόνες.

Γ.Ρ.

 

Τάγμα

γεφυροποιών

* ΚΑΙ τρεις Λαρισαίοι ανάμεσα σε όσους υπογράφουν το κείμενο της «ΓΕΦΥΡΑΣ» στηρίζοντας την ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων που επιδιώκει ο Αλ. Τσίπρας και το οποίο τρελαίνει τη Φ. Γεννηματά. Πρώτη και καλύτερη η οικονομολόγος Ζωή Ακριβούλη, που ήταν υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Απολύτως αναμενόμενη παρουσία καθώς στην πρωτοβουλία πρωτοστατεί ο πολιτικός της μέντορας Νίκος Μπίστης.

* * *

* ΣΤΗΝ ίδια λίστα και ο Βασίλης Τσιούτρας, ο οποίος την είχε υποστηρίξει όταν εκείνη είχε μετακινηθεί από την ανανεωτική αριστερά στο ΠΑΣΟΚ, πρώην ΚΚΕ, μετέπειτα γραμματέας του ΣΥΝ αυτός. Παλιός συνδικαλιστής που οι Αθηναίοι τον καταγράφουν ως πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Στους κλωστοϋφαντουργούς τότε παλιά ναι, στη διοίκηση του ΕΚΛ μπορεί, πρόεδρός του όμως ποτέ.

* * *

* ΣΤΟΝ κατάλογο των 100+ της πανελλήνιας πρωτοβουλίας, όπου ξεχωρίζουν ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο καθηγητής Νίκος Μουζέλης, ο πρώην υπουργός Κ. Βαΐτσος κ.ά. εκεί και ο περιβαλλοντολόγος Παντελής Μήτσιου, ο οποίος ήταν επίσης υποψήφιος βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ.

Ζ.

 

Κόστος

* ΑΥΤΕΣ τις ημέρες η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας δεν είναι σε θέση να λειτουργήσει για λόγο που δεν αφορά στη συζήτηση.

Το θέμα – σύμφωνα με διαμαρτυρίες στην «Ε» - είναι ότι για να γίνει η ταφή πρέπει να προηγηθεί νεκροτομή και επειδή δεν θα γίνει στη Λάρισα, η σορός πρέπει να μεταφερθεί σε Θεσσαλονίκη ή Κοζάνη.

Όπου τέλος πάντων υποδεικνύεται από τις αρχές, με τις οικογένειες των εκλιπόντων να επιβαρύνονται με ένα σημαντικό – επιπλέον – κόστος.

Έχουν οι άνθρωποι τον πόνο τους, πρέπει να βρούνε το κουράγιο για το ύστατο χαίρε, μαζί με το ψυχικό κόστος πρέπει να υποστούνε και την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση, με τα πήγαινε – έλα. Άλλοι εξετάζουν και το πρόσθετο οικονομικό κόστος, αλλά όλοι σημειώνουν το ψυχικό κόστος.

Β.Κ.

 

Από λόγια...

* ΝΕΑΡΟΙ Λαρισαίοι έκαναν, μεταξύ τους, επίδειξη τεχνικής.

- Μωρό μου, θέλεις να περάσουμε ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο;

- Α ναι...

- Ωραία. Τα λέμε τη Δευτέρα, τότε.

* * *

* - ΤΗ γυναίκα μου πάνω απ’ όλα, ρε σεις. Όλες τις άλλες, από κάτω.

* * *

* - ΤΟ έχει καύχημα η γυναίκα μου, ρε παιδιά, το πόσο καλός είμαι στο κρεβάτι. Λέει ότι ούτε ροχαλίζω, ούτε τραβάω το πάπλωμα, ούτε στριφογυρίζω.

Ζ.

 

7Χ7

* ΠΛΗΘΩΡΑ εκπαιδευτικών και μεταξύ των 80 υποψηφίων του συνδυασμού της που ανακοίνωσε η Ρ. Καραλαριώτου. Εκείνοι που κυριαρχούν πάντως είναι οι γυμναστές, θα έχουν σκοπό μάλλον να την τρέξουν τη Λάρισα. Έχουμε και λέμε οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασ. Παπαδημητρίου και Χρ. Τερζούδης αλλά και ο Βασ. Ζιώγας, η Τζωρτζίνα Νταφοπούλου, ο μια ζωή στη δημαρχία Γιάννης Οικονόμου, ο Βαγγέλης Στεφανής κι ο Κώστας Τσιοτινός. Εν συνόλω εφτά.

* * *

* ΕΦΤΑ είναι και οι υποψήφιοι οι προερχόμενοι από το στράτευμα και τα σώματα ασφαλείας. Οι απόστρατοι Δημ. Γεωργάκης, Κ. Καλαμπαλίκης, Απ. Παπαπαρίσης και Αθανασία Τσακνάκη και οι αστυνομικοί Σωτ. Ζιαγανάς, Βασίλης Καρατάσιος και Βασίλης Ξηρομερίτης.

Ζ.

 

Δράση

χωρίς δράση

*ΑΝΕΣΤΕΙΛΕ λοιπόν τη δράση της η «Δράση», ενσωματώνεται ενόψει εκλογών στη ΝΔ, τη φιλελεύθερη τάση της εννοείται. Δεν το διαλύουν, σταματούν να λειτουργούν όμως, για να μην ακούνε κουβέντες για συνιστώσες και χωριστά μαγαζιά. Κι έτσι στη Λάρισα, ο γενετιστής Γ. Καραβάνας μπορεί να πολιτευτεί απερίσπαστος με το γαλάζιο ψηφοδέλτιο.

Ζ.

 

Δύο γραμμές;

* ΠΑΛΙΟΣ ο Τάκης Γιαλαμάς, φρόντιζε να διευκρινίζει στην εκδήλωση της Συμπαράταξης Καλογιάννη ότι παρευρίσκεται ως περιφερειακός σύμβουλος. Για να γλιτώσει την μήνιν των σκληρών λαφαζανίστας και να μην τον διαγράψουν ο Γ. Παπαϊωάννου και οι συν αυτώ.

Όσο για τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Πράπα που ξαναείναι υποψήφιος, πάει αυτός, αν βέβαια είχε ‘’οργανική σχέση’’ με τη ΛΑΕ. Λογικά το ίδιο κι ο γιατρός Δημ. Μπαμπαλής, αφού δρώντας και σήμερα ως πρόεδρος ΔΗΚΕΛ εξ αντικειμένου στηρίζει μια δημοτική αρχή, που λέει ότι απορρίπτει μετά βδελυγμίας η τοπική Λαϊκή Ενότητα.

* * *

* - ΟΣΟ για το ΚΚΕ, και να θελήσουν να πάνε μαζί του στις εκλογές οι λαφαζανίστας, από την Πανός δεν θα τους δεχτούν.

Ο εκ των παροικούντων την αριστερή γειτονιά της Ιερουσαλήμ εξέφραζε τη βεβαιότητα.

-Στο ΚΚΕ ξανά πίσω, ένας-ένας και με ευλάβεια. Όχι όλοι μαζί ως ομάδα, ή παράταξη, πόσο μάλλον κόμμα...

Ζ.

 

Ακμαίος

* ΚΑΘΕ φορά που τον εξετάζουν στην αρμόδια Επιτροπή, το ποσοστό αναπηρίας μειώνεται, σημειώνει προβληματισμένος Λαρισαίος ηλικιωμένος. Που μετά από επέμβαση καρδιάς, πριν από χρόνια είναι αλήθεια, με βάση την εκτίμηση της Επιτροπής το ποσοστό αναπηρίας του, σήμερα έχει μειωθεί σημαντικά.

Αν δεν έχει απαλειφθεί δηλαδή η αναπηρία, έχει μειωθεί σε βαθμό που ο ηλικιωμένος, παρότι τα έχει τα χρονάκια του μπορεί να κάνει χαρτιά να τον προσλάβουν ως... κασκαντέρ, άντε ως ακροβάτη. Άλλη έκπτωση δεν κάνει. Να διευκρινιστεί πως η μείωση του ποσοστού αναπηρίας δεν έχει επιπτώσεις στο ύψος της σύνταξης. Ενδεχομένως να χάσει την έκπτωση στα εισιτήρια. Απλά απορεί...

Β.Κ.

 

Ανακατεμένα

* - Η υγιεινή διατροφή είναι επικίνδυνη, προειδοποιούσε ο Λαρισαίος. Να σήμερα έκοψα το δάχτυλό μου ξεφλουδίζοντας με το μαχαίρι ένα μήλο. Πράγμα που δεν θα πάθαινα ποτέ τρώγοντας ένα σουβλάκι.

* * *

* - Πεινάω σαν λύκος μου λέει ο άλλος, θα παραγγείλουμε τίποτα, ναι ρε του λέω τι γουστάρεις, 3 μπιφτέκια λαχανικών μου λέει, α παράτα με ξεφτίλα, εγώ για λύκο βίγκαν δεν παραγγέλνω.

* * *

* - ΔΕΝ σου είπα βρε παιδάκι μου να πας στη λαϊκή να πάρεις ένα κουνουπίδι.

- Πήγα.

- Κι είναι αυτό κουνουπίδι; Σουβλάκια είναι.

- Ε ρε μάνα, όλο τα μπερδεύω...

Ζ.

 

Εξοντωτικές

* ΤΗΝ ψήφιση νόμου για την αντιμετώπιση παράνομων πράξεων, όπως η πλαστογραφία, προτείνει ο Λαρισαίος Α. Ν. με προβλεπόμενες ποινές τις ακόλουθες: Για πλαστό απολυτήριο δημοτικού, απλή επίπληξη. Για πλαστό απολυτήριο γυμνασίου ή λυκείου, πρόστιμο 500 ευρώ με έκπτωση 100 ευρώ για κάθε παιδί. Για πλαστό πτυχίο ΑΕΙ/ΤΕΙ, φυλάκιση 2 ετών εξαγοράσιμη. Για πλαστό μάστερ ή διδακτορικό, φυλάκιση 2 ετών μη εξαγοράσιμη. (Στο πνεύμα των καιρών πάντα.)

Ζ.

 

Ακούνε

στον ΟΓΑ;

* ΠΕΡΑΣΑΝ δύο χρόνια αφότου η Λαρισαία – ασφαλισμένη στον ΟΓΑ - γέννησε τα δίδυμα παιδιά της. Από τον Απρίλιο λοιπόν του 2017 που γέννησε μέχρι και σήμερα ακόμη δεν έχει λάβει το επίδομα λοχείας.

Η γυναίκα τηλεφωνούσε στον ΟΓΑ (ΕΦΚΑ σήμερα) αλλά δεν απαντούσε κάποιος, οπότε αναγκάστηκε ο σύζυγος να πάει από τα γραφεία τους. «Έχουμε μια υπάλληλο που πρέπει να εξετάσει όλες τις υποθέσεις» του απάντησαν, παροτρύνοντάς τον, να τους τηλεφωνήσει «μετά από ένα τρίμηνο».

Τρίμηνο – στο τρίμηνο, κοντεύει να συμπληρωθούν 2 χρόνια αφότου γέννησε η γυναίκα. Όταν άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, όπως το ΙΚΑ για παράδειγμα, εξοφλούν ταχύτερα τα αντίστοιχα επιδόματα. Υπέροχη, ελληνική δημόσια διοίκηση.

Στο σκέλος της εξυπηρέτησης, είναι Υπηρεσίες του Δημοσίου που καθιστούν τον πολίτη... έγκυο! Το χρωστάνε το επίδομα στη μητέρα, το έχει πληρώσει από τις εισφορές της, δεν θα της κάνουν και χάρη.

Β.Κ.

 

Σκοτεινός ΟΑΕΔ

* ΜΑΥΡΑ σκοτάδια λέει στον ΟΑΕΔ τα βράδια, καμένες οι λάμπες στην αυλή του Οργανισμού, από την πλευρά της Οδυσσέα Ελύτη. Μέσα στη νύχτα φεύγουν τα παιδιά της Σχολής Μαθητείας, δεν κάνει. Και να ήταν ένα βράδυ μονάχα ή να είχαν καεί καναδυό λάμπες...

Ζ.

 

Νέα παιδιά

* ΠΟΙΟΣ είπε ότι δεν έχει νέους και στα μεγάλα ψηφοδέλτια; Να, στην Καλογιαννική Συμπαράταξη υποψήφιος είναι ο 28χρονος πολιτικός μηχανικός Αποστόλης Πέκας, ο πολιτικοποιημένος νεαρός ελεύθερος επαγγελματίας γιος του παλιού διευθυντή της ΑΤΕ Στέλιου Πέκα. Στην ίδια ηλικία κι ο επίσης ελεύθερος επαγγελματίας Μιχάλης Κόκκινος, ο πρόεδρος του Λαρισαϊκού. Ενώ μόλις 21 ετών είναι ο υποψήφιος Βλαχούτσικος Βαγγέλης, φοιτητής.

Στους νέους φυσικά συγκαταλέγονται και οι ούτε 35 χρονών υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι: ο οικονομολόγος Θάνος Αδαμόπουλος, ο δασοπυροσβέστης Φιλήμων Γεωργάκης, ο ασανσέρ Γιώργος Παπαχρήστος, ο αστυνομικός Δημήτρης Ναλετάκης.

* * *

* ΠΟΙΟΣ θα πει για νέους... Ο Κώστας Ζέβλας χαμογελά. Ο δραστήριος πρόεδρος της 3ης δημοτικής κοινότητας, που έχει να επιδείξει σημαντικό έργο, επιδιώκει να επανεκλεγεί με την παράταξη Καλογιάννη. Είναι ο μεγαλύτερος του συνδυασμού, εφόσον τα καταφέρει, τότε στο τέλος της επόμενης θητείας θα είναι ακριβώς 80 χρονών. Και τότε λέει θα σταματήσει. (Το μεροκάματο στο γιαπί τον έκανε σκληρό καρύδι.)

Ζ.

 

Υπό την απειλή

* - ΜΙΑ εβδομηντάχρονη Λαρισαία βιάστηκε από τρεις άντρες υπό την απειλή μαχαιριού.

- Άντε ρε...

- Εκείνη κρατούσε το μαχαίρι.

Ζ.

 

Υπάρχει

* ΔΕΝ εξαφανίστηκε το ΛΑΟΣ, αλλά αντίθετα, Αγγλοι δημοσκόποι του δίνουν 7,5% στις ευρωεκλογές, λέει ο πρώην πολιτευτής του Δημ. Μητσιούλης, με αφορμή σχόλιο της «ΕτΔ» για τα μικρά κόμματα και την προοπτική τους.

Επίσης την Κυριακή -συνεχίζει το σημειωματάκι του- παρευρέθηκα στο «HOTEL ROYAL PALLAS» των Αθηνών με ομιλητή τον Γ.Ι. Καρατζαφέρη σε μια κατάμεστη αίθουσα και με παλμό, όπου ανέλυσε την εθνική και εξωτερική πολιτική των ευρωσκεπτικιστών ενώ σε λίγες μέρες θα ανακοινωθεί το πατριωτικό ευρωψηφοδέλτιο του Λ.Α.Ο.Σ.

Και καταλήγει: Πάντα θα υπάρχει ο Λ.Α.Ο.Σ. Εξάλλου απέδειξε στους Έλληνες εδώ και είκοσι χρόνια πόσο συνεπής στάθηκε απέναντί τους. Γιατί η πείρα δεν αγοράζεται με τα πειράματα.

 

 

 

H TOMEARXHS PAIDEIAS THS ND BOYLEYTHS NIKH KERAMEOS• Η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ., βουλευτής Νίκη Κεραμέως εν μέσω των Λαρισαίων μαθηματικών Κ. Καραμπάτσα, Ν. Ζέρβα και Κ. Μπακογιάννη, στο περιθώριο της βράβευσης των Ολυμπιονικών στα Μαθηματικά, την Κυριακή στην Αθήνα. Υπόσχεση από τη βουλευτή για παρουσία και στο συνέδριο της Λάρισας τον Νοέμβριο του 2019.

 

 

 

 

FILOI APO PALIA O ANTIPERIFEREIARXHS NIKOS LIOYPAS ME TON• ΦΙΛΟΙ από παλιά ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Λιούπας με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιο ευρωβουλευτή Κώστα Δέρβο, μίλησαν προχθές στη Λάρισα για το αθλητικό πρόγραμμα της Περιφέρειας και για τις επικείμενες εκλογές, όπου ο καθένας τους θα δώσει μάχη από διαφορετικό μετερίζι αλλά υπέρ της ΝΔ. Νέο αίμα στην παράταξη, συνεννοήθηκαν πολύ εύκολα.

Ζ.

 

 

 

OI DYO LITSES TOY PASOK ANTLVNTAS DYNAMEIS

• ΟΙ δύο Λίτσες του ΠΑΣΟΚ. Αντλώντας δυνάμεις απ’ το παρελθόν για να αρδευτεί το μέλλον.

Ζ.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass