Κόκκινος ζεστός

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2019 19:00
*Ο Κ. Τζανακούλης θυμίζει ότι μαζί είχαν ξεκινήσει στον Δήμο με τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος μετά είχε πάει για βουλευτής ενώ ο ίδιος είχε μείνει στην αυτοδιοίκηση όπου επέστρεψε κι αυτός ως περιφερειάρχης ενώ εκείνος θα πάει τώρα για βουλευτής.  Ζ. *Ο Κ. Τζανακούλης θυμίζει ότι μαζί είχαν ξεκινήσει στον Δήμο με τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος μετά είχε πάει για βουλευτής ενώ ο ίδιος είχε μείνει στην αυτοδιοίκηση όπου επέστρεψε κι αυτός ως περιφερειάρχης ενώ εκείνος θα πάει τώρα για βουλευτής. Ζ.

*ΟΣΟ αμφίθυμος και να εμφανιστεί, στο τέλος ο Μάρτης θα συμβιβαστεί. Θέλει δε θέλει η άνοιξη φτάνει, ούτως ή άλλως.

***

*ΚΑΙΕΙ ο ήλιος του Μαρτίου, όλοι το ξέρουν. Θες η γωνία στον ορίζοντα, θες η απόσταση απ΄ τη γη, σε τούτα δω τα μέρη, τούτη την περίοδο εμφανίζεται ήλιος κόκκινος ζεστός. Κι άμα μπει στην κάμαρά τους, όλοι τον νιώθουν. Υπάρχουν άλλωστε κι οι παροιμίες.

- Ο ήλιος του Μαρτιού τρυπάει κέρατο βοδιού.

 -Του Μάρτη ο ήλιος βάφει και πέντε δεν ξεβάφει . (Πέντε μήνες).

***

*Ο Μάρτης λοιπόν, που πήρε το όνομά του από το λατινικό όνομα του θεού Άρη, του Mars, απαιτεί το βραχιολάκι με τη στριμμένη ασπροκόκκινη κλωστή. Το έθιμο του ‘’μάρτη’’ εκτός από την Ελλάδα, υπάρχει λέει και στην Αλβανία, όπου ονομάζεται ‘’βερόρε’’ και το φορούν στις 14 Μαρτίου, με το Παλιό Ημερολόγιο. Αλλά και στα Σκόπια που το λένε ‘’μαρτίνκα’’. Εκεί δένουν τον ‘’μάρτη’’ τους σε κάποιο καρποφόρο δέντρο, ώστε να του χαρίσουν ανθοφορία, ενώ μερικοί τον τοποθετούν κάτω από μια πέτρα κι αν την επόμενη μέρα βρουν δίπλα της ένα σκουλήκι, σημαίνει ότι η υπόλοιπη χρονιά θα είναι αποδοτική. Επίσης στη Βουλγαρία την πρώτη ημέρα του Μάρτη, φορούν στο πέτο τους στολίδια φτιαγμένα από άσπρες και κόκκινες κλωστές που τα λένε ‘’μαρτενίτσα’’. Στη Ρουμανία πάλι, την 1η του Μάρτη οι νεαροί πλέκουν και φορούν το ‘’μαρτισόρ’’ από ασπροκόκκινη κλωστή, που συμβολίζει το αίμα στο χιόνι, του νεαρού άντρα ο οποίος τα έβαλε με τον δράκο για να απελευθερώσει τον ήλιο. (Ο ίδιος ήλιος λάμπει σ΄ όλα τα Βαλκάνια.)

Ζ.

 

Τρεμπλ ο γαύρος

*- ΠΕΡΙΕΡΓΑ έθιμα έχουν εκεί στη Λαμία, τσίκνισαν, λέει, με γάβρο...

Της κακομοίρας έγινε στο ίντερνετ μετά την ήττα του Ολυμπιακού.

***

*ΟΙ βορειοελλαδίτες έδωσαν αμέσως πολιτική διάσταση, ανταποδίδοντας όσα έχουν ακούσει τόσον καιρό.

- Εντάξει. Το πρωτάθλημα ο Τσίπρας το έδωσε για τις Πρέσπες. Το κύπελλο γιατί το δίνει;

- Κοίτα να δεις οι αλήτες, εκτός από το πρωτάθλημα, συμφώνησαν να κλέψουν το Κύπελλο από τον Ολυμπιακό. Και επειδή είμαι σκράπας από Γεωγραφία, η Λαμία είναι δίπλα στις Πρέσπες, ε;

- Φήμες για δημιουργία νέου κράτους "Βόρεια Λαμία" και ύποπτες συναλλαγές της κυβέρνησης.

- Μην παραχαράζετε την ιστορία, η Λαμία είναι μία.

***

*ΠΡΟΕΚΥΨΑΝ όμως κι άλλες εκδοχές.

- Άλλη μια μηχανορραφία των γαύρων. Tι άλλο θα σκεφτούν για να μην παίξουν με τον ΠΑΟΚ και στο Κύπελλο…

- Πρωτάθλημα, Κύπελλο, Ευρώπη, τρεμπλ φέτος ο Ολυμπιακός.

- Welcome Takis Lemonis.

***

*ΥΠΗΡΞΕ όμως και η προσέγγιση των συριζαίων.

- Μετά τον αποκλεισμό του κι από το Κύπελλο, ο Ολυμπιακός επικεντρώνεται πλέον στον μοναδικό στόχο του, που είναι η νίκη της ΝΔ στις εκλογές.

- Εκτός από τη στάση του ιδιοκτήτη της ομάδας είναι κι ο ραψωδός της που κινείται. Ο Τάκης Τσουκαλάς θα βρίσκεται λένε σε γαλάζιο αυτοδιοικητικό ψηφοδέλτιο, της πειραϊκής ζώνης φυσικά. Δίνοντας νέα διάσταση στη σχέση της ΝΔ με τους ανθρώπους του πνεύματος.

Ζ.

 

Δουλειά ειδικών

*- ΔΕΝ είναι του δημάρχου τα έργα στο ευρύτερο κέντρο της πόλης…

Παραξένεψε τους υπόλοιπους στην παρέα με τα λεγόμενά του ο Λαρισαίος. Ο οποίος όμως εξηγούσε ότι εν προκειμένω δεν πρόκειται για τη λογική του νοικοκύρη που αποφασίζει πώς θα διαμορφώσει την αυλή του, αν θα φτιάξει έναν διάδρομο εδώ ή ένα παρτέρι εκεί. Θύμιζε ότι το πού θα γίνει πεζόδρομος, πού δρόμος ήπια κυκλοφορίας, από πού θα περνούν ταξί και αστικά, πού ποδήλατα, αν θα διευρυνθούν πεζοδρόμια και πού θα παρκάρουν αυτοκίνητα, όλα αυτά για την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων είναι αποτέλεσμα επιστημονικής μελέτης. Δεν αποφάσισε ο Απ. Καλογιάννης ή κάποιοι αντιδήμαρχοι, έστω οι υπηρεσιακοί παράγοντες. Ομάδα ειδικών πληρώθηκε από τον Δήμο και δούλεψε συστηματικά για να καταλήξει στο λεγόμενο ΣΒΑΚ, το Σχέδιο ‘’Αστικής Κινητικότητας’’ που παρόμοιο εκπονούν τώρα κι άλλοι δήμοι στη χώρα. Τώρα που η Λάρισα βρέθηκε να πρωτοπορεί, καθώς ήδη το εφαρμόζει. Μια δουλειά πολεοδόμων, κυκλοφοριολόγων, χωροτακτών κ.α.

***

*ΑΥΤΟ είναι που πιστώνεται ο δήμαρχος. Ότι παρόλο που καθυστέρησε, ίσα που πρόλαβε να προχωρήσουν τα έργα μέσα στη θητεία, εντούτοις αυτό συνέβη διότι ακολούθησε, μάλλον με ταχύτητα, τις ενδεικνυόμενες διαδικασίες. Να μελετηθεί δηλαδή από ειδικούς η λειτουργικότητα της πόλης. Μια υπόθεση σύνθετη: προκηρύξεις, διαγωνισμοί, μελέτες, δημοπρασίες κοκ. Δεν πρόκειται για ‘’αρπακόλλα’’ κατάσταση.

- Εκείνο για το οποίο επίσης μπορεί να καμαρώνουν ο Καλογιάννης κι οι συνεργάτες του είναι που κατάφεραν να εξασφαλίζουν τα χρήματα για να προχωρήσουν τα έργα…

Ζ.

 

Ανοιξιάτικο

*ΠΑΛΙΑ στο Πάρκο του Αγίου Αντωνίου που είχε και παγώνια, ήταν τέτοιος καιρός που η ξανθιά Λαρισαία το είχε ξεστομίσει. Είδε ένα αρσενικό που είχε ανοίξει τα εντυπωσιακά φτερά της ουράς του, σαν βεντάλια.

-Καλέ μπήκε η άνοιξη, δες μέχρι κι οι κότες έχουν ανθίσει.

Ζ.

 

Τα βασικά

*ΚΙ επειδή ο ‘’δαίμων’’ πεινούσε κι έφαγε μια φράση, επανάληψη επομένως του ακατανόητου χθες διαλόγου που είχε ο φυγόπονος Λαρισαίος με τον φίλο του.

- Ξεκινάω γυμναστήριο.

- Πώς κι έτσι;

- Έκανε εγγραφή η δικιά μου και θα πηγαίνω μαζί της.

- Και τι πρόγραμμα έχεις στο μυαλό σου;

- Τα βασικά.

- Δηλαδή;

- Να την πηγαινοφέρνω.

Ζ.

 

Θρυλικό κλαρίνο

*ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία για τον Πολιτιστικό του Πυργετού, σπουδαία αποδείχθηκε η βραδιά για το άξιο τέκνο του χωριού, τον θρυλικό δεξιοτέχνη του κλαρίνου, τον Βάιο Μαλλιάρα με τ΄ όνομα. Η πρόεδρος του συλλόγου Γεωργία Σούκου, εκεί στο Ωδείο της Λάρισας, πλαισιωμένη από τον δήμαρχο Κώστα Κολλάτο και τον εγγονό του αείμνηστου καλλιτέχνη Βάιο Μαλλιάρα, δέχονταν κατόπιν τα συγχαρητήρια των χωριανών μα και τόσων Λαρισαίων που κατέκλυσαν την αίθουσα.

Ζ.

 

Με δυό ελιές

*ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΗ η Λαρισαία I. Δ.

-Δέκα πόντους νύχι η άλλη, καλέ, να πάει να ξύσει το αυτί και ν΄ αλλάξει τη συνδεσμολογία του εγκεφάλου της.

- Με κίνδυνο να επανέλθει στις εργοστασιακές της ρυθμίσεις, συμπλήρωσε ο άλλος.

***

*-ΚΑΙ πώς θα σε γνωρίσω καλέ κοπελιά;

-Μμμ… Έχω δύο ελιές.

-Πού;

-Στο χωριό.

***

*- ΚΩΣΤΑ μου, όταν είμαι μαζί σου, ξεχνάω τα πάντα.

- Γιάννη με λένε.

- Είδες;

Ζ.

 

Τον ανέτρεψαν

*ΘΡΙΑΜΒΟΣ για την Πανεπιστημονική. Είναι να μην πανηγυρίζουν στο ΚΚΕ; Μετά από 35 χρόνια λέει, η παράταξη αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών στο ‘’Κουτλιμπάνειο’’. Κι όχι απλώς πρώτη, κυρίαρχη με απόλυτη πλειοψηφία καθώς τετραπλασίασε τις ψήφους της συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές. Και ψήφισαν αυτή τη φορά και 30% περισσότεροι γιατροί. Όπως παντού και εκεί το ΚΚΕ κατέβαινε πάντα χώρια απ΄ τους υπόλοιπους, κατέγραφε δυνάμεις και αναδείκνυε τις θέσεις του. Τώρα όμως απογειώθηκε.

***

*ΕΝΑ μυστήριο πράγμα. Η Αγωνιστική Συνεργασία με αρχηγό τον καρδιολόγο Λάμπρο Καραγιώργο, που έκανε πρόεδρος επί πολλές θητείες, αυτή τη φορά βυθίστηκε κι από 111 ψήφους πήρε μόλις 79. Ενώ η Πανεπιστημονική της οποίας ηγήθηκε ο αναισθησιολόγος Νίκος Νταφούλης, από 25 εκτοξεύτηκε στις 97 ψήφους. Απίστευτο;

***

*ΚΙ όλοι τώρα αναρωτιούνται τι και πώς. Προφανώς και δεν ‘’κοκκίνισαν’’ ξαφνικά τόσοι πολλοί γιατροί στο ΓΝΛ. Ούτε φτάνει που ήταν στη νικήτρια παράταξη ‘’κάποια καλά παιδιά του ΚΚΕ’’. Άλλη είναι η αιτία. Και το ξέρουν καλά όλοι εκείνοι που αποφάσισαν να ψηφίσουν αλλιώς τούτη τη φορά, περνώντας απέναντι. Πρέπει πολλοί να είχαν ενοχληθεί πολύ.

Ζ.

 

Προέκυψε ύλη

*ΗΡΕΜΗΣΑΝ οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, έληξαν οι προθεσμίες για την κατάθεση αγωγών για τη διεκδίκηση των χιλιοτραγουδισμένων αναδρομικών. Όλοι το ήξεραν πως άμα αποφανθεί θετικά το Συμβούλιο Επικρατείας, τότε η επιστροφή θα ίσχυε για όλους, οι πάντες θα εισπράξουν το παραδάκι που τους είχε περικοπεί απ΄ τα μνημόνια. Και εκείνοι που δεν προσέφυγαν δικαστικώς. Ήταν όμως να το ρισκάρουν; Κινήθηκαν με ζήλο και κάποιες συνδικαλιστικές οργανώσεις…

***

*ΣΙΓΟΥΡΑ κερδισμένοι μέχρι στιγμής οι δικηγόροι. Οι οποίοι έσπευσαν με ορμή, τεράστια επαγγελματική ύλη προέκυψε αιφνιδίως. Με προκαταβολές από 5 ως 30-35 ευρώ απ΄ τον καθένα όμως, ανάλογα την προσφεύγουσα ομάδα. Και με συμφωνίες για ποσοστό επί των κερδών σε περίπτωση δικαίωσης, το τελευταίο εξάμηνο αποδείχθηκε μια αποδοτική περίοδος.

Ζ.

 

Επαφές

* ΣΥΝΕΧΕΙΣ είναι οι επαφές με πολίτες του Δήμου Τυρνάβου του υποψήφιου δημάρχου Γιάννη Κόκουρα την εβδομάδα που ολοκληρώνεται. Ο κ. Κόκουρας είχε επισκέψεις και συνομιλίες στον Αμπελώνα αλλά και τα χωριά του πρώην Δήμου όπως Βρυότοπο, Ροδιά και Δελέρια. Συμφωνά με συνεργάτες του κ. Κόκουρα «το κλίμα που εισπράττει ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου είναι πολύ θετικό και αισιόδοξο». Οι επαφές και επισκέψεις του κ. Κόκουρα θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα σε άλλα δημοτικά διαμερίσματα καθώς και στην πόλη του Τυρνάβου.

Κ.Τσ.

 

Το δίδυμο

* ΝΕΑ δεδομένα δημιουργεί στον Δήμο Κιλελέρ η συνεργασία των παρατάξεων του Θανάση Μούσιου και του Γιώργου Ακριβούλη, δημιουργώντας ένα ισχυρό πόλο στο προεκλογικό σκηνικό της περιοχής. Η απόφαση για συμπόρευση από την παράταξη «Νέα Εποχή» ελήφθη από κοινού από τον επικεφαλής Γιώργο Ακριβούλη και τον στενό του συνεργάτη Δημήτρη Μάνδαλο. Οι δύο άντρες ξεκίνησαν μαζί την προεκλογική εκστρατεία κι όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί είναι κοινές. Σύμφωνα με τον κ. Ακριβούλη «οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στην παράταξη τυγχάνουν της γενικότερης αποδοχής των μελών μας».

 

Παρών

* Η επίθεση Τσίπρα με στόχο να λεηλατήσει το Κίνημα Αλλαγής πέτυχε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή να το συσπειρώσει. Δεν εξηγείται διαφορετικά η επιλογή παλαιότερων στελεχών του ΠΑΣΟΚ όπως ο πρώην γραμματέας της Π. Ε. Θεσσαλίας και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Αντώνης Οικονόμου να ενεργοποιηθούν και να δηλώνουν παρών.

Καταρχήν με συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες διεκδικώντας την ψήφο των συντρόφων του στις αυριανές εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη συνέδρων για το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί στο τέλος Μαρτίου.

Και έπεται συνέχεια (;)

Δ.Κ.

 

Για μια

κουλουκθόπτα

*ΑΧ πιδάκι μ... Για μια κουλουκθόπτα γίνκαν ούλα;

Ο Λαρισαίος ανακάλυψε την περιβόητη αναφορά του Αστυνομικού Σταθμάρχου Αρ. Αθανασάκου. Προς τον Αστυνόμον Καλαμπάκας.

"Ούτης καρποφόρου της γαιός κάτωθεν του γραφείου μου, τουτέστιν ουχί κάτωθεν ακριβώς καθ’ ότι κάτωθεν είναι κατώγι ένθα ο νοικοκύρης μου τρέφει χοίρον λευκόν δύο παρδαλάς αίγας, όρνιθας και πετεινόν σφόδρα μπερμπάτην, ήγουν δηλαδή παραπλεύρως και κάτωθεν του παραθύρου μου, όπου η οπή της νοικοκυράς δι’ ής χύνονται καταρακτωδώς και ευωδιαστώς τα ύδατα του νεροχύτου της, γονίμου όντως εκ των ανωτέρω τούτου εδάφους εφύτρωσεν ενθάδε κολοκυθέα φυσικώς και χωρίς κανένας πρότερον καλλιεργησάμενος να φυτεύσει την αφεντιά της.

***

*Η κολοκυθέα αύτη, επροξένησεν την έριν των βαθμολογικώς αποκάτω μου Χωρικών Τσουρπάνη και Σκαρπαλέζου λεγόντων, του μεν να την εκφυτρώσει ήτις ετεκνοποίησεν με τον καιρό και φυσικώς ως καταλεπτώς προαναφέρω, του δε όπως την αφήσει και πληθύνει το γένος της, ως το είδος τούτο είναι σπάνιον εν τη δικαιοδοσία μου και ποιεί νοστίμην κολοκυθόπιταν γλείφοντες τα δάκτυλά του.

Τότενες επήλθε επέμβασις μεταξύ των. Τότενες ήνοιξεν έρις και μάλωμα. Τότενες, δε ο Σκαρπαλέζος θυμηθείς εξάγει το επί του τοιχώματος κρεμάμενον όπλον Γκρά υποδείγματος 74, και χρήσεως κοινής και ανασκασάμενος ευτυχώς μάχαιραν μετά του μαχαιροφύλακος του εις την κοινήν γλώσσα -φικάρι- καλούμενον, κατάφερεν δια του πέλματος των ποδών ωσάν να ήτο άλογον, αφού επήλθεν ακράτητος και ραγδαία αιματοχυσία, κρουνιδόν, παραβλάψασα την κυκλοφορίαν του αίματος και ανεπαισθήτως εξήγαγε τρεις οδόντας του πτωχού Τσουρπάνη, ους επισυνάπτω δι’ ιατρικήν εξέτασιν και δια το ακριβές της αναφοράς. Ο δύστυχος Τσουρπάνης προ ολίγου δει να σημάνει σιωπητήριον και να μείνει καταντίπ κόκκαλον.

***

*ΜΕΤΑ της ανωτέρω σκηνής σάς καταγγέλω ευπειθώς και τους δύο μετά της κολοκυθέας ως υπαιτίους, αποπείρας και αδίκου επιθέσεως επί φόνου, ξεριζωθείσης ήδη και εξαφανισθέντος του πληθυσμού των ειδών της, δια να υποστώσιν τας παρά του νόμου καταγγελομένας ποινάς. Και έχω δύο μάρτυρας ετοίμους, ους θα αποστείλω, τηλεγραφικώς τάχιστα ληφθεισομένων και ονόματι Κατραπάν και Καραμούτσον, δια να ενεργήσουν όλα τα παράπονα προς διδαχήν και συμμόρφωσιν απαξαπάντων των άλλων".

Ζ.

 

 

--------------------------------------------

 

DIEKOCAN GIA LIGO TO CHSIMO 

*ΔΙΕΚΟΨΑΝ για λίγο το ψήσιμο των ψηφοφόρων. Σημειωτέον ότι ο δάσκαλος είναι και χασαπάκι.

Ζ.

 

 

EXOYN APHYDHSEI OI ENOIKOI1

 

EXOYN APHYDHSEI OI ENOIKOI2

* ΕΧΟΥΝ απηυδήσει οι ένοικοι στο πάρκινγκ της πολυκατοικίας στην οδό Χριστοβασίλη, με τον οδηγό του αυτοκινήτου που το έχει παρκάρει από το περασμένο Σάββατο, στην είσοδο του πάρκινγκ, εμποδίζοντας την έξοδο των ΙΧ, μιας και ο δρόμος είναι στενός. Οι κάτοικοι έχουν αφήσει και μηνύματα στον ασυνείδητο οδηγό, αλλά δεν…

Η δημοσιοποίηση του προβλήματος είναι η τελευταία λύση που σκέφτηκαν, πριν δράσουν διαφορετικά.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass