ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Καρναβαλικό (1)

Δημοσίευση: 04 Μαρ 2019 19:07
Αει διδάσκοντας (εκλογο)μαγειρική Αει διδάσκοντας (εκλογο)μαγειρική

• ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΣ πάμε για άνοιξη... Με ήλιο και υψηλές θερμοκρασίες. Και ως γνωστόν, «του Μάρτη ο ήλιος κέρατο βοδιού τρυπάει».

Καρναβαλικώς δεν πρόκειται να γίνει τίποτε διαφορετικό από τα... συνήθη που γίνονται στη χώρα κάθε μέρα. Οπότε, ας γλεντήσουμε με όσο κέφι έχει απομείνει στον καθένα.

 

Διαστροφή

• ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ διάσταση έχουν λάβει πλέον και οι αγώνες της ΑΕΛ, η οποία έφερε μεν ισοπαλία στο γήπεδο, αλλά κέρδισε με 5-0 στον τομέα των ανακοινώσεων.Εντάξει, είπαμε ο τσιφ είναι δικηγόρος, αλλά βρε παιδάκι μου το χορτάρι δεν είναι... δικαστικό έδρανο να αγορεύει καθ’ όλη τη διάρκεια της... δίκης, ε... συγγνώμη, του αγώνα ήθελα να πω. Τι επαγγελματική διαστροφή είναι αυτή;

 

Διαφορά

• ΠΡΑΚΤΙΚΟΙ και ρεαλιστές όπως πάντα οι Κύπριοι, πέτυχαν μέσα σε μια δεκαετία να κηρύξουν ΑΟΖ, να κάνουν συμφωνίες με πετρελαϊκούς κολοσσούς, να εντοπίσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εξόρυξη. Οι «Έλληνες αδερφοί», μιλάμε για πετρέλαια καμιά πενηνταριά χρόνια τώρα, και είμαστε ακόμη στο σημείο μηδέν... Πόσο άχρηστοι είμαστε τελικά!

 

Ιεράρχηση

• ΚΑΙ σε πιάνει το παράπονο καθώς διαπιστώνεις, ακόμη και σήμερα, να μην γίνεται τίποτε για τα πετρέλαιά μας. Βλέπεις π.χ. τον πρωθυπουργό της χώρας, αντί να αγωνιά και να ασχολείται μόνο με τέτοια θέματα, να αναλώνεται στο πώς να ρίξει... «γέφυρες» σ’ όλους τους πολιτικούς σαλτιμπάγκους που δηλώνουν κεντροαριστεροί και βγήκαν παγανιά για αξιώματα. Λες κι αυτό είναι το πρόβλημα της χώρας...

 

Πορίσματα

• ΑΛΛΟ παράδειγμα αναποτελεσματικότητας. Λέει η σχετική είδηση: «Αύριο Τρίτη η Ολομέλεια της Βουλής θα συζητήσει το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για το Δημογραφικό». Είναι βέβαια το πολλοστό πόρισμα Διακομματικής Επιτροπής για το ίδιο θέμα τα τελευταία χρόνια. Αλλά με... πορίσματα και διαπιστώσεις αβγά δεν βάφονται. Κυρίως, δεν γεννιούνται παιδιά. Σε λίγο, όλοι αυτοί που τάσσονται κατά των μεταναστών, θα λένε «μωρέ καλά που ήρθαν και δαύτοι...». Η καμπάνα χτυπά, αλλά ποιος να ακούσει; Ποιος να δώσει σημασία;

 

Συγκρίσεις

• ΚΑΤΑ τα άλλα πανηγυρίζουμε που μας... αναβάθμισε κατά δύο βαθμίδες ο Οίκος Moodys. Δεν ξέρουμε – εμείς οι κοινοί θνητοί- τι σημαίνει αυτή η αναβάθμιση. Εκείνο που ξέρουμε είναι ότι στην Κούμα, το λαρισαϊκό «καράκεντρο», καμιά δεκαριά μαγαζιά έκλεισαν πρόσφατα και παραμένουν άδεια και ξενοίκιαστα. Ναι, για την Κούμα μιλάμε.

Σταθερές πηγές

• ΚΑΙ γιατί παρακαλώ μας αναβάθμισαν οι Moodyδες; Διότι –λέει- η οικονομία μας δεν κινδυνεύει καθώς η Ελλάδα έχει πλέον θεσπίσει συγκεκριμένες και σταθερές πηγές εσόδων και υπάρχει ιστορικό υπεραπόδοσης. Σταθερές πηγές εσόδων. Δηλαδή... ΕΝΦΙΑ.  Τι καλά που ζούσαμε... υποβαθμισμένοι!

 

Γονείς

• ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ πάλι, ενώ η οικονομία πάει επίσης κατά διαόλου, ο Μακρόν – η πολιτεία του οποίου θυμίζει κάτι από τον δικό μας... ΓΑΠ - έλυσε ένα... «τεράστιο» (λέμε τώρα) πρόβλημα. Εφεξής λοιπόν «Γονέας 1» και «Γονέας 2» θα ονομάζονται στη Γαλλία ο μπαμπάς και η μαμά αντίστοιχα για να μην νιώθουν μειονεκτικά κάποια παιδιά ομόφυλων ζευγαριών. Οπότε, να λογίζουμε και ως «Γονέα 3» τον... κουμπάρο;

(Ωχ «Γονέα 2» μου τι τραβάμε... Αν όλοι αυτοί έδειχναν τα ίδια αντανακλαστικά στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου...).

 

Σώρρας

• ΤΙ θα γίνει παίδες; Γιατί έπρεπε όλο το Σαββατοκύριακο να πίνει κανείς καφέ στην «Ταχυδρομείου» και ταυτόχρονα να του ζαλίζουν το κεφάλι συνθήματα και ομιλίες υπέρ του... Αρτέμη Σώρρα από τα μεγάφωνα που είχαν στήσει μια δράκα οπαδών του;

Τελικά ελέγχει κανείς για ηχορύπανση σ’ αυτήν την πόλη – άσε πια τη ρύπανση του μυαλού με όλες αυτές τις... παλαβομάρες που ακούγονταν για πολλές ώρες.

 

Τα μέτρα

• ΔΥΟ μήνες πάντως έχουν περάσει από τότε που άλλαξε το κέντρο της Λάρισας με την αναμόρφωση της Μεγάλου Αλεξάνδρου και Βενιζέλου και ήδη κάποια πρώτα συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν. Πρώτον, στο σκληρό πυρήνα του Κέντρου (π.χ. Κύπρου, Παπαναστασίου, Παναγούλη,) η κατάσταση βελτιώθηκε. Τα τροχοφόρα κινούνται ταχύτερα κυρίως επειδή... μειώθηκε η κίνηση. Ο Λαρισαίος αποφεύγει δηλαδή τη συχνή χρήση ΙΧ. Δεύτερον, η μείωση της κίνησης στο Κέντρο, βελτίωσε τις συνθήκες στάθμευσης για τους κατοίκους του Κέντρου. Τρίτον, (κι από δω αρχίζουν τα δύσκολα), της κακομοίρας γίνεται πλέον περιμετρικά του Κέντρου. Η Ανθίμου Γαζή π.χ. είναι πια αδιάβατη, ενώ η στάθμευση περίπου αδύνατη. Τα υπόλοιπα, θα τα δουν – υποθέτουμε – οι ειδικοί.

 

Και η ταυτότητα;

• «ΚΑΙΣΑΡΑΣ» ο φετινός Καρνάβαλος του Τυρνάβου. Σεβόμαστε απολύτως τον κόπο και τα έξοδα στα οποία υποβάλλονται οι Τυρναβίτες για το καρναβάλι τους. Δεν θα ήταν όμως πιο ενδιαφέρον να εστιάσουν σε θέματα που πραγματικά θα δώσουν μια ταυτότητα στο Καρναβάλι; Διότι, έτσι όπως το σχεδιάζουν τα (πολλά) τελευταία χρόνια, είναι απλώς «ένα ακόμη Καραναβάλι» κι όχι το «Καραναβάλι του Τυρνάβου», με την έντονη σκωπτικότητά του και τα πολλά αρχαιοελληνικά στοιχεία του. Ας προβληματιστούν... Εμείς θα είμαστε πάντως εκεί να το χαρούμε...

 

Η αρχαιότερη τεχνικός της  Ε

• ΕΦΥΓΕ την περασμένη Παρασκευή από τη ζωή, πλήρης ημερών, στα 92 της, η παλαιότερη ίσως εν ζωή τεχνικός της «Ελευθερίας».

Η Ελένη Ψαθά – Γουίλις εργάστηκε για πολλά χρόνια στην εφημερίδα ως χειρίστρια λινοτυπικής μηχανής τη δεκαετία του 1950. Με έναν ενδιάμεσο σταθμό στην Κύπρο, μετανάστευσε στην Αγγλία, όπου εργάστηκε σε εγγλέζικες εφημερίδες, καθώς κατείχε άριστα τη γλώσσα. Ελαφρύ να είναι το χώμα της λαρισαϊκής γης που την σκεπάζει. Θα περάσει κι αυτή στο Πάνθεον των αφανών εργατών που δούλεψαν σκληρά και φιλότιμα για να γίνει η «Ελευθερία» αυτό που έγινε...

 

Πολυδένδρι

• ΣΤΟ φόρτε τους τον τελευταίο καιρό οι διαδικασίες ένταξης στο Κτηματολόγιο στην επαρχία Αγιάς. Υπάρχουν όμως και αρκετά προβλήματακια με τίτλους, οριοθετήσεις και άλλες εκκρεμότητες όπως π.χ.- αναφέρουν στην «ΕτΔ»- στις 815 ιδιοκτησίες Ανατολικο-Ρωμυλιωτών στο Πολυδένδρι. Κάποιοι εξ αυτών, παραπονιούνται πως οι άτυποι εκπρόσωποί τους, μετά την επαναχάραξη-επανασχεδιασμό του οικισμού δεν τους ενημερώνουν επαρκώς, με επίσημους χάρτες, έγγραφα, αποφάσεις Υπηρεσιών ή οτιδήποτε άλλο απαιτείται, προκειμένου - όπως λένε - να δηλώσουν τις ακριβείς ιδιοκτησίες τους στο Κτηματολόγιο.

Και ανησυχούν, όχι μόνο μη χάσουν τις προθεσμίες για τις Δηλώσεις τους, αλλά μην αμφισβητηθούν και τα ακριβή όρια των ίδιων των ιδιοκτησιών τους, τώρα ή στο μέλλον.

Θα τους καθησυχάσει κάποιος αρμόδιος;

 

Λάρισα

• ΜΙΑ Κυριακή γεμάτη επισκέπτες ήταν η χθεσινή για τη Λάρισα που δείχνει πως αλλάζει επίπεδο με τέτοιες διοργανώσεις. Πρώτη και καλύτερη η περιοχή της Νεάπολης που «βούλιαξε» από κόσμο στην τελευταία ημέρα της «Agrothessaly».

* * *

ΑΓΡΟΤΕΣ, κτηνοτρόφοι, έμποροι, καταστηματάρχες αλλά και διάφοροι ενδιαφερόμενοι άλλων επαγγελματικών κατηγοριών βρέθηκαν χθες στη Λάρισα. Τα παρκαρισμένα οχήματα έφτασαν μέχρι και όπισθεν του Γηροκομείου. Σε κάποια στιγμή δεν υπήρχε θέση ούτε και εκεί.

* * *

ΤΗΝ ίδια ώρα στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» η αίθουσα που διεξαγόταν το συνέδριο για τα νέα δεδομένα στη Νευρολογία ήταν επίσης γεμάτη. Δεν συγκρίνονται οι επισκέπτες σε αριθμό, μα όλοι τους επιστήμονες. Άνθρωποι που ήρθαν στη γη όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Ιπποκράτης, έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων.

* * *

• ΚΑΠΟΥ στο κέντρο και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, δεν έβρισκες καρέκλα να καθίσεις για να απολαύσεις χορωδίες που ήρθαν από διάφορα σημεία της Ελλάδας με σκοπό να πάρουν μέρος στη 2η Συνάντηση Χορωδιών.

* * *

• ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙΤΕ τώρα πως όλοι αυτοί οι χιλιάδες επισκέπτες στην πόλη μας το Σαββατοκύριακο, έψαχναν να βρούνε να μείνουν σε κάποιο ξενοδοχείο, να φάνε σε κάποιο εστιατόριο, να πιούνε έναν καφέ. Κάποιοι επέλεξαν να περάσουν και μια βόλτα από το Αρχαίο Θέατρο.

* * *

• Η πόλη έχει ανάγκη από τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Τόσο σε αριθμό όσο και σε ποιότητα. Αρχικά καθίσταται σαφές πως η καρδιά της Λάρισας ήταν, είναι, και θα παραμείνει ο θεσσαλικός της κάμπος. Η αγροτιά.

Δίπλα της η Ιατρική. Με τη βαριά κληρονομιά του πατέρα της Ιατρικής και τη μεγάλη ευθύνη του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και της Ιατρικής Σχολής. Πιο κει και ο πολιτισμός. Με την ιστορία της Λάρισας να χάνεται στα βάθη των αιώνων και το Αρχαίο Θέατρο να αποτελεί τον φάρο της γνώσης και της κουλτούρας.

* * *

• ΤΕΤΟΙΑ ραντεβού πραγματικά μετατρέπουν την πόλη σε πόλο έλξης. Κεντρική Ελλάδα σημαίνει Λάρισα. Όταν όλα αυτά συνδυάζονται σε μια μέρα, τότε τονώνεται και η αγορά της σύγχρονης Λάρισας.

Κ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass