Διαπίστωση

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2019 19:09
*ΕΠΡΕΠΕ να εμφανιστεί ο Παπανδρέου στα Φάρσαλα, έστω ο Νίκος για να βρεθούν μαζί και δίπλα-δίπλα. Οι γραμματείς της Τοπικής και της Νομαρχιακής ΚΙΝΑΛ με τον δήμαρχο. Μετά που έφυγε εκείνος όμως… (Κανείς δεν ξέρει.)  Ζ. *ΕΠΡΕΠΕ να εμφανιστεί ο Παπανδρέου στα Φάρσαλα, έστω ο Νίκος για να βρεθούν μαζί και δίπλα-δίπλα. Οι γραμματείς της Τοπικής και της Νομαρχιακής ΚΙΝΑΛ με τον δήμαρχο. Μετά που έφυγε εκείνος όμως… (Κανείς δεν ξέρει.) Ζ.

*ΚΑΤΑ τη συζήτηση χθες στη Βουλή, ο πολιτικός κόσμος - σε γενικές γραμμές – ανακάλυψε το δημογραφικό πρόβλημα. Λέμε ανακάλυψε, γιατί σε επίπεδο διαπιστώσεων συμφώνησαν ότι το πρόβλημα υπήρχε στη χώρα μας, συνεχίζει και δυστυχώς θα συνεχίσει να υπάρχει.

Οι ευθύνες είναι διαχρονικές καθώς από το 1993 που φτιάχτηκε η πρώτη Επιτροπή, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα για ελάχιστα πράγματα μπορεί να είναι υπερήφανες. Περισσότερο για «ρουσφέτια» και για «εξυπηρετήσεις» μπορούμε να μιλήσουμε παρά για χάραξη εθνικής στρατηγικής.

* * *

ΠαραμονEς των εκλογών, οι πολιτικοί σπεύδουν σε εκδηλώσεις πολυτέκνων, εσχάτως και σε αντίστοιχες των τριτέκνων αλλά πολιτικές δεν υπήρξαν. Τώρα με την οικονομική κρίση η κατάσταση χειροτέρεψε, ο άνεργος νέος, καθότι άνεργος, «δυσκολεύται» να παντρευτεί, να ανοίξει το δικό του νοικοκυριό.

Αν «τολμήσει» και παντρευτεί – με την οικονομική στήριξη των γονέων πάντα – δύσκολα θα τολμήσει να κάνει δεύτερο παιδί. Τέλος πάντων, μη φλυαρούμε με τα ήδη γνωστά περί υπογεννητικότητας κλπ. Σε λίγο με αυτή τη μείωση του πληθυσμού στη χώρα μας, δεν θα υπάρχει… τρόπος επίλυσης του δημογραφικού.

Β.Κ.

 

Ρυθμίσεις

*ΘΕΤΙΚΑ αντέδρασαν χθες οι αρδευτές του Δήμου Τυρνάβου οι οποίοι διαθέτουν ιδιωτικές γεωτρήσεις, για την παρέμβαση του δημάρχου Τυρνάβου Παναγιώτη Σαρχώση αναφορικά με τον διακανονισμό οφειλών τους προς τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα των γεωτρήσεων. Μάλιστα οι οφειλέτες ζητούν σε συνέχεια της παρέμβασης Σαρχώση, οι διακανονισμοί που τυχόν γίνουν, να είναι όπως εκείνοι του οικιακού ρεύματος ώστε οι αρδευτές να μπορούν να μπουν σε πρόγραμμα μηνιαίων δόσεων. Αν αυτό ισχύσει, η παρέμβαση του δημάρχου Τυρνάβου όπως είναι φυσικό θα έχει θετικό αντίκτυπο όχι μόνο για τους Τυρναβίτες αρδευτές, αλλά για όλης της χώρας…

Κ.Τσ.

 

Ελληνοποίηση

*ΑΜΦΙΒΟΛΙΕΣ για τα τυριά που εμφανίζονται ως ελληνικής παραγωγής γεννά ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, που διαπιστώνει: «Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, προερχόμενα από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοχετεύονταν σε βιομηχανίες γάλακτος της Βορείου Ελλάδος και στη συνέχεια σε διαφορετικό τυροκομείο, χωρίς να επισημαίνεται η προέλευση και με τρόπο ώστε να δημιουργείται η αναληθής εντύπωση στον καταναλωτή, ότι είναι ελληνικής προέλευσης».

Η ελληνοποίηση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μπορεί να αποδειχθεί στη συσκευασία τους, όπου οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι -βάσει νόμου -να αναγράφουν την προέλευση του γάλακτος.

Από την άλλη, πόσο εύκολο είναι κάθε φορά που αγοράζεις ένα κομμάτι τυρί, να ζητάς από τον τυροκόμο ή τον πωλητή, να σηκώσει όλο το «κεφάλι» του τυριού από το ψυγείο, για να σου δείξει τα ψιλά γράμματα της συσκευασίας του;

Λ.Κ.

 

Νέα ήθη

*ΧΑΜΟΣ λέει έγινε με έγγραφο που έστειλε διευθύντρια σε κάποια επιχείρηση στους υπαλλήλους όπου τους προτρέπει να χαμογελούν γιατί πρέπει να αισθάνονται τυχεροί που έχουν δουλειά και που παίρνουν έστω και 300 ευρώ, γιατί άλλοι δεν παίρνουν ούτε αυτά. Αφού αναφέρει και μια σειρά ακόμη από λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είναι χαμογελαστοί στην εργασία τους, τους «εκμυστηρεύεται» ότι θα αξιολογηθούν για αυτό από μυστικό πελάτη. Νέα ήθη και έθιμα. Αυτή είναι όμως η καθημερινότητα για πολλούς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργοδότες απαιτούν να είναι ευγνώμονες απλά και μόνο γιατί τους δίνουν δουλειά, και ας τους πληρώνουν ψίχουλα και ας τους ασκούν καθημερινά ψυχολογική πίεση. Ο εργαζόμενος έχει απωλέσει πια όλα του τα δικαιώματα.

Ν.Π.

 

Χωματερές

*ΜΗΝ δούμε άδεια οικόπεδα στην πόλη, λες και είναι στο DNA μας να δημιουργούμε χωματερές στο πουθενά!

Σε όποια συνοικία υπάρχει άδειο οικόπεδο, υπάρχουν μέσα σε αυτό και σκουπίδια, μπάζα κατά προτίμηση!

Μάλλον βράδυ τα πετούν, δεν εξηγείται που κανένας δεν βλέπει τίποτα!

Λ.Κ.

 

Στον υπουργό

*ΔΥΝΑΜΙΚΑ συνεχίζουν τον αγώνα για την προάσπιση των συμφερόντων τους οι αγρότες αμβυκούχοι στεμφυλοπνεύματος Τυρνάβου. Η νέα διοίκηση συνεχίζει την προσπάθεια της προηγούμενης για το μείζον θέμα της απόσταξης του παραδοσιακού χύμα Τσίπουρου και το πρόβλημα της αναμπέλωσης που προέκυψε φέτος, αλλά και να παραμείνει το καθεστώς των διήμερων όπως είναι σήμερα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη.

Η απάντηση του υπουργού θετική και μένει μόνο να οριστικοποιηθεί η ημέρα της συνάντησης στην Αθήνα.

Κ.Τσ.

 

Επαίτης

*ΓΥΝΑΙΚΑ ζητιάνευε σε πεζόδρομο του κέντρου της Λάρισας, χρησιμοποιώντας τη φράση κλισέ: να αγοράσει γάλα στα παιδιά της.

Περαστικός κάποιος ηλικιωμένος στάθηκε μπροστά της και με έκδηλο ενδιαφέρον, τη ρώτησε: «Στον Δήμο πήγες;».

Τίποτα αυτή, δεν απαντά και συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο.

Ξαναρωτά ο άνδρας, μήπως και η γυναίκα δεν άκουσε: «Γιατί δεν πήγες στον Δήμο;».

Μάταιη προσπάθεια. Η γυναίκα δείχνει μάλιστα να ενοχλείται.

Τελικά απάντηση δεν πήρε, αλλά έκανε το χρέος του να βοηθήσει, πιστεύοντας την αλήθεια της. Τουλάχιστον αυτός ενδιαφέρθηκε, γιατί οι περισσότεροι απλά περνούσαν από μπροστά της.

Λ.Κ.

 

Φιλανθρωπικά

*ΟΙ Μαραθωνοδρόμοι Λάρισας πάντα μπροστάρηδες και με πολύπλευρο ρόλο, προάγουν τον αθλητισμό, αναδεικνύουν τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας, δίνουν ζωή με τις συμμετοχές τους στις τοπικές κοινότητες, προσφέρουν και στον συνάνθρωπο. Έτσι ακριβώς έκαναν και στον Κραννώνα με τη συλλογή χρημάτων που διέθεσαν για τους σκοπούς της Eλληνικής Aντικαρκινικής Eταιρείας παράρτημα Λάρισας.

Γ.Γ.

 

Αθεράπευτοι

*ΕΙΝΑΙ κορυφαία η διαπίστωση στο πολιτικό ρεπορτάζ. Ότι στην κυβέρνηση τα… «γυρίζουν» τώρα και σχεδιάζουν εθνικές εκλογές τον Οκτώβριο.

Δώστου και πάρτου πολιτικές «αναλύσεις» επί αναλύσεων. Ότι η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο, πότε δηλαδή θα αποφασίσει εκείνη να γίνουν οι εκλογές, είναι γνωστό. Αλλά δεν μπορούμε να τους κατηγορήσουμε ότι τα «γυρνάνε». Από την αρχή ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έλεγε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να εξαντλήσει τη θητεία».

Στη ΝΔ είναι που βιάζονται και ζητώντας εκλογές, έσπευσαν να ανακοινώσουν κιόλας με βεβαιότητα ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 26 Μαΐου, μαζί με δημοτικές και ευρωεκλογές. Δηλαδή και εκλογές να προκηρύξει ο Τσίπρας, εκλογές θα ζητάνε από τη ΝΔ…

Β.Κ.

 

Όλοι εκεί...

*ΗΤΑΝ όλοι εκεί στο τελευταίο αντίο του Φαρσαλινού δικηγόρου Γιώργου Αγγελακόπουλου. Του ανθρώπου που πρόσφερε πολλά, στον πολιτικό και αθλητικό τομέα, στην πόλη και στην επαρχία Φαρσάλων. Αφού ως γνωστόν, υπηρέτησε ως πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Φαρσάλων, επί σειρά ετών, αλλά και από αθλητικής πλευράς, ως πρόεδρος του ιστορικού Αχιλλέα Φαρσάλων.

Πολλά τα στεφάνια στην κηδεία του, ξεχώρισαν του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, του δημάρχου Φαρσάλων, της τοπικής οργάνωσης ΝΔ και του Αχιλλέα Φαρσάλων, ενώ στην κηδεία του παρευρέθηκαν επίσημοι, σε βουλευτικό, περιφερειακό, δημοτικό πεδίο, από όλες τις παρατάξεις, συνάδελφοί του δικηγόροι, αλλά και πλήθος κόσμου. Η αλήθεια είναι ότι θα λείψει από τις φετινές εκλογές του Μαΐου...το συζήτησαν άπαντες!

Γ.Γ.

 

Τένις

*ΣΤΟ θέμα της παραχώρησης γηπέδων τένις για τις ανάγκες αθλητικού συλλόγου αφορούσε παρέμβαση της επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, Ρένας Καραλαριώτου, επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για καθυστέρηση στην ικανοποίηση του αιτήματος.

Με τον εντεταλμένο για θέματα αθλητισμού, δημοτικό σύμβουλο Γ. Κωσταρόπουλο να εξηγεί πως η δημοτική αρχή βρίσκεται σε συνεννόηση με τους αθλητικούς συλλόγους και με τη συμμετοχή νομικών εκπροσώπων εξετάζεται το θέμα.

Το θέμα μεταξύ των αθλητικών συλλόγων και της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι του παρόντος. Το θέμα – όπως προέκυψε στη συζήτηση - είναι πως η δημοτική έκταση στην περιοχή, παραχωρήθηκε ως γνωστό στον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Κων. Πηλαδάκη για την κατασκευή του γηπέδου AEL FC ARENA.

Δηλαδή σήμερα που ο Δήμος θέλει δύο επιπλέον γήπεδα για τένις, για να τα παραχωρήσει σε αθλητικούς συλλόγους, ούτε λίγο – ούτε πολύ, πρέπει να λάβει άδεια από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Γηπέδου. Μέχρι να λήξει η σύμβαση, η δημοτική έκταση θα είναι «ιδιωτική»…

Β.Κ.

 

Μένει μυστικό

*ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ έκταση λαμβάνει το φαινόμενο σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό επίπεδο. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα «BECAN» για την έκθεση των παιδιών στη βία, 1 στα 6 παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής του θα υποστεί κάποια μορφή σεξουαλικής βίας, 1 στα 13 παιδιά θα υποστεί και σωματική επαφή από τους δράστες, ενώ 1 στα 30 παιδιά θα βιώσει την εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Σε ποσοστό 80% η σεξουαλική κακοποίηση προέρχεται από άτομα στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον του παιδιού, “υπεράνω κάθε υποψίας”.

Αυτά αναφέρθηκαν στο Διεθνές Συνέδριο Σεξουαλικής Κακοποίησης που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο συνεχίζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας να σπάσει τη σιωπή της.

Η μόνη λύση είναι να μην μένει μυστική η κακοποίηση και να καταγγέλλεται. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν και το βάρος πέφτει στους ενήλικες που μπορεί κάτι να αντιληφθούν.

Θα σωθούν ζωές.

Λ.Κ.

 

Φυλλορρόημα

*ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2017: Διακόσιες χιλιάδες περίπου ψηφίσαντες για την εκλογή του επικεφαλής του νέου τότε φορέα. Μάρτιος 2019: 65.000 ψηφίσαντες για τους αντιπροσώπους στο 2ο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ. Έστω κι αν οι εκλογικές διαδικασίες δεν έχουν την ίδια βαρύνουσα σημασία, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι: Απώλεια 2/3 της βάσης σε ενάμιση χρόνο. Οι συμπληγάδες της πόλωσης και του δικομματισμού είναι αμείλικτες. (Πόσο μάλιστα όταν υποβοηθούνται κι από εσωκομματικές παλινωδίες…)

ΘΑ.

 

Λιακούλη

*ΓΥΝΑΙΚΑ καλεί γυναίκες. Η υποψήφια με το ΚΙΝΑΛ Λίτσα Λιακούλη κανόνισε μια όμορφη συνάντηση απόψε σε έναν συμβολικό χώρο απέναντι από το Αρχαίο Θέατρο για να έχει μια ωραία κουβέντα με γυναίκες της περιοχής. Το θέμα ενόψει και της «Ημέρας της Γυναίκας», δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό « Γυναίκα: ένα αιώνιο σύμβολο, σε μια αιώνια περιπέτεια».

Αν μη τι άλλο η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ξέρει από περιπέτειες και στην καθημερινότητά της. Δικηγόρος άλλωστε…

«Πότσες;»

*ΘΥΜΑΤΑ της «Ωκεανίδας», της φημολογούμενης φοβερής και τρομερής κακοκαιρίας που θα χτυπούσε και τη Λάρισα έπεσαν οι αγρότες του νομού. Αφού άκουγαν στα δελτία ότι θα μας πλημμυρίσει η βροχή, μπήκαν στα χωράφια για να ρίξουν λιπάσματα στα σιτηρά. Φυσικά δεν έβρεξε, και τώρα άρχισαν να βγάζουν καρούλια και ράμπες, να στρώνουν σωλήνες, γιατί το λίπασμα θέλει νερό για να απορροφηθεί από τις ρίζες του φυτού. Κι ο συνήθης διάλογος που ακούγεται στα χωριά είναι: «πότσες α; Δεν πότσες; Να ποτί’εις, θα πάει χαμένο του λίπασμα… Σάκης Αρναούτογλου είπι θα αργήσ’ει να βρεξ’ει…».

(Και κάνει παγωνιά όταν πρέπει να ξεβουλώσεις τα μπεκ και βρέχεσαι…)

ΘΑ.

 

Κόπος;

*ΚΙ επειδή πολλή κουβέντα γίνεται για την υπεύθυνη μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ που ζήτησε με επιστολή της από τους υπαλλήλους «αναγκαστικά» χαμόγελα, ας σκεφτούμε και λίγο τους πελάτες… Που στα σόσιαλ μίντια το παίζουν εργατοπατέρες και ανεβαίνουν στο κύμα καταδίκης της επιστολής, όμως όταν τους «χαλάσει» κάτι στην εξυπηρέτησή τους σε κάποιο κατάστημα αμέσως ζητάνε τον υπεύθυνο, και αντιμετωπίζουν τους υπαλλήλους σαν «δουλικό προσωπικό». Αλλά όταν δεν λέμε στα παιδιά που αμείβονται με ψίχουλα μια «καλημέρα» και ένα «ευχαριστώ», όσο αλληλέγγυοι να το παίξουμε από το πληκτρολόγιό μας, μάταιος κόπος…

ΘΑ.

 

 

-------------------------------------------

 

 EXONTAS NA EPIDEIJEI ERGO KAI RPOTASEIS MPEMPHS

*ΕΧΟΝΤΑΣ να επιδείξει έργο και προτάσεις ως αντιπεριφερειάρχης, η γνώμη του Απ. Μπέμπη είναι σεβαστή στους πολιτικούς παράγοντες.

Ζ.

 

 AKOYSES KI ESY OTI MPOREI NA KATEBOYME

*- ΑΚΟΥΣΕΣ κι εσύ ότι μπορεί να κατέβουμε μαζί στις εκλογές;

Ζ.

 


HTAN OLOI TOYS PARONTES STHN EKDHVLSH

*ΗΤΑΝ όλοι τους παρόντες στην εκδήλωση παρουσίασης του συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Τεμπών Γιώργου Μανώλη. Βουλευτές, ευρωβουλευτές, περιφερειακή αρχή και πολλοί αυτοδιοικητικοί, του ευχήθηκαν νίκη στις εκλογές του Μαΐου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass