Ξεκινούν

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2019 19:45
• ΟΣΟ πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσεύουν οι ευγένειες μεταξύ δημάρχου και περιφερειάρχη.  Ζ. • ΟΣΟ πλησιάζουν οι εκλογές, τόσο περισσεύουν οι ευγένειες μεταξύ δημάρχου και περιφερειάρχη. Ζ.

* ΤΡΙΗΜΕΡΟ αργίας με τον Μάρτη σε μεγάλα κέφια κι οι Λαρισαίοι τιμούν την κατάσταση δεόντως. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ξεκινούν για θάλασσα.

Δεν θα είναι φυσικά πολλοί όσοι θα βουτήξουν, όμως πολύ περισσότεροι φορούν τα μαγιό τους από κάτω. Κι αντηλιακό, τουλάχιστον προσώπου απ’ το σπίτι, ένεκα η χειμωνιάτικη ασπρίλα. Για να κινηθούν ή και να ακινητοποιηθούν άφοβα στον ήλιο.

Ζ.

 

Διάσπαση

* ΣΤΗΝ πόλη, μια απέραντη καφετέρια. Αποσύρθηκαν και τα διαχωριστικά πλεξιγκλάς, που όσο να ‘ναι περιόριζαν τη διάχυση στους τραπεζόδρομους, έσβησαν κι οι σόμπες πια δεν χρειάζονται, όλοι σε διάταξη μάχης. Απέναντι στους καπουτσίνους, που θα βρεθούν διασπασμένοι απ’τους φρέντους πια.

Ζ.

 

Το σκέφτηκαν;

* ΥΠΕΡ της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά ενοχλημένος με την κυβερνητική τακτική ο Γ. Α. ενοχλημένος και «από τη στάση των αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ που βαφτίζουν «διαμαρτυρίες πολιτών» διάφορες ασχήμιες ακροδεξιών». Ωστόσο, βρίσκει απαράδεκτες τις προληπτικές προσαγωγές πολιτών με την αιτιολογία ότι ενδεχομένως να οργάνωναν διαμαρτυρίες για τις Πρέσπες σε συγκεντρώσεις κυβερνητικών στελεχών. «Ενδεχομένως να το σκέφτονταν. Ο δημοκρατικός Νόμος όμως τιμωρεί τις πράξεις και όχι τις σκέψεις, εν αντιθέσει με την εκκλησία που θεωρεί ότι άμα το έχεις σκεφτεί, την αμαρτία την έχεις ήδη κάνει. Επειδή λοιπόν στη δημοκρατία τιμωρούνται οι παράνομες πράξεις και όχι οι παράνομες σκέψεις, οι προληπτικές προσαγωγές συνιστούν αντιδημοκρατική πρακτική».

* * *

* ΔΙΟΤΙ: «Η εικόνα όπου εμφανίζονται στο καφενείο οι τύποι με τις καμπαρτίνες και τα καβουράκια και σου λένε «έλα λίγο από το Τμήμα να πούμε δυο λογάκια», είναι συνυφασμένη με τη μετεμφυλιακή περίοδο. Μετά από πολλά χρόνια, επί Χρυσοχοΐδη και Δένδια, οι προληπτικές προσαγωγές επανήλθαν με διαφορετική μορφή. Αυτή τη φορά προσάγονταν πριν τις διαδηλώσεις νεαροί οι οποίοι κατά την κρίση των αστυνομικών ενδεχομένως σκόπευαν να εμπλακούν σε επεισόδια. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαζε πύρινες ανακοινώσεις...»

***

* ΚΑΙ τώρα; «Ίσως ακόμα πιο ανησυχητικές από τις ίδιες τις προληπτικές προσαγωγές είναι η άνωθεν πολιτική κάλυψη που τους δόθηκε. Η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη δεν είπε βέβαια ότι «σας παρακολουθούμε όποιος αντιδρά στην κυβέρνηση στο διαδίκτυο διαπράττει αδίκημα», όπως είναι το ‘’fake news’’ που διοχετεύτηκε. Δήλωσε όμως ότι οι προληπτικές προσαγωγές αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου προστασίας και ότι οι προσαχθέντες «είχαν βγει στο διαδίκτυο και είχαν υποκινήσει πράξεις βίας». Ωστόσο, αν όντως είχαν υποκινήσει πράξεις βίας, θα έπρεπε να σχηματισθεί εις βάρος τους δικογραφία και όχι να προσαχθούν προληπτικά. Στις δημοκρατίες είναι οι πράξεις που τιμωρούνται όχι οι σκέψεις».

Ζ.

 

Δεν το δέχονται

* ΔΕΝ θα περάσει ο φασισμός. Κι ακόμη πιο πολύ ο οικογενειακός γιατρός. Στα κάγκελα οι γιατροί, μάχονται κατά του κυβερνητικού σχεδίου, αντιστέκονται σθεναρά και με επιτυχία, δεν προχωράει. Είναι θέμα επιβίωσης του κλάδου. Εντάξει, όχι για το ψωμί τους, για το παντεσπάνι τους όμως; Διότι αν εγκαθιδρυθεί το νέο καθεστώς θα λείψουν τα μαύρα πεντάευρα της συνταγογράφησης, τα δεκάευρα για τους πιο γαλαντόμους ασθενείς αλλά και τα εικοσάευρα για εξέταστρα. Παρότι ο γιατρός είναι ήδη πληρωμένος από τον ΕΟΠΥΥ με τον οποίο είναι συμβεβλημένος, ο ασφαλισμένος ξαναπληρώνει. Κι άμα θέλει ας κάνει αλλιώς, ας κλείσει ραντεβού για τον άλλο μήνα. Για τότε που θα έχει συνέλθει απ’ την ασθένεια. Διάφορα γλαφυρά έχουν διαμειφθεί στα ιατρεία χειμωνιάτικα με τις γρίπες και τα λοιπά.

Ζ.

 

Να κρύβει λίγο

* ΕΠΗΡΕΑΣΜΕΝΟΙ κάπως χθες οι νεαροί Λαρισαίοι, έπιασαν τα αντιφεμινιστικά τους.

- Μία που να κάθεται να μας μιλάει να βρούμε. Όρθιες βγάζουν γλώσσα όλες.

* * *

* - ΕΓΩ φίλε στο σπίτι την έχω σκίσει την αρκούδα...

- Τη γάτα λένε ρε...

- Για την πεθερά μου λέω.

* * *

* - ΘΕΛΩ να πάρω ένα μαγιό που να κρύβει τις ατέλειές μου.

- Στολή δύτη να πάρεις.

Ζ.

 

Χαλαρά

* ΣΕ εγρήγορση οι συριζαίοι και στη Λάρισα, εκλογές μπροστά. Αλλά και χαλαροί συνάμα, καθώς τις βασικές, τις βουλευτικές, τις περιμένουν για τον Οκτώβριο. Δίνουν και ημερομηνίες. Στις 13, λίγο γρουσούζικη όμως, οπότε το πιθανότερο στις 20 Οκτωβρίου. Θα εξαντληθεί απολύτως η τετραετία, όπως είχε πει ο Αλ. Τσίπρας. Ο οποίος τους διαβεβαίωσε σχετικά και στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ήταν εκεί και τον άκουσαν, ας μην είναι μέλη της ΚΕ, ο Π. Παπαγεωργίου, ο Βασ. Ζωγράφος, η Ελένη Σδράλη κι ο Γιαν. Καρυπίδης. Επέστρεψαν στη Λάρισα κι έφεραν το φως, τη γραμμή δηλαδή.

* * *

* ΤΩΡΑ περιμένουν τη θεσσαλική περιοδεία του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Δημ. Παπαδημούλη, στις αρχές Απριλίου. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής, θα θέλει κι αυτός σταυρό για να εκλεγεί οπότε τρέχει, ωστόσο θεωρείται πρωτομάστορας της «Γέφυρας».

Στον ΣΥΡΙΖΑ της Λάρισας πάντως, βλέποντας τις οργανώσεις στην Πάτρα και το Ηράκλειο που προηγήθηκαν, σκέφτονται να οργανώσουν κι εκείνοι εκδήλωση με Γ. Ραγκούση και λοιπούς γεφυροποιούς. Στον αγαπημένο τους ρυθμό, το σκέφτονται ακόμη, το ψιλοκοσκινίζουν.

Ζ.

 

Εστιακοί

* ΤΟ κοίταζαν χθες στην εφημερίδα και δεν το πίστευαν. Όχι που η Πανσπουδαστική διπλασίασε τις δυνάμεις της στις εκλογές του συλλόγου φοιτητών που διαμένουν στις εστίες του ΤΕΙ στη Λάρισα.

Αλλά που πέτυχε το ανυπέρβλητο, καθώς από τους 102 που ψήφισαν πήρε 99 ψηφοδέλτια. Τα υπόλοιπα 3 ήταν λευκά. Μα ούτε κατοστάρα, δηλαδή...

* * *

* ΠΡΟΦΑΝΩΣ δεν υπήρχε άλλη παράταξη και στην κάλπη πήγαν όσοι παρακινήθηκαν από τους πανσπουδαστικάριους. Ωστόσο άρχισαν τα καθεστωτικά σχόλια.

- Αυτοί οι τρεις Λευκοί να ήταν άραγε από τότε, πιστοί του Τσάρου;

-Βρε θα τους ανακαλύψουν, πού θα πάνε. Θα ερευνηθούν όροφοι και διάδρομοι.

Ζ.

 

Ανατροπές

* - ΕΧΟΥΜΕ και στο Κιλελέρ Κατερίνα Παπακώστα, λένε οι δεξιοί της περιοχής, αμήχανοι απέναντι στη στάση της Βασιλικής Πιλάτου η οποία έχει αποστασιοποιηθεί από την παράταξη Νασιακόπουλου. Παρά το επώνυμό της, μόνο τας χείρας της δεν νίπτει η πρόεδρος της Νίκαιας, βγαίνει στην κόντρα και διεκδικεί. Αν μη τι άλλο έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον που μια νεοδημοκράτισσα τα βάζει με τον πασοκτζή του δεξιού συνδυασμού, τον Αχ. Χατζούλη. Άλλος εδώ, άλλη εκεί, αντιδιαμετρικές κινήσεις...

Ζ.

 

Με γυναίκα

* ΠΑΕΙ ο Βολιώτης, υποψηφιότητα εκ Λαρίσης αυτή τη φορά και μάλιστα γυναικεία. Η χρυσαυγίτισσα Μαρία Μπίλλη-Τσιτσέ θα είναι η υποψήφια περιφερειάρχης τους. Κι έχουν έτοιμο λέει και το ψηφοδέλτιο. Στους υπόλοιπους τρεις νομούς, στη Λάρισα δεν το ξεφούρνισαν ακόμη, το γνωστό πρόβλημα με την έλλειψη στελεχών αλλά κι εκείνους που φοβούνται να εκτεθούν. Ψηφίζουν μια χαρά όμως κρυμμένοι πίσω απ’ το πανί. Υπέρμαχοι της Δημοκρατίας και της μυστικής ψηφοφορίας.

Ζ.

 

Με συγκατάβαση

* ΟΙ Λαρισαίοι φοιτητές, κεφάτοι, σε κλίμα ανοιξιάτικο.

-  Έλα Γιάννη, έβγαλε ήλιο, πάμε έξω για καφέ.

- Μονάχα 5 ευρώ έχω πάνω μου...

-  Έλα μωρέ σιγά, πίνω αν είναι μόνο εγώ στην τελική.

* * *

* - ΤΟ κόκκινο κρασί κάνει καλό στην κυκλοφορία ή όχι; Επειδή βρίσκομαι αυτή τη στιγμή σε αντιπαράθεση με έναν τροχονόμο.

* * *

* - ΔΕΝ πιστεύω να έχει φαντάσματα το σπίτι;

- Τι να σας πω... Τριακόσια χρόνια που είμαι στη γειτονιά, δεν έχω δει κανένα.

Ζ.

 

Ταιριαστός

* ΣΤΗΝ τοπική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πάντως ευχαριστημένοι από τον Νίκο Τσιλιμίγκα. Θεωρούν ότι δεν θα τους ταλαιπωρήσει κιόλας, «με τη συνήθη του προεκλογική καμπάνια της μιας βδομάδας», μια χαρούλα, ελαφρών βαρών εκστρατεία. Νιώθουν μέχρι κι ότι εκείνος βρίσκεται πιο κοντά τους απ’ ό,τι στο ΚΙΝΑΛ. Άλλωστε και στα εκ Μαξίμου διοχετευόμενα αθηναϊκά δημοσιεύματα για τις περιφερειακές εκλογές, ο εκλεκτός τους στη Θεσσαλία χαρακτηρίζεται πια κεντρώος.

Ζ.

 

Τους απίθωσαν

* ΜΑΡΤΥΡΕΣ της σκηνής Λαρισαίοι που οδηγούσαν εκείνη τη Δευτέρα στον δρόμο απ’ τα Τρίκαλα, κι είχαν το νου τους καθώς είχαν διαβάσει ότι ξεκινούν τα μπλόκα και θα είχε προσυγκεντρώσεις με τρακτέρ. Κοντά στη Φαρκαδώνα λοιπόν είδαν το κονβόι. Τρία τρακτέρ, ναι τρία και δύο περιπολικά να τα συνοδεύουν, μπρος και πίσω με τους φάρους αναμμένους. Κάπως έτσι η αστυνομία οδήγησε τους μπλοκατζήδες στον κόμβο της Νίκαιας όπου τους απίθωσε. Μετά έλαβαν εντολές, σταμπάρισαν φάτσες, που καθόλου δύσκολο δεν ήταν, προέκυψε το αιφνίδιο κατηγορητήριο και η ‘’φαστ τρακ’’ δίκη. Τακτική που ηρωοποίησε τους αγροτοσυνδικαλιστές και «που ανέστησε και κάποιους πεθαμένους», όπως είχε ειπωθεί τότε.

* * *

* ΚΙ έρχεται τώρα η πανηγυρική αθώωση στο δικαστήριο. Ευκολάκι ήταν. Μα η αστυνομία μας συνόδευσε κανονικά ως το μπλόκο κύριε πρόεδρε, αν δεν ήταν νόμιμο έτσι θα έκανε; Μέχρι και υπουργοί μας έλεγαν, κυρ εισαγγελέα, να βγούμε με τα τρακτέρ στον δρόμο...

Ζ.

 

Αγνώριστοι (η)

* ΤΟ διηγιόταν ο Λαρισαίος Γ. Τ. Δύο ιερωμένοι της Ρωμαιοκαθολικής αποφάσισαν να πάνε στη Χαβάη για τις διακοπές τους. Μόλις το αεροπλάνο προσγειώθηκε, κατευθύνθηκαν σ’ ένα κατάστημα και αγόρασαν πολύχρωμα σορτς, πουκάμισα, σανδάλια, γυαλιά ηλίου κλπ. Το επόμενο πρωί πήγαν στην παραλία, ντυμένοι με τα τουριστικά τους ρούχα και κάθισαν στις ξαπλώστρες απολαμβάνοντας τον ήλιο, το τοπίο και το ποτό τους, όταν μια εκπληκτική, πανέμορφη ξανθιά με ένα μικροσκοπικό μπικίνι, τους πλησίασε περπατώντας κατευθείαν προς αυτούς. Δεν μπορούσαν να μη την κοιτάξουν και όταν τους είδε χαμογέλασε και τους είπε : «Καλημέρα Πάτερ, Καλημέρα Πάτερ» και κούνησε το χέρι της απευθυνόμενη στον καθένα χωριστά. Τα έχασαν και οι δύο και αναρωτιόντουσαν πώς τους αναγνώρισε ότι ήταν ιερείς.

* * *

* ΤΗΝ επομένη μέρα, οι δυό παπάδες ξαναπήγαν στο κατάστημα και αγόρασαν ακόμα πιο παρδαλά ρούχα και πήγαν σε άλλη παραλία και κάθισαν να απολαύσουν τον ήλιο. Μετά από λίγο, η ίδια κουκλάρα ξανθιά ήρθε κοντά τους φορώντας αυτή τη φορά ένα μαγιό μπραζίλιαν. Ευτυχώς που φορούσαν γυαλιά ηλίου, να μην καρφωθούν το πώς την κοίταζαν.  Και πάλι τους πλησίασε και τους χαιρέτησε: «Καλημέρα, Πάτερ, Καλημέρα Πάτερ», και απομακρύνθηκε κουνιστά. Αμέσως ο ένας τους συνήλθε από την έκπληξη, την πρόλαβε και τη ρώτησε.

- Στάσου ένα λεπτό κοπέλα μου... Ναι, είμαστε ιερείς και είμαστε περήφανοι γι’ αυτό, αλλά πώς μας αναγνώρισες έτσι που είμαστε ντυμένοι;

- Ω, Πάτερ, δεν με αναγνώρισες... Είμαι η αδελφή Άντζελα.

Ζ.

 

--------------------------

 

Γρίπη παντού...

Ανησυχητική η εξάπλωση της γρίπης. Ο ιός τώρα προτιμάει μαθητές και μαθήτριες Λυκείου! Ας σταματήσει το αστείο εδώ... Το θέμα είναι σοβαρό. Άδειασαν-νωρίτερα - φέτος οι αίθουσες των Λυκείων. Μαζικά μαθητές και μαθήτριες κυρίως της Γ’Λυκείου απουσιάζουν από τα μαθήματα!

Χρησιμοποιώντας -εκμεταλλευόμενοι- την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, που ορίζει να μην λαμβάνονται υπόψη οι απουσίες των μαθητών λόγω της εποχικής γρίπης, ξαφνικά όλοι οι μαθητές αρρώστησαν από τον ιό της γρίπης. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Αλλά και αποκαλυπτική μιας κοινωνίας «άρρωστης» που προετοιμάζει τους αυριανούς «απατεώνες». Αφού οι γονείς γνωρίζουν πως το παιδί τους δεν ασθενεί, και όμως συναινούν και σπεύδουν να ζητήσουν από κάποιο γιατρό να γνωματεύσει την ασθένειά του!

Ο γιατρός βεβαιώνει την «επίζηλη» ασθένεια και προτείνει ο ασθενής να παραμείνει οίκοι, κλινήρης... Και ο ασθενής πηγαίνει πια ανενόχλητος - ανεπηρέαστος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του εκτός σχολείου. Το σχολείο είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται τις ιατρικές γνωματεύσεις/βεβαιώσεις. Οι καθηγητές αδυνατούν να πιστέψουν την κοροϊδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια τους.

Έτσι οι νέοι μας,«εκπαιδεύονται» και συνειδητοποιούν πως στη χώρα αυτή τα πάντα γίνονται! Όλα επιτρέπονται!

 Έχει να προτείνει κανείς λύση σ’αυτή την κατάσταση;

Υπάρχει διέξοδος σ’αυτό το επικίνδυνο μασκαριλίκι;

• Το θέμα, φυσικά, έχει και άλλες αναγνώσεις. Σίγουρα όμως δεν μπορεί να αφεθεί απαρατήρητο, ούτε ασχολίαστο!

Σιέρρας Απόστολος

φιλόλογος του Γενικού Λυκείου Πλατυκάμπου

 

--------------------------

 

 

 

PANTOY PRVTIES GIA TON SYLLOGO MARAUVNODROMON• ΠΑΝΤΟΥ πρωτιές για τον Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Λάρισας. Τόσο στον 13ο Διεθνή αγώνα «Μέγας Αλέξανδρος» όσο και στον 7ο νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλόνικης ήταν ο πολυπληθέστερος σύλλογος. Όταν παρέλαβε το βραβείο ο πρόεδρος Αποστόλης Γούλας ακούστηκε πως «έχει κάνει όλη τη Λάρισα να τρέχει...». Έ, όχι και όλη. Κάποιοι του ξέφυγαν (προς το παρόν).

Κ.Γ.

 

 

 

 

STH LARISA XUES OMILHTHS SE POLITIKH BIBLIOPAROYSIASH O UEOVRHS ROYSOPOYOLOS• ΣΤΗ Λάρισα χθες ομιλητής σε πολιτική βιβλιοπαρουσίαση ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, δεν θα μπορούσε ως παλιός δημοσιογράφος να μην περάσει να μυρίσει λιγάκι αέρα εφημερίδας. Συνοδευόμενος από τον Μ. Χαρακόπουλο βρέθηκε στα γραφεία της «Ε» για κουβεντούλα με τον Γ. Μιχαλόπουλο και τους δημοσιογράφους.

Ζ.

 

 

 

 

 

MEHN SAS JEGELAEI TO KOKKINO STON FOTEINO SHMATODOTH• ΜΗΝ σας ξεγελάσει το «κόκκινο» στον φωτεινό σηματοδότη. Ότι δηλαδή ο οδηγός του τζιπ της φωτογραφίας αναμένει το «πράσινο» για να συνεχίσει το ταξίδι του. Σταθμευμένο είναι! Ναι, είναι σταθμευμένο στη διασταύρωση της Ηρ. Πολυτεχνείου με τη Φαρσάλων. Μια από τις διασταυρώσεις με τη μεγαλύτερη κίνηση. Ποιος ξέρει τι θα του έτυχε του ανθρώπου και χρειάσθηκε να αφήσει το αυτοκίνητο «πάνω» στο φανάρι...

Β.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass