Νεάπολη

Δημοσίευση: 12 Μαρ 2019 19:45
*ΚΟΝΤΕ Κώστας, κόντε όχι κοντός Κ. Τσόλας, η φωνή του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού και φέτος.  Ζ. *ΚΟΝΤΕ Κώστας, κόντε όχι κοντός Κ. Τσόλας, η φωνή του Τυρναβίτικου Καρναβαλιού και φέτος. Ζ.

ΟΥΤΕ καρφίτσα δεν έπεφτε χθες στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης, όπου γιόρτασαν τα κούλουμα χιλιάδες Λαρισαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Δήμου Λαρισαίων να τους κάνει το τραπέζι, μετά μουσικής και χορού.

Η ανταπόκριση ήταν τόσο μεγάλη, που πολλοί καλεσμένοι δεν έβρισκαν θέση στα τραπέζια. Παρόλα αυτά δεν πτοήθηκαν.

Επερναν το πιατάκι τους με τα Σαρακοστιανά εδέσματα στο χέρι και ή έβγαιναν έξω από το γυμναστήριο για ν' απολαύσουν την όμορφη μέρα με τη λιακάδα ή επέλεγαν να καθίσουν στις κερκίδες για να δουν από ψηλά τη γιορτή.

Πάντως, κανείς δεν έμεινε νηστικός.

Λ.Κ.

 

Εικόνες

Η πιο όμορφη εικόνα, χθες στη Λάρισα, ήταν στις αλάνες και στα πάρκα της, όπου οι πολίτες βγήκαν να πετάξουν τους χαρταετούς.

Χρώματα παντού και χαρούμενες φωνές.

Οι γονείς μάθαιναν στα παιδιά τους το «αμόλα καλούμπα» και έτρεχαν χαρούμενοι να σηκώσουν τον χαρταετό πιο ψηλά απ΄ όλους όσοι ήταν δίπλα τους.

Σαν να σταμάτησε ο χρόνος με τα προβλήματα και είχε ξημερώσει μία άλλη, διαφορετική μέρα…

Από σήμερα τα «κεφάλια μέσα»!

****

ΜΙA από τις πιο αντιπροσωπευτικές εικόνες της φυγής των Λαρισαίων χθες ήταν η άδεια πόλη. Εκτός από τις πρωινές ώρες, όπου η κίνηση εμφανίστηκε αυξημένη, καθώς οι πολίτες αναχωρούσαν για διάφορους προορισμούς (Τύρναβο, χωριά, παράλια, Νεάπολη…κ.ά.), όλη η υπόλοιπη μέρα θύμιζε Κυριακή καλοκαιριού.

Άλλωστε και η καλοκαιρία συνηγορούσε σ' αυτό.

Λ.Κ.

 

Παράλια

ΟΙ τολμηροί έκαναν τις πρώτες βουτιές στη θάλασσα.

Κατέβηκαν στην παραλία με σαγιονάρα, μαγιό και πετσέτα, φέρνοντας νωρίς το καλοκαίρι.

Μάλλον τους είπαν ότι η ψυχρολουσία έχει ευεργετικές ιδιότητες και τη δοκίμασαν.

***

ΣΤΑΘΕΡΟI στο ραντεβού τους, στην παραλία του Αγιοκάμπου, κάθε Παρασκευο-Σαββατοκύριακο, οι ερασιτέχνες ψαράδες δεν έχασαν την ευκαιρία να απλώσουν τα καλάμια τους.

Εδώ «έφαγαν» το κρύο όλου του χειμώνα, περιμένοντας υπομονετικά να «τσιμπήσει», δεν θα εκμεταλλεύονταν την καλοκαιρία;

Λ.Κ.

 

Κτηματολόγιο

ΠΟΛΛΟΙ έλεγαν ότι θα δοθεί παράταση στην υποβολή δηλώσεων ακινήτων στο Κτηματολόγιο, πριν καλά-καλά το ανακοινώσει ο επίσημος φορέας και πριν κλείσει ούτε μήνας από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων.

Ή έχει καθιερωθεί στην Ελλάδα η αναβλητικότητα και ως εκ τούτου θεσμοθετήθηκαν οι παρατάσεις ή υπάρχουν πολλοί προφήτες.

 Λ.Κ.

 

Καιρός

Ο,ΤΙ χαρήκαμε, χαρήκαμε. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι πέφτει η θερμοκρασία. Υπομονή, είναι μόνο μέχρι το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Τουλάχιστον έχουμε να περιμένουμε καλύτερες μέρες.

 

Ερευνα

ΕΡΕΥΝΑ παρουσιάζει ότι από τα πιο περιζήτητα και ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στο μέλλον, θα είναι όσα έχουν σχέση με την υγεία και ακολουθούν οι σύμβουλοι και μάνατζερ σε εταιρείες.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι στην κορυφή των επαγγελμάτων υγείας θα βρεθούν οι αναισθησιολόγοι!

Να σημειωθεί ότι η έρευνα αφορά στις ΗΠΑ και το πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια οι Ελληνες γιατροί, αντί για Γαλλία, Αγγλία και Σουηδία… να φεύγουν για ΗΠΑ. Απλά θα αλλάξουν ήπειρο ξενιτιάς.

Λ.Κ.

 

Κόμικς

Η Λάρισα αγαπά τα κόμικς. Αυτό αποδείχθηκε από την προσέλευση του κόσμου στον «Μύλο του Παππά» στο «LA Comics Festival», που οργανώθηκε από τον Σύλλογο Κόµικς και Τεχνών ΕΤουΚου, σε συνεργασία µε την Αντιδηµαρχία Πολιτισµού και Επιστηµών του Δήµου Λαρισαίων.

Τα παιδιά ήταν πιο αυθόρμητα στις αντιδράσεις τους και έδειχναν τον ενθουσιασμό τους, ενώ οι μεγάλοι ήταν πιο συγκρατημένοι, για να μην παρεξηγηθούν ότι «κοτζάμ άνδρες» ότι διαβάζουν ακόμη «μίκυ μάους» και «Αστερίξ».

Φυσικά το όλο κλίμα του επαγγελματισμού και της θαυμάσιας δημιουργίας στοιχείων της 9ης Τέχνης, κατέρριπτε κάθε ενδοιασμό για τη σημαντικότητα του αντικειμένου που παρουσιάστηκε.

 

Αναμένεται

ΛΕΥΚΟΣ καπνός αναμένεται να βγει τις επόμενες ημέρες σε ό,τι αφορά στην κατανομή αξιωμάτων στον νεοσύστατο Κτηνοτροφικό Σύλλογο του Δήμου Τυρνάβου, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση των κτηνοτροφικών συλλόγων των πόλεων Αμπελώνα, Τυρνάβου καθώς και των χωριών. Η εκλογική διαδικασία έγινε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου και απ’ ό,τι φαίνεται κανείς δε βιάζεται για την κατανομή αξιωμάτων με το σκεπτικό ότι για τους κτηνοτρόφους σημαντικό ρόλο δεν παίζει η καρέκλα του προέδρου αλλά η επίλυση των προβλημάτων του κτηνοτροφικού κόσμου.

Κ.Τσ.

 

Δυναμικά

ΣΕ συνέχεια της παρουσίασης των υποψηφίων του συνδυασμού του στο Συκούριο, ο υποψήφιος δήμαρχος Τεμπών Γιώργος Μανώλης, πιο έμπειρος από την προηγούμενη φορά, συνεχίζει μεθοδικά και στοχευμένα την πλήρωση των ψηφοδελτίων της παράταξής του με ανθρώπους που πρωτίστως χαρακτηρίζονται από ικανότητες, ήθος και διάθεση για προσφορά στην τοπική κοινωνία. Παράλληλα, ο κ. Μανώλης συνεχίζει τον δίαυλο επικοινωνίας που έχει καθιερώσει από την αρχή της 4ετίας με τους συνδημότες του στο σύνολο του Δήμου Τεμπών και είναι γνώστης κάθε προβλήματος αλλά και κάθε δίκαιου αιτήματός τους. Γι’ αυτό, όπως λένε συνεργάτες του: «Το πρόγραμμα του συνδυασμού του θα είναι ρεαλιστικό και θα έχει λύσεις-προτάσεις για τα ζητήματα της καθημερινότητας».

Κ.Τσ.

 

Μαρία

ΣΥΝΗΓΟΡΙΑ υπέρ της Λαϊκοσυσπειρωτικιάς Μαρίας Κωστή από τους Γόννους από παλιούς συγχωριανούς και συναγωνιστές του παλιού Μορφωτικού Συλλόγου. Εχει αποδείξει -λένε- τόσο μέσα απ' τη δουλειά της ως υπάλληλος στην Εθνική Τράπεζα, όσο και απ' την αγωνιστική και κοινωνική δράση της τις τελευταίες δεκαετίες, ότι μπορεί να είναι παραγωγική και χρήσιμη στον Δήμο Τεμπών, όπου κατεβαίνει υποψήφια δήμαρχος. Και της εύχονται να είναι καλοτάξιδη και στην αυτοδιοίκηση «όλα τα "παιδιά" που κάναμε μαζί τα πρώτα πολιτιστικά μας βήματα στον Μορφωτικό, ασχέτως των (τότε και τώρα!) ιδεολογικών και πολιτικών διαφορών μας».

 

Εργα

ΕΒΔΟΜΑΔΑ «γεμάτη» δημοτικο-περιφερειακές εξελίξεις αυτή που διανύουμε ήδη, με υποψηφίους να τρέχουν να κλείσουν εκκρεμότητες και να δημιουργούν προϋποθέσεις καλύτερης παρουσίας στις επερχόμενες εκλογές.

Ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός απλώνει τις κεραίες του σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και επικεντρώνει το ενδιαφέρον περισσότερο στο να «τρέξει» υπογραφές και έργα που θα δίνουν άλλο τόνο στον έτσι κι αλλιώς πλούσιο απολογισμό του, παρά στο να ασχοληθεί με τα εσωπαραταξιακά του.

 

Δικαίωση

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης παρουσιάζει μεθαύριο στο ΔΩΛ τα πεπραγμένα του και τους βασικούς άξονες του προγράμματός του για την επόμενη θητεία, ενώ αύριο συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο η δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους 84 εργαζόμενους του Δήμου, που ζητούν να λάβουν δώρα και επιδόματα που δεν τους κατεβλήθησαν την προηγούμενη διετία.

Και απ’ ό,τι φαίνεται τόσο η δημοτική αρχή όσο και η αντιπολίτευση θα συμφωνήσουν να μην ασκηθεί έφεση, οπότε θα «ζεσταθούν» και οι αγωνιούντες εργαζόμενοι.

 

Παρεμβάσεις

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια παρουσιάζει τις επόμενες ημέρες υποψηφίους και θέσεις για επιμέρους θέματα των εργαζομένων και της περιοχής συνεχίζοντας σταθερά τις δημοτικές παρεμβάσεις της για τα μικρά ή τα μεγαλύτερα προβλήματά τους.

 

Διακήρυξη

Ο Παν. Γούλας παρουσιάζει αύριο Πλαίσιο Αρχών, Διακήρυξη, Ονομα και Λογότυπο της δημοτικής παράταξης που ηγείται, ενώ πυρετός διεργασιών παρατηρείται στη βάση της για υποψηφιότητες σε όλες τις συνοικίες και τις δημοτικές κοινότητες.

 

Ανάδειξη

ΤΟ στρατόπεδο Καραλαριώτου ετοιμάζει καίρια παρέμβαση για ζητήματα της πόλης, ενώ η απόφαση της δημοτικής αρχής να ξαναδεί την προβληματική δουλειά στο οδόστρωμα της Μανδηλαρά κάνει στελέχη της «Λάρισας Μπροστά» να υπενθυμίζουν την αποφασιστικότητά τους να αναδείξουν το θέμα.

 

Ζώης

ΚΑΙ κοντά στον δημοτικό και περιφερειακό οργασμό εμφανίστηκε ο Χρ. Ζώης οργισμένος, να ξιφουλκεί κατά του Γ. Καρατζαφέρη, ο οποίος -λέει- διαδίδει ότι προσχωρεί στον ΣΥΡΙΖΑ!

«Λυπάμαι ειλικρινώς για την κατάντια στην οποία έχουν περιέλθει όσοι αναζητούν έναν οποιοδήποτε ρόλο στη δημόσια σφαίρα. Είναι απλά κωμικοτραγικοί» σημειώνει ο Λαρισαίος πρώην υπουργός, προϊδεάζοντας ίσως όσα φαιδρά (ή και χτυπήματα κάτω από τη μέση) μπορεί να δούμε ακόμα το επόμενο διάστημα.

Και είμαστε ακόμα πάνω από 80 ημέρες  μακριά από τη σκληρή αναμέτρηση του Μαΐου.

 

Φεγγαρένια

«...ΚΑΙ κατάπληκτη συνειδητοποιεί, καθώς περπατά διαρκώς, ότι τα σύνορα, όπως και το μίσος, γίνονται υπερβολικά ακριβώς επειδή, αν δεν ήταν υπερβολικά, θα εξαφανίζονταν τελείως».

Η Ζόλι, που δίνει το όνομά της στο βιβλίο, η τσιγγάνα από τη Σλοβακία που διασχίζει τη μισή Ευρώπη, περπατώντας εννοείται, περήφανη και με την ιδιαιτερότητα της φυλής της, δημιουργεί μια ευρωπαϊκή τοιχογραφία των μέσων του 20ού αιώνα.

***

«ΖΟΛΙ», ένα βιβλίο ποίημα, ύμνος στην ελευθερία, την αυτοδιάθεση όπως λένε οι γραμματιζούμενοι:

Το βράδυ εκείνο βρήκα κάτι υπέροχους κήπους, κατάφυτους, για να περάσω τη νύχτα. Άρχισε να βρέχει κι εγώ κουλουριάστηκα σ' έναν τοίχο. 'Όταν ξύπνησα, διαπίστωσα ότι είχα περάσει τη νύχτα κάτω από ένα μνημείο για τα θύματα του πολέμου. Ο Στάνισλαους έλεγε θυμάμαι ότι οι πόλεμοι εξυπηρετούσαν κυρίως τους μαρμαρογλύπτες και σκέφτηκα πόσο δίκιο είχε, όταν πλέον σε κάθε χωριουδάκι της Ευρώπης μπορείς να βρεις κι από ένα Χριστό ή στρατιώτη πελεκημένο σε πέτρα. Όμως, φεγγαρένια μου, ποιος ζητάει ανδριάντες στο μέτωπο του πολέμου; Ποιος σκέφτεται καταμεσής της μάχης, μια μέρα τ' όνομά μου θα περάσει στα χέρια ενός λιθοξόου;

***

ΩΣ ένα από τα πιο σπουδαία επικά και συνάμα λυρικά μυθιστορήματα της εποχής μας θεωρείται το δημιούργημα του ταξιδευτή Ιρλανδού Κόλουμ ΜακΚαν, αφιερωμένο στους πλάνητες τσιγγάνους, χωρίς όμως μονάχα να τους ωραιοποιεί:

Δεν βρίσκω εξήγηση γιατί τόσοι πολλοί ανάμεσά τους μας μισούσαν τόσο έντονα για τόσα χρόνια. Μας έκοβαν τη γλώσσα και μας άφηναν μουγκούς κι έπειτα περίμεναν ν’ αποσπάσουν απαντήσεις. Νιώθουν άνετα μόνο όταν κραδαίνουν το μαστίγιο, κι ωστόσο οι περισσότεροι από μας περάσαμε όλη μας τη ζωή οπλισμένοι μονάχα με τραγούδια.

Έχουμε κι εμείς τις δικές μας ανοησίες και μοχθηρίες, φεγγαρένια μου, όμως μας ενώνει το μίσος όσων μας περικυκλώνουν. Δείξε μου ένα και μόνο κομμάτι γης από το οποίο δε φύγαμε, ή δε θα φύγουμε κάποτε, ένα και μόνο τόπο που να μην αφήσαμε πίσω μας. Κι ενώ έχω καταραστεί τόσους και τόσους δικούς μας για τα κουσούρια μας, για το μακρύ μας χέρι, τη διχαλωτή μας γλώσσα, ενώ έχω καταραστεί και τη δική μου ξιπασιά και βλακεία, κι ο χειρότερος από μας δε φτάνει τον χειρότερο δικό τους. Από μας περιμένουν να τους διαβάζουμε τη μοίρα, ή να κλέβουμε από τις τσέπες της. Μας ξυρίζουν το κεφάλι και λένε, Είστε κλέφτες, ψεύτες, βρομεροί, γιατί δεν μπορείτε απλώς να γίνετε σαν κι εμάς;

Ζ.

 

Όλα σβάρνα

ΣΥΝΑΝΤΟΥΝΤΑΙ δύο Λαρισαίοι φίλοι μετά από πολλά χρόνια:

- Τι κάνεις ρε Γιώργο; Πώς περνάς;

- Άστα ρε φίλε, πέθανε προχθές ο πατέρας μου.

- Ο πατέρας σου; Ένας τόσο υγιής άνθρωπος; Πώς; Δεν μπορώ να το πιστέψω. Για πες μου τι έγινε;

- Να μωρέ, είχε χαλάσει η λάμπα της κουζίνας και ανέβηκε στην καρέκλα να την αλλάξει... Ξαφνικά όμως ήρθε το ρεύμα.

- Α, καλά, άσε μη μου πεις, κατάλαβα. Ηλεκτροπληξία.

- Όχι. Έτσι όπως ήταν ζαλισμένος, έπεσε και χτύπησε το κεφάλι του στη γωνία του τραπεζιού.

- Α, καλά, άσε μη μου πεις, κατάλαβα. Έμεινε στον τόπο…

- Όχι. Το τραπέζι έσπασε κι εκείνος παραπατώντας πήγε και έχωσε το κεφάλι του μέσα στην οθόνη της τηλεόρασης.

- Α, καλά, άσε μη μου πεις, κατάλαβα. Τον έκαψε ζωντανό η τηλεόραση τον καημένο.

- Όχι. Έτσι όπως ήταν πολύ αναστατωμένος πήγε και πέρασε μέσα από την τζαμαρία του μπαλκονιού.

.- Α, καλά, άσε, μη μου πεις. Τον πετσόκοψαν τα τζάμια.

- Όχι.

- Ε, καλά τότε πώς πέθανε;

- Ε, στο τέλος, τον πυροβόλησε η μάνα μου, για να μη μας διαλύσει το σπίτι...

Ζ.

 

----------------------------------------------------------------------

 

TYRNABITIIKO KARNABALI KAI HTAN OLO I EKEIΤΥΡΝΑΒΙΤΙΚΟ καρναβάλι και ήταν όλοι εκεί. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός δέχθηκε μέτρημα της πίεσης για να δει πόσο δυνατά «παίζουν» οι προεκλογικοί παλμοί ενόψει Μαΐου.

Εκεί και ο βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο οποίος έδωσε ρέστα για τις «χίλιες και μία νύχτες» στον Αλέξη Μπεκίρη και την όμορφη χορεύτρια του οριεντάλ. Προπονείται ο Γιώργος Κατσιαντώνης για τον χορό της… κάλπης;

Κ.Τσ.

TYRNABITIKO KARNABALI KAI HTAN OLOI2

 

----------------------------------------------------------------------

 

 

ME EKLEKTH PAREA APOTELOYMENH APO TON GRAMMATEAΜΕ εκλεκτή παρέα, αποτελούμενη από τον γραμματέα Αγροτικού της Ν.Δ. Κ. Μπαγινέτα, τον αν. γραμματέα και πρόεδρο των Γεωπόνων Δημήτρη Σοφολόγη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Τυρνάβου Ανδρέα Γιαννόπουλο, καθώς και με μέλη και φίλους του συνδυασμού, πέρασε χθες Καθαρά Δευτέρα ο υποψήφιος δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας. Πέρα από τα πειράγματα, λόγω της ημέρας υπήρχε χρόνος και για καλή συζήτηση ενόψει των εκλογών του Μαΐου.

Κ.Τσ.

 

----------------------------------------------------------------------

 

 

MASTIGA EXEI GINEI H KAYSH KADONΜΑΣΤΙΓΑ έχει γίνει η καύση κάδων απορριμμάτων στη Λάρισα.

Είτε από αδιαφορία και απερισκεψία πολιτών, που πετούν μέσα σ' αυτούς τις στάχτες από τζάκια και ξυλόσομπες, είτε επίτηδες από αγνώστους που ξεσπούν σ' αυτούς, δεν θα μείνει κάδος για κάδος στην πόλη.

Το τελευταίο περιστατικό εκδηλώθηκε στη συνοικία Χαραυγής, στον οδό Ηγουμενίτσης. Στη φωτογραφία φαίνεται ό,τι έχει απομείνει από τον καμένο κάδο.

Λ.Κ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass