Χαμόγελα

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2019 19:04
• ΑΥΤΟΙ οι δύο έχουν πολλά χρόνια που μιλούν, συζητούν και διαλέγονται.  Ζ. • ΑΥΤΟΙ οι δύο έχουν πολλά χρόνια που μιλούν, συζητούν και διαλέγονται. Ζ.

* ΤΟ βλέπουν όλοι ότι έχει αυξηθεί ο μέσος όρος του χαμόγελου στη Λάρισα. Δεν προέκυψε συμπτωματικά πλήθος ευτυχών συμβάντων στην πόλη, είναι η άνοιξη που προκαλεί το φαινόμενο, οι λιακάδες φτιάχνουν τη διάθεση των ανθρώπων.

Η ημέρα και το φως που κατισχύουν πλέον της νυκτός και του σκότους, ο χρόνος διέβη την αόρατη γραμμή της εαρινής ισημερίας.

Ζ.

Παραδειγματικά

* ΑΥΤΗ μπορεί να χαρακτηριστεί ποινή προς παραδειγματισμό, καθώς πληθαίνουν οι επιθέσεις ανάλγητων κακοποιών σε υπερήλικες. Οι γνωστοί ως ληστές με το σίδερο, που είχαν προκαλέσει εγκαύματα με το σίδερο σε 85χρονη στην Κυψέλη βασανίζοντάς την να μαρτυρήσει πού έχει τα λεφτά, έφαγαν από το Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς περί κακούργων επρόκειτο 25 χρόνια φυλακή.

Μάλιστα, ο εισαγγελέας είχε ζητήσει την ενοχή και των πέντε: «Δεν ενδιαφέρει ποιος σήκωσε το σίδερο και χτύπησε τη γυναίκα. Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ευθύνη, γιατί έβλεπαν τα βασανιστήρια και δεν έκαναν τίποτα».

Ζ.

Συσχετίζονται

* ΣΥΝΗΘΩΣ η «Εστία» δεν λέει λόγια του αέρα. Και μάλιστα σε τέτοια θέματα. Χθες λοιπόν, είχε βασικό πρωτοσέλιδο τον συσχετισμό της δολοφονίας Τσαλικίδη με τις υποκλοπές εις βάρος του Καραμανλή. Συσχετισμός που έκανε μπαμ εξαρχής, καθώς μετά την επισήμως χαρακτηρισθείσα αρχικά ως αυτοκτονία του διευθυντικού στελέχους της Vodafone, αμέσως ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών στα τηλέφωνα του πρωθυπουργού και υπουργών. Τώρα, που ξεκινά η δίκη, στις 19 Απριλίου, αφού πέρασε μια ολόκληρη δεκαπενταετία, οι δύο υποθέσεις συσχετίζονται από τους δικαστές. Έχει να γίνει πανηγύρι...

Ζ.

Σε άμιλλα

* ΠΡΩΤΗ φορά τέτοια διαφάνεια στην Εκκλησία. Την Κυριακή της Ορθοδοξίας έβγαλε η Μητρόπολη δίσκο υπέρ της Ιεραποστολής στην Αφρική, την Τετάρτη είχε δημοσιοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα, 6.500 ευρώ συνολικά έριξαν οι Λαρισαίοι πιστοί. Ακριβώς τόσα, καθώς ο δεσπότης ανακοίνωσε το ποσό που μαζεύτηκε σε κάθε ενορία χωριστά, άρα μη αμφισβητήσιμο το ποσόν.

Κι επιπλέον έτσι δημιουργούνται οι όροι ώστε να αναπτυχθεί ευγενής άμιλλα μεταξύ των ενοριών σε μελλοντικούς εράνους. Ήδη από χθες σχολιάστηκε πως μικρότερες ενορίες μάζεψαν περισσότερα από μεγαλύτερές τους πληθυσμιακά.

Ζ.

Υπόκοσμος

διαπλοκής

* Ο υπουργός Ν. Παππάς, μετά την επίσκεψή του στη Βέροια και τη γνωστή υποδοχή όπως άλλωστε αυτή αναδείχθηκε, και πριν από εκείνη στη Λάρισα την ερχόμενη Δευτέρα, το ξεκαθάρισε χθες: «Η δύναμη της άκρας Δεξιάς δε βρίσκεται στη δυνατότητά της να κινητοποιεί 20 νοματαίους, αλλά στην ανοχή που της δίνουν τα κομμάτια του πολιτικού συστήματος που την εντάσσουν στο δημοκρατικό τόξο αλλά και στο ότι η παρουσία τέτοιων ακραίων στοιχείων εργαλειοποιείται από τον υπόκοσμο της μιντιακής διαπλοκής». (Βαρύς ο χαρακτηρισμός αλλά γνωστή και η στοργή με την οποία τον περιβάλλουν οι ισχυροί των μίντια.)

* * *

* Τι τον ενοχλεί τον υπουργό δεξί χέρι του Τσίπρα; Ότι «εκεί βρίσκεται δυστυχώς αυτό που τους νομιμοποιεί και στον δημόσιο διάλογο. Θα περίμενε κανείς μια καταδίκη και αποστασιοποίηση από τέτοιου είδους φαινόμενα την οποία δεν την έχουμε δει».

Ζ.

Πολύ δυνατοί

* ΟΡΕΞΑΤΟΙ νεαροί Λαρισαίοι.

- Έχετε μπουκίτσες κοτόπουλου;

- Βεβαίως, πόσες να βάλω;

- Αυτή εκεί.

- Μα αυτό είναι κοτόπουλο στη σούβλα...

- Κατά τη γνώμη σας.

* * *

* ΕΙΧΑ τρέξει μία φορά 10 μέτρα για φιλανθρωπικούς λόγους. Ήταν ημιημιημιημιημιημιημιημιημιημιμαραθώνιος...

Ζ.

Πανηγυρισμός

* ΣΠΟΥΔΑΙΟ έργο ΣΥΡΙΖΑ, μια καίρια παρέμβαση που αλλάζει τα δεδομένα στην τοπική κοινωνία. Γι’ αυτό και η δήλωση της βουλευτίνας Α. Βαγενά. «Με χαρά πληροφορηθήκαμε ότι υπογράφηκε από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά και τον υφυπουργό, κ. Κώστα Στρατή, η παραχώρηση... Επιτέλους, ένας υπέροχος και καταπράσινος χώρος παραδόθηκε στην τοπική κοινωνία... Έρχεται να συνδράμει στην ανάδειξή του ως σημαντικό πόλο έλξης στο πολιτιστικό τοπίο της Θεσσαλίας».

Περί τίνος πρόκειται; Η διαχείριση του κυλικείου του Διαχρονικού Μουσείου στο Μεζούρλο περιέρχεται στην αρμοδιότητα του Δήμου.

Ζ.

Δρ. Μουρτζιανός

* Και επίσημα διδάκτωρ Θεολογίας από χθες ο π. Ιγνάτιος Μουρτζιανός, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην Εκκλησιαστική Ιστορία και προσθέτοντας έναν ακόμη επιστημονικό τίτλο δίπλα στ΄ όνομά του. Μικρός στο προσωνύμιο αλλά σπουδαίος στις επιδόσεις του, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος, δρα με επιτυχία στο πλευρό του κ. Ιερώνυμου. Άλλωστε ο μητροπολίτης επιλέγει εξαρχής μορφωμένους ανθρώπους ενώ στις πρώτες του ενέργειες ήταν να δρομολογήσει σεμινάρια επιμόρφωσης των κληρικών.

Ζ.

Πρώτες κινήσεις

* ΔΕΔΟΜΕΝΗ θα πρέπει να θεωρείται η πρώτη δεκάδα Λαρισαίων υποψηφίων στον συνδυασμό του Ν. Τσιλιμίγκα. Καμιά τριανταριά θα είναι συνολικά και θα ανακοινωθούν αρχές Απριλίου, σε εκδήλωση όπου ο υποψήφιος περιφερειάρχης θα παρουσιάσει σύμπαν το ψηφοδέλτιό του. «Ε, αρχές... Για Τσιλιμίγκα μιλάμε», έλεγε χθες γνώστης του αντικειμένου. «Υπολόγισε κατά τις 10 Απριλίου, ίσως και 12, βάλε μέσα του μήνα να είσαι μέσα. Πάντως πριν τις εκλογές σίγουρα...». Οπότε ποιος να κάτσει να περιμένει ως τότε και τι καμπάνια να προλάβει να κάνει μετά...

* * *

* ΛΟΙΠΟΝ, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοθεί στον επικεφαλής και έχουν εγκριθεί απ΄ αυτόν τα ακόλουθα ονόματα: Η Δέσποινα Αράπκουλε, πρώην δήμαρχος ΓιαννουλοΦαλάνης και πρώην αντιδήμαρχος Καλογιάννη στη Λάρισα. Ο συντονιστής της Νομαρχιακής την τελευταία επταετία, Π. Παπαγεωργίου, ο οποίος σημειωτέον κατεβαίνει σε εκλογές πρώτη φορά αλλά κι η Ελένη Σδράλη από τη γραμματεία της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης ο νεαρός δικηγόρος Δημ. Κούρτης, της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί σε θέματα διεθνών σχέσεων καθώς και στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Συριζαίοι στο ψηφοδέλτιο Τσιλιμίγκα θα είναι από την Ελασσόνα ο Χάρης Γκοντούρας, υπάλληλος του ΟΑΕΔ κι από τον Τύρναβο ο αγρότης Βασ. Μίγας. Κι έπονται κι άλλοι...

* * *

* ΑΠΟ το ΚΙΝΑΛ τώρα, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα και εκεί του γραμματέα της Νομαρχιακής Στ. Τσιάκαλου. Καθώς και του νυν περιφερειακού συμβούλου Κ. Καραμπάτσα, του δικηγόρου του επονομαζόμενου και «μικρού» όσον αφορά τη σωματοδομή και την ηλικία, σε αντιδιαστολή με τον ξάδελφό του τον μαθηματικό. Εμμέσως πλην σαφώς ο Ν. Τσιλιμίγκας ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητα του Λαζ. Μακρή, του πρώην διοικητή της ΥΠΕ.

Ζ.

Ρήσεις Λαρισαίων

* ΣΤΙΧΑΚΙΑ Λαρισαίων με βαθύ νόημα στις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ο Ν. Χ.: Από μικρή σ΄ αγάπησα, μεγάλη δεν σε πήρα, μα έχω ελπίδα στο Θεό για να σε πάρω χήρα...

* * *

* Η Λ. Γ.: Οι πραγματικοί άνδρες δεν πρέπει να μπερδεύουν την ελεύθερη γυναίκα με την «εύκολη» γυναίκα. Η πρώτη επιλέγει. Η δεύτερη συναινεί.

* * *

* Ο Τ. Ζ.: Είναι και κάτι αμαρτίες που είναι αμαρτία να μην αμαρτήσεις.

Ζ.

Μήνυμα

Πολυτέκνων

* «ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟ» χαρακτηρίζουν τον υπουργό Νίκο Παππά εκπρόσωποι του Συλλόγου Πολυτέκνων Λάρισας, με αφορμή την επικείμενη άφιξή του στην πόλη για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Ούτε ο ίδιος, ούτε το κόμμα του δεν σεβάστηκαν την ιστορία της πατρίδας μας και τα ιερά και όσιά της. Πουλήσανε με τον πλέον προκλητικό τρόπο τη Μακεδονία μας, δεν υπολόγισαν τον κόσμο που μήνες ολόκληρους φωνάζει και αγωνίζεται. Όχι μόνο δεν μας υπολόγισαν αλλά μας ειρωνεύονταν» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Άραγε το μήνυμα των πολυτέκνων της Λάρισας να σχετίζεται με τις αποδοκιμασίες που καταγράφηκαν εις βάρος του υπουργού, σε πόλεις της Μακεδονίας;

Γ.Ρ.

Θανάσηδες

* ΠΟΙΟΣ Θανάσης; Όχι ότι οι υποψήφιοι τρέχουν προεκλογικά σαν τον Βέγγο αλλά σίγουρα θα δημιουργηθούν εμπλοκές στον Δήμο Κιλελέρ. Όταν κάποιος θα λέει ότι θα ψηφίσει για δήμαρχο τον Θανάση. Διότι εκτός από τον Νασιακόπουλο και τον Μούσιο προέκυψε και τρίτος συνονόματος, ο Θαν. Αγγελουσόπουλος που δήλωσε υποψήφιος δήμαρχος. Με τους αυτοαποκαλούμενους «κοινοτιστές» κι αυτός, όπως και στη Λάρισα, όπου δημιουργήθηκε επίσης παρόμοια δημοτική παράταξη, Ίων Δραγούμης ο εμπνευστής τους, δεξιά της ΝΔ ο πολιτικός τους χώρος, σε πολλές αποχρώσεις πάντως μα και οργανώσεις.

* * *

* «ΕΧΟΥΜΕ τιμηθεί με την ψήφο... Έχουμε υπηρετήσει σε θέσεις ευθύνης...» σημείωνε στην ανακοίνωσή του ο Θαν. Αγγελουσόπουλος. Αγρότης και χοιροτρόφος από το Καλό Νερό, ο οποίος προ δεκαετίας είχε θητεύσει αντιδήμαρχος του Ρ. Κομήτσα, ναι. Στις προηγούμενες εκλογές πάντως λέγεται ότι είχε υποστηρίξει Νασιακόπουλο. Στην κίνηση Αγγελουσόπουλου, στάνταρ συνεργάτης ο Θαν. Σαρατζιώτης, ένας ακόμη Θανάσης, ο οποίος είχε διατελέσει την ίδια περίοδο πρόεδρος στο Δίλοφο, επίσης με τον συνδυασμό Κομήτσα τότε.

* * *

* ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ότι ο Δίλοφος είναι το χωριό και του δημάρχου Θαν. Νασιακόπουλου. Δίλοφος Λαρίσης, διότι υπάρχει και Φαρσάλων. Δίλοφος, δίπλα Μύρα, Σοφό, Καλό Νερό, τα χωριά στους λόφους του Ζαππείου αριστερά, συγγνώμη, «απ΄ την άλλη μεριά», δεν έχει αριστερά εκεί. Μικρά χωριά, με κατοίκους ντόπιους καραγκούνηδες αλλά και σαρακατσαναίους μα και πρόσφυγες εξ Ανατολικής Ρωμυλίας, σύνθετες μα ζωηρές μικροκοινωνίες.

Ζ.

Αυτό θέλουμε;

* ΓΙΑ μια ακόμη χρονιά επιβεβαιώθηκε ο βασικός κανόνας του ελληνικού φορολογικού συστήματος, που θέλει τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους να δηλώνουν το υψηλότερο μέσο εισόδημα και μάλιστα με διαφορά από επαγγελματίες και αγρότες!

Τα ευρήματα που προκύπτουν από τη χθεσινή δημοσιοποίηση των στατιστικών στοιχείων των περσινών φορολογικών δηλώσεων αναδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος φορολόγησης του εισοδήματος, με τη φοροδιαφυγή, την περιορισμένη φορολογική βάση και την υπερφορολόγηση, να κυριαρχεί. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο βέβαια αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες όπου το μέσο δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 8.636 ευρώ, όταν οι μισθωτοί δηλώνουν κατά μέσον όρο περί τις 12.660 ευρώ στην εφορία.

Και δεν είναι το μοναδικό, αυτού του παραδόξου και αλλόκοτου φορολογικού συστήματος... Δυστυχώς η Ελλάδα καταφέρνει τα τελευταία χρόνια να συγκεντρώνει τους απαιτούμενους φόρους ή και περισσότερους από όσους επιβάλλεται, με τον πιο άδικο και αντιοικονομικό τρόπο. Παίρνοντας πολλά από τους λίγους. Γιατί πολύ απλά η φορολογική βάση είναι περιορισμένη.

Ίσως να είναι ευτυχής η συγκυρία, που στη σημερινή εκδήλωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θεσσαλίας στη Λάρισα, με αποκλειστικό θέμα το φορολογικό σύστημα, θα μιλήσουν τόσο η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου όσο και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής. Μήπως και εξηγήσουν αν πρέπει η χώρα να συνεχίσει να πορεύεται με ένα τέτοιο, εξοντωτικό, άδικο, ασταθές, πολύπλοκο, γραφειοκρατικό και δαιδαλώδες φορολογικό σύστημα, που «πριμοδοτεί» τη φοροδιαφυγή και τιμωρεί ανελέητα του ειλικρινείς φορολογούμενους... Μήπως και αφήσουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας και το φορολογικό σύστημα καταστεί πραγματικό όχημα ανάπτυξης.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχει ήδη καταθέσει μια πρόταση για τη φορολόγηση των εισοδημάτων όλων των φυσικών προσώπων. Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο το οποίο στηρίζεται στη φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος και στον κανόνα «έσοδα μείον έξοδα». Τα έξοδα που θα κάνει ο φορολογούμενος θα μειώνουν το καθαρό του εισόδημα και στο τέλος θα περιορίζουν τη φορολογική του επιβάρυνση. Έτσι, όλοι θα έχουν κίνητρο να απαιτούν την έκδοση απόδειξης σε κάθε συναλλαγή τους. Είναι μια πρόταση. Καλό θα είναι να τη δουν με περισσότερο ζήλο κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που ενόψει εκλογών, οι υποσχέσεις για μειώσεις φόρων και αναπροσαρμογή των φορολογικών συντελεστών πληθαίνουν. Άλλωστε μετά από τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικής κρίσης η χώρα δικαιούται επιτέλους να αποκτήσει ένα σταθερό, δίκαιο, διάφανο, με ξεκάθαρους όρους και κανόνες φορολογικό σύστημα...

Γ.Ν.

Καλή υγεία

* ΔΙΗΓΙΟΤΑΝ χθες ο νεαρός Λαρισαίος. Είδα έναν 70χρονο να παιδεύεται μπροστά στον αυτόματο πωλητή προφυλακτικών.

- Μπάρμπα; Δίπλα είναι ο αυτόματος πωλητής τσιγάρων, προσπάθησα να τον βοηθήσω.

Με κοίταξε γελώντας πονηρά.

- Κάπνιζε κορόιδο, κάπνιζε...

Ζ.

 

 

---------------------------------------------------------------

 

KAI TOYTO POIEIN KAKEINO

• ΚΑΙ τούτο ποιείν κακείνο μη αφιέναι, ο Κ. Μπαργιώτας. Και τον Απ. Καλογιάννη υποστηρίζει για δήμαρχο αλλά και με υποψηφίους του συνδυασμού Γούλα παραμένει φίλος. Πολύ δύσκολη δουλειά να είσαι βουλευτής του ΚΙΝΑΛ.

Ζ.

 

 

PAIE KAI TO LAS VEGAS1

 

PAIE KAI TO LAS VEGAS2• ΠΑΕΙ και το «Las Vegas»... Ο τελευταίος από τους παλιούς ναούς της κραιπάλης και της ασωτίας, το σκληρό μπαρ της Ηφαίστου, στο αμόνι του οποίου διαπαιδαγωγήθηκαν μέχρι διαλύσεως άντρες παλαιάς κοπής, αλλά και δήθεν μάγκες φυσικά. Πάει, γκρεμίστηκε οριστικά χθες, προσωρινά το καταλαμβάνει το παρακείμενο πάρκινγκ. Ζ.

 

 MHNES PERIMENOYN TAKTOPOIHMENOI EKEI DIPLA

• ΜΗΝΕΣ περιμένουν τακτοποιημένοι εκεί δίπλα οι κυβόλιθοι για να αποκατασταθεί το πεζοδρόμιο της Ιουστινιανού με την Παναγούλη. Το οποίο από μόνο του δεν πρόκειται να φτιαχτεί. Ίσως βέβαια από τον Δήμο να περιμένουν πότε θα γίνει το έργο του 1 εκατομμυρίου, αυτό που θα αναμορφώσει συνολικά τον δρόμο.

Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass